Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Θρίλερ στη Βουλή


Στις 23.30 αρχίζει τελικά η Ολομέλεια...

Θρίλερ επικρατεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, για την έγκριση της κυβερνητικής πρότασης που εστάλη στους θεσμούς.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκάλεσε τη Διάσκεψη των Προέδρων για να καθοριστεί η ημερήσια διάταξη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Πρόεδρος της Βουλής ζητεί να αρχίσει η συζήτηση μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, προκειμένου να αλλάξει η ημέρα και να είναι τυπικά σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κωνσταντοπούλου πρότεινε να συνεδριάζε η Ολομέλεια στις 6 το πρωί του Σαββάτου, πρόταση η οποία δεν έγινε δεκτή από τη διάσκεψη των προέδρων.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται εδώ και ώρα στο γραφείο του στη Βουλή και περιμένει να αρχίσει η συζήτηση για να πραγματοποιήσει την ομιλία του...

Την ίδια ώρα, οι διεργασίες των τελευταίων ωρών κορυφώνονται, υπό το φόβο διαρροών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πλήρη εξέλιξη έντονες ζυμώσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις στην κυβερνητική πλειοψηφία και ότι γίνεται προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα στους διαφωνούντες με την πρόταση της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα μέτρα...

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας...


Αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκατασταθεί η κανονικότητα στις τράπεζες εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, κατά τη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλλήλων Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως μια συμφωνία με τους εταίρους είναι μονόδρομος επιβίωσης και προοπτικής για τη χώρα και την οικονομία, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δεν θα υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μέλλον των τραπεζών, όταν έχουμε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον πρώην ΥΠΟΙΚ, η άρση των capital controls θα γίνει σταδιακά και παράλληλα με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις Τράπεζες, ενώ μεταξύ άλλων διαμήνυσε ότι αντιμετωπίστηκαν με αρτιότητα οι δυσκολίες και τα προβλήματα που προέκυψαν αμέσως από τις πρώτες μέρες που έκλεισαν οι τράπεζες.

Από την πλευρά της, η ΟΤΟΕ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στις παρενέργειες που υπάρχουν για την πραγματική οικονομία στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους πολλές κοινωνικές ομάδες και στην ανασφάλεια που διακατέχει τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, οι οποίοι έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες...

Από "οπορτουνιστές" γέμισε ο τόπος! Από "οpportunities" έχουμε ...μερικές ελλείψεις...*

Ετοιμος να πηδήξει από το καράβι ο Μητρόπουλος...

Πιο σκληρός από ποτέ ο Αλέξης Μητρόπουλος εναντίον του Αλέξη Τσίπρα επί προσωπικού πλέον για τις αποφάσεις και τις κινήσεις του. 

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης στην οποία δεν μετείχε ξεκίνησε αμέσως τις δημόσιες διαφωνίες του για όλους και για όλα στην κυβέρνηση με την ένταση και τα επιχειρήματα να κλιμακώνονται όσο περνούσαν οι μέρες και οι εβδομάδες. 

Με όπλο τις άριστες σχέσεις του με όλα τα συστημικά ΜΜΕ και όλους τους τηλεαστέρες και παρουσιαστές εκπομπών ο Μητρόπουλος έχει σε καθημερινή βάση 5-6 τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρουσίες, ενώ αρθρογραφεί σχεδόν κάθε Κυριακή κυρίως στις εφημερίδες του ομίλου Real. Τα τελευταία 24ωρα ο εργατολόγος έχει κυριολεκτικά απασφαλίσει. Το πρωί στη ραδιοφωνική εκπομπή του Ν.Ευαγγελάτου επιτέθηκε με μεγάλη σφοδρότητα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρήματα που ούτε οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν καταθέτουν στο τραπέζι. 

Αν και αρχικά δήλωσε έτοιμος να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία αν τελικά αυτή έρθει στη Βουλή
 άφησε στο τέλος ένα μικρό παράθυρο να κάνει πίσω αν εξαρτάται όπως είπε από την ψήφο του αν θα πάμε στη δραχμή. Με αφορμή τη μόνιμη παρουσία του αντιφρονούντος Μητρόπουλου στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές να σημειώσουμε το παιχνίδι των συστημικών ΜΜΕ με την κυβερνητική εκπροσώπηση, παιχνίδι που ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ελέγξει εδώ και καιρό. Στο 80% των πάνελ και των ραδιοφονικών παρεμβάσεων καλούνται να μιλήσουν και να… υπερασπιστούν την κυβέρνηση είτε γνωστοί αντιφρονούντες στην κυβερνητική πολιτική όπως ο Μητρόπουλος και ο Λαπαβίτσας είτε εκπρόσωποι της αριστερής πλατφόρμας που έχουν βασικές διαφωνίες με κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και σαφείς ιδεολογικές διαφορές με την προεδρική πλειοψηφία του κόμματος. 

