Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Βία στην άσφαλτο, ε και; ...!


Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/FosPhotos
«Ελεύθερος αφέθηκε ο Χρήστος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Skoda Ξάνθης. 33 και 47 ετών ήταν τα δύο (ανώνυμα!) θύματα του τραγικού δυστυχήματος στο οποίο ενεπλάκη. Τα πτώματα των δύο πεζών, διαμελίστηκαν από τη σφοδρή σύγκρουση. Ο ιδιοκτήτης της Skoda αφέθηκε ελεύθερος, όπως προβλέπεται για τις περιπτώσεις των ανθρωποκτονιών εξ αμελείας». Κάπου εδώ θα τελειώσει και το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τον διαμελισμό των συνανθρώπων μας και όλα θα αφεθούν πλέον στις έρευνες της Τροχαίας, στους εμπειρογνώμονες και στο δραματικό μέλλον που από εδώ και μπρος περιμένει τις οικογένειες των δύο ανθρώπων, στην αναζήτηση απαντήσεων μέσω μακροχρόνιων δικαστικών διαδικασιών, για την τρομερή τους απώλεια. Του Ιού

Τα νούμερα (πηγή η Τροχαία) και σήμερα είναι ανακοινωθέντα πολέμου και μάλιστα εμφυλίου. Το 2013 είχαμε 855 νεκρούς. Από αυτούς οι 295 ήταν οδηγοί δικύκλων και 153 πεζοί που παρασύρθηκαν. Η παράσυρση πεζού και συχνά η εγκατάλειψη μέχρι να παρέλθει το αυτόφωρο δεν αποτελεί είδηση εκτός αν κάποιος επώνυμος εμπλέκεται στο δυστύχημα. Οσο για την κράτηση των ενόχων δεν ξεπερνάει τα λίγα 24ωρα, δηλαδή πολύ λιγότερο από μια τυχαία σύλληψη ενός μετανάστη χωρίς χαρτιά. Ούτε υποχρεωτική ποινή σε κοινωνικό έργο, ούτε στέρηση του διπλώματος, ούτε καμιά ουσιαστική τιμωρία. Ολα πλέον περνάνε στους εμπειρογνώμονες και στις ασφαλιστικές για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ενα αόρατο έγκλημα δεν μπορεί να απασχολεί ούτε τα ΜΜΕ εφόσον παραμένει αόρατο και θα παραμένει αόρατο εφόσον κανείς δεν του δίνει σημασία. 
2001-2010, Ευρωπαϊκή Δεκαετία Δράσης γ
Η άγνοια… σκοτώνει!

Ποιος γνωρίζει άραγε τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη χωρών...

Στον δρόμο προς τις εκλογές

Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Μέσα Φλεβάρη, είμαστε ακόμη μακριά από την κάλπη. Οι υποψηφιότητες παραμένουν στον χώρο της εικασίας, είτε για τις ευρωεκλογές πρόκειται και τα κόμματα που θα συμμετάσχουν, με νέα ή παλιά ονόματα και λάβαρα, είτε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είναι, λοιπόν, φρόνιμο να βασιζόμαστε στις δημοσκοπήσεις περισσότερο απ’ ό,τι επιτρέπει η πείρα μας· πείρα λαθών και αστοχιών. Αλλού πρέπει να αναζητήσουμε κάποια «σίγουρα» για να ποντάρουμε το υπόλοιπο της εμπιστοσύνης μας στο πολιτικό σύστημα.

Πρώτο σίγουρο, η χαοτική κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Μετά τα μνημόνια και την τρόικα, που ανακατασκεύασαν βίαια τον κομματικό χάρτη, οδηγώντας σε διασπάσεις κομμάτων, σε διαγραφές ή αποχωρήσεις στελεχών και στη δημιουργία νέων σχηματισμών, οι διπλές εκλογές του Μαΐου επενεργούν επίσης ως πολιτικοί ανασυντάκτες και κομματικοί μετασχηματιστές. Κάποια στιγμή το παζλ θα αποκτήσει τη νέα μορφή του, μάλλον προσωρινή. Η σημερινή του εικόνα πάντως είναι «αόρατος και ακατασκεύαστος», όπως η γη πριν αποφασίσει ο Θεός να πει «συναχθήτω το ύδωρ το υποκάτω του ουρανού εις συναγωγήν μίαν, και οφθήτω η ξηρά». Πρώτο σίγουρο, λοιπόν, ότι και Μάρτιο και Απρίλιο και Μάιο, έως το πρωί της ημέρας που τα πράγματα θα λάβουν την υποχρεωτική επίσημη μορφή τους, οι πυρετώδεις διεργασίες θα συνεχίζονται. Η Ν.Δ. θα πολεμάει με τους πολλούς «αντάρτες» της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ με τα κάμποσα λάθη του στην επιλογή υποψηφίων και τα ασίγαστα ενδοκομματικά πάθη του. Το ΠΑΣΟΚ θα πολεμάει με τους «58» (ή όσους απέμειναν), για να τους πείσει ότι ο βενιζελισμός είναι το ανώτατο στάδιο του σημιτισμού, και συγχρόνως με τη ΔΗΜΑΡ, η δε ΔΗΜΑΡ με τον κ. Βενιζέλο που την ενέπαιξε, τον κ. Λοβέρδο που την παραπλάνησε και με όσα στελέχη της δεν αρκούνται σε δύο βάρκες, αλλά ερωτοτροπούν και με τρίτη. Ουδείς σχηματισμός θα μείνει ανεπηρέαστος, πλην του ΚΚΕ, που πιθανόν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στο μεσοδιάστημα των δύο Κυριακών, αν στην τελική αναμέτρηση βρεθούν αντίπαλοι «συνταγματικοί» με νεοναζιστές.

Για να δεήσουν οι αντάρτες να αποχωρήσουν υπέρ των επίσημων κομματικών υποψηφίων, θ’ ακούμε να τους κολακεύουν δημοσίως, ενόσω στο παρασκήνιο θα ανοίγει η βεντάλια των απειλών, των εκφοβισμών και των εκβιασμών, δεδομένου ότι το «ουδείς αναμάρτητος» ισχύει κατεξοχήν στην πολιτική, όπου κάθε στέλεχος είναι βέβαιο πως η ηγεσία του κόμματός του γνωρίζει όσα όχι και τόσο τιμητικά για το άτομό του κατάφερε να αποκρύψει από τους αντιπάλους του. Δεύτερο σίγουρο, κατόπιν αυτών, ο θρίαμβος της εσωκομματικής δημοκρατίας και της μη αρχηγοκεντρικής λειτουργίας των κομμάτων. Τρίτο σίγουρο η απροθυμία των πολιτευομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τεθούν υπό τη σκέπη του ΠΑΣΟΚ, παρότι τυγχάνουν στελέχη του. Επιθυμούν και αυτοί να αποχρωματιστούν, να εμφανιστούν σαν ανεξάρτητοι. Αυτό είναι, άλλωστε, το τέταρτο σίγουρο: ότι όλοι οι υποψήφιοι θα υποκριθούν τους κομματικά ακηδεμόνευτους. Τα κατά συνθήκη και από συνήθεια ψεύδη.

kathimerini.gr

Η περίπτωση Ματέο Ρέντσι


Σωκράτης Τσιχλιάς ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ

Σπεύδω να δηλώσω ότι γνωρίζω τις πιθανότητες να απογοητευτούμε και από τον ταλαντούχο κ. Ρέντσι. Τον νεοεκλεγέντα αρχηγό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που από τη δημαρχία της Φλωρεντίας μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική σκηνή και, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας στα 39 του. Ωστόσο, αξίζει λίγος ενθουσιασμός καθώς φαίνεται ότι το ιταλικό πολιτικό σύστημα νιώθει τις επιταγές των καιρών για ριζική ανανέωση σε πρόσωπα, αλλά και πολιτικές. Ο Ρέντσι οδήγησε σε παραίτηση τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα όταν τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος υπερψήφισαν την πρότασή του για μια νέα αρχή, με επικεφαλής τον ίδιο. Και γιατί μας νοιάζει;

Μας ενδιαφέρει επειδή ανεβαίνει αλματωδώς, καλώντας τους συμπολίτες του να αποδεσμευτούν από ένα πολιτικό σύστημα απαξιωμένο, διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό. Επιχειρεί να τους πείσει ότι η πολιτική μπορεί να ασκηθεί με νέους όρους, ότι μια αλλαγή είναι δυνατή. «Ασχολούμαι με την πολιτική επειδή ακόμη πιστεύω», λέει, «όταν όλοι μοιάζουν κουρασμένοι και απογοητευμένοι. Μπορώ να προσφέρω το πιο σπάνιο αυτή τη στιγμή για την Ιταλία· την ελπίδα».

Ο Ρέντσι άσκησε έντονη κριτική στον Ενρίκο Λέτα, τον πρωθυπουργό-επικεφαλής του μεγάλου συνασπισμού με κορμό την Κεντροαριστερά, ότι δεν προχωρεί με αποφασιστικότητα στις μεταρρυθμίσεις των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης, ούτε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά, σας ενδιαφέρει ο Ρέντσι. Αν αισθανθήκατε τις τελευταίες ημέρες αφόρητη πλήξη από τις ανόητες κομματικές κοκορομαχίες για τη σταυροδότηση στις ευρωεκλογές, σας νοιάζει η απαγκίστρωση από τις πολιτικές συμβάσεις. Εάν ακόμη νιώσατε σφοδρή απογοήτευση από τις ανεκδιήγητες κομματικές εμμονές στην ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων-στελεχών, τότε σας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Ιταλία. Μας ενδιαφέρει το ότι εκεί φαίνεται να πνέει ένας καινούργιος άνεμος. Μάς ενδιαφέρει να φτάσει και στα μέρη μας. Εχω την εντύπωση πως υπό αυτή τη σκοπιά, της ανανέωσης, της ρήξης με το παρελθόν, η ψήφος μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ιδιαιτέρως στις δημοτικές μπορεί να είναι καταλυτική.
kathimerini.gr

Ο Νίκος Κούνδουρος τιμήθηκε για την προσφορά του στον Πολιτισμό...

Ο Νίκος Κούνδουρος τιμήθηκε για την προσφορά του στον Πολιτισμό

...από το ΥΠΠΟ και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Ο υπουργός Πολιτισμού και η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τίμησαν τον Νίκο Κούνδουρο για την προσφορά του στον Πολιτισμό.

Ο σκηνοθέτης Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, χαρακτήρισε τον Ν.Κούνδουρο «ξεχωριστό δημιουργό, ενεργό πολίτη, πολύπλευρο καλλιτέχνη».

Ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, είπε ότι σκηνικό των ταινιών του Κούνδουρου «είναι η Ιστορία, που εκτυλίσσεται στις ταινίες του με καταπληκτική γνώση και προσωπική εικαστική σφραγίδα».

«Σήμερα δεν τιμάται ο Κούνδουρος αλλά ο κινηματογράφος» είπε από την πλευρά του ο σκηνοθέτης.

«Από τότε που ασκώ αυτή τη χαρισματική προσφορά στον πολιτισμό, που λέγεται κινηματογράφος, δεν έχω ησυχάσει. Είναι μια σχέση ψυχής με το κοινό. Δεν υπάρχει άλλη σχέση τόσο καίρια, τόσο βαθιά, που να ενώνει ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Ανδρέας Πάντζης, ο Κώστας Κουτσομύτης, η Άννα Βαγενά, ο Δημήτρης Παντερμαλής και άλλοι.

Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε και στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, λέγοντας «Παρότι οι πόροι, από την πλευρά της πολιτείας, είναι μειωμένοι, ο ελληνικός κινηματογράφος συναγωνίζεται εκείνον, χωρών με μεγαλύτερες επιχορηγήσεις. Η άνοιξη των νέων κινηματογραφιστών δεν είναι αποκομμένη από την προσφορά άλλων γενεών, που είναι πάντοτε παρούσες στη δημιουργία και στη σχέση με το κοινό» και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα προσφέρει κίνητρα σε δημιουργούς και νέους επιχειρηματίες.
in.gr

«Πάμπλο»: ένας γνήσιος επαναστάτης

Σαν χθές, 17 Φεβρουαρίου του 1996, έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Ράπτης, μια από τις ηγετικές μορφές του ελληνικού τροτσκιστικού κινήματος.

Γνωστός και ως «Πάμπλο», ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, διατέλεσε γραμματέας της Δ΄Διεθνούς, ενώ έπαιξε ηγετικό ρόλο στις επαναστάσεις κατά της αποικιοκρατίας που ξέσπασαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Μ. Ράπτης αυτοπροσδιοριζόταν ως απόλυτος οπαδός της ουτοπίας και ως άνθρωπος που οτιδήποτε ανθρώπινο δεν του είναι ξένο και έλεγε: «αν δεν έχει κανείς ένα όραμα, αν δε θέλει να ξεπεράσει το παρόν στο όνομα πάντα της πραγματικότητας, αν δεν τείνει πάντα σε κάτι πάνω απ’τα παρόντα, είναι χαμένος. Η ουτοπία είναι κίνητρο προς κάτι το καλύτερο- και ευτυχώς που υπάρχει».
Τους κυριότερους σταθμούς της πολιτικής του δράσης περιγράφει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, λίγο μετά τον θάνατό του, στις 17 Φεβρουαρίου του 1996: «Ο Μιχάλης Ράπτης, γνωστός και ως «Πάμπλο», γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Αυγούστου 1911 και τελείωσε το Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ συνέχισε με σπουδές πολεοδομίας και στατιστικής στο Παρίσι.
Πολύ γρήγορα τον τράβηξε η πολιτική. Στις μεγάλες φοιτητικές απεργίες...

Τέσσερις αβεβαιότητες και ξένες επενδύσεις

Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Τέσσερις μεγάλες αβεβαιότητες αναφορικά με την Ελλάδα είναι αντικείμενο συζητήσεων στις εν Αθήναις πρεσβείες, σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (κυρίως στο Βερολίνο...), στο Λονδίνο και σε άλλα μητροπολιτικά κέντρα των διεθνών αγορών. Αβεβαιότητες που ερμηνεύουν γιατί τα ξένα κεφάλαια (με εξαίρεση διάφορα μικρά κερδοσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν στο Χρηματιστήριο με βραχύτατο ορίζοντα ενός μηνός...) επιλέγουν να μένουν εκτός της Ελλάδας για το επόμενο προβλεπτό διάστημα.

Η πρώτη αβεβαιότητα είναι αν θα σταματήσει ή όχι η ύφεση, αν και πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο ξένος επενδυτής τοποθετείται σε μια οικονομία για να βγάλει κέρδη. Αυτό συνεπάγεται ότι (με εξαίρεση τομείς που δεν εξαρτώνται άμεσα από την ελληνική αγορά, όπως μεγάλα ξενοδοχεία που εισάγουν απευθείας ξένους τουρίστες...) δεν έρχεται να επενδύσει σε μια χώρα αν δεν πιστεύει ότι η οικονομία της είναι έτοιμη να περάσει στη φάση της μεγέθυνσης.

Οσον αφορά τη χώρα μας, οι αρνητικές προβλέψεις των ξένων επενδυτών ενισχύονται από τις διαπιστώσεις ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις είτε εξωθούνται να βγουν και να συνεχίσουν να παράγουν εκτός Ελλάδας είτε οδηγούνται σε κλείσιμο γιατί, παρά τη δραματική μείωση των μισθών, τα άλλα κόστη (ενέργειας, φορολογίας και, επίσης το κόστος που επιφέρει το καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς...) τις καθιστούν μη ανταγωνιστικές. Γιατί να έρθει μια ξένη, όταν φεύγουν ή σβήνουν ελληνικές επιχειρήσεις;

Η δεύτερη αβεβαιότητα σχετίζεται με το τραπεζικό σύστημα, λόγω αντικειμενικών εξελίξεων...

Συνεδριαζει τήν Παρασκευή 21/2 τό Δημ.Συμβούλιο

Μέ τά παρακάτω θέματα συνεδριάζει τήν Παρασκευή 21/2/14 τό Δημοτικό Συμβούλιο. Η συνεδρίαση έχει ορισθεί γιά τήν 13:30μ.μ. Πρώτο θέμα στήν ημερήσια διάταξη είναι ο ορισμός εκπροσώπου για την ανασυγκρότηση της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας -που εκκρεμεί ως "επείγον"- καί ακολουθoύν τά άλλα θέματα όπως η συγκρότηση τών διαφόρων επιτροπών εργασίας τού Δήμου κτλ.                           
                                                                       -----
                               ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. 21/2/2014
                                                                       -----
1. Περί ορισμού εκπροσώπου για την ανασυγκρότηση Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Μυκόνου και αναπληρωτή αυτού σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν.4025/2011. 
2. Περί συγκρότησης Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης.
3. Περί συγκρότησης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Καθαριότητος.
4. Περί συγκρότησης Επιτροπής Αισθητικής 
σύμφωνα με το άρθρο 70 του Ν.3852/2010 ‘ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
5. Περί γνωμοδότησης Δ.Σ.Μυκόνου για την οριοθέτηση υδατορέματος  στην περιοχή Σκοτεινή-Φτελιά ιδιοκτησίας Α.& Τ. Κυραντώνη. 
6. Περί γνωμοδότησης Δ.Σ.Μυκόνου για την οριοθέτηση υδατορέματος  στην περιοχή Άγιος Στέφανος ιδιοκτησίας Λιάκου Παρασκευά
σύμφωνα με την παρ.3α του άρθρου 5 του Ν.3010/2002.  
7. Περί χορηγήσεως  άδειας ίδρυσης και λειτουργίας γραφείου εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων στον κ.Τριανταφύλλου Γεώργιο στη  θέση ΄ΦΟΥΜΙΑ΄  Μυκόνου
σύμφωνα με την παρ.25 του άρθρου 75 του Ν.3463/2006.
8. Περί εξέτασης διαφόρων θεμάτων και αιτήσεων.