Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Οπισθοδρομική κομπανία…

Ο «υπουργός», ο υιός (που τσαλάκωσε το ενημερωτικό προφίλ του πατρός του) και η «φίρμα»…
Ο υιός Θοδωρής είχε πάντα το νου του στο lifestyle και τα τοιαύτα (αντίθετα με τον πατέρα του, Μίνωα, που κυρίως τον ενδιέφερε η ενημέρωση και για ένα μεγάλο διάστημα τα είχε καταφέρει πολύ καλά). Πολλοί ‘λεγαν πως είχε μια απέχθεια στο ενημερωτικό κομμάτι του σταθμού, γι’ αυτό και…
μόλις ανέλαβε, κατάφερε, με αδέξιες κινήσεις και λάθος επιλογές να καταβαραθρώσει το κανάλι, στον τομέα της ενημέρωσης και να το φτάσει στη σημερινή ανυποληψία των μονοψήφιων αριθμών στις τηλεθεάσεις.

Και ξαφνικά, ξύπνησε. Προσέλαβε έναν πρώην διευθυντή του καναλιού και πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιωάννη Μιχελάκη, τον καθ’ ημάς Μιχελάκα και ταυτόχρονα δείχνει να έχει συμφωνήσει με μια περιφερόμενη – αυτόν τον καιρό – φίρμα της ενημέρωσης, τον Ν. Χατζηνικολάου.

Ο Κυριακού ξαναζεσταίνει κρύο φαγητό. Που συνήθως, δεν τρώγεται…
 

Ευχές από την ΚΔΕΠΠΑΜ


«Πρόσεξε, θα σου γράψω κακή κριτική!»

«Δεν μου αρέσει, να το πάρετε πίσω» είπε ο πελάτης στον ευγενέστατο σερβιτόρο.
«Δεν μου αρέσει, να το πάρετε πίσω» είπε ο πελάτης στον ευγενέστατο σερβιτόρο.
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ
Το «θα σου γράψω κακή κριτική» είναι το νέο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», έλεγε ένας φίλος πρόσφατα, διηγούμενος ιστορίες καθημερινής τρέλας που διαδραματίζονται στα εστιατόρια, με πελάτες που με το παραμικρό απειλούν να διασύρουν τις επιχειρήσεις online. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και έγινα μάρτυρας ενός ανάλογου περιστατικού. 
Εστιατόριο στον Κεραμεικό, βράδυ Σαββάτου. Στο διπλανό τραπέζι κάθεται τετραμελής παρέα. Αμέσως αρχίζουν τις παρατηρήσεις στον σερβιτόρο που προς τιμήν του απαντά πάντα ευγενικά. «Δεν μου αρέσει το πιάτο μου, πάρτε το πίσω» έφτασε να πει ο ένας. «Να σας ετοιμάσει κάτι άλλο η κουζίνα;» του απαντά πάλι ευγενέστατα εκείνος. «Οχι ευχαριστώ» είπε απότομα ο πελάτης. «Δεν θα σας το χρεώσουμε καν, μας συγχωρείτε». Εκπληκτοι λίγο αργότερα, ακούσαμε την παρέα να χασκογελάει γράφοντας κάτι στο κινητό. «Τώρα θα δουν» έλεγαν. Οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν όταν, φεύγοντας από το εστιατόριο, συνδεθήκαμε με τη σελίδα του στο facebook:

Φόβοι γιά Μαρινόπουλο...

Τέλος η ενδιάμεση χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου

Οι φόβοι που είχαν διατυπωθεί ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, ότι δηλαδή τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης του Μαρινόπουλο δεν επαρκούν για να καλύψουν τη μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης για τον τελευταίο μήνα του 2016, φαίνεται ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι ελπίζουν σε μια θετική δικαστική απόφαση μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση του Μαρινόπουλου στον Σκλαβενίτη και να αποδεσμευθεί η προβλεπόμενη κύρια χρηματοδότηση, η οποία θα επιτρέψει πλέον την κανονική λειτουργία του. Χθες, στο ζήτημα υπήρξε και κυβερνητική παρέμβαση, μέσω κύκλων του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, η οποία φέρεται να προκάλεσε την ενόχληση των εμπλεκομένων πλευρών.
Οπως, λοιπόν, είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της 13ης Δεκεμβρίου 2016, τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ τελείωσαν και θεωρείται πολύ πιθανό ότι η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, ποσό συνολικού ύψους περίπου 8-10 εκατ. ευρώ, δεν θα καταβληθεί στους 10.800 εργαζόμενους του Μαρινόπουλου. Στους εργαζομένους, πάντως, έχει καταβληθεί εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών το Δώρο των Χριστουγέννων. Οι εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου θα συνεδριάσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των δεδουλευμένων τους, μέσω δηλαδή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του Μαρινόπουλου. Το τελευταίο «όπλο» σημειώνεται ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί και από μεμονωμένους εργαζομένους, χωρίς να απαιτείται κάποια απόφαση συλλογικού οργάνου. Το σωματείο των εργαζομένων, πάντως, τηρεί για την ώρα χαμηλούς τόνους, ενώ κύκλοι του Σκλαβενίτη εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές.

Η μοναδική διαθέσιμη πηγή κεφαλαίων στην παρούσα φάση για τη λειτουργία των περίπου 70 καταστημάτων του Μαρινόπουλου, τα οποία τροφοδοτεί ο Σκλαβενίτης, είναι ο τζίρος που κάνουν αυτά τα καταστήματα. Πρόκειται δηλαδή για ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο Σκλαβενίτης προκειμένου να γεμίζουν τα ράφια των καταστημάτων αυτών και μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην εταιρεία ως πωλήσεις. Σημειώνεται δε ότι ο Σκλαβενίτης έχει διαθέσει και άλλα 15 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ενοικίων των καταστημάτων του δικτύου του Μαρινόπουλου, έτσι ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εξώσεων.

Περισσότερο σύγχυση παρά έργο φαίνεται, εξάλλου, ότι προσέφεραν χθες οι διαρροές από το περιβάλλον του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη. «Οι εργαζόμενοι της “Μαρινόπουλος Α.Ε.” δεν πρέπει να ανησυχούν, λόγω της καθυστέρησης καθαρογραφής της δικαστικής απόφασης. Η καθυστέρηση αυτή, που οφείλεται στους δυστυχώς συνήθεις αργούς ρυθμούς της Δικαιοσύνης, δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση, με όλες τις δυνάμεις της, θα προσπαθήσει, μια επιτυχής συμφωνία υπέρ 13.000 εργαζομένων και χιλιάδων προμηθευτών, να υλοποιηθεί», ανέφεραν κύκλοι του υπουργού. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν στην «Κ» νομικοί κύκλοι με άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, πρώτον δεν έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση, ώστε να καθυστερεί η καθαρογραφή της, δεύτερον, η τοποθέτηση χαρακτηρίζεται παρακινδυνευμένη, καθώς ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι το περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και τρίτον, μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης και να αποβεί τελικώς σε βάρος της προσπάθειας εξυγίανσης του Μαρινόπουλου. 

kathimerini.gr

Ντόναλντ Τραμπ, το πιο… γκουγκλαρισμένο πρόσωπο...

για το 2016...
Ντόναλντ Τραμπ, το πιο… γκουγκλαρισμένο πρόσωπο για το 2016Οι άνθρωποι ανά την υφήλιο ήθελαν να μάθουν για τον Ντόναλντ Τραμπ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φέτος. Ο εκλεγμένος Πρόεδρος κέρδισε τη...
διάκριση να είναι η πιο δημοφιλής αναζήτηση σε 88 χώρες το 2016, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στο Time η Google. Στον παρακάτω χάρτη οι χώρες με κίτρινο χρώμα που τον ανέδειξαν πρώτο.

