Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

H επιστροφή των “παππούδων”...

ΣΗΜΙΤΗΣ666Στην πολυθρύλητη συνάντηση στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου αν κάποιος ζητούσε τις ταυτότητες των συνδαιτυμόνων θα διαπίστωνε ότι ο ένας από αυτούς είναι ήδη ογδόντα ετών. Ένας άλλος τα πλησιάζει, ο τρίτος και ο τέταρτος είναι πολύ πάνω από τα εβδομήντα και οι υπόλοιποι εξηνταρίζουν...

Γιορτή της ανανέωσης δεν το λες. Αν...
όπως αποκαλύφθηκε το κυρίως μενού ήταν ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, πρόκειται για την κεντροαριστερά των “παππούδων”.

Ποιες δυνάμεις έφεραν γύρω από ένα τραπέζι έξι πρώην υπουργούς, έναν εν ενεργεία τραπεζίτη και έναν πρώην πρωθυπουργό; Για ποια ακριβώς Kεντροαριστερά συζητούσαν όταν κανείς από τους οκτώ δεν μετέχει στις διαδικασίες για την υπαρκτή Kεντροαριστερά -που βρίσκονται σε εξέλιξη από μήνες, ενώ ο ένας δεν κρύβει ότι ψηφίζει πλέον Δεξιά;

Ποια συγκολλητική ουσία έβαλε στο τραπέζι, εκτός από τα εδέσματα του φιλόξενου και ευπρεπούς πάντα Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, το όνομα του Στουρνάρα ως μέλλοντος πρωθυπουργού, αρχίζοντας από την διεκδίκηση της ηγεσίας ενός κόμματος που δεν υπάρχει και είναι αμφίβολο αν θα δημιουργηθεί ποτέ;

Όσοι βασανίσθηκαν μέσα στον καύσωνα με αυτά τα ερωτήματα κατέληξαν στο μόνο συμπέρασμα που μπορούσαν να καταλήξουν: η απάντηση υπήρχε στο τραπέζι και μάλλον είχε τιμητική θέση. Αν υπήρχε ‘σίτινγκ” το καρτελάκι μπροστά του θα έγραφε: Κώστας Σημίτης.

Παλιές καραβάνες του ΠΑΣΟΚ βάζουν το κεφάλι τους στοίχημα ότι “αυτά είναι δουλειές του πρώην πρωθυπουργού” και ως πρώτο επιχείρημα για να το τεκμηριώσουν φέρνουν ότι το χούι φεύγει τελευταίο. Κατά περιόδους ο ίδιος βρέθηκε πίσω από κάποιες διεργασίες που συνήθως επιδιώκουν να μηδενίσουν το ΠΑΣΟΚ και εμμέσως και τον ιδρυτή του. Ακόμη και δυο δεκαετίες μετά τον θάνατο του.

Π.χ. το 1990 Ο Σημίτης ήταν ο ιθύνων νους της “Συνωμοσίας του Πεντελικού” στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιορκητικός κριός κατά του Παπανδρεϊσμού ο Παρασκευάς Αυγερινός. Ακόμη και ο Κ. Λαλιώτης είχε προσχωρήσει σε αυτό που ο ίδιος ο Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απόπειρα εκβιασμού του και θα είχε σεισμικές επιπτώσεις στο ΠΑΣΟΚ αν δεν παρενέβαινε υπέρ του ιδρυτή του ο Γ. Γεννηματάς.

Επίσης το 1994 ο Κ. Σημίτης, έχοντας ανεβάσει τις μετοχές του στη κούρσα της διαδοχής χάρη στην υποστήριξη εκδοτικών κύκλων, αλλά κυρίως χάρη στις υπερδραστηριότητες του “στρατηγού” Θ. Τσουκάτου οργάνωσε το δείπνο των τεσσάρων στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου. Εκεί επισημοποίησε, με πρόταση Πάγκαλου, την υποψηφιότητά του ως επίδοξου διάδοχου του Ανδρέα Παπανδρέου. Το κοτόπουλο μιλανέζα της οικοδέσποινας αποδείχθηκε γούρικο.

Πριν από δυο χρόνια και κάτι οι συχνές του παρουσίες του Σημίτη σε δείπνα χαμηλότερης επισημότητας και οι συναντήσεις στο γραφείο του, ανάδειξαν το άστρο του Σταύρου Θεοδωράκη, παρότι δεν είχε σχέση με την Κεντροαριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία.

Είχε όμως με τον Σημίτη. Όπως έχει παλαιόθεν και ο νυμφίος του πρόσφατου δείπνου. Ο “σημιτικός” Στουρνάρας σταδιοδρόμησε σε τράπεζα, σε χρηματιστηριακό γραφείο, σε ρόλους που έκοψε στα μέτρα του ο Γιάννος Παπαντωνίου. Στο θινκ τανκ του “ελληνικού καπιταλισμού”, στην υπερδεξιά κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία μετείχε ως… ΠΑΣΟΚ ενώ δεν έλεγε ούτε καλημέρα με τον πρόεδρο του Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στην ενεργό Κεντροαριστερά, δηλαδή στο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει ποτέ εμφάνιση. Πώς έγινε ο εκλεκτός της ογδοντάρηδων;

Η απάντηση μάλλον πρέπει να βρεθεί αν διαβάσει κανείς πίσω από όσα έχει εκθέσει στο τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο του ο Σημίτης. Ο Στουρνάρας είναι ο ιδανικός για τη δημιουργία ενός “αντί ΠΑΣΟΚ”, που θα βοηθήσει να πάρει αυτό που ήθελε πάντα ο Σημίτης από τον Ανδρέα Παπανδρέου: ρεβάνς έναντι της ιστορίας. Να τον τοποθετούν δίπλα στον Τρικούπη και τον Ανδρέα δίπλα στον Δηλιγιάννη.

Με άλλα λόγια: ψάχνει κάποιον να ηγηθεί ενός κόμματος που θα διαγράψει το ΠΑΣΟΚ οριστικά από τον πολιτικό χάρτη. Αυτό το ΠΑΣΟΚ που ο ίδιος ήθελε διαφορετικό από ότι το ήθελε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στον οποίον άλλωστε αποδίδεται η φράση “ο Σημίτης δεν είναι ΠΑΣΟΚ”.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Με την έννοια του επικεφαλής που το πήρε από την αντιπολίτευση και το πήγε στη εξουσία. Αυτό το έκαναν μόνο οι δύο Παπανδρέου.

Ο ίδιος πήρε την κυβέρνηση. Δηλαδή το κράτος και δια του κράτους επικράτησε και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι πλήρως καθώς δεν το εξουσίασε ποτέ στο σύνολο του. Το λειτούργησε ως ομοσπονδιακό κόμμα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Το 2004 δεν εμφανίστηκε καν ενώπιον του εκλογικού σώματος να λογοδοτήσει για την εντολή που πήρε το 2000 .

Από όλα αυτά μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι ο Σημίτης υπήρξε μέγεθος αναντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα προκύπτει ότι στέκεται αυτός δίπλα στον Στουρνάρα ως τον πιο κατάλληλο να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς. Άβυσσος η ψυχή του πολιτικού. Ή αλλιώς τα κίνητρα εμπλοκής του Σημίτη σ’ αυτή την υπόθεση μπορεί να μην είναι πολιτικά αλλά ψυχολογικά. Ψάχνει τη λύτρωση του από τους Παπανδρέου που τον εξουσίαζαν…

Βρίσκει κανείς κάποια καλύτερη εξήγηση για έναν πρώην πρωθυπουργό που ενώπιον δύο προσωπικών φίλων του, ενός άσπονδου υβριστή του και τριών πολιτικών τέκνων του συντηρεί μια συζήτηση για την κάλυψη του χώρου της εγχώριας Κεντροαριστεράς – ερήμην των φυσικών φορέων της σε έναν από τους οποίους σταδιοδρόμησε; Ή που, ως βετεράνος της Κεντροαριστεράς , είναι έτοιμος να χρίσει ως επίγονό του ένα πρόσωπο καριέρας;...

Γιώργος Λακόπουλος
 

Ολυμπιακοί Αγώνες : Η λιτή και «πράσινη» τελετή έναρξης του Ρίο (Φωτογραφίες)

tvxs.gr
Τελευταία ανανέωση 12:07 | 06 Αυγ. 2016
Με μια λιτή τελετή έναρξης ξεκίνησαν στην πολύπαθη Βραζιλία οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό Μαρακανά παρουσία 60.000 θεατών.

