Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΥΕΘΑ: Τι σημαίνει η συμφωνία με το ΝΑΤΟ...

ΥΕΘΑ: Τι σημαίνει η συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Στη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν αρμόδιες πηγές...
του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα, λόγω της συντριβής του ελικοπτέρου ΑΒ-212 στην Κίναρο.

Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μονιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση.

Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Εν τω μεταξύ, απέπλευσαν από τη Σούδα τα 4 πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση -σταδιακά- 15 - 20 πλοία.

Ρενέ Ντεκάρτ: Μαθηματικός, φιλόσοφος, διανοητής


  11 Φεβ. 2016
tvxs.gr
Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Σαν σήμερα, το 1650, έφυγε από τη ζωή ένας από τους επιφανέστερους διανοητές της ανθρωπότητας. Ο φιλόσοφος, μαθηματικός και φυσικός Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός και ως Καρτέσιος, είναι ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία της φιλοσοφίας και των επιστημών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην Επιστημονική Επανάσταση του 17ου αιώνα.

Ο Ρενέ ΝτεΚάρτ (René Descartes) γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου του 1596 στη Γαλλία. Αν και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη νομική, ικανοποιώντας την επιθυμία του πατέρα του, ωστόσο δεν ασχολήθηκε ποτέ επαγγελματικά. Ο ίδιος επιθυμούσε να γνωρίσει τον κόσμο και να «κατακτήσει» την αλήθεια και αυτή την αλήθεια αναζήτησε μέσα από το έργο του.
Ωστόσο, σε αυτή την αναζήτηση συνειδητοποίησε ότι η κατάκτηση της αλήθειας προέρχεται μέσα από την ολική ανατροπή των δεδομένων, δηλαδή ο δρόμος της αμφιβολίας είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην βεβαιότητα. Οι θεωρίες του ΝτεΚάρτ έρχονται ως απελευθέρωση του ανθρώπου της εποχής από την καταπίεση των δεδομένων που όριζε το παρελθόν.
Με το ταξίδι του στις Κάτω Χώρες έρχεται σε επαφή με τον Isaac Beeckman, ο οποίος θα τον μυήσει στον κόσμο των μαθηματικών και της Φυσικής. Το όραμα του Ντεκάρτ ήταν η ανακάλυψη των θεμελίων της «Θαυμαστής Επιστήμης», η οποία θα συνέδεε τα μαθηματικά με την φυσική. Οι αναλύσεις του αποτέλεσαν τα θεμέλια της αναλυτικής Γεωμετρίας, καθώς ήταν ο πρώτος που εισήγαγε την έννοια του μεταβλητού μεγέθους και της μεταβλητής συνάρτησης, επιτυγχάνοντας την ένωση της γεωμετρίας και της άλγεβρας.
Η Γεωμετρία του Ντεκάρτ με τη μέθοδο του συστήματος των συντεταγμένων που δημιούργησε και με τον τρόπο κατασκευής των καθέτων και εφαπτομένων στις επίπεδες καμπύλες, βοήθησε σημαντικά το έργο των Νεύτωνα, Λάιμπνιτς, Όιλερ και πολλών ακόμη, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστήμη των μαθηματικών και της φυσικής. Ο Ρενέ Ντεκάρτ υπήρξε αυτός που ερμήνευσε τον «πραγματικό αριθμό» ως σχέση οποιουδήποτε τμήματος ευθείας απέναντι στο μοναδιαίο μήκος, και ερμήνευσε τους αρνητικούς αριθμούς ως κατευθυνόμενες συντεταγμένες.
Επιπλέον, εισάγει τα σύμβολα x, y, z για τα μεταβλητά μεγέθη και τους συντελεστές a, b, c, καθώς και τον τρόπο γραφής των δυνάμεων, x4, a5 Επίσης διατύπωσε τον κανόνα των σημείων για τον προσδιορισμό του αριθμού των θετικών και των αρνητικών ριζών, έθεσε το πρόβλημα του αναγώγιμου, έδειξε ότι η εξίσωση τρίτου βαθμού επιλύεται με τον τετραγωνισμό και λύνεται με τη βοήθεια διαβήτη και κανόνα.
«Σκέφτομαι άρα υπάρχω»
Παράλληλα, ο ΝτεΚάρτ αφήνει ανεξίτηλο σημάδι και στη φιλοσοφία. Μέσα από τα σημαντικότερα έργα του «Λόγος περί της μεθόδου», «Στοχασμοί για την πρώτη φιλοσοφία» και «Αρχές φιλοσοφίας» προσεγγίζει τα ζητήματα της μεθόδου της γνώσης, της σχέσης σώματος-ψυχής και ύλης-πνεύματος, αλλά και το θέμα της ύπαρξης θεού, τον οποίο αποδέχεται ως το «τέλειο ον» και υποστηρίζει μέσω ενός «αφαιρετικού συλλογισμού» το αυταπόδεικτο της ύπαρξής του.
Ο ίδιος στο έργο του «Λόγος περί της μεθόδου» διατυπώνει το απόφθεγμα «σκέφτομαι άρα υπάρχω» και αναγνωρίζει την αξία της αμφιβολίας για την αποκάλυψη της μοναδικής αλήθειας:
«Μπορώ να αμφιβάλλω για όλα τα πράγματα που με περιβάλλουν και για όλα όσα σκέφτομαι. Οι άνθρωποι συχνά σφάλλουν στους συλλογισμούς τους ακόμα και σε απλά θέματα και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύω ότι οι αισθήσεις μου δεν με ξεγελούν ή ότι οι σκέψεις μου δεν είναι παρά σαν τα όνειρά μου όταν κοιμάμαι. Μπορώ να αμφιβάλλω λοιπόν για όλα όσα σκέφτομαι και πιστεύω, αλλά για ένα πράγμα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να αμφιβάλλω, δηλαδή για το ότι αμφιβάλλω. Κατόπιν πρόσεξα πως, ενώ εγώ ήθελα να σκεφτώ έτσι, ότι όλα ήταν ψεύτικα έπρεπε αναγκαστικά, εγώ που το σκεπτόμουν, να είμαι κάτι. Και παρατηρώντας πως τούτη η αλήθεια: σκέπτομαι, άρα υπάρχω ήταν τόσο γερή και τόσο σίγουρη ώστε όλες μαζί οι εξωφρενικές υποθέσεις των σκεπτικών φιλοσόφων δεν ήταν ικανές να την κλονίσουν, έκρινα πως μπορούσα δίχως ενδοιασμούς να την παραδεχθώ σαν την πρώτη αρχή της φιλοσοφίας που αναζητούσα».
Μπορεί οι θεωρίες του Ντε Κάρτ να επικρίθηκαν εν μέρει από τους μεταγενέστερούς του -εμπειριστές- και να αξιοποιήθηκαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο, ως κρηπίδωμα του ρεύματος του υλισμού, ωστόσο ήταν αυτές που «λύτρωσαν» τη φιλοσοφία από τις μεσαιωνικές προκαταλήψεις και άνοιξαν το δρόμο για την εποχή του Διαφωτισμού.

«Τυχερέ, κείνο τ’ άθλιο δειλινό, σε δέσαν με το Δάσκαλο Γληνό»

Ο «Κώστας» στη Μακρόνησο

Ο ακαδημαϊκος, Κωνσταντινος Δεσποτοπουλος

«Τυχερέ, κείνο τ’ άθλιο δειλινό, σε δέσαν με το Δάσκαλο Γληνό», λέει το ποίημα του Βάρναλη «Στην εξορία» (1935). Τυχεροί, λοιπόν, όσοι είχαν δάσκαλο τον Βάρναλη στον Αϊ-Στράτη, την Ανάφη, την Ακροναυπλία.
Τυχεροί όμως, μες στην ατυχία τους, και όσοι βρέθηκαν κλεισμένοι στο Σύρμα της Μακρονήσου μαζί με έναν άλλο σπουδαίο δάσκαλο, τον Δεσποτόπουλο. Εκεί, οι συνεξόριστοί του τον έλεγαν Κώστα, όχι Κωνσταντίνο.
Κώστα τον αποκαλεί και ο Σταύρος Αβδούλος, ένας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και όχι μόνο, που μιλά και γι’ αυτόν στο βιβλίο του «Το φαινόμενο Μακρόνησος» (1998, δυστυχώς εξαντλημένο). «Οταν δεν είχαμε να πούμε κάτι δικό μας, ο Κώστας θα ’ρχιζε να απαγγέλνει», γράφει.

Ολοι οι δόκιμοι ποιητές μας του ήταν οικείοι. Παλαμάς, Σικελιανός, Σεφέρης, Καβάφης....

