Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες [ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ]


tvxs.gr 17:24 | 05 Ιουν. 2016
Αντίο στις ταυτότητές τους θα πουν οι Έλληνες πολίτες το 2017, καθώς θα αντικατασταθούν από νέου τύπου ταυτότητες, οι οποίες θα κοστίσουν στον καθένα μας 10 ευρώ και στο κράτος συνολικά 80 εκατομμύρια ευρώ. Οι νέες ταυτότητες δεν θα μπορούν να παραχαραχθούν.

Σκοπός είναι να αποθηκεύονται στις νέες ταυτότητες βιομετρικά χαρακτηριστικά, που δεν αντιγράφονται και δεν πλαστογραφούνται, καθώς και στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ κλπ που θα αντικαταστήσουν πιστοποιητικά και δημόσια έγγραφα.
Οι σημερινές ταυτότητες μπορούν εύκολα να παραποιηθούν και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση διαβατηρίων από κυκλώματα πλαστογράφων. Αντίθετα στα διαβατήρια που εκδίδονται από την Αστυνομία –σύμφωνα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλείας– δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κρούσματα πλαστογραφίας. Το ίδιο και στα νέα διπλώματα οδήγησης, που από το 2009 εκδίδονται με τις ίδιες προδιαγραφές από το Εθνικό Κέντρο Έκδοσης Εγγράφων Ασφαλείας, που εδρεύει στη διεύθυνση διαβατηρίων της Αστυνομίας.
Έτσι θα είναι οι νέες ταυτότητες:
NEA TAYTOTHTA

Ανοιχτό βιβλίο οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Στα δίχτυα της Εφορίας

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, μερίσματα, τόκους και κάθε άλλο χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο

Ανοιχτό βιβλίο οι καταθέσεις στο εξωτερικό

Το ακρωνύμιο ΑΑΠ ενδέχεται να αποτελέσει έναν από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για χιλιάδες - ή μήπως εκατοντάδες χιλιάδες - Ελληνες από το 2017 και μετά.
Σκεφτείτε πόσοι έχουν ήδη μπλέξει στα γρανάζια των φορολογικών ελέγχων, με φόντο τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς ή Παναμά, και πολλαπλασιάστε το τουλάχιστον επί εκατό.
Το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών το οποίο ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-2018 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε εκατό χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών. Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών, άλλωστε, διαρκώς διευρύνεται. Η Ελλάδα είναι ήδη μέσα.

ΠΛΕΟΝ ΟΧΙ ΚΩΔΙΚΟΙ. Ετσι, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων, από τα Νησιά Φερόες έως την Ανγκουίλα και από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία. Οχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμό, με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.
Ο κλοιός σφίγγει και όσοι νομίζουν ότι μέχρι το 2017 υπάρχει περιθώριο χρόνου για μετακίνηση κεφαλαίων μάλλον θα διαψευστούν.
Η «ζημιά» μπορεί να έχει ήδη γίνει. Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου. Συλλέγονται ήδη.
Τα στοιχεία, στο πλαίσιο της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών, θα φτάσουν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 μετουσιώνεται σε ανεξάρτητη Αρχή) έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Αντίστοιχα, ο σύνδεσμος - η ΔΗΛΕΔ - θα αποστείλει τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας για φορολογικούς κατοίκους συνεργάσιμων χωρών στον αντίστοιχο σύνδεσμο στο Λίχτενσταϊν, στην Ουρουγουάη, στα νησιά Καϊμάν και σε καθεμία από τις χώρες που συμφώνησαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ. Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη. Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ΟΟΣΑ για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών. Το σύστημα του παγκόσμιου Μεγάλου Αδερφού συντονίζει ο ΟΟΣΑ, το παγκόσμιο πρότυπό του για την ΑΑΠ έχει υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η σχετική κοινοτική οδηγία αποτελεί ήδη νόμο του ελληνικού κράτους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, άλλωστε, έχει ήδη αρχίσει να στήνει τον μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών.

ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Ο όγκος των πληροφοριών, ο οποίος θα αρχίσει να εισρέει από το επόμενο έτος στις ελληνικές Αρχές, αναμένεται τεράστιος, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες. Τα στοιχεία όμως δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο φορολογούμενος του οποίου η περιουσιακή κατάσταση στο εξωτερικό αποκαλύπτεται, είναι και φοροφυγάς. Οι διασταυρώσεις στοιχείων οι οποίες θα ακολουθήσουν, θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το ξεσκαρτάρισμα της ήρας από το στάρι.
Μετά αρχίζει ο μεγάλος πονοκέφαλος. Οχι μόνο για τους φορολογουμένους, αλλά και για τον ίδιο τον - υποστελεχωμένο - ελεγκτικό μηχανισμό.  Σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ελέγχων, διαθέτει 126 ελεγκτές, οι οποίοι έχουν ανοιχτές 1.269 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει πραγματικά να μειώσει τη φοροδιαφυγή, ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να ενισχυθεί. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ένας απίστευτος όγκος πληροφοριών που αξίζουν χρυσάφι να μείνει σε κάποιο ράφι.
tanea.gr

Στο Δήμο Χανίων οι Τάφοι των Βενιζέλων


Στο Δήμο Χανίων, από το 2014, έχει περιέλθει η έκταση των «Τάφων των Βενιζέλων» σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.
Χθες το βράδυ, με αφορμή δημοσίευμα τοπικού μέσου στα Χανιά το οποίο και αναπαρήγαγαν ΜΜΕ από την Αθήνα, προκλήθηκε σάλος καθώς η συγκεκριμένη έκταση, προφανούς ιστορικής αξίας, εφέρετο να παραχωρείται στην ΕΤΑΔ προς ιδιωτικοποίηση.
Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας σημειώνεται ότι «όπως αποδεικνύει σειρά εγγράφων, η έκταση έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Χανίων από το 2014, όμως οι Δημοτικές Αρχές έχουν καθυστερήσει τη μετεγγραφή του ακινήτου». «Για άλλη μια φορά οι κατασκευαστές "ειδήσεων" που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων με ψεύδη στο βωμό του μικροπολιτικού οφέλους καλούνται να λογοδοτήσουν στον ελληνικό λαό» καταλήγει η ανακοίνωση.
από kathimerini.gr

Ενδεχομένως, κ. Κουμουτσάκο...

Σωκράτης ΤσιχλιάςΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΣΙΧΛΙΑΣ 
Οι δραστηριότητες στο απέραντο φρενοκομείο της πολιτικής ζωής συνεχίζονται με απόλυτη επιτυχία. Αυτή την εβδομάδα είχαμε μεγάλο σουξέ. Η αντιπολίτευση ανακάλυψε ότι, μέσα στις επτάμισι χιλιάδες σελίδες του νομοσχεδίου με τα προτελευταία προαπαιτούμενα, η κυβέρνηση είχε κρύψει μία ακόμη αριστερή έκπληξη: χωρίς να πει κουβέντα ήρε την απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικών σε εξωχώριες εταιρείες. Το σκάνδαλο ήταν μέγα, σωστά ξεσήκωσε τον κόσμο η Νέα Δημοκρατία, κάτι ψέλλισε περί εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο η κυβέρνηση, είπε επίσης για απαίτηση των δανειστών, στο τέλος ώς και η ΑΥΓΗ την έκραξε με το πρωτοσέλιδο «οφσάιντ με τις offshore»!

Για να θεραπεύσει το τρωθέν προοδευτικό γόητρο, η κυβέρνηση διορθώνει την ανηθικότητα με νομικό και λογικό έκτρωμα: τιμωρεί και τους συγγενείς των πολιτικών, απαγορεύοντας σε όλους τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε εταιρεία εκτός επικράτειας. Και αντί να συμβεί αυτό που όλοι περίμεναν, σφυροκόπημα δηλαδή της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση, η Ν.Δ θυμώνει και φεύγει από τη Βουλή για να μη συμμετάσχει, λέει, στη γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου. Σώπα!

