Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ο θόρυβος της πόλης προκαλεί υπέρταση...


Άνθρωποι που κατοικούν κοντά σε δρόμους με θόρυβο αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με Σουηδική έρευνα. Οι ερευνητές τείνουν να καταλήξουν πως...
ο θόρυβος προκαλεί στρες και ενδεχομένως διαταραχή του ύπνου οδηγώντας σε διαταραχές της αρτηριακής πίεσης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 28.000 άνθρωποι και τον θόρυβο από την κίνηση στους δρόμους στις περιοχές που έμεναν.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι όταν ο θόρυβος ξεπερνούσε τα 60 ντεσιμπέλ, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αυξανόταν περισσότερο από 25%.
Περισσότερα από 64 ντεσιμπέλ ο κίνδυνος ξεπερνούσε το 90% αν και υπάρχει πιθανότητα ο μικρός αριθμός σε αυτή την ομάδα να παραποιεί τα ευρήματα.
Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό οφειλόταν είτε στο ότι είχαν απευαισθητοποιηθεί στο θόρυβο είτε στο γεγονός ότι είχαν άλλους παράγοντες που προκαλούσαν υψηλή πίεση και έτσι εμφάνιζαν υπέρταση.

Ο ερευνητής Theo Bodin δήλωσε ότι τα ευρήματα φαίνεται να συνδέονται με το στρες που προκαλείται από το θόρυβο.

Ο βρετανός επιστήμονας Alan Maryon-Davis, πάντως, εξήγησε ότι φαίνεται πως η έρευνα δείχνει σχέση παρά αιτία και πως άλλοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες πρόκλησης της υπέρτασης, όπως το κάπνισμα και η διατροφή.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Health.

tanea.gr

Σφοδρή αντιπαράθεση Δένδια-Αλεξιάδη...


Η κατάθεση μιας τροπολογίας, στα πρακτικά από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία υπεγράφετο από τον Γιάννη Στουρνάρα, ως υπουργό Οικονομικών και τον Κ. Μητσοτάκη και σύμφωνα με την βουλευτή...
ήταν «χαριστική» για δύο πετρελαϊκές εταιρείες, προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της πτέρυγας της ΝΔ.

Στις αναφορές της κ. Τελιγιορίδου, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος αφού είπε ότι η τροπολογία αυτή είναι γνωστού περιεχομένου και «ορθή», κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει άρση της τροπολογίας αυτής και εξ ονόματος του προέδρου της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα την ψηφίσει. «Για να τελειώνουμε με τις φαιδρότητες και τους λαϊκισμούς» είπε ο κ. Δένδιας, προκαλώντας αυτή τη φορά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Η εξουσιοδότηση είναι διαρκούς ισχύος και φέρτε τη όποτε θέλετε. Σας γράφω και σχέδιο για να την καταθέσετε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Τον λόγο ωστόσο πήρε ο αν. υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι έγινε φορολογικός έλεγχος σε επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να πληρώσουν κάποιους φόρους και όταν η ήρθε η τροπολογία αυτή, οι επιχειρήσεις αυτές μπόρεσαν να πληρώσουν λιγότερο φόρο. «Η τροπολογία ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια και δεν νομίζω να υπάρχει καμία επιχείρηση που περίμενε να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή να κρατά σε εκκρεμότητα τα θέματα. Ως εκ τούτου, δεν έχει νομικό αποτέλεσμα να φέρουμε τώρα ρύθμιση για κατάργησή της διότι το έγκλημα έγινε και το Δημόσιο έχασε εκατομμύρια ευρώ από αυτή την τροπολογία. Και η πολιτική ευθύνη είναι συγκεκριμένη».
 

Αλλαγές στο επίμαχο άρθρο για τα καρτέλ εργολάβων...

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 106, το οποίο προβλέπει...
πως εάν εργολάβοι και κατασκευαστές πληρώσουν τα πρόστιμα που τους καταλογιστούν θα απαλλαχθούν από ποινικές ευθύνες. 

Μόνο το αξιόποινο της πράξης που αφορά το διοικητικό πρόστιμο θα εξαλείφεται, ενώ θα συνεχίζεται η δίωξη για τα συρρέοντα εγκλήματα και δεν θα απαλλάσσεται όποιος παραβιάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Αυτό προβλέπεται σε νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε στο άρθρο 106, το οποίο έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση και αντιδράσεις, του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασκευόπουλος, σε περιπτώσεις παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού αν καταβληθεί το πρόστιμο, θα εξαλείφεται το αξιόποινο μόνο για την πράξη που αφορά το διοικητικό πρόστιμο και όχι για τα συρρέοντα εγκλήματα.

Στην αρχική διατύπωση του άρθρου 106 του νομοσχεδίου δινόταν η δυνατότητα με την πληρωμή του προστίμου ο παραβάτης να απαλλάσσεται για όλα τα αδικήματα που προκύπτουν από την πράξη παραβίασης του ελεύθερου ανταγωνισμού.
efsyn.gr

Ο συμβιβασμός που -ίσως- θα δεχόταν το Βερολίνο…

Tvxs Ανάλυση  09:09 | 22 Μάιος. 2016
Η Le Monde μιλά για «καφκική» κατάσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, η Μέρκελ, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung ζητά από τον Σόιμπλε «γρήγορη και αθόρυβη» λύση του ελληνικού δράματος και ο μεγάλος συμβιβασμός επί του χρέους εξακολουθεί να αναζητείται δύο ημέρες πριν από την -πολλοστή- «κρίσιμη» συνεδρίαση του Eurogroup.

«Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και ανυπόφορο ζυγό για τους Έλληνες, ασκεί επανειλημμένες πιέσεις στους Ευρωπαίους για την ελάφρυνσή του. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν αποδέχονται την ελάφρυνση εκτός εάν συνοδεύεται από νέα δραστικά μέτρα. Κατάσταση περίπλοκη, για να μην πούμε 'καφκική'», γράφει η γαλλική Monde, δίνοντας και την πλήρη εικόνα του γόρδιου δεσμού που καλούνται να λύσουν- ή να κόψουν- έως την Τρίτη οι ευρωπαίοι «επιδιαιτητές» και «διαμεσολαβητές».

Τα δύο σενάρια για λύση

Σ’ αυτό το κάδρο, και με δεδομένη την σαφή -και εστιασμένη στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της Γερμανίας- απόφαση της Μέρκελ να μην ζητηθεί από το γερμανικό κοινοβούλιο να περάσει οποιοδήποτε νέο «πακέτο» ελάφρυνσης της Ελλάδας, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το ελληνικό χρέος εν όψει του Eurogroup της Τρίτης είναι δύο: Είτε η υιοθέτηση του ήπιου reprofiling  που θα βόλευε μεν τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε αλλά ταυτόχρονα θα σήμαινε αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα -δηλαδή, παραμονή του μόνον ως «τεχνικού συμβούλου»-, είτε εκείνο της «ενδιάμεσης λύσης» με εκατέρωθεν υποχωρήσεις από Βερολίνο και Ουάσιγκτον και ξεκάθαρη δήλωση του Ταμείου ότι παραμένει ενεργό, ως πιστωτής και ισότιμος εταίρος, στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.
Οι οιωνοί και οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών δείχνουν ότι όλο το βάρος πέφτει στην δεύτερη εκδοχή. Σύμφωνα, δε, με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, η πρώτη συντεταγμένη και συγκεκριμένη προσπάθεια επίτευξης του συμβιβασμού έγινε στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας την Παρασκευής, παρόντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και με ισχυρή αμερικανική πίεση για άμεση και οριστική λύση.
Κατά τους FT, το σχέδιο που συζητήθηκε προβλέπει την...

Μητσοτάκης προς Τσίπρα: Νομοθετείτε την αυταπάτη

Η επίθεση

tvxs.gr 17:25 | 22 Μάιος. 2016
Για τη «χυδαιότερη επιχείρηση εξαπάτησης των Ελλήνων που έγινε ποτέ» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. «Εκτός από αυταπάτη, υπήρξε πολιτική απάτη», υπογράμμισε.

Εξαπολύοντας «βέλη» στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «δεν ξέρω τι είναι χειρότερο, ένας ψεύτης ή ένας αυταπατώμενος πρωθυπουργός». «Δεν αξίζετε να είστε Πρωθυπουργός», πρόσθεσε και συνέχισε: «Τα ψέματα, οι αυταπάτες, η αβελτηρία, η ασχετοσύνη, η υποκρισία, έχουν μεγάλο κόστος για τους πολίτες».
«Είσαστε ένας πρωθυπουργός που την άγνοιά του την εμφάνισε σαν μαγκιά. Οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον πρωθυπουργό τους. Εκτός όμως από την αυταπάτη υπήρξε και οργανωμένη πολιτική απάτη», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σχολιάζοντας τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε η κυβέρνηση, με την οποία αποσύρεται το «πάγωμα» των ωριμάνσεων των ειδικών μισθολογίων έως τις 31 Δεκεμβρίου, ώστε έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα, ο κ. Μητσοτάτης τόνισε ότι «νομοθετείτε την αυταπάτη» και έκανε λόγο για «κοροΐδία» σε βάρος των ένστολων.
«Χάνουμε 21 δισ. ΑΕΠ από την επιστροφή στην ύφεση. 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Κόστος που πληρώνουν οι Έλληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης και, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: «Σας εξεφτελίζουν, και με τον ‘κόφτη’ και με το υπερταμείο». Διερωτήθηκε επίσης γιατί το νέο Ταμείο έχει διάρκεια έως το 2115, κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία της κυβέρνησης.
Με προσωπικές επιθέσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα και εκφράσεις όπως «είστε οπορτουνιστής και εξουσιολάγνος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «το αίτημα μας για εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ».
Σχολιάζοντας τις επαφές του κ. Τσίπρα με στελέχη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, είπε: «Οι πολιτικές σας δεν παραπέμπουν στη Σουηδία, αλλά στη Βενεζουέλα».
Κατηγόρησε επίσης, την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι η «πληβειοποίηση της μεσαίας τάξης» και πρόσθεσε ότι «εξοντώνετε τους πάντες. Οι έμμεσοι φόροι είναι πιο άδικοι».

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                  από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (22.05.16)

Κλαυθμός και οδυρμός για τις μεταρρυθμίσεις... (Άρθρο - ανάλυση τού ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ)

 ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Στο νέο υπερταμείο θα υπαχθούν και οι ΔΕΚΟ και περίπου 70.000 ακίνητα του Δημοσίου, θα διοικείται από 5μελές συμβούλιο (τρία της Ελλάδας, δύο των θεσμών), θα αποφασίζει με πλειοψηφία 4 επί των 5, θα έχει διάρκεια ζωής 99 χρόνια. Γιατί (στα αλήθεια!..) κάποιοι ενοχλούνται; Διότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για επαγγελματική διαχείριση των ΔΕΚΟ, ώστε να μην μπορεί η κάθε κυβέρνηση να διορίζει τα δικά της παιδιά, να μοιράζει τις δουλειές σε «πελάτες» της, να τους παραχωρεί τα κτίρια έναντι συμβολικού τιμήματος κ.λπ. Να μην μπορεί, με δυο λόγια, να μεταχειρίζεται τη δημόσια περιουσία ως λάφυρο. Το πολιτικό προσωπικό χάνει το «βάζο με το μέλι» – γι’ αυτό ένα μέρος του οδύρεται.
Οι κραυγές «ξένοι στη διοίκηση του Ταμείου!» επιδιώκουν να συγκαλύψουν την κοινωνική-οικονομική ουσία της διαχείρισης που θα ασκείται. Και η ουσία είναι ότι επαγγελματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας μπορεί: (α) Να την προστατεύσει από τα τρωκτικά που έμαθαν να πλουτίζουν λεηλατώντας την. (β) Να δημιουργήσει νέο πλούτο, πολλώ μάλλον που το 50% των εσόδων του Ταμείου θα επανεπενδύονται. (γ) Ετσι, το υπερταμείο θα λειτουργήσει, πράγματι, ως εγγύηση προς τους δανειστές, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να διεκδικήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση χρέους. Ποιον, αλήθεια, βλάπτει αυτό;..
Ας είμαστε ειλικρινείς. Εθνική ντροπή δεν είναι η δημιουργία του Ταμείου. Είναι η άθλια διαχείριση που μας οδήγησε στο σημερινό κατάντημα. Είναι και οι κραυγές για «αποικία», «ξεπούλημα» ή ότι «κάποιοι θα κάτσουν στο σκαμνί» – απειλές για «Γουδί», που αυτή τη φορά εκστομίζονται από συντηρητικούς πολιτικούς. Ας ηρεμήσουν: Τα δύο ξένης επιλογής μέλη της διοίκησης του Ταμείου από μόνα τους δεν μπορούν να αποφασίζουν, θα απαιτείται πλειοψηφία 4 στους 5. Ως εκ τούτου, άδικα ανησυχούν, οι ξένοι δεν θα μπορέσουν να μας πάρουν τον ΟΣΕ και να τον μεταφέρουν στο Βερολίνο...
Αν το Ταμείο μπορεί να αποτελέσει μια ιστορικής σημασίας τομή (υπό την προϋπόθεση σταθερής πολιτικής βούλησης...) η δεύτερη απόφαση, για τα «κόκκινα» δάνεια, μπορεί να γίνει η θρυαλλίδα για την αποδόμηση ενός παρασιτικού κατεστημένου, που έμαθε να ευημερεί μέσα στο τέλμα της διαπλοκής και, γι’ αυτό, υπονομεύει κάθε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια.
Το θέμα δεν είναι τα στεγαστικά δάνεια – ουδείς θέλει να πάρει τα σπίτια, ούτε οι τράπεζες να τα βγάλουν στο σφυρί, γιατί αν το κάνουν θα καταρρεύσουν οι τιμές και μαζί θα καταρρεύσει η δική τους κεφαλαιακή επάρκεια. Το πραγματικό θέμα είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια. Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν οριστικά τελειώσει. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες, που έπεσαν έξω αλλά μπορούν να γίνουν κερδοφόρες ύστερα από γενναία αναδιάρθρωση και είσοδο φρέσκων κεφαλαίων. Αν αυτό δεν συμβεί, όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα σέρνονται, θα μολύνουν και άλλες, θα συνεχιστεί η καταστροφή θέσεων εργασίας και, σε μερικούς μήνες, θα καταστεί αναγκαία νέα κεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Υπάρχουν καλές επιχειρήσεις με αφοσιωμένους μάνατζερ, που απλώς έπεσαν έξω – συμβαίνουν και χρεοκοπίες, δεν είναι αμαρτία ούτε...

Κάμερον: Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ...


Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε σήμερα ότι θα χρειαστούν "δεκαετίες" για να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, απαντώντας στους υποστηρικτές του Brexit...
που επισείουν την απειλή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Θα περάσουν δεκαετίες πριν βρεθούμε αντιμέτωποι μ' αυτό το ενδεχόμενο. Η Τουρκία κατέθεσε την υποψηφιότητά της το 1987. Με τον ρυθμό που προχωρούν τα πράγματα, θα χρειαστεί να περιμένουμε το έτος 3000 για να την δούμε να εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός από το πλατό του τηλεοπτικού δικτύου ITV.

Ο Κάμερον, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, απάντησε μ' αυτόν τον τρόπο στους υποστηρικτές ενός Brexit οι οποίοι, έναν μήνα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, έφεραν την ένταξη της Τουρκίας στο κέντρο της συζήτησης.

"Δώδεκα εκατομμύρια Τούρκοι λένε πως θέλουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο" και είναι "βασικά άνεργοι και φοιτητές", είναι ο σημερινός τίτλος της Sunday Express, μιας ταμπλόιντ που πρόσκειται στο κόμμα Ukip το οποίο τάσσεται...

Το... δώρο του Κακλαμάνη στον Σκανδαλίδη για την γιορτή του (δείτε τό ΒΙΝΤΕΟ...)

