Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Ένα κείμενο τού Μykonospress γιά ΠΟΛΛΑ...

...ΠΟΛΛΑ  συγχαρητήρια!


     Διάβασα στό ανανεωμένο Mykonospress τό άρτιο καί εκτενές ρεπορτάζ από τή συνεδρίαση τού Δ.Σ. γιά τήν "αδειοδότηση εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων" (γουρούνες*) στόν Ορνό καί οφείλω νά πώ ότι, πλήν όλων τών άλλων, μού άφησε ιδιαίτερα καλή εντύπωση καί αίσθημα πληρότητας, ένα παρένθετο "κείμενο - τοποθέτηση - γνωμάτευση" τού site πού δέν μάς είχε συνηθίσει σέ τόσο εμπεριστατωμένες καί λυσιτελείς αναλύσεις, περιοριζόμενο στό παρελθόν,  στήν, κυρίως,  ειδησεογραφία. 
Νά υποθέσουμε ότι αυτή η ανανέωση γίνεται -εξαιτίας- καί πρός τή νέα κατεύθυνση; Σέ κάθε περίπτωση επισημαίνεται ως  ευχάριστο γεγονός γιά όλους όσους πιστεύουμε στήν αποτελεσματικότητα τού "όπλου τής  κριτικής", πλήν χωρίς μίσος γιά τούς παραπλανημένους.
Στήν τοποθέτηση του ο/η έμπειρος, γιά τά δημοτικά, συντάκτης εξηγεί καί υποδεικνύει μέ κρυστάλλινη διαύγεια πρός νέους συμβούλους α)τί πρέπει νά συμβαίνει από αυτοδιοικητικής (δημοτικής) πλευράς σέ τέτοιες περιπτώσεις β)υπογραμμίζει τό πρόβλημα νοοτροπίας "πού συνεχίζει να υπάρχει στο Δημο" καί γ) επισημαίνει "την ανικανότητα να υπερασπιστεί το Δ.Σ. τό μόνο πού χρήζει υπεράσπισης" : "το κοινό, δηλ., συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας".  

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στόν/στήν συγγραφέα, τού επίμαχου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο γιά τήν "ουσία" καί τήν προσφορά αυτής τής δουλειάς, παρά γιά τό ανυπόγραφο τού πράγματος πού, ούτως ή άλλως, δέν έχει ανάγκη από παινέματα γιατί, από μόνο του, φανερώνει σεμνότητα καί χαμηλό προφίλ.
Παραθέτω αυτούσιο τό "περί ού ο λόγος" πόνημα, παραλείποντας, γιά ευνόητους λόγους, τό ονοματεπώνυμο νέας συμβούλου πού η απειρία τήν ενέπλεξε στήν "βάσανο καί στίς μυλόπετρες" εμπειροτέρων περί τήν κριτική. 
   Δ.Ν.Α.                                                                                                        

    
*  Σημείωση Ν.Μ. : Zητώ συγγνώμη από τούς ευγενείς αναγνώστες γιά τή χρήση τής, όχι, εύηχης λέξης "γουρούνα" αλλά, δυστυχώς, μόνον αυτή χρησιμοποιείται γιά νά περιγράψει τό τετράτροχο, αυτό, "μηχάνημα". 
(Πάλι καλά, νά λέμε, γιατί η αμέσως κοντινότερη λέξη είναι χειρότερη : σκρόφα ...)                                              
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  (απόσπασμα από τό ρεπορτάζ τού Μykonospress.gr μέ τίτλο : "Δεν φτάνουν οι γουρούνες που έχουμε, συνεχίζουν την χορήγηση αδειών στον Δήμο Μυκόνου…")
                                                                              -----
Ο Δήμαρχος αλλά και σύμβουλοι της συμπολίτευσης που υπερψήφισαν την χορήγηση αδείας όπως η κα *********** δήλωσαν ότι αν δεν χορηγήσει ο δήμος την άδεια, ο εκάστοτε επιχειρηματίας  θα την πάρει από τον ΕΟΤ.

Η τυπική λειτουργία του Δ.Σ. έχει νόημα μόνο επί τη βάσει ότι κάθε έγκριση η απόρριψη αιτήσεων γίνεται με κριτήριο το γενικό καλό του τόπου. Συνεπώς, με το επιχείρημα της η κ. **********, (οτι δεν έχει νόημα να μην εγκριθεί η άδεια εκμίσθωσης μοτοποδηλάτων διότι η αιτούσα είναι δυνατόν να πάρει άδεια για μεγαλύτερου κυβισμού μοτοποδήλατα απο τον ΕΟΤ), όχι μόνο δεν μας εξηγεί γιατι θα ήταν καλό και συμφέρον αυτή την στιγμή να δοθεί ακόμα μια άδεια μοτοποδηλάτων, αλλά τελικά αποποιείται την ευθύνη της να προασπίσει αυτό που θεωρεί ως το κοινό συμφέρον και αυτό-υποβιβάζεται σε γραφειοκρατικού τύπου διεκπεραιωτή των αιτήσεων των δημοτών.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει δεκτό ένα επιχείρημα υπέρ της έγκρισης της άδειας, αν εξηγούσε κάποιος γιατί και με ποιο τροπο συμφέρει τον τόπο μια ακόμα άδεια.Θα πρέπει λοιπόν να παίξει τον ρόλο του σωστά ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος με επιχειρήματα σύμφωνα με αυτό που νομίζει ότι συμφέρει τον τόπο, κι αν θέλει ο ΕΟΤ μετά ας δώσει άδεια. Η ευθύνη θα είναι του ΕΟΤ κι όχι του Δημοτικού Συμβουλίου. Αλίμονο αν ο κάθε Δ. Σύμβουλος σκέφτεται με κριτήριο, όχι το καλο του τόπου, αλλα το ποιο άλλο όργανο μπορει να παρακάμψει την απόφαση του. Ίσα ίσα που με αρνητική απόφαση του Δ.Σ. ασκείται πίεση και στους υπόλοιπους φορείς να σεβαστούν την απόφαση που λήφθηκε.
Όλα αυτά δυστυχώς αποκαλύπτουν και το πρόβλημα νοοτροπίας που συνεχίζει να υπάρχει στο Δημο αλλά και την ανικανότητα να υπερασπιστεί το Δ.Σ. το μόνο πράγμα που χρίζει υπεράσπισης – το κοινο συμφέρον του τόπου και της κοινωνίας. Και το λέμε αυτο όχι μόνο λόγω της στάσης που επικρατεί στο Δ.Σ. αλλα κυρίως λόγω του οτι ενω τα σημαντικά προβλήματα του νησιού δεν έχουν συζητηθεί καθόλου, βιαζόμαστε να δώσουμε νέες άδειες σε μια δραστηριότητα που ήδη προκαλεί πολλά προβλήματα στο νησί.
  (Ολόκληρο τό reportage ΕΔΩ)

Ήρθε η ανάπτυξη και έφερε πληρωμένα συμβόλαια...

 ...τρομοκρατίας για τον ιό Ebola

Λένε ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή και σε γενικές γραμμές συμφωνώ, πόσο μάλλον από τα πολλά και διάφορα που έχει τύχει να δω εντός, εκτός κι επί τα αυτά της Πολιτικής. Κάπου όμως υπάρχει ένα όριο και φαίνεται ότι κάποιοι αυτές τις μέρες το ξεπερνούν.

Αποτελεί μη υπερασπίσιμη επαγγελματική επιλογή το να εργάζεται κανείς συνειδητά υπέρ της δημιουργίας ενός επικοινωνιακού κλίματος τρομοκρατίας για τον ιό Ebola κατά παραγγελία φαρμακευτικής εταιρείας. Ως εργασία δεν ορίζεται μόνο η παραγωγή σχετικού υλικού αλλά και η φιλοξενία/αναπαραγωγή του.

Η Αθήνα είναι μικρό χωριό και η «μπίζνα» που πάει να ανοίξει ίσως αποδειχθεί μεγάλη, κυρίως γιατί κάποιοι προσδοκούν διάφορα κι από κρατικούς φορείς. Ελπίζω και εύχομαι να μείνουν με την όρεξη. Τα ραντάρ τους έχουν πιάσει.
parapolitiki.com