Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Tό σκίτσο τού Κώστα Γρηγοριάδη...

                                                        ...στήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (7/4/2017)       

«Ο Θεός να ευλογεί...»

«...Σε μια εποχή που οι πάντες παρακολουθούν και καταγράφουν τη δράση των πάντων με χιλιάδες τρόπους, συνεχίζουμε να μη διαθέτουμε γεγονότα, αλλά ερμηνείες γεγονότων και προπαγανδιστική διαχείρισή τους...»

 Ιδού και πάλι οι θεοί μπλεγμένοι στους πολέμους των ανθρώπων, που, όποιας θρησκείας πιστοί κι αν δηλώνουν, συμφωνούν στο κύριο: ότι οι ουρανοί είναι δικοί τους και μόνο δικοί τους, του καθενός ξεχωριστά, και ότι οι θεοί έχουν και εθνικότητα και πολιτικές πεποιθήσεις και κομματική ταυτότητα. Το διάγγελμα λοιπόν διά του οποίου ο Ντόναλντ Τραμπ κατευόδωσε 59 πυραύλους εναντίον αεροπορικής βάσης του Μπασάρ αλ Ασαντ τελείωνε με το κλισέ «ο Θεός να ευλογεί την Αμερική», στο οποίο ωστόσο πρόσθεσε την ουρά: «και τον κόσμο όλο». Εννοούσε προφανώς τον κόσμο όλο σαν παρακολούθημα της Αμερικής του, αυτό όμως δεν το είπε καθαρά. Αφησε να το εξηγήσει στην ανθρωπότητα η ηγεσία της Πολωνίας, η οποία, φιλοτραμπικότερη και της ισραηλινής, έσπευσε να δηλώσει πως οι ΗΠΑ είναι ο τηρητής και φύλακας της διεθνούς τάξης και νομιμότητας. Οχι ο ΟΗΕ, προς Θεού. Ούτε καν το ΝΑΤΟ. Αλλά οι ΗΠΑ. Δηλαδή ο Πρόεδρός τους.
Από τις αρχές Μαρτίου ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έχει ανακοινώσει πως διερευνά τον ρόλο του δυναστικού συριακού καθεστώτος σε οχτώ επιθέσεις –εντός του 2017– για τις οποίες υπήρχαν αποδείξεις, ενδείξεις ή πληροφορίες ότι χρησιμοποιήθηκαν τοξικά αέρια. Την εκατόμβη της επαρχίας Ιντλίμπ την προκάλεσε η ένατη υπό διερεύνηση «ορφανή» επίθεση, που μαζί με τόσα παιδιά σκότωσε και το νηπιάκι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, πάνω που πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι θα του δοθεί ο καιρός να περπατήσει. Καθεστωτικοί και αντικαθεστωτικοί αλληλοκαταγγέλλονται, ως συνήθως, με τους ασαντικούς πάντως να βρίσκουν ελάχιστα ευήκοα ώτα, ρωσικά και ιρανικά, λόγω της εγκληματικής προϊστορίας τους, η οποία τους αποκαλύπτει ικανούς να πράξουν και το θηριωδέστερο ακόμα εναντίον του ίδιου του λαού τους. Ως συνήθως επίσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, βραχυκυκλωμένο από την πάγια αντιπαλότητα των δύο στρατοπέδων του, δεν κατόρθωσε να εκδώσει ψήφισμα. Σε μια εποχή που οι πάντες παρακολουθούν και καταγράφουν τη δράση των πάντων με χιλιάδες τρόπους, συνεχίζουμε να μη διαθέτουμε γεγονότα, αλλά ερμηνείες γεγονότων και προπαγανδιστική διαχείρισή τους.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
                    kathimerinh.gr 

Από τά ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ...

...τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Ο ποδηλατόδρομος του Προεδρικού μεγάρου. Ηταν όλα έτοιμα για την επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Γερμανίας από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Το κατακόκκινο χαλί είχε ξεδιπλωθεί και καθαριστεί για να βαδίσουν οι δυο πρόεδροι και σε λίγο θα κατέφθανε με τον σαματά από τα τσαρούχια και το άγημα της προεδρικής φρουράς. Τότε εμφανίστηκε ο ξένοιαστος ποδηλάτης που από όλες τις βόλτες του στην πρωτεύουσα βρήκε επιτέλους έναν της προκοπής ποδηλατόδρομο. 
ΦΩΤΟ (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)




Λαμπρά εγκαίνια για την Documenta 14






Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τις ομιλίες άνοιξε η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, ενώ στην συνέχεια μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία εξήρε τη σημασία της έκθεσης στο κόσμημα του πολιτισμού, όπως χαρακτήρισε το ΕΜΣΤ, «σε μια Ελλάδα η οποία αντιστέκεται» πολιτιστικά εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η «Documenta με το τολμηρό της πνεύμα, και τις υπερβάσεις της ενώνει, ενώ η τέχνη γεφυρώνει και θέτει καίρια προβλήματα του ανθρώπινου πολιτισμού», όπως τόνισε.
Ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η έκθεση διοργανώνεται και στην Αθήνα: «Κάθε δήμαρχος θα ήθελε να ζήσει τη σημερινή μέρα», είπε και χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας την απόφαση να διεξαχθεί η Documenta στο Κάσελ και την Αθήνα».
Ο δήμαρχος του Κάσελ Μπέρναρντ Χίλγκεν εξέφρασε και αυτός τη χαρά του για το γεγονός ότι η έκθεση συνδιοργανώνεται στην Αθήνα «τη σπουδαία αυτήν πόλη», όπως είπε, μια πρόταση την οποία απεδέχθη αμέσως και την υπoστήριξε ολόψυχα.
-----------------------------------------------------------------------------------
Εδώ το πρόγραμμα της έκθεσης
----------------------------------------------------------------------------------- 
Ο εμπνευστής της Ανταμ Σίμιτσεκ/ Adam Szymczyk ανέλυσε την ιδέα του να διοργανωθεί η Documenta 14 στην Αθήνα και στο Κάσελ: Η πρότασή του επανεξετάζει τη θέση αυτού του θεσμού αντιστρέφοντας τον συνηθισμένο μέχρι τώρα ρόλο του οικοδεσπότη, με τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αποτελεί τον φιλοξενούμενο με την προοπτική ενός αμοιβαίου «μαθήματος από την Αθήνα».
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία της «εμβληματικής έκθεσης» και...

Από τη Σούδα ξεκίνησαν τα αμερικανικά πλοία για την επίθεση στη Συρία



Πρόκειται για τα πλοία «USS Porter» και «USS Ross» τα οποία είχαν καταπλεύσει στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, καθώς και μέχρι πριν λίγες μέρες.
Μάλιστα, το πλήρωμα του «USS Porter» εμφανίζεται σε φωτογραφίες να καθαρίζει την ακτή της βάσης.
Σύμφωνα με τον 902.gr, το συγκεκριμένο πλοίο έχει δέσει τουλάχιστον τρεις φορές στην Σούδα από την αρχή του χρόνου.
Αναφέρει επίσης, ότι εσχάτως έχουν πυκνώσει οι ελλιμενισμοί στη βάση της Σούδας και αεροπλανοφόρων («USS George H.W. Bush», «USS Dwight D. Eisenhower»), αλλά και ελικοπτεροφόρων («USS Wasp»).
Να σημειωθεί, ότι η προβλήτα Κ-14 της Σούδας, είναι η μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να υποστηρίξει αεροπλανοφόρα.

Προς έναν νέο σαμαροβενιζελισμό;

Η ΝΔ ζητά να ελεγχθεί η περίοδος 1996-2017, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφερόταν στην περίοδο 1997-2017 σε αντίθεση με την κυβέρνηση που αφήνει απέξω το διάστημα 2015-2017, δηλαδή τα δικά της έργα. Aυτή η σύμπλευση  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν είναι καθόλου τυχαία, συζητήθηκε άλλωστε πολύ και στο επιτελείο του Κ.Μητσοτάκη και στο επιτελείο της Φ.Γεννηματά.
Είχε προηγηθεί κοινή στάση στο θέμα Παππάς-Βενεζουέλα, με τον Ευ. Βενιζέλο να καταθέτει ερώτηση στη βουλή και να τον ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ολα αυτά αποκτούν πολιτικό ενδιαφέρον επειδή συμβαίνουν στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη-Γεννηματά, μετά την οποία έγινε σαφές ότι δεν τους χωρίζει πια άβυσσος, όπως είχε πει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα, αφού και οι δύο θέλουν να φύγει η κυβέρνηση το συντομότερο. Στο σημείο αυτό συμφωνούν με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κ. Σημίτη που ζητούν ανοιχτά εκλογές, παρόλο που η Φώφη Γεννηματά αποφεύγει να πει τη λέξη “εκλογές”, ίσως επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ευρωσοσιαλιστές οι οποίοι σκέφτονται εντελώς διαφορετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φ. Γεννηματά είπε στον Κ. Μητσοτάκη πως θα εξακολουθήσει να αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την ΝΔ μετά τις εκλογές γιατί αυτό εξυπηρετεί την προσπάθειά της για επαναπατρισμό ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι μετέωροι. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το κόμμα της στις επόμενες εκλογές μπορεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό να φέρει πλήρη ανατροπή συσχετισμών στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς-αριστεράς.
Το πράσινο δείπνο
Κάτι ανάλογο είπε και στους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τους οποίους είχε καλέσει την Τετάρτη το βράδυ στο σπίτι της για δείπνο. Επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις...

Καιρός για δουλειά





Όμως για την αντιπολίτευση, σε πολιτικό επίπεδο, η συμφωνία για την αξιολόγηση είναι ακόμη πιο οδυνηρή. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όπως και η υπόλοιπη αντιπολίτευση, είχαν επενδύσει στην ιδέα ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ θα διατηρούσαν την άκαμπτη στάση τους, πράγμα που με τη σειρά του θα προξενούσε πολιτική κρίση στην Ελλάδα και πρόωρες εκλογές.
Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί, γιατί συχνά η ιστορία γράφεται στις λεπτομέρειες, η αντιπολίτευση θα βρεθεί χωρίς πολιτικό αφήγημα. Ήδη τώρα, δεν μπορεί να εξηγήσει πως από τη μία πλευρά ασκούσε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν υπογράφει την όποια συμφωνία και από την άλλη σπεύδει να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι συμφωνεί σε αντιλαϊκά μέτρα.
Η ψήφιση τους, όταν έρθουν στη Βουλή, επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες δοκιμασίες. Τόσο για την ΝΔ που θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία υπό την αιγίδα της Μέρκελ, όσο και για το ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσει έναν συμβιβασμό τον οποίο υποστηρίζουν θερμά οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.
Με την διαγραφόμενη συμφωνία η κυβέρνηση κερδίζει πολύτιμο χρόνο. Έχει πλέον μια μοναδική ευκαιρία να ασχοληθεί χωρίς αντιπερισπασμούς με τη διακυβέρνηση της χώρας και την εφαρμογή του "παράλληλου προγράμματος", το οποίο είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές. Για την αντιπολίτευση είναι επίσης ευκαιρία ώστε να διαμορφώσει ουσιαστικές προτάσεις διεξόδου για τη χώρα, πέρα από τη στείρα καταστροφολογία.

Η ευθανασία του ρεαλισμού...