Προσαρμοσμένη στην οικονομική κατάσταση της Βραζιλίας η τελετή έναρξης κόστισε περίπου τα μισά σε σχέση με τους Αγώνες του Λονδίνου. Ήταν μικρότερη, με λιγότερα ειδικά εφέ  και βασισμένη στη βραζιλιάνικη κουλτούρα. 
Συμμετείχαν σχεδόν 4.800 άνθρωποι, 8.000 εθελοντές και περίπου 11.000 αθλητές από 205 χώρες, που γέμισαν το γήπεδο ορόσημο του Ρίο αλλά και ολόκληρης της Βραζιλίας. Την τελετή έναρξης, μέσω των τηλεοπτικών τους δεκτών, παρακολούθησαν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Σκηνοθέτης της τελετής έναρξης ήταν ο Φερνάντο Μεϊρέλες που προσπάθησε να στείλει ποικίλα μηνύματα ενώ ιδιαίτερη θέση στην τελετή είχε το «πράσινο χρώμα».

Εξεταστική: Πως τους νίκησε ο Ψυχάρης

ΨΥΧΑΡΗΣ 88
ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Του Γ. Λακόπουλου
Η πραγματική σημασία της παρουσίας του Σταύρου Ψυχάρη στην επιτροπή της βουλής που διερευνά τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων αναδείχθηκε μετά την αποχώρησή του.
Για ώρες τα μέλη της επιτροπής διαπληκτίζονταν για μια κατάθεση που δεν υπήρξε και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς ήταν αυτό που τους συνέβη. Ο Ψυχάρης τους έβαλε να κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Ειδικά όσους προέρχονται από κόμματα τα οποία στο παρελθόν επιδίωξαν την εύνοιά του.
Οι διαφορές του εκδότη με την Δικαιοσύνη θα κριθούν στις αρμόδιες αίθουσες, όπως έχει δρομολογηθεί. Αυτό που κρίθηκε ήδη σε μια αίθουσα της Βουλής είναι ότι το πολιτικό σύστημα είναι ανίσχυρο απέναντι σε έναν έξυπνο άνθρωπο ακόμη και όταν αυτός βρίσκεται σε προφανή φυσική αδυναμία.
Ο Ψυχάρης δήλωσε την δυσκολία του στην εκφορά λόγου, αλλά δεν δήλωσε και την παραίτηση του από τη ευφυΐα του. Παραμένει ακόμη και τώρα που βρίσκεται στα κάτω ένας έξυπνος άνθρωπος που χρειάζεται ένα φορτηγό από όσους τον περίμεναν στη Βουλή για να τον γονατίσουν. Τελικά τους γονάτισε αυτός προσφερόμενος να απαντήσει στις ερωτήσεις τους με τον τρόπο του.
Η ιδέα της απουσίας του ήταν βολική για όλους. Η παρουσία του όμως τους αποδιοργάνωσε και μερικοί δεν το έκρυβαν. “Αφού είπε ότι δεν θα έρθει γιατί έρχεται” έλεγαν πριν πάει. Και αφού πήγε: ”Αφού ήρθε για μας ξέφυγε;”.
Εκείνη τη στιγμή κατάλαβαν ότι ο ιδιόκτητης του ΔΟΛ όχι μόνο δεν παραβιάζει κανόνες, αλλά ξέρει να παίζει με αυτούς.
Παίζοντας με τους κανόνες έγινε ισχυρός με τον ίδιο τρόπο που εξασφάλισε τις επίμαχες δανειοδοτήσεις για την επιχείρησή του και έτσι αντιμετώπισε και τους ανακριτές του. Τους τάραξε στη νομιμότητα.
Το κείμενο που κατάθεσε ο Ψυχάρης αφαιρούσε κάθε περιθώριο για τις ανακριτικές τεχνικές που είχαν στο μυαλό τους ορισμένοι.
Ως κατηγορημένος ήδη για τα δάνεια του ΔΟΛ έχει κάθε δικαίωμα να μην απαντάει, και ως πρόεδρος του Μέγκα έχει κάθε δικαίωμα να τους αφήνει να πελαγοδρομούν στις καταθέσεις που προηγήθηκαν. Ο Ψυχάρης δεν είναι Μπόμπολας. Είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, όπως τους είπε.
Με τη σιωπή έδωσε ηχηρές απαντήσεις. Όσες επικρίσεις και αν διατυπωθούν εναντίον του, έχει ένα χαρακτηριστικό που τον διατηρεί ισχυρό παίκτη: είναι σοβαρός. Χωρίς να πει τίποτε, είπε τα πάντα. Δεν είναι χθεσινός άλλωστε.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν φανερό ότι η μη κατάθεση Ψυχάρη ήταν λυτρωτική για πολλούς. Τον προτιμούσαν απόντα για να ξεδιπλώνουν τους λεονταρισμούς τους. Και αφού δήλωσε παρών, τους βόλευε να φύγει αντί να τους ατενίζει με ύφος που ανακαλεί στη μνήμη τους τις παρελθούσες γονυκλισίες τους στο “Συγκρότημα”. Έτσι κάποιοι έκαναν τα κοκοράκια αφού έφυγε από την αίθουσα.
Στην πραγματικότητα όλοι έπεσαν στην παγίδα της στρατηγικής του, που δεν είναι η επιδίωξη της σύγκρουσης, αλλά η αποφυγή της. Ο Ψυχάρης παραμένει πάντα οπαδός του δόγματος ότι υπάρχουν μέσα ενημέρωσης που προϋπήρξαν των πολιτικών και θα υπάρχουν και μετά από αυτούς.
Αν η συγκεκριμένη -μη- κατάθεση- ήταν μια αναμέτρηση ανάμεσα στον Ψυχάρη και τη σημερινή πολιτική εξουσία που τον οδήγησε στο έδρανο της Βουλής απέναντι σε μια ομάδα βουλευτών, ο εκδότης την κέρδισε κατά κράτος.
Δηλώνοντας ότι δεν θα καταθέσει στην επιτροπή όσα θα χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ως μάρτυρας τους έφερε αντιμέτωπους με όσα νόμιζαν ότι είναι η αδυναμία του. Η αχίλλειος πτέρνα του ήταν η ισχύς του. Λίγοι κατάλαβαν ότι η γάτα Ιμαλάιων καθόταν δίπλα τους και τους ατένιζε.
Τίποτε από όσα ήλπιζαν οι αντίπαλοί του δεν συνέβη. Αντίθετα συνέβη αυτό που είχε σχεδιάσει ο ίδιος. Και να πάει την επιτροπή και να μην πάει. Και να καταθέσει και να μην υπάρχει κατάθεσή του. Και να τους αντιμετωπίσει ενώπιος ενωπίω και να τους παραπέμπει σε έναν στίχο του Σαββόπουλου: ‘Απόπειρα εναντίον μου με μαχαίρι, χτύπαγε τον αέρα, δεν ήμουν εκεί, τον συγχωρώ”…
anoixtoparathyro.gr 

