Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

"Handelsblatt": Η διαμάχη ΔΝΤ - Σόιμπλε, βλάπτει την Ελλάδα...


Την «αφρόκρεμα» των διεθνών οικονομικών και δημοσιονομικών οργανώσεων έχει προσκαλέσει το απόγευμα η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
Μεταξύ αυτών εκπροσωπείται και το ΔΝΤ με την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ. Το βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο, είναι το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές στην εποχή Τραμπ.
Βέβαια, κανείς δεν αποκλείει ότι θα βρεθεί χρόνος για να τεθεί επί τάπητος μεταξύ των δύο κυριών και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους που διχάζει κυρίως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το Ταμείο.

Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

JP Morgan: Φώς στο τούνελ για την Ελλάδα...

JP Morgan: Φώς στο τούνελ για την Ελλάδα - MediaΗ απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει τα περισσότερα από τα εμπόδια, που καθυστέρησαν τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και παραπέμπει σε μία επιταχυνόμενη θετική λύση του αδιεξόδου, αναφέρει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός οίκος JP Morgan, σε έκθεσή του.
Το κεντρικό σενάριο του οίκου προβλέπει ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών ομάδων στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των τεχνικών λεπτομερειών που θα στηρίξουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement-SLA).
«Εάν είμαστε σωστοί», προσθέτει ο οίκος, τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχει μεγάλη πρόοδος, με την εξής χρονολογική σειρά: Υπογραφή της SLA, ψήφιση στην ελληνική Βουλή των συμφωνηθέντων μέτρων και, τελικά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με διασφάλιση των μελλοντικών εκταμιεύσεων και περισσότερες λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους.
Στο σενάριο αυτό, προσθέτει η JP Morgan, αναμένουμε επίσης ότι η Ελλάδα θα γίνει επιλέξιμη από την ΕΚΤ για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καλοκαίρι. «Δίνουμε πιθανότητα 85% σε αυτή την εξέλιξη. Αυτή είναι το πιο θετικό αποτέλεσμα για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και αναμένουμε ότι τα 10ετή ελληνικά ομόλογα θα έχουν επίπεδα τιμών/απόδοσης περί τα 85 ευρώ/5,5-6% με το σενάριο αυτό», σημειώνεται...

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάθος αντιδράσεις; Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, το χάνεις...

Αμεση ανάλυση: Αυτόφωρο κατά δημοσιογράφου; Ακόμη κι αν έχεις δίκιο, το χάνεις
TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
Σήμερα έγινε για μία ακόμα φορά χρήση της διάταξης του αυτοφώρου για δημοσιογράφους.
Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκε εις βάρος κάποιου που την έχει χρησιμοποιήσει και ο ίδιος:  από την σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που εστράφη κατά του δημοσιογράφου Κ.Βαξεβάνη.
Η κ Λίνα Νικολοπούλου δεν εχει περάσει λίγα εξ αιτίας της σχέσης της με τον διοικητή της ΤτΕ. Αλλά ο τρόπος που επέλεξε για να αντιδράσει είναι λάθος.
Η νομοθεσία της χώρας μας της παρέχει ένα επαρκές οπλοστάσιο για να προστατεύσει την προσωπικότητά της από επιθέσεις που η ίδια θεωρεί άδικες. Είναι οι διατάξεις εκείνες με τις οποίες...

Τα πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας...


Για μετά το Πάσχα και εκτός συνταρακτικού απροόπτου για μετά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετατίθεται η άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και να κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement).
Οι εορτές του Πάσχα αλλά και το μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη σύνοδο στην Ουάσιγκτον -οι εκπρόσωποι όλων των χωρών μελών του Ταμείου θα πρέπει να βρίσκονται στην αμερικανική πρωτεύουσα από τις 21 Απριλίου- λειτουργεί αποτρεπτικά στο να πραγματοποιηθεί άμεσα η νέα αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Εκτός από τεχνικούς λόγους, υπάρχουν και ουσιαστικοί. Μετά την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας στη Μάλτα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλιστεί και η συμφωνία για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και για τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να στείλει στη Βουλή τα δύο πακέτα με τα μέτρα: τα αρνητικά και τα θετικά.
Η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου, ενώ η πλήρης συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τοποθετείται πλέον χρονικά μέσα στον Μάιο. Το αν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο νέο Eurogroup της 22ας Μαΐου ή το αν θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση ημέρες ή εβδομάδες νωρίτερα, είναι κάτι που θα αποφασιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Αθήνα με το που θα επανέλθουν τα κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών. Εξωδικαστικός συμβιβασμός
Με τη μετάθεση των τεχνικών διαπραγματεύσεων για μετά το Πάσχα και πιθανότατα για το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου, μετατίθεται αντίστοιχα και η ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Το μόνο «προαπαιτούμενο» που αναμένεται να ψηφίσει το Κοινοβούλιο πριν κλείσει η τεχνική συμφωνία αναμένεται να είναι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και αυτό προκειμένου οι τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων, η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά λόγω της πολύμηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση. Με αυτά τα δεδομένα, τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το κλείσιμο της συμφωνίας είναι τα εξής:

«...ο Μητσοτάκης πήρε το… μουτζούρη από τον Τσίπρα...»

