Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Δεν το λες και …μποναμά!...

metroΑπό τις δωρεάν μετακινήσεις το καλοκαίρι ένεκα capital controls και …δημοψηφίσματος, στην αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τα Χριστούγεννα.
 Για «Πρωτοχρονιάτικο δώρο της κυβέρνησης» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης, αφού το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και θα επιφέρει την αύξηση κατά 17%, ήτοι από το 1,20 στο 1,40 ευρώ για το απλό εισιτήριο.

«Προφανώς, στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τις αυξήσεις στα εισιτήρια ως φιλολαϊκό μέτρο που με προσμονή ανέμεναν οι πολίτες», λέει σε ειρωνικό τόνο, μιλώντας για ‘τζάμπα μετακινήσεις’, με λεφτά όμως των φορολογουμένων που «χάρισε» ο κ. Σπίρτζης στη διάρκεια του δημοψηφίσματος, αντί να διεκδικήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία τα αναγκαία κονδύλια, και συνδέοντας εκείνη την κυβερνητική τακτική με την τωρινή ανακοίνωση της αύξησης του Φ.Π.Α. από 13% σε 23%.

«Δεύτερη φορά αριστερά, αλλά με πρώτη φορά μνημονιακές αυξήσεις αγαθών λαϊκής ανάγκης, δείγμα των γενναίων και ηρωικών διαπραγματευτικών επιτυχιών τους», σχολιάζει, «άξιος ο μισθός τους!»
matrix24.gr

Τρομοκρατία και ελευθερία

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
 Διάβαζα, στην πολύ καλή πολιτική βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κυκλοφόρησε πριν από δύο εβδομάδες με την «Καθημερινή», την άποψή του για τη δικτατορία και το λάθος των Αμερικανών. Κοντολογίς, ο Σερραίος πολιτικός ισχυριζόταν ότι ήταν σφάλμα τους που βοήθησαν αυτούς που στο όνομα του «κομμουνιστικού κινδύνου» στέρησαν από τους Ελληνες την ελευθερία και τη Δημοκρατία. Οι πάμφτωχοι Ελληνες, αν επρόκειτο να αποφασίσουν με κριτήρια οικονομικά, θα είχαν επιλέξει το άλλο στρατόπεδο, σημείωνε ο Καραμανλής, υπογραμμίζοντας έτσι την τεράστια σημασία που είχαν οι δύο αυτές αξίες για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες, με τις δολοφονικές τους επιθέσεις, διασαλεύουν την καθημερινή ζωή, ξεθεμελιώνουν την κανονικότητα μιας κοινωνίας, πλήττουν την οικονομία, εγκαθιστούν τον παραλυτικό φόβο και τη δηλητηριώδη καχυποψία στους πολίτες. Οι επιθέσεις όμως έχουν μια μεγαλύτερη, ανυπολόγιστη συνέπεια: για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών χτυπημάτων οδηγούν τις χώρες-στόχους σε μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία, υποστέλλουν βασικές αρχές μιας δίκαιης δημοκρατίας. Πρόσφατα, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για όσα αναγκάστηκαν να κάνουν, στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών, οι ΗΠΑ. Για όσα βασικά δικαιώματα κατηγορουμένων ανέστειλαν για μια δεκαετία και πλέον.

Θα μου πείτε υπάρχει άλλος δρόμος να αντιμετωπίσει κανείς αυτό που συχνά ονομάζουν οι διανοούμενοι, πόλεμο πολιτισμών; Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά μήπως και όσα μέτρα παίρνουμε, είναι άραγε αρκετά να αποτρέψουν τα χτυπήματα, τις εκατόμβες των αθώων θυμάτων; Μετά τους δίδυμους πύργους, στις ΗΠΑ έκαναν τα πάντα και όμως τη δολοφονική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης δεν την απέτρεψαν. Τι μέτρα υπάρχουν άραγε για να εισχωρήσει κανείς στο μυαλό ενός ανθρώπου που αντέχει να τυλίξει το κορμάκι ενός δεκάχρονου παιδιού με εκρηκτικά, για να τιναχτεί στον αέρα μαζί με όσους περισσότερους «απίστους» μπορέσει; Πώς να προλάβεις κάποιους που στην επικράτειά τους επανέφεραν τη δουλεία; Υπάρχουν, άραγε, αντίμετρα για την απόλυτη πίστη που αποβλακώνει, για το παρανοϊκό μίσος των φανατικών αυτοχείρων; Οσοι συνέβαλαν στη δημιουργία, παλιότερα της Αλ Κάιντα και τώρα του ISIS ίσως ήρθε η ώρα να μετανιώσουν εμπράκτως...


 από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Συναγερμός στο Βέλγιο υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού με έκτακτα μέτρα ασφαλείας - έκλεισε το Μετρό στις Βρυξέλλες

Συναγερμός στο Βέλγιο υπό τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης

Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί το Βέλγιο υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι. Το μετρό στις Βρυξέλλες έκλεισε, ενώ συνιστάται στους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής.
Ο βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, καθώς υπάρχουν «αρκετά ακριβείς πληροφορίες» για τον κίνδυνο επίθεσης.

«Καλούμε το λαό να μην πανικοβληθεί και να μείνει ήρεμος. Έχουμε λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι υπαρκτή μια «απειλή διάπραξης επιθέσεων από πρόσωπα με την χρήση όπλων και εκρηκτικών υλών σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας», δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την αύξηση του επιπέδου συναγερμού- που ανήλθε πλέον στο επίπεδο 4- σε όλη την περιοχή των Βρυξελλών.
Ο βέλγος πρωθυπουργός συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Διαθέτουμε επαρκή στοιχεία για να εκτιμήσουμε ότι η απειλή είναι συγκεκριμένη και επικείμενη» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντιντιέ Ρεντέρς προσερχόμενος στη σύσκεψη.
Eμφανής είναι πλέον η παρουσία του βελγικού στρατού στο κέντρο της πόλης. Οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου (ποδοσφαιρικοί αγώνες, συναυλίες κ.α.) έχουν σε μεγάλο βαθμό ακυρωθεί.
Μία εβδομάδα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που άφησαν πίσω τους 130 νεκρούς, η υπηρεσία ασφαλείας του Βελγίου αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4.
«Μετά από νέα αξιολόγηση της υπηρεσίας ασφαλείας που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου, το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή αυξάνεται για την πόλη των Βρυξελλών στο επίπεδο 4. Το επίπεδο 3 εξακολουθεί να ισχύει για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρα, όπως εμπορικά κέντρα, συναυλίες, εκδηλώσεις ή σταθμούς.
Όλοι οι σταθμοί του Μετρό των Βρυξελλών θα παραμείνουν κλειστοί το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία μεταφορών της πρωτεύουσας του Βελγίου (Stib).

«Έπειτα από τη σύσταση του κέντρου κρίσεων της Δημόσιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, όλοι οι σταθμοί του μετρό 5 θα παραμείνουν κλειστοί σήμερα. Είναι ένα προληπτικό μέτρο» ανακοίνωσε η Stib.

από tanea.gr

Η σάτυρα τής επικαιρότητας μέ σκίτσα...

...
                                                                                                                                                      από "ΤΑ ΝΕΑ" 21/11/2015

Τα 5 κλειδιά που οδηγούν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει αύριο για την ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της

Τα 5 κλειδιά που οδηγούν στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας
Μέσα από τη δεύτερη ανοικτή εκλογική διαδικασία μετά το 2009, η ΝΔ αναζητεί αύριο τον όγδοο αρχηγό της (ή τον ένατο, εάν συνυπολογιστεί η πεντάμηνη μεταβατική αρχηγία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη), με την προσδοκία να αποκτήσει αμέσως αντιπολιτευτικό βηματισμό απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και να επανέλθει σύντομα σε κυβερνητική τροχιά.  
   
Οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας - Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας - ολοκληρώνουν σήμερα μια μαραθώνια προεκλογική καμπάνια και ευελπιστούν ότι οι κυβερνητικές απώλειες στη Βουλή που διαμορφώνουν εκ νέου ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, θα ενεργοποιήσουν το κομματικό ακροατήριο και θα προσδώσουν νέα δυναμική στη ΝΔ.
Στο κομματικό παρασκήνιο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι οι αυριανές κάλπες θα αποδειχθούν κομβικής σημασίας για την πορεία του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ κρίσιμο για τις εσωκομματικές ισορροπίες θεωρούν και το ενδεχόμενο η αναμέτρηση να λήξει σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, την προσεχή Κυριακή 29 Νοεμβρίου.   

Το αχαρτογράφητο εκλογικό σώμα, που απέτρεψε σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων να παρακολουθήσουν στενά τη γαλάζια αναμέτρηση, επιτρέπει και στους τέσσερις υποψηφίους να αισιοδοξούν ότι η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ τους πάνω από την κάλπη. Σε όλα τα επιτελεία, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι πέντε βασικά κλειδιά μπορούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της κάλπης, μεταβάλλοντας και το εσωκομματικό σκηνικό:        

Η ΣΥΜΕΤΟΧΗ. Το εύρος του εκλογικού σώματος θεωρείται κρίσιμο στοιχείο, που μπορεί να οδηγήσει και σε εκπλήξεις και ανατροπές. Ενα περιορισμένο ακροατήριο εκτιμάται ότι θα κινηθεί περισσότερο με συστημικά χαρακτηριστικά, αφού η μάζα των ψηφοφόρων θα συγκροτείται κατά βάση από στελέχη και οργανωμένα κομματικά μέλη.
Είναι μια καταγραφή που φαίνεται να ευνοεί περισσότερο την παρούσα ηγεσία. Αντιθέτως, η διεύρυνση του εκλογικού σώματος θα οδηγήσει στην κάλπη και ψηφοφόρους που διατηρούν πιο χαλαρή ή και ανύπαρκτη σχέση με τον κομματικό μηχανισμό, οι οποίοι, επίσης εκτιμάται, θα κινηθούν περισσότερο με μια τάση αλλαγών.

Η προσομοίωση στη διαδικασία που έγινε κατά τη χθεσινή δοκιμή του online συστήματος είχε, κατά πληροφορίες, ως βάση εκκίνησης τους 200.000 ψηφοφόρους - και είναι προφανές ότι μια χαμηλότερη συμμετοχή θα ερμηνευθεί ως αποτυχία με ευρύτερες διαστάσεις για το κόμμα.     

ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Η ανισοκατανομή αποτελεσμάτων θεωρείται βέβαιη, καθώς άλλη δυναμική καταγράφουν οι τέσσερις υποψήφιοι στο λεκανοπέδιο της Αθήνας και άλλη στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κρήτη και στις λοιπές περιφέρειες της χώρας. Ακόμη και σε γειτονικούς νομούς προεξοφλείται ότι θα καταγραφούν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Συνεπώς, το προβάδισμα ενός υποψηφίου σε μια περιφέρεια και η δυνατότητα να καλύψει από αυτό το χαμένο έδαφος σε κάποια άλλη, επίσης θα παίξει σημαντικό ρόλο.   

Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ. Τα γαλάζια συστήματα που στηρίζουν ή αντιμάχονται μια υποψηφιότητα, βρίσκονται σε εγρήγορση καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ασφαλώς θα κινητοποιηθούν και αύριο, προκειμένου να οδηγήσουν κόσμο στην κάλπη. Σε μια παραστατική περιγραφή, ο Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας ως «ο αδικημένος της υπόθεσης», αναφέρει ότι ο Μεϊμαράκης διαθέτει τον μηχανισμό του κόμματος, ο Τζιτζικώστας τον μηχανισμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Μητσοτάκης τον παραδοσιακό, οικογενειακό μηχανισμό του.     

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. Προεξοφλείται ότι με άλλα κριτήρια θα ψηφίσουν οι μεγαλύτερες ηλικίες και με άλλα οι νεότερες γενιές της κομματικής βάσης. Συνεπώς, το αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτηθεί και από το ποιες γενιές θα πλειοψηφήσουν στο αυριανό εκλογικό σώμα.        

ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ. Τον ρόλο της μπορεί να παίξει και η κατεύθυνση της ΝΔ που προκρίνει το κομματικό ακροατήριο. Το δίλημμα της δεξιάς στροφής ή του κεντροδεξιού ανοίγματος μπορεί να στρέψει προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο και μια σημαντική μάζα ψηφοφόρων, μεταβάλλοντας και τα δεδομένα, ιδίως σε μια οριακή αναμέτρηση.


ΠΟΥ και ΠΩΣ ψηφίζουν στις γαλάζιες κάλπες
Δικαίωμα ψήφου στις αυριανές γαλάζιες κάλπες έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Μπορούν να ψηφίσουν (7 π.μ. - 7 μ.μ.) σε οποιοδήποτε από τα περίπου 900 εκλογικά κέντρα (με 1.300 εκλογικά τμήματα) που θα λειτουργούν σε όλη τη χώρα, υπό δύο προϋποθέσεις:

*  Να υπογράψουν σχετική δήλωση με τα στοιχεία τους ότι αποδέχονται τις ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές θέσεις της ΝΔ και αναλαμβάνουν την υποχρέωση να τηρούν το καταστατικό, τους κανονισμούς και τις αποφάσεις του κόμματος.

* Να καταβάλουν αντίτιμο συμμετοχής 3 ευρώ.

Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου, μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο και μόνο στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

από tanea.gr

Μήνυμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τους Νεοδημοκράτες

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης -ο μόνος από τους δελφίνους, που δεν πέρασε σημερα το πρωί από το MEGA- προτίμησε το διαδίκτυο για να στείλει μήνυμα: «Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, μόνη αξιόπιστη δύναμη, δύναμη σιγουριάς, σταθερότητας και ελπίδας, είναι η Νέα Δημοκρατία. Την Κυριακή όλοι μαζί κάνουμε ακόμα πιο μεγάλη και πιο δυνατή τη Νέα Δημοκρατία». Δείτε το βίντεο

Disaster...

Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις! Ο λόγος για την καινούργια εκπομπή του Mega «Τι νέα;» με Βλεπάκη – Γιαννακίδη… Αλλά ας το ξεκινήσουμε με ένα question! Οι υπεύθυνοι, που σκαρφίστηκαν το όλο… concept (στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι αυτό υπάρχει!) θεωρούν ότι...
αυτό που κάνουν περιγράφεται με τον τίτλο που έχουν επιλέξει; «Τι νέα;»..;

Αχταρμάς 
Διότι το τι νέα βρε guys μου, παραπέμπει σε κάτι σπιντάτο , που σου δίνει info, που σε ενημερώνει για το τι παίζει , που … που … που…! Όχι σίγουρα για αυτό που κάναμε watch στις δύο εκπομπές , Πέμπτη και Παρασκευή! Όπου είδαμε στην πρώτη τον … Χρήστο Θηβαίο να μιλάει για ώρα (που και ο ίδιος ούτε στα όνειρα του δεν θα το περίμενε να του δώσουν τόσο χώρο σε πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Mega το 2015!) ενώ στη δεύτερη εκπομπή είχαμε τον Δανέζη , να εξιστορεί πράγματα για τη ζωή του ως πολεμικός ανταπoκριτής απαντώντας στις νωχελικές ερωτήσεις των presenters…

Γκάου 
Η δε Βλεπάκη; Όχι μόνο άνθρακας ο θησαυρός, κάρβουνο! Guys το woman δεν το έχει καθόλου! Καθοριστικό μερίδιο στο όλο disaster …

Αράξτε 
Πάμε όμως πάλι με question: Τα σκαμπό που τους έχετε βάλει, θεωρείτε ότι είναι το καλύτερο choice; Με ποια έννοια βραδιάτικα; Διότι το βράδυ αργά, θες τον καναπέ σου, αποζητάς το χουχουλιάρικο της πολυθρόνας σου, όχι ένα άβολο και κρύο ψηλό σκαμπό που φέρνει αμηχανία εξάλλου σε αυτούς που κάθονται και σε ουδεμία περίπτωση δεν το υποστηρίζει και το concept (ξέρετε αυτό που ελέγχεται αν υπάρχει!) που είπαμε είναι υποτονικό και καθόλου σπιντάτο…

Εντυπωσιακό 
Είναι amazing όμως βρε guys μου! Όπως και να το δεις! Το ότι αρκούσε μια οικονομική κρίση, για να αποκαλυφθεί στην ολότητα του το απόλυτο nothing αυτών που τόσα χρόνια μας μπουμπούνιζαν «τηλεόραση»! Το κενό! Αν ολόκληρο Mega, αυτό το τεράστιο channel που ξέραμε κάνει αυτές τις επιλογές , οκ ! Δεν έχουμε λόγια! Εχουμε μείνει αλάλου με τα στελέχη που κάνουν television και μας αμολάνε τέτοια πράγματα πλασάροντας τα μας ανατρεπτικά και προχώ και ό,τι να’ναι… Jesus και πάλι Jesus με όλους αυτούς που μόνο τα years της ευμάρειας μπορούσαν να δημιουργήσουν!

Οέο; 
Για να το συνοψίζουμε: Η νέα εκπομπή του Mega «Τι νέα;» δεν έχει ταυτότητα, δεν απαντάει στο ερώτημα: γιατί γίνεται; Ποιος ο λόγος της ύπαρξης της! Για να γνωρίσουμε τον Θηβαίο; Τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου; Ή τον Σωτήρη Δανέζη; Είναι δε τόσο αρχάρια που κραυγάζει! Όχι πρόβα δεν το λες όλο αυτό, αλλά ούτε πρόταση για εκπομπή που την πάς να την εγκρίνουν! Το πώς τώρα όλο αυτό βγήκε και στον αέρα, είπαμε, είναι αλάλου situation…

Θέλουμε το γλειφιτζούρι μας 
Και last but not least: Οι τηλεθεατές είναι σαν τα μικρά παιδιά… Μην τους τάξεις! Δεν μπορείς να λες πχ δείτε το γ΄μέρος της εκπομπής έχει πολύ σεξ και τελικά να το κάνεις watch και να μην έχει στο ελάχιστο! Ξενέρωμα και αθέτηση υποσχέσεων δεν βοηθούν guys μου!

Aπό τη στήλη "Opinions", της Γιώτας Δημητρακοπούλου

enimerosi24.gr

Η ΝΔ αλλάζει παράγραφο, όχι κεφάλαιο...

 Ο Ευ. Μεϊμαράκης, σύμφωνα με φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, είναι το φαβορί στην κούρσα για την εκλογή του 8ου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και στο επιτελείο του δεν αποκλείουν να «καθαρίσει» από τον πρώτο γύρο. Αντίθετα, στα επιτελεία Απ. Τζιτζικώστα και Κ. Μητσοτάκη -που έχουν ισχυρές...
πιθανότητες να χτυπήσουν τη δεύτερη θέση- θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι πολλά εξαρτώνται από την προσέλευση στις κάλπες. Ο Αδ. Γεωργιάδης από την πλευρά του δηλώνει βέβαιος ότι θα κερδίσει και είναι θέμα εκτίμησης αν πρόκειται για επαγγελματική αισιοδοξία ή κάτι άλλο.
Κυρίαρχη είναι η πρόβλεψη ότι η συμμετοχή θα είναι χαμηλή και σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει 2009 όταν η ΝΔ ανακοίνωσε ότι ψήφισαν υπέρ Α. Σαμαρά ή Ντ. Μπακογιάννη περισσότεροι από 700.000 πολίτες. Η εικόνα αυτή την Κυριακή θα είναι εντελώς διαφορετική γιατί η αντιπαράθεση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ το φαβορί, ο Ευ. Μεϊμαράκης, απέφυγε τις πολλές δημόσιες εμφανίσεις αφού “του έβγαινε” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του.

Το μονιμότερο του προσωρινού
Ακριβώς επειδή κανένας υποψήφιος δεν έκανε τη διαφορά, γκουρού της γαλάζιας παράταξης θεωρούν ότι οι δελφίνοι “πρώτης εθνικής” (Αβραμόπουλος, Μπακογιάννη, Βορίδης, Ολγα Κεφαλογιάννη) δεν έχουν παραιτηθεί των ηγετικών τους φιλοδοξιών και θα πρωταγωνιστήσουν όταν έρθει η ώρα. Βέβαια, το πότε θα έρθει αυτή η ώρα εξαρτάται από το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, όποτε γίνουν, αλλά και από τη στάση της νέας ηγεσίας.
Ο Ευ. Μεϊμαράκης θεωρείται από αρκετές πλευρές περισσότερο μεταβατικός από όσο θα ήταν ο Απ. Τζιτζικώστας ή ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα έκαναν αμέσως σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος και κυρίως στα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα.
Το πιθανότερο είναι ότι η επόμενη μέρα του πρώτου γύρου θα χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια ανεξάρτητα από το “σκορ” και μόνο λόγω της συζήτησης που θα γίνεται για τη συμμετοχή, για τυχόν οργανωτικά προβλήματα και αψιμαχίες της τελευταίας στιγμής. Ηδη εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο μαζικής μετακίνησης στις κάλπες οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων (!) που θα γραφούν ως μέλη της ΝΔ μόνο και μόνο για να ψηφίσουν τον εκλεκτό του προέδρου της ΠΑΕ.
Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι η διατήρηση της ενότητας και για το λόγο αυτό θα κάνουν την επιλογή τους αναζητώντας εκείνον που θα κρατήσει το “μαγαζί” ολόκληρο.
Ο φόβος της διάσπασης είναι και δεν είναι πραγματικός, αφού συνδέεται με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν ο νέος αρχηγός της ΝΔ συνεργαζόταν σε κυβερνητικό επίπεδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο ενός μεγάλου συνασπισμού, τότε μπορεί οι διαφωνούντες να έφευγαν και να σχημάτιζαν έναν νέο φορέα μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ο Απ. Τζιτζικώστας και ο Αδ. Γεωργιάδης δημοσίως ζήτησαν από τον Ευ. Μεϊμαράκη να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεργαστεί με τον Α. Τσίπρα, παρόλο που αυτά τα σενάρια κυκλοφορούν ενώ δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου - κάθε άλλο.
tvxs.gr

Αρχή του τέλους της Σένγκεν αποφάσισε η Ε.Ε.

Πρώτοι φραγμοί

tvxs.gr | 20 Νοε. 2015
Τα κράτη μέλη της ΕΕ ζήτησαν ταχεία επανεξέταση των κανόνων της ζώνης  Σένγκεν, ώστε να επιτραπεί η πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες», καθώς οι συστηματικοί, σε βάθος έλεγχοι περιορίζονται σήμερα μόνο στους πολίτες τρίτων κρατών.
Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και αποφάσισαν να τεθούν «αμέσως» σε εφαρμογή ενισχυμένοι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στη συνεδρίαση οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν επίσης, να ανταλλάξουν τα στοιχεία επιβατών που μετακινούνται αεροπορικώς εντός της ΕΕ, να περιορίσουν το εμπόριο όπλων και να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να «προτείνει μια στοχευμένη αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν».
Η αναθεώρηση αυτή πρέπει να επιτρέψει την πραγματοποίηση «συστηματικών ελέγχων σε ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν την επαλήθευση βιομετρικών πληροφοριών», αναφέρεται στα συμπεράσματα της υπουργικής συνόδου. 

«Λάβαμε ισχυρές, επιχειρησιακές αποφάσεις με αποτελέσματα που πρέπει να έχουν επιτευχθεί μέχρι τα τέλη του έτους» είπε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Πρέπει να είμαστε αδυσώπητοι στην αποφασιστικότητά μας, πρέπει να επιταχύνουμε τη δράση μας, αλλιώς η Ευρώπη θα χάσει τον δρόμο της» είχε πει νωρίτερα ο Μπερνάρ Καζνέβ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λουξεμβούργου, είπε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν «να ενισχύσουν σημαντικά» τα μέσα καταπολέμησης του βίαιου εξτρεμισμού.
Ο Ετιέν Σνάιντερ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, είπε ότι η άμεση και ενισχυμένη δράση «δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση».
Τόνισε ότι τα κράτη μέλη ζήτησαν από την Κομισιόν να εξετάσει αλλαγές στο σύστημα της ζώνης Σένγκεν, προκειμένου να κλείσουν τυχόν «παραθυράκια».
* Η συνθήκη Σένγκεν προβλέπει ότι οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα. 

Δείτε, επίσης, τό σχετικό άρθρο,από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" : ΕΔΩ