Βαντερλέι ντε Λίμα : ο άνθρωπος που άναψε την ολυμπιακή φλόγα. "... αρνήθηκε πολλές χορηγίες. Γενικά, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, είναι γνωστός για το ήθος του".

Ποιος είναι ο Βαντερλέι ντε Λίμα που άναψε την ολυμπιακή φλόγα

Το πρόσωπο


tvxs.gr 16:54 | 06 Αυγ. 2016
Τελευταία ανανέωση 16:59 | 06 Αυγ. 2016
Από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Πελέ δεν θα είναι αυτός που θα ανάψει την Ολυμπιακή Φλόγα στο Μαρακανά, παρέμενε μυστήριο έως και την τελευταία στιγμή ποιος θα ήταν ο αθλητής που θα το έκανε.

Τελικά ήταν ο Βαντερλέι ντε Λίμα. Μαραθωνοδρόμος και χάλκινος ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004. 
Θα μπορούσε μάλιστα να είναι και χρυσός. Ο Λίμα λίγο πριν την ολοκλήρωση του Μαραθώνιου προπορευόταν και φαινόταν ότι θα είναι αυτός που θα κόψει το νήμα. Δυστυχώς όμως, στην περιοχή των Αμπελοκήπων ένας άντρας ντυμένος με κιλτ ξέφυγε από το κοινό έπεσε πάνω του και τον έσπρωξε. 

Στη συνέχεια ο Λίμα έχασε τον ρυθμό του και οι Μπαλντίνι (Ιταλία) και Κεφλεζίγκι (ΗΠΑ) κατάφεραν να τον ξεπεράσουν και να πάρουν το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο. 
Εκείνος πάντως ακόμη κι έτσι δεν έχασε το κουράγιο του. Μπήκε στο γήπεδο χαμογελαστός κι έτσι ανέβηκε στο βάθρο για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο. Κατόπιν η ΔΟΕ του απένειμε το βραβείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, στο τέλος των αγώνων στην Αθήνα.

Ο Βραζιλιάνος αθλητής του μπιτς βόλεϊ και «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, Εμμάνουελ Ρέγκο προσπάθησε να του χαρίσει το χρυσό του μετάλλιο, μπροστά στις κάμερες, αλλά ο Λίμα δεν δέχτηκε.
Τώρα στο Ρίο αποθεώθηκε όταν βγήκε στο στάδιο για να ανάψει τη φλόγα. 




Μετά την Αθήνα δεν έλαβε ξανά μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ αρνήθηκε πολλές χορηγίες. Γενικά, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, είναι γνωστός για το ήθος του.

Απάτριδες αθλητές: Τεχνικές ολυμπιακής χειραγώγησης της δυστυχίας

Οι αθλητές δίχως πατρίδα είναι μια παλιά θλιβερή ιστορία που ξεκινάει από το κατάμεστο Καλλιμάρμαρο το 1896, φτάνει στους ταπεινωμένους Γιουγκοσλάβους του 92’ και καταλήγει στους πρόσφυγες του Ρίο. Ύστερα από 120 περίπου χρόνια η ολυμπιακή διαχείριση της φτώχειας και του πολιτικού χάους ακόμα απογοητεύει.
H Ομάδα Προσφύγων κατά την παρουσίαση τους στο Ρίο
του Βαγγέλη Γεωργίου
Μέρος 1ο του αφιερώματος: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες... αλλιώς 

Ένας Σύριος κολυμβητής που προπονείται στη Γερμανία, ένας Κογκολέζος τζουντόκα που ζει στη Βραζιλία και ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος οδηγός ταξί που ζει στο Λουξεμβούργο. Κοινός προορισμός τους: οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ο πόλεμος, η φτώχεια και η καταπίεση είναι οι λόγοι που οι παραπάνω αθλητές δεν μπορούν να προπονηθούν στην χώρα τους και να αγωνιστούν γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και οι τρείς τους θα αποτελέσουν μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων (Team of Refugee Olympic Athletes) που δημιούργησε η Ολυμπιακή Επιτροπή για τους πρόσφυγες.

Στο παρελθόν υπήρξαν αναρίθμητες περιπτώσεις που μετανάστες ή πρόσφυγες αθλητές αγωνίστηκαν υπό την σημαία της χώρας προορισμού τους και όχι καταγωγής τους όπως ο Λετονός John Konrads που κατέφυγε στην Αυστραλία μετά τον Β’ΠΠ και αγωνίστηκε στην κολύμβηση με τα Αυστραλέζικα χρώματα.

Είναι όμως η πρώτη φορά που πρόσφυγες/μετανάστες θα αγωνιστούν με τα ουδέτερα χρώματα της διοργάνωσης και όχι κάποιου κράτους. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, δεσμεύτηκε να υπάρξει γι αυτή την ομάδα  ίση μεταχείριση με τις άλλες απολαμβάνοντας τα ίδια προνόμια. Βέβαια δημιουργεί εντύπωση ότι εκ των 10 αθλητών οι 8 είναι έγχρωμοι. Για παράδειγμα δεν υπάρχει κανένας Αφγανός, που αποτελούν την δεύτερη μεγαλύτερη προσφυγική ομάδα παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το ζήτημα της αναλογικότητας δεν φαίνεται να έπαιξε κανένα ρόλο.

Η σύσταση της Ομάδας Προσφύγων είναι ένα εγχείρημα που απολαμβάνει παγκόσμιας προβολής. Το ΒΒC μάλιστα δημιούργησε ειδική πλατφόρμα που ακολουθεί την ομάδα με αμφιλεγόμενα μηνύματα κατά των εθνών. Στην περίεργη ανακοίνωσή της η ΔΟΕ δηλώνει ότι οι αθλητές αυτοί δεν έχουν κάποια ομάδα για να ενταχτούν, ούτε χώρα, ούτε εθνικό ύμνο, ούτε σημαία να πορευτούν και γι αυτό καλωσορίζονται από την Ολυμπιακή Επιτροπή.