Αφησε, λοιπόν, τον πρωθυπουργό να ομολογεί ότι ο νόμος που έφεραν είναι υπερβολικός (!), αλλά το έκαναν για να κερδίσουν τις εντυπώσεις (για να «αντιμετωπίσουμε τη λάσπη», είπε για την ακρίβεια, αλλά αυτό εννοούσε), και να τσακώνεται με τον μαχητικό Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, αφού κατήγγειλε και τα δύο νομοθετήματα, στο τέλος υπερψήφισε για να μην κατηγορηθεί ότι κάτι κρύβει! Αλαλούμ...

Η Ν.Δ., με την ακατανόητη αποχώρησή της, έδωσε τη δυνατότητα στον μέγα τακτικιστή, αυτόν τον μετρ παραγωγής εντυπώσεων κ. Αλέξη Τσίπρα, να κερδίσει το παιχνίδι. Ο νέος νόμος υπερψηφίστηκε από τα δύο τρίτα της Βουλής και στην αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε η ρετσινιά ότι δήθεν κάτι φοβόταν, το οποίο θα αποδειχθεί μάλλον, ίσως, στο μέλλον και άλλα τέτοια. Ακουσα χθες τον κύριο Κουμουτσάκο να προσπαθεί να πει ότι έσφαλαν. Με ένα περιφραστικό σχήμα, εξηγούσε ότι στην καινούργια πολιτική αντίληψη ταιριάζει, εάν καμιά φορά κάνεις λάθος, να το ομολογείς και ότι υπό αυτή την έννοια «ενδεχομένως η αποχώρηση να μην ήταν σωστή ενέργεια». Πάρα πολύ ενδεχομένως.
kathimerini.gr

Ομπάμα για Mοχάμεντ Άλι: Ο κόσμος είναι καλύτερος εξαιτίας του



tvxs.gr 23:03 | 04 Ιουν. 2016
Φόρο τιμής στον μεγάλο πρωταθλητή της πυγμαχίας Μοχάμεντ Άλι που έφυγε από τη ζωή, απέτισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Όπως είπε στο συλλυπητήριο μήνυμα του  ο αγώνας του για φυλετική δικαιοσύνη και θρησκευτική ανεκτικότητα «συγκλόνισε την υφήλιο» και «αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς».

«Ο Μοχάμεντ Άλι συγκλόνισε τον κόσμο. Και ο κόσμος είναι καλύτερος. Όλοι εμείς είμαστε καλύτεροι για αυτόν τον λόγο» επισήμανε σε μια μακροσκελή ανακοίνωση όπου εξήρε τα επιτεύγματα του σπουδαίου αθλητή.
Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει ένα ζευγάρι γάντια του Άλι στο προσωπικό του γραφείο, σημείωσε ότι για εκείνον ο πυγμάχος ήταν «ένας άνδρας που πάλεψε για εμάς. Στάθηκε στο ύψος των Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Νέλσον Μαντέλα. Αντιστάθηκε στα δύσκολα. Μίλησε άφοβα όταν κανείς άλλος δεν μπορούσε να το κάνει».

Ζήτω οι πολιτικοί αθλητές!...


 Πάνος Παπαδόπουλος

Ο Μοχάμεντ Αλι ήταν «ο καλύτερος» όχι επειδή ήταν κορυφαίος πυγμάχος και αθλητής, αλλά επειδή παρήγαγε πολιτική. Αυτό να το έχουν στο νου τους κάποιοι που μωρουδίζουν επαναλαμβάνοντας ότι «ο αθλητισμός δεν έχει σχέση με την πολιτική»

«Ανάλαφρος σαν φτερό και δυνατός σαν...
μολύβι. Επαιξε μποξ χορεύοντας, αλλά ήταν καταλυτικός.Το 1967 ο Μοχάμεντ Αλι, που με γεννήθηκε με το όνομα Κάσιους Κλέι, αρνήθηκε να φορέσει τα στρατιωτικά.
«Θέλουν να με στείλουν να σκοτώσω Βιετναμέζους» είπε. «Ποιος ταπεινώνει τους μαύρους στη χώρα μου; Οι Βιετναμέζοι; Αυτοί δεν μου έχουν κάνει τίποτα».

«Τον αποκάλεσαν προδότη της πατρίδας. Τον απείλησαν με φυλάκιση, του απαγόρευσαν να συνεχίσει το μποξ. Του αφαίρεσαν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Η τιμωρία αυτή ήταν το τρόπαιό του. Παίρνοντάς του το στέμμα, τον έστεψαν βασιλιά». Η μονογραφία αυτή του ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο είναι κατά την ταπεινή μου άποψή ό,τι καλύτερο έχει γραφεί για τον Μοχάμεντ Αλι. Που γεννήθηκε Κάσιους Κλέι. Που ήταν ο καλύτερος πυγμάχος όλων των εποχών. Που ψηφίστηκε από το BBC και το Sports Illustrated ως αθλητής του 2οού αιώνα. Που ήταν ανώτερος όλων αυτών. Διότι ήταν πολιτικός. Παρήγαγε ιδέες, παρήγαγε πολιτική, άλλαξε τον κόσμο.

Την επόμενη φορά που θα ακούσω κάποιον αθλητή, παράγοντα ή δημοσιογράφο να πιπιλίζει ανοήτως ότι ο αθλητισμός «δεν (πρέπει να) έχει καμία σχέση με την πολιτική» – μια ατάκα που τόσο έτοιμη έχουν στα χείλη τους οι έλληνες αθλητές, που όσα τατουάζ έχουν τόσο μυαλό τους λείπει , μάλλον θα ξεράσω. Είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορεί να ειπωθεί.

Ο αθλητισμός (πρέπει να) είναι πολιτική. Οπως όλα. Οτιδήποτε απασχολεί τις μάζες, τους πολίτες, παράγει εκ της φύσεώς του πολιτική. Ο Μοχάμεντ Αλι άλλαξε τον κόσμο. Δεν το αρνήθηκε, δεν λιποψύχησε, δεν δείλιασε να ριχτεί στη μάχη των πολιτικών δικαιωμάτων ή του φιλειρηνικού κινήματος, αρκούμενος μακαρίως στις δάφνες των πυγμαχικών του άθλων – που ήταν πολλοί και μοναδικοί. Αυτή του η φράση για τους Βιετναμέζους που αναφέρει και ο Γκαλεάνο υπήρξε ό,τι πιο πολιτικό ειπώθηκε στην Αμερική των 60s καί τού έχει αποδοθεί. Aλλοι λένε ότι τους αποκάλεσε Βιετκόνγκ – «μάγκα μου, εμένα κανένας Βιετκόγκ δεν με έχει αποκαλέσει «αράπη». Αλλοι υποστηρίζουν ότι...

Νεοφιλελευθερισμός: ενθάδε κείται...


Κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ τοποθέτησαν την περασμένη εβδομάδα μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια...
του κυρίαρχου οικονομικού δόγματος. Ανεπαισθήτως εξέδωσαν το πιστοποιητικό θανάτου του νεοφιλελευθερισμού.

Για να διασφαλίσουν τον πλούτο τους κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν ρύθμιση στη δημοκρατία αντί στον καπιταλισμό


Ταρίκ Αλί
Σε μια από τις γνωστότερες ιστορίες του Αστερίξ, οι περίφημοι πειρατές αρχίζουν να βυθίζουν μόνοι τους το πλοίο τους μπροστά στους Γαλάτες, που τους παρακολουθούν εμβρόντητοι. Η ίδια έκφραση ειλικρινούς απορίας πρέπει να σχηματίστηκε την περασμένη Πέμπτη και στα πρόσωπα χιλιάδων οικονομολόγων και αναλυτών που παρακολούθησαν το ΔΝΤ να βυθίζει τη ναυαρχίδα του «πειρατικού» στόλου του: του νεοφιλελευθερισμού.

Σε έκθεσή τους με τίτλο «Ο υπερτιμημένος νεοφιλελευθερισμός», τρεις κορυφαίοι οικονομολόγοι από το τμήμα ερευνών του ΔΝΤ (Jonathan D. Ostry, Prakash Loungani, και Davide Furceri) έβαλαν μια βόμβα στα θεμέλια του οικονομικού δόγματος το οποίο ακολουθεί η ανθρωπότητα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Στην έκθεση (την οποία παρουσίασε ο Μπάμπης Μιχάλης στην «Εφ.Συν.») αμφισβητούν την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων, τις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και του μικρότερου κράτους – που αποτελούσαν το άγιο δισκοπότηρο για τους οπαδούς του Μίλτον Φρίντμαν, του Ρόναλντ Ρέιγκαν και της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η έκθεση συμπεραίνει μεταξύ άλλων ότι στο 20% των περιπτώσεων που σημειώθηκε μεγάλη εισροή κεφαλαίων σε μια οικονομία ακολούθησε δραματική κρίση που οδήγησε σε οικονομική συρρίκνωση και ύφεση.

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις οικονομολόγοι κάνουν σαφή διάκριση ανάμεσα στη βραχυχρόνια κίνηση κεφαλαίων (βλ. σπέκουλα) και στις μεγάλες άμεσες επενδύσεις (βλ. εγκατάσταση πολυεθνικών), το συμπέρασμά τους καταρρίπτει το ιδεολόγημα ότι η απελευθέρωση των αγορών κεφαλαίου οδηγεί αναπόδραστα στην ανάπτυξη.

Σαν να μην ήταν αυτό αρκετό για να αρχίσουν να τρίζουν τα κόκαλα του Μίλτον Φρίντμαν, η έκθεση επισημαίνει ότι...

Για το αλάφιασμα των πολιτικών...


Γιώργος Σταματόπουλος
Είδαν και απόειδαν «στελέχη» τινά του Ποταμιού και παίρνουν, με φιλελεύθερη καρδιά, τον δρόμο της αποστασίας προς τη Νέα Δημοκρατία· οσμίστηκαν εξουσία, προφανώς.

Οι άνθρωποι που μας ταλάνισαν λέγοντας ότι...
φέρνουν το κάτι νέο στην πολιτική (άνετοι, απλότυποι, σνομπ, τυχάρπαστοι και λοιπά), μ’ έναν αεράτο αρχηγό (sic), άνθρωπο των media, περιβαλλόμενο από πολλούς αστέρες του πανεπιστημίου και ετέρων ευαγών ιδρυμάτων, νόμισαν ότι θα καθιερώνονταν ως πολιτική (νέα) δύναμη. Αμέτοχοι κάθε ιδεολογίας, μακριά από την κοινωνία και άστοχοι πολιτικά έλαμψαν για κάποιες εβδομάδες, άντε μήνες, και κατέπεσαν όπως καταπίπτουν οι διάττοντες.

Εμ, δεν αρκεί η πόζα, το εξεζητημένο στυλ, η τάχα μου άνεση με τους ανθρώπους και την ύλη, η αντιαριστερή ή αντιδεξιά ρητορεία. Χαμένοι κάπου στο κέντρο τού πουθενά, βυθίστηκαν τελικά στις ερήμους της «συγκρότησής» τους· γέλασε καλόκαρδα ο κόσμος και τους κοιτά ανέμελος να βυθίζονται.

Οσοι θέλουν να παραμείνουν στη δημοσιότητα (εξουσία) εγκαταλείπουν τη ροή του Ποταμιού και ανοίγονται γι’ άλλες θάλασσες, καθαρά δεξιές. Καλό τους ταξίδι.

Σιγά τα «στελέχη» θα πει κανείς -και θα έχει δίκιο- και σιγά τον πολιτικό θόρυβο της εξόδου από το Ποτάμι. Μα δεν έχουν σημασία τα πρόσωπα αλλά οι κινήσεις, οι ζυμώσεις που γίνονται με βασικό γνώμονα την εξουσία και τίποτε, μα τίποτε άλλο. Η αγάπη για την πατρίδα, ή η επίκληση του κοινού νου της διοίκησης και του δικαίου δεν νομίζω να πείθουν κάποιον, κοινόν νουν έχοντα...

Ο Άλι, η Άντζελα και μια μαθητο- παρέα του 1971


04 Ιουνίου 2016 13:54:59
Του Διονύση Ελευθεράτου
«Και δεν μου λες, εσύ γιατί θέλεις να νικήσει ο Τζο Φρέιζερ;». «Γιατί βαρέθηκα να θαυμάζουν όλοι τον Μοχάμεντ Άλι». «Α, δηλαδή, το πας  σαν εκείνον που εξοστράκισε τον Αριστείδη, επειδή βαρέθηκε να ακούει να τον φωνάζουν ‘Δίκαιο;’». «Πες το κι έτσι. Αλλά να ξέρεις: Ο Τζο θα τον τσακίσει τον δικό σας...». Παρεμπιπτόντως, ο Φρέιζερ θα επικρατούσε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, της 8ης Μαρτίου 1971...

Συζητήσεις μαθητών της Πέμπτης Δημοτικού, κάπου στην Κυψέλη. Πότε;  Λίγες ημέρες πριν από την «τιτανομαχία» της  8ης Μαρτίου 1971, στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν» της Νέας Υόρκης.

Πρωτοφανές!... Ξαφνικά το μποξ «έμπαινε» καμαρωτό- καμαρωτό, εδώ στην Ελλάδα,  στις αναφορές παιδιών,  των οποίων η κεραίες ίσα – ίσα που είχαν προλάβει να «πιάσουν» κάτι από αγγλικό ποδόσφαιρο. Ούτε καν τον Κρόιφ και τον Άγιαξ είχαμε θαυμάσει ακόμη  - αυτό θα άρχιζε  τρεις μήνες αργότερα.

Τι δουλειά είχε το μποξ σε παρέες που τότε τα έλεγαν μόνο για τον Δεληκάρη, τον Δομάζο, τον Παπαϊωάννου και τον Κούδα, άντε και για λίγο εγχώριο μπάσκετ, άντε και για λίγο Τζόρζ Μπεστ και Τσάρλι Τζορτζ; Πώς στην ευχή τα «ντιρέκτ» και τα «κροσέ» εισέβαλαν στην ορολογία πιτσιρικάδων που ακόμη πάσχιζαν να μάθουν τι ήταν το οφ- σάιντ;

Δεν ήταν θέμα εμβέλειας του αθλήματος, αλλά του αθλητή. Του Μοχάμεντ Άλι. Του πυγμάχου, που όταν μιλάς για αυτόν αναπόφευκτα εισέρχεσαι σε χίλια πεδία διαφορετικά από την πυγμαχία. Του μαχητή, του ανθρώπου που κατέβαλε βαρύ κόστος, για την άρνησή του να μισήσει και να πολεμήσει τους Βιετκόνγκ. Του ριζοσπάστη που σκεφτόταν πολύ, μα και οργιζόταν πολύ, κάνοντας το θυμό δύναμη και τη δύναμη σύμβολο υπερηφάνειας. «Η ανυπακοή είναι αρετή».  Κι ο Μοχάμεντ το ήξερε. Το ένιωθε. Το εφήρμοσε.

Ατελείωτα «κατεβατά» θα μπορούσαν να γραφούν για την προσωπικότητα του Άλι. Δεν είναι της ώρας. Τώρα προέχουν μετρημένες επισημάνσεις. Εξηγώντας πώς...

Κυνική ομολογία διαπλοκής...



Τον Νοέμβριο του 2015 ο "Βηματοδότης" το "αποκάλυπτε", ο Αυγενάκης το υιοθετούσε καταθέτοντας ερώτηση και στη συνέχεια τα "Νέα" "δημοσιοποιούσαν" ότι ο Σπίρτζης και ο Παππάς ήταν αυτοί που είχαν στήσει "γραφείο ρουσφετιών" βγάζοντας...
50.000 ευρώ τον μήνα!

Αρχές Δεκεμβρίου έπαιρναν πίσω το δημοσίευμα, αφού πρώτα η "αποκάλυψη" είχε κάνει τον γύρο των συστημικών μίντια.

Τον Ιούλιο πέρσι ο Αυγενάκης "φωτογράφιζε" τη Νάντια Βαλαβάνη και στη συνέχεια το "Πρώτο Θέμα" αναλάμβανε να δημοσιεύσει τις "αποκαλύψεις" για τις αναλήψεις της μητέρας της τότε υπουργού.

Την Τετάρτη, ένα χρόνο μετά, το "Πρώτο Θέμα" έκανε μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο, που χρειαζόταν ώρα να την ανακαλύψεις, με τίτλο: "Το εξώδικο της Νάντιας Βαλαβάνη για τα capital controls", όπου η διεύθυνση της εφημερίδας, χωρίς να ζητήσει συγγνώμη, αναφέρει ότι στηρίχθηκε "σε ισχυρισμούς που προέβαλαν στελέχη της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τα οποία αποδεικνύονται σήμερα ως ανακριβή".

Αποκάλυψαν δηλαδή με ποιον τρόπο... ανακαλύπτουν "αποκαλυπτικές" ειδήσεις.
Πρόκειται για μια ωμή αποκάλυψη για τον κυνικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.

"Γράφω ό,τι λένε αυτοί που με στηρίζουν" και "δεν ακολουθώ κανέναν κανόνα δεοντολογίας" (δημοσιογραφώ όταν διασταυρώνω την είδηση).

Χέρι - χέρι με τη Ν.Δ. Η Ν.Δ. κερνάει και οι πρόθυμοι αποκαλύπτουν. Και τούμπαλιν. Όταν έχουν ένδεια ιδεών στη Ν.Δ., ο πρόθυμος Τύπος "αποκαλύπτει" και η Ν.Δ. "χορεύει". Όπως στην περίπτωση με τις off shore, όπου έπεσαν θύματα της διαπλοκής τους. Γιατί δεν άντεξαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έδωσαν με αποτέλεσμα να αποδράσουν.

Από την "αποκάλυψη" για τον Κατρούγκαλο έως "το σπίτι που πήρε ο Τσίπρας από πλειστηριασμό" και από τον Παππά τον "ρουσφετολόγο" έως τα κάθε λογής μυθεύματα που "παράγουν", ο στόχος τους είναι συγκεκριμένος.

Στη διεθνή πρακτική λέγεται "δολοφονία χαρακτήρα", πρόκειται για τη συστηματική κακόβουλη προσπάθεια να βλάψεις την καλή φήμη ενός προσώπου, ενός οργανισμού, μιας χώρας, ενός κόμματος.

Η Αριστερά ήταν πάντα στόχος της προπαγάνδας του συστήματος.

Όμως από τον Ιανουάριο του 2015 η επιχείρηση της μαύρης προπαγάνδας από τη διαπλοκή πήρε νέες διαστάσεις. Δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Όσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τόσο μεγαλύτερο χώρο του δίνουν.
Πολτοποιούν τη λογική και τις συνειδήσεις, διαστρεβλώνουν και βυσσοδομούν με μοναδικό στόχο να παλινορθωθούν. Ξέρουν ότι έχουν χάσει. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξουσία, όπως έκαναν με τα αγαπημένα τους, πάλαι ποτέ μεγάλα, κόμματα.

Το τελευταίο διάστημα πάντως όσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος τους τόσο μεγαλύτερο είναι το ψέμα τους. Γιατί ξέρουν ότι τελείωσαν οριστικά!...
  από avgi.gr