Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr | 23 Δεκ. 2015
1. Τις 11 νομοθετικές προτεραιότητες για το 2016 ανακοίνωσε ο Τσίπρας. «Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή μας είναι ευκρινής και απαραβίαστη, δεν έχουμε σκοπό και δεν θα προχωρήσουμε σε 12η συνεχόμενη μείωση των κύριων συντάξεων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2015.
2. Το νέο αρχείο Φαλτσιανί ξεκλειδώνει τη λίστα Λαγκάρντ. Πάνω από 500.000 κινήσεις λογαριασμών αποκαλύπτουν καταθέτες, διαδρομές και τροφοδότες. Το κρυπτογραφημένο αρχείο -το οποίο παρέδωσε το απόγευμα της Τρίτης ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλης Καλογήρου, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο- θα ανοιχθεί με ειδικό λογισμικό.
3. Μεϊμαράκης vs Μητσοτάκης: Τα όπλα των γαλάζιων μονομάχων. Τα διλήμματα, η «καραμανλική παρακαταθήκη», ο «αντι-Τσίπρας». 
4. Συγγνώμη για τις δηλώσεις του προέδρου της ζήτησε η Τσεχία. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Νίκο Κοτζιά και τον κάλεσε στην Πράγα. Η ένταση οδηγείται σε αποκλιμάκωση. 
5. Επτά νεκρά παιδιά σε νέο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Νέο ναυάγιο με 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στα ανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
6. Αλλαγές στον στρατό: 5μηνη θητεία για όλους στην παραμεθόριο. Πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες στην παραμεθόριο προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις ένοπλες δυνάμεις που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
7. Τα νέα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Τί προβλέπουν οι εγκύκλιοι που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Εργασίας.
8. «Νο» των Σοσιαλιστών σε κυβέρνηση με τον Ραχόι. Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE), Πέδρο Σάντσεθ, τόνισε πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό τον Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος, που αναδείχθηκε πρώτο στις ισπανικές εκλογές χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Εντωμεταξύ, νωρίτερα σήμερα, οι Ciudadanos ζήτησαν τρικομματική κυβέρνηση με Ραχόι - Σοσιαλιστές. 
9. Όταν ο Σύρος πρόσφυγας Mohammad Nofal Yassin αντίκρυσε το μαχαίρι, φοβήθηκε ότι είχε κάνει τεράστιο λάθος. Μετά είδε την υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα και διαπίστωσε ότι οι διακινητές τού είχαν πει ψέματα. Τότε η αγωνία του μεγάλωσε... «Δεν θέλω να πεθάνω σε αυτή τη βάρκα», μια μαρτυρία που σοκάρει. 
10. Αποκλειστικό κλιπ από τη νέα ταινία του Ινιαρίτου με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Λίγο πριν την επίσημη κυκλοφορία της στις κινηματογραφικές αίθουσες από την Odeon, ο Γιώργος Ρούσσσος παρουσιάζει στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr ένα αποκλειστικό κλιπ. Στο βίντεο - με ελληνικούς υπότιτλους - από τη νέα ταινία «Η Επιστροφή» (The Revenant - 2015), μιλούν ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, ο πρωταγωνιστής Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο σπουδαίος Εμανουέλ Λουμπέσκι, ίσως ο σημαντικότερος διευθυντής φωτογραφίας της γενιάς του.

Financial Times : Η λέξη της χρονιάς είναι το ΟΧΙ...


Ο Peter Spiegel των Financial Times, συνοψίζει το 2015 με τη λέξη ΟΧΙ, αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Ο Spiegel βλέπει την 5η Ιουλίου ως...

μέρα "κάθαρσης" για τους Έλληνες που απέρριψαν την πρόταση της Ευρώπης σε συντριπτικό ποσοστό.

"Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν τότε στο Σύνταγμα σε μια πράξη κάθαρσης από τη συσωρευμένη ταπείνωση, κατήφεια και μένος", γράφει ο Spiegel.

Δεν παραλείπει ωστόσο ο ρεπόρτερ να θυμίσει και τη συνέχεια, με τη μεγαλύτερη "kolotoumba" της κρίσης, εκ μέρους Αλέξη Τσίπρα.

Καταλήγει ο Spiegel ότι μπορεί το όχι να μην πέτυχε πολλά περισσότερα από μια στιγμιαία κάθαρση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, αλλά θα γραφτεί στην Ιστορία της κρίσης ως η στιγμή που η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού του Grexit.

Και κλείνει με... μελλοντολογική διάθεση, λέγοντας πως η απόφαση του κυρίου Τσίπρα να ανακρούσει πρύμναν, έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. "Για τώρα", λέει ο Spiegel, "οι Έλληνες ψηφοφόροι λένε ναι".