Ετσι ουσιαστικά παρουσιάζεται στα πάνελ μόνο αντιπολιτευτικός λόγος με ολίγα αριστερά τσιτάτα... 
enimerosi24.gr 

*Σημείωση : Ο υπέρτιτλος είναι τής "Νέας Μυκόνου"

Το Βερολίνο κρατά το «κλειδί»...


Το Βερολίνο μοιάζει να είναι ο βασικός ρυθμιστής για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους δανειστές, τη στιγμή που η ελληνική πρόταση αξιολογείται από τους θεσμούς.

Με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να...
στέλνει ηχηρό μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του για το πακέτο μέτρων που προτείνει η Αθήνα χαρακτηρίζοντας την πρόταση «παλαιά», αλλά «σε νέα συσκευασία», η στάση της Γερμανίας αναμένεται να είναι καθοριστική για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Την στιγμή που ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, υποστήριξε πως μόνο αν θα υπάρξει συνολική συμφωνία, τότε ενδέχεται να συζητηθεί το ζήτημα δανείου-γέφυρα, επανέρχεται το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Επ' αυτού, ο κ. Γέγκερ, μεταφέροντας το δυσάρεστο κλίμα που επικρατεί για την ελληνική κυβέρνηση, σχολίασε πως η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει καθώς «δεν επιτρέπεται στην Ευρωζώνη».

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική πλευρά είναι παραπάνω από έκδηλη στις δηλώσεις των Γερμανών αξιωματούχων, με τον αντιπρόεδρο της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Πέτερ Φρίντριχ, να κατακεραυνώνει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση που απέστειλε.

«Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις» σχολίασε ο κ. Φρίντριχ και πρόσθεσε δίχως κανένα ενδοιασμό ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει μία νέα αρχή με δικό της νόμισμα και με την καλοπροαίρετη βοήθεια όλων των Ευρωπαίων γειτόνων και εταίρων. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητήσουμε σοβαρά αυτή την εναλλακτική λύση».

Τη δυσπιστία του, όμως, εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ο οποίος εκδήλωσε την αμφιβολία του αν η χώρα μπορεί με αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και με αυτή την κυβέρνηση να σταθεί στα πόδια της.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Γερμανίδα καγκελάριο. Αλλά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα» επισήμανε ο υπουργός.

Η γνωστή για τις δυσοίωνες προβλέψεις τις, πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, επανήλθε με μία «δηλητηριώδη» δήλωση, λέγοντας πως είναι ίσως πολύ νωρίς να αξιολογηθεί το περιεχόμενό της, καθώς βασίζεται σε παλιά στοιχεία.

«Φαίνεται σαν να μην είναι επαρκής η πρόταση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκριμπαουσκάιτε, συμπληρώνοντας: «Εκλαμβάνουμε το έγγραφο της πρότασης ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επιθυμεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες σχετικά με το πώς θα καταλήξουν αυτές οι διαπραγματεύσεις»...

Απλά τους λέγαμε τι να μη βάλουν στην πρόταση...


Οι Γάλλοι σύμβουλοι αποκαλύπτουν...

Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι τεχνοκράτες από τη τη γαλλική κυβέρνηση, με εντολή του Γάλλου προέδρου, βοήθησαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και...
το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συγγραφή και την κατάρτιση της νέας ελληνικής πρότασης που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Η αλήθεια είναι ότι ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε στις 7 Ιουλίου ότι θα έκανε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και την απόφασή του αυτή αποφάσισε να την κάνει πράξη, δίνοντας αρχικά πολύτιμη βοήθεια στην Ελλάδα, μέσα από τους συμβούλους του.
Όμως, τι έκαναν στη πραγματικότητα αυτοί οι τεχνοκράτες και πώς βοήθησαν την ελληνική κυβέρνηση;
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» οι άνθρωποι αυτοί δεν έγραψαν τις ελληνικές προτάσεις, αλλά απλά συμβούλευαν τους Έλληνες, όσον αφορά στο τι να μη βάλουν στο νέο σχέδιο που θα έστελναν στους θεσμούς προκειμένου να μην «κοπεί».
Σύμφωνα με τη «Le Monde», οι Γάλλοι τεχνοκράτες συνεργάστηκαν πολύ στενά και με διακριτικότητα με τους Έλληνες διαπραγματευτές, υπό την αυστηρή επιτήρηση του Ελιζέ.
«Γάλλοι αξιωματούχοι βρίσκονται στη διάθεση των ελληνικών αρχών για να δώσουν μια χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, στην κρίση αυτή που περνά», επιβεβαίωσε ένας σύμβουλος υπουργού της κυβέρνησης Ολάντ, μιλώντας στη «Le Monde».
Όμως, όπως τόνισε, οι Έλληνες είναι εκείνοι οι οποίοι συνέταξαν τις προτάσεις και οι Γάλλοι πρόσφεραν απλά τις συμβουλές τους.  Μάλιστα, ο αξιωματούχος είπε ότι οι Γάλλοι τεχνοκράτες συμβούλευαν τους Έλληνες στο τι να μην γράψουν, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους από τους θεσμούς.
«Η ιδέα δεν ήταν να υπαγορεύσουμε στους Έλληνες τι να γράψουν, αλλά να τους δώσουμε συμβουλές για να κάνουν προτάσεις για μεταρρύθμισεις που θα ήταν αποδεκτές από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», είπε χαρακτηριστικά.
«Στόχος ήταν το σχέδιο να μην απορριφθεί, όπως αυτό που παρουσίασε πριν από λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας», πρόσθεσε...

