Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εγινε "πόλεμος" στις Βρυξέλλες...


Καυτός διάλογος Τσίπρα-Λαγκάρντ
-Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ αυτή την ώρα (ΦΩΤΟ)...
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι βαδίζουμε προς πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Προσθέτουν ότι η εξέλιξη αυτή δεν χαροποιεί το ΔΝΤ και δίνουν το παρασκήνιο της συνεδρίασης των 6 (Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Τσίπρας, Κερέ, Ντράγκι) το οποίο είναι καυτό.

Αυτός ο διάλογος έγινε μέσα στην 6μερή συνεδρίαση

Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Μας θέλετε εδώ;
Τσίπρας: Σας θέλουμε και πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική, π.χ. για τον πολλαπλασιαστή. Ομως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. Να πείτε και την άποψή σας για το χρέος, και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα.

Κυβερνητικές πήγες: η συμφωνία δεν θα παραβιάζει καμιά κόκκινη γραμμή

Κατηγορηματικοί στη θέση ότι «η συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση δεν θα παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή» εμφανίζονται κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι δανειστές.Οι ίδιες πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr σημειώνουν πως την πρόταση της Αθήνας δεν την υποδέχτηκαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι πλευρές των θεσμών, καθώς Κομισιόν και ΕΚΤ είναι περισσότερο κοντά μας, σε αντίθεση με τη στάση του Ταμείου που εξακολουθεί να παραμένει σκληρή.

Κοινή διαπίστωση ακόμη, είναι ότι η πλευρά της Γαλλίας προσεγγίζει τις ελληνικές θέσεις (μετά και τις δηλώσεις Ολάντ-Μοσκοβισί), την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενοχλήθηκε από την πρωτοβουλία της κομισιόν για την εξαμερή.

Οι… εξηγήσεις για τα μέτρα
Επιπλέον, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μπαράζ επαφών στη Βελγική πρωτεύουσα, η Αθήνα… δίνει εξηγήσεις και για τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει, διευκρινίζοντας τα εξής:
 
συνέχεια     Η κυβέρνηση πέτυχε χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015 και 2% για το 2016, κάτι που μεταφράζεται σε 8δις, την ώρα που η προηγούμενη είχε ως στόχο 3,5% και 4,5% αντίστοιχα
    Τα όποια φορολογικά μέτρα, θα προκύπτουν από τα υψηλά εισοδήματα
    Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών φέρεται πως είναι αίτημα του ΔΝΤ
Διαφωνίες δανειστών και έλεγχοι κεφαλαίων

Ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ, επικαλείται δηλώσεις του Βέλγου υπουργού Οικονομικών, Γιόχαν Βαν Οβερτβελντ, ο οποίος αναφέρει ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για την περίπτωση επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα.
«Υπήρχαν όντως διαφορετικές απόψεις. Δεν συμφώνησαν όλοι αναφορικά με τα capital controls» δηλώνει ο Οβερτβελντ.
Ερωτηθείς για το αν κάποιοι συμμετέχοντες στο Eurogroup μίλησαν για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ άλλοι ήταν αντίθετοι ο Βέλγος υπουργός απάντησε «Πάνω κάτω κάπως έτσι έγινε».

Το σενάριο του ελέγχου κεφαλαίων στις τράπεζες επιβεβαιώνει και η εφημερίδα Financial Times:

«Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το ζήτημα του εάν η Αθήνα χρειάζεται να να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων με σκοπό να σταματήσεις τις μαζικές αναλήψεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του Eurogroup, αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ.
Ωστόσο δεν ελήφθη καμία απόφαση για το εάν κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο.
''Υπήρξε μια συζήτηση σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων, χωρίς όμως να ληφθεί απόφαση'' ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους».

Τα νεύρα της Κριστίν Λαγκάρντ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις οποίες μεταδίδει το tvxs, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σφόδρα δυσαρεστημένη με την φόρμουλα της «πολιτικής λύσης» που προωθείται για την Ελλάδα στην αποψινή σύνοδο κορυφής - δυσαρέσκεια, την οποία εξέφρασε τόσο στη σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup όσο και στις παράπλευρες συναντήσεις που γίνονται από το πρωί στις Βρυξέλλες.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - ότι δεν διασφαλίζεται ούτε τώρα η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός που εξακολουθεί να κρατά ανοιχτό το εάν και πώς το Ταμείο θα συνεχίσει να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η τελική εικόνα, από πλευράς του Ταμείου, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το βράδυ στη σύνοδο κορυφής.
Ενδεικτική της έντασης μεταξύ των θεσμών, ωστόσο, είναι και η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup, στην οποία ήταν προγραμματισμένο να μετάσχει. Ο ανταποκριτής των Financial Times Πήτερ Σπίγκελ μετέδωσε, επικαλούμενος «ευρωπαίους αξιωματούχος» ότι η Λαγκάρντ δεν μετείχε στη συνέντευξη επειδή «ήθελε να είναι... σύντομη σε διάρκεια» λόγω των πυκνών εξελίξεων της ημέρας.
Ωστόσο, έγκυρες πηγές κάνουν λόγο για ιδιαίτερα θερμό κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

«Έπεσε πολύ ξύλο» ήταν η χαρακτηριστική έκφραση διπλωματικής πηγής στις Βρυξέλλες, με την επισήμανση ότι αυτή τη φορά «δεν πέρασε η σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας».
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.