Κινήσεις λογαριασμών περιλαμβάνει η νέα λίστα Φαλτσιανί


ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Αναλυτικά στοιχεία με κινήσεις λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα HSBC που εκτιμάται ότι θα προσδώσουν νέα τροπή στις έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων για τον εντοπισμό μεγαλοκαταθετών, ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παρέδωσε ο Ερβέ Φαλτσιανί στις ελληνικές αρχές.
Η νέα λίστα, την ύπαρξη της οποίας ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκεται ήδη στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι χειρίζονται και το σύνολο των αρχείων (λίστες) με καταθέτες οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή ή μαύρο χρήμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα λίστα που περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των λογαριασμών φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών εμπλουτίζει τα υπάρχοντα στοιχεία που είχαν παραδοθεί από τον Φαλτσιανί παραμονές των εκλογών στους Έλληνες εισαγγελείς που είχαν μεταβεί στο Παρίσι.
Η νέα λίστα που παραδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Καλογήρου ήδη διαβιβάστηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και με εντολή του επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτη Αθανασίου ξεκίνησε η επεξεργασία των στοιχείων που περιλαμβάνει, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν εκείνοι που έχουν στις καταθέσεις τους αφορολόγητο χρήμα ή χρήμα προερχόμενο από παράνομες συναλλαγές. Τα στοιχεία της νέας λίστας θα διασταυρωθούν και με άλλες λίστες καταθετών που ήδη διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ενώ παράλληλα αντλούν στοιχεία και από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον με εντολή του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνο για θέματα διαφάνειας και διαφθοράς, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο θα δοθούν στους οικονομικούς εισαγγελείς όλα τα μέσα (προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή) για να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους ενώ αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για τη λεγόμενη αυτοκαταγγελία (κατά το γερμανικό σύστημα) που εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς από τους καταθέτες που βρίσκονται σε λίστες να πληρώσουν μειωμένους φόρους και πρόστιμα αν σπεύσουν στις αρχές πριν γίνει σε βάρος τους έλεγχος, αποφεύγοντας και τις ποινικές εμπλοκές.
kathimerini.gr

Κινήσεις εξομάλυνσης από Τσεχία μετά την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 Πρόσκληση να επισκεφτεί την Πράγα το συντομότερο δυνατό απηύθυνε η τσεχική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τις εξαιρετικά υποτιμητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του πρόεδρου της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησαν στην ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είχε το μεσημέρι της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά και στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Π. Σαρρή να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η εντολή του κ. Κοτζιά εδόθη έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
kathimerini.gr

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΚΟΝΟΥ


Ευχές από τήν Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου

Τό σκίτσο τής Έφης Ξένου

Ξανά στους εισαγγελείς (από το νέο έτος) ο Ψυχάρης...


Τελικά η τρίτη φορά του Σταύρου Ψυχάρη στους εισαγγελείς, δεν ήταν και η φαρμακερή καθώς πήρε νέα προθεσμία προκειμένου να...
καταθέσει ανομωτί (ως ύποπτος δηλαδή) για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Ο εκδότης έλαβε από τους οικονομικούς εισαγγελείς προθεσμία και θα δώσει εξηγήσεις, για τα θαλασσοδάνεια του ΔΟΛ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2016.
Η δικογραφία για τα δάνεια του Οργανισμού αφορά ποσά που φθάνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα, ενώ ως φυσικοί αυτουργοί της πράξης της απιστίας ελέγχονται τα στελέχη των τραπεζών που ενέκριναν τη χορήγηση των υπό έρευνα δανείων. Οι εισαγγελείς διερευνούν το αν οι τράπεζες εξασφάλισαν όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εξυπηρέτηση των χορηγούμενων πιστώσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 45 στελέχη των επιτροπών..
των τραπεζών, οι οποίοι μαζί με τον Σταύρο Ψυχάρη, ζήτησαν να προηγηθούν οι καταθέσεις συγκεκριμένων μαρτύρων που έχουν υποδείξει.
Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό από τους εισαγγελείς, και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πλέον προθεσμία να παραδώσουν τις εξηγήσεις τους μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα αξιολογήσουν τα στοιχεία, ώστε να αποφανθούν αν στην υπόθεση πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ θα ακολουθήσει έρευνα και άλλων δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ.

zoornalistas.blogspot.gr

Μεϊμαράκης 39,8%, Μητσοτάκης 28,5%

Ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα


Ανευ προηγουμένου υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. συνιστά η χθεσινή ανάκληση στην Αθήνα του πρέσβη της Ελλάδας στην Πράγα. Συγκεκριμένα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Π. Σαρρή να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η εντολή του κ. Κοτζιά εδόθη έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
Διάβημα
Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Στον πρέσβη τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις, πολλώ δε μάλλον, όταν προέρχονται από τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Μεσολάβησαν δύο ημέρες δίχως απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Επειτα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ότι για την Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν συνιστούν μείζον ζήτημα, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρα, διά της οποίας τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης, βεβαίως, της Τσεχίας. Ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο κάποιων ημερών αναμονής για την επίσημη απάντηση ή κάποια άλλη αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Χθες, κρίθηκε ότι η Αθήνα είχε ήδη αναμείνει αρκετά, έτσι ο πρέσβης στην Πράγα κλήθηκε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαρρής θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η κίνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συνιστά σαφή και συνειδητή υποχώρηση από το επίπεδο της εταιρικής επαφής που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα διατηρούσαν κράτη της Ε.Ε. Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα αποτελεί και ένα έμμεσο μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας. Με την εξαίρεση της Πολωνίας, με την οποία η Αθήνα διατηρεί πολύ καλές εταιρικές σχέσεις, οι υπόλοιπες χώρες του Συμφώνου του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), από την αρχή της κρίσης το 2010, διατηρούν μια μάλλον επιθετική στάση έναντι της Ελλάδας. Η στάση αυτή έχει οξυνθεί περαιτέρω από το καλοκαίρι, με βασική αιχμή το προσφυγικό φαινόμενο, σε σημείο το οποίο έχει επανειλημμένως προκαλέσει την αντίδραση των Αθηνών. Υπενθυμίζονται οι προ τριών εβδομάδων δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, που ζητούσε την έξωση της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

από kathimerini.gr