Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Tό περίφημο άρθρο τού Αλβέρτου Αϊνστάιν : "Γιατί σοσιαλισμός;"

Άρθρο  του Άλμπερτ Αϊνστάιν
(Το άρθρο αυτό γράφτηκε από τον Albert Einstein για την Ίδρυση του περιοδικού Monthly Review και δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του τον Μάιος 1949).

Είναι ορθό για κάποιον που δεν είναι ειδικός σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα να εκφράζει τις απόψεις του για το σοσιαλισμό; Πιστεύω για μια σειρά από λόγους πως είναι.
Ας εξετάσουμε κατά πρώτον το ερώτημα από την άποψη της επιστημονικής γνώσης. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεθοδολογικές διαφορές ανάμεσα στην αστρονομία και τα οικονομικά: οι επιστήμονες και στους δύο τομείς προσπαθούν να ανακαλύψουν νόμους γενικής αποδοχής για καθορισμένες ομάδες φαινομένων, για να κάνουν τη διασύνδεση των φαινομένων αυτών όσο γίνεται πιο κατανοητή. Αλλά στην πραγματικότητα τέτοιες μεθοδολογικές διαφορές υπάρχουν. Η ανακάλυψη γενικών νόμων στον τομέα των οικονομικών γίνεται δυσκολότερη, γιατί τα υπό παρατήρηση οικονομικά φαινόμενα επηρεάζονται συχνά από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν ξεχωριστά. Επιπλέον, η πείρα που έχει συσσωρευτεί από την αρχή της λεγάμενης πολιτισμένης περιόδου της ανθρώπινης ιστορίας έχει, όπως είναι γνωστό, σε μεγάλο βαθμό επηρεαστεί και περιοριστεί από αιτίες όχι μόνο οικονομικού χαρακτήρα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις στην ιστορία όφειλαν την ύπαρξή τους στις κατακτήσεις. Οι κατακτητές λαοί εδραιώνονταν νομικά και οικονομικά ως η προνομιούχα τάξη στην κατακτημένη χώρα. Υφάρπαζαν για τους εαυτούς τους το μονοπώλιο της ιδιοκτησίας της γης και όριζαν τον κλήρο από τις τάξεις τους. Οι ιερείς, με το να ελέγχουν την παιδεία, έκαναν την ταξική διαίρεση της κοινωνίας μόνιμο θεσμό και δημιούργησαν ένα σύστημα αξιών από το οποίο οι άνθρωποι έκτοτε καθοδηγούνταν, σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητα, στην κοινωνική τους συμπεριφορά.
Αλλά η ιστορική παράδοση ανήκει, ούτως ειπείν, στο χθες. Πουθενά δεν έχει πραγματικά ξεπεραστεί εκείνο που ο Thorstein Veblen αποκαλούσε «πρωτόγονη, ληστρική φάση» της ανθρώπινης ανάπτυξης.
Τα οικονομικά γεγονότα που παρατηρούμε ανήκουν σε αυτή τη φάση και ακόμα και οι νόμοι που μπορούμε να εξάγουμε από αυτά δεν είναι εφαρμόσιμοι σε άλλες φάσεις. Δεδομένου ότι ο πραγματικός σκοπός του σοσιαλισμού είναι ακριβώς να ξεπεράσει και να προχωρήσει μπροστά, πέρα από τη ληστρική φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης, η οικονομική επιστήμη στη σημερινή της κατάσταση μπορεί να ρίξει πολύ λίγο φως στη σοσιαλιστική κοινωνία του μέλλοντος.
Δεύτερον, ο σοσιαλισμός είναι προσανατολισμένος σε ένα κοινωνικο-ηθικό σκοπό. Η επιστήμη, ωστόσο, δεν μπορεί να δημιουργήσει σκοπούς και, ακόμα λιγότερο, να τους εμφυσήσει στους ανθρώπους. Το μέγιστο που η επιστήμη μπορεί να προσφέρει είναι τα μέσα για την επίτευξη ορισμένων σκοπών. Αλλά οι σκοποί αυτοί καθαυτοί επινοούνται από προσωπικότητες με υψηλά ηθικά ιδανικά και -αν οι σκοποί αυτοί δεν είναι θνησιγενείς, αλλά βιώσιμοι και υγιείς- υιοθετούνται και προωθούνται από πολλούς ανθρώπους που, εν μέρει ασυνείδητα, καθορίζουν την αργή εξέλιξη της κοινωνίας.
Για τους λόγους αυτούς, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας να μην υπερεκτιμάμε την επιστήμη και τις επιστημονικές μεθόδους όταν η υπόθεση αφορά ανθρώπινα προβλήματα. Και δεν θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ότι μόνο οι ειδικοί έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους για ζητήματα που επηρεάζουν την οργάνωση της κοινωνίας.
Αμέτρητες φωνές, εδώ και καιρό, διακηρύσσουν ότι η ανθρώπινη κοινωνία περνάει κρίση, ότι η σταθερότητά της έχει κλονιστεί σοβαρά. Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι ότι τα άτομα νιώθουν αδιάφορα ή ακόμα και εχθρικά προς τις ομάδες, μικρές ή μεγάλες, στις οποίες ανήκουν. Για να διευκρινίσω τι εννοώ, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ μια προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα συζητούσα με έναν έξυπνο και ευνοϊκά διατεθειμένο άνθρωπο για την απειλή ενός ακόμα πολέμου, ο οποίος κατά τη γνώμη μου θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας, και σχολίασα πως μόνο ένας υπερεθνικός οργανισμός θα μπορούσε να προσφέρει προστασία από έναν τέτοιο κίνδυνο. Ο επισκέπτης μου, πολύ ήρεμα και ψυχρά, μου είπε: «Γιατί είσαι τόσο βαθιά αντίθετος στην εξαφάνιση της ανθρώπινης φυλής;».
Είμαι βέβαιος ότι μόλις έναν αιώνα πριν κανείς δεν θα έκανε μια τέτοια δήλωση με τόση ευκολία. Πρόκειται για τη δήλωση ενός ανθρώπου που μάταια προσπαθούσε να βρει μια ισορροπία μέσα του και έχασε λίγο πολύ την ελπίδα για να το πετύχει. Είναι η έκφραση μιας οδυνηρής μοναξιάς και απομόνωσης από την οποία τόσο πολλοί άνθρωποι υποφέρουν στις μέρες μας. Ποια είναι όμως η αιτία; Υπάρχει διέξοδος;

