Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Συν γυναιξί και τέκνοις…

Εικόνες άλλων εποχών, σε μια Ελλάδα πτωχευμένη…

Φρεσκοξυρισμένοι, καλοντυμένοι, με χαμόγελα, με τις κυρίες και τα παιδιά τους. Το είδατε αυτό το αποτρόπαιο θέαμα;

Που πάνε;

Αντί όλης αυτής της γκλαμουριάς και αμεριμνησίας, δεν θα ‘πρεπε να πηγάινουν σκεπτικοί να…
δουλέψουν;

Αναλαμβάνουν υπουργεία σε μια χώρα πτωχευμένη! Το ‘χουν καταλάβει;..
 

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει τό κλείσιμο τής βουλής καί τόν ανασχηματισμό

6+6+6

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ...ΕΞΑΠΟΔΩ
Φελνίκος

Φελνίκος
 

Το Άγιο Πνεύμα θα μπορούσε να δώσει και καλύτερη επιφοίτηση στον πρωθυπουργό. Η νέα κυβέρνηση δεν είμαι σίγουρος πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Ενδεχομένως να μην είναι και καλύτερη από την προηγούμενη.
Και πάντως το μήνυμα των εκλογών δεν ήταν να γίνουν υπουργοί ο Ντινόπουλος, ο Κικίλιας, η Βούλτεψη, ο Κουκουλόπουλος, ο Γιακουμάτος και ο Κωνσταντινόπουλος. Εκτός κι αν οι αλλαγές στην κυβέρνηση έγιναν με βάση τις επιδόσεις τους στα παράθυρα του Αυτιά και του Παπαδάκη.
Βέβαια, και δικαιολογημένα, κάποιος θα αντιτείνει πως με το υφιστάμενο πολιτικό και τεχνοκρατικό προσωπικό πάλι καλά. Θα μπορούσε να είναι ο Ταμήλος και ο Κασσής και να είχαμε από τώρα λυμένο το ποιό νούμερο θεατρικής επιθεώρησης θα παρακολουθήσουμε το καλοκαίρι. Πάλι καλά λοιπόν. Και σε κάθε περίπτωση όλοι τους θα κριθούν από το αποτέλεσμα του έργου που θα παράξουν.
Πριν πάμε στο υπουργείο Οικονομικών, για το οποίο τόσος λόγος έγινε όλες τις προηγούμενες ημέρες, δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε τις σαρωτικές αλλαγές σε έξι υπουργεία. Δύο παραγωγικά (Ανάπτυξης και Γεωργίας), δύο κοινωνικά (Παιδείας και Υγείας) και δύο θεσμικά (Εσωτερικών και Πολιτισμού) υπουργεία δεν είδαν απλώς τους υπουργούς να απομακρύνονται, αλλά και να ξηλώνεται το σύνολο της πολιτικής τους ηγεσίας με μόνες εξαιρέσεις τον αρμόδιο για τις ξένες επενδύσεις Μηταράκη και τον Αδριανό για τον αθλητισμό.
Υποθέτω πως πέραν των προσωπικών καταλογισμών για συμπεριφορές των υπουργών υπάρχουν κι άλλες αιτίες που όμως δεν είναι ούτε της παρούσης ούτε του παρόντος άρθρου. Θα έλεγα πάντως ότι για τους καρατομηθέντες -για άλλους σε μεγαλύτερο βαθμό και για άλλους σε μικρότερο- το κριτήριο του Αντ. Σαμαρά γι' αυτούς ήταν η ρήση του Αποστόλου Παύλου: «Τιμωρείτε τους ατάκτους ίνα μη υπεραίρωνται», ο εστί μεθερμηνευόμενο «να τιμωρείτε τους απείθαρχους για να μην αποθρασύνονται».
Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι ότι δεν πειράχτηκαν έξι σημαντικά υπουργεία...

Για την Πόπη Παπανδρέου και την Ελένη Ράικου

Εγκώμια του Der Spiegel στις ελληνίδες εισαγγελείς διαφθοράς 


 Το γνωστό γερμανικό περιοδικό Der Speigel αναφέρεται σε μια νέα γενιά τολμηρών δικαστικών που δίνουν μάχη κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα και εκφράζεται με άκρως κολακευτικά λόγια για τις δυο Ελληνίδες εισαγγελείς Διαφθοράς, την Πόπη Παπανδρέου και την Ελένη Ράικου.
eisaggeleisdiafuora
Ο Γερμανός δημοσιογράφος Manfred Ertel αναφέρεται αρχικά στην κα Πόπη Παπανδρέου, την οποία αναφέρει ως «"το αστέρι στον ουρανό της δικαιοσύνης", όπως αποκαλούν σχολιαστές στα ελληνικά ΜΜΕ την 37χρονη εισαγγελέα». Κάνει λόγο επίσης για την εξωτερική της εμφάνιση χαρακτηρίζοντας την «ιδιαίτερα όμορφη  με ψηλά τακούνια».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Πόπη Παπανδρέου είναι το δεξί χέρι της προϊσταμένης της, της 52χρονης επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου:  «Το θηλυκό δίδυμο είναι από πέρυσι τον Ιούνιο στην κορυφή μιας νεοσύστατης ομάδας που κυνηγά τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή» τονίζει. Και συνεχίζει λέγοντας ότι οι δύο δικαστικές λειτουργοί, δεν δίστασαν να τα βάλουν με πρόσωπα όπως ο Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου,  ή ο Δημήτρης Κοντομηνάς: «Για πρώτη φορά η ελληνική δικαιοσύνη στοχεύει τόσο ψηλά», δηλώνει στο περιοδικό ο καθηγητής Φιλοσοφίας και Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστείδης Χατζής.
Για την Ελένη Ράικου το περιοδικό σημειώνει ότι «οι σύναδελφοί της την περιγράφουν ως συμπαθή και προσιτή, αλλά σκληρή στη δουλειά και άριστη σε νομικά θέματα», ενώ αναφέρει ότι και οι δυο εισαγγελείς αποφεύγουν συνεντεύξεις και φωτογραφίες και είναι επιφυλακτικές με τα ΜΜΕ. 
Το δημοσίευμα του Speigel αναφέρει ακόμα ότι η Πόπη Παπανδρέου ήταν εκείνη που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης για τον Άκη Τσοχατζόπουλο στον οποίο φέρεται να είπε «πόσο απλά θα πρέπει να σας πω ότι είμαι αποφασισμένη να σας συλλάβω;».
Γίνεται επίσης αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την πρώτη γυναίκα που έλαβε ποτέ τη συγκεκριμένη θέση, θέλοντας να τονίσει τη δυναμική παρουσία των γυναικών στην ελληνική Δικαιοσύνη. Το ρεπορτάζ καταλήγει λέγοντας ότι η διαφθορά στην Ελλάδα είναι «γένους αρσενικού» -λόγω των πολλών εμπλεκόμενων ανδρών σε σκάνδαλα- και η Δικαιοσύνη γένους θηλυκού.
matrix24.GR

Ο ανασχηματισμός και ο πάτος


Αγγελική Σπανού 

Το πιο καίριο σχόλιο για τον ανασχηματισμό ίσως να το έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί πρωθυπουργίας Καραμανλή) Ευάγγελος Αντώναρος στο twitter: “Άφωνος!”.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι μετά από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων κατέληξαν σε ένα κυβερνητικό σχήμα μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε μια εποχή τόσο έντονου αντικομματισμού μένουν πιστοί στις παραδόσεις του παλαιοκομματισμού που προτάσσει τη χρησιμοποίηση του ανασχηματισμού ως μηχανισμού νομής της εξουσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους “ημέτερους”. Ενας στρατός υφυπουργών ενεργοποιείται για να υπάρξει αναλογική γεωγραφική εκπροσώπηση, να βολευτούν πολλοί, να κλείσουν εσωκομματικά μέτωπα και να διευκολυνθεί η τήρηση των περίφημων εσωκομματικών ισορροπιών. Το νέο στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά η μοιρασιά χαρακτηρίζεται από cult επιλογές που θα προκαλούσαν θυμηδία, αν δεν μας προσέβαλαν και αν η κατάστασή μας δεν ήταν τόσο σοβαρή.
Και ναι, ο ανασχηματισμός είχε εκπλήξεις: Ποιος περίμενε, για παράδειγμα, ότι θα δούμε τον Αργύρη Ντινόπουλο υπουργό Εσωτερικών; Αν κυκλοφορούσε τέτοια φήμη λίγες μέρες νωρίτερα, θα νομίζαμε ότι πρόκειται για ύποπτες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά...

Κυβέρνηση υπηρεσιακή

Του Χριστόφορου Κάσδαγλη


Αυτός είναι ο θίασος που θα οδηγήσει τη χώρα το επόμενο διάστημα, μέχρι την ώρα που θα συρθεί σε βουλευτικές εκλογές ώστε ν’ αλλάξουν οι πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ. Το διάλειμμα τέλειωσε και η εξουσία είναι έτοιμη, έστω και μετά από δύσκολη κυοφορία, να ξαναδείξει τα δόντια της.
Απορώ ειλικρινά με τους σχολιαστές και τις κομματικές ανακοινώσεις που κατήγγειλαν ότι με τον ανασχηματισμό η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών της 25ης Μαΐου. Φυσικά και δεν το έλαβε, εάν το είχε λάβει θα είχε παραιτηθεί στις 26 Μαΐου. Εφόσον δεν παραιτήθηκε τότε, τι κυβέρνηση περιμένατε να σχηματίσει ο πρωθυπουργός, και μάλιστα έπειτα από τόση δυστοκία – κυβέρνηση αντιμνημονιακή;

Και για να μη μιλάμε μόνο για τις αστοχίες των άλλων, θέλω να ομολογήσω ότι αυτή η στήλη την περασμένη Παρασκευή έπεσε έξω. Είχε στοιχηματίσει στο παρά πέντε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα ήταν της αρεσκείας της Τράπεζας Πειραιώς. Χάσαμε! Απεδείχθη τελικά ότι ήταν της αρεσκείας της… Eurobank.

Αλλά μεταξύ μας, δεν έχει και τόση σημασία. Το βασικό είναι πως πρόκειται για κυβέρνηση υπηρεσιακή. Κυβέρνηση μικρού χρονικού ορίζοντα και περιορισμένης πολιτικής ευθύνης.

Σκεφτόμουνα παρακολουθώντας τη δύσκολη κυοφορία του νέου κυβερνητικού σχήματος ότι ο κ. Σαμαράς αντιμετωπίζει...

Κυβέρνηση προστασίας των τραπεζών

Είναι προφανές ότι η καμία αλλαγή πολιτικής δεν προβλέπεται από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης Σαμαρά που προέκυψε από τον ανασχηματισμό. Το κρισιμότερο υπουργείο, αυτό των Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, ένα πρόσωπο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στην υπηρεσία των τραπεζών.
Της Βασιλικής Σιούτη

Με την απόφαση αυτή όχι μόνο στροφή προς μία πιο κοινωνική πολιτική δεν αναμένεται –όπως επέμεναν οι κυβερνητικοί βουλευτές ότι θα συνέβαινε μετά την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα- αλλά τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν επί της ουσίας παραδέχονται απροκάλυπτα ότι ενεργούν υπό την καθοδήγηση των δανειστών, των τραπεζών και της διαπλοκής.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι επιλογή ούτε του Α.Σαμαρά, ούτε του Ευ.Βενιζέλου. Ούτε ο Κ.Σημίτης τους τηλεφώνησε υποχρεώνοντας τους να αξιοποιήσουν τον παλιό του σύμβουλο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιβλήθηκε από τους δανειστές και τους τραπεζίτες, όπως περίπου είχε γίνει και με τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό είναι κοινό μυστικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα και σχολιάζεται ήδη ευρέως, αλλά όχι επισήμως.
Η λαϊκή απαίτηση, όπως αυτή εκφράστηκε και στις ευρωεκλογές με την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ήταν να σταματήσει η κυβέρνηση να σώζει τις τράπεζες και τη διαπλοκή και να ασχοληθεί με τη διάσωση των μεσαίων και χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Οι σημερινές επιλογές του Α. Σαμαρά δείχνουν ότι αγνόησε για άλλη μια φορά το λαϊκό συμφέρον και αποφάσισε να συνεχίσει να σώζει τις τράπεζες σε βάρος του λαού.
Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση αποτελεί ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, γραφικών δεξιών και πρόθυμων υποτακτικών, σχεδιασμένη με βάση το μικροκομματικό συμφέρον και τις εσωκομματικές ισορροπίες, με αυξημένη τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παρά τη μείωση της δύναμής του. Μία κυβέρνηση από την οποία οι εργαζόμενοι, τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Η κρίση, με αυτή την κυβέρνηση, θα εξακολουθήσει να αποτελεί ευκαιρία για τις τράπεζες και τραγωδία για τους υπόλοιπους.
2010-2014 ThePressProject.gr

Αιχμηρά σχόλια Κακλαμάνη για Χαρδούβελη,Στουρνάρα και Γεωργιάδη...


Ιδιαίτερα καυστικός για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης εμφανίστηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υπουργός, Νικήτας Κακλαμάνης.

"Ο Γιάννης Στουρνάρας επέβαλε...
τον εκλεκτό του" τόνισε σε συνέντευξή του στον Βήμα FM υπογραμμίζοντας ότι «ισχυροποιείται το σημιτικό-γερμανικό μπλοκ στην κυβέρνηση».

Για τον Άδωνι Γεωργιάδη που έχασε τη θέση του υπουργού από τον Μάκη Βορίδη δήλωσε ότι «όπως έστρωσε, κοιμήθηκε». Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης στον Βήμα FM:

«Ένα στοιχείο είναι καταλυτικό: το οικονομικό επιτελείο. Εντάξει, ο Γιάννης Στουρνάρας επέβαλε τον εκλεκτό του. Και έτσι θα υπάρχει ένα πολύ ισχυρό δίδυμο.

Για τον Προβόπουλο γνωρίζετε την άποψή μου για τον τρόπο που λειτούργησε ως διοικητής της ΤτΕ και όχι ως πρόσωπο, αλλά δεν θα στενοχωρηθώ καθόλου που θα φύγει. Από εκεί και πέρα, ισχυροποιείται το σημιτικό-γερμανικό μπλοκ στην κυβέρνηση.

Το ότι κάποιοι περίμεναν και δεν είδαν το όνομά τους, είναι οι συνήθεις πικρίες που κρατάνε 10-15 μέρες. Το αίσθημα του να παραμένεις βουλευτής είναι πάντα ισχυρό.

Και θα παραμείνουν ως το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θυμηθείτε το. Εάν δείτε τη Μέρκελ να μας κάνει μια γενναία ρύθμιση χρέους τότε, ετοιμαστείτε. Μην περιμένετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εκλογές...

Σαχινίδης: Η λύση δεν είναι η επιστροφή στον εθνικό κεϋνσιανισμό...

 
... αλλά η μετάβαση στον ομοσπονδιακό κεϋνσιανισμό ...
 Την ώρα που κάποια δήθεν Κεντροαριστερά επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μέσα από τη νομή της εξουσίας, κάποιοι λίγοι προσπαθούν να προσφέρουν ένα ιδεολογικό πλαίσιο σε όσους πολίτες εξακολουθούν να...
πιστεύουν στις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας.

Ένας από αυτούς είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε σημερινό άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, εκτός των άλλων, αναφέρει:

Στις νομισματικές ενώσεις, το πρόβλημα της ύφεσης σε χώρες, αντιμετωπίζεται μέσω μεταβιβάσεων από τον κεντρικό προϋπολογισμό, που στην περίπτωση όμως της Ευρωζώνης δεν υπάρχει. Εναλλακτικά, απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό προϋποθέτει, σύγκλιση απόψεων για την καταπολέμηση της ύφεσης, που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη στην Ευρωζώνη, αφού προσεγγίζει ιδεοληπτικά την κρίση ως κρίση χρέους και προτείνει ως λύση πολιτικές λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Επομένως, η λύση για την κρίση...