Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Γερμανία : Πιέσεις προς Μέρκελ για αυστηρή γραμμή στο προσφυγικό μετά την ήττα


tvxs.gr | 14 Μαρ. 2016
Σημαντική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ και άνοδο -σε διψήφια νούμερα- της ακροδεξιάς στις εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Συγκεκριμένα η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, ηττήθηκε σε δύο από τις τρεις ψηφοφορίες των τοπικών εκλογών, οι οποίες διεξήχθησαν στη Γερμανία.
Αντίθετα, το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα κατέγραψε σημαντική νίκη στις τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια, με το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που την εκπροσωπεί να καταγράφει διψήφια νούμερα.
Η αποδυνάμωση της κ. Μέρκελ, εκτιμάται ότι οφείλεται στην προσφυγική κρίση - από την οποία «ωφελήθηκε» με πρωτοφανές ποσσοστό το εθνικιστικό κόμμα.
H γερμανική κυβέρνηση θα παραμείνει πιστή στην πολιτική που ακολουθεί στο προσφυγικό ζήτημα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά τα κέρδη που κατέγραψε στις περιφερειακές εκλογές το ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

"Ου φροντίς Ιπποκλείδη…"

Φραση που χρησιμοποιουμε για να δηλωσουμε αδιαφορια. Προηλθε απο τον πλουσιο και ευειδη (ομορφο) νεο, Ιπποκλειδη, ο οποιος φιλοξενηθηκε για ενα ολοκληρο χρονο, μαζι με αλλους πλουσιους και ωραιους νεαρους, στην αυλη του Κλεισθενη, Τυραννου της αρχαιας Σικυωνας.  Ο Κλεισθενης, λοιπον, ειχε μια θυγατερα για την οποια διακυρηξε οτι θα την εδινε για νυφη στον «…αριστο των Ελληνων» και γι αυτο μαζεψε στην επαυλη του ολα τα ...διασημα μπακουρια της εποχης απο Ελλαδα βεβαιως ορμωμενα…  ια να βρει δηλαδη καλο γαμπρο για το κοριτσι του).
Ο πονηρος Κλεισθενης μετειρχετο ενος ευφυους «κολπου», για να διαλεξει τον καλυτερο για το κοριτσακι του: Παρακολουθουσε κρυφα και διακριτικα την συμπεριφορα των φιλοξενουμενων υποψηφιων μνηστηρων  -και μαλιστα σε στιγμες ιδιαιτερες- οπως π.χ. την ωρα της ...οινοποσιας (τοτε δηλαδη που ψιλοξεβρακωνεται ο χαρακτηρας του ανθρωπου)...
Ο Κλεισθενης ειχε ξεχωρισει απ’ολους τον Ιπποκλειδη σαν τον ωραιοτερο γενναιοτερο και ευφυεστερο μεταξυ των υποψηφιων και τον παρακολουθουσε στενα...
 Κατα την διαρκεια του συμποσιου , οπου επροκειτο να ληφθει και η τελικη αποφαση , ο Ιπποκλειδης , αφου ηπιε ως φαινεται «τα αντερα του»… επιδοθηκε σε εναν ομολογουμενως ασεμνο χορο, στηριζοντας το κεφαλι του πανω στο τραπεζι, και κουνωντας τα ποδαρια του στον αερα... Αν λαβεις υπ’οψιν οτι την εποχη εκεινη, συνηθες ανδρικο ενδυμα ηταν κατι κοντες …φουστιτσες και δεν ειχαν ανακαλυφθει ακομη τα σλιπ και τα μποξερακια... θα κατανοησεις την αγανακτηση του Κλεισθενη για το ασεμνο του θεαματος… Παρατησε λοιπον την κρυψωνα-παρατηρητηριο , και ...αρπαξε τον Ιπποκλειδη απο τα μουτρα : 
– Ω παι Τισανδρου, απορχησατο γε μεν τον γαμον… (= γιε του Τισανδρου , με τον ασεμνο χορο σου, εχασες τον γαμο ...δηλαδη την νυφη) 
Αμα εχεις πιει διακοσια σφηνακια... εχεις ερθει στο «τσακιρ κεφι» που λενε, και εισαι και ζαμανφουτιστας Ιπποκλειδης, (ορα….κωλοπαιδο)... θα δωσεις και την καταλληλη απαντηση στον ...υποψηφιο πεθερο σου... 
«Ου φροντις Ιπποκλειδη» ή κατ’αλλους «Ιπποκλειδης ου φροντιεί»... με αλλα λογια δηλαδη : «ουτε που με νοιαζει»  ή «σας εχω γραμμενους στα …παλαιοτερα των υποδηματων μου» ή «να πατε να……(μπιιιπ) και εσυ και η θυγατερα σου»  ή ...τελος παντων...
...συμπληρωστε ο,τι σας εκφραζει!...

Το περιστατικο περιγραφει λεπτομερως ο Ηροδοτος, ο οποιος συμπληρωνει οτι απο τοτε η φραση εμεινε παροιμιωδης  και εκφραζει ακριβως αυτο που ολοι καταλαβατε .
  Posted by silia  20 Φεβρουαρίου  2007

Πώς ένα τσιφτετέλι άλλαξε τον ρου της ιστορίας (ο κόρδακας τού Ιπποκλείδη)

"ΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣ ΙΠΠΟΚΛΕΙΔΗ" 
Άλλη μια ιστορία από τον Ηρόδοτο 
(βιβλίο 6ο, Ερατώ, 122-128) ***************************************
Χρωστάμε τη Δημοκρατία σε έναν αδιόρθωτο γλεντζέ!
***************************************    Ως γνωστόν οι δημοκρατικοί θεσμοί γεννήθηκαν στην Αθήνα και πρωτεργάτης τους ήταν ο Κλεισθένης, γιος του Μεγακλή και της Αγαρίστης. Παρά λίγο όμως αυτός ο Κλεισθένης να μη γεννιόταν ποτέ αλλά να ξεφύτρωνε στη θέση του κάποιος άλλος, που μπορεί να λεγόταν επίσης Κλεισθένης και να ήταν γιος της Αγαρίστης αλλά ο μπαμπάς του να ήταν ο Ιπποκλείδης και να μην τον ένοιαζε καθόλου η Δημοκρατία.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εκείνο τον καιρό, τον 6ο αιώνα της Αρχαιότητας,  τύραννος της σημαντικής, τότε, πόλης της Σικυώνας (κοντά στο σημερινό Κιάτο), ήταν ο Κλεισθένης, λαϊκής καταγωγής πολιτικός, που πήρε την εξουσία υποστηριζόμενος από τους φτωχούς και μεσαίους καλλιεργητές. Όπως οι περισσότεροι τύραννοι του καιρού του, στράφηκε κατά των πλουσίων, τους έβαλε τα δυο πόδια σ΄ένα παπούτσι και ανέδειξε την Σικυώνα σε σημαντική δύναμη της Βόρειας Πελοποννήσου.
Αυτός ο Κλεισθένης είχε μια κόρη, την Αγαρίστη, την οποία, παρά την ταπεινή καταγωγή του, ονειρευόταν να την παντρέψει με κάποιον γαμπρό από ονομαστό σόι. Έτσι όταν η Αγαρίστη έφθασε σε ηλικία γάμου, (που εκείνα τα χρόνια ήταν μεταξύ 16 και 18 χρονών), ο Κλεισθένης κάλεσε στο παλάτι του τα παλικάρια των πιο ονομαστών οικογενειών ολόκληρου του Πανελλήνιου και τους φιλοξένησε αρχοντικά επί μια βδομάδα, μελετώντας το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά κάθε υποψηφίου γαμπρού. Στην πρόσκληση του Κλεισθένη ανταποκρίθηκαν πολλοί, κάπου δεκατέσσερις. Ήρθαν υποψήφιοι από την Ιταλία, ο Σμινδυρίδης από τη Σύβαρη και ο Δάμασος από την Σίρη. Από την Επίδαμνο της Αδριατικής ήρθε ο Αμφίμνηστος Επιστρόφου, ήρθαν ακόμη ένας Αιτωλός, ένας Ηπειρώτης, ένας Θεσσαλός και ένας από την Ερέτρια της Ευβοίας. Από την Πελοπόννησο φυσικά ήρθαν οι περισσότεροι, πέντε γαμπροί, με επιφανέστερο τον Λεωκύδη, γιο του Φείδωνος, βασιλιά του Άργους. Ήρθαν και δυο Αθηναίοι, ο Ιπποκλείδης Τεισάνδρου και ο Μεγακλής Αλκμαίωνος.
Από την αρχή φάνηκε η υπεροχή του Ιπποκλείδη. Εκτός του ότι καταγόταν από τους Κυψελίδες της Κορίνθου, ήταν πιο όμορφος, πιο έξυπνος και πιο αθλητικός από όλους. Ήταν επίσης μεγάλος γλεντζές, αλλά αυτό για τους Έλληνες ήταν προσόν και όχι ελάττωμα. Την τελευταία βραδιά της φιλοξενίας, ο Κλεισθένης, που είχε σχεδόν καταλήξει στην επιλογή του Ιπποκλείδη, έκανε ένα αποχαιρετιστήριο γλέντι. Σ΄αυτό όμως το γλέντι, ο Ιπποκλείδης, που είχε πιεί περισσότερο από το κανονικό, μέθυσε για καλά, διέταξε έναν αυλητή να του παίζει και άρχισε να χορεύει μόνος του. Στην αρχή χόρεψε λακωνικούς χορούς, κατόπιν αττικούς, εν συνεχεία τον κόρδακα (ένα είδος τσιφτετέλι) και στο τέλος φώναξε και φέραν ένα μεγάλο τραπέζι, ανέβηκε επάνω του κι άρχισε να χορεύει πρώτα με τα πόδια κι ύστερα με  τα… χέρια, στηρίζοντας το κεφάλι του στο τραπέζι και κουνώντας τα πόδια του στον αέρα στο ρυθμό της μουσικής (σημείωση: οι αρχαίοι Έλληνες δε φορούσαν σώβρακα και παντελόνια).
Ο Κλεισθένης, που από την αρχή του χορού παρακολουθούσε με μεγάλη δυσφορία τα καμώματα του μέλλοντος γαμπρού, στο σημείο αυτό έχασε την υπομονή του. Έξω φρενών σταμάτησε τον αυλητή και φώναξε στον χορευτή
          -- Ω παι Τεισάνδρου, απόρχησατο γε μεν τον γάμον! (δηλαδή: γιε του Τεισάνδρου, με το χορό σου έχασες τον γάμο)
         του Ιπποκλείδη δεν ίδρωσε το αυτί και απάντησε στον αμφιτρύωνά του
         -- Ου φροντίς Ιπποκλείδη (δε σκοτίζεται ο Ιπποκλείδης)
         Έτσι ο Κλεισθένης, αφού αποχαιρέτησε τους καλεσμένους του, δίνοντας στον καθένα τους (και στον Ιπποκλείδη) πλούσια δώρα, κράτησε για γαμπρό του τον άλλον Αθηναίο υποψήφιο, τον Μεγακλή, που τον πάντρεψε με την Αγαρίστη. Από το γάμο τους γεννήθηκε ένας γιος, που πήρε το όνομα του παππού του, ο Κλεισθένης Μεγακλέους και ο οποίος πρωτοστάτησε στην εκδίωξη των Πεισιστρατιδών και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Αθήνα. Μια κόρη του νεώτερου Κλεισθένη λεγόταν επίσης Αγαρίστη και ήταν η γιαγιά του Περικλή.

Δημήτρης Γερμιώτης