Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

"Die Presse": Εάν δεν υπήρχε ο Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε...


«Εάν δεν υπήρχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε» αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» σε δημοσίευμά της, και μάλιστα, όπως συμπληρώνει «για το συμφέρον της Ευρώπης».
«Κανένας άλλος στην πάροδο των χρόνων δεν μας έδειξε τόσο απροκάλυπτα τις αδυναμίες μας. Όχι γιατί το ήθελε, ούτε γιατί είναι ο ίδιος τόσο σπουδαίος όσο νομίζει. Αλλά γιατί εκμεταλλεύεται στο έπακρο κάθε ευκαιρία που του δίνεται» σημειώνει η εφημερίδα, που στη συνέχεια κάνει αναφορά στις προειδοποιήσεις της ΕΕ προς τον Τσίπρα, σχετικά με τη στάση του σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

«Το ότι η ΕΕ προειδοποίησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για πιθανή διαφοροποίηση του στο θέμα των κυρώσεων απέναντι στη Μόσχα είναι θεμιτό. Θα μπορούσε όμως κανείς να είναι και πιο χαλαρός, όπως δηλώνει και ο Γκέρνοτ Έρλερ, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για ζητήματα που αφορούν στη Ρωσία. Η Μόσχα θα μιλούσε με την Ελλάδα για τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και για την άδεια εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων – θέματα τα οποία δεν είναι τόσο προβληματικά. Και ακριβώς αυτές είναι οι προοπτικές που προσέφερε ο Πούτιν στον Τσίπρα» καταλήγει η «Die Presse».

Τι θα προσφέρει ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου...



... στην Ελλάδα...
Οικονομικά, γεωπολιτικά και αναπτυξιακά οφέλη, μπορεί να αποδώσει για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα προς την Κεντρική Ευρώπη, που...
ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χθες στο Κρεμλίνο.

Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν κατ' αρχήν η διασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, επενδυτικού κόστους 2 δισ. ευρώ, ενώ το κρίσιμο στοίχημα στη συνέχεια θα είναι η διασφάλιση της τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, αναφορικά, κυρίως, με θέματα ανταγωνισμού, ώστε ο ελληνικός αγωγός να μη συναντήσει τα εμπόδια που οδήγησαν πέρυσι στη ματαίωση του ρωσικού σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream που προέβλεπε τη διοχέτευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

Η επιλογή του South Stream δημιουργήθηκε με αφορμή τα προβλήματα στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω των αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία, τα οποία ξεκίνησαν ήδη από το 2009. Η ιδέα ήταν η παράκαμψη της Ουκρανίας με την κατασκευή αγωγού από τις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας προς τη Βουλγαρία και από εκεί στην Ευρώπη. Μετά τη ματαίωση του South Stream ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πέρυσι την κατασκευή του λεγόμενου Turkish Stream ο οποίος αντί για τη βουλγαρική ακτή καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με προφανή στόχο να συνεχίσει μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Όπως προέκυψε από τις προκαταρκτικές συνομιλίες που είχε τον Μάρτιο στη Μόσχα ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης (ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα), ο αγωγός από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα διασχίζει τη Μακεδονία και θα συνεχίζει προς Σκόπια - Σερβία με κατάληξη την Αυστρία.

Η κατασκευή του αγωγού δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχθεί σε περιφερειακό κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου. Η χώρα μας, εισάγει ήδη φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, την Τουρκία μέσω του ελληνοτουρκικού και υγροποιημένο αέριο από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Ήδη προωθείται η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας, στην Ιταλία (από τον οποίο επίσης θα προμηθεύεται ποσότητα αερίου η ελληνική αγορά), ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για την κατασκευή ελληνοβουλγαρικού αγωγού, καθώς και οι εργασίες αναβάθμισης της Ρεβυθούσας.

Η κατασκευή του νέου αγωγού, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα έχει σημαντική μεταφορική ικανότητα δημιουργεί μια ακόμη σημαντική πηγή εφοδιασμού για την ελληνική αγορά, που σημαίνει μεγαλύτερη ασφάλεια εφοδιασμού και ένταση του ανταγωνισμού, άρα καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και την ηλεκτροπαραγωγή. Εκτός από τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται η επένδυση στον αγωγό (αύξηση του ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας), η ελληνική οικονομία προβλέπεται να ωφεληθεί σημαντικά από τη φορολογία και τα λοιπά έσοδα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου, ενώ δημιουργούνται, επίσης, οι προϋποθέσεις για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου και την τροφοδοσία των καταναλωτών, οικιακών και επιχειρήσεων σε νέες περιοχές της χώρας.

newsbeast.gr

Στα βάθη του χειμώνα η Μ. Πέμπτη - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ


Στα βάθη του χειμώνα ξημέρωσε η Μ. Πέμπτη σε όλη τη χώρα. Στην Αττική το έστρωσε στην Πάρνηθα και στον Υμηττό, ενώ χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές, καταιγίδες, δυνατοί βοριάδες και χιόνια στα ορεινά επικρατούν στις περισσότερες περιοχές. Η Τροχαία συνιστά αυξημένη προσοχή στους εκδρομείς του Πάσχα που θα μετακινηθούν οδικώς, ειδικά σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Στην Πάρνηθα, απο το Τελεφερίκ μέχρι το Καζίνο χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.
 από kathimerini.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φτάνοντας και τα 9 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.
Από το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, είναι σε ισχύ μερική απαγόρευση απόπλου στο λιμάνι του Πειραιά.

Στο λιμάνι της Ραφήνας, το απαγορευτικό απόπλου θα τεθεί σε ισχύ από τις 17:30 το απόγευμα. Την ίδια ώρα θα σταματήσουν και τα δρομολόγια Αγία Μαρίνα - Στύρα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, καλό είναι οι επιβάτες πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων.
Νωρίτερα το μεσημέρι η ΕΜΥ εξέδωσε δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων για βορειοανατολικό Αιγαίο, νότιο Ευβοϊκό, Στενό Καφηρέα, Κεντρικό νοτιοανατολικό νοτιοδυτικό Αιγαίο, Ικάριο, Κρητικό, Καρπάθιο και θάλασσα Σάμου.
από newsbomb.gr

Παπαδημούλης: Διπλά χρήσιμη η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα...



Στα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μεσω Τwitter.

«Η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα ήταν διπλά χρήσιμη. Ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις, αλλά ...
και υπογράμμισε την σαφή επιλογή, "λύση εντός Ευρωζώνης"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα σχέδια για τον ελληνορωσικό αγωγό...


Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας ήταν το πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνεργασία ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτήματα, που αφορούν κυρίως το...
τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του αγωγού αλλά και τη θέση που αναμένεται να πάρει η Commission μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.
Ο αγωγός λοιπόν που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα είναι επέκταση του αγωγού Turkish Stream, ωστόσο για ευνόητους λόγους το κομμάτι που θα περνά από ελληνικό έδαφος, από τη Μακεδονία συγκεκριμένα, δεν θα λέγεται «Τουρκικός Αγωγός».
Η χρηματοδότηση του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, μέσω της Ελλάδας προς της κεντρική Ευρώπη (Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία), θα γίνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο «τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα πώς θα συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν βούλησή της είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το μονοπώλιο της Gazprom και να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι εφοδιασμού.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική εκμετάλλευση που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. 
Πάντως Ελλάδα και Ρωσία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σωστή τεχνική προετοιμασία του συγκεκριμένου έργου για να μην καταλήξει σαν το προηγούμενο έργο του South Stream, που θα περνούσε από τη Βουλγαρία, και το οποίο project εγκαταλείφθηκε λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι οι εξαγγελίες για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο καθώς υπάρχει διαφωνία Πούτιν - Ερντογάν ως προς το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. 
real.gr

Στους δρόμους οι Γάλλοι κατά της λιτότητας...



Απεργία και μεγάλη διαδήλωση κατά της λιτότητας οργανώνουν σήμερα στο Παρίσι τέσσερις γαλλικές συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες – οι CGT, FO, FSU και...
Solidaires.
Στο κάλεσμα τους τα συνδικάτα σημειώνουν ότι η κινητοποίηση έχει στόχο να καταδικασθεί «η λιτότητα και οι καταστροφικές επιπτώσεις της». Στην απεργιακή κινητοποίηση μετέχουν σχεδόν 460 συνδικάτα δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα κύρια συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ηχηρή η απουσία από τη διαδήλωση των μελών των συνδικάτων CFDT, CFTC, CFE-CGC και Unsa, τα οποία προκρίνουν τη διαπραγμάτευση έναντι των κινητοποιήσεων.

Το μήνυμα Πούτιν – Τσίπρα στην Ευρώπη ...



...με το σχέδιο Greek Stream...
Κρεμλίνο καλεί Βρυξέλλες μέσω Αθήνας και το αντίστροφο. Ή άλλως, οι διπλωματικές ισορροπίες τηρήθηκαν, το γεωπολιτικό μήνυμα εστάλη με απόλυτη ακρίβεια και...
οι ελληνορωσικές σχέσεις, μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τσίπρα μπαίνουν σε μια νέα, ιδιαίτερη μεστή και ουσιαστική φάση. Την οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή – και όχι αντίστοιχη ψυχραιμία – Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον.
Το πού ακριβώς θα οδηγήσει αυτή η φάση θα κριθεί κυρίως από την τύχη του Greek Stream ή EastRing: Του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, το σχέδιο του οποίου συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση ως επέκταση του Turkish Stream μέσω του οποίου η Μόσχα επιχειρεί να παρακάμψει την Ουκρανία και να δημιουργήσει τον περίφημο νότιο ενεργειακό διάδρομο έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Στην ουσία, πρόκειται για ένα σχέδιο που, εάν και εφόσον υλοποιηθεί, δημιουργεί έναν νέο αγωγό με ρωσικό αέριο και την Ελλάδα διανομέα – έναν αγωγό, που θα μπορούσε να μετατρέψει τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο των δυτικών Βαλκανίων και της κεντρικής Ευρώπης.
Το μείζον ζήτημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, ήταν πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή αυτού του ελληνικού αγωγού. Κι αυτό ακριβώς αποτέλεσε και το κύριο θέμα που συζητήθηκε στο χθεσινό ραντεβού του Κρεμλίνο, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνουν ένα, πολλαπλής ανάγνωσης, μήνυμα στις Βρυξέλλες: Ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου,  είπε ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός.
Εν ολίγοις, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτή την έμμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας με αντίκρυσμα τα μελλοντικά κέρδη του αγωγού. Με την κίνηση αυτή έκανε by pass στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η οποία απαγορεύει χρηματοδότηση από τρίτους σε ενεργειακά project επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ο μόνος τρόπος για να παρακαμφθεί αυτή η απαγόρευση είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο από την ίδια την Ελλάδα και ο μόνος τρόπος που έχει η Αθήνα για να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο project είναι η «προκαταβολή» ή το έμμεσο δάνειο από τη Ρωσία.
«Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο απάντησε και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν να κλείσει, μέσα από σύνθετες γεωπολιτικές και διπλωματικές ισορροπίες, το τελικό deal το ύψος του οποίου σύμφωνα με ειδικούς της ενεργειακής αγοράς αποτιμάται από τα 2 έως τα 4 δις ευρώ. Ανεξαρτήτως κατάληξης όμως, και μόνον η οριοθέτηση του σχεδίου διαμορφώνει νέα δεδομένα και στέλνει στις Βρυξέλλες το μήνυμα της νέας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, στην φάση κορύφωσης της πιστωτικής ασφυξίας από τους ευρωπαίους εταίρους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο καταγράφει ήδη μια πρώτη νίκη στο πεδίο της υπαινικτικής διπλωματίας. Μέσα από το στίγμα που ο ίδιος έδωσε τονίζοντας ότι «η Ελλάδα αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο».

tvxs.gr

Σε τσίμπημα από τσιμπούρι οφείλεται ο θάνατος του Εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια...


Σε τσίμπημα από τσιμπούρι οφείλεται ο θάνατος του Εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια - MediaΣοκάρει η είδηση πως ο θάνατος του ηλικίας 58 ετών εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια, που κατέληξε το βράδυ της Κυριακής οφείλεται σε τσίμπημα από τσιμπούρι.Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Espresso», ο δικαστικός λειτουργός είχε εισαχθεί πριν από ένα μήνα σε νοσοκομείο με πυρετό άγνωστης αιτιολογίας και έπειτα από τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από ερλιχίωση, μία σπάνια νόσο που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια, τα οποία επιστημονικά ονομάζονται κρότωνες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση θανάτου από αυτή την αιτία στη χώρα μας.
Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί προ τετραετίας, με ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που επιβίωσε κατόπιν υποβολής σε θεραπεία.
Η ερλιχίωση προκαλεί νεφρική ανεπάρκεια, καρδιομεγαλία, πηκτικές διαταραχές και κώμα.

topontiki.gr

«Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα»...


Πρώην επικεφαλής ΔΝΤ για την Ευρώπη: «Η Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει αυτά που ζητάει από την Ελλάδα» - MediaΗ Ευρωζώνη πρέπει να περιορίσει το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ζητά από την Ελλάδα για να συνεχίσει τη χρηματοδότησή της, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, αναφέρει ο Ρεζά Μογκάνταμ (Reza Moghadam), σε...
άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, με τίτλο: «Το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί από τη λογική στη διαπραγμάτευση της Ευρωζώνης με την Ελλάδα».

O κ. Μογκάνταμ ήταν έως πέρυσι επικεφαλής της Διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη και σήμερα είναι αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου της Morgan Stanley.

«Τώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης διαβεβαίωσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τη δόση του δανείου της προς το Ταμείο, υπάρχει ένα μικρό χρονικό παράθυρο ευκαιρίας να προκληθεί μία αναγκαία νέα προσέγγιση. Αυτή μπορεί να βασισθεί σε τρία σημεία: Στην εφαρμογή λίγων βασικών δράσεων για να δοκιμασθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για να εκλείψει η απειλή μίας χρεοκοπίας το επόμενο τρίμηνο και σε ένα νέο πρόγραμμα που θα αποτελέσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης για τα επόμενα 2-3 χρόνια» εκτιμά ο Μογκάνταμ και συνεχίζει: «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα τόσο περιορισμένο αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, θα ήταν καλύτερα να ετοιμασθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ εξηγεί, για ποιον λόγο χρειάζεται αυτή η αλλαγή. «Πρώτον, αντί για τη μανία να παρουσιάζονται λίστες με όλο και περισσότερες δεσμεύσεις, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή λίγων σημαντικών δράσεων. Έτσι, θα ελεγχθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Για την αποδοχή των δράσεων σε περιορισμένους τομείς θα τεθούν προτεραιότητες και θα ληφθεί υπόψη η δυνατότητα της Ελλάδας να τις υλοποιήσει. Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την άμεση ψήφιση νόμων για την ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, την κατάργηση των γενναιόδωρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη μεταρρύθμιση της πολιτικής για τον ΦΠΑ και την καθιέρωση αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς» υποστηρίζει ο Μογκάνταμ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε και πρέπει να τα υλοποιήσει σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

«Δεύτερον, σε αντάλλαγμα για τα μέτρα αυτά, η Ευρωζώνη θα προσφέρει στην Αθήνα επαρκή χρηματοδότηση για το επόμενο τρίμηνο για να καλύψει τις εξωτερικές υποχρεώσεις της, οι οποίες αφορούν κυρίως τους επίσημους πιστωτές. Αυτό θα εξάλειφε την άμεση απειλή κεφαλαιακών ελέγχων και εξόδου από την Ευρωζώνη. Πιο σημαντικό είναι ότι θα απέτρεπε την απώλεια εμπιστοσύνης και την αναγκαστική δημοσιονομική περιστολή που θα έθετε την απειλή ενός υφεσιακού σπιράλ».

Τρίτον, οι δύο πλευρές πρέπει, σύμφωνα με τον Μογκάνταμ, να αρχίσουν τον καθορισμό του περιεχομένου και των παραμέτρων ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Αυτό θα περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα, όπως μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και εργασίας καθώς και την εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος» λέει.

Κατά την άποψη του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, χρειάζεται και μία λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, η οποία θα μπορούσε να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η ανταλλαγή χρέους με μετοχές: Η Ευρωζώνη θα μπορούσε να ανταλλάξει κάποιες από τις απαιτήσεις της με τραπεζικές μετοχές και μετοχές εταιρειών που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, μειώνοντας το βάρος του χρέους και προσφέροντας κίνητρα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με φθηνότερα, μακροπρόθεσμα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αίροντας έτσι τη συνεχή απειλή στάσης πληρωμών έναντι των επίσημων πιστωτών.