  

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστας Σκανδαλίδης άνοιξε τη σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής του έκανε ένα… δώρο...
για την ονομαστική του εορτή.

«Αφού ανοίγετε και τη συνεδρίαση, γιορτάζατε και χθες, είστε και παλιός συνάδελφος, θα βάλω πέντε λεπτά, αλλά θα σας αφήσω να μιλήσετε επτά» είπε ο κ. Κακλαμάνης με τους βουλευτές να ξεσπούν σε γέλια.

«Είναι και φιλίες ετών τώρα. Το λέω όμως φανερά, οπότε η μισή αμαρτία έφυγε» συνέχισε ο Αντιπρόεδρος.

«Δεν έχω μεσολαβήσει εγώ πάντως» απάντησε με χιούμορ ο Κώστας Σκανδαλίδης.

«Όχι, οφείλω να το πω» είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
 

Σπίρτζης: Θα ψηφίσω με βαριά καρδιά...

Σπίρτζης: Θα ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο με βαριά καρδιά  - Media

Αισιόδοξος για το Eurogroup της Τρίτης εμφανίστηκε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος δήλωσε πως...
θα ψηφίσει «το πολυνομοσχέδιο με βαριά καρδιά».

Μιλώντας στο κανάλι «Ε» ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, έκανε λόγο για σκληρά μέτρα τα οποία -όπως σημείωσε- θα φέρουν κοινωνική δικαιοσύνη.

«Θα ψηφίσω το πολυνομοσχέδιο με βαριά καρδιά», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο Eurogroup της Τρίτης είπε: «Περιμένουμε ότι θα κλείσει η συμφωνία και παράλληλα θα συζητηθεί και η επιμήκυνση του χρέους».

Ο κ. Σπίρτζης εξαπέλυσε άλλη μία επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, χαρακτηρίζοντάς τον ως άθλιο τομέα «που οι υπάλληλοι του δεν δουλεύουν», σημειώνοντας ωστόσο ότι με το υπερ-ταμείο όλα θα αλλάξουν.

Ο Κουρουμπλής άρχισε τις... προσευχές...

Ο Κουρουμπλής άκουσε τη Ντόρα και άρχισε τις... προσευχές

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο απάντησε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, κατά την οποία απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, προς τη κυβέρνηση...
με αφορμή τις διατάξεις του άρθρου για το υπερταμείο.

«Αν δεν αλλάξει το άρθρο αυτό, κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί», είπε η κ. Μπακογιάννη και σημείωσε πως αν οι βουλευτές της συμπολίτευσης δεν νιώθουν ντροπή, τουλάχιστον θα πρέπει να φοβούνται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μόλις άκουσε την τοποθέτησης αυτή… απάντησε με προσευχή!
 
«Μνήστιτι μου κύριε, θα μας κάτσει στο σκαμνί η Ντόρα».
 
από newpost.gr

Άνγκελα και Κριστίν μαγειρεύουν... (μέ σκίτσο από τόν Observer)

...και ο Αλέξης περιμένει την σούπα...

ΦΩΤΟ...

Με ένα σκίτσο ο Observer απεικονίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το χρέος της Ελλάδας.

Στο σκίτσο του Ντέιβιντ Σίμοντς...
η Άνγκελα Μέρκελ είναι η «μαγείρισσα», φορώντας μία ποδιά στα χρώματα της σημαίας της Γερμανίας, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ, με την κουτάλα στο χέρι, της δείχνει τη συνταγή με τίτλο «40 χρόνια αποπληρωμής».

Στο σκίτσο φιγουράρει και ο Αλέξης Τσίπρας, τυλιγμένος με μία σκισμένη ελληνική σημαία, με απλωμένα τα χέρια περιμένοντας μία μερίδα στην «κουζίνα σούπας της ΕΕ», όπως αναφέρει το σκίτσο του βρετανικού μέσου.

 

Κουτσούμπας: Το θράσος σας δεν έχει όρια...


Σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το πολυνομοσχέδιο.

Ο γ.γ. του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι...
αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις και τις βαφτίζει αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας. «Δεσμεύεστε ουσιαστικά ακόμα και σε περίπτωση κάποιας μικρής ανάκαμψης ότι δεν πρόκειται οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν τις μεγάλες απώλειες που είχαν την περίοδο της κρίσης. Η αλήθεια είναι ότι όλοι σας υπηρετείτε την ίδια πολιτική: της καπιταλιστικής ανάπτυξης των κερδών των λίγων. Όλα τα αφεντικά σας εντός και εκτός Ελλάδας απαιτούν φθηνή εργατική δύναμη» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μαζί με τους πανηγυρισμούς περίσσεψαν τα ψέματα. Τα μέτρα που φέρνετε πρέπει να σας το αναγνωρίζουμε δεν έχουν πάτο για τα λαϊκά εργατικά στρώματα. Το θράσος σας είναι απύθμενο. Έχετε το θράσος να υποστηρίζετε ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα όταν εισάγετε ένα εργαλείο που μπορούν να κόβονται αυτόματα οι δαπάνες», υπογράμμισε ο γ.γ. του ΚΚΕ και συνέχισε: «Είναι τουλάχιστον αστείο να λέτε ότι δεν θα περικόψετε τα επιδόματα πτωχοκομείου που δεν βοηθούν τις λαϊκές ανάγκες». 


«Η "επιτυχία" σας σημαίνει 5 έως 6 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα από τα λαϊκά στρώματα. Φέρνετε τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Σας ενδιαφέρει κ. Τσίπρα, κύριοι της κυβέρνησης από που θα βρεθούν αυτοί οι φόροι; Η πολιτική σας σπρώχνει βαθιά στην ανέχεια τα φτωχά λαϊκά στρώματα που πρέπει να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι για να πληρώσουν τους ‘’δίκαιους’’ φόρους σας. Το θράσος σας δεν έχει όρια», σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. 
 

Παπαρήγα: Αφήστε τις εφηβικές ονειρώξεις ότι η ανάπτυξη έρχεται από τις επενδύσεις


tvxs.gr 19:19 | 21 Μάιος. 2016
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι ενώ προσπαθεί να εμφανιστεί με αριστερό προφίλ, την ίδια ώρα προωθεί και υπηρετεί καπιταλιστικές πολιτικές που γεννούν τη κρίση.

«Ο πιο βρώμικος και ο πιο ταξικός θα είναι ο αναπτυξιακός νόμος που θα φέρετε. Αφήστε τις εφηβικές ονειρώξεις ότι η ανάπτυξη έρχεται από τις επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
«Σε συνθήκες καπιταλισμού και το πιο φιλολαϊκό πρόγραμμα να κάνεις δεν θα σε πάει μακριά. Οι πολιτικές που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο της ανάπτυξης, είναι που γεννάνε τη κρίση, ανεξάρτητα στα χέρια ποιού πρωθυπουργού θα σκάσει η βόμβα. Και αν μείνετε και εσείς στη κυβέρνηση, θα σκάσει και στα δικά σας χέρια», επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε:
«Εμάς δεν μπορείτε να μας κολλήσετε στον τοίχο γιατί δεν υπογράψαμε το τρίτο μνημόνιο, στο όνομα ότι θα σώσουμε την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ενιαίο εθνικό συμφέρον αλλά αντιπαρατιθέμενα ταξικά συμφέροντα. Με βάσει αυτά μιλάμε εμείς».
Η κυρία Παπαρήγα εκτίμησε ακόμα ότι, «έρχονται καινούργια μέτρα», σημειώνοντας ότι «κάθε αξιολόγηση που θα περνάμε θα φέρνει και νέα» και συμπλήρωσε ότι «οι αξιολογητές θέλουν να πάτε σε πλήρη κατήφορο».
Δεν σας θεωρώ αναλφάβητους ή αδαείς, έχω διαβάσει τα βιβλία σας...
Σχολιάζοντας η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, τα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά:
«Κάθε φορά που ακούω από το οικονομικό επιτελείο να λένε αυτά που λένε αναρωτιέμαι αν τα πιστεύουν ως επιστήμονες. Δεν σας θεωρώ αναλφάβητους ή αδαείς. Έχω διαβάσει τα βιβλία σας, του κ. Σταθάκη για το «σχέδιο Μάρσαλ», του κ. Τσακαλώτου για την οικονομική κρίση και παρότι διαφωνώ, πιστεύω ότι έχουν πολύ χρήσιμες επισημάνσεις. Κάθε άλλο παρά ανοησίες λέτε. Αυτά ξέρετε, αυτά λέτε. Αυτό που με ενοχλεί όμως είναι η συσκευασία με την οποία προωθείτε την πολιτική σας».