Πολ Μέισον: Το δημοψήφισμα ανάγκασε τους Ευρωπαίους να συζητήσουν για το χρέος

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015


Τις πιο «προφανείς» απαντήσεις στο ερώτημα «Ποιο ήταν το νόημα του δημοψηφίσματος του Τσίπρα;» παρουσιάζει σε ομώνυμο άρθρο του στο μπλογκ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον.
Κατά πρώτον, αναφέρει, ένα από τα βασικά «επιτεύγματα» του δημοψηφίσματος ήταν ότι αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα η απειλή ότι η ΕΚΤ και η ΕΕ θα κάνουν να καταρρεύσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα πετάξουν την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα υπογραμμίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει εντολή εξόδου από το ευρώ, ότι το 61% που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα της έδωσε σαφή εντολή «παραμονής (στην Ευρωζώνη) και μάχης».
Δεύτερον, συνεχίζει ο Μέισον, η συμφωνία δεν έχει κανένα νόημα από οικονομικής άποψης χωρίς ελάφρυνση χρέους. Και το δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με τις πιέσεις από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι οδήγησε βασικές ευρωπαϊκές φωνές, ανάμεσά τους την Άγκελα Μέρκελ και τον Ντόναλντ Τουσκ, να συναινέσουν κατ'αρχήν στην ανάγκη για ανασχεδιασμό του χρέους.
Τρίτον, αναδιανέμει τα βάρη. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μπορεί να το «πωλήσει» ως ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα από αυτά που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα παράδειγμα είναι ο εταιρικός φόρος 29%.
Ωστόσο, κάνει υποχωρήσεις στις συντάξεις και το ΦΠΑ στα νησιά.
Τέταρτον, είναι έργο του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο Τσακαλώτος, όπως ο Μέισον επισημαίνει πως εξηγεί ήδη από τα μέσα Ιανουαρίου, ουσιαστικά είναι προσηλωμένος σε δύο πράγματα: την παραμονή στο ευρώ και τη χρήση της κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί ευρείας κλίμακας εκσυγχρονισμός και κοινωνική αλλάγή. Θέλει να παραμείνει στην εξουσία – και όχι να την χάσει από μια κυβέρνηση ‘τεχνοκρατών’.
Πέμπτον, η συμφωνία έρχεται με ένα αίτημα δανείου για να πραγματοποιηθούν οι αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια. Εάν κάποιος άλλος πληρώνει τα χρέη σου για τρία χρόνια, αυτό δημοσιονομικά είναι πολύ ευνοϊκό και επιτρέπει στην Ελλάδα να δαπανήσει χρήματα που δεν είχε.
Ο Πολ Μέισον επισημαίνει πως είναι πολύ πιθανόν η συμφωνία αυτή να προκαλέσει κάποιες παραιτήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βάση αυτά που ακούει ο ίδιος, η Αριστερή Πλατφόρμα ως επί το πλείστον θα την αποδεχθεί. Αλλά το να περάσει από τη βουλή δεν είναι το πρόβλημα. Το να περάσει από την ΕΕ είναι το πρόβλημα, υπογραμμίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
 ΑΜΠΕ
naftemporiki.gr

Ολόκληρη η νέα πρόταση της κυβέρνησης στα ελληνικά...



Σε μια διαφορετική γραμμή από την πρόταση προς τον ESM, κινείται η νέα πρόταση που εστάλη στις 10 μ.μ. στους θεσμούς.
Η πρόταση περιλαμβάνει...
επιστολή του πρωθυπουργού, το κείμενο με την βάση της πρότασης έξι - επτά σελίδων και συνοδευτικά έγγραφα.

