Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Υπό... βροχή η ιστορική συνάντηση Ρ. Κάστρο - Ομπάμα στο Μέγαρο της Επανάστασης


Υπό... βροχή η ιστορική συνάντηση Ρ. Κάστρο - Ομπάμα στο Μέγαρο της Επανάστασης

Βόλτα του Ομπάμα σαν... ροκ σταρ στην Αβάνα για το άνοιγμα μίας νέας εποχής

Στην Κούβα για μια ιστορική επίσκεψη τριών ημερών βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο πρώτος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ από το 1928, είπε ότι η αλλαγή θα έρθει στην Κούβα και ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ραούλ Κάστρο το κατανοεί αυτό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Επανάστασης.
 

Μαζί με τον Ομπάμα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και οι σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις και Μπεν Ρόουντς.
Ο Ομπάμα είπε στον Ραούλ Κάστρο ότι ο Τζον Κέρι και ο Μπεν Ρόουντς «έκαναν όλη τη δουλειά» της προσέγγισης Κούβας - ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι σε μνημείο για τον Χοσέ Μαρτί, τον ποιητή της κουβανικής ανεξαρτησίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε βόλτα στην Αβάνα υπό βροχή.

 tanea.gr
************************************************************************************
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Βόλτα του Ομπάμα σαν... ροκ σταρ στην Αβάνα για το άνοιγμα μίας νέας εποχής

Ο Ομπάμα ζωντανά σε εκπομπή κουβανού κωμικού πριν την ιστορική επίσκεψη

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην Κούβα (φωτό και βίντεο) 

************************************************************************************

Τέλος στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτα...

Τέλος στις επιβαρύνσεις για πληρωμές με κάρτα

Καμία επιβάρυνση στους καταναλωτές λόγω της χρήσης μέσων πληρωμής, όπως είναι η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα.
Αυτό προβλέπεται με το...
άρθρο 56 του ν. 4370/2016 που τροποποιεί τον ν. 2251/1994 για την προστασία του καταναλωτή.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και η οποία ισχύει από 7 Μαρτίου 2016, καθίσταται σαφές ότι οι χρεώσεις αυτές απαγορεύονται, όπως άλλωστε, επιτάσσει η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. "Για τυχόν παραβάσεις μπορούν να απευθύνονται στον Συνήγορο του Καταναλωτή υποβάλλοντας σχετική αναφορά", αναφέρει ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής.
- Επισημαίνεται ότι η απόλυτη απαγόρευση επιβολής τέτοιων επιβαρύνσεων είχε θεσμοθετηθεί ήδη με τον ν. 3862/2010 (άρθρο 49 παρ. 3 εδ. β΄). Ωστόσο, μετά τη θέση σε ισχύ της Υ.Α Ζ1-891/2013 (ΦΕΚ Β΄ 2144), από τις 13.6.2014, η οποία απαγόρευε τη χρέωση των καταναλωτών για τη χρήση ενός συγκεκριμένου μέσου πληρωμής μόνο «για δαπάνη υπερβαίνουσα το κόστος χρήσης αυτού του μέσου», εμφανίστηκαν από ορισμένους προμηθευτές πρακτικές επιβολής χρεώσεων σε καταναλωτές λόγω πληρωμής μέσω κάρτας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Καταναλωτή», κατόπιν υποβολής σχετικών αναφορών, είχε επισημάνει το ζήτημα, προβαίνοντας, από το 2014, σε συστάσεις προς προμηθευτές, οι οποίοι είχαν επιβαρύνει με πρόσθετες χρεώσεις καταναλωτές λόγω πληρωμής με κάρτα.
 

Χαμένοι στη μετάφραση... (Συμφωνίες και διαφωνίες στο Ανατολικό Αιγαίο)

Χαμένοι στη μετάφραση

Το ξέρω, το ξέρω ότι η είδηση των ημερών είναι η πανευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό. Πανευρωπαϊκή ο λόγος το λέει, μιας και μόλις...
σφίξουν τα γάλατα η κάθε χώρα θα κάνει του κεφαλιού της. Αλλά ας την ονομάσουμε έτσι, ας το δεχθούμε, για λόγους συντομίας. Μια συμφωνία μάλλον προβληματική, που αφήνει δυσαρεστημένες όλες σχεδόν τις πλευρές εκτός από την Τουρκία. Με την Άγκυρα να εισπράττει πλείστα όσα ανταλλάγματα για να μην πλημμυρίσει εκ νέου την Ευρώπη με πρόσφυγες από πολέμους και καταδιωκόμενους από οικονομικές κρίσεις. Και την Ελλάδα να εύχεται ότι οι γείτονες θα σεβαστούν την υπογραφή τους και δεν θα μας κοροϊδέψουν…

Αυτή είναι η είδηση η βασική και ο καθένας τοποθετείται απέναντί της ανάλογα με τις ιδεολογικές του αναφορές και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό, θα ήθελα να καταθέσω εδώ και μερικά ακόμη στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι έχουν χαθεί στη Γερμανία τα ίχνη περισσοτέρων των 130.000 ανθρώπων που είχαν ζητήσει άσυλο εντός του 2015. Δεν το λέω εγώ, το λένε οι γερμανικές αρχές τραβώντας τα μαλλιά τους.

Και συνεχίζουν: Πάνω κάτω 1.100.000 άνθρωποι εισήλθαν και καταγράφηκαν πέρυσι στη Γερμανία ως αιτούμενοι και αιτούμενες ασύλου, αλλά δεκάδες χιλιάδες εξ αυτών δεν έφτασαν ποτέ στα κατά τόπους κέντρα παραμονής που τους είχαν υποδειχθεί. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση κάποιοι από τους νεοφερμένους κατέληξαν εν τέλει σε άλλες χώρες, κάποιοι άλλοι μετρήθηκαν δυο και τρεις φορές και κάποιοι εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης και δεν μπορεί να τους βρει κανένας. Δια ταύτα, οι υπεύθυνοι για την καταμέτρηση των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία παραδέχονται ότι υπάρχουν πλέον στη χώρα περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι οι ταυτότητες των οποίων είναι άγνωστες στις αρχές!

Το οποίον, στην Ελλάδα δεν θα μας έκανε και πολύ μεγάλη εντύπωση. Τέτοια νουμεράκια αγνώστων τα παίζουμε στα δάχτυλα από την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τους Βορειοηπειρώτες να κάνουν Χριστούγεννα στην πατρίδα και έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Και μη μου πείτε ότι έκατσε κάποιος και μέτρησε πόσοι ήρθαν τότε από την Αλβανία και ότι τους ζήτησε ταυτότητες και διαβατήρια, γιατί θα απαντήσω ότι εδώ ήμουνα και εδώ ήσασταν δεν ήρθαμε ξαφνικά προχθές από τον πλανήτη Άρη. Όταν ανοίγουν τα σύνορα και περνάει ο κόσμος χύμα, πάντοτε θα μπουρδουκλωθεί το μέτρημα. Ιδίως όταν υπάρχουν κοινότητες οργανωμένες διαφόρων εθνοτήτων, που είναι έτοιμες να υποδεχθούν και να κρύψουν τους νεοφερμένους. Γιατί εσύ μπορείς να ζητάς άσυλο, αλλά τις προϋποθέσεις δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι τις διαθέτεις…

Και κάπως έτσι ξαναφθάνουμε στην επίμαχη συμφωνία και στις παραφυάδες της. Διαβάζω δεξιά κι αριστερά ότι η Ευρώπη πρόδωσε τους πρόσφυγες και τους βαφτίζει όλους παράτυπους μετανάστες και ξεχνάει τις ηθικές αρχές της κ.λπ. κ.λπ. Χώρια η Ελλάδα που θα γεμίσει με κάτι πράγματα που θα είναι κλεισμένος ο κόσμος μέσα και θα υποφέρουν οι πάντες κλπ. κλπ. Και σκέφτομαι ότι πρώτον νέες Αμυγδαλέζες δεν θα δούμε, γιατί θα πέσει η κυβέρνηση την άλλη μέρα. Δεύτερον, και να θέλαμε να δούμε, θα έπρεπε να έχουμε γύρω στο μισό εκατομμύριο αστυνομικούς και ποιος διάολο θα τους πλήρωνε δεν ξέρω. Και τρίτον, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έδωσαν και δίνουν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την γηραιά ήπειρο. Τελεία. Τελεία και παύλα, χωρίς καμιά αμφισβήτηση. Αλλά υπάρχει πάντα το μέλλον. Και στο μέλλον κρύβονται ο φόβος, η κούραση, η απογοήτευση και λοιπά θηρία.

Κρύβονται επίσης οι προβοκάτσιες και οι τρομοκρατικές ενέργειες, για να μην ξεχνάμε ότι δίπλα μας βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εστίες ανωμαλίας στην περιοχή. Η Τουρκία βεβαίως, στην οποία καταλήγουν όλα. Αυτή την άνοιξε τη στρόφιγγα, αυτή να δούμε τώρα πως θα το διαχειριστεί πρώτη απ’ όλους το πρόβλημα. Γιατί εκεί εν τέλει είναι το κλειδί, όχι στο υστέρημα της κακόμοιρης Ελλάδας.

Χρήστος Ξανθάκης
newpost.gr

Στις 11 Μαΐου το τελευταίο «κουδούνι»...

Στις 11 Μαΐου το τελευταίο «κουδούνι» σε Γυμνάσια-Λύκεια

...σε Γυμνάσια-Λύκεια...

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου, θα λήξουν τα μαθήματα στα γυμνάσια και λύκεια (ημερήσια και εσπερινά γυμνάσια, γενικά και επαγγελματικά λύκεια), για το τρέχον διδακτικό έτος, όπως...
ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Φέτος τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά καθώς το Πάσχα πέφτει την 1η Μαΐου οπότε τα σχολεία θα κλείσουν στις 22 Απριλίου και οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες στις 9 Μαΐου λίγο πριν από τη λήξη των μαθημάτων και την έναρξη των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα αρχίσουν στις 16 Μαίου.
 

Η Ιστορία γυρίζει σελίδα: O Ομπάμα έφτασε στην Κούβα

¿Que bolá Cuba? Just touched down here, looking forward to meeting and hearing directly from the Cuban people.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια...


Σιγοκαίει ακόμα η φλόγα τής παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης...

Ο μαστρο-Γιάννης Λέκκας
« Μέσα από τα παλιά καρνάγια 
βγαίνει τις νύχτες μια φωνή 
απ ’ τα καράβια τα ρημάδια 
που πια κανείς δεν τα πονεί ...»*
Μέσα στό ναυπηγείο Λέκκα στήν Κοιλάδα Αργολίδας
(φωτογραφία αρχείου)
       *στοίχοι τού Λευτέρη Παπαδόπουλου