Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Sueddeutsche Zeitung : Αν η Γερμανία ρίξει τον Τσίπρα, η κρίση θα επιστρέψει στην Ευρώπη

Το άρθρο
tvxs.gr  | 06 Δεκ. 2016
Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα πλέκει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία σε ένα άρθρο - ύμνο, εξάρει τη στάση του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και προειδοποιεί το Βερολίνο ότι αν με τους χειρισμούς του στο θέμα του χρέους  «τον ρίξει» αυτό θα γυρίσει μπούμεραγκ.

«Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπορεί κανείς να έχει όποια γνώμη θέλει, αλλά το ότι ο αριστερός πολιτικός προσφέρει στη σωτηρία της Ελλάδας από την κρίση δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Όταν πρόσφατα έκανε ανασχηματισμό τo έκανε ακριβώς για να δείξει καλή διάθεση στις Βρυξέλλες. Όποιος ήταν αντίθετος με την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων απομακρύνθηκε από την πρώτη γραμμή της κυβέρνησής του. Είναι η ειρωνεία της ιστορίας το γεγονός ότι οι διεθνείς πιστωτές δεν ήθελαν να τον δουν στην εξουσία και τώρα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν θα υπήρχε καλύτερος», γράφει το έντυπο σε σημερινό του σχόλιο.
Η γερμανική εφημερίδα επικρίνει επίσης την γερμανική κυβέρνηση ότι αρνούμενη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκαλεί την πιθανή πτώση του Τσίπρα, και «σε αυτήν την περίπτωση η κρίση θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ατζέντα ταχύτερα και με πιο έντονο τρόπο, από ό,τι θα ανέμεναν όλοι».
Και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

Γκάνα: «Μαϊμού» αμερικάνικη πρεσβεία λειτουργούσε για μια δεκαετία***

                                                                                                                                                                                            Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Πλαστές βίζες έναντι αντιτίμου 6.000 δολαρίων εξέδιδαν τα μέλη μιας σπείρας στην πρωτεύουσας της Γκάνας, Άκρα, λειτουργώντας επί μία δεκαετία μια… «μαϊμού» αμερικάνικη πρεσβεία, προκειμένου να εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες.
Η ψεύτικη πρεσβεία των ΗΠΑ τα είχε όλα: κτήριο με σημαία των ΗΠΑ, φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους τοίχους, αλλά και ωράριο επισκεπτών, καθώς ήταν ανοιχτή για το κοινό για τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Αν και κανείς δεν κατόρθωσε να ταξιδέψει με τις πλαστές θεωρήσεις που εξέδιδε η «πρεσβεία», όπως διαβεβαιώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εντούτοις η σπείρα η οποία κρυβόταν πίσω από τη λειτουργία της, κατόρθωσε να συνεχίσει τη δράση της για μία ολόκληρη δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι, με παρέμβαση της… κανονικής αμερικάνικης πρεσβείας και της αστυνομίας της Γκάνας, όπως αναφέρουν οι Los Angeles Times.
Τα μέλη της σπείρας αντέγραφαν παλιότερες θεωρήσεις των ΗΠΑ από ληγμένα διαβατήρια τα οποία είχαν αγοράσει, ενώ στο κύκλωμα συμμετείχαν και αξιωματούχοι που προσέφεραν κάλυψη στο προσωπικό της «πρεσβείας», το οποίο αποτελούταν από Γκανέζους και Τούρκους υπηκόους, βάσει της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μάλιστα, οι ίδιοι υπάλληλοι λειτουργούσαν κατά διαστήματα και μία «μαϊμού» ολλανδική πρεσβεία, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως γνώριζαν ολλανδικά.
Η ψεύτικη πρεσβεία διαφήμιζε τις υπηρεσίες της με φυλλάδια και αφίσες, όχι μόνο στη Γκάνα, αλλά και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Τόγκο.
Οι αρχές της Γκάνας συνέλαβαν ήδη αρκετούς υπόπτους, ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται για την εξάρθρωση του κυκλώματος.

 
Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

                                          ***Σχόλιο "Ν.Μ." :  
οιμόμαστε όρθιοι! Μάς ξεπέρασε καί η Γκάνα!
-Έμείς, γιατί δέν τό σκεφτήκαμε αυτό;...
-Τί κάνει η ιδιωτική πρωτοβουλία; Όλα από τό κράτος
  τά περιμένουμε;...
  ...καί μετά θά λέμε ότι φταίει ο ...Τσίπρας, 
  ο Φούφωτος καί ο Χατζηπετρής!!!...

...τελικά, ο κατήφορος μας δέν έχει τελειωμό...
                                                                 
                                     
 

«Αμφιθυμία» Μαξίμου για τον Ρέντσι...

Αποτέλεσμα εικόνας για Ρέντσι ΤσίπραςΟ Ματέο Ρέντσι συγκαταλέγεται στους συμμάχους της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα. Ταυτόχρονα, στο Μαξίμου ήταν κυρίαρχη εκτίμηση πως αν...
αποσταθεροποιείτο η Ιταλία, θα είναι πιθανότερο να ρίξουν οι Ευρωπαίοι νερό στο κρασί των απαιτήσεών τους για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να μην δημιουργηθεί κι άλλη εστία αστάθειας στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Μ' άλλα λόγια, το πολιτικό συμφέρον του Μαξίμου ήταν... ο πολιτικός θάνατος του συμμάχου Ρέντσι. Για τον λόγο αυτό, από το βράδυ της Κυριακής στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατούσε χαρακτηριστική αμφιθυμία καθώς τα συναισθήματα ήταν ανάμεικτα.
matrix24.gr

Τούρκοι στρατιωτικοί : Νέα τροπή μετά τήν έφεση τού προϊσταμένου εισαγγελέα Εφετών...

Ανατροπή δεδομένων για τους Τούρκους στρατιωτικούς - εκδίδονται τρεις, έφεση κατά της χθεσινής απόφασης μη έκδοσης των τριών πρώτων
Σε αντίθεση με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση περί μη έκδοσης τριών από τους οκτώ συνολικά Τούρκους στρατιωτικούς που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών, σήμερα ο ίδιος δικαστικός σχηματισμός, αλλά με άλλους δικαστές, αποφάσισε να εκδοθούν στις τουρκικές αρχές άλλοι τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί, η υπόθεση των οποίων είχε εξεταστεί από την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, έφεση κατά της ομόφωνης χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα της Αγκυρας για έκδοση άλλων τριών, άσκησε σήμερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Αντώνιος Λιώγας.
Και σήμερα, όπως και χθες η εισαγγελέας, της έδρας υπήρξε αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος των τουρκικών αρχών και πρότεινε την απόρριψή του θεμελιώνοντας τη θέση της στο ότι αν εκδοθούν κινδυνεύει η ζωή τους, όπως ότι θα εκτεθούν σε ταπεινώσεις και βασανισμούς.
Και οι τρείς για τους οποίους αποφασίστηκε η έκδοση, θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία και άσκησαν έφεση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, που έκανε δεκτό το τουρκικό αίτημα, αποφασίστηκε η έκδοση τους για τα αδικήματα της προσπάθειας κατάλυσης του πολιτεύματος, απόπειρας παρακώλυσης της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου και για λεηλασία, αρπαγή, του ελικοπτέρου με το οποίο έφθασαν στη χώρα μας. Αντίθετα το Συμβούλιο δεν έκανε δεκτό το αίτημα των τουρκικών αρχών ως προς το σκέλος που αφορούσε την κατηγορία ότι οι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί μετείχαν σε απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου Προέδρου.
Εφεση κατά της χθεσινής απόφασης μη έκδοσης
Οσον αφορά την έφεση κατά της χθεσινής απόρριψης του τουρκικού αιτήματος έκδοσης των πρώτων τριών, η υπόθεση θα εισαχθεί εκ νέου προς κρίση στον Άρειο Πάγο (Β’ Τμήμα).
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει μέσα σε προθεσμία οκτώ ημερών να έχει αποφασίσει αμετάκλητα για την τύχη των τριών εκζητουμένων.
Σημειώνεται ότι χθες το Συμβούλιο Εφετών ομόφωνα αποφάσισε να μην εκδοθούν στην Τουρκία, ενώ υπέρ της μη έκδοσης τους τάχθηκε και η εισαγγελέας Ευσταθία Καπαγιάννη. 
kathimerini.gr

Είχε καί μερικές άλλες "λεπτές" πτυχές τό χθεσινό Eurogroup...

Ντέισελμπλουμ: Η στάση της Βρετανίας δεν δείχνει διάθεση για ομαλό Brexit

SOOC/Alexandros Michailidis

Στραβός είναι ο γιαλός... (ο Ευρωπαϊκός...)

Το ιταλικό «Όχι» δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι συνέχεια του ελληνικού «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, του Brexit  και της ογκούμενης ευρωαμφισβήτησης, η οποία εκφράζεται κυρίως με στροφή προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς.
Από την έντυπη έκδοση
τής εφημερίδας
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
Του Μωυσή Λίτση
Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις το είχαν προβλέψει, αν και όχι σε αυτήν την έκταση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέστη πανωλεθρία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τη διαφορά υπέρ του «Όχι» να φθάνει στις είκοσι μονάδες. Το 59% των Ιταλών ψήφισε κατά των μεταρρυθμίσεων έναντι 41% που ψήφισε υπέρ.
Η ετυμηγορία των Ιταλών δεν ήταν απλά μόνο αποδοκιμασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Ιταλού πρωθυπουργού. Ήταν αποδοκιμασία της πολιτικής του συνολικά, αλλά και της ακολουθούμενης ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα.
Οι προσπάθειες τον τελευταίο καιρό του Ρέντσι να αντιστρέψει το κλίμα, υψώνοντας τους τόνους της κριτικής προς τις Βρυξέλλες και ανακοινώνοντας κάποιες παροχές, έπεσαν στο κενό.
Η στράτευση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ του ιταλικού «Ναι» περισσότερο κακό παρά καλό έκανε, αφού είναι γνωστό ότι ο τσάρος της ευρωπαϊκής οικονομίας ελάχιστες συμπάθειες έχει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.
Το ιταλικό «Όχι» δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι συνέχεια του ελληνικού «Όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015, του Brexit  και της ογκούμενης ευρωαμφισβήτησης, η οποία εκφράζεται κυρίως με στροφή προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς.
Μπορεί η νίκη του Βαν Ντερ Μπέλεν στην Αυστρία να προκαλεί ανακούφιση για το ότι ένα φάντασμα του Χίτλερ δεν «άλωσε» τη Βιέννη, ωστόσο το γεγονός ότι ο εκλεκτός του Κόμματος της Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ, συγκέντρωσε το 47% κάθε άλλο παρά έχει εξουδετερώσει τον κίνδυνο η ακροδεξιά να κληθεί να κυβερνήσει. Άλλωστε, έρχεται και η μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία το 2017. Από τη μια η Μαρίν Λεπέν και από την άλλη μια κατά πάσα πιθανότητα πιο «light» εκδοχή της, αυτή του Φρανσουά Φιγιόν.
Ένα ίσως και μόνο κοινωνικό δεδομένο θα ήταν αρκετό για να ερμηνεύσει το «Όχι» της Κυριακής: Πάνω από το 36% των Ιταλών νέων είναι άνεργοι, ποσοστό το οποίο φθάνει στο 50% στη νότια Ιταλία.
Οι νέοι που μεγάλωσαν στην υποτιθέμενη «Ενωμένη Ευρώπη» είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό ψήφισαν «αντι-ευρωπαϊκά», αποδοκιμάζοντας έναν πρωθυπουργό σχετικά «συνομήλικό» τους, τον 41χρονο Ρέντσι. Στις ηλικίες 18-34 ετών το «Όχι» πήρε 81%!
Δεν είναι, ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί λαοί που στραβά αρμενίζουν… Στραβός είναι ο ευρωπαϊκός… γιαλός. 