Η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι, τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει, έχοντας την βοήθεια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Διαβάστε όλη τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές για την επίτευξη συμφωνίας: ΕΔΩ

Ολάντ: «Με σεβασμό στους Έλληνες διότι υπέφεραν πολύ επί χρόνια»...



Τώρα οι συζητήσεις πρέπει να αρχίσουν πάλι, αλλά πρέπει να αρχίσουν με τη θέληση να καταλήξουν σε αποτέλεσμα. Αυτή είναι η προσέγγιση της Γαλλίας: να κάνουμε...
ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε σε συμφωνία... Με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες διότι είμαστε όλοι μαζί, με σεβασμό επίσης στους Έλληνες διότι υπέφεραν πολύ επί χρόνια, δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ...

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (10.07.15)

                                                                                                                                           από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αυτή είναι η πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές

00:56 | 10 Ιουλ. 2015
 Στη δημοσιότητα δόθηκε η ελληνική πρόταση, που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Στην πρόταση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνεται αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων οι ελληνικές προτάσεις προβλέπουν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους συνταξιούχους, ΦΠΑ 23% στην εστίαση, ένα μεγάλο πακέτο ιδιωτικοποίησεων, σταδιακή προσαρμογή του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, άμεση κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα μεγάλα τουριστικά νησιά, αλλά και της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες, σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, προκαταβολή φόρου 100% στις επιχειρήσεις, αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2016 και επανεξέταση όλων των επιδομάτων και κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων κ.α. (Δείτε όλες τις ελληνικές προτάσεις στο αγγλικό κείμενο στο τέλος της σελίδας)
1. Οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
2. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
3. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον  Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
4. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
5. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
6. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
7. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
8. Θέσπιση περιουσιολογίου.
9. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
10. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
11. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
12. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
13. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
14. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
15. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
16. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
tvxs.gr

Τα βασικά σημεία της πρότασης προς τους Θεσμούς...


Τι προβλέπει για ΦΠΑ στα νησιά, σε βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία...
Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς αποκαλύπτει το...
newpost.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα σημεία είναι τα εξής:


· Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2018.


· Αναδιάρθρωση του χρέους μέσω νέου δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ), με χαμηλά επιτόκια και απώτερο χρόνο αποπληρωμής


· Ευελιξία στη χρηματοδότηση με άμεση προκαταβολή με την υπογραφή της συμφωνίας και άμεση εκταμίευση χρηματοδοτικών πόρων


· συμμετοχή στο επενδυτικό πρόγραμμα της Commission, στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για στοχευμένες επενδύσεις, συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ


· ΦΠΑ: Η εξαίρεση της έκπτωσης στα νησιά θα γίνει σταδιακά άρα η φετινή τουριστική χρονιά δεν θα έχει επιπρόσθετες επιβαρύνσεις. Ταυτόχρονα, στα νησιά όπου θα καταργηθεί η έκπτωση του 30%, θα υπάρξει ειδική μέριμνα ελάφρυνσης των βαρών στους κατοίκους με χαμηλότερα εισοδήματα. Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι 31/12/2016 του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από νησιά με υψηλή τουριστική κίνηση. Η εξαίρεση δεν καταργείται για τα νησιά της παραμεθορίου.


· Εργασιακά: Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εντός του έτους, αποφυγή εισαγωγής του lock out και της κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας και μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.


· ΑΔΜHΕ: Διατήρηση της δυνατότητας μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ/ Εναλλακτικό σχήμα με λειτουργικό διαχωρισμό για την ΑΔΜΗΕ χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή του Δημοσίου


· ΕΚΑΣ: Διατηρείται μέχρι το 2020


· Ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα στο 13% (ενώ η πρόταση των Θεσμών 23%)


· Μείωση συντελεστή στα φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρων σε 6% από 6,5%


· Διευρύνεται η φορολογητέα βάση με τις ασφαλιστικές εργασίες


· Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν τέλος 2016 συνεκτιμώντας την απόδοση των μέτρων για την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ που θα εισάγουμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επίσης η βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ θα επιτρέψει την επανεξέταση των συντελεστών.


· Βελτίωση ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.


· Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών


· Φόρος πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής, πισίνες κλπ.


· Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων


· Τα μέτρα για τη φορολογική διοίκηση είναι μη κοστολογημένα, αν αποδώσουν οι προσπάθειες για φορολόγηση αδήλωτων καταθέσεων, λαθρεμπορίου κλπ, τα έσοδα μπορούν να καλύψουν μέρος των κοστολογημένων μέτρων ή να εξεταστούν για τη μείωση του ΦΠΑ το τέλος του 2016


· Εισαγωγή του περιουσιολογίου που αποτελούσε μια από τις βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.


· Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

newpost.gr