Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

H ασυδοσία των ηθοποιών


Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
 Η​​​​ ασυδοσία των ηθοποιών, που είχε εκδηλωθεί ήδη τον προηγούμενο χρόνο, ξέσπασε τώρα βιαιότερη. Ανθρωποι του λαού αλλά και στρατιώτες, καθώς και ένας εκατόνταρχος, σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν επιθέσεις κατά των αρχόντων και συμπλοκές ανάμεσα στο πλήθος, ενώ ένας αξιωματικός τραυματίστηκε. Τα γεγονότα απασχόλησαν τη Σύγκλητο, και εξετάστηκε η πρόταση να δοθεί στους πραίτορες το δικαίωμα να τιμωρούν τους ηθοποιούς με ραβδισμό». Κατά τα «Χρονικά» του Τάκιτου, αυτό συνέβη στον πρώτο χρόνο της ανόδου στην εξουσία του Τιβέριου (μτφρ. Νίκος Πετρόχειλος, εκδόσεις ΜΙΕΤ). Ο προηγούμενος χρόνος είναι ο τελευταίος της ζωής του Αυγούστου, όταν κάποιος τον συμβούλευσε να αφήσει τους ηθοποιούς να διεγείρουν το κοινό τους, ώστε αυτό να μην ασχολείται με την πολιτική.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει πολλές διαφορές από την Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Ηταν μεγαλύτερη σε έκταση, ήταν καλύτερα οργανωμένη και γενικά, θα έλεγα, διέθετε ανθρώπινα μεγέθη τέτοια, που ακόμη και σήμερα, είκοσι έναν αιώνες μετά, απασχολούν κάποιους με τις πράξεις τους και τις σκέψεις τους. Δεν μπόρεσα, όμως, να μην σκεφτώ προχθές, διαβάζοντας τον Τάκιτο, μπας και γλιτώσω έστω και λίγο από το γλοιώδες χαμόγελο του Κατρουγκάλου, πως επιτέλους ανακάλυψα και μια ομοιότητα. Περνάς σελίδες ολόκληρες διαβάζοντας για τις μάχες του Δρούσου Γερμανικού με τον Αρμίνιο και τους Γερμανούς του, και ξαφνικά πέφτεις σε μια φρασούλα που σε αγγίζει, λες και κάποιος σου κλείνει το μάτι από τα βάθη των αιώνων.
Ας σημειώσω πως οι περί ων ο λόγος ασύδοτοι δεν ήσαν δημοφιλείς μίμοι που περιφέρονταν σε δρόμους και πλατείες και τους καλούσαν ακόμη και στα σπίτια. Ησαν διασκεδαστές. Οι Λαζόπουλοι και οι Χαϊκάληδες του καιρού εκείνου. Πόσα χρωστάει η κατάντια της σημερινής πολιτικής ζωής στο ταλέντο των ασύδοτων ηθοποιών της δικής μας εποχής δεν είναι εδώ ο χώρος για να το αναπτύξω. Μπορώ απλώς να επισημάνω τη διασπορά της αγανάκτησης, τα περί προδοτών και γερμανοτσολιάδων που έβγαζαν υποχρεωτικό γέλιο, κι άλλα σημαντικά εργαλεία στο οπλοστάσιο του εθνικολαϊκισμού, κυρίως δε την εικόνα του Ελληνα ως ταλαίπωρου τύπου που όλοι τον κατατρέχουν άγνωστο γιατί. Γιατί έτσι είναι ο κόσμος, άδικος.
Πόσα χρωστάνε στην ασυδοσία τους οι προπηλακισμοί όχι μόνον των πολιτικών, αλλά και όσων τολμούν να εκφέρουν το διαφορετικό; Ασύδοτοι, διότι δεν δίνουν λόγο σε κανέναν. Και η μόνη τους ευθύνη είναι να βγάζουν γέλιο, κοινώς να εκμεταλλεύονται από τα πιο αντανακλαστικά που μεταμορφώνουν το κοινό σε ένα υστερικό νευρόσπαστο. Χώθηκαν στο κενό που άφησε η ανυπαρξία πολιτικής πρότασης για τη χώρα, και μεγαλούργησαν.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ότι ένας απ’ αυτούς, ο Παύλος Χαϊκάλης, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης. Νομίζω ότι το όλο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα είναι σε τέτοια κατάσταση, που μάλλον του ταιριάζει. Το πρόβλημα είναι ότι επέβαλαν το ύφος τους και την ασυδοσία τους σε όλη την πολιτική σκηνή. Χωρίς, βέβαια, να παραγνωρίζω την ταύτιση του λόγου της «αριστεράς» με τη ρητορική Λαζόπουλου. Αυτά για να μην απορείτε πώς είναι δυνατόν η κυρία Τασία να θεωρεί τους μετανάστες αξιοθέατο, από ποιο δεντράκι ξεφύτρωσε η αηδών της οικονομίας μας και τι μου ήρθε και διαβάζω Τάκιτο με τόση ζέστη.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Paris Match: «Μπέτυ, η σιδηρά κυρία του Τσίπρα»