  «Ο Μητσοτάκης πήρε το… μουτζούρη από τον Τσίπρα και τώρα θα πρέπει να αναζητήσει για ακόμα μια φορά νέο αφήγημα την ώρα που στη βουλή θα δίνει εξηγήσεις για τα σκάνδαλα στην Υγεία, αλλά και για τη σιωπή στις μίζες για τα οπλικά συστήματα επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και των κυβερνήσεων του θερμού υποστηρικτή του, Κώστα Σημίτη...»
                                                          ***
Στον κουβά το επικοινωνιακό αφήγημα του Μητσοτάκη...
Ο Αλέξης μοίρασε το... μουτζούρη στον Κυριάκο...
Γράφει ο Πολιτικός
Το ανέκδοτο που δεν κάνει κανέναν, πλέον, να γελάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι άλλο από το μεγάλο στρατηγικό σχέδιο του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εκλογών και πολιτικών εξελίξεων εξαιτίας του αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και οι ίδιοι οι νεοδημοκράτες έχουν ξεχάσει πόσες φορές η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν ή προέβλεψαν εκλογές και πολιτικές εξελίξεις.
Οι «γαλάζιοι» σύμβουλοι του αρχηγού της ΝΔ, είχαν επενδύσει πολλά στο σενάριο της καταστροφής και της αριστερής παρένθεσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο αντέχει, αλλά για πρώτη φορά σε κλείσιμο αξιολόγησης και σε συμφωνία για το επόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μπαίνουν και θετικά μέτρα, ενώ αναμένονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
«Στη ΝΔ πόνταραν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων πριν την πρώτη αξιολόγηση και δημιουργούσαν κλίμα πρόωρων εκλογών, το έκαναν ξανά και ξανά σαν να μην έμαθαν από το πάθημα άλλα, τελικά, έμειναν με τη χαρά», έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.
Το εκλογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη πήγε… κουβά και τώρα θα πρέπει να αναζητήσει νέο, με τσαλακωμένη την αξιοπιστία των όσων προβλέπουν στην Πειραιώς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα, καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα του. Θα πρέπει να εξηγήσει το «Κλείστε άμεσα την αξιολόγηση. Ψηφίστε τα μέτρα» με το αίτημα για εκλογές αλλά και το, «Εμείς θεωρούμε τα μέτρα αρνητικά και δεν τα ψηφίζουμε. Όταν όμως γίνουμε κυβέρνηση, θα τα εφαρμόσουμε»...

Ξεκίνησε, σήμερα, η διαδικασία παράδοσης των 14 αεροδρομίων στη Fraport

«Μπαίνει» σήμερα η Fraport στα περιφερειακά αεροδρόμια

Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Μ. Δευτέρας η διαδικασία παράδοσης των 14 αεροδρομίων στη Fraport Greece. Στόχος είναι εφόσον η όλη διαδικασία κυλήσει ομαλά οι πρώτες πρωινές πτήσεις της M. Τρίτης να γίνουν υπό τον πλήρη έλεγχο της Fraport. Η εταιρεία αναλαμβάνει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια.
Το επιτελείο της Fraport Greece, τα στελέχη της, το προσωπικό της και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών που έχει προσλάβει, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας και υποστήριξης, βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα. Την επιχείρηση συντονίζει η διοίκηση και οι επικεφαλής λειτουργιών της Fraport Greece από το υπερσύγχρονο «command center» που έχει δημιουργήσει στα κεντρικά της γραφεία στην Καλογρέζα.
Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, που διενεργείται σε δεκατέσσερα διαφορετικά σημεία της χώρας ταυτοχρόνως και αποκαλείται «έναρξη της παραχώρησης» ή CCD (Concession Commencement Date), δεν αποκλείεται η διαδικασία να επιμυκηνθεί μεχρι τη Μ. Τετάρτη εκτιμούν κύκλοι με ενδελεχή γνώση του σχετικού προγραμματισμού. Με την ολοκλήρωσή της, τη στιγμή που θα υπογραφούν και τα 14 αυτά πρωτόκολλα θα γίνει πιθανότατα αύριο Μ. Τρίτη και η καταβολή του τιμήματος 1,23 δις.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Άκτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).
Αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διαχείρισης απο την Fraport και πάντως εντός του μήνα έχουν προγραμματιστεί...