Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ο κύριος Χ δεν είδε τον κ. Τσίπρα

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ
Εξηγούμαι. Ο κ. Χ είναι υπαρκτό πρόσωπο, την ιστορία του την έμαθα τυχαία πριν από λίγες ημέρες. Δεν είδε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ, όχι γιατί ανήκει σε άλλη παράταξη, ούτε επειδή δεν τον αντέχει ή αδιαφορεί για την πολιτική. Είναι δυστυχώς ένας γέροντας κατάκοιτος ο κ. Χ, εσχάτως έχασε και την όρασή του, ενώ το Αλτσχάιμερ έχει προχωρήσει πολύ. Για μια αξιοπρεπή επιβίωση χωρίς φόβο και πόνο, ο συμπολίτης μας, εκτός της ιατρικής φροντίδας, χρειάζεται επιτήρηση και εξυπηρέτηση όλο το εικοσιτετράωρο. Η σύζυγός του, επίσης με κλονισμένη υγεία, μετά βίας αυτοεξυπηρετείται. Οι δύο απόμαχοι που ζουν σε μια επαρχιακή πόλη, έχουν τα παιδιά τους στην Αθήνα, αναγκαστικά η συνδρομή τους είναι μόνο οικονομική, όσο μπορούν.
Ο κ. Χ, κτίστης στο επάγγελμα, περιζήτητος στην εποχή του, άριστος τεχνίτης, λόγω ατυχήματος συγκέντρωσε λίγα ένσημα με αποτέλεσμα η σύνταξή του μαζί με το ΕΚΑΣ να φτάνει τα 730 ευρώ. Μαζί με τα 420 της γυναίκας του και τη βοήθεια των παιδιών, κατάφερναν να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες τους. Με δικό τους σπίτι, πέτρινο, χτισμένο τα χρόνια της νεότητος με τα ίδια τους τα χέρια, μπορούσαν να πληρώνουν τα φάρμακα, τα της επιβίωσης και μια αλλοδαπή βαλκάνια να τους φροντίζει. Μ’ έναν τρόπο, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, παρέμεναν ένα ζευγάρι νοικοκύρηδων, που διήνυαν τα δύσκολα χρόνια του γήρατος και της ανημπόριας οριακά μεν αλλά αξιοπρεπώς.

Το κόψιμο του ΕΚΑΣ μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, κατακρήμνισε τη σύνταξη στα 418 ευρώ. Το οριακό σύστημα διαλύθηκε, οι άνθρωποι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, το μέλλον προμηνύεται μαρτυρικό.

 

Από μια άποψη, ευτυχώς που ο κύριος Χ δεν είδε τον πρωθυπουργό, δεν άκουσε το «αφήγημά» του, τις αυτάρεσκες απαντήσεις, τα όνειρά του για την Ελλάδα. Δυστυχώς η περίπτωσή του δεν περιλαμβάνεται για την ώρα στους προγραμματισμούς της κυβέρνησης. Κανείς δεν έχει υπολογίσει πόσοι άνθρωποι βυθίστηκαν σε ακόμη μεγαλύτερη ανέχεια και δυστυχία μετά το κόψιμο του ΕΚΑΣ. Δεν ακούμε τίποτα για αυτούς από κανέναν. Οταν έμαθα προχθές την ιστορία, ένιωσα ενοχές και μια απέραντη ντροπή. Για αυτό την κατέγραψα μήπως και αισθανθεί το ίδιο κάποιος από κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

                                                                                                                     από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"  (17.07.16)

