Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Η συγκλονιστική ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο...

...εκ μέρους των οικογενειών των 57 θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών.

Ολόκληρη η ομιλία της:
«Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα. Απευθύνομαι σε όλες τις μητέρες και τους γονείς  του κόσμου. Πιθανότατα αρκετοί γνωρίζετε για τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, αυτό που συνέβη όμως σε εμάς είναι μια αληθινή τραγωδία όπου δυστυχώς δεν είμαστε θεατές μιας παράστασης, αλλά τη ζoύμε πραγματικά.
Έρχομαι στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα είναι μέρος της ιστορίας της Ευρώπης. Η Ευρώπη πήρε το όνομά της από  τον Ελληνικό μύθο και πολλά  ιδανικά και  αρχές γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική φιλοσοφία.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, οι πολίτες και  τα κράτη της Ευρώπης συνδέονται με πολιτισμικές καταβολές και είναι ευθύνη όλων των ευρωπαϊκών κρατών να βοηθούν το ένα το άλλο στην απόδοση δικαιοσύνης και να λειτουργούν μέσα σε ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο όπου η τήρηση των κανόνων  από όλους ,είναι ιερή. Ηρθαμε για να μιλήσουμε για την αξία της ζωής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας του λόγου καθώς και το δικαίωμα της ασφαλούς  μετακίνησής, δηλαδή όλα  αυτά που έχουν πληγεί στη χώρα μου.

Αυτά  που θα ακουστούν μπορεί να σας φανούν απίστευτα  αλλά είναι πραγματικά. Πως θα μπορούσε να είναι άλλωστε διαφορετικά, όταν εμείς είμαστε ΠΙΑ η φωνή των νεκρών μας!

Αυτή τη στιγμή ακούτε τη φωνή της κόρης μου και των υπολοίπων 56 θυμάτων αυτής της τραγωδίας.

Στην περιοχή των Τεμπών, πριν από  ένα χρόνο, συνέβη ένα τρομερό  σιδηροδρομικό δυστύχημα . Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα μεγάλο  δυστύχημα αλλά ένα μεγάλο κρατικό  έγκλημα.
Ένα αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα...