Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα


                                                                                                                                                        από "ΤΑ ΝΕΑ"

Τι αλλάζει σε πόθεν έσχες και τεκμήρια

Με εγκύκλιο της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου (φωτό) δίνει διευκρινίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων                                                                                 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι αλλάζει σε πόθεν έσχες και τεκμήρια



Αγορές μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Δημοσίου όπως και δαπάνες για σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων επιχειρήσεων και για απόκτηση κινητών πραγμάτων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ θα λαμβάνονται υπόψη από εφέτος στους ελέγχους του Πόθεν Έσχες.
Με εγκύκλιο της η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δίνει διευκρινίσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, με βάση τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των τεκμηρίων η μόνη αλλαγή είναι ότι στις αγοραπωλησίες ακινήτων θα λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό τίμημα το οποίο αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι η αντικειμενική αξία.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στην αγορά ακινήτων ως ποσό τεκμαρτής δαπάνης λαμβάνεται το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, όπως προκύπτει από τα οικεία πωλητήρια συμβόλαια, εκτός εάν από έλεγχο προκύπτει μεγαλύτερο ποσό, οπότε λαμβάνεται υπόψη αυτό. Στο τίμημα αυτό θα προστεθούν και τα ποσά των Φ.Μ.Α., συμβολαιογραφικά και λοιπά έξοδα και φόροι. Η ρύθμιση αυτή θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2014.
από tanea.gr

Το κόστος του Δημοσίου



 
 Ο υπουργός Κατρούγκαλος, διαβάζω, επισκέφθηκε τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να του εκθέσει τις σκέψεις του για τη μείωση του κόστους του Δημοσίου. Ας πούμε, για να καταλάβω, εννοεί κάτι όπως η πτώση της ταρίφας ανά κεφάλι από το 12% στο 10%; 
Αν είναι αυτό, να το βάλουμε και στα μέτρα που συζητούμε με τους δανειστές...

 από τή στήλη ΦAΛHPEYΣ
τού  ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
στήν έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Υπουργοί ανέτοιμοι για όλα


Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν κατάλαβε πώς μπήκε η χώρα στο Μνημόνιο γιατί δεν τηλεφωνούν στον κ. Νίκο Χουντή να τους τα εξηγήσει; Είναι ανάγκη να μπουν αυτοί στον κόπο, εμείς στα έξοδα και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προεδρία μιας ακόμη εξεταστικής επιτροπής όταν μπορούν απλώς να καλέσουν για ένα σεμινάριο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών; Μπορούν έστω να δουν το βίντεο της πολύ καλής ανάλυσης που έκανε στις 2.4.2015 ο υπουργός στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Εκεί μίλησε για όλα: για τα θεσμικά ελλείμματα της Ευρωζώνης, την κρίση χρέους στη Γηραιά Ηπειρο και για τη -στο παρά πέντε- δημιουργία του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα κ.λπ.
Φυσικά δεν είπε κάτι καινούργιο ο κ. Χουντής. Εξιστόρησε αυτό που ξέρουν όλοι πλην των υπόλοιπων κυβερνητικών στελεχών που έστησαν ένα ακόμη σόου για να κρύψουν τα ελλείμματα της διακυβέρνησής τους. Ολοι κατανοούν ότι η Εξεταστική Επιτροπή -η οποία πολύ βολικά ξεκινά αμέσως μετά τη μοιραία για την οικονομία πενταετία Καραμανλή- δεν έχει κανέναν άλλο ρόλο παρά μόνο να προσφέρει θέαμα στους πολίτες, σε εκείνους δηλαδή που προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν παντεσπάνι και όχι απλώς άρτο. Επιπλέον: αδήλωτος στόχος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια των άλλων, είναι να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται το νέο μνημόνιο (ή έστω «Αναπτυξιακό Συμβόλαιο») που σύντομα θα αναγκαστεί να συνάψει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην κακή κατάσταση της οικονομίας προστέθηκε η αβεβαιότητα.

Η επικοινωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κυβερνητικής πολιτικής, αλλά πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι μόνο η επικοινωνία αποτελεί πολιτική. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς πώς καταφέρνουν οι υπουργοί να βρίσκονται κάθε μέρα το πρωί στα τηλεπαράθυρα, το μεσημέρι στα ραδιόφωνα και το βράδυ στα τοκ σόου και παρ’ όλα αυτά να διοικούν το πολυδαίδαλο κράτος. Προφανώς με κάτι δεν ασχολούνται και αυτό είναι η δουλειά τους. Το έλλειμμα παραγωγής κυβερνητικού έργου είναι εμφανές από την προχειρότητα με την οποία συντάσσονται οι λίγοι νόμοι που κατατέθηκαν στη Βουλή· κάποιες φορές μάλιστα η πρόεδρος «καρφώνει» τους υπουργούς στέλνοντας πίσω ως απαράδεκτα κάποια νομοσχέδια. Αλλά οι πολίτες επειδή έχουν ακόμη πολλά μαζεμένα για τους προηγούμενους προσπερνούν με συγκατάβαση το γεγονός ότι οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν με καθυστέρηση πενήντα ημερών, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ήταν στην ουσία φερετζές διάφορων κυβερνητικών διευθετήσεων· ψηφίστηκε ακόμη και άρθρο που προβλέπει πρόσληψη «εθελοντών» συμβούλων υπουργών (!) με πληρωμένα -φυσικά- τα οδοιπορικά.

Δεν ήταν σε τίποτε έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Μέχρι στιγμής καλύπτει τα κενά με αριστερές πομφόλυγες που κυμαίνονται μεταξύ του γραφικού (οι Πολωνοί ήταν σύμμαχοι των Ναζί) και του επικίνδυνου (περί στάσης πληρωμών). Οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν ότι πίσω από τα λόγια τα μεγάλα κρύβεται η τεράστια ανικανότητα των στελεχών ενός κόμματος που συνήθισε στα λόγια και ποτέ στα έργα. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβουν και οι εταίροι για να κάνουν υπομονή. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή όλοι οι θαμώνες των τηλεοπτικών πάνελ που έγιναν υπουργοί, μπορεί να στρωθούν για να δουλέψουν...

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (03.04.15)


Bloomberg: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει...

Πώς θα βρεθούν τα λεφτά...

Η Ελλάδα δε θα βγει από το ευρώ το 2015, εκτιμά σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας ότι...
το βραχυπρόθεσμο χρηματοδοτικό κενό της χώρας είναι μικρό σε σχέση με το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει στο παρελθόν ενώ παραμένει ισχυρή η θέληση να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη.

Αναμένουμε η Ελλάδα και οι πιστωτές της να βρουν μια κοινά αποδεκτή λίστα από μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για να διασωθεί η χώρα, σημειώνει το πρακτορείο. Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ.

Ωστόσο, προειδοποιούν ότι όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενδεχομένως να μεγαλώνει ο κίνδυνος οι Ευρωπαίοι ηγέτες να χάσουν την υπομονή τους και να οδηγήσουν σε μια άτακτη έξοδο από τη ευρώ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμή δόσης ύψους 462 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές πριν από αυτή την ημερομηνία προκειμένου να προχωρήσει στην πληρωμή.

Μαζί με την επόμενη πληρωμή του ΔΝΤ, η Ελλάδα χρειάζεται να βρει περίπου 17 δισ. ευρώ για τις τρέχουσες υποχρεώσεις της φέτος. Αυτό σημαίνει πληρωμές τόκων ύψους 3 δισ. ευρώ και ανανέωση χρέους ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.

Πηγές Χρηματοδότησης

Πρωτογενές πλεόνασμα

Ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Βαρουφάκης προτίθεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ βοήθεια για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

«Χοντρή Γκάφα» Ντινόπουλου στη δίκη με την Δούρου...


undefined
Ως γνωστόν, χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάστηκε η αγωγή της Ρένας Δούρου κατά του Αργύρη Ντινόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή τα όσα είχε πει ο πρώην βουλευτής και υπουργός σε τηλεοπτική εκπομπή, κατά την οποία είχε  κατηγορήσει την περιφερειάρχη Αττικής πως ήταν… σύμβουλος του Άκη Τσοχατζόπουλου.
 Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί αργότερα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι...
ο Αργύρης Ντινόπουλος θα έχει… σοβαρό πρόβλημα. Αυτό διότι, ο πρώην υπουργός επικαλέστηκε ως «πειστήριο» της «συνεργασίας» Δούρου-Τσοχατζόπουλου μία φωτογραφία του 2000 –από το ιστολόγιο της Δούρου, σημειωτέον- στην οποία η περιφερειάρχης Αττικής απεικονίζεται σε μία σύσκεψη στο Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων που εργαζόταν τότε. «Η κυρία Δούρου είναι σε σύσκεψη με τον κ. Χωραφά, δηλαδή το alter ego του πρώην υπουργού», είπε με έμφαση ο Ντινόπουλος στο δικαστήριο. Και, στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον Αργύρη Ντινόπουλο κοντά του και του ζήτησε να του υποδείξει ποιος εκ των εικονιζομένων είναι ο Βαγγέλης Χωραφάς. Μόνο που ο Ντινόπουλος… δεν ήξερε ούτε ποιος είναι, ούτε αν είναι ο Χωραφάς στη φωτογραφία… Και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η διαδικασία.
matrix24.gr

Ο Μπαλτάς συμφωνεί με Πανούση...



Συμφωνεί «στη γενική κατεύθυνση» ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς με το άρθρο-φωτιά του Γιάννη Πανούση.

«Στη γενική του κατεύθυνση συμφωνώ πολύ. Δεν μπορεί να...

μείνει το πράγμα έτσι, ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. 

Ουδέποτε έκλεισε αυτός ο χώρος σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές γιατί έχουν και αυτές δικαίωμα να διακινούνται ελεύθερα», ανέφερε ο κ. Μπαλτάς μιλώντας στο Mega.

Ερωτηθείς για την κατάληψη στο κεντρικό κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε:

«Γίνεται ένα καινούργιο φαινόμενο. Είναι κάποιες ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ, αυτή είναι η γενική ιδέα. 

