Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

Κινήσεις εξομάλυνσης από Τσεχία μετά την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη


ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 Πρόσκληση να επισκεφτεί την Πράγα το συντομότερο δυνατό απηύθυνε η τσεχική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, μετά τις εξαιρετικά υποτιμητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του πρόεδρου της Τσεχίας, την περασμένη εβδομάδα, που οδήγησαν στην ανάκληση του Ελληνα πρέσβη στην Πράγα.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών είχε το μεσημέρι της Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά και στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο κ. Ζαοράλεκ εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας του, τονίζοντας ότι δεν εκφράζουν την κυβέρνηση της Τσεχίας, η οποία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται ούτε για την οικονομική ούτε για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Ο κ. Ζαοράλεκ παρακάλεσε επίσης τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει ο Έλληνας πρέσβης στη θέση του.
Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία Π. Σαρρή να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις. Η εντολή του κ. Κοτζιά εδόθη έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές, για την Ελλάδα, δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.