Τα παιδιά της πιάτσας ΙΙ



 Ου μπλέξεις. Γιατί άμα μπλέξεις, δεν ξεμπλέκεις. Και δεν μιλάω για έρωτες, ούτε για παπατζήδες (το πάθαμε, το μάθαμε). Μιλάω για πολιτική. Πολιτική ορθότητα, πολιτική ιδεολογία, πολιτική καθημερινότητα, πολιτική πολιτικών και απολιτικών συντεχνιών. Αλλά πάνω απ' όλα, πολιτική σκέψης, άρα και γλώσσας.
Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως έχει γίνει πλήρης αντιστροφή δεξιών και αριστερών, όσον αφορά τις δηλώσεις τους, άρα και τα κίνητρα, τις βαθύτερες επιδιώξεις και τις νομοθετημένες επιθυμίες τους.
Και η αλήθεια είναι πως δεν έχουν απολύτως άδικο – σε μια πρώτη ανάγνωση, μάλιστα, έχουν απόλυτο δίκιο. Οταν ακούς τον Πρετεντέρη, τον κύριο «εγώ δεν φταίω αν κάποιος ξεκινάει μες στον Γενάρη να περάσει το Αιγαίο με τα παιδιά του και προφανώς πνίγεται» (επειδή βλέπει μακριά, αποποιήθηκε τις ευθύνες του από νωρίς.
Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε Γενάρη του 2014!), να μιλάει για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας (δήλωση προ ημερών) και την ίδια στιγμή τον Τσίπρα να υπογράφει μνημόνιο, καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Ούτε μπορεί ΜΜΕτζήδες, υπέρμαχοι του κινήματος «η ζωή τραβάει την ανηφόρα, με σαμπάνιες και με τακούνια», να μιλούν για τον μόχθο του ελληνικού λαού που χάνεται... Δεν μπορεί, λες. Μπας και πρόβαλε κι ο ήλιος απ' τη Δύση;
Πράγματι, αν και η λογική σου σε οδηγεί στο συμπέρασμα αρκετών, για πλήρη αντιστροφή ρόλων δεξιοκρατούντων και αριστεροφρονούντων, κάτι μέσα σου, πες το ένστικτο, πες το φωνούλα τόση δα, σου λέει πως δεν είναι έτσι.
Απλά, κάτι δεν πάει καλά. Οχι με τους άλλους, αλλά με όσα καταλαβαίνεις. Πράγματι. Η φωνούλα έχει δίκιο. Γιατί αυτή στηρίζεται στις λεπτομέρειες. (Λεπτομέρειες τις λέμε, εδώ, στη Γη. Στον συμπαντικό χώρο ονομάζονται «η μεγάλη εικόνα». Και στη φαντασιακή υπερβατικότητα, «περισσοτεροσύνη».)
Για να εννοήσεις τι εννοώ, ντάρλινγκ, θα στο πω στη γλώσσα που ανακάλυψα προσφάτως (βλέπε «Παιδιά της πιάτσας», «Εφ.Συν.», 14/5/2016). Αυτή του υποκόσμου της χώρας μας. Στον κόσμο αυτό κυριαρχεί η πονηριά και όχι ο γκανγκστερισμός. Τουτέστιν, μπορεί να σ' τα πάρουν με τον παπά, αλλά όχι με μαφιόζικες μεθόδους.
Και ομιλώ ως παθούσα και μαθούσα, παρά τα απέξω κι ανακατωτά διαβάσματά μου των απάντων...