Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Σταθάκης: Πιστοί στις προεκλογικές δεσμεύσεις…


undefined
«Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του προς την βελγική εφημερίδα L’ECHO ο Γιώργος Σταθάκης.
«Έχουμε κοινή βούληση να γυρίσουμε σελίδα, για τους πολίτες και τη χώρα» σημειώνει ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τονίζοντας παράλληλα ότι «η αλλαγή κατεύθυνσης είναι αναγκαία για όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».
Αναλυτικότερα στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερες παραχωρήσεις από ότι θα ήθελε για να φτάσει σε πρώτη συμφωνία με την ΕΕ ο Γ. Σταθάκης αναφέρει τα εξής:
«Μόλις αναλάβαμε την εξουσία, αντιμετωπίσαμε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, που είχαν στήσει οι πιο συντηρητικές δυνάμεις της Ε.Ε., με τη βοήθεια της απερχόμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ασφυκτικές προθεσμίες και ένα πραγματικό πρόβλημα ρευστότητας. Καταφέραμε, παρά ταύτα, να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό για να κερδίσουμε χρόνο και χώρο. Εάν και υπήρξαν φωνές που άσκησαν κριτική σε αυτή τη συμφωνία, μέσα στο κόμμα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, μην ξεχνάτε ότι οι δημοσκοπήσεις που αποτυπώνουν τη στήριξη στην κυβέρνησή μας δείχνουν ότι αυτή παραμένει πολύ ισχυρή (ανάμεσα σε 65% με 78%) και ότι το 73% του πληθυσμού εγκρίνει τη συμφωνία αυτή».
Στο ερώτημα ποιές είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει, ο υπουργός αναφέρει ότι «οι άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε έχουν ως αντικείμενο τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιήσουμε: η δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος αντάξιου του ονόματός του, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία μίας λειτουργικής Δημόσιας Διοίκησης».
Στο ερώτημα τέλος «ποια είναι η χρησιμότητα της συμφωνίας που πέρασε με το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου» ο Γ. Σταθάκης αναφέρει:
«Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη καθυστέρηση σε πολλούς τομείς. Η συμφωνία με το Eurogroup μας παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για να αρχίσουμε τη δουλειά της ανοικοδόμησης. Πρέπει όχι μόνο να διορθώσουμε τις ζημιές των πολιτικών που εφαρμόζονται από το 2010, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες των προβλημάτων της χώρας που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
Με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός έβαλε τέλος σε μία εποχή πολιτικών, των οποίων η εφαρμογή κατέστρεψε τα κοινωνικά κεκτημένα, μείωσε το ΑΕΠ και το επίπεδο διαβίωσης του πληθυσμού. Δεν είναι απλό και δεν θα τα καταφέρουμε αμέσως. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε …και θα πετύχουμε»...

Βαρεμένος: Τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα...


undefined
«Οι τεχνοκράτες θα μιλούν με τους τεχνοκράτες, όχι με τους υπουργούς που είναι ταπεινωτικό», είπε ο Γιώργος Βαρεμένος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον Realfm και στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και του Τάκη Χατζή είπε πως...
«αυτό που ξέραμε ως τρόικα, που πήγαιναν στα υπουργεία και ήταν πάνω από τους υπουργούς» δεν υπάρχει.
Ο κ. Βαρεμένος παραδέχτηκε πως θα έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά δεν θα μιλούν με τους υπουργούς. Όπως είπε «άμα πούμε ότι δεν θέλουμε να σας δείξουμε τα στοιχεία μπορεί να πουν ότι κάτι κρύβουμε».
Σχετικά με το άρθρο στο iskra - ιστότοπο που ανήκει στον ιδεολογικό χώρο του Παναγιώτη Λαφαζάνη- που τάσσεται κατά της κυβερνητικής γραμμής και καλεί σε ρήξη είπε: «Ρωτήστε τον υπουργό αν είναι άρθρο γενικού προβληματισμού ή απηχεί τις απόψεις του». Πρόσθεσε πάντως πως «δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να πιστεύει ότι υπάρχει συνέχεια των μνημονίων».
Κατέληξε δε πως «όλη αυτή η ιστορία της διαπραγμάτευσης άφησε κάτι. Η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο για την εφαρμογή των μέτρων αλλά όχι για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Το success story είχαμε μέχρι τώρα»... 
newpost.gr

Ασάφειας και διγλωσσίας συνέχεια

Μετά και το χθεσινό Eurogroup διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά πως άλλα μας πληροφορεί η ελληνική πλευρά ότι συζητήθηκαν κι αποφασίστηκαν και άλλα οι ευρωπαίοι εταίροι. Ή αλλιώς, αυτά που η πλευρά των Ευρωπαίων παρουσιάζει ως δεδομένα, η ελληνική πλευρά είτε τα διαψεύδει, είτε να παρουσιάζει με τη γνωστή πλέον «ασάφεια» 
Της Βασιλικής Σιούτη

Ήταν γνωστό τις τελευταίες μέρες ότι  οι δανειστές πίεζαν  για την άφιξη στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων της άλλοτε αποκαλούμενης τρόικας και νυν αποκαλούμενων θεσμών, προκειμένου να ελέγξουν ιδίοις όμμασι  την κατάσταση  στην οποία βρίσκεται η χώρα και ειδικά τα ταμεία της.

Η κυβέρνηση όμως δεν το ήθελε. Μέχρι και  την έναρξη του χθεσινού Eurogroup διαβεβαίωνε ότι αυτό δεν θα συμβεί.  Κατά την έξοδο του από το Μέγαρο Μαξίμου, κι ενώ το  Eurogroup συνεχιζόταν, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος , έσπευσε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ανακοινώνοντας ότι έχει πολύ ευχάριστα νέα, ότι λύνεται το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας και ότι αυτό συνιστά πολύ μεγάλη επιτυχία.

Οι δανειστές ωστόσο  έχουν δηλώσει δεκάδες φορές τον τελευταίο μήνα ότι η Ελλάδα θα πάρει χρήματα, μόνο αν κλείσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος (δηλαδή την τελευταία αξιολόγηση του μνημονίου που παραμένει ανοιχτή από την προηγούμενη κυβέρνηση).

Θα μπορούσαν να εκταμιεύσουν κάποια υποδόση, όπως είπαν, αν έβλεπαν ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδέχεται και προωθεί αυτά που εκείνοι θεωρούν μεταρρυθμίσεις και οι οποίες αποτελούν τους μνημονιακούς όρους της  δανειακής σύμβασης.

Επίσης, όπως έχουν ξεκαθαρίσει, δέχονται και ισοδύναμα μέτρα,  αρκεί να αποφέρουν  τα ίδια έσοδα. 

Άρα τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εχθές για να δικαιολογεί τις δηλώσεις Καμμένου; Μήπως απέσυραν τους όρους τους οι δανειστές για συμφωνία πριν δώσουν χρήματα;  Ή δέχθηκε  η κυβέρνηση τους όρους των δανειστών-  αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν θα ήταν «μεγάλη νίκη»,  αλλά υποχώρηση.

Οι ασάφειες του Βαρουφάκη συνεχίζονται  

Ο Γ.Βαρουφάκης στη συνέντευξη τύπου που έδωσε,  δήλωσε:..

O πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ δηλώνει :

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος...

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βλέπουν τα δέντρα και χάνουν το δάσος, δηλώνει στο...
αμερικανικό περιοδικό Fortune ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους.
«Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της» στο εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού The Nation.
Στο άρθρο του αμερικανικού περιοδικού που υπογράφει  ο Κρις Μάθιους, ο κ. Σπέκχαρντ προσθέτει πως «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος».
Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι τα σχέδια διάσωσης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα αποτέλεσαν έναν βραχυπρόθεσμο εφιάλτη για την οικονομία της, ενώ η ύφεση οδήγησε μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία, που υποσχέθηκε να θέσει τέλος στη λιτότητα.
Έκτοτε όμως, συνεχίζει ο αρθρογράφος, οι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης και ειδικότερα της Γερμανίας υιοθέτησαν σκληρή γραμμή κατά της Ελλάδας, αρνούμενοι να χαλαρώσουν τους όρους των σχεδίων διάσωσης λόγω του φόβου ότι μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τα αριστερά κόμματα άλλων χωρών, όπως στην Ισπανία και στην Πορτογαλία».
Επίσης επικαλείται τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα  με τον οποίο η λογική αυτή θα μπορούσε να κοστίσει στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη πολύ περισσότερα, από τη σκοπιά της ρευστότητας και της γεωπολιτικής εξουσίας.
Ο κ. Σπέκχαρντ είχε αναφερθεί πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Fortune στον κίνδυνο απομάκρυνσης της Ελλάδας από τη σφαίρα επιρροής της Δύσης και της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμης σημασίας κράτος για την άσκηση της αμερικανικής και δυτικής επιρροής, τόσο στη Μέση Ανατολή, όπως και στην Αν. Ευρώπη.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται αναφορά του κ. Σπέκχαρντ ότι «η Ελλάδα είναι πολύ πιο σημαντική από όσο πιστεύει ο κόσμος» και ότι «η συμβατική σοφία λέει σήμερα ότι μπορούμε να επιτρέψουμε ένα Grexit και να επουλώσουμε την πληγή, αλλά το πράγμα δεν είναι τόσο απλό».
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στην Αθήνα αναφέρθηκε παράλληλα στο γεγονός ότι η σημερινή αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στενές σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μια μέρα μετά την εκλογή του, αντιτάχθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποβάθμισε την επιβολή νέων κυρώσεων.
Επίσης επισημαίνεται πως ο ελληνικός λαός διατηρεί πολιτισμικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όπως την κοινή θρησκεία, γεγονός που διευκολύνει τη συνεργασία.
«Λόγω του μικρού μεγέθους της χώρας, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μοιάζει με μεγάλη απώλεια, αλλά εάν λάβουμε υπόψη ότι η καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας στην Ανατολική Ευρώπη είναι σημαντική για τη διατήρηση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή, τότε ίσως αξίζει μακροπρόθεσμα η υιοθέτηση μιας πιο ήπιας στάσης έναντι του ελληνικού χρέους» τονίζεται.
Καταλήγοντας, τονίζεται ότι «ο κ. Σπέκχαρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να χαλαρώσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης, παρέχοντας στους πολίτες τον χρόνο να συνειδητοποιήσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει τις λαϊκιστικές του υποσχέσεις και να παραμείνει μέλος του ευρώ».
Ο πρώην πρεσβευτής υποστήριξε επίσης ότι η υιοθέτηση σκληρής γραμμής έναντι της Ελλάδας δεν πρόκειται να αποτρέψει τις εξελίξεις σε άλλες χώρες, όπως την Ισπανία.
«Με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα δεν είναι ίσως τόσο σημαντική παγκοσμίως, αλλά σε αυτή τη χρονική συγκυρία όπου οι ΗΠΑ και η Ευρώπη διεξάγουν πολυέξοδες πολιτικές μάχες στην Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, η εκδίωξη μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτών των περιοχών, θα ήταν πολύ πιο δαπανηρή μακροπρόθεσμα»...

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας...

«Η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση»...έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση"-Επίθεση Παππά σε Σόιμπλε...


Προσωπική επίθεση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπολύει η κυβέρνηση δια του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς δήλωσε...
"Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. 

Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη"...
newsbeast.gr

Για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις προειδοποιεί ο Ντάισελμπλουμ


Για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σε περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες, «θα μπορέσουμε να αρχίσουμε τις συζητήσεις, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα είναι ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Αν αυτό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο, τότε η διαδικασία δεν θα αρχίσει».
Παράλληλα, μιλώντας νωρίτερα στο ολλανδικό κανάλι RTL είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με τους όρους της δανειακής συμφωνίας, διαφορετικά οι αγορές θα αρχίσουν να χάνουν ξανά την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.
Επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να αρχίσουν άμεσα και συγκεκριμένα την Τετάρτη, οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να γίνει αύριο κιόλας», τόνισε όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ανοίξει τον δρόμο για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Αν το πρόγραμμα εξακολουθήσει να "κείτεται νεκρό στη γωνία", τότε δεν θα υπάρχει αρκετή εμπιστοσύνη σε αυτό και θα επιστρέψει το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στην Ελλάδα», προσέθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να λάβει καμία δόση, μέχρι να θέσει σε εφαρμογή της μεταρρυθμίσεις, αντί να συζητά για αυτές.
«Απλά η είσπραξη των χρημάτων χωρίς καμία ενέργεια, δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
kathimerini.gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

undefined
                                                                                                                                                                 "ΤΑ ΝΕΑ"

Η Βουλή κλήρωσε Mercedes, Mini Cooper και Audi σε 126 βουλευτές...

i-bouli-klirwse-mercendes-mini-cooper-kai-audi-se-126-bouleutes
Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες να ακούστηκαν πολλά για το ζήτημα, μπορεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να εμφανίστηκε επικριτικός σε σχέση με την διάθεση βουλευτικών οχημάτων στους 300 της Βουλής, ωστόσο οι φωνές αυτές κάθε άλλο παρά έκαμψαν το «φρόνημα» των βουλευτών που...

έσπευσαν, στην πλειοψηφία τους, να συμμετάσχουν στην σημερινή κλήρωση των αυτοκινήτων.

Από τους 135 νεοεκλεγέντες βουλευτές μόνο οι εννέα αρνήθηκαν να παραλάβουν αυτοκίνητο. Οι υπόλοιποι παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που διατύπωσαν «μήπως προκαλέσω;» «είναι ακριβή αυτή η μάρκα», «καίει πολύ βενζίνη» παρέλαβαν την νέα τους «κούρσα».

Βέβαια, δεν είναι του κουτιού αλλά δεύτερο χέρι από τους τέως συναδέλφους τους που δεν κατάφεραν να επαναεκλεγούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταγγείλει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τη σύμβαση με την εταιρία χρονομίσθωσης που έχει συνάψει η Βουλή με στόχο να αναζητήσει οικονομικότερες λύσεις.

Η οικονομική κρίση έχει επιφέρει αλλαγές σε σχέση με τα βουλευτικά αυτοκίνητα. Παλιότερα οι βουλευτές κυκλοφορούσαν με θηριώδεις λιμουζίνες των 2.000 κε: σήμερα εκείνοι της επαρχίας κυκλοφορούν με τετράτροχα έως 1800 κε ενώ της Αθήνας έως 1400 κε.

Όσο για τις μάρκες, υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα αρκεί ο «ενδιαφερόμενος» να σταθεί τυχερός κατά την κλήρωση. Σήμερα μεταξύ άλλων κληρώθηκαν Μersedes, Mini Cooper, Audi κ.α

Το συνολικό κονδύλι για τους 300 ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. 
(από thetoc.gr)

Σόιμπλε: Μόνο ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν έχει χαθεί χρόνος

REUTERS
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ο μόνος στο Eurogroup, που θεωρεί πως δεν έχει χαθεί χρόνος, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες την Τρίτη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.
«Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
από kathimerini.gr

Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο


HUGO DIXON / BREAKINGVIEWS REUTERS
 Η Ελλάδα δεν διαθέτει καλό εναλλακτικό σχέδιο. Η μοναδική λογική διέξοδος είναι να συνεργαστεί με τους πιστωτές της, της Ευρωζώνης, ώστε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πριν από δύο εβδομάδες έκλεισε βραχυπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους αλλά δυσκολεύεται να την «περάσει» από τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι ανέκρουσε πρύμναν. Προβλήματα προκαλεί και η ρητορική ορισμένων υπουργών του, ενώ ο υπουργός των Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απέστειλε ένα μάλλον ανεπαρκή κατάλογο μεταρρυθμίσεων στους συναδέλφους του της Ευρωζώνης.
Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι εταίροι αποδειχτούν αδιάλλακτοι. Δεν είναι σαφές αν η προσφυγή στους ψηφοφόρους θα αποτελέσει προάγγελο νέων υποχωρήσεων από την κυβέρνηση ή μιας εξόδου από το ευρώ ή αν εξυπηρετεί κάποιον άλλο σκοπό. Αν θέλει η Ελλάδα να εξασφαλίσει μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με τους εταίρους της μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ο κ. Τσίπρας θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τις περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ήδη, ίσως να αισθανθεί τον πειρασμό να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Ωστόσο, αυτές οι λύσεις θα οδηγούσαν σε καταστροφή. Ας εξετάσουμε την πρώτη επιλογή, της χρεοκοπίας σε συνδυασμό με έξοδο από το ευρώ. Επιφανειακά πρόκειται για ελκυστική επιλογή δεδομένου ότι θα μειωνόταν το ύψος του χρέους, ενώ η επαναφορά της δραχμής θα επιτρέψει την υποτίμηση του νομίσματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Το πρόβλημα είναι ότι θα είναι εφιαλτική η μεταβατική φάση. Θα πρέπει να επιβληθούν αυστηρότατοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων για αρκετούς μήνες μέχρι να δημιουργηθεί το νέο νόμισμα, η ΕΚΤ θα σταματήσει να προμηθεύει με ευρώ τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα μπορούν να γίνουν ζωτικές εισαγωγές σε πετρελαιοειδή και φάρμακα πυροδοτώντας νέα βαθιά ύφεση. Κακή θα είναι και η επιλογή της χρεοκοπίας με παραμονή στο ευρώ που θα χρεοκοπήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα καταλήξει σε «κούρεμα» των καταθέσεων. Η χρεοκοπημένη κυβέρνηση θα πρέπει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, κάτι που δεν θέλει, γι’ αυτό θα εισαγάγει νέο παράλληλο νόμισμα με πολύ μικρότερη αξία από του ευρώ. Δεδομένων αυτών των εναλλακτικών λύσεων η καλύτερη επιλογή του κ. Τσίπρα είναι να πείσει τους εταίρους του για τη σοβαρότητα των προθέσεών του και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αν αυτό σημαίνει ρήξη με την ακροαριστερή πτέρυγα του και προσφυγή σε νέες εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ας είναι.
kathimerini.gr

Τό "σφύριγμα" τής λήξης τού Δημοτικού συμβουλίου τής 9/3/2015...



Σέ διπλανό "γήπεδο" αλλά μέ τούς ίδιους -βεβαίως- "παίχτες", διεξήχθη τό χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, η λήξη τού οποίου αποτυπώθηκε στήν παραπάνω "εκφραστική" φωτογραφία. 
Ήταν η πρώτη συνεδρίαση πού έγινε στήν μεγάλη αίθουσα τού Δήμου πού, μέχρι χτές, φιλοξενούσε τό "φιλοθέαμον κοινό". Tούς πολίτες, δηλ., πού έσπευδαν από ενδιαφέρον νά παρακολουθήσουν τά "διαμειβόμενα". 

Πολίτες, λοιπόν, καί λοιποί ενδιαφερόμενοι -μέ τίς νέες συνθήκες- βολεύτηκαν όπως-όπως : στριμωχτά μέ περιορισμένη "τήν θέα καί τά ακούσματα" στήν μικρότερη εκ τών δύο αιθουσών. Εκείνη δηλ. πού, μέχρι πρό ημερών, γινόταν η συνεδρίαση τού Δημοτικού Συμβουλίου.

 Όπως έγραφα στίς 26/2/2015 (από τή Φρανκφούρτη) καί αναδημοσίευσα προχθές Σάββατο7/3
"...πού συνοθούμενοι, "ο είς επί τού άλλου", συνεδριάζουν -επί τού παρόντος τουλάχιστον- εις τό Βοϊνοβικίου Μέλαθρον..." 

Καί μπορεί, μέν, νά μήν άλλαξαν -επί τού παρόντος τουλάχιστον- κτίριο ...άλλαξαν, όμως, αίθουσα. 

Προφητικές κουβέντες, αποδείχτηκαν, πού κρύβανε πολύ μυστήριο...

Δ.Ν.Α.

H "λίθινη εποχή" δέν ετελείωσε από έλλειψη λίθων...

Ο καπνός, η φωτιά, ο Βαρουφάκης και το Μαξίμου

Η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών ότι πλέον τις συζητήσεις με τους πιστωτές κάνει ο Γ.Δραγασάκης πυροδότησε τις συζητήσεις για την «τύχη» του Βαρουφάκη.



