Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Παρέμβαση Άννας Καμμή-Γιώργου Ξυδάκη γιά τίς "ΠΑΡΑΛΙΕΣ"...

Παραλίες Μυκόνου, ώρα …και πέντε. Ηθικός αυτουργός η εγκληματική αμέλεια!

Super Paradise - Μπλυντρί
Paradise – Καλαμοπόδι 12 Αύγούστου 2014
Σκανδαλώδες κεφάλαιο στα δημοτικά ζητήματα αποτελεί το θέμα «ΠΑΡΑΛΙΕΣ».
Η διαχείριση των παραλιών από τις διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία χρόνια είχε τραγικές συνέπειες για το Δήμο και όπως μετά λύπης διαπιστώνεται και συνέπειες για την δημόσια ασφάλεια! Από την συμμετοχή στο οικονομικό σκάνδαλο του Δήμου με την εξαφάνιση ανυπολόγιστων ποσών από τα δημόσια έσοδα, την σκόπιμη(;) ανοχή στην παραβατικότητα έως τον πρόσφατο τραγικό χαμό ενός 10χρονου αγοριού.
Όλα στον βωμό του κέρδους!
Δεν ήταν «η κακιά η ώρα» αιτία του τραγικού δυστυχήματος.
Ήταν εγκληματική αμέλεια κατά συρροή!
Τα τελευταία χρόνια οι δημοπρατήσεις παραλιών γίνονται πολύ αργότερα από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. Για το 2013 οι παρενέργειες του οικονομικού σκανδάλου και η απομάκρυνση του Δημάρχου και των δύο Αντιδημάρχων από τα καθήκοντά τους οδήγησε τη δημοπρασία στις 15 Ιουλίου.
Την ίδια ημερομηνία πραγματοποιήθηκε και φέτος για διάφορους λόγους:
• Η ψηφοθηρία λόγω των δημοτικών εκλογών και οι πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ συμβούλων και επιχειρηματιών;
• H σκόπιμη κωλυσιεργία του προέδρου του ΔΣ να φέρει έγκαιρα...
Η συνέχεια ΕΔΩ

Θείε Αγησίλαε καί σείς οι άλλοι Λάκωνες :

Εμείς οι Έλληνες, οι "αεί παίδες", πιαστήκαμε  στόν ύπνο από τούς ...ΤΑΙΠΕΔΕΣ!
Ο γρουσούζης ο  Τσοχατζόπουλος, συγκρινόμενος μέ τό γκουβέρνο ...παρθενοφέρνει!
(είπαμε σήμερα νά δούμε τά τρέχοντα θέματα καί από μιά άλλη οπτική γωνία!) 

Είδα στόν ύπνο μου τό ΤΑΙΠΕΔ πού -υπό τό άγριο, εποπτεύον, βλέμμα τών Σαμαροβενιζέλων-  ξεπούλαγε ό,τι έχουμε καί δέν έχουμε καί μόλις έφτασε στίς παραλίες (πού μέ κόφτει) πετάχτηκα έντρομος καί κάθιδρος. Έψησα καφέ (νά συνέρθω) καί πίνοντάς τον κάθησα νά υπολογίσω χοντρικά τή "ζημιά". Τά νούμερα ήταν τέτοια πού ο ...Τσοχατζόπουλος μπροστά τους φάνταζε σάν νεαρή παρθένα μπροστά σέ συνταξιούχες ...προαγωγούς! 
Άντε, μετά απ' αυτά, νά σέ ξαναπάρει ο ύπνος καί νά ξυπνήσεις ευνούχος στά ...χαρέμια τού Κατάρ καί τού Σαουντί Αραμπί !
Δ.Ν.Α.

Mύκονος - Ελλάδα σήμερα : Aμέτοχος o πολίτης;

H Eλλάς είναι χώρα ναυτική

 

Δημήτρης  Αγγελετάκης

Ο φαύλος κύκλος, τής προσφοράς-ζήτησης ειδήσεων, μεταξύ κοινής γνώμης καί ΜΜΕ δέν δείχνει νά εντυπωσιάζεται ούτε νά εντυπωσιάζει, τόσο πολύ, από τόν μεγάλο αριθμό τών θανατηφόρων περιστατικών, όσο δείχνει νά ευαισθητοποιείται καί νά ερεθίζεται "από τόν τρόπο πού αυτά συμβαίνουν". Κάτι πού δέν είναι, μέ ορθολογικούς όρους, απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, είναι -γιά τήν εποχή πού διανύουμε- απολύτως φυσικό...