O Tραμπ αποτέλεσε το επίκεντρο της προσοχής παντού από την Ινδία μέχρι το Μεξικό και το Βέλγιο. Άλλοι πολιτικοί μπήκαν επίσης στη λίστα, όπως ο Χούλιο Γκουζμάν, που κατέβηκε υποψήφιος για Πρόεδρος στο Περού αλλά απορρίφθηκε και τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας που κατηγορήθηκε για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Οι αθηλητές τράβηξαν επίσης το ενδιαφέρον, με τους χρυσούς ολυμπιονίκες Μαριάνα Παχόν και Τζόζεφ Σκούλινγκ να εγείρουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Κολομβία και τη Σιγκαπούρη αντίστοιχα. Μετά ήταν οι διασημότητες: Ο Λεονάρντο ντ Κάπριο στο Μαρόκο, η Τζίτζι Χαντίντ στο Μαυροβούνιο και η Αντζελίνα Τζολί στην Τυνησία...

newpost.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                               ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (29.12.16)

Το (αμφίρροπο) στοίχημα της Αθήνας για πολιτική λύση

Tvxs Ανάλυση  | 29 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 10:17 | 29 Δεκ. 2016
Στη λεπτή, και δύσκολη, ισορροπία ανάμεσα στον «έντιμο συμβιβασμό» και τις στοχευμένες επιθέσεις κατά Σόιμπλε και ΔΝΤ βασίζει η κυβέρνηση τη στρατηγική της, αλλά και τις προσδοκίες της για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμη κι εντός του επόμενου μήνα.

Το μήνυμα που εκπέμπεται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το οικονομικό επιτελείο είναι μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για θετικές εξελίξεις στο μέτωπο με τους δανειστές μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ - πέραν τακτικισμών και ρητορικής - η επιστολή Τσακαλώτου προς Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ βάζει οριστικό τέλος στην όποια βάση μπορεί να είχαν τα εκλογικά σενάρια.
Στο στόχαστρο ο «εμπρηστής» Σόιμπλε
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο κυβερνητικός σχεδιασμός εξακολουθεί να κρατά σε πρώτο πλάνο την ανάδειξη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως του εν δυνάμει εμπρηστή και του βασικού υπαίτιου - σε αγαστή, καίτοι σιωπηλή συνεργασία με το ΔΝΤ - για την καθυστέρηση της αξιολόγησης και της συμφωνίας με τους πιστωτές.
Επ’ αυτής της στόχευσης η τελευταία, και πλέον ενδεικτική, κίνηση έρχεται με το άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Open Democracy - ένα άρθρο που, ουσιαστικά, αποδίδει στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προθέσεις...

Το έστρωσε στη Νάξο!

Τα χιόνια έφτασαν και στα νησάκια των Κυκλάδων

tvxs.gr 12:36 | 29 Δεκ. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:38 | 29 Δεκ. 2016

Χθες το βράδυ πυκνή ήταν η χιονόπτωση στη Νάξο με αποτέλεσμα να το στρώσει στο νησί. 



Φωτογραφίες via naxospress.gr

Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας...

...μέχρι τις 2 Ιανουαρίου (τήν ερχόμενη Δευτέρα) του νέου έτους
Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας Παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για την μη καταβολή ισούται με το ύψος των τελών, το οποίο θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.

Η παράταση δεν ισχύει για την κατάθεση πινακίδων και έτσι η καταληκτική ημερομηνία παραμένει η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου...
 

Δημοσκόπηση για ΕΕ...

Δυσφορία των ψηφοφόρων, αλλά δεν θέλουν έξοδο
Δημοσκόπηση για ΕΕ: Δυσφορία των ψηφοφόρων, αλλά δεν θέλουν έξοδο -Τι πιστεύουν οι Έλληνες; - Media
Τι πιστεύουν οι Έλληνες;...
Οι ψηφοφόροι των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία πιστεύουν ότι οι χώρες τους οδεύουν στη...
λάθος κατεύθυνση αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία γενικότερη ευρωπαϊκή τάση να ακολουθήσουν τη Βρετανία σε έξοδο από την ΕΕ, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση που δημοσιοποιείται σήμερα.
Η αναπάντεχη απάντηση για έξοδο της Βρετανίας (Brexit) σε δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, η οποία είχε χαιρετισθεί από τον τότε υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ως "θαύμα, έχει εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά το μέλλον των προσπαθειών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδυτές προσέχουν για οποιοδήποτε σημάδι αύξησης της λαϊκής δυσφορίας πριν από τις εκλογές το 2017 στη Γαλλία και τη Γερμανία, και πιθανώς και στην Ιταλία.
Σύμφωνα με μία διαδικτυακή σφυγμομέτρηση WIN/Gallup International 14.969 ατόμων, οι ψηφοφόροι σε όλη την ΕΕ δυσφορούν αλλά η υποστήριξή τους για την ΕΕ παραμένει ψηλότερη από 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα...

Πόσο θα συνεχιστεί ο χιονιάς...

πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες...
Φωτογραφία: Intime News/Κώτσιαρης Γιάννης
29.12.16 
Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις τουλάχιστον σε Κρήτη και Κυκλάδες, ενώ...
λίγο νωρίτερα, το πρωί της ίδιας ημέρας, θα... αποχαιρετήσει τον χιονιά η Αττική. 

Η επέλαση του χιονιά ξεκίνησε από τις 3 περίπου τα ξημερώματα σε Θεσσαλία, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης. 

Στην Αθήνα χιόνισε όχι μόνο στα βόρεια προάστια αλλά και στο κέντρο και στα νότια. 

Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
Μέσα στις επόμενες ώρες ισχυρή χιονόπτωση θα υπάρχει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, σε νοτιοανατολική Θεσσαλία και κυρίως στη Μαγνησία και στη νοτιοανατολική Στερεά, ενώ χιονόστρωση θα έχουμε σε Φθιώτιδα, Αττική, Εύβοια και Σποράδες. 

Από το μεσημέρι χιονόστρωση θα υπάρξει και σε πιο χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου θα φθάσουν, μάλιστα, μέχρι χαμηλά υψόμετρα. 

Από το βράδυ της Πέμπτης τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα σε τμήματα της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Κρήτης.

Τι προβλέπεται για την Αττική
Οσον αφορά στην Αττική, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι, η χιονόπτωση θα συνεχιστεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου. Μάλιστα, προβλέπουν ότι τις επόμενες ώρες, το απόγευμα, τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι κατά διαστήματα ισχυρά, μέχρι και αύριο. Ορισμένοι, δε, εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο κύμα χιονιά θα πλήξει την Αττική αύριο. Σημειώνουν ότι ο καιρός θα ανοίγει και θα κλείνει συνεχώς και ότι οι χιονοπτώσεις θα ξεκινούν από υψόμετρο 150 μέτρων. 

Σε Κυκλάδες και Κρήτη τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου... 

Σύμφωνο Σταθερότητας: Ένας μόνιμος ζουρλομανδύας...

Άρθρο στο Open Democracy
Επικριτικός απέναντι στην εμμονή ορισμένων κέντρων λήψεων αποφάσεων στην Ευρώπη για την πιστή εφαρμογή των κανόνων στην Ευρώπη εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στο Open Democracy, επισημαίνει ότι εάν συνεχιστεί η εμμονή στο αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες» η Ευρωζώνη αναμένεται να οδηγηθεί σε διάλυση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη των δύο αφηγήσεων» επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει προσκολληθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο λειτουργεί ως ένας «μόνιμος ζουρλομανδύας».

Το συγκεκριμένο αφήγημα, εντοπίζεται κυρίως στις χώρες του βορρά και τις δεξιές πολιτικές δυνάμεις, αλλά και σε ορισμένες πολιτικές «πτυχές της κεντροαριστεράς» και απόψεις, όπως του Μπλερ, του Σρέντερ και του Σημίτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών αυτής της θέσης συνίσταται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες και ότι η συχνή αλλαγή αυτών μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Ε.Ε. και του ευρώ.

Παράλληλα, εξαιτίας εν λόγω αφηγήματος, οι πολίτες του βορρά...

Οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι το 2016...

...σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg...
Οι πλούσιοι του πλανήτη έγιναν πλουσιότεροι το 2016Το 2016 κλείνει θετικά για τους πλούσιους του πλανήτη που είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 237 δισ. δολάρια σύμφωνα με το...
Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

Εν μέσω απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων από την Κίνα στην αρχή του έτους, της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit στα μέσα της χρονιάς και της εκλογής του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ προς το τέλος της χρονιάς, οι μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου αυξήθηκαν, παρά τις μεγάλες αυξομειώσεις, κατά 5,7% στα 4,4 τρισ. δολάρια μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης στις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα περισσότερα κέρδη είχε ο Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 11,8 δισ. δολάρια φέτος. Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες μετά το ράλι που πυροδότησε η νίκη του Τραμπ, που αύξησε την περιουσία του Μπάφετ κατά 19% σε 74,1 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους.

Στη λίστα με τη μεγαλύτερη αύξηση της προσωπικής περιουσίας οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 91,5 δισεκ. δολάρια, και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ.

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός ανάμεσα σε αυτούς με τις πέντε καλύτερες επιδόσεις, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 7,1 δισ. δολάρια στα 38,9 δισ. δολάρια. Ο Γκέιτς παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο καθ’ όλη τη χρονιά.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο πλουσιότερος στην Ευρώπη και ιδρυτής της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, ήταν στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς μέχρι που ο Μπάφετ κατέλαβε τη θέση του τον Νοέμβριο. Ο Ορτέγα, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 1,7 δισ. δολάρια το 2016, είναι ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο με 71,2 δισεκ. δολάρια....

newsbeast.gr

 



Oh Suzie Suzie (και Σία) Q…

Η… μπούκα, το ξημέρωμα…

Να φχαριστηθούμε το χιονιά, μας πρότεινε η συμπαθής μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Suzie. Συμφώνησε μαζί της και η εξίσου συμπαθής παρουσιάστρια Σία. Αχ, τι ωραίες που είναι αυτές οι φωτογραφίες (από το Μέτσοβο και κάπου αλλού), που μας δείχνεις, αναφώνησε η παρουσιάστρια.

Κλασική, εκφυλισμένη αστική άποψη περί δημοσιογραφίας, που ‘λεγαν και οι παλαιοκομουνιστές. Κυρίες μου, για να…
«φχαριστηθούμε το χιονιά», θα πρέπει να ‘χουμε φράγκα. Να ‘χουμε ζέστη στο σπίτι. Να δουλεύουν στο φουλ τα καλοριφέρ και οι σόμπες. Και αυτή την εποχή, οι περισσότεροι, δεν τα ‘χουν. Και σας ακούνε να λέτε αυτά και ανατριχιάζουν.

Κατά τα’ άλλα, όπως μας πληροφόρησε η Suzie, το ξημέρωμα θα αρχίσει να πέφτει το περισσότερο χιόνι. «Θα ‘χουμε την μπούκα του χιονιά»…
 

Ας μην υποκρινόμαστε πως «το 2016» φταίει που πεθαίνουν πολλοί αγαπημένοι διάσημοι...


Είναι γεγονός ότι μέσα στο 2016 έφυγαν πολλοί πρωτοκλασάτοι καλλιτέχνες. Είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό να κατηγορούμε τη χρονιά και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τη γρουσουζιά και...
να ελπίζουμε πως τα πράγματα θα αλλάξουν το 2017, αλλά αυτό δεν θα τα κάνει να αλλάξουν.

Ο συντάκτης του BBC Νικ Serpell, ειδικός στις νεκρολογίες, εξήγησε τον περασμένο Απρίλιο γιατί το 2016 είχε ήδη τόσους σημαντικούς θανάτους (και γιατί θα ακολουθούσαν ακόμα περισσότεροι).

Οι άνθρωποι που έγιναν διάσημοι απ' το 1960εισέρχονται πλέον στην δεκαετία των 70 και αρχίζουν να πεθαίνουν, ενώ πλέον υπάρχουν πολύ περισσότεροι διάσημοι από το παρελθόν, όταν οι μόνοι πραγματικά διάσημοι ήταν από το σινεμά. Επίσης αυτοί που τώρα πεθαίνουν ανήκουν στη γενιά του baby-boom, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1964, όταν υπήρξε μια τεράστια αύξηση του πληθυσμού. Περισσότερα μωρά στη γενιά του baby-boom, σημαίνει περισσότεροι διάσημοι στη συνέχεια.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην εντύπωση ότι περισσότερες διασημότητες πεθαίνουν, είναι -πέρα απ' το ότι έχουμε περισσότερες διασημότητες από ό, τι πριν- είναι πως μαθαίνουμε ένα σωρό θανάτους που δε θα μαθαίναμε ποτέ αν δεν υπήρχαν τα social media.

Εκτός όμως απ' αυτούς που έφυγαν σε βαθιά γεράματα (πχ. ο Λέοναρντ Κοέν ήταν 82 ετών, ο Gene Wilder ήταν 83, η Ζα Ζα Γκαμπόρ ήταν 99!) ή γι' αυτούς που πέθαναν από ασθένειες που δεν μπορούσαν να αποτρέψουν, υπάρχουν και οι «νέοι» - και γι' αυτούς συνήθως δεν φταίει η κακή χρονιά ούτε η κακιά η μοίρα τους.

Μετέφρασα αποσπάσματα από ένα ενδιαφέρον ποστ της Judy Anne. Έχει τον τίτλο: Δεν σκοτώνει ανθρώπους το 2016. Δεν φταίει το 2016 που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν πολλοί απ' τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες σε μικρή ηλικία. Φταίει η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Είπαμε χιλιάδες φορές για το «κακό 2016» αλλά μας διέφυγε κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τους θανάτους. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ αποκάλυψε με φετινή του μελέτη πως ο προσδόκιμος όρος...

Ιδού μια λαμπρή ιδέα

ΔΝΤ
Τάσος Παππάς
Επιμένει το ΔΝΤ ότι απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο εργασιακό πεδίο για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να γίνει η χώρα πιο ελκυστική για τους σοβαρούς επενδυτές.
Το λένε τα στελέχη του με κάθε ευκαιρία, το γράφουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ που έχουν καλές προσβάσεις στην Ουάσιγκτον, το μεταδίδουν με τη δέουσα τρομοκρατική διάσταση και εγχώριοι δίαυλοι ενημέρωσης.
Θέτει μετ' επιτάσεως τα γνωστά θέματα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων (ποσώς ενδιαφέρει τους μάγους του Ταμείου η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου), τη μη επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων (πρόκειται για αριστερή ιδεοληψία κατά πως λένε και οι σύμβουλοι του ΔΝΤ στην Ελλάδα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και η βασική εργοδοτική οργάνωση), το λοκ άουτ (αφού έχουν οι εργάτες το δικαίωμα στην απεργία, γιατί να μην το έχουν και οι ιδιοκτήτες) και για την αλλαγή επί το αυστηρότερον του νόμου για την απεργία (να μη γίνονται ποτέ).
Υπάρχει, πάντως, κάτι που απορώ πώς δεν το έχουν σκεφτεί στο ΔΝΤ ή δεν τους το έχουν προτείνει οι άνθρωποί τους εδώ στην Αθήνα.
Ρίχνω ιδέα: Να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να περάσει με νόμο ότι η καταβολή μισθού στον ιδιωτικό τομέα δεν θα είναι υποχρεωτική για τους εργοδότες, αλλά προαιρετική, όχι τακτική (κάθε πρώτη και 15 ή στο τέλος του μηνός), αλλά σε χρόνο που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι εργοδότες (όταν διευκολύνονται, δηλαδή), έτσι ώστε να υπάρχει το στοιχείο του ευχάριστου αιφνιδιασμού για τους υπαλλήλους τους.
Με τέτοιου τύπου ρυθμίσεις, ουρά θα κάνουν οι επενδυτές στα σύνορα της χώρας.
Πώς είπατε; Αυτό ισχύει σε μεγάλη κλίμακα και σήμερα; Σωστό.
Πράγματι, η εθελοντική καταβολή του μισθού είναι καθεστώς σε πολλές επιχειρήσεις.
Ανάμεσά τους και αρκετά μέσα ενημέρωσης, μερικά εκ των οποίων (τι ειρωνεία) κλαίνε, οδύρονται, θυμώνουν και εξεγείρονται με τις περικοπές μισθών.
Των άλλων όμως. Για τους δικούς τους έχει ο Θεός.
Και όταν οι εργαζόμενοί τους, απελπισμένοι από την απληρωσιά και την κοροϊδία σκέφτονται την απεργία, τους καταγγέλλουν για αχαριστία.
Και έτσι έχουμε το φαινόμενο των πλούσιων ιδιοκτητών με πτωχευμένες, χρεοκοπημένες ή βαριά χρεωμένες επιχειρήσεις.
Λέτε ότι αυτό το σύστημα (γιατί περί συστήματος πρόκειται) θα εξαρθρωθεί με τις προτάσεις του ΔΝΤ;
Ωραίο ανέκδοτο. 

28.12.2016 
efsyn.gr

Όλα μαζί...

Ποιος λέει αλήθεια; Ο Τσακαλώτος διαβεβαιώνοντας τους πιστωτές ότι το επίδομα στους συνταξιούχους είναι μια εφάπαξ παροχή που δεν θα επαναληφθεί χωρίς συνεννόηση ή ο...
Φλαμπουράρης απευθυνόμενος στο εσωτερικό ακροατήριο που μιλά για 13η σύνταξη;

Μήπως έχει δίκιο η αντιπολίτευση που καταγγέλλει «επιστολή ντροπής και υποτέλειας» σχολιάζοντας όσα γράφει ο ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς δηλώνοντας αφοσίωση στις μνημονιακές δεσμεύσεις;

Ποια ακριβώς είναι η ντροπή και πια η υποτέλεια; Η έμπρακτη παραδοχή της πραγματικότητας ότι η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο λόγω χρεοκοπίας και αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές;

Η υπενθύμιση αυτού που ξέρουμε, ότι το μοναδικό εθνικό σχέδιο τα τελευταία χρόνια, από τότε που ξέσπασε η κρίση, είναι το μνημόνιο; Η μήπως η επιβεβαίωση του περιορισμού της κυριαρχίας της χώρας από τη στιγμή που βρέθηκε στην ανάγκη των θεσμικών πιστωτών;

Αν ο Τσίπρας είναι yesman γιατί δεν τον θέλει ο Σόιμπλε; Αν υποτάσσονται, προσκυνάνε, γλύφουν εκεί που έφτυναν και όλα αυτά που τους καταλογίζουν οι ευγενείς της αντιπολίτευσης, τότε γιατί δεν έχει κλείσει ακόμη η δεύτερη αξιολόγηση, γιατί δεν έχουμε μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γιατί δεν ανταμείβει την κυβέρνηση το Βερολίνο;

Δεν βγάζει νόημα: Και αυλικοί των δανειστών και θύματά τους και εντολοδόχοι των εταίρων και αντίπαλοί τους και αγκιστρωμένοι στην εξουσία και επιχειρούντες ηρωική έξοδο. Μπορεί να ισχύουν όλα μαζί;

Ένα ίσχυε πάντα: Ότι η χώρα πτώχευσε αλλά το παιχνίδι συνέχισε να παίζεται με τους προηγούμενους όρους, απλά λιγόστεψαν οι οικονομικές δυνατότητες. Μίκρυνε η πίτα του πελατειασμού, αλλά άντεξε η δομή του, θα τον ξαναβρούμε όπως τον ξέραμε, αν η χώρα περάσει τον κάβο.

Αλλά και γι' αυτό, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει τον κάβο ή πως, όταν τον περάσει, δεν θα είναι μια άλλη, άσχημα γερασμένη, χώρα...

Αγγελική Σπανού