Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ο Τουρισμός έχει "κορώνα", έχει καί "γράμματα"...

Τουρισμός: ένα νόμισμα με δύο όψεις...

Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ένας μεγάλος φιλέλληνας, ταξιδιώτης και ταξιδιογράφος, γράφει για την αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1950, στο βιβλίο του «Ρούμελη»: «Η Ελλάδα υφίσταται την πιο επικίνδυνη εισβολή από τον καιρό του Ξέρξη.

»Ισως το κακό νόμισμα να διώχνει το καλό, αλλά και το καλό νόμισμα σ’ αυτήν την περίπτωση διώχνει οτιδήποτε άλλο». Μεταπολεμικά το «καλό νόμισμα» για την Ελλάδα ήταν το δολάριο, που στην περίπτωση του τουρισμού μετρούσε τις συναλλαγματικές εισπράξεις που τόσο είχε ανάγκη η χώρα. Tο 2001 αντικαταστάθηκε από ένα άλλο, το ευρώ. Ομως το «καλό νόμισμα» έχει πάντα δύο όψεις, κεφαλή και γράμματα.

Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, κράτος, πολιτικοί, ΜΜΕ κ.λπ. ανακαλύπτουν στον τουρισμό τον τομέα που θα μπορούσε να στηρίξει την πολύπαθη ελληνική οικονομία. Ομως ο τουρισμός προϋπήρχε και συνέβαλε μεταπολεμικά στην οικονομία της χώρας, μέσα από τη μείωση του ελλειμματικού εμπορικού ισοζυγίου, του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την αύξηση του ΑΕΠ, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.λπ.

Αφίξεις, αφίξεις… είναι η μαγική λέξη. Αλλά εάν οι τουριστικές εισπράξεις σε ευρώ αντανακλούν την καταναλωτική συμπεριφορά των αφίξεων, ποιος θα μπορούσε να αποτιμήσει το κόστος παραγωγής τους; Μεταπολεμικά στην Ελλάδα ελάχιστες απόπειρες καταγράφονται για να μετρήσουν τι κοστίζει ο τουρισμός. Ποιο να είναι άραγε το κόστος της «τουριστικής βιομηχανίας» σε μια οικονομία με αδύναμη παραγωγική βάση, όπως η Ελλάδα, την περίοδο της κρίσης;...

Μνημεία καί αρχαιολογικοί χώροι στά θύματα τού εγκέλαδου...

Ο σεισμός «χτύπησε» αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κω...
Βλάβες σε αρκετά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα διαπίστωσε το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε στο νησί της Κω σήμερα το πρωί.

«Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν οι βλάβες στα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, στο Κάστρο και στα Οθωμανικά τεμένη. Θα ακολουθήσουν τα πρώτα μέτρα προστασίας και θα προχωρήσει η αποκατάστασή τους μετά από μελέτη. Για τον σκοπό αυτό, αύριο και τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Κω κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οριστικοποιήσει τις ενέργειες», πληροφορεί σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, αναφέρεται ότι «μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα παραμείνει προς το παρόν κλειστό για σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές. Κλειστή για σύντομο χρονικό διάστημα θα παραμείνει επίσης η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. Για τα νεώτερα μνημεία υπάρχει συνεργασία με το Δήμο της Κω».

Ανοιχτός παραμένει ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου. Για το διάστημα που θα παραμείνει κλειστό το Κάστρο και το Μουσείο της πόλης της Κω οργανώνεται από το ΥΠΠΟΑ και το άνοιγμα στο κοινό ορισμένων αρχαιολογικών χώρων που παρέμεναν κλειστοί.

Το επιτελείο του ΥΠΠΟΑ βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) καθώς και με την Περιφέρεια, με τις δημοτικές αρχές και με τον πρόεδρο του Βακούφ της Κω.

«Το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ που επισκέφθηκε το νησί μετά τον σεισμό αποτελούμενο από τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, την προϊσταμένη, μηχανικούς και συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, και τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, πραγματοποίησε αυτοψία στο Μεσαιωνικό Κάστρο Νεραντζιάς, στην Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία, στα Οθωμανικά τεμένη Γαζή Χασάν Πασά και Ντεφτερντάρ, στις Μεσαιωνικές Οχυρώσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω, στις αρχαιολογικές αποθήκες της ΕΦΑ Δωδεκανήσου και στα υπόλοιπα μνημεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης της Κω», αναφέρει η ανακοίνωση...

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, topontiki.gr

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Ο σεισμός στην Κω ήταν 6,6 Ρίχτερ...

Και σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας...
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο: Ο σεισμός στην Κω ήταν 6,6 ρίχτερ
Το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το...
αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.

"Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα στις 1:31 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν Πολύ Ισχυρή σεισμική δόνηση, με αναθεωρημένο μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Richter, που προερχόταν από απόσταση 345Χλμ ΑΝΑ της Αθήνας Επίκεντρο της δόνησης: Θαλάσσιο χώρο 20Χλμ ΒΑ της Κω. Από εκείνη την ώρα και μέχρι τις 11:00 ώρα Ελλάδος έχουν σημειωθεί δέκα (10) σεισμικές δονήσεις με μέγεθος πάνω από 4,0 βαθμούς της κλίμακας Richter" αναφέρει η ανακοίνωση του Γεωδυναμικού που υπογράφει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Άκης Τσελέντης. 

Και σεισμός 4,3 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας

Σάν σήμερα πρίν 52 χρόνια: Δολοφονία τού φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα...

Αφιέρωμα στον Σωτήρη Πέτρουλα από το Αρχείο της ΕΡΤ...

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια, στις 21 Ιουλίου του 1965, δολοφονούνταν ο Σωτήρης Πέτρουλας. Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω της ιστοσελίδας www.ert.gr σπάνιο φωτογραφικό υλικό για τη...
δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα.

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας - Αρχείο ΕΡΤ
Ιουλιανά, 21 Ιουλίου 1965. Η Αστυνομία διαλύει με βία τη μεγάλη φοιτητική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΕΦΕΕ και ο 23χρονος φοιτητής  Σωτήρης Πέτρουλας πέφτει νεκρός στη γωνία των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά. Η σορός του μεταφέρεται από τον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, στο Νεκροτομείο και στη συνέχεια κρυφά στο Γ’ Νεκροταφείο.

Το γεγονός αποκρύπτεται από την οικογένειά του. Έπειτα  από πιέσεις και την υποβολή μήνυσης κατά της Αστυνομίας-κατόπιν υπονοιών περί στραγγαλισμού του νεκρού- γίνεται δεκτή η διενέργεια δεύτερης νεκροψίας και παραδίδεται η σορός στην οικογένεια Πέτρουλα. Στις 23 Ιουλίου τελείται η πάνδημη κηδεία του νεκρού αγωνιστή, με χιλιάδες πολιτών να συνοδεύουν τον Σωτήρη Πέτρουλα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Αριστοτέλης Σαρρηκώστας - Αρχείο ΕΡΤ
Το φωτογραφικό αφιέρωμα που παρουσιάζει το Αρχείο της ΕΡΤ φωτίζει μέσα από σπάνια-πολλά από τα οποία και αδημοσίευτα- στιγμιότυπα που κατέγραψε με το φακό του ο φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, τις συγκλονιστικές στιγμές της ταραγμένης αυτής περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

efsyn.gr

Ανέβηκε η τιμή του χρυσού...

Ο Γιώργος Πατούλης είναι πιθανό να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Αθηναίων. Με τη...
δημοσιοποίηση της είδησης ανέβηκε η τιμή του χρυσού και της επίχρυσης σαλοτραπεζαρίας...

Δημήτρης Σούλτας 

Τό μοιραίο μπάρ στήν Κώ. Πρίν καί μετά...

...τά 6,6 Ρίχτερ.

Σύναξη καναλαρχών στην Αίγλη...

Δεν θέλουν να πληρώσουν φράγκο για τις άδειες...
Οικοδεσπότης ο Κοντομηνάς...

Συναντηση εχουν αυτην την στιγμη στην Αίγλη. Πρώτος προσηλθε ο Κυριακού του ΑΝΤΙ με τον Λιαρέλη και ακολούθησε ο Τζίγγερ. Αμέσως μετά κατέφθασε ο...
Κοντομηνάς. 

