Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«Περί λύχνων αφάς» σήμερα στίς 18.30 στό Γιαλό. Αλήθεια πώς ήταν οι πρώτοι δημόσιοι φανοστάτες τής Πρωτεύουσας;

Ο νέος Φανοστάτης

Παίρνοντας αφορμή από τά σημερινά εγκαίνια τού νέου φανοστάτη στό Άϊ Νικολάκι τού Γιαλού πού θά γίνει «Περί λύχνων αφάς» έψαξα καί βρήκα τήν ιστορία τών πρώτων φαναριών τής Αθήνας πού ξεκινάει τό 1835 μέ τή σύσταση τού Δήμου Αθηναίων (Δ.Α.) καί σάς τήν παραθέτω μαζί μέ λίγες αλλά ενδεικτικές φωτογραφίες τών πρώτων αυθεντικών φαναριών
 «Περί λύχνων αφάς», λοιπόν! 
Καί γιά όσους δέν έχουν φρέσκα τά αρχαία τους, η σημασία τής φράσης είναι : «κατά τήν ώρα πού ανάβουν οι λυχνίες». Έχει, επίσης τήν έννοια : «τήν ώρα πού αρχίζει νά νυχτώνει» ή «προτού νυχτώσει τελείως». Δηλαδή, μ' άλλα λόγια : «σύθαμπα», «στά σουρουπώματα».
Δ.Ν.Α.
                                                                          -----
Δείτε τήν ιστορία τών πρώτων φαναριών τής Πρωτεύουσας :

Από τά πρώτα φανάρια δημοσίου φωτισμού
που απέκτησε η Αθήνα
Ο δημόσιος φωτισμός της πρωτεύουσας συνδέεται με τη σύσταση του Δήμου Αθηναίων το 1835, οπότε κρεμάστηκαν στους κεντρικούς δρόμους φανάρια λαδιού, τα οποία φρόντιζε ένας φανοκόρος και τα άναβε το σούρουπο, ανεβασμένος σε μία ξύλινη σκάλα που μετέφερε στον ώμο. Τα πρώτα λαδοφάναρα του Δήμου δεν ήταν περισσότερα από δεκαπέντε. Η αύξησή τους ήταν ραγδαία, ούτως ώστε το 1840 ήταν ογδόντα, το 1842 έγιναν εκατό και το 1850 έφθασαν τα διακόσια. Η αύξηση των φανών δημοτικού φωτισμού συνοδεύθηκε από αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή τους. Παραγγέλθηκαν χυτοσιδηροί φανοστάτες, στη βάση των οποίων υπήρχε ανάγλυφη η μορφή της θεάς Αθηνάς όρθιας με κράνος, δόρυ και ασπίδα.
Με την πάροδο του χρόνου τα φανάρια λαδιού αντικαταστάθηκαν από λάμπες πετρελαίου. Από το τέλος του 1862 έκανε την εμφάνισή του στους κεντρικότερους δρόμους ο «δι' αερίου φωτισμός» για δημόσιο και ιδιωτικό φωτισμό, αλλά μόνο κατά τις νυκτερινές ώρες. Από το 1873 γενικεύθηκε η χρήση του αεριόφωτος και οι φανοί λαδιού και αερίου πέρασαν σε αχρηστία. Η παροχή αεριόφωτος από το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς επεκτάθηκε σε όλη την πόλη και τα φανάρια το 1886 είχαν ανέλθει σε χίλια.
Από το 1889 χρονολογείται το πρώτο διάταγμα που έδινε άδεια «παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού φωτός και ηλεκτρικής δυνάμεως εν Αθήναις».
Από τα πρώτα φανάρια του Δήμου είχαν απομείνει ελάχιστα, κυρίως έξω από εκκλησίες. Μέχρι την τελευταία ανακαίνιση της πλατείας Μοναστηρακίου σώζονταν δύο έξω από το ναό της Παντάνασσας, τα οποία ξηλώθηκαν και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Ένα υπάρχει στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στο Ριζόκαστρο και ακόμη δύο βρίσκονται έξω από τη Χρυσοσπηλιώτισσα, στην οδό Αιόλου. Σε αυτά τα φανάρια έχουν αντικατασταθεί από άλλα μεγαλύτερα, ωστόσο οι βάσεις διατηρούν την αρχική τους μορφή.

 «Περί λύχνων αφάς»
Φανός δημοσίου φωτισμού από τους πρώτους που απέκτησε η Αθήνα
Η ανάγλυφη μορφή της Αθηνάς στη βάση. Από επάνω τα αρχικά Δ Α του Δήμου Αθηναίων
Οι δύο φανοί που υπήρχαν έξω από την Παντάνασσα στην πλατεία Μοναστηρακίου και εξαφανίστηκαν κατά την ανάπλασή της από την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων. Όταν το Κράτος αναθέτει την ανάπλαση των δημοσίων χώρων του σε αρχιτέκτονες που αγνοούν την ιστορία τους, το αποτέλεσμα θα είναι τα μάρμαρα και τα μαντέμια να καταλήγουν στα μπάζα ή στις μάντρες 
«Περί λύχνων αφάς» ήταν η φράση που προσδιόριζε παραστατικά το σούρουπο, όταν γινόταν η αφή (άναμμα) των λυχναριών. Κάποτε ένας αξιωματικός παρήγγειλε σε ένα στρατιώτη του: «Περί λύχνων αφάς, ελθέ μεθ' ημών». Σε λίγο όμως κατέφθασε ο στρατιώτης αγριεμένος και πασαλειμμένος με λάδια. Είχε καταλάβει τη διαταγή ως εξής: «Περί λύχνον αν φας, ελθέ με θυμόν»
από τό  akrokerama.blogspot.gr

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα στο βυθό τη Δήλου

Νέα σημαντικά ευρήματα από την υποβρύχια έρευνα στη Δήλο. Αλλάζουν τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της         
αρχαίας τοπογραφίας στο νησί.

nea-entupwsiaka-eurimata-sto-butho-ti-dilou

Η πρώτη συνεργατική υποβρύχια έρευνα στην Δήλο ( από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών υπό τη Διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων) αφορούσε στη χαρτογράφηση-αποτύπωση των βυθισμένων αρχαιολογικών λειψάνων της δυτικής ακτής και την ενσωμάτωση των κτηριακών αποτυπώσεων και δεδομένων της στο σύστημα (SIG) της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών για τη Δήλο.

 Από την υποβρύχια έρευνα καταγράφηκαν κτηριακές κατασκευές άγνωστες μέχρι σήμερα καθώς και δομικό υλικό καθ’ όλο σχεδόν το μήκος της δυτικής ακτογραμμής. Σημαντική είναι η ανακάλυψη ισχυρής κατασκευής πλάτους 4μ. που πλαισιώνει την ακτή και τον γνωστό μέχρι σήμερα προβλήτα (môle), καθώς και εκτεταμένου αναχώματος βαθύτερα μέσα στη θάλασσα, γεγονός που αλλάζει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα της αρχαίας τοπογραφίας στο νησί.

Βορειότερα των κατασκευών αυτών εντοπίστηκε μια συστάδα μεγάλου μεγέθους ογκολίθων από ντόπιο γρανίτη, τοποθετημένη με σκοπό την προστασία της παράκτιας ζώνης από τη θαλάσσια διάβρωση. Ακόμα βορειότερα εντοπίζονται κτηριακά κατάλοιπα, καθώς και είκοσι θραύσματα κιόνων και πεσσών.Κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε επίσης ναυάγιο υστεροελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων, σημαντικό τμήμα του φορτίου του διασώζεται κάτω από τον αμμώδη πυθμένα (ακέραιοι αμφορείς διαφόρων τύπων, μικρότερα αντικείμενα και χρηστικά είδη).

Εν κατακλείδι από τα νέα δεδομένα της υποβρύχιας έρευνας προκύπτει ότι μέχρι τώρα ένα μεγάλο μέρος των λιμενικών εγκαταστάσεων, που εξασφάλιζαν παντοιοτρόπως την προστασία του νησιού καθώς και ένα μεγάλο τμήμα σημαντικών κτηρίων δεν ήταν μέχρι σήμερα γνωστά.Το όφελος της έρευνας αυτής είναι μεγάλο, επειδή όλα τα παραπάνω κατάλοιπα θα ενταχθούν στον αρχαιολογικό Άτλαντα της Δήλου.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς της ΕΕΑ ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικ. Ταγωνίδου και από πλευράς EFA ο Dr. J.- Ch. Moretti.
thetoc.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΥΚΟΝΟΥ.


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και φέτος ο διαγωνισμός για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων του νησιού μας. Το ποσό της δαπάνης που θα διατεθεί υπερδιπλασιάστηκε και ανέρχεται στις 73.800 ευρώ, καθότι η περισυλλογή και περίθαλψη αδέσποτων ζώων την περσινή χρονιά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ως Δημοτική Αρχή θεωρούμε χρέος μας να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε όλους τους μικρούς μας φίλους.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:
Με τη συμβολή της φιλοζωικής οργάνωσης τα αδέσποτα θα οδηγούνται στο ιδιωτικό κτηνιατρείο της κυρίας Αθηνάς Τσοκάνα ανάδοχο του διαγωνισμού, το οποίο διαθέτει την κατάλληλη υποδομή, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους. Στη συνέχεια θα πραγματοποιούνται ανά περίπτωση οι εξής ενέργειες:
  • Στείρωση, έλεγχος, εμβολιασμός, αποπαρασίτωση, παρακολούθηση, νοσηλεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των αδέσποτων ζώων που έχουν περισυλλεχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου.
Οι παραπάνω ενέργειες είναι εξαιρετικής σημασίας για το ζώο αλλά και για τον άνθρωπο. Συγκεκριμένα:
  • Εξασφαλίζεται η υγεία του αδέσποτου ζώου.
  • Εξαλείφονται τα επιθετικά φαινόμενα.
  • Επιτυγχάνεται ένας αριθμητικά διαχειρίσιμος αδέσποτος πληθυσμός ο οποίος συνεπάγεται:
- Λιγότερα ατυχήματα από αδέσποτα.
-Καθαρότερο οικιστικό περιβάλλον.
Ένας υγιής, μικρός σε αριθμό και φροντισμένος αδέσποτος πληθυσμός σκύλων και γάτων είναι ένα ευχάριστο θέαμα καταρχάς για τους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αλλά και για τον οποιονδήποτε ξένο επισκέπτη της χώρας μας.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε ικανοποιημένος που θα συνεχιστεί και φέτος με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων, λόγω της δαπάνης που εξασφαλίστηκε. Ο Δήμος θα συνεχίσει τις δράσεις του, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου, ενώ είναι δεδομένη η ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση της φιλοζωικής δραστηριότητας του νησιού.
ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