Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Η έρευνα μιας ΜΚΟ «γκρεμίζει» τον γίγαντα της Volkswagen

Το ασύλληπτων διαστάσεων σκάνδαλο της Volkswagen, η οποία εξαπατούσε τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές στις μετρήσεις ρύπων των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων της, ήρθε στο φως στις ΗΠΑ. Την αποκάλυψη έκανε η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Δ. Βιρτζίνια, η οποία, όπως ανέφερε στην Deutsche Welle, «έκανε απλώς τη δουλειά της». Εν τω μεταξύ, είχαν προηγηθεί η πρωταρχική έρευνα στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, η αρωγή και η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό μη κυβερνητικό οργανισμό «Διεθνές Συμβούλιο Καθαρών Μεταφορών» (ICCT). Το Συμβούλιο ιδρύθηκε το 2001 με το σκεπτικό ότι οι εκπομπές ρύπων, αν και συνιστούν παγκόσμιο πρόβλημα, αντιμετωπίζονται σε τοπικό επίπεδο μόνον. Η δε χρηματοδότησή του προέρχεται από διάφορα γενναιόδωρα ιδρύματα, όπως ο οργανισμός ClimateWorks Foundation, αλλά και ιδιώτες, όπως ένας από τους ιδρυτές της Hewlett-Packard. Tην τελευταία δεκαετία, πέραν των ανεξάρτητων ερευνών του για τις εκπομπές ρύπων, έχει διεξαγάγει ελέγχους οχημάτων και έχει ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους κανονισμούς στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Απαρχή Η ιστορία άρχισε ως εξής: Ο εν λόγω μη κυβερνητικός οργανισμός με γραφεία σε Γερμανία (Βερολίνο) και ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Σαν Φρανσίσκο) είχε ξεκινήσει πριν από λίγα χρόνια να ασχολείται με τη σύγκριση των εκπομπών ρύπων από τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην Ευρώπη, όπως αυτές οι εκπομπές καταγράφονταν στους επίσημους κρατικούς ελέγχους, και με τις εκπομπές ρύπων, όπως καταγράφονταν στον αυτοκινητόδρομο, αναφέρει η «The Globe and Mail». Το Συμβούλιο είχε σκεφθεί ότι χρειάζονται έρευνες και στις ΗΠΑ. «Μία από τις υποθέσεις που κάναμε, ήταν ότι στη συγκεκριμένη χώρα ήταν πολύ αυστηρότερες οι προδιαγραφές από ό,τι στην Ευρώπη, οπότε και οι πραγματικές εκπομπές θα ήταν πολύ χαμηλότερες» αναφέρει ο Ανούπ Μπαντιβάντεκαρ, διευθυντής του προγράμματος επιβατικών οχημάτων στο Διεθνές Συμβούλιο.
Στους ελέγχους του 2014 τέθηκαν στο μικροσκόπιό του ένα Jetta και ένα Passat της Volkswagen και μία BMW X5. Η διεξαγωγή των συγκριτικών...

Ορκίστηκε η νέα οκτακομματική Βουλή...

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 η ορκωμοσία των 300 βουλευτών των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία από 75, η Χρυσή Αυγή από 18. Με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έχουν εκλεγεί 17 βουλευτές, με το ΚΚΕ 15, με το ΠΟΤΑΜΙ 11, με τους ΑΝ.ΕΛΛ. 10 και με την Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές. Το γυναικείο φύλο υποεκπροσωπείται ακόμη μία φορά, καθώς μόλις 59 είναι οι γυναίκες που εξελέγησαν, 10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι περισσότερες είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (32) και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 11. Στη διάρκεια της ορκωμοσίας, στο προεδρείο βρισκόταν ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης ως Δ' αντιπρόεδρος. Αυτό συνέβη διότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπρόεδρου (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη ΛΑ.Ε.). Οι προγραμματικές δηλώσεις πρόκειται να γίνουν τη Δευτέρα και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Χωροταξική αναδιάταξη λόγω της εισόδου Λεβέντη 
Υπάρχει μια μικρή αλλαγή στη χωροταξική διάταξη των κομμάτων της Βουλής, λόγω της εισόδου της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Σύμφωνα με τον Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θα παραμείνουν στις θέσεις τους, το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΑΝ.ΕΛΛ.

Η εκλογή προέδρου της Βουλής
Για την Κυριακή στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Το αξίωμα διεκδικεί ο Νίκος Βούτσης, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  efsyn.gr