Πενία τέχνας κατεργάζεται



-Μαμά, μαμά…
Η φωνή κάπως βραχνή, αλλοιωμένη. Μάλλον το κινητό δεν έχει καλό σήμα.
-Ελα, παιδί μου.
-Μαμά, βοήθεια…
Η φωνή σπάει, οι λυγμοί ακούγονται ξεκάθαρα, άρα δεν έφταιγε το κινητό και το σήμα του, είναι το παιδί που κλαίει.
-Πού είσαι, παιδί μου; Τι έπαθες;
Η φωνή έχει πια βεβαιωθεί ότι, στην άλλη άκρη της γραμμής, η μαμά την έχει αναγνωρίσει ως παιδί της. Αρχίζει να παραληρεί:
-Μαμά, έλα, σε παρακαλώ… Τράκαρα… Χτύπησα ένα παιδάκι… Το σκότωσα, μαμά…
Η φωνή κυμαίνεται ανάμεσα στον πανικό και το δέος. Δεν δίνει καμιά σημασία και καμιά συνέχεια στις ερωτήσεις και στις παραινέσεις της μαμάς:
-Πού είσαι, παιδί μου; Προσπάθησε να συγκρατηθείς και πες μου πού είσαι…
Ο θρήνος εναλλάσσεται με τον τρόμο, αλλά καμιά λεπτομέρεια δεν αποκαλύπτεται. Μόνο, ανάμεσα στους λυγμούς, «έλα, έλα, μαμά, βοήθησέ με…».
Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα πράγματα εξελίσσονται...

Το πραξικόπημα «άλλοθι» για μαζικές εκκαθαρίσεις από τον Ερντογάν. Η Ημέρα Μετά


tvxs.gr 13:38 | 17 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:45 | 17 Ιουλ. 2016
Η επόμενη ημέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανώς ενισχυμένο, αλλά και με ένα ισχυρό «άλλοθι» για να συνεχίσει τις εκκαθαρίσεις σε στρατό και δικαιοσύνη με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση από εκεί που τις είχε αφήσει. 

Στόχος του το ξήλωμα όλων των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Ο πρώην σύμμαχός του αποτελεί εδώ και τρία χρόνια τον βασικό εχθρό του Ερντογάν. Ήδη τον είχε κατηγορήσει για «παράλληλο κράτος» και για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα. Το κίνημά του «Χιζμέτ» έχει αναγνωριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση» και ο ίδιος ως «τρομοκράτης». Πολλοί υποστηρικτές του σε στρατό, αστυνομία και εν γένει στο Δημόσιο έχουν συλληφθεί και τα μέσα ενημέρωσης, στα οποία είχε επιρροή, φιμώθηκαν.
Ο Γκιουλέν, που κατοικεί μόνιμα στις ΗΠΑ από το 1999, παρουσιάστηκε αμέσως από τον Ερντογαν ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος πως δεν έχει καμία σχέση με τέτοιες ενέργειες και αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να είχε σκηνοθετήσει το πραξικόπημα ώστε να τον στοχοποιήσει και να κυνηγήσει τους υποστηρικτές του.
Με το τέλος των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και πραξικοπηματιών, που άφησαν πίσω τους 265 νεκρούς εκ των οποίων 104 πραξικοπηματίες, το τουρκικό καθεστώς εξαπέλυσε μαζικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον στρατό αλλά και στη Δικαιοσύνη και πλέον γίνεται λόγος για ένα «πογκρόμ» κατά των Γκιουλενιστών. Οι εκκαθαρίσεις σε Στρατό και Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανείς. Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθησαν 3.000 στρατιωτικοί και πάνω από 2.800 δικαστικοί «παύθηκαν από τα καθήκοντά τους».
Με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
στρατηγοί. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι  επίσης ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωνσταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Οι στρατιώτες σε πολλές περιπτώσεις λιντσαρίστηκαν από υποστηρικτές του Ερντογάν. Ένας ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ υπήρξε αναφορά ακόμη και για αποκεφαλισμό. Φόβοι εκφράζονται για «ακραία αντίποινα» από τους οπαδούς του Ερντογάν, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τούρκου προέδρου «να μην εφησυχάσουν», παραμένουν μαζικά στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αλλά και μαρτυρίες χρηστών του twitter, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου, επιτέθηκαν στα γραφεία του κουρδικού κόμματος HDP στις πόλεις Μαλάτεια, Οσμανίγιε και Ισκεντερούν, παρότι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, αν και καταδίκασε ρητά και από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης ήταν μεταξύ των τεσσάρων κοινοβουλευτικών δυνάμεων που υπέγραψαν το κοινό ψήφισμα καταδίκης του πραξικοπήματος.

Οδηγία στους Αμερικανούς για αποφυγή των ταξιδιών στην Τουρκία. Οργή στις ΗΠΑ για τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί εμπλοκής στο πραξικόπημα

Προειδοποίηση


tvxs.gr 12:32 | 17 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 13:34 | 17 Ιουλ. 2016
Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στους υπαινιγμούς Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Όπως τόνισε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αυτοί οι ισχυρισμοί ζημιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να τηρήσει το κράτος του δικαίου στις έρευνες που διεξάγει για την απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο Τζον Κέρι «κατέστησε σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να προσφέρουν βοήθεια στις τουρκικές αρχές οι οποίες διεξάγουν αυτή την έρευνα, αλλά ότι οι δημόσιοι υπαινιγμοί ή οι ισχυρισμοί περί οιουδήποτε ρόλου των ΗΠΑ στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος είναι εντελώς ψευδείς και ζημιώνουν τις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπε Ερντογάν, σε ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου, ζήτησε από τις ΗΠΑ να παραδώσουν στις τουρκικές αρχές τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατοικεί μόνιμα από το 1999 στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Ο Γκιουλέν παρουσιάζεται από την τουρκική ηγεσία ως ο υποκινητής του πραξικοπήματος, ισχυρισμό τον οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο ίδιος προσθέτοντας πως δεν αποκλείει το πραξικόπημα να ήταν ακόμη και σκηνοθετημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν για να στοχοποιήσει αυτόν και το κίνημά του.
Ο Φετουλάχ Γκιουλέν υπήρξε σύμμαχος και μέντορας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε ορκισμένοι εχθροί. Εδώ και καιρό, ο Ερντογάν με επιχειρήσεις εκκαθάρισης ξηλώνει από τον στρατό, τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία όλους τους υποστηρικτές του Γκιουλέν και του κινήματός του «Χιζμέτ», ενώ έχει κλείσει και όλα τα μέσα ενημέρωσης στα οποία ο Γκιουλέν είχε επιρροή.
Απαντώντας στο αίτημα του Ερντογάν για έκδοση του «τρομοκράτη», όπως τον χαρακτήρισε, Γκιουλέν στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε πως θα πρέπει να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία για τους τουρκικούς ισχυρισμούς πριν εξεταστεί ενδεχόμενη έκδοσή του.
Οδηγία στους Αμερικανούς για αποφυγή των ταξιδιών στην Τουρκία
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε το Σάββατο οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.
Με δεδομένη «την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τις συνέπειές της, ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να ταξιδέψουν στην Τουρκία» αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας.
Στην ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης στον «αυξημένο κίνδυνο» λόγω της δράσης «τρομοκρατικών οργανώσεων σε όλη την Τουρκία». «Οι ξένοι τουρίστες, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, έχουν ήδη στοχοθετηθεί από διεθνείς και εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Τουρκία, αναφέρεται.
Ο τουριστικός τομέας της Τουρκίας ήδη δοκιμάζεται από τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών στη χώρα, κυρίως αυτές στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ. Τον Μάιο, στην Τουρκία καταγράφηκε η μεγαλύτερη μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών των τελευταίων 22 ετών, μια πτώση σχεδόν 35% του αριθμού τους στα 2,5 εκατ. επισκέπτες.

Τουρκία: Το «πουλόβερ» της δικαιοσύνης ξηλώνεται από κάτω


Τουρκία Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από εδώ και πέρα στην Τουρκία                   | AP Photo/Ali Unal

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη «επιχείρηση εκκαθάρισης» στους χώρους της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το «όπλο» του και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περίπου 2.800 απομακρύνσεις δικαστικών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και 140 εντάλματα σύλληψης κατά μελών του Ανώτατου Εφετείου, ενώ 11 εισαγγελείς έχουν ήδη συλληφθεί.
Ακόμα, συνελήφθησαν 31 ανώτεροι δικαστικοί από τέσσερα διαφορετικά δικαστικά σώματα. Μεταξύ άλλων, στο Τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων και το Ανώτατο Εφετείο.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατηγορεί τους δικαστικούς ότι ανήκουν στο «κίνημα Γκιουλέν» και θεωρεί πως είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Κωνσταντινούπολη, συλλαλητήριο 
  AP Photo/Emrah Gurel
Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθη ο Αλπαρσλάν Αλτάν, αντιπρόεδρος του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η ανώτερη δικαστική αρχή στην Τουρκία και συγκροτείται από 17 δικαστές.
Επίσης, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Όπως γράφει η κυβερνητική Sabah, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει την τύχη δικαστών και εισαγγελέων που σχετίζονται με το «παράλληλο κράτος» (δηλαδή το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπό κράτηση οι 2.745 δικαστές με απόφαση του HSYK

