Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρα μηδέν. Η Σκωτία αποφασίζει:

 «Ναι» ή «όχι» στην ανεξαρτησία

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Εδιμβούργο. Η Σκωτία προσφεύγει στις κάλπες για να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της. Ένα δημοψήφισμα κρίσιμο τόσο για την τύχη της Σκωτίας, όσο και για την μοίρα του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της Ευρώπης. 
Συνολικά έχουν εγγραφεί 4.285.323 άνθρωποι για να ψηφίσουν, δηλαδή το 97% του πληθυσμού άνω των 16 ετών. Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου η οποία θα πρέπει να φτάσει ως τις 22:00 αύριο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν είναι προγραμματισμένες δημοσκοπήσεις εξόδου μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων.
Tα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής. Όσο για την εκτίμηση του αποτελέσματος φαντάζει μάλλον δύσκολη με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τους ψηφοφόρους διχασμένους ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» και το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων να δείχνει ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα.

Στις επτά πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το «όχι» στην ανεξάρτητη Σκωτία είχε προβάδισμα μεταξύ δυο και έξι μονάδων αλλά σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων δήλωνε αναποφάσιστο. Η τελευταία δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Η σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, δείχνει ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Τις προηγούμενες ημέρες η μάχη μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου πήρε φωτιά. Ο Άλεξ Σάλμοντ, Πρώτος Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, έκλεισε την εκστρατεία του για το δημοψήφισμα με μία συγκέντρωση στο Περθ. «Το δημοψήφισμα είναι η ευκαιρία μίας ζωής, και πρέπει να την αρπάξουμε και με τα δύο χέρια» ήταν το μήνυμά του.

Από το Λονδίνου οι εκκλήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξαν δραματικές. Η σημαία της Σκωτίας κυμάτιζε στην Ντάουνινγκ Στριτ και ο ίδιος δε δίστασε να υποσχεθεί περισσότερες αρμοδιότητες στην χώρα.

Χθες ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν (Σκωτσέζος ο ίδιος) κάλεσε σε συγκέντρωση υπέρ της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο «να δώσουν το "παρών" στην κάλπη, να κινητοποιήσουν φίλους και συγγενείς και να ψηφίσουν "όχι"». Η εκστρατεία του Σάλμοντ, υποστήριξε, «μας οδηγεί σε παγίδα».

Παρέμβαση υπήρξε και από τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω twitter διεμήνυσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εξαιρετικός εταίρος της Αμερικής και δύναμη για το καλό σε έναν ασταθή κόσμο. Ελπίζω να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο».

Θέση για το δημοψήφισμα δεν έχει πάρει μόνο η Βασίλισσα της Βρετανίας που επέλεξε να παραμείνει ουδέτερη.
 tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.