Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Πλατύς Γιαλός. Σήμερα...




...τίγκα στά πλεούμενα κάθε είδους καί ...προώσεως. Μέχρι καί στόν κάβο τού Λαζάρου! (Kυριακή 20/7/14)
 (οι φωτογραφίες ξαναδημοσιεύονται γιατί από τεχνικό λάθος δέν ήσαν ορατές σέ όλους τούς υπολογιστές)
Δ.Ν.Α.


Ο μύλος τού Πεντάρα καί η Παραπορτιανή...

«Μαργαριτάρια» στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος...

 

«Βαφτίζουν» ξενοδοχείο κτίριο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου«Μαργαριτάρια» κρύβει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που θα συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παράγωγης και Εμπορίου της Βουλής την προσεχή Τρίτη.

Στις 312 σελίδες του σχεδίου νόμου και στα 54 άρθρα του δεν περιλαμβάνονται μόνον διατάξεις που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η τρόικα αναφορικά με τη δασική νομοθεσία, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, αλλά και διευκολύνσεις προς τους ιδιώτες.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο 28 παρ. 16. του νομοσχεδίου το οποίο αναφέρει πως επιτρέπεται η χρήση ξενοδοχείου σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια σε περιοχές που οι χρήσεις τους ρυθμίζονται από ειδικά διατάγματα προστασίας που εκδόθηκαν κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 4 του ν.1577/1985 (Παραδοσιακοί οικισμοί & διατηρητέα κτίρια) και εμπίπτουν στην περιοχή αρμοδιότητας του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής κατά παρέκκλιση των ειδικών αυτών διατάξεων, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Ο Αρχιεπίσκοπος στη βραχονησίδα Άμπελο, στό εκκλησάκι τής Αγίας Μαρίνας



nikas-4Στη βραχονησίδα Άμπελο στον Κορινθιακό Κόλπο, εκεί που πριν από δεκαετίες χτίστηκε το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από...
κληρικούς και συνεργάτες του.
Πριν σχεδόν σαράντα χρόνια μια ομάδα κληρικών έχτισε, κυριολεκτικά με τα χέρια, κουβαλώντας τούβλα και λάσπη, αυτό το μικρό εκκλησάκι που σήμερα πανηγύριζε.
Ανάμεσα στους κληρικούς που έχτισαν το μικρό ναό της Αγίας Μαρίνης ήταν ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο νυν Μητροπολίτης Θηβών Γεώργιος, ο οποίος προεξήρχε της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας.
Στο ναό παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Αθ. Αθανασόπουλος, ο διοικητής της 865 ΤΕΝΕΦ κ. Ιωάννης Ιωάννου, η δήμαρχος Λειβαδέων Παναγιώτα Πούλου και πλήθος κόσμου.
Ο Αρχιεπίσκοπος στη σύντομη ομιλία του προς τον κόσμο που ήρθε με βάρκες από τους γύρω οικισμούς της Βοιωτίας για να τιμήσει την Αγία Μαρίνα αναφέρθηκε στον Όσιο Λουκά που ασκήτευσε στην Άμπελο από το 943 μέχρι το 946 μΧ., ο οποίος όπως είπε "αν και μόνος άναψε τη φωτιά".
Έτσι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, και εμείς με αυτό το παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε μόνοι τον αγώνα τον καλό αφού και ένα άτομο μπορεί να δώσει τη μάχη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του μικρού άνυδρου νησιού, τόσο τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, όσο και τους μεταβυζαντινούς και στο "δάσκαλειό" που υπήρχε εκεί, τον χώρο όπου επί τουρκοκρατίας διδάσκονταν κρυφά η ελληνική γλώσσα, η θρησκεία και η εθνική μας παράδοσης.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής των οικονομικών της Εκκλησίας, ο Αρχιδιάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης, ο διευθυντής Επικοινωνίας και Τύπου, Χάρης Κονιδάρης, ο υπεύθυνος Διαδικτύου, Χρόνης Τσιανάκας, ο τεχνικός σύμβουλος της ΕΚΥΟ κ. Βασίλης Τσούρας και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αρχιεπισκοπής κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης.
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος και ο επιχώριος μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Αντώνιος Βαρθολομαίος έθεσαν σε εφαρμογή και λειτουργία το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ που εγκαταστάθηκε στο νησί και υδροδοτεί και ηλεκτροδοτεί εξ ολοκλήρου την Άμπελο, αλλά και τους γύρω οικισμούς στην χερσαία πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου.
nikas-10nikas-7
nikas-8nikas-6
nikas-9 
roromfea.gr

