Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Το προφίλ της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού


Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός που αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, από τη στιγμή που οι διερευνητικές εντολές δεν ευδοκίμησαν και διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού νέας κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, είναι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Η κα Θάνου αναμένεται να επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Η κα Θάνου εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ΄Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και προεδρεύει του ίδιου αυτού τμήματος.
Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες.
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το έτος 1950. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ, Σορβόννη, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ομιλεί τη γαλλική και αγγλική γλώσσα. Είναι έγγαμος και μητέρα τριών τέκνων.

Συμμετείχε σε πολλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σε θέματα σχετικά με το Δίκαιο και με τη Λειτουργία της Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος του Αρείου Πάγου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016 ) ενώ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΔΕ τα τελευταία δεκαπέντε (15) χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Ένωσης Αστικολόγων & της Ένωσης Δικονομολόγων.
Διδάσκει επί έξι χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο), ενώ στις επιστημονικές της εργασίες περιλαμβάνονται:
1. «Το αστικό Δίκαιο και η Προστασία του Περιβάλλοντος», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων,1997.
2. «Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης», εισήγηση στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2001.
3. «Η αγωγή (εξ αναγωγής) του ασφαλιστή κατά των ασφαλισμένων προσώπων, σε περίπτωση εξαίρεσης από την ασφαλιστική κάλυψη», εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2011.
4. «Ποιος δεν θεωρείται τρίτος και δεν δικαιούται αποζημίωσης από τον ασφαλιστή, άρθρο 6§2 και άρθρο 7 του Νόμου 489/1976», εισήγηση στο Συνέδριο της ‘Ενωσης Νομικών Δικαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης και Ασφάλισης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.Ν.Δ.Ι.Α.Α.Τ.Α), 2012
5. «Δικαστική Μεσολάβηση» Εισήγηση στο Συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, 2013.

6. Θέματα από την πρόσφατη νομολογία του Αρείου Πάγου, στις διαφορές αποζημίωσης, από τροχαία ατυχήματα, Συνέδριο Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, 2014.
kathimerini.gr

Βασιλική Θάνου: Γιατί επελέγη, γιατί αντιδρά η ΝΔ


Η συγκυρία και οι πρόσφατες εξελίξεις που οδήγησαν σε νέα εκλογική αναμέτρηση έφεραν στο προσκήνιο την θεσμική υποχρέωση της νέας Προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού για το μικρό διάστημα έως ότου διεξαχθούν οι εκλογές στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Μετά το τέλος των διερευνητικών εντολών και οπως το σύνταγμα προβλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την κυρία Θάνου.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο τις δραματικές ημέρες του περασμένου Ιουλίου, όταν η χώρα πέρασε ξυστά από τη χρεοκοπία, θα είναι η πρώτη γυναίκα που έστω και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός, με πολυετή συνδικαλιστική δράση στο δικαστικό σώμα και εκφρασμένες δημόσια θέσεις κατά των μνημονιακών νόμων των τελευταίων ετών, θα είναι εκείνη που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκλογική αναμέτρηση με λίστα αυτή τη φορά, όπως προβλέπε ο νόμος.

Η κυρία Θάνου το 2014 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου απο την τότε κυβέρνηση και συνταξιοδοτείται μετά την παρέλευση διετίας, το 2017. Επελέγη πρόσφατα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ως πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου με πολλαπλά κριτήρια. Ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα αλλά επιπλέον είχε στο πλαίσιο των δικαστικών της καθηκόντων ταχθεί κατά νόμων δημοσιονομικής προσαρμογής, μεταξύ άλλων κρίνοντας αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα.

Επιπλέον είχε απευθύνει, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά μέτρα, δεχόμενη κριτική για τις κινήσεις της αυτές ως αντίθετες με τα δικαστικά της καθήκοντα.

Η κυρία Βασιλική Θάνου, πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μας θα σχηματίσει κυβέρνηση μετά το τέλος των διευρευνητικών εντολών και θα επιστρέψει, εφόσον το επιθυμεί, στα δικαστικά της καθήκοντα με τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η ίδια επιθυμεί να ανταποκριθεί στα σύνθετα καθήκοντά της με συνέπεια και να καταδείξει στην πράξη ότι στο πλαίσιο των θεσμικών της καθηκόντων θα εμπνέεται από τις δικαστικές αρχές της ισότητας και της ισονομίας.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει γεννηθεί το 1950 στη Χαλκίδα, έχει τρία παδιά, σπουδές στη Νομική αλλά και μεταπτυχιακές στη Σορβόνη ενώ έχει μετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ διδάσκει τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών Αστικό Δίκαιο.

Για χρόνια μετείχε στην συνδικαλιστική δράση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων και τα τελευταία χρόνια είχε αναδειχθεί σε πρόεδρό της με έντονη δράση για τα αιτήματα του δικαστικού σώματος.

Πάντως απο την πλευρά της ΝΔ διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για την κυρία Θάνου και την ανάληψη εκ μέρους της καθηκόντων υπηρεσιακού πρωθυπουργού, καθώς επισημαίνεται οτι η κυβέρνηση δεν επέλεξε, ως όφειλε, νέους προέδρους στα ανώτατα δικαστήρια - παραμένουν ακέφαλα απο τον περασμένο Ιούνιο- πλην του Αρείου Πάγου, δημιουργώντας συνθήκες μονόδρομου για την κυρία Θάνου ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
kathimerini.gr

Ορκίζεται σήμερα η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα...

Ορκίζεται σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας  η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Θα είναι η πρώτη Ελληνίδα πρωθυπουργός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Την Παρασκευή πρόκειται να ορκιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και αμέσως μετά να γίνουν οι τελετές παράδοσης - παραλαβής. Αν όλα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις την Παρασκευή πρόκειται να θυροκολληθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για το κλείσιμο της Βουλής, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις....
 

Επιστρέφει τη διερευνητική ο Λαφαζάνης – Προς υπηρεσιακή κυβέρνηση ...

 Σε κάθε περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να κλείσει έως την Παρασκευή....
Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, στη 1 μετά το μεσημέρι, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και μετά την παράδοση από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα ...
αποφασίσει αν θα συγκαλέσει σύσκεψη αρχηγών, ή θα ολοκληρώσει τη διαδικασία με τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους.

Ο κ. Παυλόπουλος φέρεται να προσανατολίζεται να μην συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΛΑΕ και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωφή Γεννηματά, καθώς ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είναι αρνητικοί, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει πάρει σαφείς αποστάσεις. Έτσι αναμένεται να δώσει εντολή άμεσου σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα της σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών συνδέεται με την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών, αφού σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί θα σημειωθεί καθυστέρηση η οποία...

Πτωτικά κινείται τό πετρέλαιο...

Με απώλειες και σήμερα πετρέλαιο και χρυσός


Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 22:33


REUTERS/MICHAEL DALDER

Πτωτικά κινήθηκαν πετρέλαιο και χρυσός σήμερα, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. 
Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,2%, στα 1.124,60  δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,8%, κλείνοντας στα 38,60 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki.gr
****************************************************************************************************

Tό ένα καλό φέρνει τ' άλλο :  
Mή κοιτάτε πού -τώρα- έχει ζέστες καί ιδρώνουμε...
...στό καταχείμωνο -μέ τό φτηνό πετρέλαιο- θά ζεστοκοπηθούμε, όπως η παραπλεύρως εικονιζομένη μανδάμ, "από πάσης πλευράς" :  κι από σοβράνο κι από σταβέντο...
Έ, βέβαια!..
Δ.Ν.Α.