Οικείοι τού ήταν και οι αρχαίοι ποιητές, Ομηρος, Πίνδαρος, οι τραγικοί. Ατέλειωτες απαγγελίες, Ελλήνων αλλά και ξένων ποιητών, συχνά μάλιστα στη μητρική τους γλώσσα.
Παρά την αγριάδα τους, οι αλφαμίτες φρουροί, όταν ο Δεσποτόπουλος απήγγελνε ποιήματα Ελλήνων ποιητών, τον άκουγαν με ανοιχτό το στόμα, όμως «μερικοί δεν του επέτρεπαν ν’ απαγγέλνει σε ξένες γλώσσες και σ’ αυτές συμπεριλάβαιναν και τα αρχαία ελληνικά».
Η αδυναμία του, εκεί στο Σύρμα, ήταν το σκάκι, που το έπαιζαν με πιόνια φτιαγμένα από ψίχα ψωμιού. Ενας από τους συμπαίκτες του, όπως αναφέρει ο Αβδούλος, ήταν ο Αβέρκιος Λειβαδάρος, ένας απροσκύνητος αγωνιστής που, όμως, σαν ήταν πιτσιρικάς είχε μπλέξει με κακές παρέες κι έτσι, σύμφωνα με τον Στ. Αβδούλο, το λεξιλόγιό του ήταν λιγάκι μάγκικο.
Ο Αβέρκιος έτρεφε βαθύ σεβασμό για τον Δεσποτόπουλο. Αλλά κι εκείνος τον αγαπούσε πολύ και, «σαν πανεπιστημιακός δάσκαλος» που ήταν, προσπαθούσε να τον κάνει να αποβάλει τη μάγκικη διάλεκτο. Εκεί που έπαιζαν σκάκι, ο Αβέρκιος πήρε τη βασίλισσα του δασκάλου και, σε τόνο θριαμβευτικό, του είπε:

Κωσταρίκο, σου την έφαγα την πουτάνα τη βασίλισσα

Οι παρόντες έσκασαν στα γέλια, όμως ατάραχος ο Δεσποτόπουλος του έκανε παρατήρηση:

Σου έχω πει, Αβέρκιε, να πάψεις να χρησιμοποιείς άσεμνες λέξεις

Καλά, Κωσταρίκο, δεν θα το ξανακάνω. Αλλά αφού είναι βασίλισσα... δεν είναι τέτοια;

Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος δεν έγραψε για τον Κώστα της Μακρονήσου. Οπως εξήγησε πολλά χρόνια μετά, το 1988, αυτά που διαδραματίστηκαν εκεί «υπήρξαν ασύλληπτα για όποιον δεν τα έζησε», όμως «η συναίσθηση ευθύνης προς την ηθική γαλήνη της χώρας μού υπαγόρευσε τη σιωπή».
Σύμφωνα με τον Σταύρο Αβδούλο, ο παλιός συνεξόριστός του προτίμησε να σωπάσει γιατί κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για τη Μακρόνησο αποσιωπώντας τη βαριά ευθύνη που έφεραν υμνητές της όπως ο Π. Κανελλόπουλος και ο Κ. Τσάτσος, συνάδελφοι στο Πανεπιστήμιο και προσωπικοί φίλοι του καθηγητή.
Μπροστά σ’ ένα τέτοιο δίλημμα βρέθηκε και ο Κ. Δεσποτόπουλος, γι’ αυτό προτίμησε να σωπάσει: «Το ήθος του τού υπαγόρευσε να μείνει πιστός στη φιλία».
Ολοι φευγάτοι τώρα πια. Στα βαθιά γεράματα, όρθιοι και μαχόμενοι, πέθαναν και ο Αβδούλος και ο Αβέρκιος. Aπρόβλεπτος όμως, ανυπότακτος ο άνεμος της Ιστορίας φέρνει κάποτε στα αυτιά μας τη φωνή του «Κωσταρίκου» ν’ απαγγέλνει Σικελιανό και Παλαμά και ας μην έγραψε ο ίδιος για όλα αυτά.

Μαριάννα Τζιαντζή
efsyn.gr

Έστειλε εξώδικο ο Κυριάκος στον Τράγκα…

Εξώδικο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά του Γιώργου Τράγκα

Εξώδικο κατά του δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα  έστειλε ο
πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφορμή στάθηκαν σχόλια του δημοσιογράφου κατά του προέδρου της ΝΔ στην ραδιοφωνική του εκπομπή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει τόσο από τον σταθμό όσο και από τον κ. Τράγκα να ανακαλέσουν τα επίμαχα σχόλια και παράλληλα να διαβαστεί το εξώδικο. Επίσης, το ίδιο έγγραφο τους απαγορεύει να το σχολιάσουν περαιτέρω.
 

Θέλουν γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης…



Συναντήσεις με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο του Eurogroup.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση.  
 

Νατοϊκή δύναμη σπεύδει στο Αιγαίο...

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε ότι...
συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί "χωρίς καθυστέρηση" στο Αιγαίο για "να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων" από τους διακινητές μεταναστών.

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, «δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη...να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.
«Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.
«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας. Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.
Το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση «αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος».
Αντικείμενο είναι να υπάρξει «μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές», όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.
«Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην «επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, «ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση».
Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο , στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ «έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης», εξήγησε ο Αστον Κάρτερ.
«Αυτοί θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωτική επιχείρηση», διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.
 

Έτοιμοι για διήμερη πολιορκία της Αθήνας...

Έτοιμοι για τη διήμερη πολιορκία της Αθήνας οι αγρότες
...οι αγρότες...
Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και της πλειονότητας των αγροτικών μπλόκων μετά και την απόφαση να...
μην επιτραπεί ούτε σε μικρό αριθμό τρακτέρ να «παρελάσουν» συμβολικά στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή


Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα διαμαρτυρίας όλων των επαγγελματικών κλάδων ενάντια στο Ασφαλιστικό, αφού συμμετοχή έχει δηλώσει η ΑΔΕΔΥ, ενώ συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος έχουν προγραμματίσει γιατροί, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Την Παρασκευή και το Σάββατο η Αθήνα θα είναι πόλη υπό πολιορκία, αφού το Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα, όπως τουλάχιστον έχουν σχεδιάσει, συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Οι αγρότες αναμένεται να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα φτάσουν στον Πειραιά τα πλοία από την Κρήτη και σταδιακά ανάλογα και με τον σχεδιασμό που θα κάνει η Αστυνομία για τα σημεία στα οποία θα ακινητοποιούνται τα λεωφορεία με τους αγρότες θα φτάνουν στο Σύνταγμα και οι υπόλοιποι.

Οι αγρότες δήλωσαν απογοητευμένοι από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Περιμέναμε περισσότερα. Μας έχει μπερδέψει και ενώ θέλουμε να πάμε σε διάλογο, βλέπουμε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του» τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Παναγιώτης Καλογιάννης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο των Τεμπών.

Πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι ο πρωθυπουργός, ως νέος άνθρωπος, θα πάρει επάνω του το αγροτικό ζήτημα και θα δώσει λύση, έστω και στο παρά πέντε, για τον απεγκλωβισμό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου».

Ο κ. Καλογιάννης είπε ακόμη ότι και μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, οι αγρότες προτίθενται να ανοίξουν διάλογο, αλλά θα προηγηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής, σε ένδειξη σεβασμού -όπως λένε- στον αγώνα των συναδέλφων τους.

Για «προεκλογική ομιλία» έκανε λόγο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης. «Περιμέναμε κάτι πιο ουσιώδες και όχι μια προεκλογική ομιλία. Ο πρωθυπουργός έκανε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση και τα έβαλε με όλους, ακόμα και με τα κανάλια» δήλωσε ο κ. Καμπούρης και κοινοποίησε πως κατόπιν αυτού, οι αγρότες των Μαλγάρων θα κατέβουν στην Αθήνα και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, «έως ότου αποσυρθούν τα ασφαλιστικό και φορολογικό».

«Ασαφή» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, σημειώνοντας ωστόσο: «Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας εδώ και έναν μήνα. Αν προσκληθούμε να συζητήσουμε επ΄αυτών, θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και αν δεν αποσύρει τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

in.gr

Τραγωδία με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού...

Βρέθηκαν στη νησίδα Κίναρο τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού
Νεκροί και οι τρεις επιβαίνοντες...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Τραγική ήταν η κατάληξη του θρίλερ με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού το στίγμα του...
οποίου χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Και οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν σε αυτό (δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ) εντοπίστηκαν νεκροί. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά.

Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.



Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν πλοία του ΠΝ, ένα C-130 και ένα Σούπερ Πούμα καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες με φωτοβολίδες απέβησαν άκαρπες.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έκτακτο : Αγνοείται ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού με 3 άτομα πλήρωμα

07:16 | 11 Φεβ. 2016
tvxs.gr Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για τον εντοπισμό ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, το στίγμα του οποίου χάθηκε από τα ραντάρ περίπου στις 2.45 τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο στο Αιγαίο, ανοιχτά της Αστυπάλαιας, μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Το ελικόπτερο με τρία άτομα πλήρωμα, δύο πιλότους και έναν μηχανικό, είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή». Στο Κέντρο Επιχείρησης του Π.Ν. έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Στην έρευνα μετέχουν super puma και ένα C-130. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι καλές.

Oταν λαϊκίζει (και) ο Κυριάκος…

Κλείνει το μάτι στις διαμαρτυρόμενες επαγγελματικές ομάδες, ζητώντας να αποσύρει η 
κυβέρνηση το σχέδιο Κατρούγκαλου. 
Αλλά δεν μας λέει πώς η ΝΔ σκοπεύει να λύσει το πρόβλημα



Γιώργος Καρελιάς   
Γιώργος ΚαρελιάςΥποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη ως αντίπαλος του λαϊκισμού και όσων τον εκφράζουν στην ΝΔ. Αυτό σημαίνει, πολύ περισσότερο, ότι δεν θα υιοθετεί  λαϊκίστικα αιτήματα κατά την άσκηση των αντιπολιτευτικών καθηκόντων του.Ομως, χθες (Τρίτη 9/2) είχαμε την πρώτη αντιπολιτευτική άσκηση λαϊκισμού από τον νέο αρχηγό της ΝΔ. Ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιό της για το Ασφαλιστικό (εδώ).
Προκαλεί εντύπωση το βασικό επιχείρημά του: «Η κοινωνία είναι απέναντι». Πρώτον, διότι ο όρος «κοινωνία» είναι πολύ γενικός και αόριστος. Θα μπορούσε να πει ότι δεν συμφωνούν οι επαγγελματικές ομάδες, τις οποίες αφορά το σχέδιο Κατρούγκαλου (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α.). Με  τη λέξη «κοινωνία» μπαίνουν μέσα όλοι, ενώ δεν είναι έτσι.
Ομως, ακόμα κι αν δεχτούμε ότι «η κοινωνία είναι απέναντι», σημαίνει αυτομάτως ότι αυτό που απαιτεί η «κοινωνία» είναι τo πιο σωστό και, κυρίως, το πιο αποτελεσματικό; Αν αυτό εννοεί ο κ. Μητσοτάκης, τότε φάσκει και αντιφάσκει. Για παράδειγμα, το 2001 η «κοινωνία» ξεσηκώθηκε εναντίον του σχεδίου Γιαννίτση, πάλι για το Ασφαλιστικό. Το σχέδιο εκείνο αποσύρθηκε. Στη συνέχεια όλοι αναγνώρισαν ότι η εξέλιξη αυτή ήταν επιζήμια. Μάλιστα, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ήταν ο κ. Μητσοτάκης εκείνος που παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος και το κόμμα του, το οποίο τότε πολέμησε το σχέδιο Γιαννίτση.
Μήπως η Ιστορία επαναλαμβάνεται; Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ίδιες και, επομένως, ισχυρίζεται ότι το σημερινό σχέδιο πρέπει να αποσυρθεί ως αναποτελεσματικό.
Ας το δεχτούμε. Ομως, σ’ αυτήν την περίπτωση, πρέπει ο ίδιος και το κόμμα του να μας παρουσιάσουν το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Ας δούμε τα δεδομένα:
1.Η κυβέρνηση λέει ότι δεν θέλει να περικοπούν κι άλλο οι συντάξεις. Δεν είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να λέει το αντίθετο. Κανένα κόμμα δεν ζητεί περικοπή συντάξεων.
2.Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των εισφορών, την οποία δέχτηκαν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η ΝΔ λέει «όχι» .
3.Η κυβέρνηση προτείνει μεγαλύτερη αύξηση των εισφορών των αγροτών, οι οποίες είναι σαφώς μικρότερες από τις αντίστοιχες  των άλλων εργαζομένων και το ταμείο τους, ο ΟΓΑ, χρηματοδοτείται, κατά μέγιστο μέρος, από τη φορολογία όλων των άλλων. Η ΝΔ τι λέει επ’ αυτού; Δεν λέει τίποτα.
Ομως, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις, όπως όλα τα κόμματα συμφωνούν, αν δεν αυξηθούν οι εισφορές, αν δεν μπει νέος φόρος, πώς θα μαζευτούν τα 1,8 δισεκατομμύρια, που η χώρα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές; Ούτε επ’ αυτού λέει κάτι η ΝΔ. Ο ισχυρισμός ότι, αν μειωθεί το «πελατειακό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ», λύνεται το πρόβλημα, δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση. Δηλαδή, αν απολυθούν αμέσως όλοι οι προσληφθέντες επί ΣΥΡΙΖΑ σύμβουλοι κ.λπ., θα λύσουμε το πρόβλημα; Αστειότητες.
Τα νούμερα δεν βγαίνουν με τίποτα. Και ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει καλά. Αλλωστε, ούτε η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία ήταν βασικός υπουργός, μείωσε το πελατειακό κράτος και κατάφερε να μη μειώσει τις συντάξεις. Το αντίθετο.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αν οι επίδοξοι αντικαταστάτες του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν ότι, με αντιπολιτευτικά «ναι μεν αλλά» και με κλείσιμο του ματιού στις διαμαρτυρόμενες σήμερα επαγγελματικές ομάδες, χτίζουν στέρεο έδαφος για να κυβερνήσουν καλά, είναι μακριά νυχτωμένοι. Αν το πάνε έτσι και δεν πουν την αλήθεια, μια από τα ίδια θα είναι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πράγματι το σχέδιο της κυβέρνησης πλήττει τους πάντες. Ομως, έτσι όπως είναι σήμερα το Ασφαλιστικό, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μπορεί η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να επιδείνωσε την κατάσταση (πράγματι, στο τέλος του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταφέρει να συμμαζέψει κάπως τα οικονομικά, αυτό αναγνωρίζεται πλέον ευρύτερα), αλλά η πραγματικότητα σήμερα είναι αυτή και δεν αλλάζει με αιτήματα του τύπου «πάρτε τα όλα πίσω».
Ακόμα κι αν η κυβέρνηση «πάρει πίσω» το σχέδιό της και ο Αλέξης Τσίπρας καρατομήσει τον Γιώργο Κατρούγκαλο, όπως φημολογείται, ο νέος υπουργός πώς θα λύσει το πρόβλημα; Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος  να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι;
Ας κάνουμε και μια πιο προχωρημένη προβολή. Αν αυτή η κυβέρνηση καταρρεύσει και κληθεί μια άλλη, με τον κ. Μητσοτάκη επικεφαλής, πώς θα λύσει το Ασφαλιστικό; Αν δεν μειώσει τις συντάξεις, αν δεν αυξήσει τις εισφορές, αν δεν πληρώσουν κάτι παραπάνω οι αγρότες, που είναι μαθημένοι να μην πληρώνουν, αν δεν βάλει νέο φόρο, δεν θα μαζέψει το 1,8 δισ. και η Τρόικα θα ασκεί τις ίδιες πιέσεις.
Τα κουκιά είναι μετρημένα και πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν. Το κατάλαβε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έταζε σε όλους. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τάζει μεν (πρέπει να το αναγνωρίσουμε), αλλά η χτεσινή (Τρίτη) απαίτησή του να αποσύρει η κυβέρνηση το σχέδιο για το Ασφαλιστικό αποπνέει οσμή λαϊκισμού περασμένων δεκαετιών.
Εκτός αν ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κάτι άλλο, διαφορετικό, που να δίνει λύση στο άμεσο πρόβλημα. Αλλά κάτι τέτοιο δεν το έχουμε δει.
Εντάξει, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκαναν όπως τα έκαναν και εισπράττουν τώρα τα επίχειρα της αφροσύνης, της άγνοιας και της προεκλογικής τους αμετροέπειας.
Ομως, αν οι επίδοξοι αντικαταστάτες τους νομίζουν ότι, με αντιπολιτευτικά «ναι μεν αλλά», με γενικότητες περί «μεταρρυθμίσεων» και με κλείσιμο του ματιού στις διαμαρτυρόμενες σήμερα επαγγελματικές ομάδες, χτίζουν στέρεο έδαφος για να κυβερνήσουν καλά, είναι μακριά νυχτωμένοι.
Αν το πάνε έτσι και δεν πουν την αλήθεια, μια από τα ίδια θα είναι. Η αλήθεια είναι, όμως, δυσάρεστη, γι’ αυτό και την αποφεύγουν.

protagon.gr