Όλγα, πού πας; Γιάννη, θα πάω στα καράβια...

Έπαιρνε ο Γιάννης τις απίστευτες πάσες της Όλγας και κάρφωνε κατακέφαλα.

Ο βασιβουζούκος που είπε ότι...
"τα νεκροταφεία είναι γεμάτα αναντικατάστατους" αυτήν τη στιγμή τρώει τη γλώσσα του μαριναρισμένη σε φύλλα οξιάς και περιχυμένη με σος από πρώιμα αυγά οξυρύγχου. Η Όλγα μας, κυρίες μου και κύριοι, η Όλγα η Τρέμη που φεύγει από το Megaμετά από εννιά έτη ευδοκίμου υπηρεσίας, είναι παντελώς αναντικατάστατη. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί παρουσιαστής που θα κάνει σαράντα σαρδάμ μέσα σε σαράντα λεπτά, αυτό δεν ήταν δελτίο, ήταν φεστιβάλ γλωσσικού στραμπουλήγματος. Ένα μεγάλο βόδι τής πατούσε τη γλώσσα - προς θεού, δεν είναι υπαινιγμός για τον Μανώλη Καψή, είναι στίχος του Αισχύλου («Βους επί γλώσση βέβηκεν», Αγαμέμνων, στ. 36-7).

Δεν ήταν βόδι, ήταν η αγαθή πλευρά του...

"Η κυβέρνηση επιβραβεύει τους καταπατητές των δασών"...

«Η κυβέρνηση επιβραβεύει τους καταπατητές των δασών»Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης ο βουλευτής Βασίλης Αποστόλου καταγγέλλει ότι με το νέο νομοσχέδιο για τα δάση το κράτος όχι μόνο επιβραβεύει τους καταπατητές των δασών αλλά και...
κλείνει το μάτι στους επόμενους.

Στην δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου “»Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών -Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσία» τονίζει ότι το νομοσχέδιο αυτό «υπηρετεί τη λεηλασία και τον αποχαρακτηρισμό των δασών».

Διαβάστε όλη την δήλωση:

«Η κατάθεση ενός δασικού νομοσχεδίου στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου μπορούσε να είχε ένα μόνο στόχο: την καλύτερη οργάνωση της δασοπροστασίας.

Δυστυχώς το σημερινό νομοσχέδιο αυτό που υπηρετεί είναι: Τη λεηλασία και τον αποχαρακτηρισμό των δασών

Μόνο και μόνο οι ρυθμίσεις δυνατοτήτων: αποχαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, δηλαδή έχουν τεθεί σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, και μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων,

δείχνουν ότι η κυβέρνηση όχι μόνο επιθυμεί να επιβραβεύσει τους καταπατητές των δασών αλλά και κλείνει το μάτι στους επόμενους.