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2016
naftemporiki.gr

Μεγαλώνει το χάσμα ναυτεργατών - Κουρουμπλή

Στα λιμάνια τα πλοία μέχρι την Πέμπτη και βλέπουμε... 
 | AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS

06.12.2016
Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ναυτεργάτες καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έκανε γνωστό ότι δεν αποδέχεται το κάλεσμα του υπουργού Ναυτιλίας για συνάντηση στο υπουργείο σήμερα το πρωί.
Αντί γι’ αυτό η διοίκηση της Ομοσπονδίας έστειλε επιστολή-καταγγελία στον Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία του κάνει γνωστούς τους λόγους που δεν αποδέχεται την πρόσκλησή του και τον καταγγέλλει δημόσια συστήνοντάς του «να σταματήσει να προκαλεί και να δημιουργεί ευθέως καταστάσεις κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των ναυτεργατών, μετακυλώντας σε εμάς τις ευθύνες και αδυναμία του ιδίου και της κυβέρνησής του να επιλύσουν τα καυτά προβλήματα του κλάδου μας, για τα οποία οι ίδιοι δεσμεύτηκαν προεκλογικά για την άμεση επίλυσή τους».
Τον καταγγέλλει επίσης ότι ζητά από τους ναυτεργάτες να θέσουν οι ίδιοι σε λειτουργία τον απεργοσπαστικό μηχανισμό (πλοίο ασφαλείας), τον οποίο η κυβέρνηση καταψήφισε όταν ήταν αντιπολίτευση.
Στην επιστολή καταγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτικών, εξηγούν ότι για το φορολογικό ζήτημα ο υπουργός όχι μόνον δεν δεσμεύτηκε αλλά απλά δήλωσε, χωρίς τίποτε συγκεκριμένο, ότι δεν πρόκειται να γίνει εξίσωση με τους εργαζομένους της στεριάς, παραδεχόμενος όμως ότι, δυστυχώς, η τελική απόφαση και έγκριση ανήκει στην τρόικα και στους Θεσμούς (sic) οι οποίοι και έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο.
«Και μας ζητάτε κύριε υπουργέ, μετά ταύτα, να θέσουμε εμείς οι ίδιοι σε λειτουργία τον απεργοσπαστικό μηχανισμό για "το πλοίο ασφαλείας" (άρθρο 25 του Ν. 4256/2014), τον οποίο και από την πρώτη στιγμή πολεμήσαμε αλλά και εσείς οι ίδιοι καταψηφίσατε τότε ως αντιπολίτευση. Η απάντηση και η απόφαση της διοίκησης της ΠΝΟ είναι μία και μοναδική: Φτάνει πια».
Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει από δω και στο εξής ο υπουργός Ναυτιλίας και αν θα επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων τη δρομολόγηση του «πλοίου ασφαλείας».
Το υπουργείο, πάντως, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη μεταφορά μαθητών από την Κρήτη στην Αθήνα.
Σύμφωνα με αυτή, ύστερα από πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας όπως και με την ουσιαστική συμβολή του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, αλλά και του διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Κώστα Λιντζεράκου, και μετά την ευγενική προσφορά των τριών ελληνικών αεροπορικών εταιριών, Aegean, Astra και Sky Express, μεταφέρονται σήμερα δωρεάν από την Κρήτη όλοι οι εκδρομείς μαθητές και μαθήτριες που πρέπει να επιστρέψουν έως το βράδυ στην Αθήνα.
Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στις λιμενικές αρχές Ηρακλείου (τηλ.: 2813 406910‐12) και Χανίων (τηλ.: 28210-89240, 52777).

♦ Ολόκληρη η PDF iconΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΠΝΟ

Να επικρατήσει η λογική και να σταματήσει η απεργία της ΠΝΟ...

...ζήτησε ο Π. Κουρουμπλής...

