Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα Σε τίτλους

22:35 | 27 Μάιος. 2016
tvxs.gr
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και άυριο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.
Διαβάστε όλες τις εξελίξεις όπως τις κάλυψε το tvxs.gr:
Ο Πούτιν επιστρέφει στην Αθήνα, εννιά χρόνια μετά...
Με «στρατιά» επιχειρηματιών ο Πούτιν στην Αθήνα - Ποιές συμφωνίες θα υπογράψει
Πάνω από δύο ώρες η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν
• Η επίσκεψη Πούτιν μέσα από τον φωτογραφικό φακό
Πούτιν: Η συγκυρία είναι δύσκολη αλλά υπάρχουν προοπτικές
• Πούτιν: Με την Ελλάδα έχουμε βαθιές, παλιές, πνευματικές σχέσεις
Τσίπρας στο Sputnik: Η οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο του 2016
Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας από το 1993 έως σήμερα
Τα αλλόκοτα πορτρέτα του Βλαντιμίρ Πούτιν

2. Τρία μικρά – αλλά πολιτικά αιχμηρά – κεφάλαια και μία γκρίζα ζώνη παραμένουν ανοιχτά για να εκπληρωθούν και οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών και να εκταμιευθεί η δόση, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup. Πρόκειται για το Ελληνικό, τα κόκκινα δάνεια με εγγυήσεις του Δημοσίου και τη νομική ασυλία της διοίκησης του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τριβές και αιτήματα πρόσθετων διευκρινίσεων έχει πυροδοτήσει και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός την Κυριακή στη Βουλή.
3. (Πολιτική) ανασύνταξη, (κοινωνική) ανάταξη, (οικονομική) ανάκαμψη: Ο τριπλός άξονας της κυβερνητικής φυγής προς τα εμπρός μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει ήδη χαραχθεί, το σύνθημα τέλους της «μακράς διαπραγμάτευσης» δόθηκε από το Μαξίμου μαζί με εκείνο της έναρξης της «αποτελεσματικής διακυβέρνησης», και το ανοιχτό πολιτικό ερώτημα είναι ένα: Με την... ίδια κυβέρνηση ή με άλλη;
4. H ιστορία των πλαστών πτυχίων από ιδιωτικά ΤΕΕ επανήλθε στο προσκήνιο με την απόφαση Φίλη να δρομολογήσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η επάρκεια ή μη των κατόχων των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών. Τι ακριβώς έχει συμβεί;
5. Πρώτη στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 8 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του Σκάι. Εκτός «δημοσκοπικής Βουλής» παραμένουν, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που συγκεντρώνουν αμφότερα 2%, πίσω από τη νεοϊδρυθείσα «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου που θα ψήφιζε το 2,5%.
6. Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο αρχαιολόγος δρ. Κώστας Σισμανίδης, χθες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωσή του για το ταφικό μνημείο στα Αρχαία Στάγειρα για το οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανήκει στον Αριστοτέλη. «Ο Βενιζέλος μου έκοψε τη χρηματοδότηση επειδή ήμουν αντίθετος στην εξόρυξη χρυσού».
7. Νέο ναυάγιο υπερφορτωμένου με πρόσφυγες και μετανάστες αλιευτικού σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για το τρίτο ναυάγιο μέσα σε τρεις ημέρες και για άλλη μια φορά εκφράζονται ανησυχίες για μεγάλο αριθμό αγνοούμενων.
8. Ένα βήμα πίσω έκαναν σήμερα οι εργαζόμενοι της Γαλλίας που διαμαρτύρονται για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, κηρύσσοντας την άρση του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας. Ο αγώνας τους κόντρα στο νέο νομοσχέδιο που απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις δεν σταματά όμως, καθώς παραμένουν στις επάλξεις, προαναγγέλοντας νέες μεγάλες κινητοποιήσεις. Ανυποχώρητος για τη μεταρρύθμιση εμφανίζεται στον αντίποδα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
9. Το «έγκλημα» τους; Κάποιος έκανε ένα πάρτι αποφοίτησης κι εκείνοι πήγαν. Η τιμωρία τους; Ενενήντα εννέα χτυπήματα με μαστίγιο για τον καθένα… προς παραδειγματισμό. Τόπος του «εγκλήματος»; Το Ιράν.
10. Σπάει τα ρεκόρ φέτος ο ελληνικός τουρισμός, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων στη χώρα μας, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγράφεται αύξηση 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, με τον απόλυτο αριθμό των αφίξεων στο διάστημα του Ιανουαρίου-Απριλίου να διαμορφώνεται σε 1,64 εκατομμύρια τουρίστες από 1,52 εκατομμύρια τουρίστες, πέρυσι.
* Σκίτσο του Γιώργου Μιτίδη