H επιδίωξη καί τών MME είναι τό κέρδος. Τό πετυχαίνουν μέσω τής τηλεθέασης //τηλεακρόασης κτλ.
Τό επι-ζητούμενο είναι η ακροαματικότητα...
...η οποία αυξάνεται, ραγδαία, μέ τά "ακραία" ευτυχή ή δυστυχή γεγονότα πού, στόν μέσου μορφωτικού επιπέδου τηλεθεατή, τηλεακροατή κτλ. επηρεάζουν περισσότερο τό θυμικό καί λιγότερο τίς νοητικές του λειτουργίες. Αυτοί οι τελευταίοι (δηλ. τό κοινό) προσμετρώνται καί καταγράφονται μέ "κατάλληλες καί αποδεκτές -εκατέρωθεν- μεθόδους".
Τό εμπόρευμα, επομένως, δέν είναι η "είδηση" αλλά τό ίδιο τό "τηλεοπτικό κοινό"
Τό οποίο, στή συνέχεια, καί ανάλογα μέ τά νούμερα πού "χτυπάει",  ε ξ α ρ γ υ ρ ώ ν ε τ α ι 
σέ προσυμφωνημένες τιμές (η τηλεοπτική "πιάτσα" τά έχει κανονίσει αυτά) από τούς καναλάρχες στούς διαφημιστές (κατά Νόαμ Τσόμσκι).
                                                                                       -----
Έτσι, μετά από ένα αποτρόπαιο καί φρικιαστικό δυστύχημα -πού έρχεται, πολλές φορές, ως αποτέλεσμα κάθε είδους ανθρώπινων σφαλμάτων καί παραλείψεων, όχι μόνον τών φυσικών αυτουργών αλλά καί, δυνητικά, ολόκληρης τής γραφειοκρατικής ιεραρχίας τής πολιτείας- δημιουργείται (καί δικαίως) σάλος καί ντόρος μεγάλος. Ο οποίος μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο μέ τά αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, τά τηλεοπτικά παράθυρα κτλ. Καί γίνεται, ίσως, καί "εμπορική καπηλεία" από ρέκτες αυτού τού "αθλήματος". (Η διερεύνηση, πάντως, αυτών τών "συμβάντων" καί η απόδοση δικαιοσύνης, από ένα σημείο καί έπειτα, δέν είναι έργο τών τηλεπαραθύρων ούτε τών τηλεδικαστηρίων. Είναι έργο αυτής τής ίδιας τής δικαιοσύνης).

Απ' τήν άλλη μεριά ανακαλύπτεις, καταχωνιασμένα στά ψιλά τών εφημερίδων...

H τελευταία Πανσέληνος στίς καβοκολώνες

Δέκα αγκάθια στα πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ


butterflies

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ* ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ*

 Δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές. Όλοι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί βρίσκονται στον αέρα, οι πολιτικές και άλλες εκκρεμότητες αυξάνονται αντί να μειώνονται, ενώ δεν έχει κριθεί οριστικά το αν είναι ή όχι δυνατή η εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, παρ’ ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την ψήφο 180 βουλευτών είναι για την ώρα προφανής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χώρα ζει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αφού η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ – τόσο πριν από τον ανασχηματισμό όσο και, κυρίως, ύστερα απ’ αυτόν – κινείται σε προεκλογικό τέμπο.
Εν τω μεταξύ οι εκκρεμότητες που αυτή η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί, αυξάνονται και πληθύνονται, καθώς άγνωστη παραμένει η κατάληξη πολλών και σοβαρών θεμάτων, των οποίων η διαχείριση σχεδόν απαγορεύει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από την πλευρά των δανειστών, όπως άλλωστε επισημαίνουμε εδώ και πολλούς μήνες, αφότου άρχισε η εκλογολογία, ενώ και η κυβέρνηση προσφάτως αναγκάστηκε να διοχετεύσει στα ΜΜΕ ότι έχει τεθεί φραγμός εκ μέρους της Άνγκελα Μέρκελ.
Ποιες είναι αυτές οι εκκρεμότητες;
♦ Ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό, ο οποίος θα επιδεινώσει τη θέση τόσο των σημερινών συνταξιούχων όσο και εκείνων που πρόκειται τα επόμενα χρόνια να βγουν στη σύνταξη. Είναι η πιο δύσκολη από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και ενδέχεται, εκτός από κοινωνική κατακραυγή, να προκαλέσει και κοινωνική κρίση.
♦ Τα τεστ αντοχής των τραπεζών και οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα εκτιμηθεί ότι έχουν, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το ύψος των επισφαλών δανείων και το μοντέλο με το οποίο θα αντιμετωπιστούν. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου.
♦ Η νέα συμφωνία για την αναδιάρθρωση (ρύθμιση του τρόπου εξυπηρέτησης) του ελληνικού δημόσιου χρέους, η οποία δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014 και αναμένεται αρχές ή και άνοιξη του 2015.
♦ Το νέο (τρίτο) μνημόνιο, το οποίο, όπως και αν ονομαστεί, θα συνοδεύσει τις αποφάσεις των δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα καθορίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.
Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, το πολιτικό τοπίο είναι εξαιρετικά θολό και κάθε πρόβλεψη παρακινδυνευμένη. Ωστόσο το ενδεχόμενο εκλογών είτε το φθινόπωρο του 2014 είτε την άνοιξη του 2015 παραμένει πάντα ανοιχτό. Δεδομένου ότι, από τις ευρωεκλογές και ύστερα, το φαβορί για την εκλογική νίκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου ο πονοκέφαλος για το τι θα παραλάβει αν κληθεί να κυβερνήσει τους επόμενους μήνες είναι έντονος. Διόλου τυχαία, η επιχειρηματολογία περί «καμένης γης» έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες.
Ας δούμε λοιπόν κι εμείς συνοπτικά τα σημαντικότερα από τα προβλήματα που θα κληρονομήσει από τους προκατόχους της μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αν αναλάβει την εξουσία τους επόμενους μήνες...

Ο νόμος γιά τον ΕΝΦΙΑ πήγε στις υπηρεσίες γραμμένος στα ...αγγλικά!


ραιχεν

Ελλάδα: Οικόπεδο και αποικία…
Το ερώτημα ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο, έχουμε την εντύπωση πως έχει απαντηθεί σαφέστατα και οριστικά: Κυβερνούν οι μαριονέτες (Σαμαράς- Βενιζέλος) των δανειστών. Απ ότι  φαίνεται ήρθε  η ώρα να μάθουμε και το «πώς».  Να δούμε δηλαδή το μηχανισμό και τις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.
Μια μικρή ιδέα για αυτό το «πώς»  μας έδωσε η καταγγελία εφοριακών στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤΕΝΑ. Σύμφωνα με αυτήν την καταγγελία  ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ πήγε στις υπηρεσίες  γραμμένος στα αγγλικά!
Μάλιστα όπως  κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης, «όχι μόνο ο ΕΝΦΙΑ αλλά πάρα πολλοί νόμοι έχουν έρθει γραμμένοι στα αγγλικά. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς, όπως π.χ. ο 4174 (κώδικας φορολογικών διαδικασιών) έχει μέσα φρασεολογία και φαίνεται πως είναι μεταφρασμένος και δεν έχει καμία σχέση με κυβερνητική πραγματικότητα».
Όλοι αυτοί οι νόμοι όμως που «δεν έχουν καμία σχέση με κυβερνητική (και κοινωνική θα συμπληρώναμε εμείς) πραγματικότητα» ταιριάζουν γάντι με την πραγματικότητα των δανειστών.
Με πιο απλά λόγια, η εξασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών είναι αυτή που υπαγορεύει τι και πως θα γίνει σ αυτόν τον τόπο. Θέλουν οι δανειστές να κάνουν  μια αρπαχτή 2-3 δισεκατομμύρια;  Οι άνθρωποί τους  που έχουν εγκαταστήσει στα υπουργεία (ως τεχνική βοήθεια) σκαρώνουν έναν νόμο (τον ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα)  και όποιον πάρει ο χάρος. Δουλειά των υπουργών είναι να υπογράψουν να υλοποιήσουν την απόφαση και να διαχειριστούν τη δυσφορία των δουλοπάροικων…
Δεν είναι μυστικό (παρ ότι δεν παίρνει τη δημοσιότητα που του αναλογεί- ο ημεροδρόμος υπόσχεται ότι θα επανέλθει) ότι η περιβόητη taskforce του Ράιχενμπαχ έχει δημιουργήσει και μάλιστα με θεσμικά τακτοποιημένο τρόπο έναν ολόκληρο μηχανισμό ο οποίος όχι απλώς ελέγχει αλλά διοικεί κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Στην παιδεία, την υγεία, τη δημόσια διοίκηση κλπ, υπάρχουν  επιτελεία των δανειστών μόνιμα εγκατεστημένα στην Αθήνα τα οποία καθορίζουν τις αποφάσεις.


