Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                      από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (28.06.16)

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:15 | 28 Ιουν. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Η επόμενη μέρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρώπης και οι αλυσιδωτές συνέπειες που πυροδοτεί το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης των 27 ηγετών της Ευρωπης σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη, στην πρώτη μετά το Brexit Σύνοδο Κορυφής. Οι «27» δείχνουν αποφασισμένοι να εμφανιστούν ενωμένοι ενώπιον του Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας άμεση έναρξη των επίσημων διαδικασιών για το Brexit. χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, ο οποίος είπε «είμαστε έτοιμοι για το διαζύγιο με τη Βρετανία ακόμη και σήμερα».
2. Είχε προηγηθεί μία επεισοδιακή συζήτηση για το Brexit στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το πρωί. ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλον Γιούνκερ υποδέχτηκε τον Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτη του UKIP και πρωταγωνιστή της εκστρατείας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, με ένα φιλί. Το καλό κλίμα δεν κράτησε ωστόσο για πολύ, καθώς μετά την ομιλία του ο Γιούνκερ, όταν εκείνος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του UKIP τους ρώτησε: «Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;». Από την πλευρά του ο Φάρατζ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, εκτίμησε πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας και θα αποχωρήσουν από την ΕΕ. Μετά τη συζήτηση, με 395 ψήφους υπέρ, 200 κατά και 71 αποχές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο καλείται η Μεγάλη Βρετανία να υποβάλει επισήμως την αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε προτού γίνει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ευρωομάδα της Αριστεράς, το καταψήφισαν.
3. Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν έχασε την εμπιστοσύνη του 80% της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, καθώς 176 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του, ενώ μόλις 44 υπέρ του.
4. «Η Αθήνα νιώθει να επιβεβαιώνεται», γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ, υπενθυμίζοντας τις προειδοποιήσεις και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της Ευρώπης. Διαβάστε τι γράφει.
5. Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε την Τρίτη η Μαρινόπουλος. Ωστόσο, η συζήτηση του αιτήματος, που επρόκειτο να γίνει σήμερα, αναβλήθηκε μετά από αντιδράσεις πιστωτών που ζητούσαν την απόρριψη της αίτησης.
6. Διαψεύδει η Άγκυρα ότι ζήτησε συγγνώμη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σύμφωνα με προεδρική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Ανατολή.
7. Η Αττική δέχτηκε... «επίθεση»: Σφοδρή, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι άρχισε να πέφτει στην Αττική, μαζί με χαλάζι, λίγο μετά τις 7:30 μ.μ., από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Γέρακα...
8. Την έντονη αντίδραση της οικογένειας Φύσσα προκάλεσε η νέα χυδαία προσπάθεια του Θάνου Τζήμερου να κερδίσει ένα λεπτό δημοσιότητας, μη διστάζοντας να εξισώσει τον δολοφονημένο αντιφασίστα μουσικό Παύλο Φύσσα με τον χρυσαυγίτη δολοφόνο του Γιώργο Ρουπακιά. «Ο εξευτελισμός συντελείται ενίοτε και υπό τον μανδύα της ελευθερίας του λόγου», ήταν το σχόλιο της οικογένειας του Φύσσα.
9. Αστυνομική βία σε βάρος ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που κρατούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια Λέσβου καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.
10.  Mε γευσιγνωσία από παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις και καινοτόμες γαστρονομικές ιδέες, ξεκίνησε χθες το διήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Στέλιος Κούλογλου στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες για την προβολή των ελληνικών προϊόντων και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «A discovery network», το «A Greek gastronomy guide» και τη Γκαλερί «Θεώρημα».
* Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου (John Antono)

O Τσίπρας στο Jurassic Park της (μετά Brexit) Ευρώπης

Tvxs Ανάλυση Τελευταία ανανέωση 19:20 | 28 Ιουν. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
H Μέρκελ προβάρει (ανεπιτυχώς) κοστούμι μετριοπαθούς ηγέτη της Ευρώπης, ο Γιούνκερ κάνει πόλεμο – «όταν λέμε έξω, εννοούμε έξω» - κι ο Ολάντ με τον Ρέντσι κυνηγούν την ουρά της ιστορίας και της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας.

Και μέσα σ’ αυτό το ευρωπαϊκό Jurassic Park ο Αλέξης Τσίπρας καλείται σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών να βρει εκείνα τα νήματα που θα κρατήσουν το ελληνικό ζήτημα ζωντανό στη μετά Brexit εποχή.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές και οι δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης της Ελλάδας είναι ακόμη λιγότερες. Το ραντεβού με τον Σουλτς, η συμμετοχή – σε θέση παρατηρητή – στην προπαρασκευαστική σύνοδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών και η συμμαχία με Ολάντ και Ρέντσι μοιάζουν μονόδρομος.

Μια συμμαχία against all odds
Η Αθήνα, μέσα στο υπαρξιακό συνονθύλευμα της Ευρώπης, δεν μπορεί να ποντάρει πουθενά αλλού παρά μόνον σε μια αναβίωση του… παλιού, «καλού» γαλλογερμανικού άξονα, σε μια μετατόπιση της σοσιαλδημοκρατίας προς τα αριστερά και σ’ ένα new deal επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης – εκείνες της αλληλεγγύης, του κράτους πρόνοιας και της ευημερίας των λαών.
Είναι όμως μια συμμαχία against all odds. Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει μείνει προ πολλού κουτσός, η σοσιαλδημοκρατία χάθηκε κάπου ανάμεσα στον Τρίτο Δρόμο του Μπλερ και τα εκσυγχρονιστικά πειράματα της νομισματικής φούσκας, κι ο Ολάντ απλώς μετρά τον χρόνο έως την πτώση. Ο δε Ρέντσι θυμήθηκε τον Κέινς λίγο αργά – όταν το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο εξαντλήθηκε μαζί με την κεφαλαιακή επάρκεια των ιταλικών τραπεζών, που τρέμουν μπροστά στη θύελλα του Σίτι και της στερλίνας.
«Μικρότερη η υπομονή για την Ελλάδα»
Και η μόνη εναλλακτική που προβάλλεται είναι το 20ετές όραμα του Σόιμπλε: Η Ευρώπη των χαλαρών δεσμών και των πολλών ταχυτήτων. Με έναν ισχυρό πυρήνα βορείων και πλουσίων και μια περιφέρεια περιθωριακών κι αδύναμων τροχών, που θα κατευνάσει τους φόβους των ευρωσκεπτικιστών και θα συνεχίσει να θρέφει τα γερμανικά πλεονάσματα.
Όλα τούτα είναι απολύτως ευκρινή στην ελληνική κυβέρνηση, εξ ου και το Brexit ανησυχεί βαθιά – σ’ ένα μεγάλο τμήμα του τουλάχιστον – το Μαξίμου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ο πρώτος που δήλωσε δημοσίως τον προβληματισμό του, οι θεσμοί έσπευσαν χθες – δια του γνωστού «ανώνυμου» ευρωπαίου αξιωματούχου – να διαμηνύσουν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και πως μετά το βρετανικό δημοψήφισμα «η υπομονή θα είναι μικρότερη για την Ελλάδα», ενώ κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν εύγλωττα ότι το ελληνικό ζήτημα εκτοπίζεται πλέον από τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής ατζέντας.
Κατά τις ίδιες πηγές, αυτός ο «εκτοπισμός» σημαίνει ντε φάκτο πως και το θέμα της μείωσης τους χρέους κινδυνεύει να πάει πίσω, καθώς πολύ δύσκολα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αποτολμήσουν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους νέες ελαφρύνσεις για τηνΑθήνα.
Οι… ρομαντικοί του Brexit
Κόντρα σ’ αυτούς τους προβληματισμούς υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και η, μειοψηφική μεν, αισιόδοξη δε προσέγγιση. Που λέει ότι η βρετανική έξοδος θα οδηγήσει την Ευρώπη σε εκ βάθρων αναθεώρηση αξιών και πολιτικών και σε χαλάρωση του κλοιού της λιτότητας.
Είναι μια προσέγγιση μάλλον αρκούντως ρομαντική . Της οποίας διαφεύγει μια ουσιώδης παράμετρος της βρετανικής ψήφου υπέρ του leave: Το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν ψήφισαν μόνον κόντρα στην ευρωκρατία των Βρυξελλών και τους μετανάστες «που τους παίρνουν τις δουλειές». Ψήφισαν και κόντρα «στα 350 εκατομμύρια στερλίνες που έστελνε κάθε εβδομάδα το Λονδίνο στις Βρυξέλλες» - κοινώς, κόντρα στις θεμελιώδεις αρχές της συνοχής και αλληλεγγύης που «τους παίρνουν τα λεφτά».
Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε να το κάνει ακόμη πιο καθαρό χθες. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε, «δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με περισσότερη διάχυση των κινδύνων», δηλαδή με μεγαλύτερη ανάληψη των βαρών των αδυνάμων.
Εάν ο Σουλτς, ο Ολάντ, ο Ρέντσι - και ο Αλέξης Τσίπρας στον βαθμό του εφικτού - καταφέρουν να τον διαψεύσουν, θα πρόκειται για σεισμό ισομεγέθη του Brexit…

Τώρα, ποιος θα πατήσει το «κουμπί» της εξόδου από την Ε.Ε.;

GUY FAULCONBRIDGE / REUTERS
Να φύγει κανείς ή να μη φύγει; Αυτό είναι το ερώτημα, ακόμη. Μετά το ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα, δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη ότι το αποκαλούμενο Brexit θα συμβεί σύντομα. Μπορεί να μη συμβεί και ποτέ. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τελεί υπό παραίτηση, έχει δηλώσει ότι δεν θα ενεργοποιήσει επίσημα το διαζύγιο με την Ε.Ε. με το επιχείρημα ότι πρέπει να το κάνει ο διάδοχός του. Επειδή το δημοψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό, ορισμένοι πολιτικοί προτείνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει επίσημη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προτού ενεργοποιηθεί η διαδικασία αποχώρησης. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες το αίτημα για επανάληψη του δημοψηφίσματος έχει κερδίσει την υποστήριξη περισσοτέρων από τρία εκατομμυρίων Βρετανών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη απειλή προς την ευρωπαϊκή ενότητα από το τέλος του πολέμου, δεν έχουν κοινή στάση για το πόσο γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας. Το Παρίσι βιάζεται, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος απευθύνει έκκληση για υπομονή. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι θέλει να «αρχίσουν αμέσως». Η πλειονότητα των Βρετανών πολιτικών συμφωνεί πως μια τόσο αποφασιστική νίκη της πλευράς που υποστήριζε την έξοδο με 52%-48% σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει διαζύγιο με την Ε.Ε. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν χαστούκι προς τη δημοκρατία. «Η θέληση του βρετανικού λαού αποτελεί οδηγία που πρέπει να εφαρμοστεί», είχε πει ο κ. Κάμερον κατά τη διάρκεια του λόγου παραίτησής του. Παρ’ όλα αυτά το γεγονός ότι στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης twitter κυριαρχεί η λέξη #regrexit (συνδυασμός των λέξεων regret και exit που σημαίνουν «μετανιώνω» και «έξοδος») σχετικά με το αν θα μπορούσε η Βρετανία να αναθεωρήσει την άποψή της, είναι ενδεικτικό της δυσπιστίας που έχει καταλάβει την ήπειρο μετά το δημοψήφισμα που οδήγησε σε οικονομική και πολιτική καταστροφή.
Η στερλίνα έχει υποτιμηθεί σημαντικά και τα δύο βασικά πολιτικά κόμματα της Βρετανίας είναι διαλυμένα. Ο Κάμερον είναι ένας ηγέτης που δεν διαθέτει πλέον ισχύ και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηγετικά στελέχη αποπειράθηκαν την Κυριακή να ανατρέψουν τον ηγέτη των Εργατικών. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ενωση περιγράφονται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Πριν από το δημοψήφισμα ο Κάμερον είχε δηλώσει ότι θα το ενεργοποιούσε αμέσως αν ψήφιζε η Βρετανία την έξοδο από την Ε.Ε. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι είναι ανάγκη η Βρετανία να αρχίσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης, πιθανότατα στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής. Ομως και αξιωματούχοι από το στρατόπεδο όσων υποστήριξαν την έξοδο από την Ε.Ε., περιλαμβανομένου του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, αρχίζουν να κωλυσιεργούν. Υποστηρίζουν ότι θέλουν να διαπραγματευθούν τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά την αποχώρησή της προτού ενεργοποιήσουν επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τα ακανθώδη ζητήματα που υπάρχουν. Για παράδειγμα, είναι απίθανο η Ε.Ε. να παραχωρήσει στη Βρετανία πρόσβαση στην κοινή αγορά χωρίς να αποδεχθεί το Λονδίνο την αρχή της μετακίνησης των Ευρωπαίων εργαζομένων. Ομως, το μεγαλύτερο ζήτημα όσων ψήφισαν την αποχώρηση της Βρετανίας ήταν να τεθούν όρια στη μετανάστευση, κάτι που είχαν υποσχεθεί οι ηγέτες της εκστρατείας υπέρ της εξόδου. Ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λαμί είχε δηλώσει ότι το Κοινοβούλιο διαθέτει την εξουσία να προκηρύξει δεύτερο δημοψήφισμα και απηύθυνε έκκληση να το κάνει. Αν και δεν υπάρχει προηγούμενο ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, στη Βουλή των Λόρδων έχει συζητηθεί πώς θα μπορούσε να γίνει η διαδικασία του Brexit. Σε έκθεση που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο, ο Ντέρικ Γουάιατ, ένας από τους νομικούς που είχαν εμπλακεί, είχε πει ότι αν και θα είναι δύσκολο από πολιτικής απόψεως, η νομοθεσία επιτρέπει την αλλαγή άποψης περί εξόδου ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
 
(από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ…

Οι πρώτες πληροφορίες μιλάνε για δεκάδες τραυματίες…

Πρόκειται για βομβιστή καμικάζι;

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ, το μεγαλύτερο της Τουρκίας, πριν από λίγο, σημειώθηκαν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, απανωτές εκρήξεις.

Οι…
πληροφορίες αυτήν την ώρα μιλάνε για πολλούς τραυματίες που μεταφέρονται στα νοσοκομεία…

Τσίπρας - Ρέντσι θέλουν συμμαχία των νοτίων χωρών της Ε.Ε. Νότιος άξονας


tvxs.gr 22:23 | 28 Ιουν. 2016
Η διαμόρφωση ενός «νοτίου άξονα», με τη συμμετοχή των χωρών Μεσογείου, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες στάθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης αναπτυξιακής πρότασης από τις χώρες του νότου, ιδέα την οποία φέρονται να στηρίζουν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Κατά τις ίδιες πηγές, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μεσογειακού πόλου, για να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη, μπορούν να ενταχθούν κι άλλες χώρες, όπως η Ισπανία.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η Σύνοδος των Ευρωπαίων Προοδευτικών ηγετών και αξιωματούχων, με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ευχαρίστησε τον έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και άλλους ομολόγους του, για τη στάση που τήρησαν στο βρετανικό δημοψήφισμα.
Liberation: O Φρανσουά Ολάντ παίζει το χαρτί του Νότου
Ο Ολάντ παίζει το χαρτί του ευρωπαικού Νότου προκειμένου να υπάρξει μια νέα ισορροπία στην Ευρώπη υπέρ του λεγόμενου «Club Med»,(το κλαμπ των χωρών της Μεσογείου), γράφει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation.
Η γαλλική εφημερίδα σημειώνει χαρακτηριστικά ότι...

Η φοβερή ατάκα του Κάμερον …τη στιγμή που χαιρετούσε τον Τσίπρα…



Ανεπανάληπτο. Ό,τι καλύτερο ακούσαμε σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Όταν ο Κάμερον βρέθηκε τετ α τετ με τον Τσίπρα και…
την στιγμή που αντάλλασσαν χειραψία, του είπε «δυστυχώς, εγώ, δεν τα κατέφερα!». Όπως τα’ ακούτε. Στο MEGA το μετέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής.

Εμ βέβαια, που να τα καταφέρει ο κρυόκωλος με την ξινισμένη μούρη. Τι είναι. Τσίπρας; Που, τα κατάφερε, μας κατάφερε και γενικώς, τα καταφέρνει, ο καταφερτζής!

Εύκολος ήταν ο άθλος του περασμένου καλοκαιριού (μέσα σε μια νύχτα το ΟΧΙ να γίνει ΝΑΙ);…

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                            από "ΤΑ ΝΕΑ"

Ξαφνικό χαλάζι στην Αττική-Σφοδρή κακοκαιρία. Κατακλυσμός

tvxs.gr 19:42 | 28 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:07 | 28 Ιουν. 2016
Η Αττική δέχεται... «επίθεση»: Σφοδρή, καταρρακτώδης βροχή και χαλάζι άρχισε να πέφτει στην Αττική, μαζί με χαλάζι, λίγο μετά τις 7:30 μ.μ., από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Γέρακα...
Η καταιγίδα ξεκίνησε από τα βόρεια και ανατολικά της Αττικής και έχει κατεβεί μέχρι το Φάληρο.
Με χαμηλές ταχύτητες γίνεται η κίνηση στους περισσότερους κεντρικούς δρόμους όπως στην Αττική Οδό, την εθνική στο ύψος της Μεταμόρφωσης και την Κηφισίας. 
Εκτός έχουν τεθεί πολλοί φωτεινοί σηματοδότες μεταξύ άλλων στην Πέτρου Ράλλη, την Κατεχάκη και την Μεσογείων.
Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονταν κυρίως στις περιοχές της Μαγνησίας και της Φθιώτιδας. Στην περιοχή της Αττικής η πρόγνωση ανέφερε πιθανότητα τοπικών καταιγίδων κυρίως στα βόρεια, αλλά δεν προέβλεπε χαλάζι.
Δείτε φωτογραφίες από το ξαφνικό χαλάζι στην Αθήνα:






