Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ο χρόνος είναι λίγος...


Θα ενθαρρύνουμε την Ελλάδα...

Η ελληνική κυβέρνηση θα παροτρυνθεί να παραδώσει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για τα δημοσιονομικά της, ώστε...
να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους εταίρους της στην Ευρωζώνη.

Τα παραπάνω ανέφερε σε δημοσιογράφους το βράδυ της Τετάρτης ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας πως ο χρόνος για την Ελλάδα είναι λίγος, αλλά πως η Γαλλία θα διασφαλίσει ότι η Αθήνα θα παροτρυνθεί να συγκροτήσει ένα όσο το δυνατόν πιο λεπτομερές σχέδιο.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Ολάντ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει «για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, την εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία για να εκφράσει το Eurogroup την δική του θέση»...

Συντάσσουν την ελληνική πρόταση…


με τη βοήθεια τεχνικών συμβούλων από Κομισιόν και Γαλλία…

Πυρετώδεις διεργασίες για να καταρτιστεί η ελληνική πρόταση για το νέο πρόγραμμα που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας (ESM) διεξάγονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και...
τεχνοκρατών από την Κομισιόν αλλά και από τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης συνεργάστηκαν στις Βρυξέλλες με εμπειρογνώμονες από την Κομισιόν αλλά και από τη γαλλική πλευρά, έτσι ώστε η ελληνική πρόταση να είναι τεχνικά και ουσιαστικά άρτια και να καλύπτει τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει αποδεκτή από το Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η νέα πρόταση ξεκινάει από τα δεδομένα της τελευταίας πρότασης Γιούνκερ και περιλαμβάνει ορισμένα "βήματα" από την ελληνική πλευρά στα δημοσιονομικά καθώς δεν υπάρχει διάθεση να κολλήσει εκεί η συμφωνία.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο να εξασφαλίζεται επαρκής χρηματοδότηση, με βάση συγκεκριμένες δεσμεύσεις χωρίς να χρειάζεται κάθε τρεις μήνες να αμφισβητείται η πορεία του προγράμματος...

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                          από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                   από "ΤΑ ΝΕΑ"

Κορυφαίοι οικονομολόγοι σε Μέρκελ: «Η ιστορία θα σας θυμάται γι'αυτά που θα πράξετε αυτήν την εβδομάδα»

Κορυφαίοι οικονομολόγοι σε Μέρκελ: «Η ιστορία θα σας θυμάται γιαυτά που θα πράξετε αυτήν την εβδομάδα»

                                             Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ 
                                                                                   AP

Να κάνει τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα που χρειάζονται προς την Ελλάδα και θα ωφελήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενεές καλούν σήμερα την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ σε ανοιχτή επιστολή τους πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων ο Τομά Πικετί.

Τη δεκαετία του '50 η Ευρώπη θεμελιώθηκε στηριζόμενη στην συγχώρεση των χρεών του παρελθόντος, κυρίως της Γερμανίας, επισημαίνουν στην ανοιχτή αυτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Nation».

«Σήμερα χρειάζεται να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο αναπνοής για να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μειωμένο φορτίο χρέους σε μια μακροχρόνια περίοδο», υπογραμμίζουν.

«Τώρα είναι η ώρα για μια ανθρώπινη επανεξέταση του τιμωρητικού και αποτυχημένου προγράμματος λιτότητας των πρόσφατων ετών και για να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πολύ στην Ελλάδα», επισημαίνουν.

«Το μήνυμά μας προς την γερμανίδα καγκελάριο είναι σαφές: σας ζητούμε να αναλάβετε αυτόν τον ζωτικής σημασίας ηγετικό ρόλο για την Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά και για τον κόσμο», υπογραμμίζουν, προειδοποιώντας την Μέρκελ ότι η ιστορία θα την θυμάται «γι' αυτά που θα πράξει αυτήν την εβδομάδα».

Η λιτότητα που επιβάλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλώς δεν λειτουργεί και ο ελληνικός λαός είπε ηχηρά «όχι άλλο», προσθέτουν στην επιστολή που δημοσιεύεται στο πλαίσιο μιας αίτησης της διεθνούς οργάνωσης Avaaz, με την οποία αξιώνεται να δοθεί τέλος στο αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα και την έχουν υπογράψει περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι.

Όπως ήξερε ο περισσότερος κόσμος ότι θα συμβεί, οι οικονομικές απαιτήσεις της Ευρώπης συνέτριψαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε μαζική ανεργία, σε μια κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιδείνωσαν πολύ περισσότερο την κρίση εξωτερικού χρέους, σημειώνουν, με τεράστιο αντίκτυπο σε ανθρωπιστικό επίπεδο – το 40% των παιδιών ζει τώρα σε συνθήκες φτώχειας, αυξήθηκε η παιδική θνησιμότητα και η ανεργία των νέων βρίσκεται κοντά στο 50%.

«Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή λογιστική προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στην δημιουργία του προβλήματος χρέους», επισημαίνουν και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ για λιτότητα.

«Έκοψαν τους μισθούς, έκοψαν τις κυβερνητικές δαπάνες, πετσόκοψαν τις συντάξεις, ιδιωτικοποίησαν και απελευθέρωσαν την αγορά και αύξησαν τους φόρους», αναφέρουν.

Όμως τα προγράμματα προσαρμογής εξυπηρέτησαν μόνο στο να φέρουν μια Μεγάλη Ύφεση. «Το φάρμακο που συνταγογράφησε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια», επισημαίνουν.

Και «τώρα ζητείται από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τονίζουν, «να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη», αλλά δυστυχώς «η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνον το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη», παράπλευρη απώλεια θα είναι και η ευρωζώνη ως «φάρος ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας», ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες οικονομικές συνέπειες στον κόσμο.

«Όλοι μαζί καλούμε την καγκελάριο Μέρκελ και την τρόικα να εξετάσουν μια διορθωτική πορεία, να αποφύγουν μια περαιτέρω καταστροφή και να επιτρέψουν στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καταλήγουν.

Την επιστολή υπογράφουν οι οικονομολόγοι: Χάινερ Φλάσμπεκ, Τομά Πικετί, Τζέφρι Ντ. Ζακς, Ντάνι Ρόντρικ, Σάιμον Ρεν-Λιούις.
tanea.gr

Λιου: Γεωπολιτικό λάθος η κατάρρευση της Ελλάδας...


Η κυβέρνηση Ομπάμα προειδοποιεί την Ευρώπη ότι αν επιτρέψει μια χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα ήταν...
γεωπολιτικό λάθος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, όπως μεταδίδει το Reuters. 

 "Νομίζω ότι είναι άγνωστος ο κίνδυνος για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία ... Νομίζω ότι είναι γεωπολιτικά λάθος." είπε μιλώντας στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.

Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο που επικεντρώνεται στο χρέος. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Λιου έκανε λόγο για "βαθιά" απροθυμία μεταξύ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αντιμετωπίσουν το θέμα.  

Ο Λιου δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά είπε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί πολιτικά.   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marketwatch, ο Λιου τόνισε ότι η κρίση στην Ελλάδα και η μείωση της χρηματιστηριακής αγοράς της Κίνας θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, αλλά δεν αποτελούν άμεση απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ...
enikos.gr

Θα γίνει τελικά η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup...


undefined... που είχε ακυρωθεί το πρωί...
Το Eurogroup θα έχει τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα αργότερα την Τετάρτη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Πιερ Γκραμένια δήλωσε ότι...
το Eurogroup θα αναθέσει σε Κομισιόν και ΕΚΤ να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για βοήθεια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει η ανάλυση χρηματοδοτικών αναγκών, βιωσιμότητας του χρέους...
thepressproject.gr

Αλλαγή κλίματος...


Οι θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και η ομιλία Τσίπρα στο ευρωπαικό Κοινοβούλιο έχουν δημιουργήσει μία...
μεταστροφή κλίματος. Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Σπινθουράκης από τις Βρυξέλλες, το κλίμα φαίνεται να αλλάζει τις τελευταίες ώρες μετά τις χθεσινές σκληρές δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών.

Ταυτόχρονα, ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την Κομισιόν και την ΕΚΤ να εξετάσει το αίτημα της Αθήνας στο Ταμείο και το θέμα της Ελλάδας δείχνει να ξεκολλάει.

Κάτι που βέβαια θα φανεί πιο καθαρά τις επόμενες ώρες...

Στην υγειά σου ρε Μάρτιν...


Ο Τσίπρας με τον Σουλτς στο καφέ του Ευρωκοινοβουλίου...
Σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Ο φωτογραφικός φακός της Daily Telegraph εντόπισε τους δύο άντρες να μιλούν στο καφέ του Ευρωκοινοβουλίου...
enikos.gr

Σπίτι του Γιούνκερ η Ευρώπη, κ. Σπυράκη;...


BINTEO...
"… και εσείς πρόεδρε της Κομισιόν έχετε καθήκον να εξαντλήσετε κάθε περιθώριο, ώστε η Ελλάδα να μείνει στο σπίτι σας" ,άλλη μια επική...
φράση της Μαρίας Σπυράκη, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. που εκλιπαρεί τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας το πουν στη Ν.Δ. ότι θεωρούν την Ευρώπη, σπίτι του κ. Γιούνκερ και την Ελλάδα κατοικίδιο; Άρα δικαιούνται να κάνουν ότι θέλουν πετώντας έξω όποιον θέλουν και όποτε θέλουν. Να διορίζουν κυβερνήσεις τεχνοκρατών, όταν δεν τους βολεύουν οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις των χωρών; Δεν είναι μόνο η απόλυτη ταύτιση με τις απόψεις των δανειστών, αλλά μαρτυρά την εθελόδουλη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το πώς αντιλαμβάνεται το συμφέρον της χώρας.

Ευτυχώς  ήταν η φωνή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζου που καταχειροκροτήθηκε αντηχώντας τις δικές μας αντιλήψεις περί Ευρώπης στην τελευταία τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, που βροντοφώναξε κάνοντας το ακροατήριο να ανατριχιάσει: "Η Ευρώπη είναι γέννημα της Ελλάδας. Δεν σας τη χαρίζουμε την Ευρώπη".
avgi.gr
Δείτε το βίντεο...

Αυτή είναι η ελληνική αίτηση στον ESM...




 Δείτε το κείμενο...
Διαβάστε ολόκληρη την Ελληνικη αίτηση για 3ετες δάνειο στο ESM, με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου...


Σαπέν: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διάθεση συμβιβασμού...


Σαπέν: Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει διάθεση συμβιβασμού
Η Ελλάδα φαίνεται πρόθυμη να κάνει μια σειρά υποχωρήσεων προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και να αποφύγει μια οδυνηρή έξοδο από το ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αίσθηση που του δόθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και τις συνομιλίες με τον νεοεκλεγέντα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, είναι πως μια συμφωνία είναι πιθανή.

«Πόρτα» Μεϊμαράκη στην άτυπη συνάντηση πολιτικών αρχηγών...



Εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό: "Ναι κ. Τσίπρα, φταίνε οι δικοί σου 5 μήνες"...
                   ***
 «Εγώ δεν πρόκειται να ανταποκριθώ σε αίτημα, είτε για κλειστή, είτε για ανοιχτή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών», είπε ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, απορρίπτοντας το σενάριο για...
άτυπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα (ή, το αργότερο μέχρι αύριο), μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο. 
«Τον καλώ να έρθει να κάνει προ ημερησίας στη Βουλή» σημείωσε ο Μεϊμαράκης, ενώ σε ειρωνικό ύφος κάλεσε τον πρωθυπουργό «να έρθει ο χαρούμενος να μας πει τι ακριβώς θέλει»
«Να μας πει με ειλικρίνεια, να ξέρουμε τι θέλει για να ξέρουμε σε τι μπορούμε να ανταποκριθούμε» τόνισε.

Επίσης, απάντησε στον πρωθυπουργό για τη δήλωση του στο ευρωκοινοβούλιο (πως δεν φταίνε οι πέντε μήνες που βρίσκεται στην κυβέρνηση για την λιτότητα της Ελλάδας, αλλά τα πέντε τελευταία χρόνια), λέγοντας: "Ναι κ. Τσίπρα, φταίνε οι δικοί σου 5 μήνες"...

ΤΩΡΑ- ESM: Λάβαμε αίτημα για 3ετές δάνειο από την Ελλάδα...



Αίτημα για νέο 3ετές δάνειο από τον ESM κατέθεσε σήμερα η Αθήνα, όπως επιβεβαιώθηκε από...
εκπροσώπους του μηχανισμού... 

Προς το παρόν ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστοί οι νέοι όροι του προγράμματος.


 ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σήμερα...

Δεν πρόκειται να γίνει Eurogroup σήμερα, παρά τα όσα ανακοινώθηκαν χθες και παρόλο που η Ελλάδα κατέθεσε το σχετικό αίτημα στον ESM.
Λάβαμε το επίσημο ελληνικό αίτημα για νέο δάνειο, αναφέρει ο ΕSM σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν: «Το αίτημα της Ελλάδας θα εξετάσουν τελικά σε τηλεδιάσκεψη σήμερα στο EuroWorkingGroup. Δεν θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup».
newsbeast.gr

Άρθρο - διάψευση, του Δημήτρη Μάρδα...

Παράξενες εμμονές...

Από το κούρεμα καταθέσεων στo παράλληλο νόμισμα (IOU).

Οι Financial Times δυο ημέρες πριν το δημοψήφισμα,  με δημοσίευμα τους έκαναν λόγο για έλευση κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 30% για ποσά άνω των 8 χιλιάδων ευρώ. Η κα Λ. Κατσέλη ως Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, διέψευσε κατηγορηματικά αυτήν την είδηση.
Στις 4 Ιουλίου 2015 ο Andrea Enria πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το θεσμικό όργανο, της ΕΕ, που συμβάλλει στην συνεργασία  ανάμεσα στις τραπεζικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές της Ένωσης, με ανακοίνωση του δήλωνε άγνοια για σχέδιο κουρέματος σε καταθέσεις ελληνικών τραπεζών, διαψεύδοντας έτσι και αυτός τους Financial Times. Από την άλλη τόνιζε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Οδηγία 2014/49) προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Τέλος, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν στους Financial Times ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση.
Παρά την ομοβροντία διαψεύσεων, δηλώσεων αρμοδίων κ.ά, η ερώτηση εξακολουθεί να  τίθεται εκ μέρους ενός συνόλου δημοσιογράφων σε υπουργούς και βουλευτές χωρίς λόγο. Και ενώ οι απαντήσεις, που είναι απόλυτα συμβατές με τα ανωτέρω, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, ότι ουδέποτε κάτι τέτοιο συζητήθηκε στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, κάποια συμπεράσματα που συνάγονται από τα έως τώρα λεγόμενα, είναι εντελώς διαφορετικά. Έτσι, αυθαίρετα ορισμένα ΜΜΕ μεταφράζουν τα προαναφερθέντα, σε συγκεκριμένο χρόνο, υπό μορφή τίτλων ειδήσεων, με τις εξής λέξεις: «Δεν αποκλείεται το κούρεμα(!!!)».
Καθώς το θέμα αυτό θεωρείται λήξαν, μια νέα «είδηση» έρχεται στο φώς που αναφέρει τα ακόλουθα: «Στο γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται προετοιμασίες έκδοσης IOU (I Οwe Υou» IOU, «Σου χρωστάω») για πληρωμή Δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων» (Καθημερινή της 8 Ιουλίου). 
Όλα αυτά τα δημοσιεύματα υπονοούν βέβαια ότι υπάρχει μια προεργασία εδώ και καιρό, κάτι φυσικά που διαψεύδεται. Από την άλλη, όλη η στρατιά των ειδήσεων μπορεί να ενταχθεί στο σύνολο των ενεργειών που στρέφονται κατά της χώρας μέσα από τη σύγχυση που προκαλούν.
Προς τι λοιπόν αυτή η εμμονή που οδηγεί σε κάποιους χρόνους μόνο, σε ανορθόδοξες ερμηνείες δηλώσεων περί κουρέματος καταθέσεων ή σε «ειδήσεις» περί διεργασιών για IOU, μέτρα λοιπόν που παρουσιάζονται ότι βρίσκονται σε μια διαδικασία επεξεργασίας στις ημέρες μας; Και όλα αυτά έρχονται στη δημοσιότητα στους πιο ακατάλληλους χρόνους!
tvxs.gr

"Charlie Hebdo": Ο Ολάντ και η Μέρκελ χορεύουν συρτάκι...



Με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, να χορεύουν στο πρωτοσέλιδο της συρτάκι κυκλοφορεί σήμερα η σατυρική εφημερίδα «Charlie Hebdo».

Ο... σκιτσογράφος της Charlie, Luz, γράφει  ότι ο χορός του καλοκαιριού δεν είναι άλλος παρά το… «συρτάκι», ειδικά για τον Ολάντ και τη Μέρκελ που εμφανίζονται τρομοκρατημένοι μ' αυτή την ιδέα!

Gabriele Zimmer: Ηρθε η ώρα...


undefined
...να παρθούν βιώσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα...
Ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ στη λιτότητα. Οι Ελληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, δήλωσε πριν από λίγο στο Ευρωκοινοβούλιο η Gabriele Zimmer (GUE/NGL).
Και..
πρόσθεσε: Ήρθε η ώρα να καθίσουν όλοι στο τραπέζι και να λάβουν βιώσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας

Τσίπρας: Εχω την ευθύνη...


Η Ελλάδα είναι πειραματικό εργαστήρι λιτότητας, το οποίο δεν έχει πετύχει...
Είναι τιμή για μένα να μιλάω στον Ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης, σε μια κρίσιμη στιγμή για τους Ελληνες, και τους Ευρωπαίους, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας. 
Λίγες μόνο μέρες μετά την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού, αναζητούμε βιώσιμη λύση, χωρίς...
τα λάθη του παρελθόντος και της λιτότητας που εγκλωβίζει την οικονομία, είπε. 
Και πρόσθεσε, πως, η επιλογή του ΟΧΙ δεν αποτελεί ρήξη με την Ευρώπη. Αλλά στέλνει ένα μήνυμα, πως, ή, η Ευρώπη θα είναι δημοκρατική, ή θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες.
Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για ότι συνέβη τους τελευταίους 5 μήνες. Αλλά, η βασική ευθύνη για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδας αφορά τα 5 τελευταία χρόνια, ανεφερε ο Τσίπρας. 
Σε πολλές χώρες εφαρμόστηκαν  προγράμματα λιτότητας, αλλά στην Ελλάδα είναι τα πιο σκληρά. Η Ελλάδα είναι πειραματικό εργαστήρι λιτότητας το οποίο δεν έχει πετύχει, τόνισε ο πρωθυπουργός... 

Γιούνκερ: Η απάντηση στην κρίση



«Με δεδομένη τη ρήξη της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε με όλα τα κράτη που θα εμπλακούν», τόνισε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγα λεπτά πριν...
ξεκινήσει η ομιλία του Eλληνα πρωθυπουργού.

«Η σωστή απάντηση είναι να εμβαθύνουμε την νομισματική ένωση και να την καταστήσουμε βιώσιμη», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν...

Τουσκ: Πάμε σε μια λύση, που δεν θα 'χει νικητές και νικημένους...


 Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει μέχρι τη Κυριακή να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, τόνισε ο Τουσκ κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.
Και ...
πρόσθεσε: Πάμε σε μια λύση, που δεν θα  'χει νικητές και νικημένους.
Αν δεν υπάρξει λύση, τότε το GREXIT μπορεί να είναι αναπόφευκτο.
Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι για την κρίση...

Τσίπρας: Δεν είναι ταμπού, μια δέσμευση για το χρέος...



 Ας μην  αφήσουμε την Ευρώπη, να γίνει διαιρεμένη.
 Διεκδικούμε συμφωνία που θα έχει φως στο τέλος του τούνελ..
Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μία συμφωνία με μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους έχουν...
τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. Με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των μικρότερων και μεσαίων στρωμάτων. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με όσο το κατά δυνατόν λιγότερο υφεσιακές επιπτώσεις. Βεβαίως η πρότασή μας, περιλαμβάνει και το αίτημα για μία άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά, στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες».

«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».

«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Βεμπερ: Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, να ζητησει συγνώμη...



Σκληρή επίθεση από τον πρόεδρο του ΕΛΚ στον πρωθυπουργό.
Επικράτησε χάος, μετά την ομιλία του...
Πολύ σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ Μ. Βέμπερ, αμέσως μόλις ο Ελληνας πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αναφερόμενος στα...

συγχαρητήρια που έλαβε ο κ. Τσίπρας από Λατινοαμερικανούς ηγέτες είπε: «Συναγελάζεσθε με λάθος φίλους». Επίσης κατέκρινε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει ψεύτικες υποσχέσεις στους Ελληνες. Ειπατε ότι θα ανοίξετε τις τράπεζες, πού είναι οι ανοιχτές τράπεζες κ. Τσίπρα; ρώτησε.

Του ανέφερε τη λέξη «αξιοπρέπεια» ζητώντας από τον Τσίπρα να μη λέει ψέματα για την απομείωση του χρέους που βαραίνει τους Ευρωπαίους πολίτες. «Να κοιτάτε και την αξιοπρέπεια των άλλων Ευρωπαίων» είπε. «Ξέρετε πώς ζουν οι Βούλγαροι; Η Ελλάδα δεν δέχεται περικοπές. Αραγε σκέφτεστε αυτούς τους ανθρώπους; Η Λετονία υπέστη οικονομική καταστροφή αλλά δεν έκανε δημοψήφισμα, τακτοποίησε τα οικονομικά της. Εσεις καταθέσατε καταστροφικό προυπολογισμό. Τι απαντάτε στους λαούς της Ευρώπης που έχουν κατώτατους μισθούς από την Ελλάδα;».


Με την ολοκλήρωση της ομιλίας Βέμπερ επικράτησε χάος στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς άλλοι χειροκροτούσαν και άλλοι αποδοκίμαζαν

Γκι Φερχόφσταντ προς Τσίπρα: Πώς θέλετε να σας θυμούνται?...



Σαν πραγματικό επαναστάτη, μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο, όχι τον καινούριο, αλλά τον κανονικό, ή σαν ένα προεκλογικό ατύχημα...
Στο τέλος της ομιλίας του  ο ηγέτης του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ, έθεσε το εξής ερώτημα στον Αλέξη Τσίπρα: «800.000 δημόσιοι υπάλληλοι υπάρχουν στην Ελλάδα. Ανοίξτε τις...
αγορές και τα επαγγέλματα για τους νέους. Σας αρέσουν τα προνόμια ε; Τα κόμματα παίρνουν τόσα χρήματα από τις τράπεζες και είναι χρεοκοπημένα. Βάλτε τα όλα σε ένα πακέτο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύση. Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε πιο ισχυρός πρωθυπουργός. Είστε ο μόνος που μπορείτε να φτιάξετε το σύστημα. Κι εμείς έχουμε ευθύνη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε απομείωση του χρέους, αλλά με σειρά. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις. Πώς θέλετε να σας θυμούνται: σαν ένα προεκλογικό ατύχημα που φτώχυνε την Ελλάδα ή σαν πραγματικό επαναστάτη μεταρρυθμιστή σαν τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο (όχι τον καινούριο, είπε, τον κανονικό).
Στο σημείο αυτό, ο Ελληνας πρωθυπουργός ξέσπασε σε γέλια..

Πιτέλα: Εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit...



«Πρέπει να συζητήσουμε και την αναδιάρθρωση του χρέους...
«Πρέπει να συζητήσουμε και την αναδιάρθρωση του χρέους, που είναι δέσμευση από το 2012 και πρέπει να την τιμήσουμε» τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: «K. Τσίπρα δεν ανήκετε στο... κόμμα μου αλλά εγώ αυτή τη στιγμή αισθάνομαι Ευρωπαίος. Για το καλό της Ευρώπης εμείς οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούμε ποτέ ένα Grexit».

«Δεν πρέπει να διαιρέσουμε την Ευρώπη, πρέπει να την ενώσουμε. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει», σημείωσε.

Για χάρη της Ευρώπης κρατήστε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη

THE NEW YORK TIMES
Η ηχηρή επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα οδηγεί τους Ευρωπαίους ηγέτες όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ ενώπιον μιας σκληρής και σαφούς επιλογής. Μόνο αυτοί έχουν τη δύναμη να αποφασίσουν τι θα συμβεί στη συνέχεια - αν πρέπει να πετάξουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης ή να προτείνουν κάποια διέξοδο στην ελληνική οικονομία, αρχίζοντας με τη διαγραφή του τεράστιου και αδύνατο να εξοφληθεί χρέους της.
Η Ελλάδα δεινοπαθεί και θα εξακολουθήσει να δεινοπαθεί: το ποσοστό ανεργίας είναι μεγαλύτερο από 25%. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο από το 2008. Αυτό που φάνηκε στη διάρκεια των προηγούμενων ετών είναι ότι η λιτότητα και τα δεινά της δεν βοήθησαν στο παραμικρό ούτε την Ελλάδα ούτε τους πιστωτές της. Περαιτέρω ηθικολογία και τιμωρία δεν πρόκειται να αλλάξουν αυτή την πραγματικότητα. Η κ. Μέρκελ, η πλέον ισχυρή πολιτική ηγέτις της Ευρώπης, πρέπει τώρα να αποφασίσει αν είναι πρόθυμη να διακινδυνεύσει τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να οδηγήσει την Ελλάδα στην οικονομική ύφεση και να απειλήσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ή αν θα ακολουθήσει τη λογική σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δράσουν γρήγορα διότι οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από ρευστό μια εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση τις έκλεισε και επέβαλε κεφαλαιακούς ελέγχους. Από οικονομικής απόψεως είναι σαφές τι πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πρέπει να αναδιαρθρώσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος το οποίο ανέρχεται στα 317 δισ. ευρώ -περίπου 177% του ΑΕΠ- και να διατηρήσουν τη χώρα στην Ευρωζώνη. Η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα πλήξει φυσικά την Ελλάδα οδηγώντας τις τράπεζές της στη χρεοκοπία και «παγώνοντας» την οικονομική δραστηριότητα, ενώ η κυβέρνηση θα εκδώσει πρόχειρα χαρτονομίσματα, κίνηση που πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιστροφή στη -σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη- δραχμή. Κανείς δεν γνωρίζει πόσο άσχημα μπορεί να γίνουν τα πράγματα σε αυτό το σενάριο. Γι’ αυτό τον λόγο ο κ. Τσίπρας και οι αρχηγοί των υπολοίπων ελληνικών κομμάτων δήλωσαν τη Δευτέρα ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προξενούσε ανείπωτη ζημιά στην αξιοπιστία του ευρώ και του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, καθιστώντας σαφές ότι μπορεί να ανακληθεί η συμμετοχή οποιασδήποτε χώρας στην Ευρωζώνη. Η εξέλιξη μπορεί να μην προκαλεί αμέσως ανησυχία σε άλλες οικονομικά ασθενείς χώρες όπως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ομολόγων τους δεν αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, το φάσμα περισσότερων αποχωρήσεων από την Ευρωζώνη ασφαλώς θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων.

Οσοι τάσσονται κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υποστηρίζουν ότι η διάσωση της Ελλάδας απλώς θα αποτελεί ανταμοιβή για μια κυβέρνηση που απέτυχε να μεταρρυθμίσει την αναποτελεσματική οικονομία της. Ωστόσο, αυτή είναι μια ιδιοτελής και λανθασμένη ερμηνεία όσων συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης. Ηταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΔΝΤ που διέπραξαν το μεγαλύτερο λάθος το 2012 όταν αναδιάρθρωσαν μόνο μερικώς το ελληνικό δημόσιο χρέος, μεγάλο μέρος του οποίου οφειλόταν σε τράπεζες στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επιδείνωσαν το πρόβλημα απαιτώντας από την Ελλάδα να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους. Οδήγησαν σε ύφεση μια αδύναμη οικονομία, αύξησαν την ανεργία καθιστώντας αδύνατη την ανάπτυξη και την αύξηση των φορολογικών εξόδων. Το ίδιο επιδίωξαν οι πιστωτές της Ελλάδας και με την τελευταία πρότασή τους. Οντως, οι Ελληνες πολιτικοί, σήμερα και στο παρελθόν, ευθύνονται για πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδείνωσαν την κρίση εξαιτίας της κακής διαχείρισής της. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να εξουδετερώσουν την απειλή προς την Ευρωζώνη διασώζοντας μια μικρή παραλυμένη χώρα.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Ν.Δ.: Φρένο στη διαδοχολογία

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
 Κίνημα για… σιωπητήριο ως προς τα εσωκομματικά και τη διαδοχή συγκροτείται στη Ν.Δ., καθώς κοινή πεποίθηση αποτελεί ότι η συζήτηση παρέλκει του ενδιαφέροντος της κοινωνίας, που προφανώς επικεντρώνεται στις κρίσιμες διαβουλεύσεις για το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης είχε χθες συνεργασία με τον απελθόντα πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά και μακρά συνάντηση με τον πρ. πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του τελευταίου στην Παναγή Κυριακού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να έθεσε υπ’ όψιν του πρώην πρωθυπουργού την πρόθεσή του να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας, αφού πιθανότατα προηγηθεί συνέδριο του κόμματος από το φθινόπωρο και αφού έχει σταθεροποιηθεί η πορεία της χώρας. Ο κ. Καραμανλής, που διατηρεί ισχυρό παρεμβατικό ρόλο στο κόμμα, μοιάζει να συμμερίζεται την ανάλυση, καθώς θα έμοιαζε παράδοξο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίξει διαδικασίες διαδοχής εν μέσω θέρους και, μάλιστα, σε συνθήκες πρωτοφανούς διακινδύνευσης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Την ίδια θέση διατυπώνουν σε συνομιλητές τους και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως, π.χ., η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε χθες συνάντηση στη Βουλή με τους κ. Ν. Δένδια και Ευρ. Στυλιανίδη.

Ο κ. Μεϊμαράκης, που μέχρι σήμερα έχει ως έδρα όχι τη Συγγρού αλλά τη Βουλή, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του στη σημερινή (ώρα 12:00) συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, την ίδια ώρα που σειρά βουλευτών (όπως ενδεικτικά ο κ. Νικ. Κακλαμάνης) εμφανίζονται μεν πρόθυμοι να παράσχουν πολιτική νομιμοποίηση στον κ. Μεϊμαράκη (σ.σ., που πάντως λειτουργεί βάσει καταστατικού), ωστόσο θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο μεταβατικός πρόεδρος να διεκδικήσει, στη συνέχεια, και την ηγεσία. Ο κ. Μεϊμαράκης δεν συζητά σχετικά, ωστόσο συνομιλητές του θεωρούν εξίσου πιθανό το ενδεχόμενο να εγγυηθεί τη διαδοχή, αλλά και να τη διεκδικήσει.

Χθες σειρά στελεχών έβαλε εναντίον όσων έσπευσαν να αυτοπροταθούν για την ηγεσία, με την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη να σχολιάζει ότι «σε αυτές τις οδυνηρές στιγμές της μεγάλης εθνικής κρίσης, η συμμετοχή σε πολιτικά καλλιστεία προκαλεί οργή ή χλεύη στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους».
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Τελεσίγραφο για συμφωνία ...

...έως την Κυριακή, αλλιώς Grexit

00:19 | 08 Ιουλ. 2015

Μήνυμα - τελεσίγραφο προς την Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει τις προτάσεις της έως την Πέμπτη. «Ο χρόνος για την Ελλάδα λήγει οριστικά στις 12 Ιουλίου», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, όταν και θα πραγματοποιηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής και πρόσθεσε: «δυστυχώς δεν μπορεί να απορριφθεί το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα». Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που τόνισε πως θα αναμένουμε τις προτάσεις και πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit». Σημειώνεται πως η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής δεν θα είναι των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά όλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε πως το νέο αίτημα της Ελλάδας για τον ESM θα εξεταστεί, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση εξέταση συμφωνίας με προϋπόθεση δέσμευσης στο πλαίσιο των κοινών κανόνων. «Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές θα πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια όλα αυτά θα εξεταστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής», ανέφερε.
«Η αδυναμία μας να καταλήξουμε σε συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώχευση της Ελλάδας. Και σίγουρα αυτό θα ήταν οδυνηρό για τον ελληνικό λαό. Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη, ενώ θα έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις. Αν κάποιος έχει την ψευδαίσθηση για το αντίθετο είναι αφελής. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως έχουμε μόνο πέντε ημέρες για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.
Οι τέσσερις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής από τον Ντόναλντ Τουσκ:
  • Συναντηθήκαμε απόψε για να συζητήσουμε τη σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα
  • Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο διάσωσης που θα περιλαμβάνει αυστηρούς όρους
  • Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της την Πέμπτη 9 Ιουλίου, το αργότερο.
  • Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν εκ νέου την Κυριακή 12 Ιουλίου
Ο Ντόναλντ Τουσκ μίλησε για την πιο κρίσιμη φάση στην ιστορία και υπογράμμισε πως δεν θα ήθελε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, «που όλοι θα είμαστε ηττημένοι». «Δεν μου αρέσει να μιλώ για προθεσμίες αλλά πραγματικά η Κυριακή είναι η τελευταία ευκαιρία. Δείξαμε υπευθυνότητα, όμως τώρα έχουμε μόλις πέντε ημέρες για την απόλυτη συμφωνία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την κρίση και όλοι μαζί πρέπει να τη λύσουμε».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα». «Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit. Έχουμε σχέδιο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε σενάριο για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
«Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι είμαστε τρομοκράτες που δεν σεβόμαστε τον ελληνικό λαό. Είμαι σθεναρά υπέρ της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης» τόνισε εν συνεχεία ο πρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας: «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μας πει πού το πάει».
Παράλληλα, υποστήριξε πως διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «έχουμε κάθε διάθεση να συζητήσουμε το θέμα του χρέους τον Οκτώβριο, αν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της». «Η κυβέρνηση μας είχε πει ότι θα καταθέσει προτάσεις σήμερα αλλά δεν το έκανε, τώρα ζητούμε να παρουσιάσει μέχρι την Παρασκευή μια πλήρη πρόταση, προκειμένου να εξεταστεί το Σάββατο από το Eurogroup και την επόμενη μέρα να λάβουν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες», τόνισε.
tvxs.gr

Εκτός καλλιστείων (πολιτικών και γαλάζιων) η Όλγα

«Σε αυτές τις οδυνηρές στιγμές της μεγάλης εθνικής κρίσης, η συμμετοχή σε πολιτικά καλλιστεία προκαλεί οργή ή χλεύη στους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον τους. Να σοβαρευτούμε».

Με αυτό τον τρόπο η Όλγα Κεφαλογιάννη σχολιάζει την διαδοχολογία που έχει ήδη ξεκινήσει στο κόμμα της ΝΔ.
Με σχόλιό της στα social media, η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι πρέπει «να καταλάβουμε τους φόβους και τις ελπίδες του λαού. Να δουλέψουμε για να περισώσουμε ότι έχει απομείνει. Δεν μας παίρνει να σκεφτόμαστε όπως παλιά. Ας το καταλάβουμε έστω και τώρα. Πάνω από όλα η Ελλάδα».
matrix24.gr

Το χρονοδιάγραμμα της Κομισιόν για την Ελλάδα


23:17 | 07 Ιουλ. 2015
Πηγές της Κομισιόν, σύμφωνα με τη Real, αναμένοντας την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρουν πως μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περίπτωση που σταλεί το πρωί της Τετάρτης στις Βρυξέλλες η ελληνική πρόταση τότε την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Eurogroup προκειμένου να τη μεταβιβάσει για αξιολόγηση στους θεσμούς.Το Σάββατο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκ νέου προκειμένου να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών κρατών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής. Την ίδια ημέρα το απόγευμα, όπως αναφέρει η Real, θα συνέλθει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έτσι ώστε να επικυρώσει τη συμφωνία.
Εάν όλα εξελιχθούν με βάση το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τότε η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τον ELA, με ορισμένες πληροφορίες να αναφέρουν πως το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί στα 100 δις ευρώ.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «γέφυρα» αυτό ενδέχεται να γίνει προκειμένου να εκταμιευτούν άμεσα 3,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των τραπεζών του εξωτερικού από τα ελληνικά ομόλογα. Ωστόσο η συγκεκριμένη εκταμίευση θα γίνει με προαπαιτούμενα.
Σημειώνεται πως γαλλικές τραπεζικές πήγες, τις οποίες επικαλείται τo Bloomberg, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες εφόσον υπάρξει στο τραπέζι ένα προσχέδιο συμφωνίας. 
tvxs.gr

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (αντικαγκελάριος της Γερμανίας) : Η ελληνική ελίτ λεηλατούσε την Ελλάδα για χρόνια...

...κι εμείς απλώς κοιτούσαμε

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τόνισε σε δηλώσεις του ότι «η ελίτ στην Ελλάδα λεηλατούσε τη χώρα για πολλά χρόνια και η Ευρώπη απλώς κοιτούσε».
Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) συγκυβερνά με τους πλειοψηφούντες κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες - Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Άγκελα Μέρκελ και αρχικώς τηρούσε μετριοπαθή θέση απέναντι στην Ελλάδα, ωστόσο τελευταία εμφανίζεται σκληρότερος έναντι της Αθήνας σε σχέση με την συντηρητική καγκελάριο.

naftemporiki.gr