Άρα, καταλαμβάνουν χώρους που μετά την νέα κυβέρνηση έχουμε μείνει σχετικά αφρούρητοι με την έννοια ότι είναι δημόσιοι χώροι και ελεύθερης πρόσβασης, στοχοποιούν γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το “Κόκκινο”, γραφεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κτλ, προσπαθώντας να προκαλέσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ. 

Είναι σαν να λένε “δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ΜΑΤ, καταλαμβάνουμε τα πάντα, μέχρι να υποχρεωθείτε να στείλετε τα ΜΑΤ”. Αυτό το φαινομενο είναι καινούργιο. Πρέπει να το καταλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα που απαιτούνται».

Η Τζάκρη συμφωνεί με Πανούση, επίσης...


Διαφωνεί με Κωνσταντοπούλου (ΒΙΝΤΕΟ)...
Mετά τον Αριστείδη Μπαλτά και η Θεοδώρα Τζάκρη, συμφωνεί με το άρθρο του Γιάννη Πανούση στα ΝΕΑ.
 «Το...
αυτονόητο λέει κατά την άποψη μου», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πρωινό του Mega, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην άποψη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναφορικά με την διαμαρτυρία αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής.

Δείτε το βίντεο

Αρθρο-φωτιά του Γιάννη Πανούση...


Με άρθρο-φωτιά στην εφημερίδα "Τα Νέα" που φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται σε...
όσα έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο της Δημόσιας Τάξης.
Το άρθρο του κ. Πανούση έχει ως εξής:

Πρέπει να συνεννοηθούμε και να αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν άνθρωποι «χωρίς πρόσωπο».

Αριστερά και μάλιστα Κυβερνώσα Αριστερά, σημαίνει ισοελευθερία, δικαιώματα, κοινωνική πολιτική, δημόσιο έλεγχο, δικαιοσύνη. Όποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές) όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic) τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός. Η ώρα της Αριστεράς στην Ελλάδα δεν είναι η ώρα των ανέξοδων ιδεολογημάτων και των ανούσιων τσιτάτων αλλά η ώρα της εμπέδωσης θεσμών πολιτικής νομιμοποιίησης και κοινωνικής συναίνεσης.

ΥΓ1: Έχει επιστημονικό ενδιαφέρον το ότι μερικοί «καθαρόαιμοι αριστεροί» (ποιος τους έχρισε άραγε;) θεωρούν «φασιστικό» ό,τι δεν τους αρέσει και το υβρίζουν ως χυδαίο. Ιδού το ήθος των «γνησίων»...

ΥΓ2: Θα ήθελα να μάθω πώς νοούν οι «καθαρόαιμοι» την «αριστερή Αστυνομία». Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την Κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;...

 

Ικανοποίηση Ομπάμα και Νετανιάχου για τη συμφωνία με το Ιράν

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό του Ιραήλ, Μπενιαμίν Νετιανιάχου, με θέμα συζήτησης τη συμφωνία που επετεύχθη εχθές μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Ομπάμα είπε στον Νετανιάχου ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης λύσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν και τον αποκλεισμό της δυνατότητας ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η πρόοδος στο πυρηνικό μέτωπο δεν μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με την «υποστήριξη του Ιράν στην τρομοκρατία αλλά και τις απειλές εναντίον του Ισραήλ».
kathimerini.gr

Charter: Sailing Yacht Marie

Θα πληρώσουν (επιτέλους) τα κανάλια...


Κάμερα μπροστά στη ΒουλήΑναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το απόγευμα της Πέμπτης, η απόφαση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα ΜΜΕ Νίκου Παππά με την οποία καλούνται τα κανάλια (εθνικής εμβέλειας και συνδρομητικά) να καταβάλουν...
όσα οφείλουν για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Τις δημόσιες συχνότητες, υπενθυμίζουμε.

Τα χρέη των ΜΜΕ
Τα χρέη των ΜΜΕ | 
Είναι τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων και που προκύπτουν σύμφωνα με τη νομοθεσία από το 2% του ετήσιου τζίρου τους - δεν πλήρωναν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, απλά. Είναι το «αντάλλαγμα Ελληνικού Δημοσίου για την χρήση ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014».  

Το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς το κράτος ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό. Είναι 24.150.633,93 € για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Mega, Σκάι, ΑΝΤ1, Alpha, Μακεδονία κτλ), 16.328.654,38 € για τη συνδρομητική Nova και 291.742,51 € για τον OTE TV.

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ποιο ήταν το μενού?...


Το μενού στη συνάντηση Τσίπρα - Καραμανλή, μετά συζύγων, στο σπίτι του Νίκου Παππά, ανήμερα του...
οσιομάρτυρος Λουκά του εξ Αδριανουπόλεως, ήταν ...νηστίσιμο;
 "Πιττακιον" (matrix24.gr)

 * Σημ."Νέας Μυκόνου" : Πρόκειται γιά τoπική εορτή πού εορτάζεται στίς 23 Mαρτίου από τήν  ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ.