Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Νομοσχέδιο : Καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με το γάμο

tvxs.gr | 14 Νοε. 2016
Αυστηρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις για διακρίσεις που γίνονται λόγω φύλου, καταγωγής, θρησκείας, πεποιθήσεων, ασθένειας, αναπηρίας, ηλικίας, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού προβλέπει πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι διατάξεις του νομοσχεδίου οδηγούν σε καθολική εξίσωση του συμφώνου συμβίωσης με τον γάμο, αφού στους συντρόφους του συμφώνου (ετερόφυλους ή ομόφυλους) αναγνωρίζονται ουσιαστικά τα ίδια δικαιώματα στον εργασιακό χώρο και άρα μπορούν να διεκδικήσουν συνυπηρέτηση, οικογενειακά επιδόματα κλπ.
Με το πολυνομοσχέδιο, που συμμορφώνεται σε κοινοτικές οδηγίες και κατατέθηκε στη Βουλή, επιχειρείται ακόμη να αντιμετωπιστούν επίσης τα περιστατικά αυθαιρεσίας από αστυνομικούς, λιμενικούς, σωφρονιστικούς υπαλλήλους κλπ,. Ταυτόχρονα γίνεται αυστηρότερο το ποινικό οπλοστάσιο (και οι διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις), για να παταχθούν φαινόμενα κατάχρησης και χειραγώγησης της αγοράς, αλλά και παραχάραξης του νομίσματος...

Ολόκληρη η συνέντευξη τού προέδρου Ομπάμα στήν «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

Αποκλειστική συνέντευξη Oμπάμα στην «Κ»: 
«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα»
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, τονίζει στην «Κ» ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να δίνουν τεράστια σημασία στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, τονίζει στην «Κ» ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία αποκλειστική συνέντευξή του, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα, δίνει σαφή μηνύματα προς τους Ελληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας, και την κυβέρνησή της. Ο Αμερικανός ηγέτης τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν το επενδυτικό κλίμα. Συνδέει μάλιστα το χρέος με τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι «για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις οι πολίτες χρειάζονται ελπίδα», ενώ επικροτεί τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει λόγο για μια στενή συμμαχική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ και εκφράζει τις ευχαριστίες του για τη χρήση της βάσης της Σούδας και τη συνεργασία των δύο χωρών στην πάταξη της τρομοκρατίας. Στο προσφυγικό επαινεί τους Ελληνες για τη συγκινητική προσφορά τους, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες. Θεωρεί, όμως, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να αντιμετωπιστεί η κρίση με ανθρώπινο και οργανωμένο τρόπο. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η φράση του κ. Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία «έχω καταστήσει σαφές, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Ελληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο, τις ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός ηγέτης αναφέρεται, τέλος, και στο Κυπριακό, για το οποίο αναφέρει ότι οι προοπτικές επίλυσής του είναι καλύτερες από ποτέ. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η επίλυσή του θα αναβάθμιζε την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου και θα δημιουργούσε ευκαιρίες για αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – μία συμμαχία συμφερόντων που θα μπορούσε να είναι μια μηχανή οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή.
(Ακολουθεί η συνέντευξη)

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα


Το Προεδρικό Μέγαρο στην Ηρώδου Αττικού θα είναι ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Ο πλανητάρχης θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30 το μεσημέρι και αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 16:00 και ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους υπενθυμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, πρόκειται να αναφερθεί και στη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Το βράδυ της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 19:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο, άνευ συζύγων, που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος προς τιμήν του.
Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία στη μία το μεσημέρι στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Βερολίνο.
Η «ασφάλεια» του Αμερικανού προέδρου έφτασε στην Αθήνα την Παρασκευή, ενώ τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού που μετέφεραν τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου και περίπου 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό (δηλαδή ένα μίνι νοσοκομείο) το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με άκρα μυστικότητα.
Νωρίτερα, είχε φτάσει ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 300 πράκτορες, στρατιωτικό εξοπλισμό και ένα ελικόπτερο η χρήση του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μετακινείται με ξένα οχήματα παρά μόνον αμερικανικά.
kathimerini.gr

F. A. Z. : Ελπίζοντας σε δώρο αποχαιρετισμού από τον Ομπάμα

REUTERS/YURI GRIPAS
14/11/2016
naftemporiki.gr

Η μεγαλύτερη πανσέληνος των τελευταίων 70 ετών...