Το καλωσόρισμα αυτό πάντως προκάλεσε και αντιδράσεις και κατηγορίες κατά της ΔΟΕ για αποπροσανατολιστική αν όχι προπαγανδιστική τοποθέτηση αποεθνοποίησης. Το ότι η Yolande Mabika απολαμβάνει δικαίως την κατάσταση πρόσφυγα δεν σημαίνει ότι η χώρα της -το Κογκό- δεν διαθέτει ολυμπιακή ομάδα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα που η ολυμπιακή ρητορική επιχειρεί να χειραγωγήσει συγχέοντάς τα.

Στο τέλος του 2015 ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνούσε τα 65 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια είναι θύματα πολέμου. Η ΔΟΕ προχώρησε στη μια συμβολική δημιουργία μιας ομάδας 10 μόλις αθλητών από τα εκατομμύρια των προσφύγων παρά το γεγονός ότι οι χώρες καταγωγής τους διαθέτουν ολυμπιακές ομάδες. Συγκριτικά η μικρότερη δημοκρατία του κόσμου το Ναουρού με πληθυσμό μόλις 10.000 κατοίκων διαθέτει ολυμπιακή ομάδα 7 ατόμων ενώ η Ολυμπιακή Επιτροπή περνάει το ανέξοδο μήνυμα της «αλληλεγγύης» μέσω 10 μόλις αθλητών. Προφανώς η έξυπνη κίνηση του Τόμας Μπαχ θα κοστίσει ελάχιστα, θα ενισχύσει την εικόνα της διοργάνωσης στον κόσμο προσδίδοντας ένα ανθρωπιστικό -δήθεν- πρόσημο στο brand name Ολυμπιακοί Αγώνες και ίσως να ξεπλύνει εν μέρει αμαρτήματα του παρελθόντος. 

Από τους Ολυμπιακούς στην Αθήνα το 1896 στη Βαρκελώνη του 1992: μεγάλες αυτοκρατορίες και διαλυμένες χώρες

Οι σκοπιμότητες έστειλαν, γιά άλλη μιά φορά, τό "Ολυμπιακό Πνεύμα" περίπατο... (ίσως καί γιά βρούβες)

Το ξέσπασμα της Ισινμπάγιεβα...

Το ξέσπασμα της Ισινμπάγιεβα για το Ρίο: Με απέκλεισαν επειδή δεν εγκατέλειψα τη χώρα μου - Media
... για το Ρίο: Με απέκλεισαν επειδή δεν εγκατέλειψα τη χώρα μου...
Ξέσπασε η «τσαρίνα των αιθέρων» στο Instagram, λίγο μετά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Γελένα Ισινμπάγιεβα ξεκαθαρίζει ότι την απέκλεισαν από το Ρίο επειδή...
δεν εγκατέλειψε την πατρίδα της.  

Δείτε ολόκληρο το μήνυμά της:



«Αγαπητοί φίλοι, σήμερα τελικά μου έγινε απόλυτα ξεκάθαρο γιατί η IAAF δεν μου επιτρέπει να αγωνιστώ στο Ρίο. Θα γελάσετε, αλλά θα ήταν αστείο αν δεν ήταν τόσο λυπηρό.

Η WADA και η ΔΟΕ δεν έχουν κατηγορίες εναντίον μου. Η IAAF επίσης δεν έχει κατηγορία εναντίον μου που να αφορά το ντόπινγκ. Είμαι απόλυτα καθαρή και ειλικρινής και όλη η καριέρα μου το αποδεικνύει αυτό.

Το μόνο πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου δεν μου επιτρέπεται να αγωνιστώ στο Ρίο, είναι το γεγονός ότι τα τελευταία 2 χρόνια ζω και προπονούμαι στη Ρωσία. Θεέ μου, είναι γελοίο. Οι αθλητές από άλλες χώρες εύκολα προπονούνται και ζουν στις πατρίδες του, αλλά εγώ έπρεπε να εγκαταλείψω τη χώρα μου, να φύγω από την οικογένεια και τον προπονητή μου και τότε θα είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο.  

Ο ΜακΛάρεν είπε σήμερα ότι δεν έχει κατηγορίες ατομικά για αθλητές, όλες οι κατηγορίες τους αφορούν την ομοσπονδία και τους επικεφαλής της. Τότε τι σχέση έχει αυτό με εμένα;

Η IAAF δεν έχει κατηγορίες για την Ντάρια Κλίσινα, όπως δεν έχει για εμένα. Αλλά η Ντάρια θα αγωνιστεί στο Ρίο επειδή για τρία χρόνια ζει και γυμνάζεται στις ΗΠΑ και εγώ δεν θα αγωνιστώ γιατί γυμνάζομαι στη Ρωσία.

Δεν έχει δοθεί απάντηση στην ευθεία ερώτηση στον πρόεδρο της IAAF Σεμπάστιαν Κόε γιατί η Ισινμπάγιεβα έχει αποκλειστεί από το Ρίο. Αγνοεί την ερώτηση. Δεν υπάρχει σαφήνεια, ούτε απαντήσεις.  

Ακόμη δεν εγκαταλείπω τις προπονήσεις, ελπίζοντας ότι αυτή η αδικία θα τελειώσει σύντομα.

Φίλοι μου, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη και τις αιτήσεις σας. Αγαπητά ΜΜΕ, σας ευχαριστώ αλλά σας ζητώ για μία ακόμη φορά, πιθανότατα την τελευταία, να με βοηθήσετε να φτάσω στην αλήθεια και να μάθετε από τον ΚΟΕ τον λόγο του αποκλεισμού μου, συγκεκριμένα του δικού μου.

Μην τον αφήσετε να πει ότι είμαι μέρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου και πρέπει να έχω ευθύνη για τα λάθη άλλων αθλητών, γιατί και η Ντάρια είναι μέρος της, αλλά απλά ζει σε μία διαφορετική χώρα και δεν φέρει την όποια ευθύνη για άλλους αθλητές!

Δεν θέλω να εγκαταλείψω και απλά να αποδεχθώ μία τόσο άδικη και κακή απόφαση της IAAF που με αφορά. Αν υπάρχει έστω μία ευκαιρία να αγωνιστώ στο Ρίο, θέλω να την αξιοποιήσω».
 

Χιροσίμα : Σάν σήμερα πρίν 71 χρόνια...

Ιαπωνία: 71 χρόνια από την ρίψη βόμβας στη Χιροσίμα...

Ιαπωνία: 71 χρόνια από την ρίψη βόμβας στη Χιροσίμα Οι Ιάπωνες τίμησαν σήμερα τα 71 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, με τον δήμαρχο της πόλης να καλεί τη διεθνή κοινότητα να...
απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.

Η τελετή στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων έγινε λίγους μήνες μετά την ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Χιροσίμα.

Στις 6 Αυγούστου 1945, στις 8.15, τοπική ώρα, το Ενόλα Γκέι, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29, έριξε στη Χιροσίμα την ατομική βόμβα "Λιτλ Μπόι". Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αποτεφρώθηκε καθώς με την έκρηξη η θερμοκρασία έφτασε τους 4.000 βαθμούς Κελσίου. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν ακαριαία. Άλλοι υπέκυψαν αργότερα –ακόμη και μήνες ή χρόνια– από τα τραύματά τους, τα εγκαύματα που είχαν υποστεί ή από...

Επιβεβαιώνει η ΕΟΕ το θετικό δείγμα στο Ρίο...


Η ύπαρξη θετικού δείγματος σε μέλος της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα της κολύμβησης επιβεβαιώνεται και με τον...
πλέον επίσημο τρόπο.

Με ανακοίνωση της η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το μέλος που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών απομακρύνθηκε ήδη από το Ολυμπιακό Χωριό. Αναλυτικά το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΟΕ:

«Τo αρχηγείο της Ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο, ανακοινώνει την ύπαρξη θετικού πρώτου δείγματος σε μέλος της αποστολής, κατά τη διάρκεια ελέγχου ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα. Η ΕΟΕ είχε ζητήσει τον έλεγχο όλων των Ελλήνων αθλητών που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το συγκεκριμένο μέλος έχει αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό.»...
 

Κι ύστερα ήρθαν οι Πολάκηδες...


