Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Πρωθυπουργός Μαλαισίας: Τα συντρίμμια ανήκουν στην πτήση MH370


AFP
Σε επίσημη επιβεβαίωση ότι τα συντρίμμια αεροσκάφους που βρέθηκαν προ ημερών στο νησί Ρεϊνιόν ανήκουν στην πτήση MH370 της Malaysia Airlines, προέβη το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ.
«Η ομάδα των διεθνών ειδικών επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους τα οποία ανακαλύφθηκαν στη Νήσο Ρεϊνιόν προέρχονται πράγματι από το (αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση) MH370», ανέφερε ο Ράζακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει την αλήθεια για το τι συνέβη στο αεροσκάφος.
Το αεροσκάφος τύπου Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση Πεκίνο-Κουάλα Λουμπούρ με 239 επιβαίνοντες, χάθηκε από τα ραντάρ τον Μάρτιο του 2014. Παρά τις διεξοδικές πολύμηνες έρευνες, κανένα ίχνος του δεν είχε βρεθεί.
kathimerini.gr

Η πρόοδος τών εργασιών ενός παραδοσιακού σκαριού στό καρνάγιο τού μαστρο-Γιάννη Λέκκα στήν Κοιλάδα

  Η εικονιζόμενη "παπαδιά" προορίζεται γιά πανάδικη όπως      
  "δείχνει" η πλώρη της στίς κάτω φωτογραφίες
Άβαφη η"παπαδιά" τήν 21η Ιουλίου (επάνω). Σχετική ανάρτηση : ΕΔΩ
καί τήν 1η Αυγούστου όταν είχαν, πιά, αρχίσει τά βαψίματα (κάτω)
Τήν 21η Ιουλίου καί...
...τήν 1η Αυγούστου

Στα «πρότυπα» των wealth funds Νορβηγίας και Σιγκαπούρης...

Στα «πρότυπα» των wealth funds Νορβηγίας και Σιγκαπούρης το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
...το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων...
Μια πρόταση πολύ διαφορετική από αυτή που αρχικά ανέμεναν για το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παρουσιάσθηκε χθες στους επικεφαλής των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ανέμεναν τη...
«μεγέθυνση» του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, ο υπουργός τους παρουσίασε μια πρόταση για ένα νέο φορέα που θα ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και θα λειτουργεί όπως τα αντίστοιχα wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης.

Η εν λόγω πρόταση που εν πολλοίς αντιγράφει ήδη επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών και ταμείων διαχείρισης, προβλέπει πως στο «υπερ- Ταμείο» θα δοθεί προς διαχείριση κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του Δημοσίου.

Όπως αποσαφηνίστηκε, θα περάσουν μετοχές εταιρειών, αλλά όχι και το μάνατζμεντ, ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει στην διαχείριση των ακινήτων.

Μετά από σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ αποσαφηνίσθηκε πως και οι τραπεζικές μετοχές που σήμερα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσουν στο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η ενοποίηση του ΤΧΣ με αυτό.

Οι θεσμοί θεωρούν πως η διαδικασία σύστασης και ενεργοποίησης του νέου Ταμείου θα απαιτήσει χρόνο και πως ενδιάμεσα το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις του 2015, αλλά και του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Κάποιοι εκ των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι «φαραωνικό» και πως θα απαιτήσει ειδική οργάνωση για να εξελιχθεί ομαλά.
in.gr

Στο εδώλιο γιατρός για «μαϊμού» συνταγές-500.000 ευρώ η ζημιά για το ΙΚΑ...

«ΕΓΡΑΦΕ» ΑΚΡΙΒΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ...

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται γιατρός, κατηγορούμενος για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους, με τις οποίες ζημίωσε περίπου κατά μισό εκατομμύριο ευρώ το ΙΚΑ. Η υπόθεση αφορά το διάστημα 2007-2009 κατά το οποίο ο κατηγορούμενος ήταν διορισμένος ως Επιμελητής Β' σε περιφερειακό ιατρείο του ΕΣΥ στο Πλατύ Ημαθίας και φαίνεται ότι «εκτελούσε» τις μαϊμού συνταγές σε συνεργασία με φαρμακοποιό της περιοχής.
Στο εδώλιο γιατρός για «μαϊμού» συνταγές-500.000 ευρώ η ζημιά για το ΙΚΑ

Ο κατηγορούμενος γιατρός φέρεται ότι εξέδωσε εκατοντάδες συνταγές, για χορήγηση ακριβών φαρμάκων σε ασθενείς, τους οποίους ουδέποτε εξέτασε και για ανύπαρκτες παθήσεις. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, πρόκειται για πάνω από 1500 συνταγές, που αφορούσαν φάρμακα, την αγορά των οποίων κάλυπτε εξ ολοκλήρου το ΙΚΑ. Η ζημιά που προκλήθηκε στο Ίδρυμα υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τις 480.000 ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε μία φαρμακοποιός, σε χωριό της ανατολικής Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εμφανίζονταν να εκτελούνται οι συνταγές. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το συγκεκριμένο φαρμακείο βρίσκεται σε απόσταση 83 χιλιομέτρων από το περιφερειακό ιατρείο του κατηγορούμενου γιατρού.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την εμπλοκή της φαρμακοποιού στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία. Η ίδια πάντως, φέρεται να...παίζει βασικό ρόλο και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Πλήρη άρση των capital controls στο τέλος του χρόνου βλέπουν οι τραπεζίτες...

Δειλά - δειλά επιστρέφουν οι καταθέσεις ...
 
Πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στην Ελλάδα, εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρωθεί εντός του 2015, βλέπει κεντρικός τραπεζίτης που μίλησε στο πρακτορείο Bloomberg.
Ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο πως η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να επιτραπεί στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν.
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι πιστωτές της Ελλάδας συμμερίζονται την άποψη ότι οι καταθέτες θα πρέπει να διασωθούν και ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί εισφορά επί των καταθέσεων.
Την ίδια στιγμή μετά από μήνες εκροών καταθέσεων και αιμορραγίας για τις τράπεζες οι καταθέσεις άρχισαν να επιστρέφουν δειλα - δειλά. Συγκεκριμένα τις καταθέσεις τους στις τράπεζες άρχισαν να επιστρέφουν οι Έλληνες παρά την επιβολή των capital controls. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις 20 Ιουλίου ξαναμπήκε στα ταμεία των τραπεζών περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως δεν προβλέπεται να γίνει κούρεμα των καταθέσεων ή επιβολή κάποιου τύπου εισφοράς στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ ανέφερε πως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, που θα βοηθήσουν στον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους.
Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τις τράπεζες καταθέσεις που αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ.
 

Προβλήματα στις πτήσεις - Στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας...

Μετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις σήμερα, λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τις 14:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα.

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος ζητά την...
νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύστασης παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, σε εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Τονίζουν πως η δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα συνιστά «απαραίτητη προϋπόθεση» για τον διαχωρισμό των λειτουργιών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ιδιαίτερα όταν «καταρτίζεται το σχέδιο σύμβασης για την παραχώρηση των 14 (περιφερειακών) αεροδρομίων σε ιδιώτη επενδυτή».

Οι ελεγκτές προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, από πλευράς του υπουργείου Μεταφορών θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από τις 14 Αυγούστου, παραμονή Δεκαπενταύγουστου, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας.
 

Αφεντικό εταιρειών που κάνουν business στην Ελλάδα ο Φέρχοφσταντ

Με ιδιοτέλεια;


19:50 | 04 Αυγ. 2015
tvxs.gr
Η βελγική εφημερίδα «Libre Belgique» αποκαλύπτει τον ρόλο του επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ και τη σχέση του με εταιρείες που εμπλέκονται στις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, στην τοποθέτησή του στο ευρωκοινοβούλιο είχε κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον είχε καλέσει να προχωρήσει άμεσα σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις.
  
Η βελγική εφημερίδα «Libre Belgique», όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών,  διερωτάται κατά πόσο είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον του Γ. Φέρχοφσταντ για την τύχη της Ελλάδας. Σε δημοσίευμα στην έκδοση του Σαββατοκύριακου και με αφορμή πρόσφατη έκθεση, αναφέρεται σε περιπτώσεις ευρωβουλευτών, για τους οποίους εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο η κοινοβουλευτική τους δράση προωθεί το γενικό καλό ή προσωπικά τους συμφέροντα.
Ο Γκι Φέρχοφσταντ φέρεται να συνδέεται με ιδιωτικές εταιρείες που αναμένουν να λάβουν μεγάλο μερίδιο από την ελληνική αγορά ενέργειας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με την έγκυρη «Libre Belgique», για τις εταιρείες Exmar και Sofina, των οποίων ο Γ. Φέρχοφσταντ είναι διευθύνων σύμβουλος και μάλιστα με αδρά αμοιβή.

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

                                                                                                                                                        από tvxs.gr

Τα έξι μέτωπα που κρίνουν τη συμφωνία

Tvxs Ανάλυση
07:33 | 05 Αυγ. 2015
Σε έξι ανοιχτά μέτωπα κρίνεται από σήμερα έως την Κυριακή η συμφωνία με τους δανειστές για το «τρίτο πακέτο» - μια συμφωνία, που Αθήνα και Βρυξέλλες επιμένουν ότι είναι εφικτό να έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 20 Αυγούστου.
Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι βλέπει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, ανάλογο μήνυμα εξέπεμψε και η Κομισιόν, ενώ πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση σημείωναν χθες το βράδυ ότι «το κλίμα στις διαβουλεύσεις με την τετράδα είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, απροσδόκητα καλό».
Ωστόσο, όλα θα κριθούν από τα έξι ανοιχτά - και μεγάλα - κεφάλαια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι και είναι οι δημοσιονομικές προβλέψεις (το λεγόμενο «μακροοικονομικό σενάριο»), οι ιδιωτικοποιήσεις, οι τράπεζες μαζί με τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το φορολογικό.
Η ύφεση: Το μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή, η τελική εκτίμηση για την ύφεση εφέτος, θα είναι κι εκείνο που θα καθορίσει την ένταση των νέων μέτρων, καθώς και το πόσο εμπροσθοβαρές ή όχι θα είναι το νέο πρόγραμμα.
Το βασικό σενάριο που συζητείται αυτή τη στιγμή από τις δύο πλευρές δείχνει ύφεση 3,3% το 2015 και στόχο πρωτογενούς ελλείμματος στο 1%, ωστόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε μετά τη χθεσινή συνάντηση των 4,5 ωρών πως ακόμη δεν έχουν κλείσει οι προβλέψεις και στόχοι. Καθώς, ωστόσο, εκτιμάται πως οι τελικοί αριθμοί δεν θα απέχουν πολύ από αυτούς, το μείζον - και πολιτικό πλέον - ερώτημα - είναι πόσο σκληρά μέτρα και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα υιοθετηθούν για να φθάσουμε στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπάρξουν πρόσθετα υφεσιακά μέτρα εφέτος και, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τη θέση αυτή συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και η Κομισιόν. Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, φέρεται να διαμηνύεται πως το αίτημα της Αθήνας για πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 25 δις ευρώ θα πρέπει να συνεπάγεται και άμεση λήψη δύσκολων μέτρων.
Το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων: Στο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το περίφημο ταμείο όπου θα πρέπει να συγκεντρωθεί δημόσια περιουσία που θα αποδώσει 50 δις ευρώ, αποτέλεσε χθες και το πρώτο ανοιχτό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «οι αποκλίσεις δεν είναι μεγάλες και δεν φαίνονται ουσιαστικές». Ομως, σύμφωνα με τις πληροφορίες υπάρχει σημαντική απόσταση σε δύο ουσιαστικά θέματα - το ποιός θα έχει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Ταμείου και το εάν θα περάσουν στη δικαιοδοσία του και οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνουν και να «τρέξουν» από το ΤΑΙΠΕΔ και όχι από το νέο Ταμείο οι ήδη συμφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις.
Στόχος του αμφιλεγόμενου νέου Ταμείου είναι να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 30 ετών.

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών - «κόκκινα δάνεια»: Ο Γιώργος Σταθάκης παρέδωσε χθες την πλήρη πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα κόκκινα δάνεια προκειμένου να μελετηθεί από τους θεσμούς. Οπως είπε, κινείται κοντά στο αρχικό πλαίσιο που είχε θέσει η κυβέρνηση, οι πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι τα κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών είναι σημαντικά αυστηρότερα.
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι πληροφορίες φέρουν και τις δυο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οπωσδηποτε έως το τέλος του έτους, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η κοινοτική οδηγία για το bail in, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κούρεμα καταθέσεων.
Το κούρεμα δεν το θέλει ούτε η πλευρά των πιστωτών, καθώς εκτιμάται ότι θα προκαλούσε πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θα επέφερε τον κίνδυνο bank run και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ασφαλιστικό: Στο ασφαλιστικό, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας θεωρείται δεδομένη.
Στην προχθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, μάλιστα, Γιώργο Κατρούγκαλο οι επικεφαλής του κουαρτέτου ζήτησαν ξεκάθαρα να επιταχυνθεί η διαδικασία ακόμη και για όσους βρίσκονται στις ηλικίες ανάμεσα στα 50 και τα 55 έτη έτσι ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να έχουν κοπεί εντελώς πριν από το 2022. Τελικός στόχος είναι να μην βγαίνει κανείς στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη.
Η μεγάλη, πάντως, μελέτη βιωσιμότητας για τις συνολικές παρεμβάσεις και την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού δεν αναμένεται πριν από τον Οκτώβριο.
Εργασιακά: Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών συμφώνησαν χθες να υπάρξει νέα νομοθεσία για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους και οι σχετικές διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα.
Η γραμμή στην οποία κινούνται οι δανειστές είναι εκείνη της κατάργησης της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, της προώθησης των ομαδικών απολύσεων αλλά και της αλλαγής καθεστώτος στις απεργίες και τις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και με εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ.
Φορολογικό: Το κουαρτέτο πιέζει πάντα για αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 50.000 το χρόνο από το 4% στο 6%.
Επιμένει επίσης στην αύξηση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και μπλοκάκια από το 55% που είναι για φέτος στο 75% και για το 2016% στο 100%, ενώ ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για το πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς της φορολόγησης των αγροτών.
Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ έχει κλειδώσει ο στόχος για έσοδα ύψους 2,6 δισ. ευρώ ενώ συζητώνται κάποιες ελαφρύνσεις για τους μικρούς ιδιοκτήτες με παράλληλη μεταφορά βαρών στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία από 300.000 ευρώ και πάνω.

Ο αθλητισμός σαν ψυχοτρόπο


Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Το συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τις επιτυχίες στον αθλητισμό σαν εθνικό ψυχοτρόπο και σαν πιστοποιητικό υπεροχής. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα όπου συμβαίνει αυτό. Ισα ίσα· η εθνική (ή και εθνικιστική) χρήση και κατάχρηση των αθλητικών νικών είναι οικουμενικό γνώρισμα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια διάδοση των αναβολικών, είτε για καθεστώτα σαν του ανύπαρκτου «υπαρκτού σοσιαλισμού» μιλάμε είτε για δυτικού τύπου Δημοκρατίες. Είμαστε όμως η μοναδική χώρα που μπορεί να καυχηθεί ότι η στάση της αυτή υπαγορεύεται από μια παράδοση τριών χιλιετιών, από τον καιρό που οι πόλεις-κράτη αξιοποιούσαν τις ολυμπιακές νίκες των αθλητών τους για να τονώσουν το φρόνημα των πολιτών τους. Ακόμα πάντως ηχούν στ’ αυτιά μας οι επηρμένες δηλώσεις για τα «νικηφόρα ελληνικά γονίδια» -τότε με τους καταστροφικούς για την οικονομία Ολυμπιακούς του 2004-, τα οποία ενίοτε χρειάζονταν χημική ενίσχυση για να αποδείξουν την υψηλή ποιότητά τους.

Ειδικά τις αθλητικές επιτυχίες σε μικρές ηλικίες οι ενήλικοι συνηθίζουμε να τις χρησιμοποιούμε σαν ψυχικό αναβολικό αλλά και σαν ευκαιρία για ηθικολογικά κηρύγματα. Τη μοίρα αυτή δεν θα μπορούσε να την αποφύγει η πρωτιά των εφήβων μας στο Πανευρωπαϊκό του μπάσκετ, στον Βόλο. Πάνω-κάτω τα ίδια παλικαράκια, ελάχιστες μέρες πριν, είχαν κατακτήσει την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ηλικίας κάτω των 20 ετών, στο Ηράκλειο. Τότε όμως δεν παραασχοληθήκαμε μαζί τους. Δεν το κάναμε «εθνικό θέμα». Γιατί; Θέλει και ρώτημα; Επειδή δεν είχαν πρωτεύσει. Επειδή δηλαδή ενστερνιζόμαστε το ωμό δόγμα «ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος είναι τίποτε». Φανταστείτε λοιπόν τι είναι ο τέταρτος...

Αν θέλουμε καλά και σώνει να αντλήσουμε διδάγματα από την επιτυχία των παιδιών, έστω και για να τα ξεχάσουμε αύριο-μεθαύριο, δεν μπορεί παρά να μνημονεύσουμε το «πνεύμα Γιαννάκη» που φαίνεται να ορίζει την αγωνιστική τους συμπεριφορά. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν εκείνος που συνόψισε καίρια κάποια στιγμή το ούτως ειπείν μανιφέστο της ομαδικότητας, λέγοντας ότι «μια ασίστ κάνει ευτυχισμένους δύο ανθρώπους». Τα παιδιά ήταν μια καλή παρέα. Είχαν ξεχάσει σε ποιον σύλλογο ανήκουν. Και το δηλητήριο που επέμεναν να σκορπίζουν οι οπαδικές αθλητικές εφημερίδες δεν τα επηρέασε.

Δεύτερο αξιοσημείωτο: Κανένα βεντετιλίκι, σημάδι ότι το στυλ Βαρουφάκη τούς αφήνει προς το παρόν αδιάφορους. Ο αρχηγός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, όντως ξεχωριστό ταλέντο, δεν σήκωσε μόνος του το Κύπελλο: κάλεσε δίπλα του τον Γιώργο Παπαγιάννη και τον Διονύση Σκουλίδα. Τρίτο: Ο απλός, φυσικός τρόπος με τον οποίο έδιναν κι έπαιρναν αγάπη κυκλώνοντας στο τέλος κάθε παιχνιδιού το κολλητάρι τους, το πιτσιρίκι με τα κινητικά προβλήματα. Τέταρτο: Ελληνας γίνεσαι λοιπόν. Το ξαναείδαμε στο πρόσωπο του Ιάκωβου Μιλεντίγεβιτς-Αλιφιέρη, με πατέρα Σέρβο και μητέρα Ελληνίδα.

Καλά κι άγια όλα αυτά. Αλλά ήταν ανάγκη να βραβεύσει τα παιδιά ο κ. Μπέος; Κι από πάνω να βραβευτεί και η εξοχότης του; Για ποια ακριβώς προσφορά του στον αθλητισμό;
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"







  • Αίσχος, όνειδος, απόγνωσις... Απο την άλλη, είναι ταιριαστό: Διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, βραβεύουν τον ομαδικό Αθλητισμό, που εμπεριέχει σφιγμένες γροθιές, στραβωμένα χαρακτηριστικά απο την Ενταση, γρυλίσματα, τσιταρισμένες φλέβες, ότι χαρακτηρίζει όλους μας όταν έχουμε φτάσει στο μη περαιτέρω. Διεφθαρμένη Διοίκηση και Ατομική έπαρση πάνε πακέτο...




    "Αλλά ήταν ανάγκη να βραβεύσει τα παιδιά ο κ. Μπέος; Κι από πάνω να
    βραβευτεί και η εξοχότης του; Για ποια ακριβώς προσφορά του στον
    αθλητισμό;"
    Μά δέν κατάλαβες,κύρ-Παντελή;Δέν είναι Μπέος,είναι μπέης...

X.A. : Δραματική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών : Στο 1,22%. έκλεισε o γενικός Δείκτης Τιμών ...

Για δεύτερη σερί ημέρα οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν δραματική υποχώρηση στα όρια του κραχ.
Σημάδια εξομάλυνσης και αυτοσυντήρησης, με εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές, έδειξε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, μετά το...
χθεσινό «ξεπούλημα» που οδήγησε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση (-16,23%) από το 1987. Η αγορά ουσιαστικά κινήθηκε με δύο ταχύτητες. Οι τραπεζικές μετοχές και σήμερα κατέγραψαν νέα δραματική υποχώρηση, ενώ τα μη τραπεζικά blue chips αντέδρασαν ανοδικά.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 659,94 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,22%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 635,06 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 4,94%.
Η αξία των συναλλαγών και σήμερα, τηρουμένων των περιορισμών που υπάρχουν, κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και ανήλθε στα 64,10 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,78%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+12,39%), της ΜΕΤΚΑ (+11,94%), της Folli Follie (+11,20%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+9,52%), της ΕΧΑΕ (+9,30%), της Motor Oil (+8,95%), της Aegean Airlines (+8,78%), της Grivalia Properties (+8,58%), της ΕΥΔΑΠ (+8,45%) και της Τιτάν (+8,25%).
Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-30,00%), της Eurobank (-29,70%), της Alpha Bank (-29,65%), της Εθνικής (-28,45%) και της Coca Cola HBC (-0,63%).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Χημικών (+16,41%), του Εμπορίου (+11,11%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (+8,81%), του Πετρελαίου (+7,89%) και των Κατασκευών (+7,14%).
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (-29,26%), της Υγείας (-7,40%) και των Ασφαλειών (-5,30%). Ανοδικά κινήθηκαν 60 μετοχές, 39 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Nexans +29,47%, Κέκροψ +29,11%, Εκτέρ+28,57%, Ιονική Ξενοδοχειακή +20,00% και Alpha Αστικά Ακίνητα +20,00%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πειραιώς -30,00%, Eurobank-29,70%, Alpha Bank -29,65%, Attica Bank -26,53% και Εθνική -28,45%.
iefimerida.gr