Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
tvxs.gr | 21 Ιαν. 2016
Τελευταία ανανέωση 23:13 | 21 Ιαν. 2016

1Η αναμέτρηση Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός κυριάρχησε στη σημερινή ειδησεογραφία. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο debate για την οικονομική κρίση και το προσφυγικό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Όπως εξήγησε δεν μπορεί να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο πως δεν θα συμμετάσχει το Ταμείο. Στην τοποθέτησή του ο Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας τους κανόνες και υλοποιώντας τις συμφωνίες». «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…», είπε παραφράζοντας το προεκλογικό σλόγκαν του Μπιλ Κλίντον: «Είναι η οικονομία ηλίθιε». Όσο για τον «θόρυβο» που προκλήθηκε από την φράση του Σόιμπλε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «είναι η εφαρμογή ανόητε», το Μαξίμου σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός δεν το θεωρεί προσβλητικό. Βεβαίως, εκείνο που, παρεμπιπτόντως, δεν θυμήθηκε ο δρ. Σόιμπλε – για λόγους προφανούς… αβρότητας ― είναι το... άμεμπτο ιστορικό της Γερμανίας, στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, δεσμεύσεων και συμφωνηθέντων. Με άλλα λόγια, It’s the democracy, stupid... Σε μια σπάνια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: Σόιμπλε στο Νταβός για το προσφυγικό: Έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας.  «Δεν είναι η ώρα για «exits», φράχτες και διχασμό στην Ευρώπη», ήταν το τελικό μήνυμα που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο πάνελ του Νταβός για «Το Μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας την ανάγκη «εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, να ενισχύσουμε τον κοινοτικό προϋπολογισμό για μείωση ανισοτήτων, και την αλληλεγγύη».
2Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού και ελάφρυνση χρέους ζητά το ΔΝΤ. Δυο προϋποθέσεις μία προς την Ελλάδα και μία προς τους ευρωπαίους εταίρους βάζει το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έκανε σαφές στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ο όρος για την Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις με το βάρος να πέφτει στο ασφαλιστικό και για τους εταίρους η σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τί ειπώθηκε στο τετ α τετ...

Η αναμέτρηση Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός

Debate
tvxs.gr | 21 Ιαν. 2016
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο debate για την οικονομική κρίση και το προσφυγικό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Όπως εξήγησε δεν μπορεί να πει στο γερμανικό κοινοβούλιο πως δεν θα συμμετάσχει το Ταμείο.

«Θα ήταν σαν να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας ένα δυναμίτη και ένα αναμμένο κερί», σχολίασε για να του απαντήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετείχε επίσης στο Debate: «Τότε ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως».
«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
«Αποδεχτήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να υπάρξει η συμφωνία, την οποία η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να την τηρήσει», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με νόημα: «Έχουν καταγραφεί οι απόψεις για το ΔΝΤ. Εύχομαι και ελπίζω η διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση».
«Η Ελλάδα έχει πετύχει μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή αλλά το βάρος που σηκώθηκε ήταν τεράστιο. Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι, ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι'αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας».
«Είναι η εφαρμογή, ηλίθιε…»
Στην τοποθέτησή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας τους κανόνες και υλοποιώντας τις συμφωνίες». «Είναι η εφαρμογή ηλίθιε…», είπε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση: «Είναι η οικονομία ηλίθιε». 
Σχετικά με την εμμονή της Γερμανίας στην παρουσία του ΔΝΤ στα προγράμματα, ανέφερε πως ο ίδιος αρχικά δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του Ταμείου, ωστόσο «η καγκελαρία επέμενε και στο τέλος είχε δίκιο». «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο», ανέφερε με νόημα, αφήνοντας έμμεσα αιχμές για την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η μεταξύ τους σύγκρουση είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Παραίτηση Γεωργιάδη από τη Ν.Δ. μετά τις καταγγελίες για παιδεραστία


Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα για το δημοσίευμα του περιοδικού

«Σύναξη χοντρών γάτων πάνω στο χιόνι»...

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός
Με βασικό θέμα την… «4η βιομηχανική επανάσταση» ξεκίνησε χθες στο Νταβός της Ελβετίας η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ωστόσο όπως φαίνεται το επίκεντρο των συζητήσεων εκεί θα μονοπωλήσουν... τις επόμενες τρεις ημέρες πιο «πεζά» θέματα, όπως η καθίζηση των διεθνών κεφαλαιαγορών, ο εκτροχιασμός της παγκόσμιας οικονομίας, η μεταναστευτική κρίση και οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις.

Στη φετινή συγκέντρωση της παγκόσμιας ελίτ δίνουν το «παρών» περί τα 2.500 άτομα. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί, υπουργοί, επικεφαλής επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες, πλούσιοι και μεγιστάνες γενικώς και βεβαίως ο γνωστός «μαϊντανος» του Φόρουμ και τραγουδιστής των U2 Μπόνο.

Ενοπλοι παντού
Οι εργασίες του συνεδρίου διεξάγονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ενδεικτικό ότι οι περιπολίες στους χιονισμένους δρόμους του πολυτελούς θέρετρου φέτος είναι πολύ περισσότερες απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, οι αστυνομικοί κυκλοφορούν με τα όπλα ανά χείρας, ενώ τσιμεντένια οδοφράγματα...

Την Τρίτη η προ ημερησίας συζήτηση για το Ασφαλιστικό...

Την Τρίτη η προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό
Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου τελικά η προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που ζήτησε η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, η...
 συζήτηση προγραμματίζεται να γίνει στις 18.30 το απόγευμα και θα είναι η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. 
 

Πέθανε η ελεύθερη κι ανυπόταχτη Εντμόντ Σαρλ-Ρου...

Εντμόντ Σαρλ-Ρου
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, λογοτέχνις και σημαντική προσωπικότητα της γαλλικής αντίστασης Εντμόντ Σαρλ-Ρου πέθανε χθες βράδυ στη Μασσαλία σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε η Ακαδημία Γκονκούρ (Academie Goncourt), της οποίας υπήρξε πρόεδρος.

Αυτή η...
μεγάλη αντικονφορμίστρια , κοσμοπολίτισσα αστή από τη Μασσαλία έλαβε μέρος στη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πριν διοριστεί από τον στρατηγό Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινί στο επιτελείο του κατά τη διάρκεια της απόβασης των γαλλικών δυνάμεων στην Προβηγκία.

Μετά την απελευθέρωση η Εντμόντ Σαρλ-Ρου εργάσθηκε στο περιοδικό Elle και στη συνέχεια έγινε διευθύντρια της γαλλικής έκδοσης του περιοδικού Vogue, όπου συνδέθηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής.

Απολύθηκε το 1966 για το ότι επέβαλε την εμφάνιση ενός μαύρου μοντέλου στο εξώφυλλο του περιοδικού και για την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας με προσωπικότητες της Αριστεράς που δεν είχαν την έγκριση της αμερικανικής διεύθυνσης του περιοδικού.

Το 1966 τιμήθηκε με το βραβείο Γκονκούρ (Goncourt) το πρώτο της μυθιστόρημα «Oublier Palerme», το 1983 έγινε μέλος της Ακαδημίας, της οποίας εκλέχθηκε πρόεδρος το 2002. Παρέδωσε την προεδρία δώδεκα χρόνια αργότερα, το 2014, στον Μπερνάρ Πιβό.

Τα έργα της έχουν μεταφρασθεί σε πολλές γλώσσες• ανάμεσά τους «Elle, Adrienne» (1971), «L' Irreguliere» («Η Ατίθαση», βιογραφία της Κοκό Σανέλ, 1974), «Une enfance sicilienne» (1981), «Un desir d' Orient» (1989), «Nomade j' etais« (1995). Έγραψε επίσης σενάρια για έργα μπαλέτου του Ρολάν Πετί.