Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Τό "ακλόνητο" σκίτσο...

                               ...τού Αρκά

Θετικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό, αυξημένα έσοδα και αφίξεις

Ποιο είναι το μοναδικό «αγκάθι» στην πορεία των τουριστικών εσόδων Θετικό πρόσημο στον ελληνικό τουρισμό, αυξημένα έσοδα και αφίξεις
Σε θετικό πρόσημο κινούνται τα έσοδα και οι αφίξεις για τον ελληνικό τουρισμό, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την πορεία των τουριστικών μεγεθών, αλλά και διαφορετικές απόψεις αναφορικά με την εξέλιξη αυτών.
Δεν προκαλεί έκπληξη η άνθιση και των τουριστικών εσόδων στους τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού (FedHATTA) Λύσανδρος Τσιλίδης, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας για το Ταξιδιωτικό Ισοζύγιο. «Δεν γίνεται», επισημαίνει ο κ. Τσιλίδης, «τα τουριστικά γραφεία να διανύουν τον τελευταίο χρόνο την καλύτερη περίοδο τους και αυτό να μην αποτυπώνεται στα τουριστικά έσοδα το 2016». Ο κ. Τσιλίδης εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση των εσόδων πάσχει, και δεν αποτυπώνει την ακριβή εικόνα. Μάλιστα ερωτά, αν προσμετρώνται οι δαπάνες που γίνονται από τους επισκέπτες της κρουαζιέρας, τα ποσά που διακινούνται από τις μισθώσεις τουριστικών κατοικιών, αλλά και οι εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις των ξένων επισκέπτών. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης, η αύξηση κατά 11,3% των τουριστικών εσόδων τον Απρίλιο ήταν αναμενόμενη. Μάλιστα, εκτιμά ότι στο σύνολο της χρονιάς οι εισπράξεις μπορεί να φτάσουν και αλλά και να ξεπεράσουν το 16%.
«Αγκάθι» για την πορεία των τουριστικών εσόδων είναι η αχαρτογράφητη αγορά των μισθώσεων κατοικιών, καθώς ουσιαστικά οι δαπάνες των επισκεπτών δεν καταγράφονται πουθενά, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Κυριακάκης, Ταμίας στην Ενωση Ξενοδόχων Χανίων...

Τό Σαββατιάτικο σκίτσο...

από tanea.gr

Τα κορίτσια της Εθνικής Γυναικών κέρδισαν την αγάπη της Ελλάδας...

Καλτσίδου: Έτοιμες να τα δώσουμε όλα για άλλη μια φορά...
Καλτσίδου: Έτοιμες να τα δώσουμε όλα για άλλη μια φορά

Πριν από λίγες ημέρες, ελάχιστοι γνώριζαν ότι η Εθνική ομάδα γυναικών συμμετέχει στο αντίστοιχο Ευρωμπάσκετ στη Τσεχία. Το κορίτσια του Κώστα Κεραμιδά όμως κέρδισαν με το σπαθί τους την προσοχή και την αγάπη όλης της Ελλάδας και σήμερα το βράδυ δηλώνουν αποφασισμένες να τα «δώσουν όλα», για να προκριθούν στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης.

Αυτό υποσχέθηκε, εξάλλου, και ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Εθνικής ομάδας η Στέλλα Καλτσίδου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94 FM και στην εκπομπή «MVP στους 94» με τον Αντώνη Καλκαβούρα.

«Είμαστε έτοιμες να τα δώσουμε όλα για άλλη μια φορά», υποσχέθηκε για την αποψινή αναμέτρηση με τη Γαλλία η έμπειρη άσσος.

Μιλώντας για τα συναισθήματα των κοριτσιών της εθνικής μας η Στέλλα Καλτσίδου δήλωσε: «Πραγματικά είναι απίστευτο όλο αυτό που ζούμε, είναι ένα όνειρο! Βέβαια έχει έρθει μετά από πολύ κόπο, πολύ δουλειά, μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, που γίνεται όχι μόνο τις μέρες που είμαστε εδώ, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι το αξίζουμε απόλυτα, σίγουρα όμως όπως καταλαβαίνετε, επειδή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα, να φτάνουμε να παίζουμε έναν ημιτελικό Ευρωμπάσκετ, καταλαβαίνετε είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να το συνειδητοποιήσουμε αυτό».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι πολλές οι κοπέλες που έχουν εμπειρίες, ειδικά οι πιο μικρές δεν έχουν καμία εμπειρία από τέτοιου είδους διοργανώσεις, παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετές κοπέλες εδώ οι οποίες έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, οπότε τίποτα δεν είναι και τυχαίο».

Πέθανε ο φιλέλληνας Στέφανο Ροντοτά...

Πέθανε ο φιλέλληνας Στέφανο ΡοντοτάΠέθανε χθες, σε ηλικία 84 ετών, ο Ιταλός πολιτικός και συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά. Ήταν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ιταλίας.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς ταμπέλες, ο οποίος ανήκε με πεποίθηση στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Ο Στέφανο Ροντοτά στήριξε τους αγώνες του Ριζοσπαστικού Κόμματος, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ήταν από τους εμπνευστές του ιταλικού ψηφοδελτίου «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του κινήματος «Πέντε Αστέρων» και της Ιταλικής Αριστεράς το 2013.

Σχολιαστής της La Repubblica, ήταν από τους πιο αυστηρούς κατακριτές του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της «σύγκρουσης συμφερόντων του», λόγω της γνωστής, διπλής ιδιότητας του επιχειρηματία και του πολιτικού.

Ως συνταγματολόγος δίδαξε στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ από το 1997 μέχρι το 2005 ήταν επικεφαλής της ιταλικής Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης που είχε προτείνει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο Στέφανο Ροντοτά ήταν μια από τις πιο δυνατές και ελεύθερες φωνές της ιταλικής κοινωνίας, από τους πρώτους πολιτικούς και νομικούς που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης των πλήρων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αλλά και του δικαιώματος στην ευθανασία, ως βασικό δικαίωμα του ανθρώπου «να δεχθεί ή να απορρίψει μια συγκεκριμένη θεραπεία».

Ήταν, τέλος, στενός φίλος της Ελλάδας και είχε κατακρίνει δριμύτατα την πολιτική των δανειστών προς την χώρα μας, όπως και την τιμωρητική γραμμή της λιτότητας, θεωρώντας ότι το κύριο βάρος έπρεπε να δοθεί άμεσα στην Ευρώπη των δικαιωμάτων και των πολιτών...

newsbeast.gr

"Μετακομίζουν" από Λονδίνο ...μάλλον πρός Φρανκφούρτη...!

H Φρανκφούρτη επωφελείται από το Brexit...

Deutsche Welle: H Φρανκφούρτη επωφελείται από το BrexitΑν το Brexit είναι σκληρό  ή ήπιο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη Φρανκφούρτη. Ένα χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, το Brexit, όποια έκφανση κι αν τελικά λάβει, αποτελεί για την Φρανκφούρτη μια μεγάλη ευκαιρία και για αυτό προετοιμάζεται καταλλήλως.

Εδώ και έναν χρόνο κορυφαίες εταιρείες από τον κλάδο των συμψηφιστικών συναλλαγών  (clearing), η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), αλλά και πολυάριθμες ξένες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν από το Λονδίνο στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Μάιν. Εκεί άλλωστε έχει τα κεντρικά της η ΕΚΤ, αλλά και πολλές σημαντικές τράπεζες χωρών εκτός ΕΕ.

Μεγάλο στοίχημα για τη Γερμανία

Ποινή κάθειρξης 15 ετών στον δήμαρχο Ελαφονήσου...

Ποινή κάθειρξης 15 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τρία χρόνια, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας στον δήμαρχο Ελαφονήσου, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε αφορούσε 14 επίδικα συμβόλαια για την πώληση εκτάσεων του δημοσίου στην περιοχή της Ελαφονήσου. Επίσης, εκκρεμούν κι άλλες δικογραφίες για οικοπεδοποίηση στην Ελαφόνησο, οι οποίες αφορούν περίπου 130 συμβόλαια, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών.

Για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι ένας συμβολαιογράφος, όπως και άλλα 13 άτομα που ήταν κατηγορούμενα, ενώ αθωώθηκε ένας 83χρονος. Στον συμβολαιογράφο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε και σε μία γυναίκα κατηγορούμενη. Επίσης, ποινή κάθειρξης 15 ετών επιβλήθηκε σε έναν ακόμη κατηγορούμενο, ενώ άλλοι 11 καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών. Ας σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τους καταδικασθέντες το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης, οι ποινές να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Ακόμη, σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης, κάθε μήνα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επίσης, στον δήμαρχο και σε έναν ακόμη κατηγορούμενο, επεβλήθη χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ...
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πίσω από τις λέξεις...

Ο Τσίπρας “δείχνει” εξελίξεις μετά τις γερμανικές εκλογές
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν μια παράμετρο εξαιρετικά ενδιαφέρουσα όσο και αποκαλυπτική. “Μετά τις γερμανικές εκλογές”… Εκεί παραπέμπει ο Αλέξης Τσίπρας ευρύτερες και ουσιαστικότερες εξελίξεις, για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από αυτά. Δεν είναι βεβαίως το μοναδικό. Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, η καινούρια κυβέρνηση που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, θα έχει την ευχέρεια και την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες μέχρι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή.

