Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ανησυχία για θερμό επεισόδιο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου ή σοβαρού ατυχήματος πάνω από το Αιγαίο λόγω της αυξημένης τουρκικής παραβατικότητας επισημαίνουν από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις υπερπτήσεις αεροσκαφών αλλά και τις παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων από πολεμικά πλοία της γειτονικής χώρας. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ μέσω διαύλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητούν αυτοσυγκράτηση στο Αιγαίο, ωστόσο τόνιζαν πως η Τουρκία υπονομεύει στην πράξη τον στόχο όλων όσοι επιθυμούν τη μετατροπή του αρχιπελάγους σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι έχουν ήδη γίνει οι δέουσες διπλωματικές ενέργειες για λεπτομερή ενημέρωση όλων των συμμάχων, για την ακριβή φύση της τουρκικής παραβατικότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Για όλα αυτά, πρόσθεταν διπλωματικές πηγές, έχουν προβληθεί επαρκώς και οι ελληνικές θέσεις για το θέμα τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., ΝΑΤΟ, όσο και έναντι όλων των χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, υπήρχε δυσφορία για πληροφορίες που έφεραν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έτοιμα να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, μακριά από το Αιγαίο. Τα ελληνικά πλοία, επισήμαιναν διπλωματικές πηγές, θα παραμείνουν εκεί όπου είναι η αποστολή τους, δηλαδή στις θέσεις τους στο Αιγαίο.

Η ένταση στο Αιγαίο και ιδιαίτερα τα περιστατικά γύρω από τις Οινούσσες και το σύμπλεγμα των νησίδων που τις περιβάλλουν βρέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και χθες, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κλίμα στη σύσκεψη ήταν παρόμοιο με όσα άφηναν να γνωστοποιηθούν διπλωματικές πηγές, ιδίως ως προς την αυξανόμενη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δεν συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος», αναφέρεται στο σχετικό σύντομο ανακοινωθέν του Μεγάρου Μαξίμου.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας υπάρχει εγρήγορση για την προγραμματισμένη τουρκική κινητικότητα των επόμενων ημερών στο Αιγαίο. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία πραγματοποιεί αυτή την περίοδο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στο Κεντρικό Αιγαίο, αλλά και άσκηση σε σενάρια έρευνας και διάσωσης στα τουρκικά αλλά και τα διεθνή ύδατα του Ανατολικού Αιγαίου. Ο ίδιος ο υπουργός κ. Π. Καμμένος βρέθηκε χθες στην Ικαρία και έχει αποφασίσει το επόμενο χρονικό διάστημα να επισκέπτεται τακτικά όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αφενός για να επιβλέπει διάφορα έργα που πραγματοποιούνται, αφετέρου για να κάνει αισθητή την παρουσία του στις στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η τουρκική κινητικότητα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επικίνδυνα περιστατικά, οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι παραβάσεις του FIR Αθηνών συνεχίστηκαν και χθες, αυτή τη φορά κυρίως από ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις ασκήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιούν οι Τούρκοι στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου τα τελευταία 24ωρα. Στα Γενικά Επιτελεία το ενδιαφέρον έχει, ευλόγως, εστιαστεί στις Οινούσσες, που, όπως φάνηκε καθαρά και τις προηγούμενες ημέρες, αποτελούν τον βασικό στόχο της τουρκικής παραβατικότητας.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Mέ τό πενάκι τού Γιάννη Δερμεντζόγλου

Tvxs Σκίτσο 4/5/'16

Έκθεση για το επαγγελματικό γιότινγκ στον Πειραιά

Μαρίνα Φλοίσβου EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Η έκθεση για το επαγγελματικό γιότινγκ στην Ελλάδα, με την επωνυμία «East Med Yacht Show», θα διεξαχθεί στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά από τις 13 έως τις 18 Μαΐου. 
Για την παρουσίαση του 15ου East Med Yacht Show, αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών Γιώργος Κολλίντζας.
Η Έκθεση διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών (ΕΣΜΕΘ), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA), τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ) και το Greek Economic Forum.
Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς, με κύριο σκοπό τη δικτύωση και τη διερεύνηση συνεργασιών μέσω των επαγγελματιών του yachting και του κλάδου γενικότερα.
Πιο συγκεκριμένα το East Med Yacht Show αποσκοπεί στην:
α) Τόνωση του ποιοτικού θαλάσσιου τουρισμού.
β) Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών των πλοίων αναψυχής.
γ) Βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
δ) Καθιέρωση του Πειραιά σαν μόνιμο και συνεχή τουριστικό προορισμό.
ε) Ανάπτυξη του δείκτη της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με το ποιοτικό και εξειδικευμένο στοιχείο του θαλάσσιου τουρισμού.
στ) Δημιουργία συνεργασιών με ξένους φορείς.
ζ) Διεύρυνση των συνεργασιών και με άλλους ελληνικούς φορείς που δραστηριοποιούνται με σεβασμό και σοβαρότητα στην Ελληνική Τουριστική Αγορά.
efsyn.gr

Σταματά η παραγωγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ

500 ευρώ  
AP Photo/Heribert Proepper, File

Τη διακοπή της παραγωγής των τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ, λόγω ανησυχιών ότι το χαρτονόμισμα αυτό διευκόλυνε παράνομες δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.  H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το διοικητικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση να σταματήσει μόνιμα την παραγωγή των τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ και να την αποκλείσει από τη σειρά Europa, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ότι αυτό το χαρτονόμισμα θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες. 
Η έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ θα διακοπεί προς τα τέλη του 2018, όταν θα εισαχθούν στην κυκλοφορία τα νέα τραπεζογραμματίων των 100 και 200 της σειράς Europa.
Τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από 5 έως 200 ευρώ, θα συνεχίσουν να τυπώνονται κανονικά.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και μπορεί συνεπώς να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών αποταμίευσης. 
Το Ευρωσύστημα (η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ), θα λάβουν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι οι υπόλοιπες ονομασίες είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.
Το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ , όπως και οι άλλες ονομαστικές αξίες των τραπεζογραμματίων ευρώ, θα διατηρούν πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
efsyn.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα (Σε τίτλους)



 tvxs.gr 21:48 | 04 Μάιος. 2016
1. Καθαρό μήνυμα ότι για να κλείσει η αξιολόγηση απαιτείται συνολική συμφωνία, τόσο στο βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ όσο και στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους (δηλαδή, και στον μηχανισμό για τα «προληπτικά μέτρα»), στέλνει το Eurogroup εν όψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα.
2. Εκτεταμένες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους αλλά και έμμεσες μειώσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ που έχει ήδη «κλειδώσει» μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Αναλυτικά όλα τα μέτρα. 
3. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί παρά την αβεβαιότητα, αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική εταιρία Morgan Stanley που μάλιστα προτείνει στους επενδυτές της την αγορά κρατικών ομολόγων.
4. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επισήμως προς τις χώρες της Ε.Ε. την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά τις 30 Ιουνίου 2016.
5. Τελείως απομονωμένο φαίνεται πως είναι το ΠΑΣΟΚ από την «οικογένεια» των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών της Ευρώπης. Αυτό υποστηρίζουν πηγές από το S&D που μιλούν στο euractiv.com και δηλώνουν ντροπιασμένες από τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
6. Με αφορμή τα 75 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Κρήτης, σταθμό στην πορεία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, θύματα της βαρβαρότητας και των διώξεων που υπέστησαν οι Κρητικοί από τους ναζί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών χωριών, ιστορικοί και πανεπιστημιακοί παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. 
7. Μερικοί από τους πλουσιότερους, ευφυέστερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο είχαν ένα μήνυμα να μεταφέρουν καθώς συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν επείγοντα παγκόσμια θέματα: «Τα ρομπότ έρχονται!».
8. Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Αθώωσε έναν άστεγο άντρα που έκλεψε λίγο τυρί και αλλαντικά. Το δικαστήριο έκρινε πως η κλοπή μικρής ποσότητας φαγητού από έναν πεινασμένο άνθρωπο δεν είναι έγκλημα. 
9. Μια ολόκληρη λεωφόρος στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, αποκλείστηκε, ώστε να περπατήσουν σε αυτή τα ακριβοπληρωμένα μοντέλα του οίκου Chanel. Η «απόβαση» και η πασαρέλα στη χώρα του Φιντέλ. 
10. Η Greenpeace καλεί τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση ενάντια στην TTIP και CETA, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα θα πληγεία ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα».

EXTRA
Διαβάστε επίσης για μια γυναίκα που στάθηκε μόνη της μπροστά στους ναζί υψώνοντας τη γροθιά της. Μάθετε για τον Σάχερ και τη Ρουσάγια που παντρεύτηκαν στο λασπότοπο της Ειδομένης και διαβάστε το αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου για τον σπουδαίο Έλληνα κινηματογραφιστή Αλέξη Δαμιανό. 
* Σκίτσο του Πάνου Μαραγκού για το Έθνος 

Οι ευρωσοσιαλιστές απομονώνουν το ΠΑΣΟΚ

Στην άκρη

tvxs.gr 19:38 | 04 Μάιος. 2016
Τελείως απομονωμένο φαίνεται πως είναι το ΠΑΣΟΚ από την «οικογένεια» των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών της Ευρώπης. 

Αυτό υποστηρίζουν πηγές από το S&D που μιλούν στο euractiv.com και δηλώνουν ενοχλημένες από τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. «Η στάση τους είναι ντροπιαστική» τονίζουν χαρακτηριστικά. 
Η στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών στην κυβέρνηση Τσίπρα είναι ισχυρή. Πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής των ευρωσοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα έκανε δυο ηχηρές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας. 
Στη δεύτερη και πιο «σκληρή» από τις δυο, ο Τζιάνι Πιτέλα, σημείωσε ότι το ΔΝΤ και ο «καρχαρίας» Σόιμπλε θέλουν Grexit αλλά οι σοσιαλιστές δεν θα τους αφήσουν να επιτύχουν το σκοπό τους. «Θα τους πούμε: No passaran!» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε ότι παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ενταχθεί στο κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τον στηρίζει απέναντι στις πιέσεις του ΔΝΤ για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα. «Όποιος κι αν ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα τον στήριζα» είπε χαρακτηριστικά. 
Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται «εκτός γραμμής» κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για το σημερινό αδιέξοδο και ζητώντας την παραίτησή του. Το euractiv.com αναφέροντας τα παραπάνω δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι ήταν το ΠΑΣΟΚ αυτό που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο. 
Υψηλόβαθμο στέλεχος των σοσιαλιστών τόνισε στο euractiv.com ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «φυσικά απομονωμένο εντελώς από την ομάδα». «Είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Φέρνουν σε δύσκολη θέση την ομάδα καθώς δεν είναι καθόλου ευθυγραμμισμένοι με το S&D. Είναι μια ντροπιαστική στάση» ανέφερε χαρακτηριστικά το εν λόγω στέλεχος και πρόσθεσε:
«σε πρόσφατη συνάντηση της ομάδας εργασίας για τα χρηματοοικονομικά, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Ελιά) Εύα Καϊλή ήταν «αντίθετη σε κάθε είδους λογική λύση [...] κάτι που μας έφερε σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση».
Το euractiv.com επικοινώνησε με την Εύα Καϊλή η οποία υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της. «Πέρσι έφταιγε ο Βαρουφάκης… φέτος θα βρουν κάποιον άλλον, όπως το ΔΝΤ» σημείωσε, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι μια δικαιολογία για την μη προώθηση επιθετικών μεταρρυθμίσεων. 
Επιπλέον σημείωσε ότι η υποστήριξη της Κομισιόν δεν είναι προς την κυβέρνηση αλλά προς τον ελληνικό λαό, ενώ εκτίμησε ότι η στήριξη των σοσιαλιστών ηγετών προς τον Τσίπρα απευθύνεται στο κομματικό τους ακροατήριο. Τέλος ερωτηθείς αν νιώθει απομονωμένη από το S&D απάντησε πως «όχι». 
Μιλώντας επίσης στο euractiv.com, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε: «Οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές παρόλο που ανήκουν σε αυτούς. Η στάση τους, τους εκθέτει ως δεκανίκι της δεξιάς Νέας Δημοκρατίας».
Σημείωσε δε, ότι ούτε η ΝΔ δεν βρίσκεται σε αρμονία με τους δεξιούς πολιτικούς της ευρωζώνης όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου που τάχθηκαν υπέρ της Ελλάδας.

Ρήξη Ερντογάν - Νταβούτογλου: Προς παραίτηση ο Τούρκος πρωθυπουργός

Σύγκρουση Κορυφής
22:51 | 04 Μάιος. 2016
tvxs.gr
Χωρίς καμία ανακοίνωση ή δήλωση ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Άγκυρα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για πιθανή παραίτηση του δεύτερου εξαιτίας της ρήξης ανάμεσα στους δύο ισχυρούς άνδρες του τουρκικού κράτους και του κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (AKP).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους του κόμματος, το AKP θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες στο οποίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σχεδιάζει να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος.
Όπως είπε αξιωματούχος του AKP στο Reuters το συνέδριο θα διεξαχθεί μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου.
Η πληροφορία για διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου επιβεβαιώνει το ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου, το οποίο το τελευταίο διάστημα βαθαίνει. Ενισχύονται μάλιστα τα σενάρια που θέλουν τον Νταβούτογλου να παραιτείται από την πρωθυπουργία, με τον ίδιο να αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Σημειώνεται πως μετά την κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν υπήρξε κάποια επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει δηλώσεις το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα φέρεται να δήλωσε στη Hurriyet πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση, ενώ σε δημόσια τοποθέτησή του είχε πει πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματος και θα μπορούσε να παραιτηθεί από οποιαδήποτε θέση, όσο υψηλή κι αν είναι αυτή.
Τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα καθώς από τη μία έχουν αφαιρεθεί πολλές εξουσίες από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου, και από την άλλη φαίνεται ο Νταβούτογλου να κερδίζει έδαφος συνεχώς έδαφος έναντι του Ερντογάν, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας λόγω της στάσης του έχει αρχίσει να χάνει τους υποστηρικτές που είχε κυρίως στις ΗΠΑ.
Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών επεκτείνεται σε έναν ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη έως τις διώξεις επικριτών της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στη χώρα, κοινωνικά και οικονομικά. «Ο Νταβούτογλου εμφανίζεται να έχει ένα αληθινό ενδιαφέρον για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Πιστεύει ότι αυτό συνάδει με τα συμφέροντα ασφαλείας της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι ο Ερντογάν είναι το ίδιο ένθερμος για αυτό», ανέφερε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Τόμσεν, αντί για Λαγκάρντ στο Eurogroup...

Τι σημαίνει η κίνηση αυτή, για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων...

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τα κεντρικά του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Δευτέρας για την Ελλάδα. Οι...
ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την διευθύντρια του ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει στην συνεδρίαση ο Πολ Τόμσεν.
Αν πάντως επιβεβαιωθεί η απουσία της κυρίας Λαγκάρντ από το ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας θα αποτελεί αναμφίβολα μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα.
Όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου που ανακοινώθηκε σήμερα, η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην πορεία των συζητήσεων για την χώρα μας.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ίδια ατζέντα, δεν διαφαίνεται πως θα υπάρξει τελική συμφωνία, αλλά η 9η Μαΐου θα αποτελέσει μάλλον την αφετηρία των συζητήσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου, για το οποίο Αθήνα και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταθέτουν ήδη τις ελπίδες τους.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την ατζέντα, πρέπει να επιλυθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και τα δύο ακανθώδη προβλήματα που έχουν ανακύψει. Και αν για τα μέτρα έχει υπάρξει ήδη συμφωνία επί της αρχής, το ζήτημα είναι πλέον και το πόσο σύντομα προλαβαίνει να κλείσει συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ήδη «στεγνώνει» από ρευστότητα η χώρα...

Προκόπη, ρώτησες πρώτα τον Σταύρο;..

Οι επιθέσεις κομμάτων και συγκροτημάτων εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, φανερώνουν πολύ μεγάλο εκνευρισμό. Οι...
ανησυχούντες περί του πλουραλισμού, δεν θεωρούν πως ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα λόγου και παρουσίας περιγράφοντας το αυτονόητο.

Όχι, πρέπει πρώτα να ρωτήσει το Σταύρο, τον Άρη, τον ποιητή, τον τραπεζικό υπάλληλο και μετά να κάνει δημόσια τοποθέτηση...

Από την στήλη "Αιχμές"  
typologies.gr