Την ανάγκη "να επικρατήσει η λογική" και να σταματήσει η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και μαζί "η ταλαιπωρία των πολιτών και των αγροτών στην Κρήτη", τόνισε ο...
υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM".

"Η απεργία πρέπει να κλείσει και να τελειώσει και η ταλαιπωρία των πολιτών και το πρόβλημα των αγροτών στην Κρήτη, διότι έπειτα από δύο χρόνια κακής περιόδου για τη γεωργία στην Κρήτη και στα άλλα νησιά, φέτος είναι μία καλή χρονιά", τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως "υπάρχει ζήτηση των γεωργικών προϊόντων της Κρήτης, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη και κάπου κινδυνεύουμε να χάσουμε και αγορές".

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως "αυτή η απεργία δεν έχει νόημα να συνεχίζεται, εκτός αν υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες" και εξήγησε: "αν διαβάσετε την ανακοίνωση της ΠΝΟ στις 29 Νοεμβρίου μιλάει για εξομοίωση της φορολογίας των ναυτικών με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τα κατώτερα πληρώματα των ναυτικών έχουν ένα ειδικό καθεστώς φορολόγησης 10% και τα ανώτερα ένα 15% και ο φόβος ήταν ότι θα εξομοιωθεί, θα γίνει 45%. Από την πρώτη στιγμή τους διαβεβαίωσα ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Απετράπη αυτό και περιορίστηκε η πρόταση (των θεσμών) σε 3%, δηλαδή το 10% να γίνει 13% και το 15% να γίνει 18%. Εμείς δηλώσαμε στην ΠΝΟ, στη χθεσινή συνάντηση, ότι ούτε αυτό η κυβέρνηση το δέχεται και επιχειρεί να το αποσύρει από το τραπέζι και να το αντικαταστήσει με άλλο ισοδύναμο μέτρο. Αυτό, όμως, θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Σε ό,τι αφορά στο 3% δηλαδή, διότι η εξομοίωση έχει βγει τελείως από το τραπέζι".

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη λύση που βρέθηκε στο πρόβλημα των μαθητών που βρίσκονται "εγκλωβισμένοι" στην Κρήτη, επισημαίνοντας πως "με πρωτοβουλία του υπουργείου σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών και τον κ. Σπίρτζη και τον διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Λιντζεράκο, ήρθαμε σε συνεννόηση και τρεις ελληνικές εταιρείες προσφέρθηκαν δωρεάν να μεταφέρουν σήμερα τους μαθητές στην Αθήνα"...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ γιά τή συμμετοχή στό ετήσιο τακτικό Συνέδριο τής ΚΕΔΕ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                 




    ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς έλαβε μέρος στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη από την 1η έως και την 3η Δεκεμβρίου 2016, όπου πραγματοποιήθηκαν 34 ώρες ολομέλειας και 20 ώρες θεματικών συνεδριάσεων.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 2000 παρατηρητές και 380 σύνεδροι, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, οκτώ αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, πέντε κυβερνητικά στελέχη (υπουργοί, αναπληρωτές και γ.γ), ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Αμερικής, η Πρόεδρος του Κογκρέσσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο γ.γ. του CEMR καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων, ομοσπονδιών και δικτύων.

Τη Μύκονο εκπροσώπησαν πέραν του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Τουρισμού και Ανάπτυξης κ. Μιλτιάδης Ατζαμόγλου και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Κοντιζάς.

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α βαθμού σκληραίνει τη στάση της και είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Με ισχυρή πλειοψηφία οι σύνεδροι υπερψήφισαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων.
2. Για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων κρίνεται απολύτως αναγκαίο να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
3. Δεν θα δεχτούμε καμία περαιτέρω περικοπή πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού στον Προϋπολογισμό του 2017. Και απαιτούμε άμεση έναρξη διαλόγου με την Κυβέρνηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων της περιόδου 2010 – 2016, με πρώτο βήμα την απόδοση 215 εκ. ευρώ το 2017.
4. Επαναφορά της ειδικής δωσιδικίας των δημάρχων, έτσι ώστε να δικάζονται σε πρώτο βαθμό από το Εφετείο. Επίσης, να τίθενται σε αργία οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που παραπέμπονται αμετακλήτως για κακούργημα, μόνο στην περίπτωση που τους έχει επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της προσωρινής κράτησης με το παραπεμπτικό βούλευμα (τροποποίηση εδάφ. Β, παρ. 2, άρθρο 236, Ν. 3852/2010).
5. Εκπόνηση ολοκληρωμένου Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, με την ισότιμη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
6. Εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού, να προχωρήσει στη λήψη απόφασης αποχώρησης από το διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.
7. Απορρίπτεται η κυβερνητική πρόταση για τη θεσμοθέτηση ελεγκτή νομιμότητας στους Δήμους.


Οι εκπρόσωποι της Μυκόνου είχαν επαφές με στελέχη τηςαυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του κεντρικού κράτους.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε ικανοποιημένος από τις εργασίες του συνεδρίου και την σημαντική εκπροσώπηση του Δήμου Μυκόνου σε αυτό.
                                                                      
Μύκονος, 05-12-2016
 ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Παραμένει Πρωθυπουργός μέχρι...

...την ψήφιση του προϋπολογισμού ο Ρέντσι...

Υπό το φόβο μιας πολιτικής κρίσης άνευ προηγουμένου και της αποσταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας μετά από το ηχηρό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ζήτησε από τον Ρέντσι να αναβάλλει την παραίτηση του για λίγες ημέρες μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2017. Ο Ρέντσι «με αίσθημα ευθύνης αποδέχθηκε το κάλεσμα Ματαρέλα, αλλά ξεκαθάρισε στο υπουργικό συμβούλιο πως αμέσως μετά παραιτείται», μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η απογευματινή συνάντηση Ρέντσι – Ματαρέλα, διήρκησε μόλις μισή ώρα και αμέσως μετά από την Ιταλική προεδρία δόθηκε στη δημοσιότητα η εξής ανακοίνωση:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η μετωπική κυβέρνησης - ναυτεργατών....

Mέρα σημαντικών αποφάσεων η σημερινή...
Μέρα σημαντικών αποφάσεων για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών θεωρείται η σημερινή (Τρίτη 6 Δεκεμβρίου), καθώς ο...
υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής θα κληθεί να λάβει αποφάσεις, κάτω από τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται τόσο από την Κρήτη όσο και από τις Κυκλάδες.

Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο ίδιος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με αντιπροσωπεία της ΠΝΟ στο υπουργείο Ναυτιλίας, «δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε τους αποκλεισμένους μαθητές στην Κρήτη», όπως επίσης και το αγροτικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε τις αγορές της Ευρώπης.

Ωστόσο εντύπωση έχει προκαλέσει το κάλεσμά του το απόγευμα της Δευτέρας προς την ΠΝΟ, προκειμένου η Ομοσπονδία να «λάβει υπόψη τα πιεστικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά, να επανεκτιμήσει τη στάση της και να συμβάλλει άμεσα στη δρομολόγηση ενός πλοίου ανά γραμμή», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι σεβαστές, αλλά πλέον δεν υπάρχει λόγος να γίνονται μετά τις διαβεβαιώσεις που τους έδωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το φορολογικό καθεστώς.

Δηλαδή, με λίγα λόγια, έριξε το μπαλάκι στους συνδικαλιστές ναυτεργάτες να αποδεχτούν να δρομολογηθεί «πλοίο ασφαλείας». Κάτι που και ο ίδιος προφανώς γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να συμβεί. Παράλληλα τους καλεί το πρωί της Τρίτης σε νέα συνάντηση στο υπουργείο για να συζητήσουν. 

Οι πληροφορίες λένε ότι η ΠΝΟ, το πρωί της Τρίτης, θα απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση του υπουργού, θα επιμείνει στην απόφασή της που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας για νέα 48ωρη απεργία, οπότε ο Π. Κουρουμπλής θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει...

Handesblatt: Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα...