Είναι σίγουρο ότι όλα τα πολεοδομικά αλλά και χρήσεων γης ζητήματα που επιχειρεί να λύσει μέσα από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση που θεσμοθετεί θα σκοντάψουν στη νομολογία του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι για την επίλυση των προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάρχουν στο δασικό χώρο, προαπαιτείται η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών, για τους οποίους δεν γίνεται καμιά αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Εμείς μόνο τότε μπορούμε να μπούμε στη σχετική συζήτηση.»...
tribune.gr

Νέοι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση...


samaras-venizelos Στα θερινά τμήματα της Βουλής «διασκορπίστηκαν» τα δύσκολα νομοσχέδια. Όμως τα αγκάθια για τους δύο εταίρους παραμένουν και είναι πολλά! Μετά την τριήμερη ανάπαυλα στη Φλωρεντία ο πρωθυπουργός γυρίζει στην Αθήνα για να...
συγκρατήσει τις προσδοκίες που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε το τελευταίο διάστημα για χαλάρωση του Μνημονίου.
Η πλειοδοσία κοινωνικής ευαισθησίας, στην οποία επιδίδονται οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, διευκολύνει βεβαίως τις θερινές τους περιοδείες στις εκλογικές τους περιφέρειες, όμως την ίδια ώρα δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στο κυβερνητικό σχήμα που είναι υποχρεωμένο να κινείται εντός του ανελαστικού χρονοδιαγράμματος της τρόικας.
Την προσεχή εβδομάδα, στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής παίρνουν σειρά τα νομοσχέδια για τα δάση, την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και ακολουθούν τα ν/σ για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και τη μείωση του διοικητικού κόστους. Το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες θα παραμείνει ανοιχτό σε διαβούλευση και μάλλον θα μετατεθεί η κατάθεσή του στο τρίτο θερινό τμήμα, τον Σεπτέμβριο όταν θα επιστρέψει η τρόικα. «Η κυβέρνηση θα τηρήσει χωρίς παρέκκλιση όλες τις δεσμεύσεις της», είναι η διαβεβαίωση του κυβερνητικού επιτελείου, και παράλληλα «περιμένει από τους εταίρους ότι θα είναι συνεπείς στις δικές τους δεσμεύσεις».
Στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου το ελληνικό πρόβλημα αναμένεται να πάρει τον δρόμο του με την έναρξη των συνομιλιών για τη διευθέτηση του χρέους. Ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρθηκε στους χρονικούς περιορισμούς που έχει η κυβέρνηση, λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τον Φεβρουάριο, ενώ και στο γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι το θέμα της διευθέτησης συζητήθηκε εκτενώς.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Παιχνίδια αίσχους...


Μαρία Χούκλη


Μοιάζει με σπασμένη κούκλα.

Εξαρθρωμένη από το πολύ παιχνίδι.

Άτσαλα αφημένη στην άμμο, σαν να την...
ξέχασε ο κάτοχός της, φεύγοντας βιαστικά για τη δροσερή θάλασσα που διακρίνεται στο βάθος ή για το σκιερό σπίτι δεξιά στο κάδρο.

Μοιάζει με παλιά πάνινη κούκλα, λερωμένη από τα πολλά χέρια που την κράτησαν, την τάισαν, τη νανούρισαν, τη μάλωσαν, τη χάιδεψαν, την κοίμισαν, της τραγούδησαν, την έσφιξαν στην αγκαλιά τους, ήταν συντροφιά τους νύχτα και μέρα, χειμώνες και καλοκαίρια. Μαζί στα γέλια και στα κλάματα, στο κυνηγητό και στο κρυφτό, στον πόλεμο και στην ειρήνη. Πιο πολύ στον πόλεμο παρά στη σύντομη ειρήνη.

Χρειάζεσαι μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσεις ότι είναι ένα παιδί. Ήταν ένα παιδί, που δεν θα μεγαλώσει ποτέ.

Ένα μελαχρινό αγόρι 3-4 χρονών, με το προσωπάκι του στην άμμο, διαλυμένο από πυρά που στόχευαν ενήλικες αλλά οι «έξυπνες» βόμβες δεν έκαναν διάκριση.

Πρόλαβε να φοβηθεί; Έτρεξε άραγε να σωθεί;

«Παράπλευρες απώλειες», «εκφράζουμε τη θλίψη μας», «αυστηρές επιπλήξεις», «ανησυχία για την κλιμάκωση», «εκκλήσεις για εκεχειρία».

Αίσχος, αίσχος, αίσχος...