 
Όλα, κι όλα. Η υπόθεση Πολάκη θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση, και προσωπικά τον Τσίπρα. Διότι ο πατριώτης αυτός του...
Ποδιά έχει καταντήσει πέτρα του σκανδάλου. Το λένε επισήμως οι ενώσεις των δικαστικών. Επίσης, οι ενώσεις των αστυνομικών. Και τέλος, ο γνωστός για τη μετριοπάθεια και το δημοκρατικό του ήθος Άδωνις Γεωργιάδης, που με ερώτησή του στη Βουλή όχι μόνο επικρίνει σφοδρώς τον αναλάμποντα Πολάκη αλλά επισημαίνει και τις ευθύνες του Τσίπρα για την υπονόμευση της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας από τον αυτοενθουσιασμό του υπουργού του.

Είναι γνωστές και διαχρονικές οι ευθύνες του Πολάκη. Τα εμπόδια που έβαλε, με συνένοχο τον πατριώτη του Τσιτήλου Ανδρέα Ξανθό, στις προσλήψεις άξιων παιδιών της Ελλάδας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στην επιχειρηματική άνεση των εταιρειών φαρμάκων, στο δικαίωμα των εργολάβων καθαριότητας να γαμούν και να δέρνουν καθαρίστριες, αλλά και διοικητές νοσοκομείων, άμα λάχει. Και όλα αυτά να συνοδεύονται από δηλώσεις που αμφισβητούν το αδέκαστο κάποιων δικαστών και το αγέραστο κάποιων αστυνομικών κυκλωμάτων. Αμφισβήτηση εν ολίγοις των αγίων πάντων της κοινωνίας μας. Από υπουργό!

Εκείνο όμως που προσδίδει βάρος στην όλη υπόθεση είναι το βάρος όσων καταγγέλλουν τον Πολάκη. Των δικαστικών ενώσεων πρώτα, αυτών των Κέρβερων της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, που δεν σηκώνουν ούτε Τσατάνη, ούτε «παναθηναϊκάκια», ούτε παρεμβάσεις, ούτε κυκλώματα στο σπαθί τους. Των αστυνομικών ενώσεων επίσης, που πάντα στέκονται στο πλευρό του πολίτη όταν σημειώνονται αστυνομικές υπερβολές και εξοστρακισμένες βολές. Και φυσικά του Άδωνι, ο οποίος και μόνο το βιογραφικό του να υπενθυμίσει αρκεί για να πάψει ο αναλάμπων να αναλάμπει.

Θυμηθείτε ότι αυτές οι ενώσεις, με την αμέριστη συνδρομή των πολιτικών προγόνων του Άδωνι, έδιναν σκληρές μάχες επί δεκαετίες και εν πολλοίς συνέβαλαν για να έχουμε την Αστυνομία που γνωρίσαμε -και μας γνώρισε- και τη Δικαιοσύνη που αγαπήσαμε και μας αγάπησε. Προστάτεψαν και ενίσχυσαν το περί δικαίου αίσθημα και την περί ασφάλειας βεβαιότητα του πολίτη, στοιχεία απαραίτητα σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Θέλετε ένα παράδειγμα εκ των ενόντων; Η αστραπιαία παρέμβασή τους, με σκληρές ανακοινώσεις, όταν η Χρυσή Αυγή άρχισε την εγκληματική της δράση.

Αυτή η ηθικά και δημοκρατικά άψογη πορεία ανακόπηκε δυστυχώς από το καθεστώς του Τσίπρα. Κι ύστερα ήρθαν οι Πολάκηδες...

Θανάσης Καρτερός

Σοκ στο Ρίο: Θετικό δείγμα Ελληνίδας κολυμβήτριας...

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στο αρχηγείο της ελληνικής αποστολή στο Ρίο που ήθελε μέλος της Ολυμπιακής ομάδας να έχει βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ!

Η...
αποκάλυψη του δείγματος έγινε από την Αθήνα και από τα δείγματα που συγκέντρωσε το ΕΣΚΑΝ πριν φύγουν οι αθλητές για το Ρίο και το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι πρόκειται για αθλήτρια της κολύμβησης.
Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής Ισίδωρος Κούβελος, την κάλεσε στο γραφείο και την ενημέρωσε για τη θλιβερή είδηση, ενώ της ζήτησε να μαζέψει τα πράγματα της και να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα, χωρίς φυσικά να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στην Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας και χάλασε το κλίμα την ημέρα της Τελετής Εναρξης ενώ είναι σίγουρο ότι όταν διαρρεύσει η είδηση στον ξένο Τύπο, θα υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος για την Ελλάδα.

Πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΣΚΑΝ αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής...