Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Έφυγε από τη ζωή η αντάρτισσα Ανθή Κουσίδου...

 
Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 91 ετών, άφησε σήμερα, μια από τις πρώτες γυναίκες αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, η Ανθή Κουσίδου. 
Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1923 στην ...
Αμφίκλεια Φθιώτιδας. Ορφάνεψε 2 χρονών από μάνα και 4 από πατέρα και έτσι μεγάλωσε σε ξένα χέρια.
Η κατοχή των Γερμανών ναζί τη βρίσκει στην Αθήνα. Απάντησε αμέσως στο κάλεσμα για συμμετοχή στις τάξεις της Αντίστασης.
Το Νοέμβριο του 1941, στα 18 της, μετά από πρόταση του ιδρυτικού στελέχους του ΕΑΜ Δημήτρη Γληνού, έφυγε για το βουνό στη Ρούμελη, συμμετέχοντας στις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις.
Κατατάχθηκε στην Υποδειγματική Διμοιρία Γυναικών της ΕΠΟΝ της ΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, υπό τον καπετάν Νικηφόρο (Δημήτρης Δημητρίου).
Πήρε μέρος και στην επιχείρηση του μεγάλου σαμποτάζ της γέφυρας του Γοργοπόταμου το Νοέμβριο του 1942.
Από το 1947 ως κάτοικος της Ηλιούπολης και από το 1951 με την ίδρυση της ΕΔΑ συμμετείχε μέχρι τα βαθειά της γεράματα στους δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Η κηδεία της θα γίνει αύριο (2 Απριλίου) στις 11.30 π.μ. στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ανω Ηλιούπολη και θα ταφεί στο Νεκροταφείο Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.
enet.gr

Βρισιές, απειλές, υπονοούμενα: ο αιώνιος Βενιζέλος


  Παραπολιτική

Ήταν δύσκολες οι τελευταίες μέρες για τον Ευάγγελο Βενιζέλο λόγω των αυξημένων καθηκόντων  του κυβερνητικού εκπροσώπου που του ανέθεσε ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος κι απουσίασε από τη Βουλή, αφήνοντας για ακόμα μια φορά τον...ευφυή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να εισπράξει όλη τη φθορά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης διέπραξαν το μέγιστο έγκλημα να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να μην δεχθούν να στηρίξουν μια ρύθμιση για τις τράπεζες την οποία οι ίδιοι βρήκαν σκανδαλώδη.

Τα όσα ακολούθησαν είναι τα εξής:

α) Ο Βενιζέλος έκανε κανονικότατο ντου στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή με το δάχτυλο τεντωμένο και με ουρλιαχτά που δεν έχουν προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας.

β) Εξύβρισε μπροστά σε πλήθος κόσμου τον 78χρονο Απόστολο Κακλαμάνη με εκφράσεις αποκαλυπτικές της ψυχοσύνθεσης του.

γ) Σαν παιδάκι που του έχουν κλέψει το γλυκό, βγήκε λίγες ώρες μετά και εκβίασε απείλησε ανοιχτά τον Γιώργο Παπανδρέου για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ.

Το καλύτερο; Όλα τα παραπάνω τα διέρρευσαν στον Τύπο οι δικοί του άνθρωποι και μάλιστα με πολλές λεπτομέρειες! Ο ίδιος δηλαδή ο Βενιζέλος θεωρεί ότι του κάνει καλό η διαμόρφωση της εικόνας του ως ενός τύπου που ουρλιάζει, βρίζει και απειλεί όποιον διαφωνεί μαζί του.

Ο Ζίγδης τουλάχιστον ήταν ευπρεπής.

Περί Πρωταπριλιάς

Προέλευση του Εθίμου

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
Θά μπορούσε νά είναι Πρ. Δημοτικού Συμβουλίου ή καί Δήμαρχος
 Από τους Κέλτες
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
 Από τη Γαλλία
Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
 Το έθιμο στην Ελλάδα  
Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
 Περιστατικά
Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Παρόμοια ρεπορτάζ συνεχίζονται όμως μέχρι και σήμερα σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ, που τις περισσότερες φορές αγγίζουν σημαντικά θέματα οικονομίας, διασκέδασης, κ.λ.π.

Πηγή

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα τ.51ος, σ.72

Οι πρώτοι 44 υποψήφιοι τού συνδυασμού "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ"

Οι πρώτοι 44ις υποψήφιοι είναι οι: Κτιστάκης Κωνσταντίνος, Αντώνης Κουσαθανάς, Νικόλος ζουγανέλης (Νικολαρίδης), Αιγινίτης Ηλίας, Αποστόλου Μιχάλης, Λίλιαν Βλαντή, Βλασόπουλος Ιωάννης,Νάσος Βλάχος, Γρύμπλας Νικόλος, Γρύμπλας Σταύρος, Γρυπάρης Γεώργιος Φλάσκος, Δάντος Νικόλος, Ζιάκας Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Δαμιανός, Κανάκη Σοφία, Κοντιζάς Αντώνης, Κοντιζάς Νίκος, Κουκάς Ζανής, Κουρούκλης Γεώργιος, Κουσαθανάς Δημήτριος, Κουσαθανάς Μαθιός, Κουσαθανάς Μάρκος, Μάντικας Δημήτριος, Μενάρδος Φίλλιπας, Μιχαλαριάς Παναγιώτης, Νάζος Νικόλαος, Νικολοπούλου Βίκυ, Παναγιωτοπούλου όλγα, Πατακιούτα Μελλίνα, Πολυκανδριώτη Μαρίνα, Πολυκανδριώτη Φραντζέσκα, Ρούσσος Παντελής, Σαμψούνη Κωνσταντίνα, Σαντοριναίος Μάρκος, Σταυρακόπουλος Πέτρος, Στυλιανός Στέλιος, Συριανός Τάσος, Συριανού Νικόλ, Φαμέλης Γιώργος, Χανιώτη Ευγενία, Χαριτόπουλος Θεόδωρος, Φραντζέσκος Βιγλιάρης, Ζήσης Ασυμομύτης και Ασυμομύτης Γιάννης.

Βίλχελμ Ράιχ: Άκου ανθρωπάκο


ΔΕN Σ’ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ, ΣΕ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Σε ξέρουν απ’ έξω κι ανακατωτά. Γνωρίζουν τις χειρότερες αδυναμίες σου, όπως θα έπρεπε να τις γνωρίζεις εσύ. Σε θυσίασαν σ ʼ ένα σύμβολο κι εσύ τους έδωσες τη δύναμη να σ ʼ εξουσιάζουν. Εσύ ο ίδιος τους αναγόρευσες αφεντικά σου και συνεχίζεις να τους στηρίζεις, παρόλο που πέταξαν τις μάσκες τους.Στο είπαν κατάμουτρα: “Είσαι και θα είσαι πάντα κατώτερος, ανίκανος να αναλάβεις την παραμικρή ευθύνη”. Κι εσύ τους αποκαλείς καθοδηγητές και σωτήρες και φωνάζεις “ζήτω, ζήτω”.
ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑΤΙ ΓΕΛΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ: επειδή σε παίρνω στα σοβαρά, πολύ στα σοβαρά. Το σκεπτικό σου πάντα χάνει την ουσία. Μου θυμίζεις δεινό σκοπευτή που σκόπιμα χάνει το κέντρο του στόχου, από καπρίτσιο. Διαφωνείς; Θα σου το αποδείξω. Αν η σκέψη σου επικεντρωνόταν στην ουσία, θα ‘χες γίνει κύριος της ζωής σου από καιρό.
ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΩ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΣΟΥ: «Για όλα φταίνε οι Εβραίοι», λες.
«Τι είναι ο Εβραίος;» σε ρωτώ.
«Κάποιος που στις φλέβες του κυλάει εβραϊκό αίμα», απαντάς.
«Και πώς ξεχωρίζεις το εβραϊκό αίμα από το αίμα των άλλων;» Η ερώτηση σου προκαλεί σύγχυση. Μπερδεύεσαι, κομπιάζεις.
Ύστερα λες, «Εννοούσα ότι ανήκει στην εβραϊκή φυλή».
«Τι είναι η φυλή;» σε ρωτώ.
«Η φυλή; Αυτό είναι προφανές. Όπως υπάρχει...