Paris Match: «Μπέτυ, η σιδηρά κυρία του Τσίπρα»

Τετρασέλιδο αφιέρωμα στη σύντροφο του ελληνα πρωθυπουργού με τίτλο «Μπέτυ Τσίπρα, η σιδηρά κυρία της Ελλάδας» κάνει το γαλλικό περιοδικό Παρί-Ματς. Στις εσωτερικές σελίδες, ο τίτλος μετατρέπεται σε: «Μπέτυ, η σιδηρά κυρία του Τσίπρα» και πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό του Άλκη Κωνσταντινίδη από την 5η Ιουλίου, ημέρα του δημοψηφίσματος.

Σε αυτή την πρώτη γνωριμία του γαλλικού κοινού με τη σύντροφο του Πρωθυπουργού, το Παρί-Ματς εκτιμά ότι το ζεύγος Τσίπρα θυμίζει κάποια άλλα διάσημα ζευγάρια, όπως αυτό του Τόνι Μπλαίρ και της συζύγου του Τσέρυ η οποία ήταν πιο αριστερά από τον ίδιο, αλλά και αυτό του Μπιλ Κλίντον με τη Χίλαρι Κλίντον γνωστή για τις αριστερές της πεποιθήσεις.

«Η Μπέτυ μπορεί να έχει τα αυστηρά χαρακτηριστικά μιας ελληνικής θεάς, το ηλιακό της πρόσωπο όμως είναι αυτό μιας γυναίκας που παραμένει στη σκιά» υπογραμμίζει το δημοσίευμα με φόντο το πρόσωπο της συντρόφου του πρωθυπουργού κατά την έξοδό της από το αυτοκίνητο φτάνοντας στο Σύνταγμα στις 5 Ιουλίου.

«Ανθεκτική κατά των παραχωρήσεων, η σύντροφος του έλληνα πρωθυπουργού είναι η ασυμβίβαστη αριστερή του συνείδηση» υπογραμμίζει το Παρί-Ματς.

Το περιοδικό επισημαίνει το γεγονός ότι ουδέποτε έχει συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις επίσημες μετακινήσεις του και ότι αρνείται τον τίτλο της «πρώτης κυρίας».

«Διακριτική στη δημόσια σκηνή, η Μπέτυ-Περιστέρα Μπαζιάνα, ασκεί μια σημαντική επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα.
Από την εποχή της συνάντησής τους στο κολέγιο, αυτή ήταν η πιο δραστηριοποιημένη στην πολιτική και η πιο ριζοσπαστική επίσης».

Στο δημοσίευμα εκτιμάται ότι η ισχυρή αντίσταση και ακαμψία του Αλ. Τσίπρα απέναντι στους δανειστές οφείλεται, εν μέρει, στην επιρροή της συντρόφου του.

Το περιοδικό δίνει στη συνέχεια λεπτομέρειες για τη συνάντησή του ζευγαριού κατά τα φοιτητικά τους χρόνια, την εγκατάσταση τους στην Κυψέλη και τα δύο τους παιδιά, τα οποία τελευταία δεν πολυβλέπουν τον πατέρα τους, λόγω του φόρτου εργασίας και των ευθυνών που τον βαραίνουν έχοντας φθάσει στο υψηλό αξίωμα του πρωθυπουργού.
Το δημοσίευμα κλείνει με μια προφητική φράση της Περιστέρας, σε μια σπάνια συνέντευξη που είχε δώσει πριν από χρόνια, κατά την οποία μιλούσε για τον σύντροφό της Αλέξη:

«Πιστεύω ότι θα πάει έως εκεί που μπορεί να φθάσει, χωρίς να βάλει νερό στο κρασί του. Για την αριστερά, η εξουσία δεν είναι παρά ευθύνη. Δεν παρέχει κανένα όφελος (πλεονέκτημα). Ας προχωρήσουμε εν πλήρει συνειδήσει, διότι σε μια δεδομένη στιγμή η εξουσία θα πάρει τέλος» ήταν τα λόγια της συντρόφου του πρωθυπουργού.-
από tanea.gr

Γιούνκερ: «Με τη συμφωνία αποτρέψαμε το χειρότερο όχι επειδή...

 ...ήμασταν τόσο έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν»

Γιούνκερ: «Με τη συμφωνία αποτρέψαμε το χειρότερο - όχι επειδή ήμασταν τόσο έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν»

«Αποτρέψαμε το χειρότερο και μάλιστα όχι επειδή ήμασταν τόσο απίστευτα έξυπνοι, αλλά επειδή φοβόμασταν», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν καλό από οικονομική και ηθική άποψη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt κάνει τον απολογισμό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων.

«Η ηθική άποψη δεν είναι σημαντική. Το αποτέλεσμα αυτό βασίστηκε στον φόβο. Και όταν κανείς ξεπεράσει τον φόβο αυτό, έρχεται η ανακούφιση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κυρίως φοβόμουν μια οριστική ρήξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ. «Τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες ώρες έλεγα ότι αν καταρρεύσει η ευρωζώνη, τότε τα πάντα μπορούν να καταρρεύσουν. Αν καταστραφεί ο πιο βασικός σύνδεσμος, το πιο σημαντικό πράγμα, τότε ξαφνικά όλα μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση», εξήγησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε ότι η Ελλάδα «ειλικρινά δεν έχει κανέναν λόγο να αισθάνεται ταπεινωμένη. Διότι η Κομισιόν έκανε τα πάντα για να απαλύνουν την κατάσταση για την Ελλάδα».

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι η άποψή τους για τους Έλληνες που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις, ο Γιούνκερ απάντησε: «Βρίσκω τον (Έλληνα πρωθυπουργό) Αλέξη Τσίπρα συμπαθητικό και πάντα τον αντιμετώπιζα φιλικά (…) Ο Τσίπρας είναι εκλεγμένος πρωθυπουργός και πρέπει να τον σεβόμαστε. Πάντα (στις διαπραγματεύσεις) προσπαθούσα να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του, διότι διαφορετικά η μέθοδος των διαπραγματεύσεων δεν θα ήταν καθόλου ευρωπαϊκή».

Εξάλλου πρόσθεσε ότι «παρά τις συμβουλές πολλών άλλων δεν ήθελα να κουνήσω το δάκτυλο (στους Έλληνες), διότι πάντα έλεγα ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη τον οποίο θα μπορούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αν όχι, φοβόμουν, ότι οι Έλληνες θα είχαν την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει μετατραπεί σε μια ανθελληνική μηχανή».

Ο Γιούνκερ επεσήμανε μάλιστα ότι τον στενοχωρούν κάποιες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. «Παρατήρησα σε μια σειρά χωρών μια ανθελληνική τάση, η οποία οφείλεται σε εσωπολιτικούς λόγους και αφορούσε μόνο την οικονομική πτυχή. Όμως με αυτό τον τρόπο αγνοείται το κοινωνικό ζήτημα στην επίλυση της κρίσης».

Σε ό,τι αφορά μια ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε: «Εδώ και μήνες έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα ότι το θέμα του χρέους θα τεθεί και στη συνέχεια θα λυθεί αμέσως μόλις υιοθετηθούν οι πρώτες πραγματικές μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για πόσο διάστημα θα μπορέσει να κρατήσει η συμφωνία αυτή, ο Γιούνκερ απάντησε: «Αν η Ελλάδα κάνει αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και το χρέος περιοριστεί έπειτα από μια αρχική εκτίμηση, δεν θα τεθεί ξανά το πρόβλημα τα επόμενα τρία χρόνια».

Πάντως ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι «οι Έλληνες είναι θύματα της αδυναμίας τους, διότι πάντα πολεμούσαν ο ένας τον άλλο».

Στη συνέντευξή του ο Γιούνκερ εκτίμησε επίσης ότι η Ευρώπη έχει καταντήσει ένα σχέδιο των ελίτ. «Αυτό εξηγεί τη διαφορά στην αντίληψη μεταξύ των Βρυξελλών και της κοινής γνώμης. Ένα είναι βέβαιο: δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι».

Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, ο Γιούνκερ σημείωσε: «Ήλπιζα ότι η πικρία θα είχε εξαλειφθεί, όμως επανήλθε στο προσκήνιο. Πάντα γνώριζα πόσο πιο εύθραυστο από ποτέ είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όμως το πόσο εύθραυστο ακριβώς είναι, το αποκάλυψε η ελληνική κρίση. Επέστρεψαν οι παλιοί δαίμονες της εθνικιστικής δυσαρέσκειας».
tanea.gr

Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ : ...

...Απαιτείται ελάφρυνση χρέους

«Προαπαιτούμενο»

18:44 | 23 Ιουλ. 2015

tvxs.gr
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε πως ακόμη δεν έχει υποβληθεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκπροσωπηθεί το Ταμείο στην επικείμενη αποστολή των θεσμών. Όπως επισήμανε για να συμμετέχει το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.
Ο Τζέρι Ράις επισήμανε πως για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα απαιτείται ως προϋπόθεση μια «συγκεκριμένη» δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Ο δρόμος εμφανίζεται σαφώς δύσκολος, δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή της διαδικασίας», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ σε ένα μελλοντικό πρόγραμμα για την Ελλάδα «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά και ελάφρυνση του χρέους.
Σημειώνεται πως αν μεταβεί αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, την Παρασκευή ή το Σάββατο, τότε επικεφαλής αυτής θα είναι η Ντέλια Βελκουλέζου. Σε περίπτωση που το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα τότε το ποσό που θα διατεθεί στην Ελλάδα περιορίζεται στα 50 δις ευρώ, το ποσό δηλαδή που θα διαθέσει μόνο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.
Ο Τζέρι Ράις υπογράμμισε πως «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concretecommitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων για το χρέος, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου. Ερωτηθείς εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο Τζέρι Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης. «Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

Δυσφορία Τσίπρα για Ζωή - Τι έγινε στο ραντεβού του Μαξίμου (VIDEO)

Η συνάντηση

 23 Ιουλ. 2015

tvxs.gr
Προσωρινή ανακωχή, με εμφανή δυσφορία και προειδοποιητικά μηνύματα Τσίπρα, έβγαλε η συνάντηση των δυόμισι ωρών του πρωθυπουργού με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο Μαξίμου.
Το ραντεβού έγινε κατόπιν αιτήματος της Προέδρου της Βουλής και στον απόηχο της νέας, ηχηρής διαφοροποίησής της χθες επί της συμφωνίας με τους πιστωτές και των επιλογών της κυβέρνησης - μιας διαφοροποίησης, που επισφραγίστηκε με το δεύτερο «Όχι» της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο νομοσχέδιο των προαπαιτούμενων και με τις παράλληλες επιστολές της προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, στην συνάντηση ο πρωθυπουργός εξέφρασε «προβληματισμό» και είπε στην πρόεδρο της Βουλής ότι η στάση της προκαλεί «θεσμική δυσαρμονία».
«Ο πρωθυπουργός», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «άκουσε προσεκτικά τις απόψεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου» και της «εξέφρασε  τον προβληματισμό του για την θεσμική δυσαρμονία που προκαλείται από την, κατά τα άλλα σεβαστή, επιλογή της να διαφοροποιείται από την συλλογική κατεύθυνση της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που την στηρίζει. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα ειλικρίνειας και συντροφικότητας».
Το μήνυμα Τσίπρα έρχεται μετά τη δημόσια δήλωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι στις προθέσεις της να παραιτηθεί» και στη σκιά των βολών και προτροπών χθες στη Βουλή, από βουλευτές της ΝΔ όπως ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της.
Η ίδια η κυρία Κωνσταντοπούλου, πάντως, φεύγοντας από το Μαξίμου επεσήμανε ότι με τον πρωθυπουργό την συνδέουν «δεσμοί συντροφικότητας» και τόνισε την «κοινή δέσμευση» και των δύο «υπέρ των δικαίων του λαού και της ενότητας και συνοχής της Αριστεράς».
Όπως υποστήριξε είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μια ειλικρινή συζήτηση για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από το κοινοβούλιο «για τη θωράκιση της δημοκρατίας». «Εξέθεσα εκείνα που κατά την άποψή μου αποτελούν απαιτούμενα βήματα και πρωτοβουλίες σε σχέση κυρίως με την άμυνα της χώρας στο ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε. 
«Είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση στην υπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και σε τέτοιες στιγμές όπου δοκιμάζονται οι πολιτικές τοποθετήσεις και οι θεσμικές εκπροσωπήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι των θεσμών με ειλικρίνεια ακόμα και με διαφορετικές προσεγγίσεις να μιλούν με ευθύτητα» κατέληξε. Δείτε τό VIDEO

Σε προσωρινή αργία ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού...

...για την τραγωδία στο λούνα-παρκ...
Η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 165/2015 απόφασή της, απέρριψε την αίτηση του τέως δήμαρχου και νυν δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη, με την οποία ζητούσε να...
ανασταλεί η από 27.1.2015 απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής που του επέβαλε πειθαρχική ποινή 5μήνης παύσης για σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαρεία αμέλεια, το διάστημα κατά το οποίο ήταν δήμαρχος Ελληνικού.

Το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αποδίδεται στον κ. Κορτζίδη αφορά την υπόθεση του λούνα-παρκ στο Ελληνικό, όπου τον Απρίλιο του 2014 βρήκε τραγικό θάνατο ένα 13χρόνο αγόρι και τραυματίστηκε η 9χρονη αδερφή του.

Σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, το λούνα-παρκ λειτουργούσε χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς «δεν είχε κατατεθεί φάκελος με τα σχετικά δικαιολογητικά, μήτε σαφές και ορισμένο αίτημα λειτουργίας».

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο κ. Κορτζίδης, «ως δήμαρχος αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης του λούνα-παρκ, αν και γνώριζε την εγκατάστασή του, επέτρεψε τη λειτουργία του χωρίς την προβλεπόμενη άδεια», αλλά και πως ως προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου όφειλε, εφόσον δεν είχε εκδοθεί η αναγκαία άδεια, αφενός να μεριμνήσει για την παύση της λειτουργίας του λούνα-παρκ και αφετέρου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις και να παύση η λειτουργία του, μόλις έληξε η μίσθωση.

Για τα έτη 2011 και 2012 υπήρχαν συμβάσεις μίσθωσης για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα-παρκ, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα και έως την ημέρα του τραγικού συμβάντος (27.4.2014) λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Ο κ. Κορτζίδης υποστήριξε ότι από την πειθαρχική ποινή θα υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη, η οποία ανάγεται στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής του στην τοπική κοινωνία που εκλέγεται, και η βλάβη αυτή δεν μπορεί να αρθεί ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτή από το ΣτΕ η κυρία προσφυγή του (αίτηση ακύρωσης), η οποία θα εκδικαστεί το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι δεν είναι επιτρεπτή η αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών αποφάσεων, καθώς αυτές επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και η ηθική βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την υλοποίηση της πειθαρχικής αργίας, «θα αποκατασταθεί πλήρως» σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία προσφυγή του.

Το ΣτΕ κατέληξε ότι η κυρία προσφυγή του κ. Κορτζίδη «δεν παρίσταται ως προδήλως βάσιμη», δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει δεκτή από τους συμβούλους Επικρατείας και έτσι τελικά απόρριψε τη αίτηση αναστολής του...
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ομόφωνα με Μεϊμαράκη η Ν.Δ.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
 Παράταση της θητείας του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε ομόφωνα την Πέμπτη κατά την κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει στην ηγεσία μέχρι την άνοιξη του 2016, ενώ στη συνέχεια η εκλογή νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί με το ισχύον καταστατικό, δηλαδή από τη βάση και με ανοιχτούς καταλόγους την ημέρα της εκλογής.
Επιπλέον, το επόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα διεξαχθεί υπό τη νέα ηγεσία του κόμματος.
Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία είχαν ζητήσει, με κείμενό τους το οποίο αποκάλυψε η «Κ», 62 βουλευτές της παράταξης.

από kathimerini.gr

Με 230 «Nαι» ψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων...


Ψηφίστηκε το δευτερο πακέτο προαπαιτούμενων με 230 "Ναι",63 «Όχι» και 5 «Παρών».
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν...
31 «ΟΧΙ» και 5 «Παρών»...

Τσίπρας: Δεν μετανιώνω...


Είμαι περήφανος που δώσαμε αυτή τη μάχη...

«Οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, έχοντας αγγίξει κάθε όριο και περιθώριο διαπραγμάτευσης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

«O κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαδικασία δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως ομαλές δεν είναι και οι συνθήκες» σημειώνοντας ότι «καλούμαστε να νομοθετήσουμε σε έκτακτες συνθήκες».«Μπορεί να επιλέξαμε τον συμβιβασμό που μας αναγκάζει να εφαρμόσουμε πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας πει για την ιδιοκτησια».

Πύρρειος η νίκη των εταίρων, πρόσθεσε.
 Έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους απέναντι στην κοινή γνώμη.
 

Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη ημέρα. 
Ήδη δεν είναι ίδια μετά τη 12η Ιούνη...

Ευγενής... άμυλα

Ευγενής... άμυλα
Οπως και να τη φας, βραστή, γιαχνί, ψητή, φούρνου, τηγανητή, ογκραντέν, κατόφεν, πουρέ, μαγιονέζα, σκορδαλιά, μοιάζει με διαφορετική λιχουδιά
Τυχοδιώκτες αδίστακτοι οι Σπανιόλοι κονκισταδόρες συγκαταλέγονται στα χειρότερα καθάρματα όλων των εποχών. Ξεπάστρεψαν σπουδαίους πολιτισμούς, όπως των Ινκας και των Αζτέκων, με μοναδικό κίνητρο τη λαφυραγώγηση. Επιδόθηκαν σε γενοκτονίες και ανήκουστα κακουργήματα· δολοφόνησαν, έκαψαν, έκλεψαν, λεηλάτησαν. Οπισθόβουλα εμέσματα, μετέφεραν αμύθητα πλούτη στους βασιλείς, τους ευγενείς και τους καρδινάλιους πάτρωνές τους, κρατώντας για τους εαυτούς τους ένα γερό μερτικό. Τους συναγωνίστηκαν αργότερα Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ολλανδοί, Βέλγοι, Γερμανοί. Οι επίγονοί τους συνιστούν τον εσμό των δανειστών της χώρας, βαδίζοντας επαξίως στα χνάρια τους.
Στυγεροί εγκληματίες χάρισαν, παρά ταύτα, έναν ανεκτίμητο θησαυρό στους λαούς της Ευρώπης. Οχι ασφαλώς από διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς. Αλλά, να! Δεν ήταν φανταχτερός σαν το χρυσάφι και τα τιμαλφή. Ούτε άμεσα ανταλλάξιμος με δύναμη, εξουσία και ακολασία. Επρόκειτο για έναν ταπεινό κόνδυλο, λασπωμένο και σιχαμερό, η αξία του οποίου έμελλε να αναδειχθεί τους επόμενους αιώνες. Ακόμα και τ' όνομά του προκαλούσε ζωηρή αποστροφή. Το σολανόν το κονδυλόρριζον, άλλως γεώμηλο, γνωστότερο ως πατάτα, ιθαγενές, δικοτυλήδονο φυτό του Mεξικού, του Περού, της Xιλής και της Kολομβίας, έθρεψε εκατομμύρια ανθρώπους, κρατώντας τους ζωντανούς κατά τους αλήστου μνήμης καιρούς των παγκοσμίων πολέμων.
Ιδεώδες εδώδιμον επικράτησε και στην Ελλάδα, παρά την περιφρόνηση με την οποία το υποδέχτηκαν οι ευεπίφοροι στον συντηρητισμό Μοραΐτες. Σύμφωνα με τον ξακουστό θρύλο, ο Ιωάννης Καποδίστριας καλλιέργησε πειραματικά την πατάτα στην περιοχή της Τίρυνθας και κάλεσε τους κατοίκους της να γευτούν δωρεάν την πρώτη συγκομιδή. Εκείνοι δεν καταδέχτηκαν καν να την ακουμπήσουν, πόσω μάλλον να τη βυθίσουν στο τσουκάλι τους. Η πολιτική άπτεται πρωτίστως της ψυχολογίας. Γνωρίζοντας ο ευφυής κυβερνήτης τον παλιοχαρακτήρα των υπηκόων του, συγκέντρωσε ολόκληρη τη σοδειά σε αποθήκες και διέταξε στρατιώτες να επαγρυπνούν πέριξ.
Περίεργοι και χρησιμοθήρες οι Αργείοι, δεν ήξεραν τι θα πει αιδώς, υποπτεύθηκαν πως κάτι πολύτιμο κρύβεται στο ντεπό. Αδημονούσαν να πέσει η νύχτα και τότε -παλιά τους τέχνη- μπουκάρισαν, εξαφανίζοντας αυτόχρημα το εμπόρευμα. Οι φρουροί ήταν δασκαλεμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια. Μπορεί να κατάπιαν αμάσητο το δόλωμα, τα γεώμηλα όμως τα άλεσαν για τα καλά στο στόμα τους και στο τέλος έγλειφαν τα άπλυτα δάχτυλά τους. Και δικαίως. Διότι η άτιμη η πατάτα έχει μια ατίθαση νοστιμιά.
Στον τέντζερη, το τηγάνι ή το ταψί μεταμορφώνεται, απορροφώντας όλη την ουσία του εδέσματος και των καρυκευμάτων που τη συνοδεύουν. Οπως και να τη φας, βραστή, γιαχνί, ψητή, φούρνου, τηγανητή, ογκραντέν, κατόφεν, πουρέ, μαγιονέζα, σκορδαλιά, μοιάζει με διαφορετική λιχουδιά. Βάζεις λεπτές φέτες στη βάση του μουσακά και ενσωματώνουν ασύγκριτα τα αρώματα των υλικών του. Κάνει μπαμ από χιλιόμετρα πως ο Καϊχάλης είναι καλοφαγάς. Δεν είπε τυχαία ότι «θα δροσίσει με αγάπη την καυτή πατάτα». Βλέπει έτη φωτός μπροστά. Κατανοεί τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης του νέου μνημονίου. Αντιλαμβάνεται πως η μελιτζάνα των πλαστών πλεονασμάτων και η μπεσαμέλ των επαχθών μέτρων θα κάνουν την κοινωνία κιμά, μεταβάλλοντας το γεώμηλο του ασφαλιστικού σε βραδυφλεγή βόμβα. Κουλουβάχατα, με δυο λόγια. Πατατοσαλάτα ψυγείου, σε τόπο αναψύξεως ένθα απέδρα πάσα οδύνη, λύπη και στεναγμός.
Δημήτρης Νανούρης
efsyn.gr

Οι Financial Times προειδοποιούν τον Τσίπρα...

Από διπλωματικής απόψεως μία φίλορωσική Ελλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνει σε άρθρο της η εφημερίδα Financial Times, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι πιο χρήσιμη για την Ρωσία εντός Ευρώπης παρά εκτός.

«Η Μόσχα ουδέποτε θέλησε πραγματικά μία Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης» τονίζουν οι Financial Times. «Εντός της Ευρώπης, μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα ρωσικά συμφέροντα από ό,τι θα το έκανε, εάν βρισκόταν εκτός» αναφέρει το δημοσίευμα χαρακτηριστικά, ενώ προσθέτει ότι αυτό άλλωστε εξηγεί και την απουσία έμπρακτης βοήθειας εκ μέρους της Ρωσίας προς την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του διαπραγματευτικού θρίλερ των τελευταίων μηνών.
Ωστόσο, μεταξύ άλλων το δημοσίευμα αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό και στο πως όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιήσει τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό όπλο.
«Ο Τσίπρας δεν ζήτησε ποτέ χρήματα από την Ρωσία, αντίθετα θέλησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τη Δύση για χάρη της Ρωσίας» γράφουν οι Financial Times.

Στόχος αυτής της διπλωματικής κίνησης, συμπληρώνει το δημοσίευμα, αποτελούσε η κινητοποίηση του αμερικανικού παράγοντα. Και πράγματι, οι ΗΠΑ εξέφρασαν πολλάκις την έντονη ανησυχία τους για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις ενός Grexit.

Το δημοσίευμα καταλήγει, δίνοντας εύσημα στον Έλληνα πρωθυπουργό ωστόσο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι του Αλέξη Τσίπρα απέδωσε καρπούς, όμως όταν κάποιος παίζει με την Ρωσία, το παιχνίδι καταλήγει σε ρωσική ρουλέτα...

Πειραγμένα σταθμά

 ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Ε​​ίχαμε γελάσει λίγα χρόνια πριν με τις διαφημίσεις του Πίου. Καλογυρισμένες, σαν ταινίες μικρότατου μήκους, με πειστική υποκριτική και με ατάκες ποδοσφαιρολογικές, που πάντα μας αρέσουν. Η επαγγελματική τους ποιότητα λειτούργησε σαν διευκολυντικό κατάποσης. Μας βοήθησε δηλαδή να καταπιούμε την ελαφρώς ειρωνική και απαξιωτική λογική τους για τους μαύρους, οι οποίοι στο πρόσωπο του Πίου εμφανίζονταν μοιραία και τελεσίδικα εγκλωβισμένοι στον ρόλο που τους αποδίδει η λευκή υπεροχή μας: αφελούτσικοι, γελαστοί κι όταν τους σφαλιαρίζουμε για ξέδωμα ή για να τους επαναφέρουμε στην τάξη, άξιοι μόνο για τα μικρά· για τα φανάρια π.χ., που ακούγονταν πίσω από το Φανάρ Μπαξέ, το πειραγμένο όνομα της τουρκικής ομάδας.

Περίπου τα ίδια πράγματα είχαν ισχύσει και σε μιαν άλλη από τις διαφημίσεις που είχαν κάνει ντόρο στον καιρό τους. Λέω για το «Πουτ δε κοτ ντάουν» που φώναζε ο αστυνομικός κάπου στην ελληνική επαρχία. Τα ελληνοαγγλικά της πυρκαγιάς μεταφράζονταν βέβαια στη γλώσσα του αθώου καλαμπουριού, μεταφράζονταν όμως και στη γλώσσα του ξινού χλευασμού: Τι άλλο παρά ξένος, μάλλον Αλβανός, θα μπορούσε να είναι ο κλεφτοκοτάς; Ελληνας; Ποτέ των ποτών.

Δεν θυμάμαι ποιο προϊόν ή υπηρεσία προπαγάνδιζε ο Πίου. Ούτε κι ο «Πουτ δε κοτ ντάουν». Οσο ρωτάω γύρω μου, καταλαβαίνω ότι δεν είναι αποκλειστικά δικό μου το πρόβλημα μνήμης. Φαίνεται πως όσο πιο διασκεδαστική είναι μια ρεκλάμα τόσο πιο εύκολο είναι να παρασυρθούμε από την πλακατζίδικη ιστοριούλα και να παραβλέψουμε το «κυρίως θέμα», ή μάλλον το ηθικόν δίδαγμα: «Αγοράστε! Καταναλώστε! Διαδώστε!» Στις κουβέντες μας άλλωστε, όταν αναμεταδίδουμε δίκην ανεκδότου ό,τι είδαμε στη μικρή οθόνη, την ιστοριούλα λέμε περιληπτικώς, όχι ποιον εμπορικό στόχο είχε.
Και τον ίδιο τον Πίου δεν τον παραθυμόμασταν πια. Το όνομά του το ξανακούσαμε τώρα, αλλά πια σαν το όνομα ενός αρνητικότατου ήρωα: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με 1.285 γραμμάρια ηρωίνη στο στομάχι του, εμπεριεχόμενα σε 58 αυτοσχέδιες ωοειδείς συσκευασίες. Καταδικαστέος. Αυτονοήτως. Και θα κρίνει η Δικαιοσύνη πόσα χρόνια ελευθερίας θα του κοστίσει η απόφασή του να γίνει βαποράκι. Αλλά καταδικαστέα πιστεύω είναι και η τεράστια ευκολία με την οποία δόθηκε πάραυτα στη δημοσιότητα το όνομα του Πίου, παρότι ανήκει ακόμα στην τάξη «φέρεται ως...» και όχι των επισήμως καταδικασμένων. Να φταίει το χρώμα του; Το ότι δεν είναι Ελληνας, «ένας από μας», τους προστατευτέους; Καθόλου απίθανο.

Σε πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις ακούμε (σωστά) για «διάσημη τηλεπερσόνα» που έκανε το ένα ή το άλλο, για «νεαρό ηθοποιό» κτλ. Η διά νόμων επιβαλλόμενη ανωνυμία τούς προστατεύει από τον κανιβαλισμό.

Οπως προστάτεψε, λ.χ., προ μηνός «γνωστό πρόσωπο, δραστηριοποιούμενο στον τουριστικό τομέα», που χρωστούσε από χρόνια στην εφορία μόλις 14,8 εκατομμύρια. Πάλι για τα μέτρα και τα σταθμά λοιπόν ο λόγος. Πάλι και πάντα.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"