Ολοκληρώθηκε η ανταρσία κατά του Κόρμπιν

Πέρασε η πρόταση μομφής κατά του ηγέτη των Εργατικών  
| (Rick Findler/PA via AP) UNITED KINGDOM OUT
Με συντριπτικά ποσοστά πέρασε από τους βουλευτές των Εργατικών η πρόταση μομφής κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν, στον απόηχο της κριτικής που ασκήθηκε στον ηγέτη του κόμματος για τη διαχείριση της καμπάνιας του Bremain πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.
Τα επίσημα αποτελέσματα κάνουν λόγο για 172 ψήφους υπέρ έναντι 40 κατά της πρότασης μομφής κάτι που σημαίνει ότι πάνω από το 80% των βουλευτών δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον Κόρμπιν καλώντας τον, ουσιαστικά να παραιτηθεί.
Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πάντως, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του.
Σε μια αντίστοιχη περίπτωση, πάντως, για το κόμμα των Συντηρητικών, η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε παραιτηθεί.
Την ίδια στιγμή οι Συντηρητικοί δεν δείχνουν να βιάζονται, καθώς, όπως μεταδίδουν βρετανικά ΜΜΕ, η διαδικασία διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επανέλαβε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Στον απόηχο του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες αλλαγές. Οι κίνδυνοι για την οικονομία και το επίπεδο ζωής μεγαλώνουν. Ο λαός είναι διχαμένος.
Η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση. Υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου, αλλά είναι αποφασισμένοι να κάνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν με ένα νέο γύρο περικοπών και αυξήσεων σε φόρους.
Οι Εργατικοί έχουν την υποχρέωση να ηγηθούν εκεί όπου η κυβέρνηση δεν μπορεί. Πρέπει να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει, να αντιταχθούμε στη λιτότητα και να χαράξουμε ένα μονοπάτι προς την έξοδο που θα προστατεύσει τις δουλειές και τα εισοδήματα.
Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μείνουμε ενωμένο. Από τη στιγμή που εκλέχθηκα ηγέτης των Εργατικών πριν από εννέα μήνες, έχουμε κερδίσει επανειλημμένως την κυβέρνηση στις επιθέσεις της.
Τον περασμένο μήνα οι Εργατικοί αναδείχθηκαν το μεγαλύτερο κόμμα στις τοπικές εκλογές. Στο δημοψήφισμα της Πέμπτης μια μικρή πλειοψηφία ψήφισε για έξοδο, αλλά τ α δύο τρίτα των υποστηρικτών των Εργατικών στήριξαν το κάλεσμά μας για την παραμονή.
Εκλέχθηκα δημοκρατικά για ένα νέο είδος πολιτικής με 60% από τα μέλη και τους υποστηρικτές των Εργατικών και δεν θα τους προδώσω με το να παραιτηθώ. Η σημερινή ψηφοφορία των βουλευτών δεν έχει καμία καταστατική νομιμότητα.
Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με ξεκάθαρο καταστατικό. Ο λαός χρειάζεται τα μέλη των Εργατικών, οι συνδικαλιστές και οι βουλευτές να ενωθούν πίσω από από την ηγεσία μου σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.

Απαράδεκτες πρακτικές πολλών ιδιωτικών σχολείων

ΟΙΕΛΕ 
  Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα για το ζήτημα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας 
| EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η εργοδοτική τρομοκρατία συνεχίζεται ακάθεκτη, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία. Δεκάδες καταγγελίες εκπαιδευτικών φτάνουν καθημερινά στα γραφεία της Ομοσπονδίας για εκβιαστικές μετατροπές συμβάσεων αορίστου σε ορισμένου χρόνου, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί (που αναγκάζονται να «παραιτηθούν», φυσικά όχι αυτοβούλως) να χάνουν την εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία για κάθε χρήση, να χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης (αφού η ορισμένου χρόνου σύμβαση απλώς λήγει) και της προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περίπτωση εκδικητικής εκδίωξης από το σχολείο.
Επίσης, τα οφέλη των ιδιοκτητών είναι σοβαρά, καθώς γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ από την καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης και χρησιμοποιούν τη μέθοδο της μετατροπής των συμβάσεων για την τρομοκράτηση των υπόλοιπων εκπαιδευτικών ενός σχολείου.
Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα για το ζήτημα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία ζητά να μπει φραγμός στην απαράδεκτη αυτή εργοδοτική πρακτική.
Σε επιστολή της στον Υπουργό Παιδείας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα υπό την απειλή της απόλυσης, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να δεχθούν τη μετατροπή της σύμβασής τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου. Η αυθαίρετη αυτή πρακτική προκαλεί σοβαρότατη βλάβη στους εκπαιδευτικούς και ευνοεί πολλαπλά τους σχολάρχες, διότι:
Η αλλαγή της σύμβασης μπορεί να γίνει μόνο με διακοπή της προηγούμενης αορίστου χρόνου, είτε με απόλυση (που δεν συμφέρει τον ιδιοκτήτη, λόγω καταβολής αποζημίωσης), είτε με παραίτηση. Επομένως, ο εκπαιδευτικός «παραιτείται» υπό πίεση, με αποτέλεσμα να μηδενίζεται επί της ουσίας η εκπαιδευτική του προϋπηρεσία!
Με τη νέα σύμβαση ορισμένου χρόνου ο εκπαιδευτικός χάνει το δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης, καθώς η σύμβασή του απλώς λήγει. Επίσης, από τη στιγμή που η σύμβασή του απλώς λήγει και δεν καταγγέλλεται, χάνει το δικαίωμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περίπτωση εκδικητικής εκδίωξης από το σχολείο.
Ο ιδιοκτήτης που μετατρέπει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών του σχολείου του από αορίστου σε ορισμένου χρόνου κερδίζει χιλιάδες ευρώ από την αποφυγή καταβολής αποζημίωσης την οποία θα υποχρεούνταν να αποδώσει σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης. Όπως προαναφέρθηκε, αποφεύγει την προσφυγή εκπαιδευτικού εναντίον του για εκδικητική απομάκρυνσή του από το σχολείο. Με τη λήξη της ορισμένου χρόνου σύμβασης παύει κάθε δυνατότητα οποιασδήποτε διεκδίκησης εκ μέρους του εργαζόμενου.
Η μετατροπή των συμβάσεων χρησιμοποιείται συχνά από τον σχολάρχη ως μέσο τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών του σχολείου, ώστε να «συμμορφωθούν» σε κάθε είδους εντολή του, ακόμη κι αν αυτή προκαλεί παραβίαση της νομιμότητας.
efsyn.gr

Τι 'χες Βόλφγκανγκ, τι 'χα πάντα...


 
Το διευθυντήριο της ΕΕ έβγαλε τη μάσκα του "διαλόγου" και της "ανάγκης αλλαγών" και εμφανίζεται πάλι αλαζονικό και αμετροεπές. Αλλά τίποτα πλέον δεν είναι σαν και χτες...

Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι Σκωτσέζοι είχαν το ολότελα δικό τους δημοψήφισμα: ψήφιζαν αν θα παρέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή εάν θα το άφηναν κολοβό και θα αρμένιζαν μόνοι τους.
Τότε, κανείς από αυτούς τους «παράγοντες» στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, που τώρα «σκέφτονται» ότι είναι λογικό να υπάρξει ανεξάρτητη Σκωτία που θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έκανε ούτε κατά διάνοια τέτοιες σκέψεις.
Το μόνο μέλημά τους ήταν να παραμείνει ενιαία η Βρετανία γιατί –όπως έλεγαν σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους- τυχόν ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας «θα άνοιγε την πόρτα στους μικροεθνικισμούς». Και έκαναν τα πάντα για να στηρίξουν τον Κάμερον που τότε ήταν «οξυδερκής πολιτικός» και είχε, όπως ισχυρίζονταν, «ευρωπαϊκό όραμα».
Τώρα ο Κάμερον είναι απλώς αποδιοπομπαίος τράγος και οι «μικροεθνικισμοί» που..  ξορκίζονταν βγαίνουν από την αποθήκη με τους σκελετούς καθώς,  όπως εκτιμά το διευθυντήριο της ΕΕ, μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμοι στις πολύ κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την Βρετανία για την  «επόμενη μέρα» που δεν θα έρθει πριν από δυο ή τρία χρόνια. Γιατί τόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ και δεν πρόκειται να γίνουν «σύντομα» ούτε θα είναι κάτι σαν… περίπατος επειδή έτσι θέλουν ο Σουλτς ή ο Γιούνκερ.
Τότε λοιπόν, ο γερμανικός Τύπος ενθουσιασμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Σκωτία διαπίστωνε ότι «Οι Σκωτσέζοι απέδειξαν ότι η πολιτική είναι υπόθεση όλων» και ότι «όταν οι πολίτες ερωτώνται διαψεύδουν αυτούς που υποστηρίζουν ότι έχει επικρατήσει η πολιτική κόπωση και ο λαϊκισμός».
Τώρα, που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δεν είναι αυτό που θα ήθελαν, όλα αυτά τα όμορφα λόγια, για τους πολίτες, την ενεργοποίησή τους, την συμμετοχή των απλών ανθρώπων στην πολιτική, ξεχάστηκαν αυτοστιγμεί. Και δίχως ίχνος αναστοχασμού επιστρέφουν στο διαχρονικό καταφύγιο των συντηρητικών: 
Τα δημοψηφίσματα είναι διχαστικά και νικητής βγαίνει πάντα ο λαϊκισμός.
Αντί δηλαδή στοιχειώδους αυτοκριτικής, αντί να δείξουν έστω και προσχηματικά ότι κάτι κατάλαβαν, όπως είχε υποσχεθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, έβγαλαν στο άψε σβήσε την μάσκα του καλού συζητητή, και πορεύονται πάλι σαν να μην διδάχτηκαν το παραμικρό, απειλώντας με κάθε είδους κυρώσεις, είτε πραγματικές είτε απλώς «επικοινωνιακές»,  για να φυλάει ο φόβος τα έρμα.
Μόνο που η Βρετανία είναι η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε το προσφιλές στην κυβέρνηση του Βερολίνου πολιτικό μπούλιγκ έχει πολύ πεπερασμένα όρια, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι ξεπατικωτούρα του εγχειρίδιου που εφαρμόστηκε πέρυσι στην «ελληνική περίπτωση».
Άλλωστε, τώρα πια –όπως οι πάντες έχουν αντιληφτεί- το οικοδόμημα της υπαρκτής ΕΕ έχει υποστεί βαθύτατο ρήγμα,  η πορεία προς την γερμανικού σχεδιασμού ενοποίηση έχει ανακοπεί, και η ανάγκη μιας διαφορετικής Ευρώπης τίθεται εκ νέου επιτακτικά.
Και αυτή η νέα πορεία δεν οικοδομείται με αλαζονεία και αμετροέπεια, όσο κι αν αυτή είναι η μόνο συνταγή που γνωρίζει η γερμανική ηγεσία...

Βαγγέλης Δεληπέτρος 

 news247.gr, zoornalistas.blogspot.gr

Να τον χαίρονται οι Ευαγγελατομπογδάνοι...

Ευαγγελάτος - Τζήμερος - Μπογδάνος
Το τερμάτισε σήμερα ο Τζήμερος που συνεχίζοντας να κάνει αυτό που τον έκανε γνωστό, δηλαδή προκλητικά σχόλια στα social media για να γίνεται ντόρος, αμόλησε ένα οχετό ύβρεων για τον...
Παύλο Φύσσα και τη μητέρα του! Ετσι στο ξεκούδουνο. Ακόμη και αν αυτά που γράφει για τον δολοφονημένο καλλιτέχνη και τη μητέρα του τα πιστεύει, ποιός είναι ο λόγος να τα ξεράσει δημόσια; Ας κρατήσει τη γνώμη του για τον εαυτό του και τους φίλους του. Ποιός τον ενέπλεξε στην ιστορία και τη δίκη του Φύσσα και θέλησε να παρέμβει δημόσια για να πει μάλιστα αυτά που είπε;

Ο ίδιος νιώθει κάτι ανάμεσα σε «μεγασπουργίτι» της Ελλάδας και πολιτικός βραχιόνας του Αμβρόσιου και αυτό το… όνειρο δεν το έφτιαξε μόνος του το φιλοτέχνησαν οι εγχώριοι τηλεστάρ οι οποίοι βλέποντας στο πρόσωπο του ένα ακόμη «πολιτικό παρατράγουδο» φρόντισαν να του δώσουν χώρο και χρόνο θεωρώντας ότι κερδίζουν έτσι λίγα δεκαδικά ψηφία τηλεθέασης αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες αυτής της προβολής. Οπως το ίδιο έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν και με πλήθος άλλων ανθρώπων που προκειμένου να βγουν στο γυαλί κάνουν και λένε ό,τι π@π@ρα τους έρχεται στο μυαλό. Είμαστε περίεργοι να δούμε σήμερα ποιοί από τους εκπομπάρχες και παρουσιαστές θα έχουν να πουν κάτι για αυτό που έκανε ο Τζήμερος ή αν θα βρουν πάλι ευκαιρία να τον καλέσουν για να ξαναβρίσει τον νεκρό και από τηλεοράσεως. Αναμένουμε…
enimerosi24.gr

Αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 για την «Μαρινόπουλος» - (πτώχευση εν λειτουργία)

28.06.2016 : 15:41 
Αναβλήθηκε για την Παρασκευή 1η Ιουλίου η εκδίκαση προσωρινής διαταγής της αλυσίδας  σουπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος»
Επίσης, για τις 16 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η εκδίκαση προληπτικών μέτρων, ενώ την ίδια περίοδο πρόκειται να εκδικαστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Οι οφειλές της επιχείρησης ανέρχονται σύμφωνα με έκθεση προς το δικαστήριο, σε 3 δις και στην υπόθεση εμπλέκονται πάνω από 1000 πιστωτές.
Η «Μαρινόπουλος» κατέθεσε, σήμερα Τρίτη, αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.
Με αυτή την κίνηση η αλυσίδα προστατεύεται από τους πιστωτές της καθώς αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του.
Το ζητούμενο βεβαίως είναι τι θα προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρίας προκειμένου η «Μαρινόπουλος» να επανέλθει σε τροχιά βιωσιμότητας
Σχετικό ρεπορτάζ εδώ

ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ (γιά τό ίδιο θέμα)
                                                                                        -----------------

Αίτηση για πτώχευση εν λειτουργία από την Μαρινόπουλος ΑΕ...

Αίτηση για το Αρθρο 106Β -πτώχευση εν λειτουργία-  υπέβαλε η Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία συζητείται το μεσημέρι της Τρίτης στο Πρωτοδικείο.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά τις τελευταίες ημέρες το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τυχόν κατάρρευση της Μαρινόπουλος ΑΕ θα συμπαρασύρει εκατοντάδες εταιρείες.
Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, κάτι το οποίο εμμέσως υπονοεί και η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της Μαρινόπουλος την περασμένη Τετάρτη η οποία κάνει λόγο για «συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες».
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - αυτές που έχουν υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο συμφωνίας αποπληρωμής - προς τους προμηθευτές είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ - ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ -, με αποτέλεσμα πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις προκειμένου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ενδεχόμενο κίνδυνο να έχουν μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις προϊόντων.
Πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες οι συστημικές τράπεζες απευθύνονται στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος ΑΕ και ζητούν να μάθουν τον βαθμό έκθεσής τους, δηλαδή πόσα χρήματα τους οφείλονται.

Ολη η αγορά με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ένα θρίλερ που δεν είναι απλώς για γερά νεύρα, αλλά στη σημερινή συγκυρία φαντάζει εξαιρετικά τρομακτικό...


in.gr

Ανακοίνωση του υπ. Εργασίας για την Μαρινόπουλος Α.Ε.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 16:24  /  UPD:16:25
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας
Το Υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.
Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν.
naftemporiki.gr

Ευτυχώς, η αξιολόγηση έκλεισε πριν από το Brexit…

  

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Κώστας ΚαλλίτσηςΤο Ηνωμένο Βασίλειο έκανε ένα άλμα στο κενό. Επειτα από δύο 10ετίες συστηματικής καλλιέργειας του ευρωσκεπτικισμού και αντιμετώπισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως μιας απλής κοινής αγοράς, ο Ντ. Κάμερον αποδεικνύεται ο μοιραίος άνθρωπος. Η βρετανική οικονομία και η απασχόληση θα υποστούν ζημιά. Οι εξαγωγές της χώρας θα ταλαιπωρηθούν καθώς θα πρέπει να συναφθούν νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου – οι σχετικές διαπραγματεύσεις συνήθως διαρκούν 5-7 χρόνια. Η χώρα και ειδικά το City ως χρηματοπιστωτικό κέντρο αποδυναμώνονται καθώς θα πάψουν να είναι πύλη ευρωπαϊκής εισόδου για την Κοινοπολιτεία και τρίτες χώρες. Και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει σκέτο βασίλειο, αφού επιθυμούν να φύγουν η Σκωτία ή/και η Β. Ιρλανδία.
Οι Βρετανοί πείστηκαν ότι, δήθεν, ευθυνόταν η Ευρωπαϊκή Ενωση για τη σκληρή καθημερινότητά τους. Οτι πληρώνουν δυσανάλογα για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό – ενώ, μετά τις επιστροφές που είχε πετύχει η Μ. Θάτσερ, η οικονομία τους ήταν 3η σε μέγεθος και μόνο 8η σε επίπεδο εισφορών. Οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τους φέρει προσφυγικά κύματα που θα πλήξουν το κοινωνικό κράτος – ενώ η Βρετανία είναι εκτός Σένγκεν. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, την Ενωση, την ευρωπαϊκή άμυνα στην άναρχη παγκοσμιοποίηση και να γίνουν «ανεξάρτητο» έρμαιο των δυνάμεων της τελευταίας. Κάτι σαν «σύνδρομο της Στοκχόλμης» μοιάζει…
Οπως συνήθως συμβαίνει, όλοι βλέπουμε στο αποτέλεσμα μια «δικαίωση». Ο ακροδεξιός Φάρατζ, τη δικαίωση των «τίμιων και αληθινών» Βρετανών, όπως και ο Ντ. Τραμπ («οι Βρετανοί πήραν πίσω τη χώρα τους»). Ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Ορμπαν είδε τη δικαίωσή του, ως τον διώκτη προσφύγων. Αλλοι θα δουν τη δικαίωση της (σωστής…) κριτικής στην Ευρώπη των αγκυλώσεων του «ορθο-λιμπεραλισμού» και της λιτότητας. Τέλος, άλλοι αναλογίζονται ότι δικαιώθηκε ο Σαρλ ντε Γκωλ όταν φώναζε να μείνει η Βρετανία έξω από την ΕΟΚ ή, αν τελικά γίνει αποδεκτή, να μπει «ξεβράκωτη» – χωρίς καμία ειδική μεταχείριση. Αλλά πέραν της όποιας δικαίωσης όποιων, το θέμα είναι πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μεταξύ πολλών αγνώστων, τρία λιγότερο άγνωστα:

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θα μείνει ενωμένη. Σκληρή γραμμή κατά Κάμερον...

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ θα μείνει ενωμένη - Σκληρή γραμμή κατά Κάμερον

Το ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ θα μείνει ενωμένη, έστω με 27 κράτη-μέλη και πως ο μετασχηματισμός της, στην επόμενη φάση της ολοκλήρωσης θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα, μεγάλη περίσκεψη και αφού εισακουστούν οι ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών αναμένεται να στείλουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες, για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.  
Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ από το βήμα της έκτακτης ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εκδώσει ψήφισμα στη βάση πρότασης Σοσιαλιστών, ΕΛΚ και Πρασίνων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 και έναρξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.  
Ωστόσο οι 27 δεν αναμένεται να λάβουν από τον Ντ. Κάμερον στο αποψινό δείπνο και μάλλον έχουν συμφιλιωθεί με τις προτάσεις των διπλωματών τους, να περιμένουν και να δώσουν χρόνο στο ΗΒ ώστε να ολοκληρώσει τις εσωτερικές του διαδικασίες. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να εξερράγη, κατά το χθεσινό έκτακτο κολέγιο των επιτρόπων, σύμφωνα με το MNI, να επαναλαμβάνει ότι το “έξω σημαίνει έξω” και να εκφράζει την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά την ενδιάμεση κατάσταση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη σε μια μελλοντική συμφωνία με την ΕΕ. 
Πολλοί δε είναι αυτοί που στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50, μπορεί και να μην έρθει καν μέσα στο 2016. Ο Κάμερον μάλιστα, ο οποίος έχει προσωπική ευθύνη για ότι έχει συμβεί δεν θα περάσει και πολύ εύκολες ώρες στο δείπνο. 
Tο ΗΒ δεν είχε ούτε ανεργία, ούτε λιτότητα, ούτε επλήγη από την παράνομη μετανάστευση σαν την Ελλάδα. Αντιθέτως εγκλωβίστηκε σε μια εσωτερική ρητορική, όπου η ΕΕ ήταν το εύκολο θύμα. 
Ο Ντ. Κάμερον εκλέχθηκε με σημαία το δημοψήφισμα, δημιούργησε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να πάρει από τους 27 για να κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ και διαψεύστηκε. 
Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της διαδρομής το ΗΒ θα είναι μια τρίτη χώρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων όπως η Νορβηγία και η Ελβετία, θα μπορούσε να είναι μέρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, θα οφείλει να τηρεί ένα μεγάλο όγκο από κοινοτικές οδηγίες αλλά δεν θα μπορεί να συνδιαμορφώσει καμία από αυτές.
Οι 27 την Τετάρτη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε ένα κείμενο προσανατολισμού για το που θα πάει η ίδια η ΕΕ στο μέλλον. Αν μη τι άλλο και για να έχει η ΕΕ, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι κάποιος πρέπει να αρχίσει να στηρίζει την Ευρωπαϊκή ιδέα. 
Η φράση του Γιούνκερ “δεν μπορείς να συκοφαντείς την ΕΕ όλη την εβδομάδα και να εμφανίζεσαι το Σάββατο φιλοευρωπαίος” θα απευθυνθεί σε πολλούς μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου. 
Οι 27 θα πρέπει να αφήσουν τις προσωπικές επικοινωνιακές στρατηγικές και να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους για τα κακώς κείμενα στο κοινοτικό και στο τοπικό επίπεδο - χωρίς ωστόσο αυτό να μοιάζει εύκολο. 
Πολλοί είναι αυτοί που επικαλούνται τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τις εθνικές εκλογικές διαδικασίες. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι 27 δεν θα καταλήξουν πολύ εύκολα σε καλές ιδέες όπως η απευθείας εκλογή του προέδρου της Κομισιόν από τους πολίτες, ή στην δημιουργία προϋπολογισμού και σύνθεσης του ΕΚ για την ευρωζώνη, ή συγχώνευση των θέσεων του επιτρόπου για τα οικονομικά με τον πρόεδρο του eurogroup. 
Στην πράξη βεβαίως καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι “οι αγορές θα δείξουν μεσοπρόθεσμα το αν και πότε το Brexit θα συντελεστεί” και οι αγορές πέραν κάποιας μικρής αστάθειας που κυρίως προέρχεται από ξεκαθάρισμα θέσεων προσώπων και εταιριών που πιάστηκαν εξαπίνης, δεν έχουν δείξει σε τι πραγματικά προσανατολίζονται.  
real.gr

Μαρινόπουλος: ο γίγαντας με πήλινα πόδια, οι τράπεζες και η διάσωση που δεν έγινε


ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ
 
 Στην κρισιμότερη στιγμή της 54χρονης ιστορίας της βρίσκεται η μεγαλύτερη –από πλευράς δικτύου καταστημάτων πλέον και όχι τζίρου– αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ο Μαρινόπουλος, καθώς οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στην αρχή της χρονιάς ότι η εταιρεία όχι μόνο θα διασωθεί αλλά σταδιακά θα εισέλθει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο γίγαντας του ελληνικού οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων εξακολουθεί να στηρίζεται σε πήλινα πόδια, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν και τις πιέσεις από τους προμηθευτές να γίνονται ολοένα και πιο ασφυκτικές.
Πηγές, πάντως, που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις της εταιρείας Μαρινόπουλος με τις πιστώτριες τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει κατάληξη αυτών, με πιθανότερο και στη φάση αυτή ίσως και πιο επιθυμητό σενάριο την ύπαρξη συμφωνίας εξυγίανσης της εταιρείας με τους πιστωτές της με άμεση επικύρωση από το δικαστήριο (κατά το άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα) ή κάποιας παρόμοιας μορφής συμφωνίας. Με αυτό τον τρόπο και βάσει όσων ισχύουν μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν πέρυσι και φέτος, η εταιρεία θα επωφεληθεί από τη νέα διάταξη που προβλέπει αυτόματη, χωρίς δηλαδή την προηγούμενη έκδοση προσωρινής διαταγής, αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του οφειλέτη. Το τελευταίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκαν αρκετές διαταγές πληρωμής εις βάρος της εταιρείας Μαρινόπουλος.
Η συμφωνία εξυγίανσης, εάν τελικά υιοθετηθεί αυτή η «λύση», είναι πιθανό να...

Ο εκλογικός νόμος...



Ο κύβος, μάλλον, ερρίφθη...

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγει να εισηγηθεί την αντικατάσταση του ισχύοντος εκλογικού νόμου με ένα σύστημα απλής αναλογικής, που θα είναι απλή και άδολη αν...
εξαιρέσει κανείς το γεγονός ότι θα διατηρηθεί το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Επίσης, το «δώρο» των 50 εδρών θα καταργηθεί, ενώ θα δοθεί δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Είναι απολύτως σαφές και εξηγήσιμο γιατί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιλέγουν να κρατήσουν το 3%. Πρόκειται για απαίτηση των ΑΝ.ΕΛΛ., του εταίρου, δηλαδή, στην κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα. Αλλά, όπως και να έχει, μια πολιτική συμμαχία σε κυβερνητικό επίπεδο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες των μερών που την αποτελούν.

Χωρίς αμφιβολία το νέο εκλογικό σύστημα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση -μέσα στην εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες- θα προκαλέσει σκληρή κριτική από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αυτή η κριτική, όμως, πολύ λίγο θα επηρεάσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, καθώς όσα αριστερά κόμματα περάσουν το κατώφλι του 3% θα πάρουν περισσότερες έδρες απ’ ό,τι θα έπαιρναν με απλή και άδολη αναλογική. Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι αδικήθηκαν. Και η κυβέρνηση θα μπορεί βάσιμα να ισχυρίζεται ότι εκεί που μπόρεσε τήρησε τις υποσχέσεις της.

Κριτική θα υπάρξει και από τα δεξιά. Κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα ισχυριστεί ότι ο νέος εκλογικός νόμος φέρνει ακυβερνησία, γιατί επιβάλλει υποχρεωτικά κυβερνήσεις συνεργασίας. Η κριτική αυτή είναι εντελώς αστήρικτη, γιατί από τις εκλογές του 2012 φάνηκε ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει μπει σε έναν νέο πολιτικό κύκλο που χαρακτηρίζεται από τη φθορά των μεγάλων κομμάτων και από την αδυναμία των εκλογών να δώσουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις, καθώς μεγάλα κόμματα, με τα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την κρίση, δεν υπάρχουν. Συμμαχικές κυβερνήσεις δημιουργήθηκαν υποχρεωτικά το 2012 και το 2015. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα κάνουμε πολλά χρόνια να δούμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις...

  efsyn.gr

Έλα τα καλά κανάλια, εδώ τα καλά κανάλια...


Περιθώριο λίγων ημερών έχουν οι ενδιαφερόμενοι ώστε να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Η διορία λήγει την...
(άλλη) Δευτέρα, 4 Ιουλίου, στις 15:00 ακριβώς.

Πρέπει να βιαστούν επομένως να καταθέσουν τον απαραίτητο φάκελλο όσοι ενδιαφέρονται. H Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εξέδωσε σήμερα και σχετική οδηγία για το θέμα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να υποβάλλουν «σφραγισμένο φάκελο» που θα αναγράφει εξωτερικά και με κεφαλαία γράμματα τα εξής:

ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ/ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ “…………..” ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΑΔΕΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΓΕΙΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΕΥΡΥΕΚΠΟΜΠΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΛΗΨΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ (high definition)».

Θα φέρει φυσικά τις υπογραφές του νόμιμου εκπροσώπου του υποψηφίου ή άλλου ειδικά εξουσιοδοτημένου προσώπου και μόλις παραλαμβάνεται (ο φάκελος) θα συντάσσεται αποδεικτικό από το αρμόδιο Τμήμα Πρωτοκόλλου και θα δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου.

Οι φάκελοι θα παραμείνουν σφραγισμένοι μέχρι τη στιγμή που θα τους ανοίξει η Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού. Πότε; Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη κατάθεση των φακέλων αιτήσεως συμμετοχής, την άλλη Δευτέρα δηλαδή, στις 3 το μεσημέρι. Θα το κάνει, φυσικά, παρουσία και των εκπροσώπων των υποψηφίων, προκειμένου, να διαπιστώσουν την ύπαρξη των προαπαιτουμένων, σύμφωνα με την προκήρυξη. Μετά το άνοιγμά τους οι φάκελοι θα είναι προσβάσιμοι σε όλους τους υποψηφίους.

Μπήκαμε στην τελική ευθεία, την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε πόσοι θα είναι εκείνοι που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες...

Δημήτρης Κανελλόπουλος
efsyn.gr

Καλά ο Μητσοτάκης, αλλά και ο Χατζηνικολάου... δεν θυμόταν;....


Όταν ένας από τους πολίτες θύμισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη φράση του Σαμαρά "Μακάρι στην Ελλάδα να υπήρχαν άλλοι 10 Παπασταύρου", ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε...

"Ειλικρινά δεν θυμάμαι αυτή τη φράση. Σας το λέω ειλικρινά". Στο σημείο αυτό παρενέβη ο παρουσιαστής της εκπομπής Νίκος Χατζηνικολάου και πρόσθεσε πως ούτε αυτός δεν το θυμόταν (περίεργο, καθώς με αυτή την φράση είχε γίνει χαμός). 

Πανέτοιμο όμως το κοντρόλ του το "σφύριξε" στα ακουστικά και μάλιστα με ημερομηνία. 
Και ο Χατζηνικολάου θυμήθηκε...
 

Τέλος τα αγγλικά από την ΕΕ μετά το Brexit...

telos-ta-agglika-apo-tin-ee-meta-to-brexit-den-tha-einai-episimi-glwssa
Δεν θα είναι επίσημη γλώσσα...

Παράπλευρες συνέπειες φαίνεται ότι θα έχει το Brexit, καθώς μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, τα αγγλικά δεν θα...
συγκαταλέγονται ανάμεσα στις επίσημες γλώσσες της Ένωσης. Αυτό δήλωσε η Danuta Ηubner, επικεφαλής της Επιτροπής Συνταγματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Politico.

Τα αγγλικά αποτελούν μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ επειδή είναι η επίσημη γλώσσα της Μεγάλης Βρετανίας, σημείωσε η Hubner και πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου, τα αγγλικά θα χάσουν αυτό το καθεστώς.

«Έχουμε έναν συγκεκριμένο κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει μία επίσημη γλώσσα. Η Ιρλανδία έχει δηλώσει τα Γαλλικά, η Μάλτα τη μαλτέζικη γλώσσα, οπότε έχουμε μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει δηλώσει τα Αγγλικά. Εάν δεν έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ, τότε δεν έχουμε αγγλικά» είπε χαρακτηριστικά η Hubner, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico. 

Τα αγγλικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην πραγματικότητα είναι η κυρίαρχη γλώσσα και εκείνη που χρησιμοποιείται συχνότερα από όλες, σημείωσε η Hubner...

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα της WSJ, η Κομισιόν άρχισε να χρησιμοποιεί τα γαλλικά και τα γερμανικά με μεγαλύτερη συχνότητα στις επίσημες επικοινωνίες της, ως μια συμβολική κίνηση μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος...

thetoc.gr