Μητρόπουλος: Μην έχουμε ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν πίσω οι «ΔΝΤδες»...



«Η Αριστερά πρέπει να εμπνέει ασφάλεια»...
"Η “μάχη” των κλιμακίων είναι “μάχη” στο κοινωνικό ζήτημα. Το ξέρουμε, το παρακολουθούμε, ενημερώνομαι και εγώ από διάφορους υπουργούς και συνεργάτες τους.

Άρα, υπάρχει μια... αυστηρότερη επιμονή, διαχρονική, "διαμνημονιακή", θα έλεγα, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, του σκληρότερου εκ των τριών της παλιάς τρόικας στο θέμα το ασφαλιστικό – εργασιακό, στο ζήτημα επιβολής της ρήτρας εσωτερικής υποτίμησης", ανέφερε, μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον REAL FM. 
Kαι πρόσθεσε: 
Φαίνεται ότι εκεί θα μας δυσκολέψει αυτό το ζήτημα μέχρι τελικής συμφωνίας, το ζήτημα της εσωτερικής υποτίμησης γιατί είναι ρήτρα δομική του Μνημονίου.

Όσοι έχουμε εμβαθύνει στα μνημονιακά κείμενα, βλέπουμε κάθε δεύτερη αποστροφή να υπάρχει συμπίεση μισθών συντάξεων και κοινωνικών δαπανών.

Μην έχουμε ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν πίσω οι “ΔΝΤδες”, μην έχουμε ψευδαίσθηση, όλο το μνημονιακό πρόγραμμα στην πατρίδα μας έχει συνδυαστεί με ρήτρα καταβύθισης μισθών και συντάξεων, με ρήτρα υποτίμησης της αξίας της μισθωτής δύναμης.

«Η Αριστερά πρέπει να εμπνέει ασφάλεια»

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα επεισόδια στην Αθήνα και τις καταλήψεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

«Εμένα με καλύπτουν οι θέσεις του Γιάννη Πανούση. Αλλά δεν μου άρεσε και του το είπα, η φράση του “Αριστερά του τίποτα”. Οι περισσότερες παρατηρήσεις του στο κείμενό του στα “ΝΕΑ” με βρίσκουν σύμφωνο. 

Χωρίς να νομίζω ότι διαφοροποιούμαι από την πρόεδρο, την οποία θεωρώ ευφυή και εύχομαι να είναι η καλύτερη πρόεδρος μετά τη Μεταπολίτευση, δεν έπρεπε να συμβεί η κατάληψη στο περιστύλιο και δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Άρα, υπό αυτήν την έννοια, η Αριστερά πρέπει να εμπνέει ασφάλεια, τάξη, αυτοπεποίθηση σε φιλήσυχους πολίτες και τέτοια γεγονότα με συνεννόηση με ηπιότερα μέσα πρέπει να τα σταματήσει.

Διότι η Αριστερά, ευτυχώς, μέχρι τώρα έχει ταυτιστεί με μια ανοχή, ενδοτικότητα, μόχλευση κάποιων ζητημάτων ασφάλειας. Δεν είναι αυτό αλήθεια. Κακώς αποδίδουν στην Αριστερά ζητήματα τέτοια».

Η Δαμόκλειος σπάθη

Δαμόκλειος σπάθη-Πίνακας του Richard Westall (1812)

Μέ αφορμή τήν  προχθεσινή ανάρτηση : "Oι Δαμόκλειοι καμπινέδες" αναδημοσιεύω, σήμερα, από τή Βικιπαίδεια τήν ιστορία τού αυλοκόλακα Δαμοκλή καί τού ομώνυμου σπαθιού.  

Δ.Ν.Α.

                                                                                            -------  

Σύμφωνα με τον Κικέρωνα ("Ερωτήσεις Τυσκυλανές", 5, 61-62) τις Συρακούσες της Σικελίας κυβερνούσε ο τύραννος Διονύσιος ο Πρεσβύτερος. Ανάμεσα στους αυλικούς του συγκαταλεγόταν ο αυλοκόλακας Δαμοκλής, ο οποίος φθονούσε τα πλούτη και την ευημερία που απολάμβανε ο τύραννος Διονύσιος και συχνά τον μακάριζε.

Μία ημέρα ο Διονύσιος προσεγγίζοντας τον Δαμοκλή τον ρώτησε αν ήθελε ο ίδιος να πάρει τη θέση του απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια του άρχοντα αλλά μόνο για μία ημέρα. Ο Δαμοκλής δέχθηκε με χαρά αυτήν την απρόσμενη πρόσκληση, απολαμβάνοντας όλα τα προνόμια. Με διαταγή του ίδιου του Διονυσίου του φόρεσαν τη βασιλική ενδυμασία και τον συνόδευσαν στη μεγάλη τραπεζαρία όπου μπορούσε να απολαύσει όποιο είδος φαγητού επιθυμούσε. Ο Δαμοκλής απολάμβανε τη βασιλική μεταχείριση περιεργαζόμενος το χώρο γύρω του, όταν παρατήρησε πάνω από το κεφάλι του να κρέμεται ένα μεγάλο σπαθί το οποίο συγκρατούσαν τρίχες αλόγου, οι οποίες θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να κοπούν με αποτέλεσμα το σπαθί να πέσει στο κεφάλι του.
Όταν ο Δαμοκλής εξέφρασε την απορία του σχετικά με το σπαθί στον Διονύσιο εκείνος του απάντησε: "Το σπαθί το τοποθέτησα εγώ ο ίδιος εκεί για να μου θυμίζει να παίρνω τις σωστές αποφάσεις για το λαό μου και σε πόσο μεγάλο κίνδυνο είναι η ζωή μου καθημερινά". Ο Δαμοκλής όταν άκουσε την εξήγηση του Διονυσίου πανικοβλήθηκε συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα πόσο διαφορετική είναι η ζωή ενός άρχοντα συγκριτικά με αυτό που πίστευε. Για αυτό το λόγο άφησε αμέσως τη ζωή του άρχοντα αδιαφορώντας για τα μεγαλεία τις αξιώσεις και τις τιμές και ζήτησε να μεταφερθεί στη παλαιά ταπεινή του θέση.
Από αυτό το γεγονός προήλθε η φράση Δαμόκλειος Σπάθη, που χρησιμοποιείται συμβολικά είτε για να δηλώσει μία επικείμενη μεγάλη καταστροφή ή την απειλή τιμωρίας μεγάλου μεγέθους. Η φράση χαρακτηρίζει τον συνεχή φοβερό και θανάσιμο κίνδυνο που μας απειλεί κάθε στιγμή όταν βάζουμε ως προσωπικές προτεραιότητες της ζωής μας τον εγωισμό την ματαιοδοξία και τον υλισμό. Όπως ο αυλοκόλακας Δαμοκλής υπό τον φόβο της τιμωρίας άλλαξε και έγινε ταπεινός έτσι και αυτή η φράση είναι και μια προειδοποίηση για αλλαγή σε όσους ακολουθούν στη ζωής τους τον δρόμο της αλαζονείας, του υπερκαταναλωτισμού και αυτού της προσωπικής τους εφήμερης απόλαυσης έναντι του κοινού καλού.
Η φράση αυτή έχει περάσει και σε άλλες γλώσσες (π.χ. Αγγλικά The Sword of Damocles).
 (από τη Βικιπαίδεια)

Μοιραίες παρεξηγήσεις - ένα σχόλιο τού Αλέξη Παπαχελά


 ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

 ΄Η ζούμε μία μεγάλη, ενδεχομένως και μοιραία, παρεξήγηση ή απλώς λείπει σε εμάς τους κοινούς θνητούς η πλήρης εικόνα του τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και εταίρων/δανειστών. Ούτως ή άλλως, δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοιο κενό ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των Μέσων εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης διαπραγμάτευσης. Είναι πραγματικά πρωτόγνωρη αυτή η εμπειρία, όπου πρέπει κάποιος να βγάλει άκρη ανάμεσα σε δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, επίσημες ελληνικές διαρροές, ημιεπίσημες και αντικρουόμενες διαρροές, αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Να δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα. Η κυβέρνηση δημιουργεί την αίσθηση πως το μοναδικό πρόβλημα έχει να κάνει με τη ρευστότητα του Δημοσίου και πως βρίσκεται πολύ κοντά σε μία πολιτική φόρμουλα, η οποία θα το λύσει. Οι έξω ξεκαθαρίζουν ότι η ρευστότητα συνδέεται με απτές μεταρρυθμίσεις και ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Και εδώ αρχίζει ένα μεγάλο μπλέξιμο. Η Αθήνα λέει «αφού το συμφωνήσαμε ότι θα γίνει γιατί δεν μας δίνετε τα λεφτά;». Οι έξω απαντούν «άμα το κάνετε και το ψηφίσετε θα σας τα δώσουμε». Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί ή το ΔΝΤ που κρατούν αυτήν τη γραμμή. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά άπαντες, μέχρι και οι Κινέζοι, έχουν την ίδια στάση: «Δείξτε μας πρακτικά ότι τελειώνει το deal με το λιμάνι και εμείς μπαίνουμε στην αγορά ομολόγων σας». Κανείς δυστυχώς δεν δέχεται πια τη συζήτηση ως πράξη, τη διατύπωση προθέσεων ως συμφωνία. Να μια μεγάλη παρεξήγηση.

Δεύτερη παρεξήγηση. Υπουργοί της κυβέρνησης εξαγγέλλουν νομοσχέδια που αποτελούν κόκκινα πανιά για τους έξω, όλους τους έξω. Υπάρχει κάποιος κεντρικός «εγκέφαλος» που τα εγκρίνει, θεωρώντας τα ίσως και πιόνια στη διαπραγμάτευση; ΄Η μήπως εμφανίζονται χωρίς να περνούν από καμία κρησάρα; Αγνωστον. Μεγεθύνουν, όμως, το χάσμα σε σημείο που δεν θα κλείνει εύκολα.

Τελευταία και πιο σημαντική παρεξήγηση. Παρακολουθώντας τη διαπραγμάτευση αισθάνεσαι πως το ελληνικό επιτελείο έχει την απόλυτη πεποίθηση ότι, πρώτον, ο κ. Γιουνκέρ θα την «καθαρίσει» στο τέλος με κάποια πολύ βατή και ήπια φόρμουλα και, δεύτερον, στο τέλος της ημέρας η κ. Μέρκελ θα κάνει πίσω και θα δεχθεί μία συμβιβαστική λύση, που θα είναι πολιτικά αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν αυτές οι παραδοχές ευσταθούν, τότε πράγματι η κυβέρνηση μπορεί να θεωρεί ότι έχει ακόμη δρόμο μέχρι τον γκρεμό. Αν όχι, θα πρόκειται για μια από εκείνες τις παρεξηγήσεις επί των οποίων θα γραφούν πολλά διδακτορικά στο μέλλον.

Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

EuroWorking Group : Δυστοκία αποτελέσματος...


Χωρίς «λευκό καπνό» έληξαν οι συνομιλίες των Βρυξελλών

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group με ουσιαστικές διαφορές στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

xwris-leuko-kapno-eliksan-oi-sunomilies-twn-bruksellwn

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες με ουσιαστικές διαφορές στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αποτελούν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Η συζήτηση για την Ελλάδα θα ολοκληρωθεί στο δείπνο καθώς, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η συνάντηση της ομάδας εργασίας δεν θα επαναληφθεί το πρωί της Πέμπτης όπως ήταν γνωστό.

Πιέσεις σε τρία μέτωπα

Η ελληνική πλευρά βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση, καθώς, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αμετακίνητοι στις θέσεις τους, για τη λήψη επώδυνων μέτρων στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά και σε αυξήσεις στο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά την οποία εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, πρότεινε στους δανειστές νέα μέτρα ύψους 1 δισ. Ευρώ, πέραν 6,1 δισ. ευρώ που πρότεινε με την λίστα των 26 σελίδων, προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις έστω και μερικής συμφωνίας.

Προσαρμογές στη λίστα ζητούν οι δανειστές

Πηγές των Βρυξελλών σχολιάζουν ότι για να υπάρξει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες; προσαρμογές στην λίστα των μέτρων, ούτως ώστε να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να ανοίξει ο δρόμος για τις οριστικές αποφάσεις στο Eurogroup.
Οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν βρει κοινή γλώσσα στα δημοσιονομικά, με μοναδική διαφορά ένα δύο βασικά σημεία σε ό,τι αφορά σε μέτρα που θα βοηθήσουν στην κάλυψη του κενού για το 2015 που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία. 
από thetoc.gr