o-kapnos-i-fwtia-o-baroufakis-kai-to-maksimou 
Η δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μ.Νούναν  τη Δευτέρα φτάνοντας στο Eurogroup, ότι ο Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει τις συζητήσεις με τους πιστωτές - διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την αντιπροεδρία -  ήταν ικανή να αναζωπυρώσει τη συζήτηση αν ο Γ. Βαρουφάκης κρίνεται πλέον επαρκής και ακόμη «επιθυμητός» για τον ρόλο του. 
'Ολα πάνω στον έλληνα υπουργό Οικονομικών - από την εκφορά του λόγου του ως τη γλώσσα του σώματός του, την στέρεη αυτοπεποίθηση του ή κατ άλλους την αλαζονεία του, μέχρι τις ιδέες και τις προτάσεις του - έχουν εκληφθεί ως  «επιθετική συμπεριφορά» έναντι προσώπων και θεσμών της Ε.Ε.
Το  πρώτο επεισόδιο στην Αθήνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ,οι αντισυμβατικές παρουσίες στα Eurogroup , οι υποδείξεις μετά κολακείας και οι καυγάδες με τον Β Σόιμπλε δημιούργησαν ένα κλοιό αμφισβήτησης έως απαξίας γύρω από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών.
Προσφάτως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επέλεξε να «παρακάμψει» τον ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση Γιάνη Βαρουφάκη και να τηλεφωνήσει απευθείας στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να «κλείσουν» τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για την τετράμηνη παράταση. 
Οι με «ρυθμό πολυβόλου» εμφανίσεις και δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στα ΜΜΕ, οι παρεμβάσεις του στα social media,οι αντεγκλήσεις με δημοσιογράφους ξένων μέσων «προκάλεσαν» ακόμη και τα αισθήματα των ένθερμων υποστηρικτών του υπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά την δημόσια στήριξη η «γκρίνια» για τη διάθεση υπερπροβολής δεν έμεινε εντός των τειχών του Μαξίμου. Είχε αποδέκτη και τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος έδειξε τάσεις αυτοσυγκράτησης.
Μέχρι την συνέντευξη στην Κοριέρε Ντελα Σέρα, την αναφορά του σε δημοψήφισμα και εκλογές και το πίνκ πόνγκ αποδοκιμασίας με τον ιταλό δημοσιογράφο. 

Ο ρόλος του Γ. Δραγασάκη 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εποπτεύων τον οικονομικό κύκλο αμέσως μόλις ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών έκανε την επίμαχη δήλωση για τον δικό του ρόλο, διέψευσε πολλαπλώς-  μέσω συνεργατών μέσω twitter και μέσω ανακοίνωσης,πως υπάρχει αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.
Και διαβεβαίωσε πως «την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης».
Πλην όμως ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δεν μιλούσε ειδικώς για τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup αλλά γενικώς για την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.
 thetoc.gr
 
Σημείωση τής Νέας Μυκόνου :                                                                                Ο Υπέρτιτλος : "H "λίθινη εποχή" δέν ετελείωσε από έλλειψη λίθων...", είναι δικός μας.

Μανώλης Γλέζος: Να σταματήσει ο "στραγγαλισμός" της Ελλάδας...


...από τους δανειστές της...


Λαμβάνοντας τον λόγο επί διαδικαστικού, πριν την έναρξη της Συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι...
ο ελληνικός λαός έχει ήδη εκλέξει μία νέα κυβέρνηση και παρατήρησε ότι οι δανειστές της Ελλάδας επιδιώκουν τον «στραγγαλισμό» της.

Απευθύνω έκκληση προς όλους σας, να βοηθήσετε ώστε να σταματήσει ο «στραγγαλισμός» της Ελλάδας από τους δανειστές, τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Αυτό είναι το αίτημα μου»...
topontiki.gr

"H εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup θα χαλαρώσει την οικονομική ασφυξία"...


«Η εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup θα χαλαρώσει την οικονομική ασφυξία »Για αποδοχή των πολιτικών προτάσεων κάνει λόγο η κυβέρνηση...


Για μία θετική απόφαση του Eurogroup που θα χαλαρώσει την οικονομική ασφυξία της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα μετά την...
ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα στο αποψινό Eurogroup.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε ότι: 

-Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα. 

-Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup. 

-Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν. 

-Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα. 

-Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις...
newsbeast.gr

Στις 20 Απριλίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα η δίκη για την ΧΑ



ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 Στις φυλακές Κορυδαλλού και σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου, καθώς η ημερομηνία της δίκης προσδιορίστηκε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές δρομολογώντας τις διαδικασίες για να καθίσουν στο εδώλιο 18 βουλευτές που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια της ΧΑ στις εκλογές του 2012 καθώς και πληθώρα στελεχών της.
Συνολικά 70 άτομα, μεταξύ των οποίων, εκτός από τους βουλευτές και ο Γιώργος Ρουπακιάς, κατηγορούμενος ως φυσικός αυτουργός για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συνθέτουν τον σκληρό πυρήνα της ΧΑ που θα δικαστεί για σωρεία εγκληματικών πράξεων, ενώ το βασικό αδίκημα που βαρύνει τους βουλευτές αλλά και άλλα στελέχη της ΧΑ είναι η ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη πρόταση του εισαγγελέα εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, που επόπτευσε και τις πολύμηνες ανακρίσεις, αλλά και από την απόφαση (βούλευμα) του Συμβουλίου Εφετών περί παραπομπής στη δίκη των κατηγορουμένων, ο σκληρός πυρήνας της ΧΑ ήταν εγκληματική οργάνωση. Διέθετε ένοπλο τμήμα, στρατιωτική οργάνωση, οπλισμό, ναζιστικού τύπου ιδεολογία και δομή, ενώ στις βασικές του στοχεύσεις ήταν η εξόντωση των αντίπαλων (είτε επρόκειτο για ιδεολογικούς είτε για άτομα που είχαν στοχοποιηθεί για ρατσιστικούς λόγους)
Ο ρόλος του Νίκου Μιχαλολιάκου περιγράφεται στο πολυσέλιδο βούλευμα ( αριθμεί 2.100 φύλα) ως νευραλγικός καθώς ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος, ο άνθρωπος που γνώριζε και ενέκρινε τα πάντα.
Σημαντικός και κρίσιμος ήταν  επίσης ο ρόλος των βουλευτών της ΧΑ που κατείχαν τη δεύτερη θέση στην ιεραρχία και ειδικά ορισμένων από αυτούς όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης που είχε αυξημένα καθήκοντα αλλά και ο Χρήστος Παπάς που φέρεται ως υπαρχηγός στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ.
Στο πολυσέλιδο βούλευμα αλλά και στην εμπεριστατωμένη πρόταση του Ισίδωρου Ντογιάκου, περιγράφονται μία προς μία όλες οι εγκληματικές ενέργειες της ΧΑ με κορωνίδα την δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και τις επιθέσεις χρυσαυγιτών σε ομάδες του ΠΑΜΕ στο
Πέραμα αλλά και τις δεκάδες επιθέσεις, ξυλοδαρμούς και απόπειρες ανθρωποκτονιών που είχαν εξαπολύσει κατά καιρούς σε μετανάστες η σε ιδεολογικούς αντιπάλους.
από kathimerini.gr

Διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» σε Βρυξέλλες και Αθήνα



ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε Βρυξέλλες και Αθήνα όπως δήλωσε άλλωστε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Κάποιοι από τους θεσμούς θα πρέπει να υπάρχουν και στην Αθήνα, αυτό γινόταν πάντα, πρέπει να δούμε τους αριθμούς για να υπάρχει μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών, είναι ο μόνος δρόμος πρακτικά που πρέπει να ακολουθήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παράλληλα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο του Eurogroup, διατυπώθηκε η βούληση των δανειστών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα, ενώ η Αθήνα θα συνεχίσει να προσθέτει μέτρα στη λίστα με τις δράσεις που έχει ήδη αποστείλει. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις έγιναν «αποδεκτές πολιτικά» από το Eurogroup, ενώ συμπληρώνουν ότι «ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα».
Οι συζητήσεις για την Ελλάδα κράτησαν λιγότερο από είκοσι λεπτά. Μετά τη λήξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης είχε κι άλλες συναντήσεις ενώ δεν υπήρξε κοινή δήλωση.
(από kathimerini.gr)

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται δημητριακά προγεύματος



ΕΛΛΑΔΑ 



Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, διαπίστωσε την παρουσία ξένου σώματος στο προϊόν «Crownfield Δημητριακά προγεύματος με 10% κομματάκια σοκολάτας και 4% φουντούκια», σε συσκευασία 600g, με αριθμό παρτίδας L 14340 012 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από την 06.04.2016, που παράγεται από την εταιρεία Mulder Natural Foods N.V. και διακινείται στην Ελλάδα από τη Lidl Hellas.
Απαιτήθηκε από την επιχείρηση Lidl Hellas η προληπτική ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας προϊόντος και οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη.
(από kathimerini.gr)