Αν απειληθεί με χρεοκοπία, θα την αφήσουν να πτωχεύσει...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: AP

Το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα της Τρίτης είναι αναμφίβολα η νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ιταλία μετά την ηχηρή απόρριψη των προτάσεων της ιταλικής κυβέρνησης για μια...
νέα συνταγματική αναθεώρηση θεσμικής υφής στο δημοψήφισμα της Κυριακής καθώς και την ανακοίνωσή της πρόθεσης παραίτησης του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Για «το ιταλικό σοκ» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σημειώνοντας ότι «μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα και την παραίτηση Ρέντσι αυξάνεται η αγωνία για τη σταθερότητα της χώρας», τονίζοντας ωστόσο ότι «η υψηλή ανεργία και το τεράστιο δημόσιο χρέος απαγορεύουν οποιαδήποτε αδράνεια έναντι των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με το ίδιο πρωτοσέλιδο, η σημερινή διαβεβαίωση διά στόματος Σόιμπλε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλήσουμε ξανά για μια νέα κρίση του ευρώ» δεν αρκεί και στην Ευρώπη αυξάνεται ο φόβος ότι τουλάχιστον στην Ιταλία η οικονομική κρίση θα γνωρίσει εκ νέου όξυνση, τις συνέπειες της οποίας θα υποστούν κυρίως οι επιχειρήσεις.

Ιταλία όπως Ελλάδα;
Με την άποψη του Β. Σόιμπλε φαίνεται ωστόσο να συντάσσεται άλλο, μακροσκελές σχόλιο που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα, βασική θέση του οποίου είναι ότι η παραίτηση Ρέντσι δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για πανικό στην ευρωζώνη. Η σχολιογράφος της Handesblatt αναφέρει συνοπτικά:

Βρυξέλλες: Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση του χρέους κατά 20% έως το 2060

Το Eurogroup ελάφρυνε το χρέος, αλλά όχι τα πλεονάσματα
Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.  
INTIME NEWS/© European Union
Από την έντυπη έκδοση τής εφημερίδας
"ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Του Νίκου Μπέλλου
Το Εurogroup μπορεί να ενέκρινε χθες βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα ελαφρύνουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοικτά θέματα σε σχέση με την εκκρεμή δεύτερη αξιολόγηση επιβάλλουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε χθες ότι για μπει στο πρόγραμμα επιθυμεί σοβαρά διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα οδηγούν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% ετησίως. Αυτό το σχέδιο θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ αυτή τη στιγμή παραμένει θολό το τι θα ζητήσουν σε μεταρρυθμίσεις οι εταίροι και σε ποιους τομείς. Θολό σημείο, επίσης, αποτελεί η διάρκεια της υποχρέωσης της χώρας να παράγει ετησίως πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.
Αναλυτικότερα, η μοναδική απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών αφορά ένα πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων που οδηγεί σε μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.
Οι τρεις δέσμες μέτρων
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2018. Πρόκειται για τρεις δέσμες μέτρων.
  • Η πρώτη επιμηκύνει από 28 σε 32,5 έτη την αποπληρωμή ομολόγων μέρους του χρέους.
  • Η δεύτερη παρέμβαση μετατρέπει το επιτόκιο ομολόγων 42 δισ. ευρώ από κυμαινόμενο σε σταθερό, ενώ ο ΕΜΣ θα συμφωνήσει με την Ελλάδα σε ανταλλαγές ομολόγων που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
  • Η τρίτη περιλαμβάνει την κατάργηση προστίμων επί των επιτοκίων που αφορούσαν το δεύτερο πρόγραμμα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο για τον ΕΜΣ, ενώ θα υπάρξει ένα κόστος για την Ελλάδα από τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά που είναι υψηλότερα, ωστόσο, όπως είπε, αυτό θα αντισταθμιστεί σε βάθος χρόνου από τα οφέλη που θα έχει η χώρα από τη μείωση του χρέους. Στο τραπέζι βρέθηκαν και μεσοπρόθεσμα μέτρα...