Η επίσκεψη Πούτιν μέσα από τον φωτογραφικό φακό. Στην Αθήνα

tvxs.gr 18:38 | 27 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 20:28 | 27 Μάιος. 2016
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν έφτασε στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στη χώρα μας.

Εφτασε στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν...

Στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν
Με ανοιχτή την ατζέντα συνεργασίας σε ζητήματα που αφορούν την ενέργεια, το εμπόριο και τις μεταφορές, και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε το απόγευμα στην...
Αθήνα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο κ. Πούτιν συνοδεύεται στην Αθήνα και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι που αυτομάτως προσδίδει άλλη σημασία στις συζητήσεις.

Τον Ρώσο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Υπουργός Άμυνας , Π Καμμένος, ο οποίος θα τον συνοδεύσει μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί  στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Τονίζεται ότι στο επίπεδο των συζητήσεων για πιθανή οικονομική συνεργασία τα δύο βασικά πρότζεκτ που προκαλούν το ενδιαφέρον της Μόσχας είναι η απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνδυασμό, όμως, με την απόκτηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Για το ενεργειακό σκέλος, όπως διεφάνη και από το χθεσινό άρθρο του κ. Πούτιν στην «Κ», το ρωσικό ενδιαφέρον για τον South Stream ΙΙ παραμένει αμείωτο, ενώ δεν αποκλείονται κάποιες μικρότερες συνεργασίες σε κοινοπρακτικά σχήματα με τη ΔΕΗ.

Ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική πλευρά είναι η εξεύρεση διαύλων που θα επιτρέψουν την εξαγωγή, προς τη Ρωσία, προϊόντων που δεν περιγράφονται με ακρίβεια στο υφιστάμενο εμπάργκο της Μόσχας σε προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Σάββατο, ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Αγιον Ορος με τη συνοδεία του ομολόγου του κ. Παυλόπουλου. Εκεί θα τον αναμένει ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Μονή Παντελεήμονος, προκειμένου να είναι παρών στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 χρόνων από την παρουσία Ρώσων μοναχών στο Aγιον Oρος. Ο πατριάρχης Μόσχας και οι κ. Πούτιν και Παυλόπουλος θα παραστούν στη δοξολογία που θα γίνει στις Καρυές...

Πούτιν: Δύσκολοι καιροί που σχετίζονται με την οικονομία και την ασφάλεια...

 
Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς που σχετίζονται με την οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος προς τον...
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ηγεσία του κράτους για την πρόσκληση. Όλοι διανύουμε δύσκολους καιρούς, σχετίζεται με οικονομία και διεθνή ασφάλεια».

Τόνισε ότι είναι σημαντικό «να συζητήσουμε και να ψάξουμε λύσεις σε αυτά τα θέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την ευκαιρία την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, μία χώρα με την οποία έχουμε βαθιές σχέσεις».

«Στην επίσκεψη σας μιλήσαμε για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας και μπορούμε να δούμε πώς προχωρούν οι εκδηλώσεις. Τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τις ρίζες μας. Είμαι ευγνώμων σε σας στην Εκκλησία, το Πατριαρχείο που υποστηρίξατε την επίσκεψή μου στο Άγιο Όρος όπου 1.000 χρόνια βρίσκονται Ρώσοι μοναχοί» σημείωσε.

Προανήγγειλε ότι θα γίνουν συζητήσεις σχετικά με την πορεία των οικονομικών σχέσεων. «Υπάρχουν γνωστά προβλήματα αλλά υπάρχει και κάτι που εντυπωσιάζει. Κατά τον Μάρτιο ο αριθμός των Ρώσων τουριστών αυξήθηκε 523% και θα προχωρήσουμε όχι μόνο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε άλλους τομείς. Τώρα είναι σημαντικό να συζητήσουμε για όλες τις ευκαιρίες και να προχωρήσουμε σε βήματα υλοποίησης» σημείωσε...
 

Υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων...


«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας...
υποδεχόμενος τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να επαναλάβω γι άλλη μία φορά ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Ελλάδα που επιτάσσουν οι ισχυροί πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί, όσο και οι δεσμοί που ανοίγονται μπροστά μας, οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες για σταθεροποίηση στην περιοχή» είπε ο Πρωθυπουργός...
 

Το «χρυσό» αεροσκάφος του Βλαντιμίρ Πούτιν...

Μέχρι και γυμναστήριο διαθέτει...

Δείτε τις φωτογραφίες...

Με ένα μικρό παλάτι θα μπορούσε να πει κανείς ότι μοιάζει το προεδρικό αεροσκάφος της Ρωσίας, με το οποίο έφτασε πριν από μερικές ώρες στην Αθήνα ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις...
φωτογραφίες, που έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό από το υπερπολυτελές αεροσκάφος του ρώσου προέδρου, διακρίνονται πολλές λεπτομέρειες από χρυσό.

Στα μπάνια, στις ταμπακέρες, στις καρέκλες και όχι μόνο.



Μέχρι και γυμναστήριο διαθέτει για να περνάει την ώρα του στα μακρινά ταξίδια ο ρώσος πρόεδρος...

Τέλος οι «νέγροι»...

Ο Ομπάμα σβήνει τον ρατσιστικό όρο από τα επίσημα κείμενα των ΗΠΑ...

Μπορεί η δεύτερη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα να οδεύει στο τέλος της, όμως ο πρώτος μαύρος ένοικος στην ιστορία του Λευκού Οίκου φαίνεται αποφασισμένος να...
εφαρμόσει την πολιτική του στο ακέραιο, μέχρι την τελευταία στιγμή.

Έτσι, εδώ και λίγες ημέρες, βασικό θέμα συζήτησης στην κεντρική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ έχει γίνει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να «σβήσει» από τα νομοθετικά κείμενα κάθε αναφορά στους όρους «oriental» («ανατολίτης») και «negro» («νέγρος»), οι οποίοι κατά πολλούς θεωρούνταν αναχρονιστικοί, ρατσιστικοί και προσβλητικοί.

Αντ' αυτών, ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε τη χρήση των όρων «Asian Americans» («Αμερικανοασιάτες») και «African Americans» («Αφροαμερικανοί»), ανοίγοντας το δρόμο για την απάλειψη των ρατσιστικών αναφορών στα κείμενα της αμερικανικής νομοθεσίας.

Η κίνησή του αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αίσθηση, με τους χρήστες του Twitter να εκφράζουν το θαυμασμό τους για την εκσυγχρονιστική του πολιτική και να εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η προεδρική του θητεία ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.

Ως είθισται, ωστόσο, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις...

Alpha Bank: Τα δύο οφέλη του Eurogroup της 24ης Μαΐου

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 16:10
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Παρά ταύτα - καταλήγει η σχετική έκθεση -  η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια, ειδικά το 2018.

Προς ακόμη ένα ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016 13:50


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Έρχεται η «δήλωση πλούτου» για αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων

ΥΠΟΙΚ: Θα δηλώνονται μετρητά, ακίνητα, Ι.Χ., σκάφη, μετοχές, Α/Κ, θυρίδες, πίνακες, χρυσαφικά

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια στήριξης των εσοδων.

Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου 
gkouros@naftemporiki.gr
Από «ακτινογραφία» ετοιμάζονται να περάσουν οι ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Οικονομικών μετρητά - καταθέσεις, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα, Ι.Χ., τιμαλφή, επενδύσεις, έργα τέχνης, καθώς πυρετωδώς σχεδιάζεται η νέα «δήλωση πλούτου».
Η εν λόγω δήλωση αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο του περιουσιολογίου, το οποίο, παρά τις αναβολές στην υλοποίησή του, αναμένεται ότι θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή από το επόμενο έτος, ανοίγοντας και τον δρόμο για την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή των αρχικών της σχεδίων που στόχο έχουν την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων και «μαύρου» χρήματος, καθώς και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αφού με την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, των φορολογουμένων όλα θα είναι στο «φως» και κάθε «κίνηση» θα ελέγχεται άμεσα.
Το σχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια στήριξης των εσόδων και του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά τα επόμενα χρόνια, από το 2017 και μετά, καθώς κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο «κόπωσης» στις εισπράξεις λόγω των μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα να φοβούνται την εμφάνιση «τρύπας» στα έσοδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εθελοντική αποκάλυψη θα αφορά ακόμη και όσους βρίσκονται στη διαδικασία ελέγχου, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να έχει εκδοθεί οριστική πράξη προσδιορισμού φόρου.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι όπως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «νομιμοποίησης» των αδήλωτων εισοδημάτων να ακολουθήσει άμεσα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάρτιση του περιουσιολογίου.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να δηλωθούν όσα εισοδήματα δεν εμφανίστηκαν στο παρελθόν, διότι αν δεν νομιμοποιηθούν και δεν μπουν στο περιουσιολόγιο δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ.
Σε πρώτη φάση πάντως το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τη δήλωση τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και «δαπανών πολυτελείας» που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, αν και μεγάλο μέρος των απαιτούμενων στοιχείων θα υποβληθεί στο υπουργείο από τις ίδιες τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Σε δεύτερη φάση, από το 2017, θα ενταχθούν στο σύστημα τα έργα τέχνης και τα κοσμήματα.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν:


  • Διαθέσιμα μετρητά: ποσά σε ευρώ, δολάρια ή άλλο νόμισμα, καθώς και σε ποιο μέλος της οικογένειας ανήκουν. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο πίνακας, ο φορολογικός έλεγχος θα θεωρήσει ότι ο υπόχρεος δεν έχει καθόλου μετρητά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση ελέγχου ή εντοπισμού τους.
  • Ακίνητα: ως αξία κτήσης των ακινήτων θα πρέπει να αναγραφεί το πραγματικό τίμημα και όχι η αντικειμενική τιμή με την οποία συντάχθηκε το συμβόλαιο! Θα αποκαλύπτεται και θα διασταυρώνεται έτσι τι δαπάνησε ο αγοραστής και τι εισέπραξε ο πωλητής. Θα δηλώνονται ξεχωριστά τα κτίσματα από τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Θα δηλώνονται όμως και όσα ακίνητα βρίσκονται εκτός Ελλάδας, στην ειδική στήλη «Χώρα» που θα περιλαμβάνεται στη φόρμα συμπλήρωσης.
  • Ι.Χ., σκάφη, ελικόπτερα: εκτός από τις γνωστές κατηγορίες που δηλώνονταν ως τώρα στο Ε1 ή στο «πόθεν έσχες», θα ζητείται ακόμα και το πού σταθμεύουν τα οχήματα αυτά.
  • Επενδύσεις: μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα θα δηλώνονται ξεχωριστά από τις επενδύσεις και τις καταθέσεις στο εξωτερικό.
  • Τραπεζικές θυρίδες: θα δηλώνεται υποχρεωτικά η ύπαρξή τους και θα κατονομάζεται η τράπεζα στην οποία τηρούνται.
  • Τιμαλφή και έργα τέχνης: θα καταγράφονται ένα προς ένα, με αναλυτική περιγραφή.

Έλεγχοι
Στο «μικροσκόπιο» του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν άμεσα 24 εταιρείες ηλεκτρονικού στοιχηματισμού.
Ειδικότερα, με απόφαση (ΔΕΛΒ/1068018ΕΞ/22.4.2016) του γ.γ. Δ.Ε. ανατέθηκε στον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) η διενέργεια μερικού επιτόπιου φορολογικού ελέγχου όλων των ανέλεγκτων χρήσεων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις νέες οδηγίες στο εν λόγω Ελεγκτικό Κέντρο ανατίθεται η έκδοση των οικείων καταλογιστικών πράξεων, η βεβαίωση και είσπραξη των φόρων, τελών, εισφορών, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων, η λήψη διασφαλιστικών μέτρων, καθώς και κάθε άλλη οφειλόμενη ενέργεια που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων αυτών

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Ο Σόιμπλε μεταφέρει τα βάρη... στο μέλλον...

FAZ: Ο Σόιμπλε μεταφέρει τα βάρη... στο μέλλον

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέτυχε τον διαπραγματευτικό του στόχο στο πρόσφατο Eurogroup, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε δημοσίευμά της, και συνεχίζει:

«Με τους χειρισμούς...
του Γερμανού υπουργού Οικονομικών το Eurogroup ‘φρέναρε’ το ΔΝΤ και μετέθεσε άλλη μια φορά το αίτημά του για αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για το διάστημα μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Ο υπολογισμός του Σόιμπλε να κρατήσει εκτός προεκλογικού αγώνα τη διαμάχη αυτή φαίνεται να επιτυγχάνεται και το γερμανικό κοινοβούλιο φαίνεται να υποκύπτει».

Ο Γερμανός σχολιαστής συμφωνεί με την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος και υπογραμμίζει:

«Το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί δικαίως ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να αποκατασταθεί μόνο εφόσον υπάρξουν ευρείες ελαφρύνσεις εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών. Το αν ονομάζει κανείς αυτές τις ελαφρύνσεις κούρεμα χρέους ή όχι είναι αδιάφορο. Με τους χειρισμούς του Σόιμπλε το Eurogroup αγνοεί αυτή τη διαπίστωση. Ο Γερμανός υπουργός εμφανίζεται ως συνήγορος των φορολογουμένων. Στην πραγματικότητα μεταθέτει απλά τα βάρη τους στο μέλλον – και τα μεγεθύνει».

Η πύρρειος νίκη της Ελλάδας

DESMOND LACHMAN*
Πρέπει κανείς να συμπονά τους πληγωμένους πολίτες της Ελλάδας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να παρέχουν στη χώρα την τόσο αναγκαία δόση του δανείου της, η οποία, όμως, συνοδεύεται από τα σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Αν κρίνουμε από την εμπειρία λιτότητας που είχε έως τώρα η Ελλάδα μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ, τα μέτρα μάλλον διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα αναδυθεί σύντομα από την εξαετή οικονομική ύφεση. Αυτό είναι, όμως, λυπηρό, καθώς η ύφεση είναι αντίστοιχη με αυτή των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Εχει, άλλωστε, προκαλέσει εκτίναξη της ανεργίας στο 24%.

Προς τιμήν του, το ΔΝΤ κατέληξε, έστω και καθυστερημένα, στο συμπέρασμα ότι αυτή η υπερβολική λιτότητα υπήρξε καίριος παράγοντας που οδήγησε στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία έξι χρόνια. Γι’ αυτό και επιμένει πως η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει στην Ελλάδα μια ουσιαστική μείωση του χρέους της. Ελπίζει έτσι πως θα είναι μικρότερη η δημοσιονομική προσαρμογή που θα χρειαστεί για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιμένει γι’ αυτό ότι το μέγιστο που μπορεί να ζητηθεί από την Ελλάδα είναι να παρουσιάσει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι της εξακολουθούν να της ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

Δυστυχώς, στη συνάντηση που είχαν αυτήν την εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επέλεξαν να αγνοήσουν τις συμβουλές του ΔΝΤ. Συμφώνησαν μεν να εκταμιεύσουν την αναγκαία δόση του δανείου ύψους 10,3 δισ. ευρώ, αλλά επέμειναν ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να αναβληθεί μέχρι το 2018. Και μολονότι αυτό δεν αναφέρεται ρητώς, η χρονολογία αυτή τούς εξυπηρετεί γιατί έρχεται μετά τις γερμανικές εκλογές και διασφαλίζει πως η μείωση του ελληνικού χρέους δεν θα αποτελέσει θέμα στην προεκλογική εκστρατεία.

Στο μεταξύ, οι Ελληνες πρέπει τώρα να επιτύχουν την αρχική δέσμευσή τους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, μολονότι το ΔΝΤ εκτιμά πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει δημοσιονομική προσαρμογή 4,5 εκατοστιαίων μονάδων την επόμενη διετία. Προκειμένου να βεβαιωθούν πως η Ελλάδα θα παρουσιάσει αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, απαίτησαν όχι μόνον μια σειρά επώδυνων αυξήσεων φόρων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, αλλά και να δεσμευθεί η Ελλάδα στη λήψη έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα εφαρμόζονται όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πλεονάσματος.

Αυτή καθαυτή η κλίμακα των μέτρων λιτότητας θέτει δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτον, για ποιο λόγο υποτίθεται πως θα αποφέρει τώρα καλύτερα αποτελέσματα αυτή η υπερβολική λιτότητα, που έφερε την Ελλάδα στη σημερινή τρομακτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση; Και το ερώτημα γίνεται πιεστικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιο αδύναμη από όσο πριν προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, αν η Ελλάδα δεν σημειώσει ουσιαστική ανάπτυξη, για ποιο λόγο θα είναι το χρέος λιγότερο μη βιώσιμο από όσο είναι σήμερα; Δεν υπονοώ πως αυτά τα ερωτήματα δεν απασχολούν σοβαρά τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών. Αντιθέτως, λέω ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα θυσιάζεται με κυνισμό στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων των Ευρωπαίων αφεντικών της. Η τακτική αυτή, όμως, μάλλον θα αποδειχθεί κοντόφθαλμη, καθώς αυτός ο τελευταίος γύρος λιτότητας διασφαλίζει πως η Ελλάδα θα γίνει ένα αποτυχημένο κράτος καθώς η ύφεση διαρκώς βαθαίνει.
* Ο Desmond Lachman είναι συνεργάτης του American Enterprise Institute, υπήρξε στέλεχος του ΔΝΤ και στρατηγικός αναλυτής επί θεμάτων αναδυόμενων αγορών στη Salomon Smith Barney.

από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:44 | 26 Μάιος. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.

1. Το ΔΝΤ διέσωσε τα τελευταία προσχήματα της (χαμένης) παρθενίας του, ο Σόιμπλε κέρδισε ζωτικό πολιτικό και προεκλογικό χρόνο, και η Ελλάδα πήρε τη δόση και την, πολυπόθητη, υποσχετική για το χρέος: Μια συμφωνία με τρεις νικητές και με τρεις διαμετρικά αντίθετους στόχους, μάλλον δύσκολα μπορεί να συνιστά συμπαγή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Για πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάνοντας τον απολογισμό της συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι ως αποτέλεσμα, έχουμε επιτέλους ένα πλαίσιο για την αντιμετώπισή του. Θετικά σχόλια για τη συμφωνία του Eurogroup, αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης διατύπωσαν ηγέτες και αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη Σύνοδο της G7. Η συμφωνία για την Ελλάδα είναι win-win, σχολίασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποιώνατς όμως γαι περισσότερα ξενύχτια.
2. Η ΔΕΠΑ, η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ μπαίνουν στο άμεσο κάδρο των αποκρατικοποιήσεων μέσα από την επικαιροποιημένη λίστα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ - μια λίστα, που περιλαμβάνει 19 επιχειρήσεις και ακίνητα και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων μετά την έγκρισή της από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
3. Την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών σε βάρος τουλάχιστον 70 στελεχών και υπαλλήλων της τράπεζας Pro Bank για τα θαλασσοδάνεια που χορήγησε την περίοδο 2004 έως και 2011. Η ζημία αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.
4. Η Ελλάδα θα ανασάνει όταν φύγει ο Σόιμπλε, γράφει ο γερμανικός Τύπος, που προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: «Μονόδρομος ή παραπλανητική η συζήτηση για το χρέος;».
5. Ολόκληρη την Ιταλία συγκινεί η ιστορία ενός μωρού μόλις εννέα μηνών από τη Νιγηρία του οποίου η μητέρα εξέπνευσε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τις λιβυκές ακτές. Στο μεταξύ, εκκενώθηκε εντελώς σήμερα η Ειδομένη. Δείτε τι έμεινε πίσω.
6. Πεδίο μάχης έγινε για άλλη μια φορά σήμερα το Παρίσι αλλά και μεγάλες πόλεις της γαλλικής περιφέρειας, όπου τα γαλλικά συνδικάτα είχαν δώσει ραντεβού στους δρόμους καλώντας σε εθνική κινητοποίηση. Ο νέος «Μάης» έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Βαλς που αλλάζει το εργασιακό τοπίο, καταστρατηγώντας θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχώρησαν και σε αποκλεισμούς πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας της χώρας, ενώ τα συνδικάτα βρίσκονται σε αναβρασμό πραγματοποιώντας συνελεύσεις για το αν θα προκηρύξουν απεργία.
7. Είναι στα σπαράγματα του μνημείου (σύμπλεγμα κτισμάτων διαφορετικών μεταξύ τους που χρονολογούνται από την αρχαϊκή εποχή, τα βυζαντινά ως και τα νεότερα χρόνια) που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών προ 20ετίας στο λόφο των Σταγείρων της Χαλκιδικής ο τάφος του φιλοσόφου Αριστοτέλη (Στάγειρα 384-Χαλκίδα 322 π.Χ).
8. Για ιδεοληψία και ηθικούς αφορισμούς σχετικά με τη χρήση της ιατρικής κάνναβης, κάνουν λόγο οι Ηλιόσποροι και τέσσερις ακόμη οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. «Η κάνναβη σώζει ζωές, η παραπληροφόρηση τις βάζει σε κίνδυνο», λένε.
9. Αντιμέτωπες με τα στερεότυπα, οι ανύπαντρες γυναίκες αναζητούν μια λύση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς τον κοινωνικό στιγματισμό. Έτσι γεννήθηκε ένα νέο κερδοφόρο επάγγελμα: Ενοικιαζόμενοι σύντροφοι.
10. Μια βόλτα στο σινεμά για τις ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα. Προτείνει ο Γιώργος Ρούσσος.
* Σκίτσο του KYP

Κίνα: Νοικιάζουν συντρόφους για να γλιτώσουν το στίγμα της «γεροντοκόρης»

Με το ζόρι παντρειά

18:36 | 26 Μάιος. 2016
tvxs.gr
Αντιμέτωπες με τα στερεότυπα, οι ανύπαντρες γυναίκες αναζητούν μια λύση που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς τον κοινωνικό στιγματισμό. Έτσι γεννήθηκε ένα νέο κερδοφόρο επάγγελμα: Ενοικιαζόμενοι σύντροφοι.
(ολόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ )

Τσακαλώτος: Πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Απολογισμός

tvxs.gr 19:51 | 26 Μάιος. 2016
Για πρώτη φορά οι θεσμοί αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, δήλωσε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι ως αποτέλεσμα, έχουμε επιτέλους ένα πλαίσιο για την αντιμετώπισή του.
  
Αναφέρθηκε επίσης στους τρεις στόχους που είχε η Ελλάδα στο Eurogroup τους οποίους και πέτυχε:
- Να εξασφαλιστεί η εκταμίευση.
-Μετά την αξιολόγηση να μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE).
- Να υπάρξει μια συμφωνία για το χρέος.
«Τους στόχους μας τους πετύχαμε, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκταμίευση» σημείωσε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι του κάνουν φοβερή εντύπωση όσα γράφονται στην Ελλάδα, τα οποία έχουν μεγάλη απόκλιση από τις αποφάσεις του Eurogroup.
Για πρώτη φορά, σημείωσε ο υπουργός, υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έχει καταγραφεί επισήμως και έχει αναγνωριστεί στο κείμενο και στη συνέντευξη Τύπου. Ως αποτέλεσμα της αναγνώρισης, έχουμε ένα πλαίσιο που αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός.

Σαφώς υπήρξαν συμβιβασμοί και δεν πετύχαμε όλα όσα θέλαμε, αλλά πρόκειται για συμφωνία που κλείνει τον φαύλο κύκλο, παραδέχτηκε ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί»
Αυτό το πλαίσιο ορίζει για πρώτη φορά τι σημαίνει αναγκαιότητα. Μέχρι τώρα, τόνισε, είχαμε τη δέσμευση ότι κάτι θα γίνει «αν χρειαστεί». Η τεράστια διαφορά είναι ότι έχουμε έναν ορισμό τι σημαίνει «αν χρειαστεί», για να κρατήσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες στην Ελλάδα στο 15% και μετά στο 20%, σε επίπεδα μικρότερα από...

Ο Πάπας... του οπορτουνισμού...

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Προσέξτε τι λέει ο Πάπας του οπορτουνισμού (για τον Σόιμπλε ο λόγος) για να ξεφύγει από την πίεση που του ασκεί το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους: «Τα προβλήματα του 2016 τα λύνουμε το 2016, του 2018 το 2018».

Ας δεχτούμε ότι αυτό ισχύει στην πολιτική, αν και είναι βέβαιο ότι...
οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι διεθνείς οργανισμοί που θα αποφασίσουν να δουλέψουν με τον τρόπο που υποδεικνύει ο ηγεμόνας της Ευρώπης θα βρεθούν πολύ σύντομα σε αδιέξοδο. Αλλά ας είναι, Σόιμπλε είναι αυτός και μπορεί να ισχυρίζεται ατιμωρητί ό,τι θέλει και να αποθεώνεται από τα παπαγαλάκια του που βρίσκονται σε κυβερνήσεις, αντιπολιτεύσεις και σε μεγάλα επικοινωνιακά δίκτυα.

Προκύπτουν λοιπόν τα εξής ερωτήματα: Εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, αγαπητέ, γιατί επιμένετε να υπάρχουν και να εφαρμόζονται σιδερένιοι κανόνες που καθοδηγούν τις οικονομίες για πολλά χρόνια; Γιατί προβλέπετε ποινές σήμερα για τους παραβάτες του αύριο;

Γιατί θεωρείτε το Σύμφωνο Σταθερότητας που περιγράφει με λεπτομέρειες το τι οφείλουν να κάνουν οι κυβερνήσεις στο μέλλον κάτι σαν ιερό ευαγγέλιο; Γιατί λέτε στους περιδεείς συναδέλφους σας στο άτυπο υπερόργανο που διοικεί την ευρωζώνη ότι βρέξει χιονίσει, ο κόσμος να χαλάσει, οι ντιρεκτίβες πρέπει να υλοποιηθούν; Γιατί απαιτείτε από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα να πιάνουν φαραωνικά πλεονάσματα σε βάθος δεκαετίας;

Γιατί ζητάτε να προσδιοριστεί με ακρίβεια ευρώ το ποσό που πρέπει να εισπράξουν οι χώρες εκποιώντας τα ασημικά τους; Γιατί πιέσατε ασφυκτικά ώστε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να είναι μαζί μας για 99 χρόνια; Δηλαδή, για τους άλλους μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με αυστηρές προδιαγραφές, για σας μεροδούλι-μεροφάι;

Ας μη γελιόμαστε, ο κ. Σόιμπλε είπε μια παχιά-παχιά ανοησία. Τον βολεύει στην παρούσα φάση γιατί έχει πρόβλημα με το κοινοβούλιό του και απαιτεί να γίνει σεβαστή στο όνομα της δημοκρατίας. Η περίπτωση να έχουν προβλήματα και άλλες κυβερνήσεις, τις οποίες υποχρεώνει ο κ. Σόιμπλε να περνάνε από τα κοινοβούλιά τους εδώ και τώρα ό,τι γουστάρει, τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Σιγά τώρα μη νοιαστεί για τις ευαισθησίες και τις αντοχές των υποτελών. Αλλωστε, βρίσκει και τα κάνει.

Η Γαλλία και η Ιταλία που θα μπορούσαν να αντισταθούν και να αμφισβητήσουν ψελλίζουν κάποιες αμήχανες επιφυλάξεις, αλλά στο τέλος υποκύπτουν. Αν εμφανιστούν ηγέτες-ταραξίες στις χώρες που είναι αδύναμοι κρίκοι πατάσσονται αμείλικτα. Και η Ευρώπη συνεχίζει απτόητη τον δρόμο της. Μέχρι να βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.

Ανάγωγα

Αν δείτε σε ποια θέματα βάζουν ενστάσεις και πιέζουν φορτικά οι θεσμοί (μέχρι τελικής πτώσεως της κυβέρνησης), εύκολα θα οδηγηθείτε στο συμπέρασμα ότι κάποιοι εκπρόσωποι των δανειστών λειτουργούν σαν βαποράκια οικονομικών συμφερόντων.

Δεν πρόκειται για πολιτικούς που ψάχνουν λύσεις σε σύνθετα προβλήματα ή για τεχνοκράτες που προσπαθούν να τακτοποιήσουν αριθμούς και μεγέθη, αλλά για ατζέντηδες που παζαρεύουν για λογαριασμό τρίτων -ντόπιων και ξένων. Με το αζημίωτο προφανώς...
  
Τάσος Παππάς
efsyn.gr

Συνοδευόμενος από δεκάδες επιχειρηματίες ο Πούτιν στην Αθήνα...

putin
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών αναμένεται να υπογράψουν αύριο ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος θα φθάσει στην Αθήνα το απόγευμα και θα έχει αμέσως συνάντηση με τον...
Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει τετ α τετ συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Πούτιν επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους .

Η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η υπογραφή Πολιτικής Διακήρυξης για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Τον Ρώσο Πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.

Μετά το πέρας της κατ' ιδίαν συνάντησης πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών:

* Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

* Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

* Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για Επιστήμη και τεχνολογία, Τουρισμό και Μετεωρολογία.

* Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων :  ΕΛΠΕ - Rosneft , Πανεπιστήμιο Πειραιά - Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας....