Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Οι τουρίστες «τρώνε» τις ακτές των νησιών

τού Πιτσιρίκου

Χιλιάδες Έλληνες έχουν παρατηρήσει πως φέτος οι ακτές πολλών νησιών έχουν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης μαζί με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, δεν είναι μόνο η θάλασσα που «τρώει» τις ακτές των ελληνικών νησιών αλλά και οι τουρίστες.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα των δυο μεγάλων πανεπιστημίων, η διάβρωση των ακτών των ελληνικών νησιών και η εισχώρηση της θάλασσας στην ξηρά δεν οφείλονται μόνο στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αλλά και στους τουρίστες που έχουν πλημμυρίσει τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με την έρευνα, όταν τριακόσιες χιλιάδες τουρίστες αποβιβάζονται ξαφνικά στην Μύκονο, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νησί να «κάτσει» από το βάρος τους -που ανέρχεται σε χιλιάδες τόνους- και η θάλασσα να ανεβαίνει και να «τρώει» τις ακτές.
Επίσης, στην έρευνα αναφέρεται πως, όταν εκατομμύρια τουρίστες μπαίνουν στην θάλασσα για να κάνουν μπάνιο, πάλι ανεβαίνει η θάλασσα, ενώ, όταν οι περισσότεροι από αυτούς κατουράνε μέσα στην θάλασσα, η θάλασσα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.
Ήδη, σε πολλά ελληνικά νησιά έχουν εξαφανιστεί εντελώς οι παραλίες, η θάλασσα έχει «φάει» εκατοντάδες μέτρα ξηράς και οι τουρίστες κάνουν μπάνιο μέσα σε αμπέλια και ελαιώνες.
Ευνοημένοι είναι όσοι είχαν σπίτια και ξενοδοχεία στην ενδοχώρα των νησιών και τώρα τα βλέπουν να έχουν γίνει παραθαλάσσια.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι αγοράζουν σπίτια στα βουνά των νησιών, ώστε σε μερικά χρόνια να έχουν την θάλασσα έξω από την πόρτα τους.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα των δυο διάσημων πανεπιστημίων, αν η Ελλάδα πετύχει να έχει 40 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, τα ελληνικά νησιά θα χάσουν τη μισή έκτασή τους, ενώ όσοι Έλληνες έχουν εξοχικά και ξενοδοχεία κοντά στην παραλία, θα δουν τις περιουσίες τους να βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας.
Βέβαια, αυτό έχει και την θετική του πλευρά, αφού αφενός δεν θα πληρώνουν πια χαράτσια και αφετέρου θα μπουκάρουν τα χταπόδια από τα παράθυρα.
pitsirikos.net

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο...


//twitter.com/pjbodenham)


...για τη Γάζα.
                                            Φωτορεπορτάζ...
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για την ματωμένη, από τις σφαίρες των Ισραηλινών,  Γάζα...

Bαρυσήμαντο άρθρο τού Γιώργου Βότση στήν "Ελευθεροτυπία"

                     Ποια κυβέρνηση; Μαριονέτες είναι
                                                                 ---           
 ...Δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά χρονικά, ούτε το όμοιό του σε άλλη κοινοβουλευτική χώρα, η συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ να λιβανίζει νυχθημερόν την κυβέρνηση...

 


Γιώργος Βότσης
Μια τραγική παρεξήγηση επαναλήφθηκε αυτές τις ημέρες, με όσους καταπολέμησαν την τροπολογία για τα ΜΜΕ, την οποία, βεβαίως, υπερψήφισε αγεληδόν η κυβερνητική πλειοψηφία: Δεν πρόκειται, όπως λέγεται, για «νέο δώρο» ή για «ακόμη ένα μποναμά» της κυβέρνησης στους καναλάρχες.

Πέφτουν, απλώς, οι μάσκες. Και αποκαλύπτεται, όλο και πιο καθαρά, ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Χωρίς πια ερωτηματικό, αφού η απάντηση έχει ήδη δοθεί -με τελευταία προσθήκη και δη καθοριστική, στο πλέγμα εξουσίας, την ξένη επικυριαρχία (της Κομισιόν και των δανειστών), στυγνή και προκλητική, που δεν μπορεί να εξωραΐσει κανένας «αδελφός» Γιουνκέρ.

Το να παρατείνεται «προσωρινά» η εδώ και 25 ολόκληρα χρόνια άδεια στους καναλάρχες να κερδοσκοπούν ασύδοτα με τη δωρεάν χρήση ενός δημόσιου αγαθού, όπως είναι οι συχνότητες, δεν εξηγείται μόνο με την περιβόητη σχέση «διαπλοκής». Δείχνει ποιοι, τελικά, έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Ποιοι είναι τα πραγματικά αφεντικά, που εξέφρασαν, παρασκηνιακά, τις επιθυμίες τους. Και η ευπειθής κυβέρνηση έσπευσε να σκαρώσει μια τροπολογιούλα, για τους τύπους μιας δήθεν νομιμότητας που απαιτεί και νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτό είναι όλο...
Οταν, πριν από ακριβώς 25 χρόνια, παρουσιάστηκε στη Βουλή, συζητήθηκε ομόθυμα και ψηφίστηκε συναινετικά (και από την Αριστερά του ενιαίου Συνασπισμού, τότε) ένα αδιανόητο για ευνομούμενη χώρα νομοσχέδιο, που εκχωρούσε «προσωρινά» τις συχνότητες, για την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση, προνομιακά στους ήδη μεγαλοεκδότες, εξανέστη μόνος ο εξαίρετος μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες είπε, σε δραματικό τόνο, και τα εξής -όσο τα θυμάμαι:
Μόνοι μας βάζουμε το βρόχο στο λαιμό μας. Και συμβάλλουμε να συγκροτηθεί μια επικίνδυνη για τη δημοκρατία εξωθεσμική υπερ-εξουσία...
Ούτε μάντης να ήταν.
Αλλά για ποια κυβέρνηση μιλάμε; Για εταιρική σύμπραξη, άκρως ιδιοτελή, πρόκειται. Μόνοι κερδισμένοι οι δύο συνεταίροι -πολιτικοί ηγέτες με λίαν βεβαρημένο παρελθόν και ακόμη χειρότερο παρόν: Ο Αντ. Σαμαράς, που καταφέρνει, έτσι, να πρωθυπουργεύει με ένα πενιχρό δημοσκοπικά κομματικό ποσοστό, το πολύ 20%. Και ο μονίμως σε δεύτερο ρόλο εξουσιομανής Ευ. Βενιζέλος, που όχι μόνο γλίτωσε το εδώλιο με το εταιρικό συχωροχάρτι της Βουλής για τα υποβρύχια και τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και μπορεί πλέον, ως κοτζάμ συγκυβερνήτης, να κομπορρημονεί ατερμόνως και να μας κουνάει ανερυθρίαστα το δάχτυλο...
Μετέωρη η συγκυβέρνηση στηρίζεται σε...

Το ΕΣΠΑ που ξοδεύαμε...

Πάσχος Μανδραβέλης ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ 
Είναι πολλοί εκείνοι που συμπεριλαμβάνουν τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ανάμεσα στους παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.  

Δικαίως: οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις αντί να επενδυθούν σοφά ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, ρίχτηκαν με παράνομες και νόμιμες μεθόδους στην κατανάλωση. Κονδύλια που έπρεπε να γίνουν έργα υποδομής έγιναν χοάνες του Δημοσίου, που τώρα βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. ΑΕΙ σε κάθε ραχούλα της ελληνικής επικράτειας)· αγροτικές επιδοτήσεις που έπρεπε να γίνουν εγγειοβελτιωτικά και επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, έγιναν ανέλεγκτο εισόδημα για την αγροτιά· προγράμματα επιμόρφωσης του εργατικού δυναμικού έγιναν ΚΕΚ και κατιτίς επιπλέον για δημοσίους υπαλλήλους και χαρτζιλίκι για κάποιους ανέργους.

Δυστυχώς, αυτή η παράδοση συνεχίζεται και σήμερα χωρίς κανείς να γκρινιάζει. Για τους Ελληνες τα κοινοτικά προγράμματα, από τα ΜΟΠ μέχρι το ΕΣΠΑ, είναι λεφτά άλλων που δεν έχει σημασία πώς τα ξοδεύουμε. Εξ ου και η άρνηση διάφορων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αξιολογηθούν, με το επιχείρημα ότι η λειτουργία τους δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά το ΕΣΠΑ.

Δεν είναι όμως μόνο τα τερτίπια των συνδικαλιστών για να μένουν αναξιολόγητες κρατικές δομές, λες και τα λεφτά που χρησιμοποιούν είναι του παππού τους. Ολο το πολιτικό σύστημα βλέπει τα κοινοτικά κονδύλια απλώς ως ποσά που είναι χρήσιμα μόνο για την αναπαραγωγή του πελατειακού συστήματος. Η μεταφορά του κόστους διαχείρισης της ανεργίας από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΣΠΑ με τα οκτάμηνα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» στους δήμους είναι η αναπαραγωγή των δοξασμένων ΚΕΚ· ασχέτως αν τώρα η κατάσταση κάνει πιο επιτακτικές τέτοιου τύπου δράσεις. Το πρόβλημα είναι ότι, οκτώ μήνες μετά, ο άνεργος θα παραμείνει άνεργος· όσο για την επιμόρφωσή τους, ας μην το συζητάμε καλύτερα...

Με τα λεφτά, λοιπόν, του ΕΣΠΑ...

Η πρόβλεψη τών Ανέμων έως 25/8/14 γιά τή Μύκονο (από allmetsat)

Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort, 4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                               ( kt = knots,   bf = beayforts)    
Oι ώρες στόν πίνακα είναι UTC (Γκρίνουιτς). 
Ώρα Ελλάδας = ώρα UTC + 3ώρες

Όπως φαίνεται στό πίνακα προβλέψεων τού allmetsat μέχρι τήν Τρίτη 12/8 οι άνεμοι θά είναι Βόρειοι 5-6 beauforts πού σταδιακά θά υποχωρήσουν σέ Βόρειους 4-5bf  από τήν Τετάρτη, Πέμπτη έως καί τό πρωί τής Παρασκευής. Από τό πρωί τής Παρασκευής θά εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο καί δέν θά ξεπεράσουν τά 3bf ενώ τήν Κυριακή θά ενισχυθούν λίγο στά 4bf καί πρός τό βράδυ 5bf. Από αργά τό βράδυ τής Δευτέρας 18/4 μέχρι τήν Δευτέρας 25/4 οι Βόρειοι άνεμοι θά ενισχυθούν πολύ καί θά κυμαίνονται από 6 έως 8 beauforts. 
Η πρόβλεψη πάνω από μιά βδομάδα δέν είναι ασφαλής καί γίνεται μέ τά μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία τά οποία προϊόντος τού χρόνου είναι δυνατόν νά αλλάξουν.

 Μύκονος, Ελλάδα


Άνεμος (μέση/Ριπή) σε kt
ημερομηνία
νύχτα             πρωί           απόγευμα            βράδυ
00         03         06         09        1215    1821
Κυριακή 10





Β.BΔ
19/25
Β.BΔ
20/26
Δευτέρα 11Β.BΔ
19/26
Β.BΔ
17/23
Β.BΔ
16/20
Β
16/19
Β
15/17
Β
15/18
Β.BΔ
17/22
Β.BΔ
18/24
Τρίτη 12Β.BΔ
17/24
Β
17/22
Β
16/22
Β
17/21
Β
16/20
Β
15/19
Β.BΔ
17/22
Β.BΔ
18/25
Τετάρτη 13Β.BΔ
16/22
Β
15/19
Β
15/18
Β
15/18
Β
15/17
Β
13/16
Β.BΔ
15/18
Β.BΔ
16/20
Πέμπτη 14Β.BΔ
14/19
Β.BΔ
15/19
Β.BΔ
15/18
Β.BΔ
15/16
Β.BΔ
13/14
Β.BΔ
13/15
Β.BΔ
14/17
Β.BΔ
13/17
Παρασκευή 15BΔ
13/16
BΔ
13/17
BΔ
12/16
Β.BΔ
10/13
Β.BΔ
09/11
Β.BΔ
08/11
BΔ
07/08
Δ.BΔ
05/06
Σάββατο 16Δ
07/08
Δ
05/07
Δ.BΔ
03/04
Β.BΔ
03/03
BΔ
03/03
BΔ
05/06
Β.BΔ
06/07
Β.BΔ
07/08
Κυριακή 17BΔ
07/08
BΔ
09/11
Β.BΔ
11/13
Β.BΔ
12/15
Β.BΔ
12/15
Β.BΔ
11/15
Β.BΔ
12/15
Β.BΔ
14/18
Δευτέρα 18Β.BΔ
20/26
Β.BΔ
19/23
Β
23/25
Β
24/26
Β
24/26
Β
24/26
Β
24/26
Β
32/35
Τρίτη 19Β
32/35
Β
32/35
Β
32/35
Β.BA
31/34
Β.BA
31/34
Β.BA
31/34
Β.BA
31/34
Β.BΔ
31/36
Τετάρτη 20Β.BΔ
31/36
Β.BΔ
31/36
Β.BΔ
31/36
Β.BA
28/31
Β.BA
28/31
Β.BA
28/31
Β.BA
28/31
Β.BΔ
28/34
Πέμπτη 21Β.BΔ
28/34
Β.BΔ
28/34
Β.BΔ
28/34
Β
25/28
Β
25/28
Β
25/28
Β
25/28
Β.BΔ
24/31
Παρασκευή 22Β.BΔ
24/31
Β.BΔ
24/31
Β.BΔ
24/31
Β
25/28
Β
25/28
Β
25/28
Β
25/28
Β.BΔ
22/28
Σάββατο 23Β.BΔ
22/28
Β.BΔ
22/28
Β.BΔ
22/28
Β.BΔ
22/26
Β.BΔ
22/26
Β.BΔ
22/26
Β.BΔ
22/26
BΔ
19/27
Κυριακή 24BΔ
19/27
BΔ
19/27
BΔ
19/27
Β
23/28
Β
23/28
Β
23/28
Β
23/28
Β.BΔ
24/34
Δευτέρα 25Β.BΔ
24/34
Β.BΔ
24/34
Β.BΔ
24/34
Β
20/27
Β
20/27
Β
20/27
Β
20/27
Β.BΔ