Σάββατο 26 Μαΐου 2018

"Le Point" : "Ο δικτάτορας. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν;"

Σάλος με το πρωτοσέλιδο του Le Point...
"Ο δικτάτορας. Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Ερντογάν;"Αυτός είναι ο τίτλος στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του γαλλικού περιοδικού "Le Point" που κυκλοφόρησε χθες.

Το εξώφυλλο προϊδεάζει για το αφιέρωμα που ακολουθεί στις μέσα σελίδες, κάνοντας ακόμη αναφορά για "την μεγαλομανία του Ερντογάν, τα δίκτυα που διατηρεί στη Γαλλία, την επιθετική ρητορική για την Αλγερία και τα εγκλήματά του...".

Στις μέσα σελίδες, το αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού όχι μόνο δεν "χαρίζεται" στον Τούρκο πρόεδρο, αλλά καταγράφει το χαρακτήρα, την πολιτική καριέρα και τα έργα του με τα πλέον μελανά χρώματα.
Όπως ήταν επόμενο, το δημοσίευμα προκάλεσε σάλο στην Τουρκία...

SPIEGEL : «Αν η Ελλάδα ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι πυρηνική βόμβα»...

spiegel«Στην πραγματικότητα η επίθεση από τη Ρώμη είναι θρασύτερη και πιο επικίνδυνη (ενν. από εκείνη της Ελλάδας). Είναι πιο επικίνδυνη, γιατί η Ιταλία, σε αντίθεση με την πολύ μικρότερη Ελλάδα, θα μπορούσε να στηριχθεί το πολύ για ένα-δύο χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης. 

Στη συνέχεια το ευρώ θα κυλούσε αναπόφευκτα σε μία κρίση, η οποία θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξή του, συμπαρασύροντας στην άβυσσο τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλον τον κόσμο. Αν η Ελλάδα ήταν ο εκρηκτικός μηχανισμός, η Ιταλία είναι η πυρηνική βόμβα», γράφει το περιοδικό SPIEGEL κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ Ελλάδα και Ιταλίας.

«Επιπλέον», συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό, «η καμπάνια της Ρώμης διακρίνεται από ιδιαίτερη θρασύτητα. Η Ελλάδα ήταν μια φτωχή χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η οποία παρακάλεσε για βοήθεια σε ώρα ανάγκης. 

Αντιθέτως οι Ιταλοί διαθέτουν κατά μέσο όρο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους Γερμανούς και είναι πολύ πλουσιότεροι από τους πολίτες της Λετονίας ή της Σλοβακίας- οι οποίοι όμως καλούνται να επωμισθούν το βάρος μιας φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα ωφελούσε κυρίως τους πλουσιότερους Ιταλούς. 

Εάν τελικά η νέα κυβέρνηση (της Ρώμης) περάσει αυτό που θέλει, θα καθιερώσει μια εξαιρετικά ύπουλη μορφή μεταφοράς πόρων στην Ευρώπη, από τους πιο φτωχούς στους πιο πλούσιους».

Deutsche Welle


«Η Ιταλία να μεταρρυθμιστεί με τις δικές της δυνάμεις»
Σε υψηλούς τόνους και το σχόλιο της Koblenzer Zeitung:

Από γκάφα σέ γκάφα...

Εκεί βαριές ποινές, εδώ χάδια
Γράφει ο Τάσος Παππάς

Τι την ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναφορά με ειρωνικό μάλιστα τόνο στη βίλα που αγόρασε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos; Έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε. Και γιατί στην αυλή του υπάρχουν σοβαρά θέματα ηθικής τάξεως (παλιότερα και σημερινά) και γιατί 24 ώρες μετά ήρθε η μεγάλη είδηση από την Ισπανία.
Καμιά τριανταριά πρώην.. στελέχη του αδελφού κόμματος της Ν.Δ. καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές (300 χρόνια αθροιστικά) για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ανάμεσα τους και ο πρώην ταμίας του Ραχόι.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος όταν εκλήθη ως μάρτυρας ( αργότερα μπορεί να προσέλθει στους ανακριτές με άλλη ιδιότητα) δήλωσε ότι αυτός δεν ήξερε τίποτε, απλώς προήδρευε. Δηλαδή είπε στους Ισπανούς εισαγγελείς και στους πολίτες της χώρας του ότι ο εκλεκτός του (ο ίδιος τον είχε τοποθετήσει στη θέση του υπεύθυνου για τα οικονομικά) δούλευε για πάρτι του. Εν αγνοία του αφεντικού του.
Μ' άλλα λόγια στο ερώτημα «συνένοχος ή βλαξ;», ο Μαριάνο Ραχόι προτίμησε το δεύτερο, μπας και τη γλιτώσει αφού ως γνωστόν η βλακεία δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα. Αρκεί βεβαίως να τον πιστέψουν οι δικαστές.
Όσο παραμένει πρωθυπουργός μπορεί να ελπίζει, αν χάσει τη θέση (πρόταση μομφής έχει κατατεθεί) δεν αποκλείεται τα πράγματα να ζορίσουν γι αυτόν.
Εκτός όμως από την απρονοησία του αρχηγού της Ν.Δ, η εξέλιξη της υπόθεσης στην Ισπανία προσφέρεται για ορισμένες συγκρίσεις με τα δικά μας. Εκεί έφτασαν κάποια στιγμή στο δια ταύτα. Οι ποινές ήταν βαριές και χωρίς αναστολή.
Εδώ οι βρόμικες ιστορίες σέρνονται για χρόνια και όταν φτάνουν στο ακροατήριο ορισμένες πτυχές τους οι κατηγορούμενοι πέφτουν στα μαλακά. Στα πολύ μαλακά. Τόσο μαλακά που ούτε οι ίδιοι το φαντάζονταν.
                                                                                                         Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

από τήν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr