Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Στις κάλπες οι Γάλλοι με τον φόβο να δίνει τη νίκη στη Λεπέν

Περιφερειακές εκλογές


tvxs.gr | 06 Δεκ. 2015
Με την προσφυγική κρίση στην κορύφωση της και τις πληγές των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να είναι ανοιχτές, οι Γάλλοι προσήλθαν σήμερα στις κάλπες των περιφερειακών εκλογών. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο φόβος έχει σημάνει πολιτικό συναγερμό, καθώς στη σημερινή πρόβα - τζενεράλε για τις προεδρικές εκλογές του 2017, το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κλέβει την παράσταση… νίκης.
Οι κάλπες έκλεισαν και περίπου 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν. Το ποσοστό της αποχής αναμένεται να φτάσει στο 50%, όπως έχει γίνει πλέον κανόνας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, που είτε απαξιώνει το πολιτικό σύστημα μη συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία ή κάνει στροφή προς τα δεξιά.

Άγρια κόντρα Ψυχάρη – κυβέρνησης...


Καθοριστικό το επόμενο διάστημα για τον Σταύρο Ψυχάρη και τον ΔΟΛ. Πριν από την κατάθεση του ιδιοκτήτη του ΔΟΛ στους οικονομικούς εισαγγελείς, στις...
14 Δεκεμβρίου, για τα δάνεια του ΔΟΛ, ένας εξ αυτών ζήτησε και έλαβε από τη Βουλή το «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία. Η έρευνα διεξάγεται με βάση το σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας για τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων ΜΜΕ από τις τράπεζες.
Ο Σταύρος Ψυχάρης είχε σπεύσει από την Τετάρτη να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό μέσα από το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο των «Νέων», θεωρώντας πως έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση: «Με τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ευρέως την εντύπωση ότι προεξοφλεί διώξεις. Ότι δηλαδή προαναγγέλλει την κρίση της Δικαιοσύνης για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και για τις οποίες ουδείς, σε μια δημοκρατία, εκφέρει γνώμη -πόσω μάλλον αυτός που έχει την εξουσία- και μάλιστα δημοσίως». Η κυβέρνηση από την πλευρά της, ενώ επιτίθεται αορίστως στα ΜΜΕ, χωρίς να τα κατονομάζει, δηλώνει πως αυτή, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν θα παρέμβει στη λειτουργία της δικαιοσύνης.
Στο παρασκήνιο πάντως γίνονται προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι, όμως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον δείχνει να είναι ασφυκτικό για τον Σταύρο Ψυχάρη.
typologies.gr

Αύριο η συνέντευξη Tσίπρα στην ΕΡΤ...

Ασφαλιστικό και συναίνεση στην «ατζέντα» του πρωθυπουργού...

Στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση μετά τις εκλογές θα προχωρήσει αύριο ο πρωθυπουργός, καθώς θα παραχωρήσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, στο πλαίσιο...
ειδικής ενημερωτικής εκπομπής με συντονιστή τον κεντρικό παρουσιαστή της δημόσιας τηλεόρασης, Πάνο Χαρίτο. Ερωτήσεις στον Αλέξη Τσίπρα θα θέσουν οι δημοσιογράφοι Βούλα Κεχαγιά, Γιώργος Κουβαράς και Βασίλης Σκουρής. Η συνέντευξη ήταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Πέμπτη, αλλά η ίωση από την οποία υπέφερε ο πρωθυπουργός τον υποχρέωσε να την αναβάλει.

Η αλλαγή του χρόνου επηρεάζει και τα μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός. Έχοντας πλέον ως δεδομένη τη ψήφιση του προϋπολογισμού ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στο ασφαλιστικό και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι απαντήσεις του για τη συνεργασία των κομμάτων και τη θέση αρχηγών της αντιπολίτευσης περί οικουμενικής.

Η διαπλοκή στην υπηρεσία των ξένων κέντρων...

... που θέλει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν...
«Δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον» ήταν η σκληρή απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο πρωτοσέλιδο των ΝΕΩΝ της Παρασκευής που παρουσίαζε την Ελλάδα ως Αφρικανική χώρα έτοιμη να τη διώξουν από τη Σένγκεν!

Ο πρωθυπουργός κατά την...
ομιλία του εχθές το βράδυ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ήταν εξαιρετικά επικριτικός και σκληρός, τόσο με τη ΝΔ όσο όμως και με τα «συγκροτήματα της διαπλοκής» (που «ξεψυχάει» όπως επαναλαμβάνει τελευταία), με αφορμή το προσφυγικό και τη διακίνηση των νέων σεναρίων περί Grexit από τη Σένγκεν.

Συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ξένα κέντρα που διακινούν αυτά τα σενάρια και μάλιστα «Από χώρες που χτίζουν τείχη και υψώνουν φράχτες… Πρώτοι όμως οι βουλευτές της ΝΔ τα αναπαρήγαγαν» λέγοντας χαρακτηριστικά «Εντάξει τα συγκροτήματα της διαπλοκής που ξεψυχούν και πιάνονται από το καθετί… Και με πηχυαίους τίτλους αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα της αλληλεγγύης είναι Αφρικανική χώρα… Εσείς γιατί»;
Η διαπλοκή στην υπηρεσία των ξένων κέντρων που θέλει την Ελλάδα εκτός Σένγκεν
Θυμίζουμε ότι «ΤΑ ΝΕΑ» στο πρωτοσέλιδό τους την Παρασκευή αποκάλυπταν την επιστολή που απηύθυνε στο Κολέγιο των Επιτρόπων ο λιθουανός επίτροπος Βιτένις Αντριουκάιτις με τίτλο: «Δεν ήμουν στην Αφρική ήμουν στην Ελλάδα…» και πλάγιο: «Η επιστολή που άνοιξε την πόρτα για το Grexit από τη Σένγκεν».

Επίσης να θυμίσουμε ότι μία ημέρα νωρίτερα, λόγω απεργίας όμως την Τετάρτη, η απογευματινή του ΔΟΛ κυκλοφορούσε με κύριο άρθρο «Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» στο οποίο υπαινισσόταν ότι ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει διώξεις.

Είναι προφανές ότι οι επιθέσεις της Μιχαλακοπούλου στο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συνδέονται ευθέως – σύμφωνα με πολλούς, με την έρευνα των οικονομικών Εισαγγελέων για τα δάνεια των ΜΜΕ και ειδικότερα με την κλήτευση του Σταύρου Ψυχάρη να καταθέσει ως μάρτυρας στις 14 Δεκεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία και κάθε φορά αναφέρεται στη διαπλοκή που ξεψυχάει, στον πόλεμο που δέχεται από τα συγκροτήματα του Τύπου και τα ξένα κέντρα… Η τελευταία τοποθέτηση του πρωθυπουργού εχθές το βράδυ στη Βουλή είναι συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς του την περασμένη Τρίτη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο όταν είπε για τους μιντιάρχες και τα δάνεια τους: «Αυτά που ήξεραν ας τα ξεχάσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της Δικαιοσύνης για να προστατεύσουμε κανέναν»!
enimerosi24.gr

Ποιος θέλει να εφαρμόσει το Μνημόνιο;


Κώστας Καλλίτσης ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
 Υπάρχει το πολιτικό προσωπικό που απαιτούν οι συνθήκες;
Ενα δεδομένο είναι αυτό που υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γ. Στουρνάρας, ότι «η παρούσα κυβέρνηση έχει πλέον επιλέξει τον δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους και έχει απορρίψει την εκδοχή της ρήξης». Υπέγραψε μια συμφωνία, το Γ΄ Μνημόνιο, χάνοντας τα μισά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και κέρδισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τις κέρδισε με δεδομένο ότι θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, όπερ και (αγνοώντας το λεγόμενο πολιτικό κόστος...) πράττει. Δεν κρύφτηκε (δεν είπε παραμύθια της προηγούμενης συγκυβέρνησης, περί αναδιαπραγμάτευσης κ.λπ.) ούτε κρύβεται. Είπε ότι θα το εφαρμόσει, το εφαρμόζει.
Βεβαίως, υφίσταται φθορά, η οποία επιτείνεται από μια μυωπική αντιπολίτευση: Κόμματα που ψήφισαν τα μέτρα και επεδίωκαν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να τα εφαρμόσουν, αίφνης διαφωνούν με κάθε μέτρο. Αξιωματική αντιπολίτευση που κρύβεται πίσω από την «ανικανότητα» να κάνει εσωκομματικές εκλογές, λες για να επιτρέπει τόσες διαφορετικές τοποθετήσεις όσοι είναι οι ψηφοσυλλέκτες υποψήφιοι αρχηγοί –μέχρι τα μέτρα να περάσουν από τη Βουλή. Μέσα-δήθεν-ενημέρωσης, που εμμονικά αναμασούν τι έλεγε ο Τσίπρας πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου (ούτε καν του Σεπτεμβρίου...) και υπονοούν πόσο καλό θα ήταν αν έπεφτε η κυβέρνησή του. Νέφος ανοησίας, αποπνικτικό.
Καμία απάντηση σε κεντρικά ερωτήματα: Πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμοστεί το Γ΄ Μνημόνιο; Πρέπει ή δεν πρέπει να το εφαρμόσει η παρούσα κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιος άλλος που θα ήθελε να το εφαρμόσει;
Υπάρχει κάποιος άλλος, μήπως, που θα μπορούσε να το εφαρμόσει;
Το Μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Σωστά τονίζει ο κ. Γ. Στουρνάρας ότι «η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή στην οικονομική και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα».
Ωστόσο, δεν αρκεί η εφαρμογή του Μνημονίου για να δημιουργηθούν οικονομική μεγέθυνση και νέες θέσεις εργασίας – άνευ των οποίων, ουδέν. Γιατί, ως γνωστόν, τα Μνημόνια έχουν σαφείς στόχους: (α) Να περιορίσουν τους κινδύνους της Ελλάδας για τον υπόλοιπο κόσμο και δη την Ευρωζώνη, όπερ υπηρετείται με τη σμίκρυνση της οικονομίας μας και (β) να διασφαλίσουν ότι θα πληρώσουμε τα χρέη μας ώστε να ξαναβγούμε στις αγορές. Με αυτή την έννοια, τα Μνημόνια διασφαλίζουν τους δανειστές, όχι την ανάπτυξη της χώρας. Αυτή επαφίεται στους Ελληνες. Προϋποθέτει ένα εθνικό σχέδιο, αξιοκρατία, σταθερούς κανόνες, ασφάλεια δικαίου.
Αλλά, είναι ρεαλιστική η επιδίωξη ανάπτυξης εν μέσω Μνημονίου; Υπάρχουν σοβαρές αντικειμενικές προϋποθέσεις. (α) Η πληθώρα κεφαλαίων που φεύγει από αναδυόμενες οικονομίες και αναζητεί κερδοφόρες τοποθετήσεις στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό και δη στον ευρωπαϊκό νότο. Αν η Ελλάδα προσελκύσει λίγη σκόνη από αυτά, μπορεί να ελπίζει ότι θα έχει την ευκαιρία ανοικοδόμησης της παραγωγικής βάσης της οικονομίας της. Πολύ περισσότερο, καθώς (β) η διαρκής επανάσταση στις τεχνολογίες, ειδικά η ψηφιακή και η ρομποτική, μας προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία να ξανακτίσουμε αυτή την παραγωγική βάση, καλύπτοντας και τη μεγάλη απόσταση από τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Το Μνημόνιο δεν αποτρέπει την αξιοποίηση αυτών των υπαρκτών αντικειμενικών προϋποθέσεων. Την αποτρέπει η απουσία των υποκειμενικών προϋποθέσεων. Του κατάλληλου πολιτικού προσωπικού...


από τήν Έντυπη 
"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Κυρίαρχη των επτά θαλασσών η ελληνική ναυτιλία

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η ανανέωση και μεγέθυνση του ελληνόκτητου ποντοπόρου στόλου, του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου διεθνώς, σε μια σαφή ένδειξη της συνεχούς ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού που ακολουθεί ο ελληνικός εφοπλισμός. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 επενδύθηκαν 12,083 δισ. δολ. σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία από τους Ελληνες εφοπλιστές στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του κλάδου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του.
Η ελληνική σημαία όμως έρχεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων της ελληνόκτητης ναυτιλίας, αν και είναι υψωμένη σε στόλο με πολύ μεγαλύτερη αξία από αυτήν των ελληνικών πλοίων υπό ξένες σημαίες. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων που πραγματοποίησε για λογαριασμό της «Κ» η VesselsValue.com, συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις και τις αγοραπωλησίες των ποντοπόρων πλοίων παγκοσμίως.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, που αφορούν το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τα τέλη Νοεμβρίου, ο ελληνόκτητος ποντοπόρος στόλος των συνολικά 4.238 πλοίων αποτιμάται στα 105,109 δισ. δολ. Είναι δηλαδή η αξία του μεγαλύτερη της αξίας των στόλων της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας μαζί. Αντικατοπτρίζει έτσι και τα αυξημένα μερίδια της ελληνόκτητης ναυτιλίας, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, επί της συνολικής θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας.
Στο πρώτο 11μηνο του έτους, συνολικά έχουν αγοραστεί ή παραγγελθεί 357 ποντοπόρα πλοία. Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι αγορές καινούργιων και μεταχειρισμένων πλοίων όσο και τα υπάρχοντα έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο με ίδια κεφάλαια όσο και με τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αλλά και με κεφάλαια που αντλούνται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Παράλληλα δε με τις επενδύσεις αυτές, έχουν πραγματοποιηθεί και εκατοντάδες πωλήσεις πλοίων αλλά και πωλήσεις παλαιότερων πλοίων για διάλυση, και με τα έσοδα χρηματοδοτήθηκαν νέες επενδύσεις.
Πρώτα τα δεξαμενόπλοια
Το μεγαλύτερο μέρος των 12 δισ. που έχουν επενδυθεί το 2015 αφορά τη ναυπήγηση νεότευκτων πλοίων. Ειδικότερα, έχουν γίνει παραγγελίες αξίας 7,831 δισ. για 128 πλοία. Η συντριπτική πλειονότητα των νέων ναυπηγήσεων αφορά 85 δεξαμενόπλοια, ενώ ακολουθούν τα μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (17), τα μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (14) και, τέλος, τα φορτηγά μεταφοράς ξηρού φορτίου χύδην, με μόλις 12 νέες παραγγελίες, σύμφωνα πάντα με τη VesselsValue.com.
Η προτίμηση στα δεξαμενόπλοια οφείλεται στην πολύ καλύτερη συμπεριφορά της ναυλαγοράς τους αλλά και σε θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης για θαλάσσιες μεταφορές αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων.
Στη δευτερογενή αγορά των μεταχειρισμένων πλοίων οι Ελληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει μέχρι στιγμής φέτος 4,252 δισ. για 229 ποντοπόρα. Από αυτά, τα 136 αφορούν αγορές φορτηγών πλοίων και ακολουθούν τα δεξαμενόπλοια (57). Τα υπόλοιπα μεταχειρισμένα που αγοράστηκαν φέτος είναι 24 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, 5 μεικτής χρήσης, 4 μικρά φορτηγά και 3 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου. Με βάση τους υπολογισμούς της VesselsValue.com, οι πέντε ελληνικών συμφερόντων εταιρείες που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αξία το 2015, συνολικού ύψους 3,733 δισ., είναι η Maran Tankers, συμφερόντων Γ. Αγγελικούση, η Thenamaris συμφερόντων του ομίλου Ντ. Μαρτίνου, η Cardiff Marine συμφερόντων του ομίλου Γ. Οικονόμου, η Pantheon Tankers Management και η Alpha Bulkers Shipmanagement συμφερόντων αμφότερες της οικογενείας Αννας Αγγελικούση-Κανελλάκη.
Η γαλανόλευκη είναι υψωμένη σε 677 πλοία, την αθροιστική αξία των οποίων η VesselsValue.com εκτιμά στα 22,43 δισ. Πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από τα 17,7 δισ. στα οποία αποτιμά την αξία των 858 ποντοπόρων που έχουν υψωμένη τη λιβεριανή σημαία, η οποία και βρίσκεται στην πρώτη θέση. Δεύτερη σε αριθμό πλοίων είναι η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (848 πλοία), με την αξία των ελληνόκτητων πλοίων που τη χρησιμοποιούν στα 18,08 δισ. Ακολουθούν με 633 πλοία η Μάλτα, με 435 ο Παναμάς και 244 η Κύπρος.
Λιγότερες και μεγαλύτερες
Η διαχείριση του ολοένα και μεγαλύτερου σε χωρητικότητα αλλά και αριθμό πλοίων ελληνόκτητου στόλου γίνεται από ολοένα και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ο αριθμός των ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών μειώνεται σταθερά, καθώς, εδώ και μία δεκαετία, πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις, εξαγορές αλλά και... χρεοκοπίες. Είναι χαρακτηριστικό πως είκοσι ελληνόκτητες επιχειρήσεις εξαφανίστηκαν...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός, με 153 «Nαι»...

Με τις ψήφους των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑNEΛ εγκρίθηκε από την ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016, ενώ...
σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου με 145 ψήφους (ΝΔ, ΧΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων).

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές. Απόντες από την ονομαστική ψηφοφορία, ήταν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Βαγιώνας, οι οποίοι δήλωσαν με επιστολές τους την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τον Προϋπολογισμό αν ήταν παρόντες. Οι επιστολικές ψήφοι, δεν προσμετρήθηκαν στο αποτέλεσμα, καθώς οι βουλευτές δεν απουσίαζαν σε αποστολή της Βουλής.

Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας υπερψήφισαν 153 βουλευτές της συμπολίτευσης και τα καταψήφισαν 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Κανιβαλισμός...


ΒΙΝΤΕΟ...
Πέσαν να την φάνε -και- την Σία Αναγνωστοπούλου. Με αφορμή την...
πρόσληψη συγγενών της (3ου βαθμού), στο πολιτικό της γραφείο.
Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, είπε το πρωί στο MEGA, τα εξής:
«Γίνεται ένας απίστευτος κανιβαλισμός. Θέλω να ρωτήσω ένα πράγμα. Στο πολιτικό του γραφείο, μπορεί να πάρει κάποιος, βάση του νόμου, έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στο περιβάλλον του; Συγγενικό ή φιλικό; Είναι κακό να έχει κάποιος στο πολιτικό του γραφείο συγγενείς 3ου βαθμού; Είμαι υπόλογη που άλλος υπουργός προσέλαβε συγγενή μου;»
«Κάποιος ήθελε να δημιουργήσει θέμα Η πολιτική πρέπει να διεξάγεται με πολιτικούς και ιδεολογικούς όρους. Είμαι από αυτούς που λέω πάντα – και στο κόμμα μου – ότι χτυπάς τις πολιτικές, δεν χτυπάς τα πρόσωπα γιατί θα καταντήσουμε στο τέλος να βγάζουμε μαχαίρι ο ένας στον άλλον». Δείτε το βίντεο: