Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα




                                                                                                                         (από "ΤΑ ΝΕΑ")

Ώρα μηδέν. Η Σκωτία αποφασίζει:

 «Ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Εδιμβούργο. Η Σκωτία προσφεύγει στις κάλπες για να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της. Ένα δημοψήφισμα κρίσιμο τόσο για την τύχη της Σκωτίας, όσο και για την μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης. 
Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 αύριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Tα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής. Όσο για την εκτίμηση του αποτελέσματος φαντάζει μάλλον δύσκολη με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους ψηφοφόρους διχασμένους ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων να δείχνει ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Στις επτά πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το «όχι» στην ανεξάρτητη Σκωτία είχε προβάδισμα μεταξύ δυο και έξι μονάδων αλλά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο. Η τελευταία δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, δείχνει ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Τις προηγούμενες ημέρες η μάχη μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου πήρε φωτιά. Ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, έκλεισε την εκστρατεία του για το δημοψήφισμα με μία συγκέντρωση στο Περθ. «Το δημοψήφισμα είναι η ευκαιρία μίας ζωής, και πρέπει να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια» ήταν το μήνυμά του.

Από το Λονδίνου οι εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξαν δραματικές. Η σημαία της Σκωτίας κυμάτιζε στην Ντάουνινγκ Στριτ και ο ίδιος δε δίστασε να υποσχεθεί περισσότερες αρμοδιότητες στην χώρα.

Χθες ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν (Σκωτσέζος ο ίδιος) κάλεσε σε συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο «να δώσουν το "παρών" στην κάλπη, να κινητοποιήσουν φίλους και συγγενείς και να ψηφίσουν "όχι"». Η εκστρατεία του Σάλμοντ, υποστήριξε, «μας οδηγεί σε παγίδα».

Παρέμβαση υπήρξε και από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter διεμήνυσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος της Αμερικής και δύναμη για το καλό σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο».

Θέση για το δημοψήφισμα δεν έχει πάρει μόνο η Βασίλισσα της Βρετανίας που επέλεξε να παραμείνει ουδέτερη.
 tvxs.gr

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


                                                                                            kathimerini.gr

Διεκδικεί, άραγε, νά αποκαταστήσει τό πληγέν "image" "τών "καλών κάγαθών" φοροφυγάδων;

Για την επίμαχη λίστα

Την παραίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε ο Γιακουμάτος

giakoumatos
" Ίδε ο άνθρωπος "
Να υποβάλει την παραίτησή της κάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος μέσω πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής, με αφορμή τις καταγγελίες της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις απειλές που δέχθηκε από φοροφυγάδες. «Αυτό το καραγκιοζιλίκι να κάνει μια χώρα να ψάχνεται να βρει αν είναι Καμόρα, για μένα η κυρία αυτή πρέπει να παραιτηθεί», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο Mega.
«Δεν μπορείς να λες σε όλη την υφήλιο ότι κάποιος Έλληνας που ήταν για φοροδιαφυγή σε απείλησε. Ποιος σε απείλησε; Ή τουλάχιστον με ποιο τρόπο σε απείλησε», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης «έκανε το αυτονόητο και της έστειλε επιστολή», ενώ δεν δίστασε να πει πως ο ίδιος θα της έστελνε «τσουκνίδες».
 matrix24

Σημείωση Ν.Μ. : O Jerry (fleur du mal o ίδιος) οσφραινόμενος, οσονούπω, εκλογές... 
...άρχισε (...δειλά-δειλά...έστω καί προφορικά!) νά κάνει προσφορές "ανθέων", από 'κείνα πού αναφερόμενα -μόνο καί μόνο λόγω τού είδος τους- δημιουργούν "σαματά" καί αποπειρώνται ανεξόδως νά εντυπωσιάσουν τήν εκλογική πελατεία καί νά διεκπεραιώσουν (στό τζαμπέ) μιά μακρά εκλογική εκστρατεία
Έτσι καί ανακαλύψει, μάλιστα, σέ κανένα "gallop" ότι δέν εντυπωσιαστήκαμε αρκετά, είναι ικανός, πλειοδοτώντας, νά "κλιμακώσει" τόσο πολύ τόν αγώνα ώστε, η επόμενη προσφορά του νά αγγίξει άλλη μορφή  -οργανικών- ενώσεων τού άνθρακα πού απαντώνται στή φύση σέ πιό "χλωρή" καί πιό "ευωδιαστή" μορφή! Όχι παίζουμε!..
( Διεκδικεί, άραγε, νά αποκαταστήσει τό πληγέν "image" "τών "καλών κάγαθών", ανά τήν επικράτεια, φοροφυγάδων; Άβυσσος η ψυχή τού ...Κεφαλλονίτη!)

Ψαράς πιάνει Μαγιάτικο μέ πετονιά!

"Yποκρισία : μητέρα τού πολέμου..."

"...Αν, όπως μας παραδόθηκε, ο πόλεμος είναι πατήρ πάντων, η μητέρα του, μία από τις πολλές, είναι η υποκρισία· αυτή φοράει τη λευκή στολή της τίμιας ανθρωπιστικής έγνοιας στο κυνικό συμφέρον και στη βουλιμία ισχύος. Το ξέρουμε και από την αρχαιότητα. Ή, μάλλον, το ήξεραν οι αρχαίοι και δεν το έκρυβαν, αλλά το καταδείκνυαν στα δράματα και στα ιστοριογραφήματά τους. Η τεχνική του καμουφλάζ, της παραποίησης και της απόκρυψης είναι κατοπινή."

                                                                                                                            ----------------------

Πολεμική πολυμορφία

Παντελής Μπουκάλας ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Δεν κηρύσσονται πια οι πόλεμοι, αν δεχτούμε βέβαια ότι σε χρόνους παλαιούς οι επειγόμενοι προς σφαγήν τηρούσαν οπωσδήποτε κάποιο αυστηρό τελετουργικό για να αποσπάσουν ίσως την εύνοια των (αδιαφορούντων ωστόσο) πνευμάτων. Δεν κηρύσσονται, αλλά απλώς γίνονται. Μικροί ή μεγάλοι. Πολυπροβαλλόμενοι τηλεοπτικά ή περιέργως ακάλυπτοι. Θερμοί ή ψυχροί. Διηπειρωτικοί, διακρατικοί ή εμφύλιοι, αλλά και εμφύλιοι μέσα σε κάθε εμφύλιο, όπως βλέπουμε και στη Συρία. Κατακτητικοί ή απελευθερωτικοί. «Ηθικοί» και «ανθρωπιστικοί», όπως στην κάποτε Γιουγκοσλαβία, όπου οι σφαγές δεν είχαν ένα εθνικό όνομα ως προς τον θύτη ή το θύμα. Πόλεμοι «εκδημοκρατιστικοί», όπως στο Ιράκ, όπου όντως υπήρχαν χημικά όπλα· και δεν είναι άλλα από τους τζιχαντιστές που συνεκκόλαψε η δράση των Δυτικών (όπως συνέβη άλλωστε και με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν). Κι ακόμα, πόλεμοι θρησκευτικοί, «ιεροί», όπως αυτός που λένε ότι διεξάγουν οι χαλιφατιστές, που με τη βαρβαρότητά τους πιστοποιούν πως ο Μεσαίωνας δεν είναι μια παλιά υπόθεση για όλον τον πλανήτη.
Θα δούμε άραγε να εξελίσσεται σε πολιτισμικό πόλεμο η διαβόητη (άνευ όπλων) σύγκρουση πολιτισμών; Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη δύο σαφώς οριζόμενων και διαχωριζόμενων στρατοπέδων. Η ύπαρξη δηλαδή δύο ριζικά διαφορετικών και ασύμβατων πολιτισμών που ο καθένας είναι απολύτως αμιγής στο εσωτερικό του, μεταξύ δε των δύο δεν νοούνται και δεν παρατηρούνται επαφές, οσμώσεις, διαπιδύσεις, αλληλοεπηρεασμός. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Η Δύση έχει πολλή Ανατολή μέσα της και η Ανατολή πολλή Δύση, με όποια πολιτική και πολιτιστική σημασία κι αν εννοήσουμε τους δύο γεωγραφικούς όρους.

Επειδή ωστόσο έχουμε μάθει να ταυτίζουμε τη Δύση με το Καλό και την Ανατολή με το Κακό, ας παραδεχτούμε πως υπάρχει κάμποσος σκοταδισμός στην πεφωτισμένη και φωτοδότρια Δύση· ας θυμηθούμε, πέραν της διάχυτης ισλαμοφοβίας, τις τελετουργικές παραδόσεις Κορανίων στην πυρά από Αμερικανούς «ιεροκήρυκες». Οπως υπάρχουν, πάντα υπήρχαν, φωτεινές αντιλήψεις και στάσεις μέσα σε ό,τι βολευόμαστε να αποκαλούμε Ισλάμ· που δεν είναι ένα και ενιαίο, συμπαγές και μονοφωνικό (και αιμοδιψές), όπως δα και ο χριστιανισμός. Αυτό λοιπόν που οι μεν τζιχαντιστές το αποκαλούν «ιερό πόλεμο», ορισμένοι δε αντιτζιχαντιστές επιχειρούν να το εξευγενίσουν ονομάζοντάς το ή περιγράφοντάς το σαν «πόλεμο πολιτισμών», είναι χονδροειδή προπαγανδιστικά κατασκευάσματα.

Αν, όπως μας παραδόθηκε, ο πόλεμος είναι πατήρ πάντων, η μητέρα του, μία από τις πολλές, είναι η υποκρισία· αυτή φοράει τη λευκή στολή της τίμιας ανθρωπιστικής έγνοιας στο κυνικό συμφέρον και στη βουλιμία ισχύος. Το ξέρουμε και από την αρχαιότητα. Ή, μάλλον, το ήξεραν οι αρχαίοι και δεν το έκρυβαν, αλλά το καταδείκνυαν στα δράματα και στα ιστοριογραφήματά τους. Η τεχνική του καμουφλάζ, της παραποίησης και της απόκρυψης είναι κατοπινή.

 


Τραγωδία στη Σαντορίνη ...

santorini-enas-nekros-apo-sugkrousi-duo-tzet--ski 
Ένας νεκρός από σύγκρουση τζετ- σκι...

Τραγωδία χθες το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή Καμάρι Σαντορίνης, όταν στη διάρκεια ελιγμών δύο χειριστών θαλάσσιων μοτοποδηλάτων, αυτά συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να...
χάσει τη ζωή του ένας 39χρονος αλλοδαπός.

Ο 39χρονος κατέληξε κατά τη διάρκεια της αερομεταφοράς του προς το Ηράκλειο, ενώ ο 29χρονος χειριστής του άλλου τζετ-σκι που είναι καλά στην υγεία του, συνελήφθη σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Εξάλλου, η λιμενική Αρχή της Σαντορίνης προχώρησε στη σύλληψη του εκμισθωτή των θαλασσίων μέσων αναψυχής, ο οποίος μαζί με τον 29χρονο θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου. Σημειώνεται, ότι η λιμενική Αρχή Θήρας ενημερώθηκε με καθυστέρηση για το συμβάν από τον αρχιφύλακα του αεροδρομίου του νησιού.
 

Theme from Serpico - Mikis Theodorakis

«Ασυλία επωνύμων» καταγγέλλει ο γενικός...

 ...επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡAΣ
 Σοβαρότατες καταγγελίες περί ιδιότυπης ασυλίας «επωνύμων» για οικονομικά αδικήματα, όπως επίσης και για τον ρόλο της Βουλής σε διαδικασίες έως και κάλυψης διεφθαρμένων συμπεριφορών, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, διατύπωσε σήμερα στο Κοινοβούλιο ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.
Τις καταγγελίες αυτές έχει διατυπώσει και γραπτώς, στην προσφάτως δημοσιοποιηθείσα έκθεσή του για το έτος 2013, το περιεχόμενο της οποίας, άλλωστε, ήταν και το αντικείμενο της συζήτησής του χθες με τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ο ίδιος, πάντως, περιορίστηκε εκ νέου στη διατύπωση γενικών συμπερασμάτων, χωρίς -αν και ρωτήθηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης- να αναφερθεί σε ονόματα ή να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία επί των επίμαχων υποθέσεων.
Ειδικά για το θέμα των «επωνύμων», ο κ. Ρακιντζής κάνει λόγο για «διακριτική μεταχείριση» που τους επιφυλάσσεται, όπως λέει, μέσω της έκδοσης «βουλευμάτων που τους απαλλάσσουν των κατηγοριών». Κάνοντας ένα βήμα περισσότερο, ο γενικός επιθεωρητής μιλάει για «βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και για την εν πολλοίς ανεπάρκεια των δικαστηρίων να επιβάλουν τον νόμο, κυρίως στα οικονομικά εγκλήματα».
Σε ό,τι αφορά το έτερο μεγάλο ζήτημα, το σχετικό δηλαδή με την κοινοβουλευτική παράμετρο κρίσιμων υποθέσεων, μεταξύ άλλων αναφέρει πως μεταξύ των «αρνητικών παραγόντων που λειτουργούν υπέρ της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης», είναι και «κανόνες-νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίστηκαν ad hoc για να επιτρέψουν ή να καλύψουν διεφθαρμένες συμπεριφορές». Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρακιντζής περιορίστηκε να υπενθυμίσει ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που λέει ότι δεν ευθύνονται οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ για ορισμένες αποφάσεις. «Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το κρίνω», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Πέραν αυτών, και αφού επανέλαβε ότι για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο χρειάζεται η υπηρεσία της οποίας προΐσταται να ενισχυθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένους επιθεωρητές, ο κ. Ρακιντζής αναφέρθηκε για πολλοστή φορά στα εμπόδια που ορθώνονται στο έργο του εξαιτίας της γραφειοκρατίας, αλλά και μερικές φορές της «ανεξέλεγκτης εξουσίας που παρέχεται στους αρμόδιους για να αποφασίζουν και την οποία πολλές φορές ασκούν χωρίς διάκριση και λογικούς περιορισμούς, με μόνη την επίκληση της πολιτικής βούλησης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση αφορά αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
kathimerini.gr

O κ. Καθηγητής τού Εμπορικού Δικαίου...

Straight Out Of Camera
Back to the future

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Νεράτζης: Προχωρήστε στην προγαμιαία προετοιμασία σας…

Σα δε ντρέπεται ο γερομπισμπίκης…

Νέο κρούσμα. Ο Νεράτζης – γνωστός κι από παλαιότερα επεισόδια – είπε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δε μας ενδιαφέρει εδώ το άσπρο ή το μαύρο στην ΕΡΤ. Το...
έκρινε το ΣτΕ.
Ασχοληθείτε με την προγαμιαία προετοιμασία σας.

Η Κωνσταντοπούλου του απάντησε, πως γελοιοποιεί το θεσμό και να κατέβει από τη θέση του Προέδρου γιατί δεν την αξίζει.

Ο Νεράτζης προήδρευε στη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σα δε ντρέπεται ο γερομπισμπίκης!..
  

Εκδόθηκε στην Ελλάδα το ζεύγος Γριβέα...

Στην Αθήνα και στην υποδιεύθυνση Μεταγωγών της αστυνομίας βρίσκεται εδω και λίγη ώρα το ζεύγος Γριβέα, καθώς μεταφέρθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα από το Λονδίνο όπου κρατούνταν.

Το...
ζεύγος Γριβέα, που εμπλέκεται στις παράνομες δανειοδοτήσεις από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο επί διοικήσεως του Αγγελου Φιλιππίδη, αύριο θα οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών που διερευνά την πολύκροτη υπόθεση...
 

Μας 'πιασαν στον υπνο, οι Τούρκοι...

Κορβέτα με την ημισέληνο στην Άνδρο...

Στις Κυκλάδες έφτασε, χωρίς κανένα εμπόδιο, τουρκικό πολεμικό πλοίο και συγκεκριμένα η…
κορβέτα «BAFRA», προερχόμενη από περιοχή Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τρεις ώρες έκανε βόλτες στο Αιγαίο αφού στις 10:30 μπήκε στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου (Στενό Καφηρέα) και στη συνέχεια κινήθηκε με νοτιοδυτική πορεία μεταξύ Κέας και Μακρονήσου.

Βγήκε όπως μπήκε, ανενόχλητη, από τα ελληνικά χωρικά ύδατα στις 13:10…
 

Ελληνικές επιχειρήσεις: Από τις τελευταίες στον κόσμο που...

... επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη!


Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω διάφορους «ειδικούς» να μας εξηγούν ότι για όλα στην Ελλάδα φταίει το κακό Δημόσιο, θα ήθελα να σταθώ σε μια διάσταση της ετήσιας έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Ως προς τα κεφάλαια που επενδύουν οι επιχειρήσεις της κάθε χώρας στην έρευνα και στην ανάπτυξη, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 114η θέση στον κόσμο σε σύνολο 144 μαζί με πλήθος τριτοκοσμικών χωρών.

Nαι, το κράτος συνήθιζε και ακόμα συνηθίζει να θέτει δεκάδες άσκοπα εμπόδια στην ελληνική επιχειρηματικότητα αλλά η τόσο τραγική επίδοση των ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει ότι το πρόβλημα είναι αρκετά πιο βαθύ.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε στα σοβαρά και για τους Έλληνες επιχειρηματίες και τις προτιμήσεις τους.
parapolitiki.com