Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr | 31 Μαρ. 2016
1. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσαν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες. Στο μεταξύ, η ΝΔ - αλλά όχι στο σύνολο της -  επιμένει στο αίτημα της για εκλογές, όπως άλλωστε διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη. Την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηλιτεύει η κυβέρνηση βλέποντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «επιθυμία της διαπλοκής».
2. Με «κλειδωμένο» πλέον το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ έως το 2018 και με δύο σενάρια στο τραπέζι για το επώδυνο deal με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αποδεκτή έχει γίνει η πρόταση της κυβέρνησης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις από το ΔΝΤ. Στο μεταξύ, συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group (ΕWG), ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Μετά από τρία χρόνια θυσιών και σκληρής λιτότητας η Κύπρος εξήλθε και τυπικά σήμερα από το μνημόνιο.
3. Ένα φλερτ χωρίς... πάθος και το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης οδήγησαν τα βήματα της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο σημερινό ραντεβού «ανασύνταξης» της κεντροαριστεράς. Εσωτερικό πολιτικό ζήτημα προκαλεί ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ η «υπόθεση Βενιζέλου» και η κόντρα του πρώην προέδρου του κόμματος με τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Δημήτρη Τσιρώνη για τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Βγενόπουλου.
4. Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε πως από τον Μάιο του 2008, ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφερόταν πως το δημόσιο χρέος - κάθε μορφής - ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ. «Τον παρακαλέσαμε να μη το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι τον «παρακάλεσαν».
5. Ένα διατροφικό σκάνδαλο τεράστιου μεγέθους βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Interpol και η Europol, κατάσχεσαν και κατέστρεψαν περισσότερους από 10 χιλιάδες τόνους ακατάλληλων τροφίμων και ένα εκατομμύριο λίτρα αλκοόλ, ευτυχώς, πριν καταλήξουν στο τραπέζι μας. Τι βρέθηκε στην Ελλάδα...
6. Τελικά ο Γιαν Φαμπρ ήρθε να επιβάλλει μέσω του Ελληνικού Φεστιβάλ την κουλτούρα του Βελγίου και να προωθήσει το καλλιτεχνικό του έργο; Θα δούμε ένα Φεστιβάλ Φαμπρ ή ένα φεστιβάλ  βελγικό;  Και αφού έγινε διεθνές  τελικά το φεστιβάλ, πως εκπροσωπούνται οι άλλες χώρες σε ένα φεστιβάλ - αφιέρωμα στο Βέλγιο; Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται και μιλούν στο tvxs.gr.
7. Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, αναμένεται να αναχωρήσουν από την Ελλάδα με προορισμό την Τουρκία περίπου 500 μετανάστες. Συνολικά 51.393 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα στις 8.00 το πρωί σε όλη την ελληνική επικράτεια. Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 11:00, διαδικασία αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά, μετά τα χθεσινά επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών και προσφύγων, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά οκτώ άτομα. Μετά το χθεσινό περιστατικό ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης προειδοποίησε: Δώστε προτεραιότητα στο λιμάνι, πριν να είναι αργά.
8. Με νέο βίντεο το Ισλαμικό Κράτος απειλεί με χτυπήματα τη Γερμανία. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους προτρέπουν Γερμανούς Ισλαμιστές να επιτεθούν στην καγκελαρία και στο αεροδρόμιο Κολωνίας-Βόννης κατά το πρότυπο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ, ο  τζιχαντιστής του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που συνελήφθη πριν δύο εβδομάδες στο Βέλγιο, δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα τον εκδώσει στη Γαλλία.
9. Η «σιδηρά κυρία» της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ δεν θα σχεδιάσει ξανά. Μία από της πιο διάσημες κι εμπνευσμένες αρχιτεκτόνισσες του κόσμου έφυγε σήμερα στα 65 της χρόνια αιφνιδίως, από ανακοπή καρδιάς. Πρόλαβε να αφήσει πίσω της μερικά από τα αρχιτεκτονικά θαύματα των ημερών μας.
10. Η καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι νέες ταινίες να πραγματοποιούν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες. Ξεχωρίζει το φιλμ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» του Σίρο Γκέρα - Υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης αξιόλογες επιλογές αποτελούν, «Η Κιβωτός των Ανθρώπων» (Francofonia - 2015) του σπουδαίου Ρώσου σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Σοκούροφ, το «Μάθημα» - υποψίο για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - και το ανατρεπτικό «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου. Προετείνει ο Γιώργος Ρούσσος.
* Σκίτσο του Αρκά

Έφυγε από τη ζωή η «σιδηρά κυρία» της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ. Η κορυφαία

tvxs.gr | 31 Μαρ. 2016
Η «σιδηρά κυρία» της αρχιτεκτονικής Ζάχα Χαντίντ δεν θα σχεδιάσει ξανά. Μία από της πιο διάσημες κι εμπνευσμένες αρχιτεκτόνισσες του κόσμου έφυγε σήμερα στα 65 της χρόνια αιφνιδίως, από ανακοπή καρδιάς. Πρόλαβε να αφήσει πίσω της μερικά από τα αρχιτεκτονικά θαύματα των ημερών μας.

Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στο Ιράκ. Σπούδασε μαθηματικά στο αμερικανικό κολέγιο της Βηρυτού και αρχιτεκτονική στο Λονδίνο.

Αρχικά συνεργάστηκε με τους καθηγητές αρχιτεκτονικής Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό Ρεμ Κουλχάας στο Γραφείο Μητροπολιτικής Αρχιτεκτονικής. Το 1980 άνοιξε το δικό της γραφείο αρχιτεκτονικής αλλά και τα φτερά της για να δημιουργήσει μερικά από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.
Υπήρξε γνωστή για τα πρωτοποριακά της έργα τέχνης, τα οποία μπορεί κανείς να συναντήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Υπήρξε μάλιστα η πρώτη γυναίκα που αναγνωρίστηκε με το βραβείο Pritzker -τη σημαντικότερη αρχιτεκτονική διάκριση - για την δημιουργία του μοντέρνου κέντρου πολιτισμού Χεϊντάρ Αλίγιεβ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Τα πρωταρχικά έργα και τα τοπογραφικά της Χαντίντ, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αποδεικνύουν την έντονη και ισχυρή σχέση της κίνησης και της ενέργειας με την κτηριογλυπτική. Η κίνηση είναι μια ελεγχόμενη έκρηξη που ασχολείται με τη σύνθεση διαδρομών που διασταυρώνονται και όγκους που γίνονται δυναμικές μορφές και όχι στατικές.
Το στυλ της αρχιτεκτονικής της θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να το προσδιορίσουμε με πέντε λέξεις: Οργανική, Φυσική, Καινοτόμα, Μοντέρνα - Φουτουριστική, Ρευστή.
Ανάμεσα στα έργα της είναι το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Σινσινάτι, το κεντρικό κτίριο του εργοστασίου της BMW, το Olympics Aquatics Center στο Λονδίνο.

Διάσημος και ο καναπές Μοραινε (2000), η Crystall Chair (2005) και ο πολυέλαιος Vortexx (2005).

Δείτε χαρακτηριστικά έργα της:...

Προβόπουλος: Το 2008 κρύψαμε έκθεση του ΔΝΤ που έδειχνε το χρέος στο 800%

20:21 | 31 Μαρ. 2016
tvxs.gr Η Αποκάλυψη
Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε πως από τον Μάιο του 2008, ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφερόταν πως το δημόσιο χρέος - κάθε μορφής - ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ.
«Τον παρακαλέσαμε να μη το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι τον «παρακάλεσαν». «Αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν», τόνισε.
Σχετικά με το χρέος 800% του ΑΕΠ σημειώνεται πως σε αυτό συνυπολογιζόταν και αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, τονίζοντας πως ήταν «τελείως λάθος».
Περιγράφοντας την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για ένα «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει», ενώ αναφερόμενος στο πως φτάσαμε στην κρίση τόνισε πως «πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη». «Αν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές  αλλαγές η Ελλάδα θα είχε βγει από την ύφεση σε διάστημα 2-3 ετών και με πολύ μικρότερες απώλειες για το ΑΠΕ», υποστήριξε.

Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ... είμαι εγώ

TVXS Ρεπορτάζ | 31 Μαρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:45 | 31 Μαρ. 2016
Εσωτερικό πολιτικό ζήτημα προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η «υπόθεση Βενιζέλου» και η κόντρα του πρώην προέδρου του κόμματος με τον Νίκο Σηφουνάκη και τον Δημήτρη Τσιρώνη για τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Βγενόπουλου.
Το θέμα έφθασε σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να περνά στην αντεπίθεση και να διαμηνύει ότι «αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το σύνολο του ΠΑΣΟΚ» - ένα μήνυμα, που φαίνεται να απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση όσο, και κυρίως, στην Φώφη Γεννηματά.
«Θέλουν να προκαλέσουν πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ»
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά υποστήριξε, ουσιαστικά, πως ο Νίκος Σηφουνάκης του καταλογίζει σχέσεις με τον Ανδρέα Βγενόπουλο επειδή θέλει να δημιουργήσει «πολιτικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ» και ότι ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος υιοθετεί τις εν λόγω καταγγελίες για να δημιουργήσει ζητήματα που «θα επιτρέψουν σε ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση». Για να τονίσει στο σημείο αυτό – απευθυνόμενος προφανώς και στην ηγεσία του κόμματός του – ότι «αυτό δεν θα γίνει ποτέ, γιατί αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το σύνολο του ΠΑΣΟΚ»
Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης και Δημήτρης Τσιρώνης, με τις επιστολές τους προς την Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατήγγειλαν περίεργη ασυλία στις δραστηριότητες του Ανδρέα Βγενόπουλου – καταγγελίες, τις οποίες έθεσε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανέττα Καββαδία.
Ο κ. Σηφουνάκης υποστήριξε επίσης ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει σχέσεις με τον επιχειρηματία, ενώ τον θόρυβο επέτειναν και οι καταγγελίες για ευνοϊκή δανειοδότηση του επιχειρηματία από τη Marfin Bank στην διοίκηση της οποίας φέρεται να βρίσκεται συγγενικό πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι απαντήσεις Βενιζέλου στη Βουλή
Απαντώντας σήμερα στην επιτροπή της Βουλής,  πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως όταν ιδρύθηκε η Εγνατία Τράπεζα, που μετά συγχωνεύθηκε με τη Marfin, μετείχε ένας ξάδελφος της γυναίκας του, ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, ο οποίος πολιτικά στηρίζει τη Ν.Δ. Πρόσθεσε ακομη ότι έχει συναντήσει δύο φορές, και τις δύο δημόσια, τον επιχειρηματία Βγενόπουλο, ενώ αναφερόμενος στις καταγγελίες Σηφουνάκη είπε:  «Ο κ. Σηφουνάκης θέλει να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ».
Ανάλογα κίνητρα απέδωσε και στον Πάνο Καμμένο, που αναφέρθηκε στις εν λόγω καταγγελίες κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή, λέγοντας: «Αντιδικεί μαζί μου για να δημιουργήσει πολιτικά προβλήματα που θα επιτρέψουν σε ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ, γιατί αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το σύνολο του ΠΑΣΟΚ».
Συνάντηση Φώφης – Τσιρώνη
Το «σήριαλ Βενιζέλου» ήρθε να συμπληρώσει και σημερινό πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών, με τίτλο «Φώφη αδειάζει Βενιζέλο». Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε στο γραφείο της με τον Δημήτρη Τσιρώνη, ενώ στενός της συνεργάτης είδε -για λογαριασμό της- τον Νίκο Σηφουνάκη.
Επίσημη απάντηση από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε, αλλά ο εκπρόσωπος
Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, ανέβασε στο facebook το εξής post: «Η θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή ήταν ξεκάθαρη. Κανένα κακόβουλο πρωτοσέλιδο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να την θολώσει».

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ


Πέθανε σε ηλικία 65 ετών η πρωτοπόρος αρχιτέκτονας Ζάχα Ζαντίντ, μετά από καρδιακή προσβολή ενώ νοσηλευόταν με βρογχίτιδα σε νοσοκομείο του Μαϊάμι.
Η διάσημη αρχιτέκτονας είχε σχεδιάσει δεκάδες κτίρια σε όλο τον κόσμο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων.
Η Ζάχα Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη και πήρε πτυχίο Μαθηματικών από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν κινηθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αρχιτεκτονικής Ένωσης Λονδίνου.
Υπήρξε η πιο επαναστατική δύναμη του αρχιτεκτονικού ρεύματος του Λονδίνου παρά το ότι για χρόνια πάλευε για την ανάθεση έργων στη χώρα.
Μετά από την αποφοίτησή της συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες δασκάλους της, τον Έλληνα Ηλία Ζέγγελη και τον Ολλανδό μαθητή του Ρεμ Κούλχαας στο Γραφείο για τη Μητροπολιτική Αρχιτεκτονική (OMA - Office for Metropolitan Architecture), όπου έγινε συνέταιρος το 1977.
Το 1980 άνοιξε στο Λονδίνο το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 δίδαξε επίσης στην Αρχιτεκτονική Ένωση του Λονδίνου. Το 2002 η Χαντίντ κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό σχεδίου για να σχεδιάσει το νέο γενικό σχέδιο πόλης της Σιγκαπούρης. Το 2004 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Βραβείο Πρίτσκερ.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας της «Η Ζάχα ήταν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο», ενώ ο αρχιτέκτονας Γκράχαμ Μόρισον δήλωσε: « Ηταν τόσο σπάνια που δεν υπάρχει καμία άλλη σαν κι αυτή.  Δεν χωρούσε πουθενά κι αυτό το λέω με την καλή έννοια. Είχε τον δικό της κόσμο και ήταν μοναδική».

από kathimerini.gr