Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Παράσταση δρόμου εναντίον της «Διαύγειας»...

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, απελευθερώνεται συμβολικά από τα δεσμά της «Διαύγειας»
...έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος...
Με τη συμβολική απελευθέρωσή του από ένα ζουρλομανδύα, ο υπουργός Παιδείας θέλησε να απαντήσει στα κακόβουλα σχόλια σχετικά με την υπογραφή του σε επίμαχη τροπολογία, που βοηθάει ουσιαστικά στην κατάργηση της «Διαύγειας».
Μπροστά σε ένα...
κοινό που αντί για κέρματα του πετούσε αιτήματα για «διευκολύνσεις», ο Ανδρέας Λοβέρδος, απελευθερώθηκε συμβολικά από την καταπίεση που δέχεται ένας πολιτικός, προκειμένου να λογοδοτεί για τις δαπάνες.

Ζήτησε, μάλιστα, να σταματήσει επιτέλους η κοινωνική κατακραυγή και ο κάθε υπουργός, ελεύθερα να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να γίνει κοινωνικά δημοφιλής, χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει ο πολιτικός καθωσπρεπισμός και τα προσχήματα.

Τέλος, επ’ ευκαιρία, ανακοίνωσε την πλήρη απελευθέρωση των μετεγγραφών στις Ανώτατες Σχολές και την κατάργηση του ορίου απουσιών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, προκκειμένου να μην αγχώνονται οι μαθητές με την αναχρονιστική αυτή ρύθμιση.

(Σημείωση: Το κείμενο αυτό και η φωτογραφία που το συνοδεύει, αποτελούν προϊόν επινόησης με στόχο τη σάτιρα και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Καταναλώστε τα υπεύθυνα)

Νίκος Ζαχαριάδης 

protagon.gr

Είναι για καλό;...



Μεγάλο ενθουσιασμό προκάλεσε στα ελληνικά ΜΜΕ και στις διπλωματικές μας αντιπροσωπείες ότι, υπερηφάνως, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ αποφάσισε να...
«φορτώσει» στον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Με την Ελλάδα να εισπράττει τη μία καταδίκη μετά την άλλη από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συστημικές ελλείψεις που έχει στην πολιτική ασύλου και ν' αποτελεί μία από τις κυριότερες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, εύλογα διατυπώθηκε το ερώτημα αν αυτή η ανάθεση ήταν για... καλό ή αν ο Γιουνκέρ μ' αυτό τον τρόπο θέλησε να «παγώσει» την προσπάθεια πανευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος της μετανάστευσης.
Καθ' όσον ο Δημήτρης δεν έχει τις περγαμηνές του ρηξικέλευθου πολιτικού... 

20 Xρόνια από τό θάνατο τού Μάνου Χατζιδάκι

        23 Οκτ. 2014

Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη τη διατηρητέα κι όχι την άλλη τη φριχτή που χτίστηκε μεταγενέστερα από τους εσωτερικούς της ενδοχώρας μετανάστες… » Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994).
Προσπάθησα όλον το καιρό που μέναμε στην Ξάνθη να γνωρίσω σε βάθος τους γονείς μου και να εξαφανίσω την αδελφή μου. Δεν τα κατάφερα και τα δύο. Έτσι μετακομίσαμε το '32 στην Αθήνα όπου δεν στάθηκε δυνατόν να λησμονήσω την αποτυχία μου.
Άρχιζα να ζω και να εκπαιδεύομαι στην πρωτεύουσα ενώ παράλληλα σπούδαζα τον έρωτα και την ποιητική λειτουργία του καιρού μου. Έλαβα όμως την αττική παιδεία όταν στον τόπο μας υπήρχε και Αττική και Παιδεία. Μ' επηρεάσανε βαθιά ο Ερωτόκριτος, ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, το Εργοστάσιο του Φιξ, ο Χαράλαμπος του «Βυζαντίου», το υγρό κλίμα της Θεσσαλονίκης και τα άγνωστα πρόσωπα που γνώριζα τυχαία και παρέμειναν άγνωστα σ' όλα τα χρόνια τα κατοπινά. Στην κατοχική περίοδο συνειδητοποίησα πόσο άχρηστα ήτανε τα μαθήματα της Μουσικής, μια και μ' απομάκρυναν ύπουλα απ' τους αρχικούς μου στόχους που ήταν να επικοινωνήσω, να διοχετευθώ και να εξαφανιστώ, γι' αυτό και τα σταμάτησα ευθύς μετά την Κατοχή. Έτσι δεν σπούδασα σε Ωδείο και συνεπώς εγλύτωσα απ' το να μοιάζω με τα μέλη του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου. Έγραψα ποιήματα και πολλά τραγούδια, και ασκήθηκα ιδιαίτερα στο να επιβάλλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες, πράγμα που άλλωστε με ωφέλησε τα μέγιστα σαν έγινα υπάλληλος τα τελευταία χρόνια. Απέφυγα μετά περίσσιας βδελυγμίας ότι τραυμάτιζε το ερωτικό μου αίσθημα και την προσωπική μου ευαισθησία.
Ταξίδεψα πολύ και αυτό με βοήθησε ν' αντιληφθώ πώς η βλακεία δεν ήταν αποκλειστικόν του τόπου μας προϊόν, όπως περήφανα ισχυρίζονται κι αποδεικνύουν συνεχώς οι έλληνες σωβινιστές και της εθνικοφροσύνης οι εραστές. Παράλληλα ανακάλυψα ότι τα πρόσωπα που μ' ενδιαφέρανε έπρεπε να ομιλούν απαραιτήτως ελληνικά, γιατί σε ξένη γλώσσα η επικοινωνία γινότανε οδυνηρή και εξαφάνιζε το μισό μου πρόσωπο.
Το '66 βρέθηκα στην Αμερική. Έμεινα κι έζησα εκεί κάπου έξι χρόνια, τα χρόνια της δικτατορίας, για λόγους καθαρά εφοριακούς - ανεκαλύφθη πως χρωστούσα τρεισήμισι περίπου εκατομμύρια στο δημόσιο. Όταν εξόφλησα το χρέος μου επέστρεψα περίπου το '72 και ίδρυσα ένα καφενείο που το ονομάσαμε Πολύτροπον, ίσαμε τη μεταπολίτευση του '74, όπου και τόκλεισα γιατί άρχιζε η εποχή των γηπέδων και των μεγάλων λαϊκών εκτονώσεων. Κράτησα την ψυχραιμία μου και δεν εχόρεψα εθνικούς και αντιστασιακούς χορούς στα γυμναστήρια και στα γεμάτα από νέους γήπεδα. Κλείνοντας το Πολύτροπο είχα ένα παθητικό πάλι της τάξεως περίπου των τρεισήμισι εκατομμυρίων - μοιραίος αριθμός, φαίνεται, για την προσωπική μου ζωή.
Από το '75 αρχίζει μια διάσημη εποχή μου που θα την λέγαμε, για να την ξεχωρίσουμε, υπαλληλική, που μ' έκανε ιδιαίτερα γνωστό σ' ένα μεγάλο και απληροφόρητο κοινό, βεβαίως ελληνικό, σαν άσπονδο εχθρό της ελληνικής μουσικής, των ελλήνων μουσικών και της εξίσου ελληνικής κουλτούρας. Μέσα σ' αυτή την περίοδο και ύστερα από ένα ανεπιτυχές έμφραγμα στην καρδιά, προσπάθησα πάλι, ανεπιτυχώς είναι αλήθεια, να πραγματοποιήσω τις ακριβές καφενειακές μου ιδέες πότε στην ΕΡΤ και πότε στο Υπουργείο Πολιτισμού, εννοώντας να επιβάλω τις απόψεις μου με δημοκρατικές διαδικασίες. Και οι δύο όμως τούτοι οργανισμοί σαθροί και διαβρωμένοι από τη γέννησή τους κατάφεραν να αντισταθούν επιτυχώς και, καθώς λεν, να με νικήσουν «κατά κράτος». Παρ΄ όλα αυτά, μέσα σε τούτον τον καιρό γεννήθηκε το Τρίτο κι επιβλήθηκε στη χώρα.
Και τώρα καταστάλαγμα του βίου μου μέχρι στιγμής είναι:
Α δ ι α φ ο ρ ώ... για την δόξα. Με φυλακίζει μες στα πλαίσια που καθορίζει εκείνη κι όχι εγώ.
Π ι σ τ ε ύ ω... στο τραγούδι που μας αποκαλύπτει και μας εκφράζει εκ βαθέων, κι όχι σ' αυτό που κολακεύει τις επιπόλαιες και βιαίως αποκτηθείσες συνήθειές μας.
Π ε ρ ι φ ρ ο ν ώ... αυτούς που δεν στοχεύουν στην αναθεώρηση και στην πνευματική νεότητα, τους εύκολα «επώνυμους» πολιτικούς και καλλιτέχνες, τους εφησυχασμένους συνομήλικους, την σκοτεινή και ύποπτη δημοσιογραφία καθώς και την κάθε λογής χυδαιότητα.
Έτσι κατάφερα να ολοκληρώσω την τραυματισμένη από την παιδική μου ηλικία προσωπικότητα, καταλήγοντας να πουλώ «λαχεία στον ουρανό» και προκαλώντας τον σεβασμό των νεωτέρων μου μια και παρέμεινα ένας γνήσιος Έλληνας και Μεγάλος Ερωτικός.».
-------------------------------

'Εως και τρία χρόνια η πλήρης ανάρρωση του Σουμάχερ...

soumaxerΈως και τρία χρόνια θα μπορούσε να διαρκέσει η πλήρης ανάρρωση του Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος πάντως...
πηγαίνει καλύτερα.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο Γάλλος γιατρός  Ζαν-Φρανσουά Παγέν, ο οποίος ήταν ένας από τους ειδικούς  που παρακολούθησαν τον πρωταθλητή της F1 για σχεδόν έξι μήνες στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, όπου ο πρώην οδηγός της Ferrari είχε νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το ατύχημα στη Μεριμπέλ, στις 29 Δεκεμβρίου 2013.

Όπως είπε ο επιστήμονας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL France, ο συνήθης χρόνος αποκατάστασης σε ανάλογες περιπτώσεις κυμαίνεται σε διάρκεια από ένα έως τρία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Σουμάχερ έχει μεταφερθεί στο σπίτι του, στο Γκλαντ της Ελβετίας, συνεχίζοντας τη θεραπεία του κατ΄ οίκον...
matrix24.gr

Αρβελέρ: "Ο Κάσσανδρος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη"...

Το νέο της βιβλίο που είχε προαναγγείλει για την Αμφίπολη εξέδωσε η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ στο οποίο η γνωστή βυζαντινολόγος καταθέτει τη...
δική της υπόθεση: "Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σε συνδυασμό με τις ιστορικές πηγές, μια προσωπικότητα με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του Κασσάνδρου θα μπορούσε να είχε οραματιστεί και παραγγείλει ένα ταφικό μνημείο όπως αυτό της Αμφίπολης"

Η πρώην πρύτανης της Σορβόνης συνεχίζει λέγοντας: "Πιστεύω ότι η μεγαλοπρέπεια του μνημείου συνάδει με το χαρακτήρα του Κασσάνδρου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, διακρινόταν για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την εχθρότητά του απέναντι στον Μεγάλο Αλέξανδρο, με τον οποίο είχε έρθει σε σύγκρουση στη Βαβυλώνα. Να ονομάσω, λοιπόν, Κασσάνδρειον το μνημείο της Αμφίπολης;"

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ αναρωτιέται για τον τόπο ταφής του ίδιου του Κάσσανδρου αναφέροντας: "Πού, άραγε, θάφτηκαν ο ίδιος ο Κάσσανδρος (πέθανε στα 297 π.Χ.) και η σύζυγός του, Θεσσαλονίκη; Νομίζω ότι είναι πολύ πιθανόν ο οικιστής -που είχε, μάλιστα, καταλάβει την Αθήνα και είχε γνωρίσει το κτιριακό μεγαλείο της- να ανέγειρε μεγαλοπρεπές, για την οικογένειά του, μαυσωλείο στην Αμφίπολη" ενώ για να ενισχύσει την θεωρία της, σε ένα πιθανό σενάριο για τους τεχνίτες που προσελήφθησαν στην Αμφίπολη:

"Η πολιτική του Δημήτριου Φαληρέα, ενάντια στην επίδειξη πλούτου και στην πολυτέλεια, θα στέρησε πολλούς Αθηναίους καλλιτέχνες από τους οικονομικά εύπορους πελάτες τους. Πράγμα που εξανάγκασε ίσως πολλούς καλλιτέχνες να εκπατριστούν και προς την ακμάζουσα τότε Μακεδονία. Μήπως ο Κάσσανδρος, που είχε τοποθετήσει τον Φαληρέα κυβερνήτη της Αθήνας, δέχτηκε στην αυλή του καλλιτέχνες Αθηναίους, όπως είχε συμβεί παλαιότερα, ας πούμε με τον Ευρυπίδη;"...
parapolitika.gr

Επίτιμη διδάκτορας του ΑΠΘ η Άλκη Ζέη


zei Πρώτη επίτιμη διδάκτορας του τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Έκπαιδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε η 89χρονη συγγραφέας. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με τα μυθιστορήματά, που βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις των ευπώλητων, ενώ η ζωή της συναγωνίζεται την πλοκή των ιστοριών της. Την πεζογράφο, κριτικό και μεταφράστρια Άλκη Ζέη, «τη δημιουργό των μεγάλων περιπάτων των παιδιών, κοντά στις ράγες ή στο 'Καπλάνι της βιτρίνας' με αρβυλάκια και γόβες και πολύχρωμες ομπρέλες, παρέα με τον Ψεύτη παππού, τον Θείο Πλάτωνα και την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, σχεδόν 70 χρόνια υπηρέτησε τη λογοτεχνία και την παιδική λογοτεχνία με αφοσίωση και παιδική φιλότητα, ανασταίνοντας την παιδική ψυχή μακριά από τα λοξά βλέμματα των μεγάλων, που γαλήνεψε με το έργο της τα μεγάλα λάθη και πάθη της Ελλάδας και εξανθρώπισε τους μύθους της ιστορίας στην κατοχή, στον εμφύλιο και στη μεταπολίτευση» (σύμφωνα με το ψήφισμα του Τμήματος που αναγνώστηκε στη διάρκεια της τελετής) τη συγγραφέα, που υπήρξε «η φωνή κι ο ψίθυρος στο αυτί τεσσάρων γενεών» αναγόρευσε σήμερα το πρωί σε επίτιμη διδάκτορά του, το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννημένη στην Αθήνα, η 89χρονη σήμερα συγγραφέας σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας στο Τμήμα Σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση και κατά την περίοδο της επταετίας στη Γαλλία. Επέστρεψε με το τέλος της δικτατορίας και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
«Σταθμός» στη νεώτερη λογοτεχνία για παιδιά και αξιολογημένο έως ένα από τα καλύτερα βιβλία για παιδιά στον κόσμο – το πρώτο της βιβλίο- «Το καπλάνι της βιτρίνας», γραμμένο στην πρώην ΕΣΣΔ όπου η Ζέη έζησε επί δέκα χρόνια ως πολιτική πρόσφυγας μαζί με τον σύζυγό της σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου, που μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες. Ακολούθησε «Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου», το 1971 (γραμμένο κι αυτό στη δεύτερη εξορία της στο Παρίσι).

zei-apth

«Όταν έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα 'Το καπλάνι της βιτρίνας’, δεν ήξερα ότι γράφω βιβλίο για παιδιά. Ήταν το 1962, και ζούσαμε στη Μόσχα, πολιτικοί εξόριστοι.
»Τον Σεπτέμβριο του 1964 μου έδωσαν μια άδεια να πάω με τα παιδιά μου για δύο μήνες στην Ελλάδα. Πήγα την επόμενη μέρα που φτάσαμε στο 'Θεμέλιο’. Στη βιτρίνα, καμαρωτό στεκότανε το «Καπλάνι». Κίτρινο εξώφυλλο κι ένας όρθιος τίγρης. Ο Δεσποτίδης, μου είπε πως είδε κι έπαθε να καταλάβει ότι καπλάνι θα πει τίγρης. Απόρησα, μα είναι δυνατόν να μην το ξέρει; Φαίνεται όμως πως μόνο οι Σαμιώτες το αποκαλούσαν έτσι. Ευτυχώς ο Δεσποτίδης δεν άλλαξε τον τίτλο να τον κάνει «τίγρης» – στα τουρκικά καπλάν είναι ο τίγρης, από κει φαίνεται το πήραν οι Σαμιώτες γιατί αυτό κολύμπησε από τη Τουρκία στη Σάμο κι έτρωγε τα πρόβατα ενός βοσκού που το παραφύλαξε και το σκότωσε. Τώρα το «Καπλάνι» κυκλοφορεί σαν… Καπλάνι εδώ και πενήντα χρόνια αφού τράβηξε πολλές περιπέτειες» έλεγε μεταξύ άλλων στην εισήγησή της με τίτλο «Γιατί γράφω και για παιδιά» η πολυγραφότατη συγγραφέας.
Στην ίδια ομιλία, η τιμώμενη αναφέρθηκε στην πολύπαθη πορεία των βιβλίων της, στα χρόνια της Χούντας, αλλά και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια και τελικά στο ρόλο των δασκάλων στην καθιέρωση του έργου τους. «Πολλούς μπελάδες βρήκαν εξαιτίας μου οι δάσκαλοι. Θυμάμαι στη Λάρισα –άλλος εξαίρετος δάσκαλος– ο Μιχάλης Αργυρίδης πόσα τράβηξε όταν τόλμησε να ονομάσει τη βιβλιοθήκη του σχολείου –που μόνος του μάζεψε βιβλία και την έφτιαξε– Άλκη Ζέη-Ζωρζ Σαρή. Όπως κι ένας άλλος δάσκαλος, ο Θοδωρής Αζούδης, έφτιαξε στο λύκειο στα κάτω Πορόια μια πανέμορφη βιβλιοθήκη που της έδωσε το όνομά μου. Μόλις και οι δύο φύγανε από τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες έκλεισαν, γίνανε νομίζω αποθήκες, κι αναρωτιέμαι πού πετάχτηκαν οι πινακίδες με τα ονόματά μας», για να καταλήξει:
«Γιαυτό σήμερα είμαι πολύ συγκινημένη και χαρούμενη για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε. Δάσκαλοι είστε κι εσείς και σας ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά»
Και μπορεί για την ίδια να μην ήταν η πρώτη διάκριση (Το 2010, η Ακαδημία Αθηνών την τίμησε για το σύνολο του έργου της ενώ το 2012 αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου) για το τμήμα όμως Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης του ΑΠΘ, η Άλκη Ζέη ήταν η πρώτη προσωπικότητα που επιλέχθηκε – στα 30 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του – να αναγορευθεί επίτιμη διδάκτορας.

efsyn.gr

Χασαποταβέρνα "Η ωραία Αμφίπολις"...

Θα φαγωθεί πολύς Βουκεφάλας εντός και πέριξ της Αμφιπόλεως, φυλάξτε τα αλογατάκια σας εκεί εις τας Σέρρας, γιατί δεν θα...
μείνει ούτε πέταλο.

Μαθαίνουμε ότι στον Δήμο της Αμφίπολης έχουν κατατεθεί ήδη τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις για λειτουργία επιχειρήσεων πέριξ του τάφου. Λογικό. Ο τάφος είναι μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, χιλιάδες τουρίστες θα συρρεύσουν, αναπόφευκτη η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, τα ξενοδοχεία, τα ιδιωτικά μουσεία, οι περιηγητικές λέσχες, οι γκαλερί με έργα τέχνης. Αμ δε. Οι τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις αφορούν αποκλειστικά ταβέρνες, σουβλατζίδικα και καντίνες, α ρε αθάνατε νεοέλληνα, που βλέπεις Καρυάτιδα και σκέφτεσαι ενστικτωδώς μπούτια στη σούβλα.

Σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν γίνουν δεκτές οι τέσσερις χιλιάδες αιτήσεις. Θα έχουμε στη μέση το ένδοξο ταφικό μνημείο και γύρω - γύρω έναν απέραντο ταβερνοχώρο. Σούβλες, ψησταριές, τσίκνα, σφάγια στα τσιγκέλια, κουδούνες, φωνές από κράχτες που, αντί για φουστανέλες, θα φοράνε χλαμύδες και θα κραδαίνουν σάρισες, τα εξάμετρα φονικά δόρατα που κρατούσαν οι στρατιώτες του Αλέξανδρου. «Κουτούκι ο γερο - Φίλιππας», «Κοσμικό Κέντρο η Ευεπίφορη Ολυμπιάς», «Χοτ Ντογκ ο τρυφερός Βουκεφάλας». Θα φαγωθεί πολύς Βουκεφάλας εντός και πέριξ της Αμφιπόλεως, φυλάξτε τα αλογατάκια σας εκεί εις τας Σέρρας, γιατί δεν θα μείνει ούτε πέταλο.

Δεν είναι μόνο οι ταβέρνες, είναι και η παραοικονομία που θα ξεφυτρώσει από δίπλα. Μαλλί της γριάς, φιστίκια - «έλα ο Τσακακτσούκας»- καρπούζια, κοκκινόχωμα, καρέκλες -«ελάτε, μαντάμ, έχω τον θρόνο του Φιλίππου με πέντε ευρώ σε πλαστικό και με είκοσι ευρώ σε ελενίτ». Και βέβαια αγαλματάκια, χιλιάδες αγαλματάκια, τσολιάδες -οι τσολιάδες είναι παντού, ακόμη και στους μακεδονικούς τάφους- μικροί Αλέξανδροι, μεσαίοι Αλέξανδροι, μεγάλοι Αλέξανδροι, Βουκεφάλες με κάρο, Βουκεφάλες σκέτοι, Αριστοτέληδες, αλλά και Πλάτωνες για να μην πάρουν αέρα τα μυαλά του Σταγειρίτη. Τη μεγαλύτερη θραύση θα την κάνουν τα αγαλματάκια της Παναγιωταρέα με τη λευκή φράντζα, διότι εδώ στη χώρα που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα, τους τάφους μας εκπροσωπεί η Παναγιωταρέα.

Λυπάμαι προκαταβολικώς τους άμοιρους τουρίστες που θα έρθουν από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Βομβάη, το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Σίδνεϊ για να δουν από κοντά τον περιλάλητο τάφο της Αμφιπόλεως. Για να φτάσουν στο μνημείο, θα πρέπει πρώτα να φάνε γαρδούμπα, κοντοσούβλι, φρυγαδέλι, τηγανόψωμο, τζατζίκι, τυροκαφτερή, να πιουν τσίπουρο, ούζο, ρετσίνα, σαλέπι, να αναπνεύσουν οκάδες τσίκνας και στο τέλος να φάνε και μία στον πισινό από τη σάρισα του κράχτη. Οι περισσότεροι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια νωρίς κι όσοι γενναίοι καταφέρουν να φτάσουν στον τάφο θα είναι τόσο ξεθεωμένοι από την κάπνα, το αλκοόλ και τη χοληστερίνη που δεν θα βλέπουν την τύφλα τους. Οι γεροντότεροι εξ αυτών θα πουν «δεν πάει στο διάολο, αφού βρέθηκα σε τάφο, ας κλείσω εδώ τα βασανισμένα μάτια μου, που να τρέχω πίσω στο Λος Άντζελες». Ας είναι ελαφρύ το χώμα...

Φοβούμαι ότι ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός θα υπερισχύσει τελικώς του αρχαίου και ότι ο Ιστορικός του Μέλλοντος θα γράψει κάποτε τα εξής: «Η Αμφίπολη είναι περιοχή του Νομού Σερρών που φημίζεται για το κοκορέτσι της»...
avgi.gr

Ηδη, μετρούν αντιστρόφως!...

