Στην ιστορία των ΗΠΑ, δεν έχουν προηγούμενο όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό. Ο σημερινός πρόεδρος κατηγορεί τον προηγούμενο ότι τον παρακολουθούσε και ο Ομπάμα απαντά ότι ο Τραμπ είναι ψεύτης.
Η αλήθεια, μοιάζει κάπου στη μέση. Εχοντας εγκαινιάσει το νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία, ο Μπαράκ Ομπάμα και οι μυστικές του υπηρεσίες παρακολουθούσαν συστηματικά τον Ρώσο πρέσβη και τους συνεργάτες του στην Ουάσιγκτον. Ετσι κατέγραψαν συνομιλίες στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, που διαβεβαίωναν  τους Ρώσους για τις φιλικές προθέσεις του υποψήφιου προέδρου. Με βάση τις υποκλοπές αυτές, στελέχη του Τραμπ, που ανέλαβαν κυβερνητικές θέσεις μετά την εκλογή του, αναγκάστηκαν σε παραίτηση, ή, όπως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, εξαίρεσαν τον εαυτό τους από τις ανακρίσεις που διεξάγονται.
Του Μιχάλη Κουντούρη
από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Πέρα από τη κατασκοπευτική πλευρά, που επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις, το πιο σημαντικό είναι ότι στο αμερικανικό  σύστημα ο ένας πρόεδρος φρόντιζε πάντα να καλύπτει τους πρκατόχους του, όσα λάθη κι αν είχε κάνει, όπως ο Τζωρτζ Μπους ο νεότερος.  Ετσι γινόταν πάντα στις αυτοκρατορίες που σέβονται τον ευατό τους και φροντίζουν το μέλλον τους. Ομως ο Τραμπ δεν είναι ένας συνηθισμένος πρόεδρος: είναι το προϊόν της φθοράς και της νομιμοποιημένης διαφθοράς του πολιτικού συστήματος. Αποτελεί τη προσωποποίηση της παρακμής της αμερικανικής αυτοκρατορίας.
Η διαμάχη Ομπάμα-Τραμπ απειλεί να βάλει οριστικά τέλος στη συναίνεση και τη σιωπή, που εξασφάλιζε τη συνέχεια του συστήματος μετά την αμερικανική ανεξαρτησία. Κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι ο Τραμπ θα κατηγορούσε, όπως έκανε χθες, τον Ομπάμα ότι είναι ένας άνθρωπος «κακός ή άρρωστος».
Ζούμε ακόμη και σήμερα τις συνέπειες από τη πτώση της μιας από τις δύο υπερδυνάμεις που κυριάρχησαν στο πλανήτη μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, της Σοβιετικής Ενωσης. Η  ανοικτή πολιτική, συστημική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ επιφυλάσσει εξίσου μεγάλες δονήσεις. Και δυστυχώς ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα είναι προετοιμασμένες για να τις αντιμετωπίσουν.