Όπως χαρακτηριστικά είπε ο  κ. Αλεξιάδης στον ΑΝΤΕΝΑ, «δεν είναι δυνατόν όταν νομοθετούν κάποιοι, να νομοθετούν χωρίς να συζητάνε με τους φορείς της αγοράς, τα επιμελητήρια, τους λογιστές, τους εφοριακούς, και να κάνουν τους νόμους κάποια παρασκήνια και κάποιοι παρασύμβουλοι παχυλά αμειβόμενοι, οι οποίοι είναι και μόνιμοι –δεν αλλάζουν με τους υπουργούς που αλλάζουν- κι όταν οι νόμοι αυτοί μας οδηγούν εδώ που μας οδηγούν, κάποιοι αρχίζουν να λένε “φταίνε κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες».
Απέναντι στην ανικανότητα την κομματική καμαρίλα και τη διαφθορά που χαρακτηρίζουν την ελληνική δημόσια διοίκηση, θα μπορούσε κανείς να δει με μια ελπίδα την εμπλοκή των μηχανισμών της τρόικας. Ωστόσο,  όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα είναι μια ελπίδα φρούδα.
Στόχος των δανειστών και εποπτών της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής  και κοινωνικής ζωής του τόπου, δεν είναι ο εκσυγχρονισμός του. Είναι ακριβώς η εκμετάλλευση των παθογενειών του έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η λεηλασία του.
Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των εθνικών πόρων, είναι ένα πασιφανές παράδειγμα λεηλασίας μιας «αποικίας».
Τα νομοθετήματα στην αγγλική γλώσσα είναι απλώς μια υπενθύμιση για το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο…

*Ο Δημήτρης Μηλάκας είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα Το Ποντίκι.
 imerodromos

Η αρχαιολογία «όμηρος» θλιβερού πολιτικαντισμού


samaras amfipoli

Δήμητρα ΜυρίλλαΔημητρα Μυριλλα






   
 Μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν είναι ούτε θρίλερ, ούτε μπορεί κατά καμία λογική να χαρακτηριστεί ως τέτοια. Είναι μια βασανιστική, κοπιώδης, λεπτολογημένη, μεθοδική  διαδικασία, που με σεβασμό και ταπεινότητα επιχειρεί να διεισδύσει σε έναν άγνωστο κόσμο και να τον κάνει, στο μέτρο του δυνατού, φανερό και αναγνώσιμο. Οι Ελληνες αρχαιολόγοι μιας υποτιμημένης και απαξιωμένης αρχαιολογικής υπηρεσίας έχουν αποδείξει ότι με αυτό τον σεβασμό προσεγγίζουν αυτόν τον άγνωστο και γοητευτικό κόσμο.
Αλλά, ό, τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες  με αφορμή το περιεχόμενου του τάφου στην Αμφίπολη, ναι… είναι θρίλερ και μάλιστα πολύ κακής ποιότητας. Είδαν στο εσωτερικό με μικροκάμερες λέει μερίδα του Τύπου, δεν υπάρχουν μικροκάμερες λέει άλλη μερίδα του Τύπου. Θα μετακινηθούν οι Σφίγγες γράφεται, δεν θα μετακινηθούν διαψεύδει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενα αποκαλυφθέν ψηφιδωτό που μαθεύτηκε από πληροφορίες διά του Τύπου και μαζί δεκάδες σενάρια για τον ένοικο ή τους ενοίκους της τελευταίας τους κατοικίας, που όλα μαζί  γυρίζουν γύρω – γύρω από την οικογένεια του Μ. Αλέξανδρου και όχι κάποιου άλλου. Διότι, εφ’ όσον, αποκλείεται να είναι εκεί ο τάφος του στρατηλάτη, πρέπει οπωσδήποτε να είναι κάποιου από το περιβάλλον του… Αφού δεν θα έχουμε το μύθο σε όλο του το μεγαλείο, ας έχουμε τουλάχιστον ένα μέρος αυτού.
Την ίδια στιγμή  τα μηντιακά συγκροτήματα που κινούνται γύρω από την κυβέρνηση έχουν βαλθεί να φτιάξουν το νέο πρωθυπουργικό προφίλ… αυτό του μακεδονομάχου πρωθυπουργού των μεγάλων αποκαλύψεων.
Ολη αυτή η συντηρούμενη μυθολογία  είναι καταφανώς πολιτική απόφαση, και για να είμαστε πιο ακριβείς είναι πολιτικάντικη απόφαση.  Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι από την ημέρα που άρχισε όλη αυτή η περιπέτεια το Υπουργείο Πολιτισμού δεν έβγαλε παρά μία  ανακοίνωση κι αυτή μετά δέκα μέρες. Αν και θα έπρεπε αυτό να ενημερώνει, εγκαίρως και αρμοδίως, για κάθε εξέλιξη. Και θα έπρεπε να το κάνει ευθύς εξαρχής. Διότι, είναι επίσης απορίας άξιο το γεγονός ότι η πρωθυπουργική επίσκεψη έγινε όχι επειδή το εύρημα ανακοινώθηκε σε κάποιο επιστημονικό συνέδριο, σε κάποιο επιστημονικό έντυπο, ούτε καν από το αρμοδίως υπεύθυνο ΥΠΠΟ, αλλά από τις εφημερίδες! Φαίνεται, όμως, πως το Υπουργείο αρκείται στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ενδεδυμένος  το ρόλο του αρχαιολόγου έδωσε όλες τις αναγκαίες αρχαιολογικές πληροφορίες ποζάροντας μπροστά από τον τάφο!
Η θριαμβευτική πορεία του μακεδονομάχου πρωθυπουργού με κατάληξη τη ΔΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει κι ας διαρρηγνύουν ορισμένοι τα ιμάτιά τους πως δεν είναι έτσι. Οι αρχαιολόγοι, αντί να απολαμβάνουν τη δέουσα σιωπή ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους, έχουν γίνει, παρά τη θέλησή τους, το προεκθεσιακό και προεκλογικό ντεκόρ, ενός πρωθυπουργού ο οποίος φαντασιώνεται τον εαυτό του νικηφόρο και τροπαιούχο να καλπάζει προς το βήμα της ΔΕΘ και να αναφωνεί «Δοξάστε με…. η Μακεδονία είναι ελληνική».  Με ή χωρίς Αλέξανδρο, Ρωξάννη ή κάποιον στρατηγό, με ή χωρίς ευρήματα εντός του τάφου, ο δικός του «Βουκεφάλας» έχει ήδη σαμαρωθεί ή … Σαμαρωθεί για τον οδηγήσει στο θρίαμβο…
Και κάπου έξω από τον περισχοινισμένο χώρο της ανασκαφής οι ιθαγενείς πολίτες της νέο – αποικίας αναμένουν ο άγνωστος νεκρός να φέρει την «ανάπτυξη». Πού να ΄ξερε πόσες δυσβάστακτες προσδοκίες θα φορτώνονταν την πλάτη του; Να διασώσει, αυτός, αν και νεκρός,  μια κυβέρνηση από βέβαιο θάνατο και να φέρει τουρίστες με κάμερες σ’ έναν ρημαγμένο τόπο…
 imerodromos

Πρώτα σέ αφήνουν αβράκωτο...


 
...καί μετά κάνουν πώς ντρέπονται οι ...χαμηλοβλεπούσες!