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστικών και Εισαγγελέων (HSYK) αποφάσισε την κράτηση των 2.745 δικαστών που συνελήφθησαν ενώ την ίδια ώρα και άλλο ένα μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Erntal Tertzan) τέθηκε υπό κράτηση για πιθανή συμμετοχή του, στην απόπειρα πραξικοπήματος. 

«Σκούπα» σε... ενοχλητικούς

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται «εκκαθάριση» στους κόλπους του δικαστικού σώματος. Με αφορμή τα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει το «σύστημα» Ερντογάν προχώρησε ακάθεκτο -παρά τη διεθνή κατακραυγή- το πογκρόμ κατά μη ελεγχόμενων δικαστικών, αστυνομικών και ενοχλητικών λειτουργών του Τύπου που τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.
Άγκυρα, συλλαλητήριο 
  AP Photo/Ali Unal

Ξεκαθάρισμα και στο στρατό

Συλλήψεις είχαμε και ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται οτι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος και θα δικαστούν με την κατηγορία της «προδοσίας».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.
Συνελήφθη και ο διοικητής της Β' Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία.
Ο διοικητής της Γ' Στρατιάς συνελήφθη καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος.
«Ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ' Στρατιάς, συνελήφθη» γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί .
H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.
Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.
efsyn.gr 

Γκιουλέν: «Στημένο» το πραξικόπημα στην Τουρκία!..

Σε μια σπάνια συνέντευξη του από την Πενσυλβάνια έκανε λόγο για προβοκάτσια...

Την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητούσε από τις ΗΠΑ την έκδοσή του στην Τουρκία, σε μια σπάνια συνέντευξη του από την Πενσυλβάνια, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Φετουλάχ Γκιουλέν, χαρακτήριζε «προβοκάτσια» το πραξικόπημα.

Ο...
Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είπε ότι το πραξικόπημα ήταν στημένο, τονίζοντας παράλληλα ότι επρόκειτο για μια δικαιολογία για να στοχοποιηθούν οι «γκιουλενιστές».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ομάδα που πρόσκειται στον Γκιουλέν έλεγε ότι ο πρώην ιμάμης δεν έχει καμία ανάμειξη με την απόπειρα του πραξικοπήματος και πως ο ίδιος ο Φετουλάχ Γκιουλέν, καταδικάζει οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, ήταν στο παρελθόν σύμμαχος του Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν το 2013 όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γκιουλέν ότι εκείνος είχε υποκινήσει τις έρευνες για διαφθορά οι οποίες στοχοποίησαν και ενέπλεξαν δεκάδες κυβερνητικά στελέχη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος...

Γιατί γίνεται τόσο συχνά στόχος η Γαλλία;...



Το γεγονός ότι η Γαλλία έχει πέσει τόσες φορές θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων δεν είναι τυχαίο.
Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα Ρόνια Κέμπιν, υπάρχει μια σειρά εξωτερικών και εσωτερικών λόγων που την...
καθιστούν ευάλωτη.
Με τις μνήμες των αιματηρών τρομοκρατικών χτυπημάτων στο Παρίσι να παραμένουν νωπές, η Γαλλία έμελλε να ζήσει ξανά στιγμές φρίκης με πάνω από 80 νεκρούς τη νύχτα της Πέμπτης, αυτή τη φορά στη Νίκαια. Μπορεί να μέχρι στιγμής να μην στοιχειοθετείται η σύνδεση του γαλλοτυνήσιου δράστη Μοχάμεντ Λαουαϊέ Μπουλέλ με ακραιφνείς ισλαμιστικές οργανώσεις, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η χώρα έχει πέσει επανειλημμένα θύμα πολύνεκρων επιθέσεων.

Nίκαια, 14.07.2016
Nίκαια, 14.07.2016

Η Ρόνια Κέμπιν, πολιτική επιστήμονας του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολιτική στο Βερολίνο (SWP), εξηγεί στην DW ότι υπάρχει μια σειρά αιτίων που καθιστούν τη Γαλλία τόσο ευάλωτη. Από τη μία η Γαλλία ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εμπλοκή στη διεθνή μάχη κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

«Κατά δεύτερον, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η Γαλλία, εξαιτίας του αποικιακού παρελθόντος της, έχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα με διπλή υπηκοότητα, δηλαδή γαλλική και της εκάστοτε χώρας καταγωγής. Ο έλεγχος τέτοιων ατόμων είναι πολύ δύσκολος για τις γαλλικές αρχές. Δεν χρειάζονται βίζα για να εξέλθουν, να εισέλθουν και να παραμείνουν στη Γαλλία όπως άλλοι Σύροι, Τυνήσιοι και Αλγερινοί», υπογραμμίζει.

Ανεργία και έλλειψη προοπτικής
Μπατακλάν, Παρίσι, 13.11.2015
Μπατακλάν, Παρίσι, 13.11.2015

Η Ρόνια Κέμπιν εκτιμά ότι υπάρχουν και εσωτερικοί λόγοι, αναφέροντας τον πολύ αυστηρό διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας στη Γαλλία, γεγονός που, κατά την ίδια, συνέβαλε στο να διαφύγει από την προσοχή του κράτους το τι συμβαίνει στις μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας.

Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας εντοπίζει όμως και αιτίες που σχετίζονται με την οικονομική και κατ’ επέκταση την κοινωνική κατάσταση στη χώρα. Όπως επισημαίνει η Ρόνια Κέμπιν, «η Γαλλία έχει πολύ υψηλή ανεργία αυτή τη στιγμή. Περίπου το 10% των πολιτών είναι άνεργοι. Ωστόσο, η κατάσταση είναι σοβαρή, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως το 46% των νέων με μεταναστευτική καταγωγή πλήττονται από ανεργία και ως εκ τούτου από έλλειψη προοπτικής. Αυτό συνιστά εν δυνάμει λόγο ριζοσπαστικοποίησης στο εσωτερικό της χώρας. Τέλος, η συνεργασία των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών παραμένει ανεπαρκής. Τα κενά που δημιουργούνται έτσι έχουν, όπως βλέπουμε και από τις επιθέσεις, συχνά καταστροφικές συνέπειες»...


από : Deutsche Welle

Ολοκληρώθηκε η «απόδραση» του Blackhawk…

Με... κινηματογραφική ταχύτητα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επιστροφή, στην Τουρκία, του ελικοπτέρου τύπου Blackhawk του τουρκικού στρατού, με το οποίο οκτώ πραξικοπηματίες έφτασαν από την Κωνσταντινούπολή στην Αλεξανδρούπολη.

Ένα...
δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο, επίσης τύπου Blackhawk, και με δεύτερο πλήρωμα, απογειώθηκε από τη βάση της Καλλίπολης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος», στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να παραλάβει το πρώτο ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν οι πραξικοπηματίες.

Αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τα δύο τουρκικά πληρώματα πέταξαν και πάλι με τα δύο Blackhawk από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρύπολης, με κατεύθυνση τη βάση της Καλλίπολης...
 

Τουρκικό πραξικόπημα και δημοκρατικές ευαισθησίες a la carte



tvxs.gr 18:30 | 16 Ιουλ. 2016
Γιάννης Σιδηρόπουλος
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκαλεί η μεγάλη νύχτα της Τουρκίας με το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν. Τόσο για όσους βρίσκονται μέσα στα όρια της Τουρκικής Επικράτειας, όσο και για το διεθνή παράγοντα.