Η μεγαλύτερη Σελήνη από το 1948

Η μεγαλύτερη Σελήνη που είχαν την ευκαιρία να δουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν σήμερα θα είναι η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου.

Η Σελήνη θα...
πλησιάσει στη Γη περισσότερο από κάθε άλλη φορά εδώ και σχεδόν 70 χρόνια, σε απόσταση περίπου 348.400 χιλιομέτρων, και έτσι θα φαίνεται ως η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει μετά το 1948.
Η επόμενη φορά που το φεγγάρι θα βρεθεί πάλι τόσο κοντά και θα φαίνεται τόσο μεγάλο και φωτεινό, θα είναι το Νοέμβριο του 2034, σύμφωνα με τη NASA.
Απόψε, λοιπόν, αν ο ουρανός είναι καθαρός η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη σε σχέση με τη μέση πανσέληνο.
Η σούπερ-πανσέληνος θα φθάσει στο μέγιστό της στις 15:52 ώρα Ελλάδος στις 14 Νοεμβρίου. Έτσι, και τα δύο συνεχόμενα βράδια της 13ης και της 14ης Νοεμβρίου, η πανσέληνος θα είναι εντυπωσιακή.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο) όσο και το πιο μακρινό (απόγειο) εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.
Θεαματική θα είναι και η επόμενη πανσέληνος της 14ης Δεκεμβρίου, αν και όχι όπως αυτή στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη (όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο) δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε...

efsyn.gr

Οικονομικοί δείκτες - χαραμάδες αισιοδοξίας


Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Οι προβλέψεις –έχει ειπωθεί– είναι δύσκολες, ιδιαίτερα αν αφορούν τα μελλούμενα. Δεν εξαιρείται η πρόβλεψη αν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το γ΄ μνημόνιο εντός 19 μηνών. Λοιπόν σταχυολογώ λίγες οικονομικές εξελίξεις, που, ενώ δεν συζητούνται ιδιαίτερα, θα βοηθούσαν σε μια τέτοια πρόβλεψη. Δείχνουν ότι η οικονομία έχει αγγίξει ένα χαμηλό όριο αντίστασης που (παρά τα όσα κακώς γίνονται ή/και τα καλά που δεν γίνονται ή καθυστερούν) παραμένει ισχυρό.
Η ανεργία μειώνεται ελαφρά μόνο (παρά την «εξαγωγή» ανέργων), αλλά η απασχόληση αυξάνεται επίσης ελαφρά και σταθερά μετά το 2012 – και φέτος. Οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά για πρώτη φορά η αμοιβή της μισθωτής εργασίας αυξήθηκε 4,1% το α΄ 6μηνο (από 1,6% το ίδιο 6μηνο πέρυσι). Η παραγωγή της μεταποίησης κινείται με ανοδικό ρυθμό, εκτιμάται ότι αυξήθηκε 5% το 9μηνο φέτος (μετά το 1,5% του ίδιου 9μήνου πέρυσι) και μαζί της κινείται ανοδικά η απασχόληση σε αυτόν τον τομέα, με ρυθμό 2%.

Η μεταβολή του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος είναι στη ζώνη του μηδενός – αφού αυτό μειώθηκε 25%. Αλλά το α΄ 6μηνο μειώθηκε λιγότερο (-0,64%) από όσο αναμενόταν, θα κλείσει στο -0,3% έως +0,2% στο τέλος έτους και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί άνω του 2% το 2017. Οι εξαγωγές αγαθών σε σταθερές τιμές αυξήθηκαν 7% το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Τόσο αυτές όσο και οι εισαγωγές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά τους τελευταίους μήνες φέτος. Κάτι κινείται.

Η πτώση των τουριστικών εσόδων ήταν σημαντική (-7,1%) το 8μηνο, ωστόσο θα περιοριστεί στο -4% λόγω της σημαντικής ανάκαμψης που προεξοφλείται το τελευταίο 4μηνο. Ο δείκτης του...