Mετά την άτακτη υποχώρηση, κατά την οποία υποχρεώθηκε να ξεχάσει την έξοδο από το Μνημόνιο, η κυβέρνηση επιδίδεται σε...
παιχνίδια καθυστερήσεων, καθώς αδυνατεί να δώσει λύσεις έστω και στα στοιχειώδη. Σπεύδει να καταθέσει την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μοιράζει νέες υποσχέσεις για επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων. 

Ταυτόχρονα, στρώνει το έδαφος για νέες υποχωρήσεις απέναντι στους δανειστές σε καυτά μέτωπα, όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το μισθολόγιο και οι απολύσεις στο Δημόσιο.

Οι ενδοκυβερνητικές τριβές των τελευταίων 24ώρων αποτελούν άλλο ένα σημάδι φθοράς, ενώ...
η τρόικα στέλνει νέα αυστηρά μηνύματα επιβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη φάση της αξιολόγησης δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να τρέφει ελπίδες για μετάθεση του ζητήματος του Ασφαλιστικού κατά ένα χρόνο και την κάλεσαν να επιδείξει πρόοδο στα εργασιακά. Ζητούν να αρθεί το καθεστώς προστασίας για ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά το νέο μισθολόγιο και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Η κυβερνητική αναδίπλωση στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο και του τέλους της τρόικας εντός της τρέχουσας χρονιάς επιβεβαιώθηκε από τον αντιπρόεδρο Ευ. Βενιζέλο. Επικαλούμενος την αντίδραση των αγορών τις προηγούμενες ημέρες σημείωσε ότι η κατάσταση είναι πάντα εύθραυστη και ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρχει «σχέδιο Β». Ποτέ δεν υπήρχε, κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που θεωρεί ότι όποιος σκέπτεται με τέτοιους όρους «παίζει με τη φωτιά». Απέφυγε, όμως, οποιαδήποτε αναφορά στις κυβερνητικές ρητορείες των προηγούμενων ημερών περί απεμπλοκής από ΔΝΤ και Μνημόνιο, που προκάλεσαν το σκηνικό κατάρρευσης σε ομόλογα και Χρηματιστήριο.

Υπό κράτος πανικού, οι κυβερνητικοί εταίροι επαναλανσάρουν τη «σιγουριά» που προσφέρει η συμμετοχή της χώρας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς και θέτουν στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία, εμμένουν στη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής, αδυνατούν να παρουσιάσουν ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα και απλώς περιορίζονται να νομοθετούν προαπαιτούμενα των δανειστών. Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή διακυβέρνησης έχει ξεκινήσει, όσο κι αν προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο...
enet.gr  ("ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ")

Ευτυχώς που πρόλαβε και πέθανε ο Μάνος Χατζιδάκις...


Αν ζούσε σήμερα (σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου γεννήθηκε) θα δεχότανε τις λοιδορίες και τις ειρωνείες των... μεταρρυθμιστών, των φιλελεύθερων, των δεξιών, του Πάσχου Μανδραβέλη και του Τάκη Θεοδωρόπουλου της Καθημερινής. Και, φυσικά, της...
Σώτης Τριανταφύλλου. Σίγουρα δε του Ψαριανού και του Λυκούδη. 
«Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότωφ, κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού» είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκις. «Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότωφ. Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και άν έχει γίνει, όπως και άν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς».
Ήταν η εποχή της δίκης του αστυνομικού Αθανάσιου Μελίστα, που πυροβόλησε και σκότωσε τον δεκαπεντάχρονο Μιχάλη Καλτεζά, κατά τη διάρκεια επεισοδίων στα Εξάρχεια. Κάτι σαν την περίπτωση του Αλέξη. Το Εφετείο, δικάζοντας τότε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, αθώωσε τον μπάτσο καθώς είχε δεχθεί ότι τελούσε σε κατάσταση άμυνας, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε πετάξει εναντίον του μολότωφ. Είπαμε, ευτυχώς που πέθανε ο Χατζιδάκις, ούτε ξέραμε τι θα άκουγε τώρα με τέτοιες απόψεις.
e-tetradio.gr

Η συνάντηση Τσίπρα-Φίσερ...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Αυστρίας, Χάινς Φίσερ. Στη συνάντηση, η οποία είχε...
εθιμοτυπικό χαρακτήρα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προγραμματικές και εναλλακτικές προτάσεις του κόμματος που αφορούν στο δημόσιο χρέος, την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα, αλλά και την πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική που οφείλει να ακολουθεί η Ελλάδα. 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας και στις δυνατότητες αναβάθμισής τους...
enikos.gr

Ο Βενιζέλος έχει κάνει το ΥΠΕΞ, παράρτημα του ΠΑΣΟΚ...

ΦΩΤΟ...
Τώρα για καλό τις ανέβασαν στο ΠΑΣΟΚ αυτές τις φωτογραφίες, ή για κακό... 
 Γιατί ...
το να ανεβάζεις τρεις φωτογραφίες στο facebook σε άλμπουμ με τίτλο «Σύσκεψη προέδρου με συνεργάτες» και να ανεβάζεις αυτές τις φωτογραφίες, κάτι δεν πάει καλά...
Και όπως είναι φυσικό μας γεννήθηκε πληθώρα αποριών
1. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τις συσκέψεις του τις κάνει στο πόδι;  Δηλαδή έχει όλους του συνεργάτες του (ανάμεσά τους Πρωτόπαππας, Σαλαγιάννης) όρθιους από πάνω του και συσκέπτονται... 
2. Από πού κι ως πού οι συσκέψεις, οι κομματικές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τους κομματικούς του συνεργάτες πραγματοποιούνται  στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι στα γραφεία του κόμματος. 

3. Ποιο το σκεπτικό του επικοινωνιακού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τις φωτογραφίες αυτές... Να μας δείξει ότι ο πρόεδρος του κάνει τα αυτονόητα; 
newpost.gr

"Μεγάλα ερωτήματα"...καί άλλα τερπνά


Μεγάλα ερωτήματα

Ολο το μυστήριο του τάφου της Αμφίπολης συμπεπυκνωμένο στον τίτλο χθεσινής εφημερίδας: «Γιατί το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε μακριά από το σώμα της;». Ελα ντε! Γιατί; Θα αποτολμήσω μια απάντηση κι ό,τι γίνει ας γίνει... Μήπως επειδή ήταν κομμένο;

Ο αντιτουριστικός
Διακεκριμένος σχολιαστής, με δημοσιογραφική και πολιτική πείρα, εντυπωσιάζεται από την εχθρότητα του «Ποταμιού» προς το ΠΑΣΟΚ και βρίσκει παράδοξη την άρνηση του Σταύρου Θεοδωράκη να συναντήσει τον πρόεδρο τον Ευάγγελο τον Βενιζέλο. Ως προς το πρώτο σκέλος του προβληματισμού, η απάντηση είναι πολιτική και πολύ σωστά την επισημαίνει ο σχολιαστής στο εμπεριστατωμένο άρθρο του. Ως προς την άρνηση του Θεοδωράκη και του οποιουδήποτε Θεοδωράκη να συναντήσει τον Βενιζέλο, μήπως πέρασε από τον νου του σχολιαστή ότι ο Βενιζέλος συμβαίνει να είναι αντιπαθέστατος (σε βαθμό αντιτουριστικό...) και ότι ουδείς έχει συμφέρον να φωτογραφίζεται μαζί του;
Φτάνει να κοιτάξετε την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και θα πεισθείτε. Τυχοδιώκτες, μισθοφόροι, εραστές της περιπέτειας και των extreme sports έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ (Τ-Λ). Σοσιαλδημοκράτες, εκσυγχρονιστές, ευρωπαϊστές και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις αποστασιοποιήθηκαν και μένουν στο σπίτι τους. Ποιοι του απέμειναν του Ευάγγελου; Οι τελειωμένοι, οι «junkies» του ΠΑΣΟΚ, αυτοί για τους οποίους δεν υπάρχει αύριο...

Εκ Δυτικής Λιβύης

Να οφείλεται στην αίσθηση ότι προσεγγίζουν την εξουσία; Διόλου απίθανο. Πάντως, εντυπωσιακό ήταν το πομπώδες ύφος φοιτητή εκπροσώπου του συριζαίων, ο οποίος έκανε χθες δηλώσεις εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ Θ. Φορτσάκη. Οι εύηχες, πολυσύλλαβες και βαρύγδουπες λέξεις έβγαιναν από «τον», μετά συγχωρήσεως, στόμα του και ήταν φανερό ότι είχε επιλέξει να μιλήσει υπέρ της κατάληψης σε μισοχωνεμένο μείγμα λόγιας γλώσσας με τεχνοκρατικά στοιχεία, ώσπου ξαφνικά εκστόμισε το ανεπανάληπτο: «Για μας, είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι ο Φορτσάκης έχει αποποιηθεί του ρόλου του πρυτάνη». Τόσο ωραία! Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης. Εξ ου και ο Καβάφης ενίοτε λέγεται και «Καντάφης»...

Φρικαλεότητες
Με το ποδόσφαιρο ποτέ δεν ασχολούμαι, παρά μόνον αν οι εξελίξεις σε αυτό αφορούν κάποια «atrocities», όπως τα λέμε στη διεθνή γλώσσα των ανθρωπιστικών κρίσεων. Το εξευτελιστικό σκορ 7-1, με το οποίο η Μπάγερν Μονάχου περιποιήθηκε τη Ρόμα, με κάνει να σκέπτομαι ότι οι Γερμανοί (οι Βαυαροί, έστω...) κάποια απωθημένα έχουν με τους Ιταλούς. Ας πούμε, λέγεται ότι κάποτε ο ιστορικός Λίντελ-Χαρτ ρώτησε τον Γερμανό στρατάρχη Κέσελρινγκ (μορφή σεβαστή για τους αντιπάλους του στον πόλεμο) πώς ήταν οι Ιταλοί ως σύμμαχοι. «Την επόμενη φορά να τους πάρετε εσείς» ήταν η ψυχρή απάντηση του Κέσελρινγκ. Ας σημειωθεί ότι ο περί ου ο λόγος Κέσελρινγκ ήταν Βαυαρός...
από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ"
τής "Καθημερινής"

Ξεθωριάζει το οικονομικό θαύμα στη Γερμανία OLAF STORBECK / REUTERS BREAKINGVIEWS


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
OLAF STORBECK / REUTERS BREAKINGVIEWS
 Η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας χάνει την ορμή της. Η Γερμανία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης που ενδεχομένως να εγκαινιάσει μια νέα εποχή αναιμικής ανάπτυξης. Πολλοί από τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία πέτυχε λαμπρές οικονομικές επιδόσεις τα προηγούμενα χρόνια πλέον εκλείπουν και η υιοθέτηση λανθασμένων πολιτικών ενισχύει το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα, η κ. Μέρκελ δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ξεθωριάζει το γερμανικό οικονομικό θαύμα.

Επί μισή δεκαετία η ισχύς της γερμανικής οικονομίας δεν έπαψε να εκπλήσσει. Ανέκαμψε ταχύτατα μετά την τραπεζική κρίση του 2007. Ομως, τώρα η ανάκαμψη έχει σταματήσει. Τα σημαντικότερα think tank της Γερμανίας προβλέπουν ανάπτυξη μόλις 1% το 2015, κάτι για το οποίο ευθύνεται, εν μέρει, η ουκρανική κρίση, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η αναιμική ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Δεν είναι αυτή ολόκληρη η αλήθεια. Οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της γερμανικής αγοράς εργασίας το 2003 έχουν δώσει όσα ήταν να δώσουν. Η περικοπή επιδομάτων από τους μακροχρόνια ανέργους και η αύξηση της αποτελεσματικότητας των κέντρων ευρέσεως εργασίας αναζωογόνησαν την αγορά εργασίας. Οπως συνέβη και το 2013, η Γερμανία μπορεί να βρεθεί στην παράδοξη κατάσταση να αυξάνονται ταυτόχρονα και η απασχόληση και η ανεργία, γεγονός που αποκαλύπτει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην αγορά εργασίας.

Ενα ακόμη πρόβλημα είναι το συνεχόμενο πάγωμα των επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Βραχυπρόθεσμα περιορίζει την εσωτερική ζήτηση, αλλά και μακροπρόθεσμα οι παρωχημένες επενδύσεις πλήττουν την αναπτυξιακή δυναμική. Επιπλέον, η μείωση των επενδύσεων ισοδυναμεί με ψήφο αμφισβήτησης του ιδιωτικού τομέα προς τη γερμανική οικονομία. Οι καταστροφικές δημογραφικές εξελίξεις επίσης θα πλήξουν την ανάπτυξη. Πολλοί εργοδότες ήδη δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να προσλάβουν εργαζομένους με υψηλή εξειδίκευση. Η Αγκελα Μέρκελ δεν αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις. Αντιθέτως, έχει ξεκινήσει να ακυρώνει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις. Η παροχή νέων κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και τα υψηλότερα συνταξιοδοτικά επιδόματα για τις μητέρες θα αυξήσουν τις δαπάνες της κοινωνικής ασφάλισης. Ενας κακοσχεδιασμένος νόμος περί κατώτατου μισθού θέτει σε κίνδυνο χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην ανατολική Γερμανία. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός είναι ο κεντρικός και απερίσκεπτος στόχος της κυβέρνησης συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα επιτευχθεί δυσκολότερα σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης. Καλύτερα θα ήταν να εγκαταλείψουν τον στόχο εκ των προτέρων. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η συγκράτηση των δαπανών για την κοινωνική πολιτική.
kathimerini.gr

Η Nissan ανακαλεί 260.000 αυτοκίνητα εξαιτίας ελαττωματικών αερόσακων

Η εταιρεία Nissan είναι η πρώτη από τις αυτοκινητοβιομηχανίες που ανακοίνωσε την ανάκληση 260.000 αυτοκινήτων παγκοσμίως εξαιτίας ελαττώματος στους αερόσακους του οδηγού που έχουν κατασκευασθεί από την ιαπωνική εταιρεία Takata Corp.
Η ανάκληση της Nissan αφορά αυτοκίνητα τoυ μοντέλου Micra και Cube, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, που δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία για τα μοντέλα και τα έτη κατασκευής τους.
Η εταιρεία Takata Corp. βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου αριθμού ανακλήσεων αυτοκινήτων εξαιτίας ελαττωματικών αερόσακων που κινδυνεύουν να εκραγούν εκτοξεύοντας θραύσματα στους επιβαίνοντες και αφορούν ορισμένες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου: Toyota, Honda, Nissan, Mazda, BMW, General Motors, Chrysler, Ford, Mitsubishi και Subaru.
Νωρίτερα, η Αμερικανική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας επεξέτεινε σε 7,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα στις ΗΠΑ τον συναγερμό για τους ελαττωματικούς αερόσακους και ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες την ανάκλησή τους.
kathimerini.gr

Συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Αυστρίας...

papadreoy fisher

 
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συναντήθηκε  με τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Heinz Fischer.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» αντάλλαξαν απόψεις για...
τις διεθνείς εξελίξεις, την πορεία της Ευρώπης και της Ελλάδας.

matrix24.gr

Πήγαν να καταργήσουν ξανά τη Διαύγεια «κατά λάθος»

22.10.14


Χθες το βράδυ, η κυβέρνηση Σαμαρά επιχείρησε να δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη παραπαίουσα Διαύγεια με μια τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που ουσιαστικά την περιόριζε σε διακοσμητικό ρόλο.

Σήμερα, η αρμόδια υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου ανακοίνωσε την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας δηλώνοντας τα εξής:

«Παρεισέφρησε από λάθος παράγραφος σε τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών η οποία έθετε με τη διατύπωση της εν αμφιβόλω το πρόγραμμα “Διαύγεια” για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος που αφορούσε τη μεταφορά μαθητών. Το συγκεκριμένο σημείο της τροπολογίας δεν προωθεί το πρόγραμμα “Διαύγεια”, κάτι που εμάς στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μας βρίσκει απολύτως αντίθετους. Για το λόγο αυτό θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει τη συγκεκριμένη παράγραφο της σχετικής τροπολογίας».


Λάθος λοιπόν. Κατά λάθος δηλαδή κάποιος έγραψε μια τροπολογία, κατά λάθος μπήκε αυτή σε ένα νομοσχέδιο και λογικά κατά λάθος θα καταργούσε τη Διαύγεια. Δηλαδή άνοιξε κάποιος υπάλληλος τον υπολογιστή και σου λέει «τι να κάνω σήμερα, ας καταργήσω τη Διαύγεια».

Λάθος είναι όταν παραγγέλνεις πίτσα μαργαρίτα και σου φέρνουν σπέσιαλ, όχι όταν συλλαμβάνεσαι για 2η φορά επ' αυτοφώρω να καταργείς τη Διαύγεια. Θα ήταν προτιμότερη μια απάντηση τύπου «μας πιάσατε πάλι ρε γαμώτο, θα προσπαθήσουμε άλλη φορά».
parapolitiki.com

Υπογραφή Μητσοτάκη και αιτιολογική έκθεση για την απόπειρα κατάργησης της Διαύγειας

22.10.14


Έριξα μια ματιά στην τροπολογία για την αποδυνάμωση της Διαύγειας όπως αυτή κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη δήλωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου περί λάθους.

Όπως μπορείτε να δείτε στην παραπάνω εικόνα, η τροπολογία φέρει κανονικότατα την υπογραφή του «μεταρρυθμιστή» Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ η σκοπιμότητα της εξηγείται (ή ομολογείται) στην αιτιολογική έκθεση. Ρίξτε μια ματιά:


Δηλαδή «κατά λάθος» γράφτηκε και η αιτιολογική έκθεση; Δεν ξέρει τι υπογράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
parapolitiki.com

ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη για τη Διαύγεια αλλά είχε υπογράψει την τροπολογία και ο Λοβέρδος

22.10.14


Με μια προσεκτική διατύπωση, το ΠΑΣΟΚ αδειάζει ουσιαστικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τροπολογία που αποδυνάμωνε τη Διαύγεια καθώς τονίζει ότι αυτή έφερε την υπογραφή του.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ικανοποίησή του σχετικά με την παρέμβαση της Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύης Χριστοφιλοπούλου με την οποία απεσύρθη διάταξη που είχε κατατεθεί στη Βουλή και με την οποία εξαιρούνταν διοικητικές πράξεις από την υποχρεωτική δημοσίευσή τους στη «Διαύγεια».

Υπογραμμίζουμε ότι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης είχε αποδεχθεί και υπογράψει τη σχετική τροπολογία που είχε εισηγηθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να υπονομεύσει το πρόγραμμα «Διαύγεια» και τη πλήρη διαφάνεια που εξασφαλίζει στις πράξεις της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πρωτοστατεί στη Βουλή στο να αναρτούν υποχρεωτικά τα στοιχεία τους στη «Διαύγεια» και νέοι φορείς όπως οι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.

Όταν πάντως συγκυβερνάς, δεν μαθαίνεις τα νέα από τα blog και δεν αντιδράς με τέτοια καθυστέρηση. Επίσης, την τροπολογία υπογράφει και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μπερδεύτηκε κι αυτός;
parapolitiki.com

Το άθλιο σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για την προσωπική ζωή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη


Αν και δεν φημίζεται πια ούτε το για το χιούμορ του ούτε για τα υψηλά ηθικά στάνταρ της σάτιρας του, μου έκανε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση ένα χθεσινό άθλιο σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου κατά του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας μια μάλλον προνομιακή διάταξη για τους εφοπλιστές που προώθησε ο υπουργός Ναυτιλίας, ο Λαζόπουλος σημείωσε ότι έχει διαβάσει ότι αυτόν τον καιρό ο κ. Βαρβιτσιώτης διατηρεί δεσμό με κόρη εφοπλιστή προσθέτοντας ότι ελπίζει να τον φροντίσει στα γεράματα του για το καλό που της έκανε!
Τώρα αυτό είναι αστείο; Είναι σάτιρα; Η προσωπική ζωή και οι ερωτικές σχέσεις των πολιτικών μπορούν να συνδεθούν τόσο απλοϊκά με τις πολιτικές επιλογές τους; Πρέπει να μας μείνει δηλαδή κάτι από το σχόλιο του κ. Λαζόπουλου;

Για να μην συζητήσουμε καν τι ακριβώς μοιάζει να έχει στο μυαλό του ο κ. Λαζόπουλος για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία...
parapolitiki.com

Σημείωση Νέας Μυκόνου : Mέ τόν κ. Βαρβιτσιώτη -πολιτικά- μάς χωρίζει άβυσσος. 
Αλλά όπως είχαμε γράψει, τελευταία, σέ μιά άλλη πιό "μυκονιάτικη περίπτωση": "Φίλος μέν ο ...κτλ, ...φιλτάτη δέ η αλήθεια". Αυτά γιά νά μήν νομισθεί ότι σέ ζητήματα αρχών κρατάμε δύο μέτρα καί δύο σταθμά ή ότι μεροληπτούμε κατά τό δοκούν. Ο Λαζόπουλος περιπεσών σ' αυτού τού επιπέδου τή σάτιρα  βιοπορίζεται ασχημονών ή ασχημονεί βιοποριζόμενος. 
Κατάντημα...
Δ.Ν.Α.
 

Τώρα κατάλαβαν τι εστί… βερίκοκο (τρόικα);..

Ακούγοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της συγκυβέρνησης, έξω από το Μαξίμου, καταλαβαίνει κανείς εύκολα την...
αμηχανία και τον πανικό του… «φονικού διδύμου».

Με βλέμμα βλοσυρό, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ευτυχής και αισιόδοξος, θέλοντας αποτυχημένα να κρύψει αυτό που είναι πλέον γνωστό.

Με τις ορέξεις της τρόικας και τις έξωθεν πιέσεις, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαψεύδουν καθημερινά τους εαυτούς τους και όταν μάλιστα γνωρίζουν, τι εστί… βερίκοκο.

Και από το ρεπορτάζ πάντως, αυτό που βγαίνει είναι ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο...

Ένας πρύτανης με στολή υπομοιράρχου...

Ξοδεύουν το μελάνι και το σάλιο τους όσοι τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανακάλυψαν πως τα πανεπιστήμια έχουν καταντήσει χωματερές και επιχειρούν να μας πείσουν πως...
για την κατάντια αυτή υπεύθυνοι είναι, τάχα μου, κακομαθημένοι και βρομιάρηδες φοιτητές και άτομα ξένα στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Φαντασιώνονται όλοι τους πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη μορφή λόχου διοικήσεως και στο πλευρό τους ακαδημαϊκούς πρόθυμους να αντικαταστήσουν την τήβεννο με τη στολή του υπομοιράρχου της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής.

Ξεχνούν ηθελημένα όλοι αυτοί, οι θιασώτες του άκρατου φιλελευθερισμού της εκπαίδευσης, πως η αιτία του κακού είναι ο Νόμος 4009, που έβαλε στα πανεπιστήμια τους εργολάβους της καθαριότητας και ανάγκασε τους πρυτάνεις να μπουν σε έναν μαραθώνιο διαγωνισμών, συμβάσεων, ενστάσεων, ακυρώσεων και χρονοβόρων διαδικασιών που αφήνουν τις σχολές έως και έξι μήνες να πνίγονται στα σκουπίδια...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Πέτρου Κατσάκου, πατήστε εδώ

Στην Εισαγγελία Εφετών σήμερα η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη...

Στην Εισαγγελία Εφετών παρουσιάζεται σήμερα η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφαστάκη, στο πλαίσιο της...
προανακριτικής εξέτασης που έχει ξεκινήσει σε βάρος των 5 δημάρχων που αρνήθηκαν την παράδοση στοιχείων των υπαλλήλων τους στην κυβέρνηση

Συνεχίζεται η κλήτευση των δημάρχων για την άρνηση που άσκησαν ενάντια στις επιταγές της κυβέρνησης και την επιβαλλόμενη παράδοση των στοιχείων για την αξιολόγηση και τον επανέλεγχο μετατροπής συμβάσεων των υπαλλήλων των Δήμων. 


Στην Εισαγγελία Εφετών παρουσιάζεται σήμερα η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, ενώ ακολουθούν οι δήμαρχοι Λάρισας, Πάτρας και Ρέντη- Νίκαιας.   

Προθεσμία  για την επόμενη βδομάδα έλαβε χθες ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος...
left.gr

Στο Εφετείο, ο Ακης...

ΦΩΤΟ-Ο Άκης Τσοχατζόπουλος με χειροπέδες στο Εφετείο
Aποφεύγοντας να κοιτάξει προς τις κάμερες και με γρήγορες κινήσεις, παρά τις χειροπέδες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, βγήκε εξω απο το λεωφορείο της μεταγωγής, καθώς...
μεταφέρεται στο Εφετείο.
Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών από προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δείτε ΦΩΤΟ :

ΕΛ.ΑΣ.: Παραίτηση μυστήριο...



 ...του υποδιοικητή  Οικονομικού Εγκλήματος...
Ο ταξίαρχος Αποστόλης Αλαμάνας υπέβαλλε ξαφνικά σήμερα την παραίτηση του από τη θεση του υποδιοικητή Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία είχε τοποθετηθεί πριν από ενα μήνα. 
Ο...
Αλαμάνας, ειχε υπάρξει διευθυντής της ιδιας υπηρεσίας...
 

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                    από "ΤΑ ΝΕΑ"

Διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Ντινόπουλου: ψευδής υπεύθυνη δήλωση και μεγάλη οφειλή στο Ταμείο

Tvxs Ρεπορτάζ


Επεισοδιακά ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, του επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων που παρέχει και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα μέλη του. Όπως είχε αποκαλύψει το Tvxs, στην προηγούμενη συνεδρίαση o πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Πάνος Σόμπολος είχε προτείνει την ασφαλιστική τακτοποίηση του κ.Ντινόπουλου, ο οποίος είχε ζητήσει με αίτηση του να θεωρηθεί άνεργος. Τα μέλη του ΔΣ περίμεναν να συζητήσουν το θέμα στην σημερινή συνεδρίαση, αλλά ο κ. Σόμπολος δεν το συμπεριέλαβε στην ημερήσια διάταξη. Τελικώς το ΔΣ, αρχικά με ψήφους 8 υπέρ έναντι μίας, του προέδρου Πάνου Σόμπολου, και στη συνέχεια ομόφωνα, καθώς ο Π. Σόμπολος μετά τις αντιδράσεις προσχώρησε στην πλειοψηφία, έλαβε εκτός ημερησίας διατάξεως σκληρή απόφαση για τον κ. Ντινόπουλο, που εκτός των άλλων είχε υπογράψει ψευδή υπεύθυνη δήλωση.
Oόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ

Αρχίσανε νά τό "χοντραίνουν" μέ τίς ζαβολιές

Καταργούν τη «Δι@ύγεια»

Με διαβούλευση 24 ωρών καταργούν τη Διαύγεια. Τον καλύτερο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013
Αν όχι εσύ, ποιος;
Πάρε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα για ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσεις. Γιατί το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι δικαίωμα στη δημοκρατία. Αν δεν το στηρίξεις εσύ ποιος θα το κάνει;
Η κατάργηση γίνεται μέσω ρύθμισης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει της οποίας, επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στη «Διαύγεια» ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ

Τροποποίηση του ν. 3861/2010 «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο «Πρόγραμμα Διαύγεια» και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 112/Α΄/13.07.2010), όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4057/2012 (ΦΕΚ Α΄ 54)

1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται επίσης και σε πράξεις ή αποφάσεις που εκδίδουν όργανα, στα οποία τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή όργανα έχουν χορηγήσει εξουσιοδότηση προς υπογραφή ή έχουν μεταβιβάσει αρμοδιότητα καθώς και οποιοδήποτε όργανο έχει από το νόμο την αρμοδιότητα έκδοσης πράξεων που υπάγονται στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού.»

2. H περίπτωση 6 της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:

«6) οι προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου»

3. Στην παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), προστίθεται περ. 6α ως εξής:
«6α) οι πράξεις της ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης, της απόφασης έγκρισης δαπάνης και της οριστικοποίησης της πληρωμής που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.


4. Η παρ. 2 άρθρου 4 Ν. 3861/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2 ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».

5. Στο άρθρο 4 προστίθεται παρ. 5 ως εξής:
«5. Οι πράξεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 6 του παρόντος νόμου, έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων, τόσο κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων των διοικουμένων, όσο και κατά την επικοινωνία μεταξύ των φορέων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.»

6. Η παράγραφος 4 του άρθρου 4 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης, ισχύει το τελευταίο. Με ευθύνη του προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο.»

7. Η παράγραφος 2 του άρθρου 6 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (Υ.Α.Π.) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό συντονισμό και τη διαχείριση της εφαρμογής του Προγράμματος Διαύγεια στους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου.».

8. Η παράγραφος 4 του άρθρου 6 του ν.3861/2010 (ΦΕΚ Α/112), αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής (Υ.Α.Π.) του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει την ευθύνη της λειτουργίας του κεντρικού δικτυακού τόπου για την ανάρτηση των νόμων και πράξεων καθώς και της τήρησης κεντρικού αρχείου των αναρτημένων νόμων και πράξεων, το οποίο είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο με ηλεκτρονικά μέσα».

Διαβούλευση 24 ωρών!

Η ρύθμιση τροποποιεί και αλλοιώνει τον πυρήνα του Ν.3861/2010, γνωστότερου ως «νόμου Ραγκούση», διότι αντικαθιστά την πλέον θεμελιώδη πρόνοια (παράγραφος 2, άρθρο 4), που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται, εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτησή τους στο Διαδίκτυο» με άλλη διατύπωση, η οποία προβλέπει ότι οι αποφάσεις του κράτους «ισχύουν από την ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο ...εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά σε ειδικές διατάξεις ή στις ίδιες τις πράξεις».


Δηλαδή, κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης.


Σύμφωνα με «διασταυρωμένες πληροφορίες» του vima.gr, η «έμπνευση» της συγκεκριμένης ρύθμισης εκπορεύεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, φορείς που έχουν δικά τους «κλειστά» συστήματα καταγραφής δεδομένων, για τους λογαριασμούς του κράτους και τις προμήθειες του δημοσίου, αντίστοιχα.


Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, επιδιώκεται να ενταχθεί η εξαίρεση της δημοσίευσης στη «Διαύγεια» των οικονομικών δαπανών του κράτους στις προαπαιτούμενες δρασεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.

Διαψεύδει ο Μητσοτάκης

Παντελώς αναληθή, χαρακτήρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter, τα περί κατάργησης της Διαύγειας.
 thepressproject.gr

«Τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε»

«All Dogs Go to Heaven»: Ένα γκράφιτι αφιερωμένο στον Λουκάνικο

Σε έναν τοίχο στην περιοχή του Ψυρρή έκανε την εμφάνισή του ένα γκράφιτι αφιερωμένο στον Λουκάνικο, το σκύλο-σύμβολο των διαδηλωτών της Αθήνας.

Πιο συγκεκριμένα, κάτω από το γκράφιτι οι δημιουργοί του, Martinez, N. Gramms και Smart (τα καλλιτεχνικά τους ονόματα), έγραψαν: «Τα δακρυγόνα μαζί τα φάγαμε» και «All Dogs Go to Heaven».

Τέλος, η φωτογραφία είναι από τη Μαρία Ρότα από το zoosos.gr.

Δευτέρα εφορία

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Σε ελάχιστες ιδέες κοινής αποδοχής έχουν κατασταλάξει οι χιλιετίες του ανθρώπινου βίου. Μία από αυτές αφορά τη νεκρική ισότητα: είναι οικουμενική η πίστη ότι μόνο μεταθανάτια είναι εφικτή η εξίσωσή μας. Και αυτό άσχετα με τον παράδεισο και την κόλαση που γεωγραφεί κάθε θρησκεία για να δελεάσει ή να εκφοβίσει· άσχετα δηλαδή με το διαχωρισμό στο επέκεινα των ενάρετων, που θα ανταμειφθούν, από τους κακούς, που θα τιμωρηθούν. Ως προς τις μηδαμινές πιθανότητες να υπάρξει επίγεια ισότητα, σπουδαίοι διανοητές και θρησκευτικοί ποιμένες κάθε εποχής υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν με όσα αποφαίνεται το ταπεινό πλάσμα που συνηθίζουμε να αποκαλούμε απλό άνθρωπο, με τον λεγόμενο κοινό νου του. Υπήρξε βέβαια και η επαγγελία του εξισωτικού κομμουνισμού. Αλλά ηττήθηκε περίπου με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε η επαγγελία του εξισωτικού χριστιανισμού.

Ο απλός λοιπόν άνθρωπος ένα λέει, με τα τραγούδια, τις παροιμίες και τα παραμύθια του: μονάχα ο θάνατος μας εξισώνει. Στην επικράτειά του δεν μετρούν –επιτέλους– αξιώματα και πλούτη. «Δυο μέτρα χώμα», ιδού η περιουσία μας. Γι’ αυτό και ο Ομηρος, προσεκτικός ακροατής και ανασυντάκτης των λαϊκών αφηγήσεων και τραγουδιών, αναθέτει στον Αχιλλέα να δώσει μορφή εμβληματικού λόγου στα κοινά αισθήματα. Να πει δηλαδή στη Νέκυια της «Οδύσσειας» ότι θα προτιμούσε να ζει πάνω στη γη, κι ας ξενοδούλευε, και μάλιστα υπηρέτης κάποιου όχι ιδιαίτερα πλούσιου, παρά να βασιλεύει σε όλους τους νεκρούς του Κάτω Κόσμου. Τίποτα διαφορετικό δεν λέει μοιρολογώντας ο δημοτικός ποιητής, και ας μην άκουσε ή να μη διάβασε ποτέ του Ομηρο: «Κι ο βασιλές ακόμα κει με όλους είναι ίσια».

Μα να που δεν είναι όλοι ίσοι εκεί κάτω. Εφτασε ένα νομοθέτημα για να αποδειχθεί πλάνη μια πανανθρώπινη πεποίθηση αιώνων, συνοψισμένη σε στίχους (όπως σε τραγούδι της Χαλκιδικής: «Εδώ γρόσια δεν χρειάζονται και γρόσια δεν περνούνε») και σε παροιμίες, όπως μία έμμετρη της Νισύρου: «Εχει στον Αδη κόκαλα πασάδω κι αφεντάδω, / αμμέ δεν εγνωρίζοντο από των δουλευτάδω» (αμμέ = αλλά). Μέχρι στιγμής, λοιπόν, 6.000 νεκροί ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Και μάλιστα σε χρόνο ανθρωπινότητας και όχι αιωνιότητας, αν θέλουν να γλιτώσουν το πρόστιμο. Για τη μεταθανάτια τιμωρία τους φταίνε οι συγγενείς τους, που από αμέλεια ή ιδιοτέλεια δεν δήλωσαν τον θάνατό τους, ή οι νωχελικές υπηρεσίες, πάντοτε ανεύθυνες όμως, καθότι πάντοτε απρόσωπες.
Βαρυσήμαντο το φιλοσοφικό και θρησκευτικό μήνυμα: Επιτέλους, αίρεται ο άδικος χωρισμός σε πριν και μετά, σε έχω και δεν έχω, σε υπάρχω κι ύστερα δεν υπάρχω. Το χριστιανικώς πρέπον άλλωστε αυτό είναι: να θεωρείς τους νεκρούς απλώς κεκοιμημένους. Τους ξυπνάς λοιπόν μια ώρα αρχύτερα, χάρη στη δευτέρα παρουσία της εφορίας, και τους εμψυχώνεις δείχνοντάς τους ότι συνεχίζουν να ανήκουν στους έχοντες, άρα και στους πληρώνοντες. Διότι, όπως ξέρουν όλοι: πληρώνω, άρα υπάρχω.
kathimerini.gr

Τι αλλάζει σε φορολογία ακινήτων και αγροτών


akinita22

Τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κάνει ελαστικότερο το «πόθεν έσχες» για αγορά οικιών και καταστημάτων, ορίζει συντελεστή 13% στο τεκμαρτό αγροτικό εισόδημα και δεσμεύει για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης, περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για φοροδιαφυγή.
     
Των Κώστα Τσάβαλου – Μάριου Χριστοδούλου

Ελαστικότερο «πόθεν έσχες» στην αγορά των ακινήτων, αλλαγές στο καθεστώς των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων για φοροδιαφυγή, και φορολογικό συντελεστή 13% και για τα τεκμαρτά εισοδήματα των αγροτών προβλέπουν, μεταξύ των άλλων, τροπολογίες του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή.

Οπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Εφ.Συν.», προβλέπεται «πόθεν έσχες» στην τιμή αγοράς και όχι στην αντικειμενική τιμή του ακινήτου, με στόχο την… ανάσταση της αγοράς ακινήτων.

Συγκεκριμένα ως τίμημα αγοράς του ακινήτου θα λαμβάνεται υπόψη το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης του αγοραστή όπως αυτό προκύπτει από το συμβόλαιο, δηλαδή το άθροισμα του δηλωθέντος τιμήματος, των φόρων και των λοιπών εξόδων που καταβλήθηκαν.

Τα τεκμήρια αγοράς

Η διάταξη αυτή αναμένεται να μειώσει σημαντικά τα ποσά των τεκμηρίων αγοράς ακινήτων τα οποία θα καλούνται να καλύψουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2015 και τα επόμενα έτη.

Αλλη τροπολογία προβλέπει τη δέσμευση για ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης ανάλογα με την πορεία των ερευνών, περιουσιακών στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Μετά τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που προέκυψαν, οι δεσμεύσεις στις οποίες προβαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς «μπορούν να έχουν ετήσια διάρκεια με δυνατότητα παράτασης, λόγω δικαιολογημένης μη ολοκλήρωσης της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης».

Η διάταξη εκδίδεται χωρίς προηγουμένη κλήση του ελεγχόμενου ή τρίτου προσώπου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.

Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της επίδοσης της διάταξης προς τον οργανισμό ή την υπηρεσία στην οποία απευθύνεται.

Κατά της διάταξης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν την άρση της, με σχετική αίτησή τους προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών εντός προθεσμίας 30 ημερών χωρίς αναστολή της εκτέλεσή της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος και οι 3 εισαγγελικοί λειτουργοί που συνεπικουρούν το έργο του μπορούν να προβαίνουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, περιεχομένου τραπεζικών θυρίδων και περιουσιακών εν γένει στοιχείων, με αιτιολογημένη διάταξή τους, σε περίπτωση διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την εξακρίβωση τέλεσης κάθε είδους φορολογικών και οικονομικών εγκλημάτων και οποιονδήποτε άλλων συναφών, εφόσον αυτά διαπράττονται σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης με στόχο τη διευκόλυνση των δικών όπου διάδικος είναι το Ελληνικό Δημόσιο και απέναντί του έχει μεγάλο αριθμό αντιδίκων (όπως για παράδειγμα οι εργατικές διαφορές) η επίδοση των διάφορων δικαστικών ή διαδικαστικών εγγράφων μπορεί να γίνεται όχι μόνο στον αντίδικο ή τον αντίκλητό του, αλλά και στον δικηγόρο ο οποίος εκπροσώπησε τον αντίδικο κατά την τελευταία συζήτηση της υπόθεσης ή έχει υπογράψει το τελευταίο δικόγραφο της υπόθεσης.