Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Φτηνός αντιπερισπασμός

Η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων δεν υπηρετεί ένα σχέδιο ανακούφισης των ασθενών και αναβάθμισης της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρετεί έναν αυθαίρετο μνημονιακό στόχο (1% του ΑΕΠ) και ένα σχέδιο άλωσης της ελληνικής αγοράς γενοσήμων από πολυεθνικές

Του Ανδρέα Ξανθού*

Tην ώρα που φτωχοποιείται η κοινωνία και καταρρέει η δημόσια περίθαλψη και το κοινωνικό κράτος, ο υπουργός που εξυμνεί τα ιδιωτικά συστήματα υγείας έχει το θράσος να εμφανίζεται με τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων ως υπηρέτης του λαού και του δημοσίου συμφέροντος.
 Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για πολιτική φτηνού φαρμάκου προσιτού σε όλους, αλλά για φτηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό του κ. Γεωργιάδη που, σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική κατακραυγή για την αυξανόμενη ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση των αρρώστων, για τα σχεδιαζόμενα λουκέτα στις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ και σε αρκετά νοσοκομεία της επαρχίας, την ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τη διάλυση της ψυχιατρικής περίθαλψης.
 Ο Αδωνις και τα «δεκανίκια» του επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ, στην πραγματικότητα όμως θέλουν να διαβάλουν κάθε κοινωνική διαμαρτυρία και να καταστείλουν κάθε συλλογική αντίσταση, να τρομοκρατήσουν κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί την αξιοπρέπειά του και την επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης.
 Ναι, αλλά εμείς μειώνουμε τις τιμές και εσείς αντιδράτε, μας λέει ο κ. υπουργός. Μόνο που δεν είναι καθόλου έτσι γιατί:
 1. Ενώ εδώ και 4 χρόνια έχει μειωθεί 52% η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, η ιδιωτική (αυτό δηλαδή που πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του) συνεχίζει να αυξάνεται (είναι περίπου 1 δισ. ετησίως) λόγω της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής στην τιμή (από 11,5% πήγε στο 23,5% μεσοσταθμικά), των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της αρνητικής λίστας, της διαφοράς από την ασφαλιστική τιμή, της αποφυγής συνταγογράφησης φτηνών φαρμάκων κ.λπ. Αρα δεν προκύπτει ελάφρυνση του ασθενή από τη μείωση της τιμής και η φιλολαϊκή ρητορεία του υπουργού είναι απολύτως υποκριτική. Αλλωστε από 1/1/2014 οι πολίτες θα πληρώνουν επιπλέον «χαράτσι» 1 ευρώ ανά συνταγή.
 2. Η μείωση είναι επιλεκτική, αφορά κυρίως τα γενόσημα (20% της αγοράς, εγχωρίως παραγόμενα) και δευτερευόντως τα off patent, ενώ δεν θίγει καθόλου τα πρωτότυπα φάρμακα των πολυεθνικών που είναι και τα ακριβότερα. Είναι ιδιαίτερα «μεροληπτική» αυτή η εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος.
 3. Ενώ ασκείται αποκλειστικά πολιτική μείωσης τιμών, δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης που θα εξασφάλιζε τον έλεγχο της ζήτησης και άρα και της δαπάνης, με επιστημονικά και όχι δημοσιονομικά κριτήρια.
 4. Με τη νέα τιμολόγηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια επαρκούς φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη που σήμερα είναι στο 65% του μέσου όρου της Ευρώπης και βρίσκεται σε τριτοκοσμική τροχιά.
 5. Είναι προφανές ότι προωθείται η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς, η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους και αμφίβολης ποιότητας που θα οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία μπορεί να συμβάλει σημαντικά –με έλεγχο και κανόνες από έναν αναβαθμισμένο ρόλο των ΕΟΦ και ΙΦΕΤ– στην επάρκεια ασφαλών φαρμάκων και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 6. Είναι αυτονόητο ότι η «φούσκα» στο φάρμακο καλώς «έσπασε» και το πάρτι στην Υγεία, που είχε γνωστούς πολιτικούς «προστάτες», πρέπει να τελειώσει οριστικά. Αρα δεν μπορεί να είναι κανείς εξ ορισμού αντίθετος στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό όμως δεν είναι το μείζον ζήτημα σήμερα στον χώρο της Υγείας. Η μεγάλη «μαύρη τρύπα» είναι η «υγειονομική φτώχεια», δηλαδή η απόλυτη αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων, ανασφάλιστων κυρίως, ανθρώπων να έχουν ιατρική και εργαστηριακή παρακολούθηση, φάρμακα και νοσηλευτική φροντίδα την ώρα της ανάγκης.
 Με άλλα λόγια, η τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων δεν υπηρετεί ένα σχέδιο ανακούφισης των ασθενών και αναβάθμισης της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Υπηρετεί έναν αυθαίρετο μνημονιακό στόχο (1% του ΑΕΠ) και ένα σχέδιο άλωσης της ελληνικής αγοράς γενοσήμων από πολυεθνικές που μπορούν να αντέξουν το συνεχές dumping τιμών.
 Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια δημόσια φαρμακευτική πολιτική στηριγμένη σε έναν «Χάρτη φαρμακευτικών αναγκών» του πληθυσμού και ενταγμένη σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ και της ΠΦΥ, με εγγυημένη πρόσβαση όλων των πολιτών –ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα– στις δημόσιες δομές υγείας και σε ποιοτικό φάρμακο. Στρατηγικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο. Σήμερα όμως προέχει η δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής και φαρμακευτικής «φτώχειας». Αυτή θα είναι η πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Αριστεράς.
 Στο πλαίσιο μιας «ανθυγιεινής» πολιτικής η επιλεκτική μείωση τιμών στα φάρμακα είναι κοροϊδία και δημαγωγία. Γι’ αυτό και θα καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι ανοησίες περί εξυπηρέτησης των συμφερόντων της φαρμακοβιομηχανίας προκαλούν θυμηδία και υποδηλώνουν πολιτικό πανικό.                                                                                                                                                         *Βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος τομέα Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ                                                (δημοσιεύθηκε στήν "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" τή Δευτέρα 25/11/13 )

Ανέκδοτο...

Ανέκδοτο...



Ορισμένοι παρουσίασαν τη συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά ως στροφή της γερμανικής πολιτικής, παρ' ότι δεν υπήρξε κάτι πέραν των καλών λόγων.
Ο γερμανικός Τύπος αντιμετώπισε το θέμα σε πιο ρεαλιστικές διαστάσεις: «Πολύ περισσότερα πέραν των θερμών λόγων δεν υπήρξαν», έγραψε η «Die Welt».
«Πολλοί έπαινοι, αλλά καμία υπόσχεση για την Αθήνα», ο τίτλος του θέματος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung». «Η Μέρκελ επιβεβαίωσε την ουσιαστική πρόοδο της Ελλάδας και τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά δεν υποσχέθηκε τίποτε για την ελάφρυνση του χρέους», σημείωσε η «Bild». Αυτό που άρεσε περισσότερο από όλα στους Γερμανούς ήταν η υπόσχεση του Σαμαρά πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο...

Β. ΣΑΜ.

"Πολιτικά Παρασκήνια" (enet.gr)

Πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια από τον ΣΥΡΙΖΑ...

    Κατατέθηκε τη Δευτέρα* η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ. Με την πρόταση, που υπογράφει το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητά «την
σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε η Ελληνική Βουλή να εξετάσει σε βάθος τις αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και στην εγκατάλειψη των Υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού».

Συγκεκριμένα «θα διερευνήσει τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, την Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM), η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3885/2010 "Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ", και τέλος με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού».     *Σήμερα 25/11/13                                                               

Άνθρωποι δίχως σπίτι, άνθρωποι δίχως μέλλον...



Αυτη είναι η Ελλάδα του μνημονίου.

Ο αριθμός των πολιτών που λόγω της ανεργίας αδυνατούν να επιβιώσουν και καταλήγουν να μένουν σε παγκάκια, σε σκαλιά του Μετρό, σε πλατείες και όπου αλλού βρουν, αυξάνεται δραματικά.

Οι...
φωτογραφίες των αστέγων που κοιμούνται σε χαρτόκουτα στο δρόμο, που σκεπάζονται με βρώμικα σεντόνια και κουβέρτες και σιτίζονται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σοκάρουν, γιατί κάθε φορά, οι άνθρωποι που χάνουν το σπίτι τους, αυξάνονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πρωτεύουσας στηρίζονται στις κοινωνικές δομές του δήμου για την καθημερινή επιβίωσή τους. Οι ειδικοί μάλιστα που ασχολούνται με το θέμα των αστέγων υποστηρίζουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των αναξιοπαθούντων θα αυξηθεί.                                                                                                           newsbeast.gr

Εκάψωνε...

Γυμνός άντρας αναστάτωσε το κέντρο της Καλαμάτας...



Άφωνοι έμειναν το πρωί δεκάδες περαστικοί στον πεζόδρομο της Αριστομένους Καλαμάτας, όταν είδαν έναν νεαρό γυμνό άντρα να...
περνάει ανάμεσά τους.

Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και με την παρέμβαση δημοτικών υπαλλήλων, που βρίσκονταν στο σημείο ακινητοποιήθηκε στο ύψος του Πνευματικού Κέντρου (πεζόδρομος Πανταζοπούλου) και συνελήφθη. Ο νεαρός οδηγήθηκε στην Αστυνομία για να διαπιστωθεί η ταυτότητά του.

Σύμφωνα με την eleftheriaonline.gr, κατά τη σύλληψή του βρισκόταν πάντως σε σύγχυση και αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Metron Analysis: Μεγάλος ασθενής το ΠΑΣΟΚ αλλά βαριά άρρωστη μοιάζει και η Ν.Δ


Παραπολιτική

Τη χειρότερη δημοσκοπική εικόνα των τελευταίων μηνών παρουσιάζουν τα δυο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση στη μέτρηση της Metron Analysis που δημοσίευσε χθες το Έθνος.
Αν και το προφανές είναι ότι ο μεγάλος ασθενής της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ που περιορίζεται χωρίς αναγωγή στο 4%, η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που εμφανίζει για πρώτη φορά σημάδια απότομης κατάρρευσης.
Αν και το ρευστό τοπίο στην Οικονομία θέτει υπό ομηρία τις πολιτικές εξελίξεις των ερχόμενων εβδομάδων και δεν επιτρέπει ασφαλείς εκτιμήσεις, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση της Metron Analysis θύμισε σε πολλούς τον τρόπο που τελικά έπεσε και η κυβέρνηση Παπανδρέου.
Μέσα σε ένα μήνα, η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε από το +1,4% στο -0,7% με τον Στράτο Φαναρά να κάνει λόγο για «απαρχές στρατηγικής αποσταθεροποιήσης» σημειώνοντας ότι «είναι φανερό ότι αν οι εκκρεμότητες δεν διευθετηθούν με εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο τρόπο θα βρεθούμε μπροστά σε μείζονα προβλήματα και αναταράξεις στρατηγικής σημασίας».
Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι αυτός που χάνει τις περισσότερες μονάδες στην καρτέλα της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, αν και απώλειες καταγράφει και ο Αλέξης Τσίπρας.                                                                                                                     

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
Θεσσαλονίκη
«Σπάστε τη σιωπή» προτρέπουν τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης φορείς που δραστηριοποιούνται σε τομείς υποστήριξης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

«Μπορεί να αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών που δεν φοβούνται να καταγγείλουν κακοποίηση, ωστόσο η ελληνική κοινωνία παραμένει 'κλειστή' και εξακολουθεί να έχει νέους που υιοθετούν 'ανατολίτικες' συμπεριφορές» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαργαρίτα Κελεσή, διδάκτωρ ψυχολογίας, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την κ. Κελεσή, παρά την οικονομική κρίση, οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να είναι προτεραιότητα προκειμένου οι οικογένειες να παραμένουν ενωμένες για να ξεπερνούν τα προβλήματα.

«Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από το σχολείο, να λειτουργούν σχολές γονέων και το θέμα να απασχολεί συνέχεια τα ΜΜΕ» σημειώνει και προσθέτει ότι, ακόμα και η επιλογή για ψυχολογική υποστήριξη, αποτελεί ταμπού για την κοινωνία μας.

Το ΕΚΚΑ λειτουργεί από τις αρχές Ιουλίου ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες στη Θεσσαλονίκη και από τον Σεπτέμβριο λειτουργεί και ο ξενώνας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους.

Στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας, εθελοντές  της Οργάνωσης «Καταφύγιο Γυναίκας» διένειμαν το πρωί ενημερωτικά έντυπα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το «Καταφύγιο Γυναίκας» είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από μια ομάδα εθελοντών με στόχο την καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης.   (in.gr)

Πέφτει η τιμή τού πετρελαίου

Σημαντική υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές το πρωί της Δευτέρας μετά την επίτευξη της ενδιάμεσης συμφωνίας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που εγκρίθηκε στη Γενεύη ανάμεσα στην ομάδα των έξι μεγάλων δυνάμεων ( Κίνα, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) και το καθεστώς της Τεχεράνης.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ υποχώρησε κατά 2,52 δολάρια στα 108,54 δολάρια το βαρέλι ή σε ποσοστό 2,2% κατά τρις πρώτες εμπορικές συναλλαγές στην Ασία το πρωί της Δευτέρας.

Αντίστοιχα το "ελαφρύ αργό" (WTI), έπεσε κατά 89 σεντς, φθάνοντας στα 93,95 δολάρια ανά βαρέλι, υποχωρώντας σε ποσοστό περίπου 1%.

  «Κέρδος» 25/11