Σωστά μίλησε ο Τσακαλώτος, μετά το τελευταίο Eurogroup: Σε κάθε συμφωνία, σε κάθε συμβιβασμό, υπάρχουν πράγματα που ικανοποιούν και πράγματα που δεν ικανοποιούν. Και σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν πράγματα που ικανοποιούν, και πράγματα που θα στενοχωρήσουν όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, αλλά τον ελληνικό λαό. Αυτά περίπου είπε, και σε συνέχεια στάθηκε κυρίως στα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν. Στην απόρριψη των ακραίων απαιτήσεων του ΔΝΤ, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, στις κοινωνικές πολιτικές που θα γίνει δυνατό να υλοποιηθούν χάρη στο δημοσιονομικό περιθώριο που προβλέπει η συμφωνία.
Αν λάβουμε υπόψη τους συσχετισμούς, τη λεπτή κατάσταση της οικονομίας, την πολιορκία από όλο τον καλό κόσμο στο εσωτερικό, που περιμένει πώς και πώς να τιναχτεί στον αέρα η διαπραγμάτευση, μπορούμε να σκεφτούμε, ότι η κυβέρνηση τα κατάφερε. Και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει η συμφωνία, και δεν προκύψουν νέες εμβόλιμες τρικλοποδιές, είναι μάλλον σίγουρο ότι τα μέτρα, κι εκείνα που ικανοποιούν, κι εκείνα που στενοχωρούν, θα περάσουν από τη Βουλή. Δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξουν επικίνδυνες για την ενότητα της πλειοψηφίας αντιδράσεις, που να φτάσουν μέχρι διαφοροποιήσεις στην κρίσιμη ψηφοφορία.
Ας είμαστε ειλικρινείς, όμως. Ακόμα και τα μέτρα που ικανοποιούν, δεν ικανοποιούν όσους έχουν λειώσει παπούτσια σε πλατείες και πεζοδρόμια. Είναι βαριά μια πραγματικότητα, που αλλάζει βασανιστικά, μέσα από συμπληγάδες, με προκρούστειες συμφωνίες. Γιατί, με κάθε συμβιβασμό -αναγκαίο, αποτέλεσμα δύσκολης μάχης, εντάξει- πρέπει να ξενυχτάμε, να καπνίζουμε εκατό τσιγάρα, και να βουρλιζόμαστε, για να μην μας ισοπεδώσει ο ρεαλισμός του κώλου –με το συμπάθιο. Να μην χάσουν τα φτερά τους εκείνα τα πουλιά, που κάποιοι αποκαλούν αριστερές, κομμουνιστικές, η σοσιαλιστικές, αυταπάτες: Το όραμα μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλεγγύης.
Αυτές οι αυταπάτες, το όραμα, είναι το ηθικό, αξιακό, ιδεολογικό μας υπόβαθρο. Γι’ αυτό νομίζω ότι στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τον κίνδυνο να βρεθούμε ανεπαισθήτως κλεισμένοι σε τείχη ρεαλισμού. Πάντα η Αριστερά υπήρχε συνδέοντας κάθε μικρό, ρεαλιστικό, βήμα, με την προοπτική και το στόχο μιας μεγάλης αλλαγής. Με την έφοδο στον ουρανό. Έδενε τον ρεαλισμό του σήμερα, με το όραμα του αύριο. Αυτό δεν είναι απλώς θέμα επικοινωνίας. Αν ξεχάσουμε πού θέλουμε να πάμε, τότε κάθε μας βήμα θα είναι χωρίς νόημα –εκτός πια κι αν αναδείξουμε σε νόημα το αυτονόητο, ότι η Αριστερά είναι καλύτερη από τη Δεξιά.
Θέλω να πω, ότι αυτό που κρατήθηκε ζωντανό απέναντι σε φασισμούς, παρακράτος, ξύλο, εκτελέσεις, σύρματα, φυλακές, θα ήταν αδιανόητο να επιτρέψουμε να υποστεί σήμερα την ευθανασία του  ρεαλισμού… 

Θανάσης Καρτερός

Focus: Μαζική προσέλευση Ελλήνων τζογαδόρων στον «μισητό γείτονα»...

«...κάτι σαν το Λας Βέγκας των Βαλκανίων...»
Focus: Μαζική προσέλευση Ελλήνων τζογαδόρων στον «μισητό γείτονα» - MediaΣτη μαζική προσέλευση Ελλήνων στα καζίνο της Γευγελής στην ΠΓΔΜ αναφέρεται σε ανταπόκρισή του το Focus. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ΠΓΔΜ «κατασκεύασε φράχτη στα σύνορά της με την Ελλάδα προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την αθρόα άφιξη προσφύγων. Ωστόσο, μερικά μέτρα πιο πέρα 550.000 Έλληνες τον χρόνο επιτρέπεται να περάσουν έτσι απλά. Προορισμός τους τα καζίνο της μεθοριακής Γευγελής».
Ο ανταποκριτής του Focus αναφέρεται στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Ευζώνων και Γευγελής. «Αυτό το πέρασμα δεν κλείνει ποτέ, ούτε όταν διαμαρτυρόμενοι Έλληνες αγρότες κλείνουν τα σύνορα. Διότι εδώ ρέει χρήμα! Μοιάζει βέβαια παράδοξο το γεγονός ότι η αναφορά και μόνο της μισητής γειτονικής χώρας ως «Μακεδονία» ισοδυναμεί στην Ελλάδα με εθνική προδοσία, ταυτόχρονα όμως εκατοντάδες χιλιάδες (σ.σ. Έλληνες) αφήνουν κατά μέρος την εθνική τους συνείδηση στο κυνήγι του χρήματος στην άλλη πλευρά των συνόρων», σχολιάζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Και εθνικιστές
Στη Γευγελή, που είναι «κάτι σαν το Λας Βέγκας των Βαλκανίων, 550.000 Έλληνες σπεύδουν κάθε χρόνο εκεί περνώντας τα σύνορα για να χάσουν στον τζόγο σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ στα τοπικά καζίνο. Δεν ενοχλεί ούτε τους εθνικιστές που βρίσκονται ανάμεσά τους το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου καζίνο Princess είναι ένας Τούρκος δισεκατομμυριούχος. Ο Σουντί Οσκάν συγκαταλεγόταν στους βασιλιάδες των καζίνο στην πατρίδα του μέχρι να απαγορευθεί αυτό το τυχερό παιχνίδι στην Τουρκία (…) Και για να μην θυμάται κανείς ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι βεβαρυμένες εδώ και δεκαετίες, στις πίστες των καζίνο τραγουδούν ακριβοπληρωμένοι Έλληνες ποπ σταρ».
Το Focus αναφέρεται και στην έλλειψη ελέγχων στα σύνορα. «Παρά το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ κυρίως εξαιτίας του ελληνικού βέτο (σ.σ. για το θέμα της ονομασίας) κατά την επιστροφή στην Ελλάδα δεν γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι από τους Έλληνες συνοριοφύλακες»...
topontiki.gr

Τι γνωρίζουν οι αρχές για τον 39χρονο Ουζμπέκο...

...δράστη της επίθεσης στη Στοκχόλμη
Ένας 39χρονος Ουζμπέκος, που βρίσκεται ήδη υπό κράτηση, φέρεται να είναι ο οδηγός του φορτηγού που...
έπεσε πάνω σε πλήθος πεζών στo κέντρο της Στοκχόλμης, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας 15.
Ο άνδρας, που ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ως ένα περιθωριακό πρόσωπο χωρίς σαφείς διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις, θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος της επίθεσης.
«Τίποτα δεν υποδεικνύει ότι κρατάμε λάθος πρόσωπο. Αντιθέτως, οι υποψίες έχουν ενισχυθεί σε βάρος του καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε ο Νταν Ελίασον, αρχηγός της εθνικής αστυνομίας της Σουηδίας.
Ο άνδρας φαίνεται πως έδρασε μόνος, ωστόσο «δεν μπορούμε προς το παρόν να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων προσώπων» επισήμανε ο ίδιος.
«Λάβαμε στοιχεία πέρυσι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν βρήκαμε κάποια σχέση με εξτρεμιστικούς κύκλους» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας Sapo Άντερς Τονρμπεργκ.
Επιπλέον, ο αρχηγός της αστυνομίας συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «ξεκάθαρες ομοιότητες» με την επίθεση του περασμένου μήνα στο Λονδίνο.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στη Σουηδία.
Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι βρέθηκε μια ύποπτη συσκευή εντός του οχήματος, όμως δεν γνωρίζει έως αυτή τη στιγμή εάν πρόκειται για έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.
Οι αρχές της Στοκχόλμης -όπου οι σημαίες σήμερα κυματίζουν μεσίστιες- ανέφεραν ότι δέκα άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, παραμένουν υπό νοσηλεία.
Δύο ενήλικοι έχουν μεταφερθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η Σουηδία θα τηρήσει ενός λεπτού σιγή τη Δευτέρα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν ανεπτυγμένες στην περιοχή, υπό το φόβο νέων επιθέσεων...

Πηγή ΑΠΕ

Στοκχόλμη: Τρεις συλλήψεις για την επίθεση με το φορτηγό...

στή Στοκχόλμη...
Στη σύλληψη τριών ατόμων, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τον δράστη της επίθεσης με φορτηγό στο εμπορικό κατάστημα της Στοκχόλμης, αποτέλεσμα της οποίας ήταν να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι, προχώρησε το Σάββατο η σουηδική αστυνομία.
Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης που πραγματοιήθηκε στην πόλη Βάρμπεργκ, σε διαμέρισμα το οποίο παρακολουθούσε η αστυνομία και εντόπισε άτομα που σχετίζονταν με τον δράστη. Το κτίριο που έγινε η επέμβαση της αστυνομίας απέχει περίπου 16 χιλιόμετρα από το εμπορικό κατάστημα που πραγματοποιήθηκε η επίθεση.
Εκτός από τους τρεις συλληφθέντες, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλήθος στοιχείων, όπως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σημειώσεις και κινητά τηλέφωνα, τα οποία μεταφέρθηκαν στην ειδική υπηρεσία για περαιτέρω ανάλυση...
thestival.gr

Το δικαίωμα να είναι κανείς «οffline» μετά τη δουλειά του