Το πιο εντυπωσιακό  ήταν το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών και των μεγάλων δυνάμεων δεν εκδήλωσαν την στήριξή τους στην εκλεγμένη κυβέρνηση και την πίστη στη δημοκρατική νομιμότητα, παρά μόνο όταν ήταν εμφανές ότι το πραξικόπημα είχε αποτύχει. Αυτό δείχνει την κυνικότητα με την οποία οι ισχυρές χώρες αντιμετωπίζουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις όταν αυτές δεν αφορούν τις εσωτερικές τους υποθέσεις (όπως έχουμε καταλάβει καλά οι Έλληνες). Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, στον αντίποδα,  εδώ και χρόνια υπάρχει η ανοχή για την καταπάτηση μιας σειράς δημοκρατικών ελευθεριών στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς υπερτερούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Άρα τα λογύδρια που ακολούθησαν περί της πίστης στις δημοκρατικές αξίες, όταν ήταν σαφής η έκβαση της μάχης σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, μάλλον δεν πείθουν κανέναν. Θα μπορούσαμε όλοι να φανταστούμε τις γενικόλογες και ανούσιες διατυπώσεις των ξένων κρατών αν οι στασιαστές είχαν πετύχει το στόχο τους.
Με βάση αυτή το θεώρημα οι ισχυρές δυνάμεις είναι διατεθειμένες είτε να συνεργαστούν με μια πραξικοπηματική εξουσία είτε με ένα καθεστώς περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών, που προκύπτει όμως από κάλπες, αρκεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της και μόνο ως πρόσχημα χρησιμοποιούνται οι δημοκρατικές αξίες. Αυτό ίσχυε και όταν ο κόσμος ήταν στους δρόμους και στην πλατεία Ταξίμ και αξίωνε την πτώση του Ερντογάν όταν αυτός ήταν ευάλωτος αλλά προτιμήθηκε μπροστά στο άγνωστο και στο «χάος» μιας ακόμη «άνοιξης».
Το θετικό μήνυμα της ελληνικής πλευράς
Το θετικό είναι ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εξαρχής και πολύ έγκαιρα,  εξέφρασε την άποψη ότι η δημοκρατική και συνταγματική νομιμότητα υπερτερεί όλων και αυτό ήταν ένα θετικό μήνυμα που έπρεπε να εκπέμψει η ελληνική πλευρά. Είναι και ένα μήνυμα σε όσους υπέπεσαν στον πειρασμό να «ανέχονται» την επιχείρηση κατάλυσης του πολιτεύματος , προκειμένου να απομονωθεί ένας ηγέτης που θεωρείται αυταρχικός, πλην όμως δημοκρατικά εκλεγμένος. Ακόμη και αν κάποιοι αναπολούν την κοσμικότητα των κεμαλικών κατακτήσεων στη γείτονα, αυτή ήταν σύμφυτη με την κουλτούρα των πραξικοπημάτων, τα οποία τις διατηρούσαν στη ζωή τις περασμένες δεκαετίες αλλά και με την επιθετικότητα της κοσμικής πολιτικής τάξης έναντι των γειτόνων, ως στοιχείου πολιτικής επιβίωσης.
Η ιστορία έχει καταγράψει ότι τα πραξικοπήματα, ακόμη και αποτυχημένα, συνήθως φθείρουν έναν ηγέτη και την ακτινοβολία του και μαρτυρούν ότι έχουν συσσωρευτεί προβλήματα που δεν έχει διαχειριστεί επαρκώς, προαναγγέλλουν εξελίξεις. Στην περίπτωση του Ερντογάν όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και εμφανίζεται ακόμη πιο ενισχυμένος και κυρίαρχος να επιβάλει με μεγαλύτερη άνεση την ατζέντα του, άγνωστο ίσως αν θα κάνει υπερβάσεις ή θα συντηρητικοποιηθεί περαιτέρω, με πιθανότερη τη δεύτερη εκδοχή.  Και εδώ εντοπίζεται και ο μεγάλος προβληματισμός όσων χαρακτηρίζουν το πραξικόπημα «οπερέτα» και  εκφράζουν ευθέως κατηγορίες ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν υποψιασμένη και άφησε να εκδηλωθεί ένα τέτοιο κακοσχεδιασμένο πραξικόπημα, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ο Τούρκος Πρόεδρος. (Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντως, την τουρκική ηγεσία πρέπει να προβληματίσει η ικανότητα μεγάλου μέρους των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που δεν κατάφεραν να οργανώσουν ένα πραξικόπημα «της προκοπής»)
Έτσι η αλλιώς, είτε ισχύει είτε όχι, η εικόνα που προκύπτει είναι ότι ο κόσμος στους δρόμους ήταν αυτός που επανέφερε τον Ερντογάν στην εξουσία αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η επιτυχία των στασιαστών της «πυτζάμας»  υπονομεύτηκε από τον κακό σχεδιασμό και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για μια αχανή χώρα.  Πάντως,  ο κόσμος στους δρόμους το 2011, πολύ περισσότερος και αποφασισμένος, δεν ήταν σε θέση να τον ανατρέψει. 
Δεν υπάρχουν διλήμματα για την Ελλάδα
Σε όλο αυτό το κλίμα που εκπέμπει η Τουρκία απέναντι στην Ευρώπη είναι πάντα ορατή, η αδυναμία  ανάγνωσης σημαντικών διαδικασιών που αφορούν στην τουρκική κοινωνία όπως συμβαίνει και με την διανόηση της γείτονος που δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει πολύ ισχυρά ερείσματα στην τουρκική κοινωνία. Μπορεί να υπάρχει πολύ μεγάλος διχασμός αλλά το ήμισυ της κοινωνίας και του εκλογικού σώματος είναι φανατικά υπέρ του Ερντογάν για πολύ εξηγήσιμους λόγους. Και στη χώρα μας που έχει πληγωμένη ιστορία δημοκρατικών εκτροπών, κατανοεί κάποιος ότι ο εθνικός διχασμός είναι αυτός που μπορεί να νομιμοποιήσει ηθικά τα πραξικοπήματα, ως διαδικασία δημοκρατικής επανεκκίνησης, αποτυχημένης όπως κατέγραψε η ιστορία.
Μετά το πραξικόπημα δεν περιμένει κανείς να αλλάξει κάτι δραματικά στην Τουρκία πέρα από το οριστικό τέλος του βαθέως κράτους, στο οποίο είχε πετύχει αποτελεσματικά χτυπήματα εδώ και χρόνια ο Τούρκος ηγέτης. Ούτε και στον τρόπο που οι υπόλοιποι αντιμετωπίζουν την Τουρκία, κυνικά και ευκαιριακά ως προς τα συμφέροντά τους.
Ήταν όμως μια καλή ευκαιρία για να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει αυτός ο ισχυρός γείτονας διεθνώς και των περιορισμένων επιλογών της χώρας μας σε αυτό το περιβάλλον. Και με ανοιχτές υποθέσεις όπως του προσφυγικού,  που  μπορούν να συντρίψουν την Ελλάδα. Ένας αυταρχικός ηγέτης, δημοκρατικά εκλεγμένος, φαίνεται να είναι προτιμότερος από μια απρόβλεπτη δικτατορία στα ανατολικά μας σύνορα.
* O Γιάννης Σιδηρόπουλος είναι δημοσιογράφος στο xanthi2.gr

Λυκουρέζος για τους «8» που ζητούν άσυλο: «Επιβάλλεται η τήρηση κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας»

Την ανάγκη επίδειξης ψυχραιμίας και νηφαλιότητας από την κυβέρνηση κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς διπλωματικού αδιεξόδου, που αφορά το αίτημα ασύλου των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Ελλάδα και τη διαδικασία έκδοσης τους στην Τουρκία επισημαίνει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Παράλληλα, δηλώνει ότι ενώ θα πρέπει η Ελλάδα να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, δεν θα πρέπει να λησμονήσει τον ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οπως αναφέρει αναλυτικά στη δήλωσή του:
«Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.
Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.
Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.
Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
kathimerini.gr

Η κατάρα της15ης Ιουλίου...

Αποφράς ημέρα η 15η Ιουλίου. Το 1965 είχαμε την Αποστασία που οδήγησε στη δικτατορία, το 1974 το πραξικόπημα στην Κύπρο που οδήγησε στη τουρκική εισβολή. Ευτυχώς, η...
χθεσινή απόπειρα στην Τουρκία, που μπορεί να έβαζε φωτιά στο Αιγαίο, απεδείχθη πως δεν ήταν πραξικόπημα, αλλά "Κίνημα Πιτζάμας"... 

"Πιττάκιον"  
    matrix24.gr