Για να δούμε τι συζητούν οι καναλάρχες;

Θα κάνουν και άλλοι μήνυση στην κυβέρνηση... ή θα ζητήσουν συγγνώμη για το άκαιρο αίτημά τους να ζητούν 32 εκατομμύρια από την κυβέρνηση...

Κύριοι αυτά τα χρήματα που ζητάτε είναι του Ελληνικού λαού... Καλά θα είναι πρωτα να εξοφλήσετε και κανένα δάνειο που έχετε πάρει...

πηγή fonaklas.blogspot.gr

Έλεγχοι από τήν ΕΚΤ εντός τού προσεχούς 12μήνου...

ΕΚΤ: Προ-αποφασισμένοι οι έλεγχοι των ελληνικών τραπεζών για τους επόμενους 12 μήνες

REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των ελληνικών τραπεζών προανήγγειλε για τους επόμενους 12 μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στον απόηχο των αξιώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περί νέων stress tests στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
«Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΤ έχουν ήδη αποφασιστεί για τους επόμενους 12 μήνες» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.
Όπως εξήγησε, μάλιστα, αυτές οι προτεραιότητες αφορούν επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των συστημικών τραπεζών της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ίδιος άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο επιπρόσθετων δραστηριοτήτων, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει αντίστοιχο αίτημα, «η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά».
Σημειώνεται ότι χθες, η Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, κάλεσε τις εποπτικές αρχές της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε επιπλέον ενέργειες, μεταξύ των οποίων επικαιροποιημένα «asset quality review» και «stress test».

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017
naftemporiki.gr

Η καρέκλα τού Δημάρχου Αθηναίων σαγηνεύει πολλούς καί διαφόρους...

«Γαλάζιοι μνηστήρες»...
Αν νομίζατε ότι μόνο ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης «έχει βάλει στο μάτι» τον δήμο Αθηναίων από τον χώρο της ΝΔ, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε καθώς εμφανίζονται κι άλλοι «γαλάζιοι» πρόθυμοι για τη δημοτική «κούρσα» στην Αθήνα.

Ίσως μάλιστα αυτός να είναι και ο λόγος που σήμερα Πέμπτη ο κ. Πατούλης χρησιμοποίησε «μισόλογα» κατά την παρουσίαση του Ομίλου Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».

Άλλωστε, στη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» είναι σύνηθες φαινόμενο η ίδρυση think tank ή ομίλων, οι οποίοι στη συνέχεια «τυχαίνει» να μετατρέπονται είτε σε κόμματα (βλ. Ντόρα Μπακογιάννη), είτε σε πολιτικά «άρματα» για τη διεκδίκηση κάποιου αξιώματος.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, ο Γιώργος Πατούλης δεν φαίνεται να έχει εύκολο έργο μπροστά του, καθώς τα ονόματα που «παίζουν» από τη ΝΔ για τον δήμο Αθηναίων είναι αρκετά, ενώ κάποια από αυτά μεγαλύτερου εσωκομματικού βεληνεκούς.

Ένας από αυτούς ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς, βλέπει με «καλό μάτι» τη διεκδίκηση του δημαρχιακού «θώκου» των Αθηνών. Οι καλά γνωρίζοντες το «γαλάζια δρώμενα», σημειώνουν με νόημα, πως ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να αποτελέσει το «κατώφλι» του περιφερειάρχη για τη μελλοντική είσοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή από την «πόρτα» της Α’ Αθηνών. Άλλωστε, όταν έρθει αυτή η στιγμή, θα μπορούσε κάλλιστα η μητέρα του Ντόρα Μπακογιάννη να αποσυρθεί, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο ψηφοδέλτιο στον γιο της.

Στην ονοματολογία που «ψιθυρίζεται» στην Πειραιώς βρίσκεται και ο Γιώργος Βουλγαράκης, για τον οποίο κομματικές πηγές αναφέρουν πως ο δήμος Αθηναίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για την επιστροφή του στην πολιτική μετά τις περιπέτειές του με την υπόθεση Βατοπεδίου. Άλλωστε, η Α’ Αθηνών ήταν η εκλογική του περιφέρεια όσο ήταν βουλευτής της ΝΔ.

Ωστόσο και το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη είναι ανάμεσα σε αυτά που «ακούγονται» έντονα στην Πειραιώς. Αξίζει να αναφερθεί πως η ίδια πριν περίπου ένα μήνα, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ άφησε εμμέσως πλην σαφώς ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απαντώντας: «Οι επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σε δυο χρόνια, το 2019. Χρόνος μακρύς και πολιτικά πυκνός […] Η Αθήνα είναι η εκλογική μου περιφέρεια και η διαρκής φροντίδα μου να εκπροσωπώ τους πολίτες της με τον καλύτερο πάντα τρόπο».

Αν και η ώρα των τελικών αποφάσεων για τους εν δυνάμει «μνηστήρες» δείχνει να απέχει αρκετά, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια νέα εσωκομματική σύγκρουση, όμοια αυτής του 2014, όταν από τον χώρο της ΝΔ κατέβαιναν δύο υποψήφιοι, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης...

altsantiri.gr

Αγαπητέ Σάκη Ρουβά...

...σταμάτα τις «προσεκτικές» κινήσεις αυτοπροβολής
Όταν δημοσιεύσαμε την είδηση ότι το ζεύγος Ρουβά - Ζυγούλη πήγαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε αυτός να τους ευχηθεί επειδή αν και καλεσμένος δεν είχε καταφέρει να πάει στο γάμο τους, οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Οι περισσότερες προσβλητικές για τον Ρουβά, από ανθρώπους που δεν έμοιαζαν να τον συμπαθούν πολύ. 

Ξεχώρισα όμως ένα ψύχραιμο σχόλιο από κάποιον δε μοιάζει να τον αντιπαθεί καθόλου. Έγραψε λοιπόν ο A guy somewhere north: 

"Αγαπητέ Σάκη, 

Ο καθένας μέ τόν τρόπο του...

Η ΝΔ έμεινε από πολιτική ατζέντα και κάνει κλεφτοπόλεμο...

του   Γ. Λακόπουλου 

Απούσα από τα μεγάλα θέματα της χώρας είναι το τελευταίο διάστημα η ΝΔ. Το φαινόμενο είναι ορατό από το είδος της αντιπολίτευσης που ασκεί αυτή την περίοδο με μόνη επιδίωξη να συντηρήσει την ένταση προτάσσοντας δευτερεύοντα θέματα.

Προκύπτει επίσης και από το «κλάμα» που πέφτει στα πέριξ της διαπλοκής. Τα καλύτερα παιδιά της σκούζουν στα καλύτερα ΜΜΕ της για τα ίδια θέματα.

Αντί για την οικονομία και τις μνημονικές υποχρεώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στη «χούντα» του Τσίπρα, την απόπειρα «άλωσης» και της Δικαιοσύνης – μετά την απόπειρα «άλωσης» των εφημερίδων και της τηλεόρασης- τον Καμμένο που μιλάει με ισοβίτες, την «παράγκα Καραμανλικών- Συριζαίων»,  τον Προκόπη Παυλόπουλο που αρνείται να προκαλέσει πολιτειακή κρίση όπως του ζητάει ο Βενιζέλος,  για το «άβατο των Εξαρχείων», για τους κίνδυνους που απειλούν το «αστικό καθεστώς».

Όλα αυτά έχουν την καθημερινή κάλυψη της ΝΔ- άλλοτε τα υποκινεί η ίδια και άλλοτε της επιβάλλονται εμφανέστατα έξωθεν, ενώ συχνά -πυκνά παίρνει μέρος και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διόγκωσή τους. Αλλά όλα αυτά έχουν έναν κοινό παρονομαστή: δεν συνιστούν πολιτική, με την έννοια ότι δεν αφορούν τα μεγάλα θέματα της χώρας.

Είναι ζητήματα μακριά από τα κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής και έξω από το πλαίσιο των διεργασιών ανάμεσά στη χώρα και το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Στην ουσία δείχνουν ότι η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν πλέον πολιτική ατζέντα...