Video εξαιρετικού κάλλους...

Oh My Greece | Unlock the Feeling

  
Video εξαιρετικού κάλλους, μέ άριστη τεχνική στήν λήψη καί τήν παρουσίαση (απεικόνιση) τής καλοκαιρινής ομορφιάς (θαλασσινής ή άλλης) πού διαθέτει -άφθονη- η πατρίδα μας
(Αξίζει νά τό απολαύσετε σέ πλήρη οθόνη!)

από : DiscoverGreececom.



Η σάτιρα τής πολιτικής επικαιρότητας σέ σκίτσο τού...

                                                                        ...Πέτρου Ζερβού  

                                                                                                              (07.06.2019) από: efsyn.gr


Eίναι "προδοσία" η στρατιωτική επιτήρηση τή Βόρειας Μακεδονίας από τήν Ελλάδα αντί τής Τουρκίας;

Η «προέλαση» των «προδοτών» στα Σκόπια...
Mια φωτογραφία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γεώργιου Καμπά στη Βόρεια Μακεδονία με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, έγινε αφορμή για διάφορα σχόλια, επί της ουσίας όμως πιστοποιεί για άλλη μια φορά πόσο επικερδής ήταν για τα εθνικά συμφέροντα η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο πλαίσιο νατοϊκής άσκησης, καθώς εκτός από την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας, η Ελλάδα έχει αναλάβει πλέον και την αμυντική αναδιοργάνωση και στρατιωτική εκπαίδευση αντί της Τουρκίας. Η παρουσία του Έλληνα Αρχηγού συνειδητά υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει "σπάσει" το τόξο της τουρκικής παρουσίας και επιρροής στα Βαλκάνια, του μόνου πραγματικού κινδύνου για την εθνική ακεραιότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει άμεσα παράξει εντυπωσιακά αποτελέσματα για την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας και την απομόνωση της Τουρκίας. Οι μετέπειτα εξελίξεις στο εύφλεκτο σκηνικό της ευρύτερης περιοχής επιβεβαίωσαν διπλά, διπλωματικά και στρατιωτικά, πόσο επωφελής ήταν.

Αυτή όμως είναι η μία όψη. Τώρα...