Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Το «πουλόβερ» της δικαιοσύνης ξηλώνεται από κάτω


Τουρκία Τίποτα δεν θα είναι ίδιο από εδώ και πέρα στην Τουρκία                   | AP Photo/Ali Unal

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλύτερη «επιχείρηση εκκαθάρισης» στους χώρους της Τουρκικής Δικαιοσύνης. Λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε το «όπλο» του και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περίπου 2.800 απομακρύνσεις δικαστικών. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί και 140 εντάλματα σύλληψης κατά μελών του Ανώτατου Εφετείου, ενώ 11 εισαγγελείς έχουν ήδη συλληφθεί.
Ακόμα, συνελήφθησαν 31 ανώτεροι δικαστικοί από τέσσερα διαφορετικά δικαστικά σώματα. Μεταξύ άλλων, στο Τουρκικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων και το Ανώτατο Εφετείο.
Ο Ρ.Τ. Ερντογάν κατηγορεί τους δικαστικούς ότι ανήκουν στο «κίνημα Γκιουλέν» και θεωρεί πως είχαν ενεργό ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Κωνσταντινούπολη, συλλαλητήριο 
  AP Photo/Emrah Gurel
Μέσα σε λίγες ώρες συνελήφθη ο Αλπαρσλάν Αλτάν, αντιπρόεδρος του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι η ανώτερη δικαστική αρχή στην Τουρκία και συγκροτείται από 17 δικαστές.
Επίσης, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Όπως γράφει η κυβερνητική Sabah, το ανώτατο δικαστικό σώμα της Τουρκίας συνεδριάζει εκτάκτως για να αποφασίσει την τύχη δικαστών και εισαγγελέων που σχετίζονται με το «παράλληλο κράτος» (δηλαδή το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν), μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπό κράτηση οι 2.745 δικαστές με απόφαση του HSYK

Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστικών και Εισαγγελέων (HSYK) αποφάσισε την κράτηση των 2.745 δικαστών που συνελήφθησαν ενώ την ίδια ώρα και άλλο ένα μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου (Erntal Tertzan) τέθηκε υπό κράτηση για πιθανή συμμετοχή του, στην απόπειρα πραξικοπήματος. 

«Σκούπα» σε... ενοχλητικούς

Γυρίζοντας το χρόνο πίσω, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται «εκκαθάριση» στους κόλπους του δικαστικού σώματος. Με αφορμή τα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει το «σύστημα» Ερντογάν προχώρησε ακάθεκτο -παρά τη διεθνή κατακραυγή- το πογκρόμ κατά μη ελεγχόμενων δικαστικών, αστυνομικών και ενοχλητικών λειτουργών του Τύπου που τόλμησαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.
Άγκυρα, συλλαλητήριο 
  AP Photo/Ali Unal

Ξεκαθάρισμα και στο στρατό

Συλλήψεις είχαμε και ανώτατων αξιωματικών που κατηγορούνται οτι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος και θα δικαστούν με την κατηγορία της «προδοσίας».
Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.
Συνελήφθη και ο διοικητής της Β' Στρατιάς στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία.
Ο διοικητής της Γ' Στρατιάς συνελήφθη καθώς φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος.
«Ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της Γ' Στρατιάς, συνελήφθη» γνωστοποίησε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί .
H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.
Συνολικά έχουν συλληφθεί 2.839 στρατιωτικοί διαφόρων βαθμών.
efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.