Για την Ελλάδα και την κυβέρνηση Τσίπρα, μια τέτοια πρωτοβουλία θα αφορά την επί της ουσίας ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα προσφέρει δομική ανάσα στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής η οποία επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια στο σύνολο της ευρωζώνης.

Εφόσον οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η ελληνική οικονομία θα μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι θα γυρίσει σελίδα...

ysterografa.gr 


Πέρασαν, κιόλας, 21 χρόνια απ' όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή...

Ο Ανδρέας που… κάθε Έλληνας κρύβει μέσα του

Η ιστορική συνείδηση ενός έθνους, δεν έχει χώρο για… μνημόσυνο και δακρύβρεχτες αναμνήσεις, όταν κοντοστέκεται σε μια πολιτική προσωπικότητα. Πολύ περισσότερο όταν η προσωπικότητα αυτή άφησε το αποτύπωμά της τόσο έντονα στην εθνική διαδρομή, που ακόμη και σήμερα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει διευκρινιστική υποσημείωση σε κάθε αναφορά στον… “Ανδρέα”. Πέρασαν κιόλας 21 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή, σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1996. Μερικές μέρες πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που επρόκειτο να επιλέξει τον διάδοχό του στην ηγεσία, ανάμεσα στον Κώστα Σημίτη και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Μερικούς μήνες μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, αυτή που τόσο λάτρεψε μετά το 1981, όταν και φλέρταρε επιτυχώς μαζί της επίσης το 1985 και το 1993.
Ο γιος του Γέρου της Δημοκρατίας υπήρξε η πιο θυελλώδης πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα της εποχής της κανονικότητας, δηλαδή στη Μεταπολίτευση, η οποία μας προσέφερε περίσσευμα πολιτικής σταθερότητας, σε σχέση με τις ανορθογραφίες και τις εκτροπές του παρελθόντος.
Οξύμωρο, έτσι δεν είναι; Γιατί ο Ανδρέας ήταν μια προσωπικότητα που δεν πορεύτηκε ποτέ με οδηγό το μέτρο. Αντιθέτως, εξελίχτηκε στον απόλυτο γητευτή των παθών της ελληνικής κοινωνίας. Ξύπνησε τα πάθη αυτά, τα… απαλλοτρίωσε, και κατάφερε να περάσει στην Ιστορία ως εκείνος που, περισσότερο από κάθε άλλον, κατάφερε να παρέμβει στο dna των Ελλήνων. Και να το αλλοιώσει.
Η Ιστορία θα επιχειρεί διαρκώς να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί των συγκρουσιακά ισοδύναμων, που διέκριναν τον Ανδρέα Παπανδρέου: Χαρισματικός αλλά και λαϊκιστής. Ο… εφευρέτης της σχετικής εθνικής παθογένειας, που μέχρι και σήμερα ταλαιπωρεί το εθνικό παρόν.
Στην ουσία βέβαια, ο Ανδρέας Παπανδρέου “διάβασε” σωστά την ψυχολογία του μέσου Έλληνα. Και, σε πολιτικό επίπεδο, την αξιοποίησε εντυπωσιακά για να γεμίζει πλατείες και… κάλπες, με εκατομμύρια ψυχές που τον λάτρευαν.
Ο Ανδρέας πέτυχε, επειδή κατάλαβε πολύ γρήγορα μια μάλλον αυτονόητη πραγματικότητα για την ελληνική κοινωνία. Ο καθένας μας κρύβει μέσα του έναν… Ανδρέα. Θυελλώδη, παρορμητικό, εκτός πλαισίου. Νομιμοποίησε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, τη σκοτεινή πλευρά του Έλληνα.
Κοινώς, άνοιξε το δρόμο για την εθνική παρακμή. Επειδή, με αφετηρία και παράδειγμα τον ίδιο, παραδοθήκαμε στα πάθη μας. Και χάσαμε τον δρόμο της επιστροφής στο μέτρο, τη σύνεση και την ευθύνη.
Μεγάλος ωστόσο. Και εμβληματικός. Ακόμη μια αφορμή για να μελαγχολεί κανείς, συγκρίνοντας το κατάντημα του σημερινού πολιτικού συστήματος. Που μας τροφοφοτεί με “ηγέτες”… τσέπης. Από το κάτω ράφι. 

ysterografa.gr

Από τά σκίτσα...

                                ...τού Αρκά